فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education
Volume:12 Issue: 1, 2015

  • ویژه نامه ارزشیابی
  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 19
|
  • رقیه گندمکار، عظیم میرزازاده *، لیلا صدیق پور، محمد جلیلی، مژگان صفری، بتول امینی صفحات 111-118
    زمینه و هدف

    یکی از راهکارهای بالقوه تضمین کیفیت برنامه های آموزشی، اتخاذ یک رویکرد نظام مند ارزشیابی است. شواهد موجود نشان دهنده کیفیت پایین فعالیت های ارزشیابی برنامه در حوزه علوم پزشکی می باشد. هدف این مطالعه، بررسی وضعیت موجود فعالیت های ارزشیابی برنامه در دانشگاه علوم پزشکی تهران و تدوین دستورالعمل ارزشیابی برنامه به منظور ساماندهی فعالیت های ارزشیابی برنامه در سطح دانشگاه بود.

    روش کار

    مطالعه پیمایشی حاضر به منظور بررسی فعالیت های ارزشیابی برنامه با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته در سال 1391 انجام شد. سپس آیین نامه نظام جامع ارزشیابی دوره های آموزشی بر اساس مرور متون و نتایج مطالعه پیمایشی و بر اساس نظرات خبرگان در کارگروه ارزیابی و در 22 بند تدوین گردید. در نهایت هر یک از دانشکده ها اقدام به تدوین شیوه نامه ارزشیابی دوره نمودند. شیوه نامه ها بر اساس چک لیست تهیه شده در کارگروه ارزشیابی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    9 دانشکده (90 درصد) ارزشیابی دوره را حداقل یک بار و با استفاده از یک ابزار و یا یک منبع انجام دادند. به صورت موردی از نظرات دانشجویان، استادان، مسوولان و فارغ التحصیلان استفاده شد و 4 دانشکده (40 درصد) استفاده از نتایج ارزشیابی را گزارش کردند. پس از بررسی 14 شیوه نامه ارسال شده بر اساس چک لیست، 51 بازخورد داده شد. بیشترین بازخورد مربوط به بخش طراحی و اجرای ارزشیابی و کمترین آن مربوط به ساختار و تشکیلات ارزشیابی بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر منجر به دستیابی به یک فهم مشترک در بین ذی نفعان و توانمندسازی آن ها شد که به نوبه خود می تواند در ایجاد ظرفیت ارزشیابی و پاسخگویی بیشتر موثر باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه، ارزشیابی مستمر، سیستم ارزشیابی، ارزشیابی جامع
  • مهلا سلاجقه، بهاره بهمن بیجاری، مصطفی شکوهی، عسکر صفی پور افشار، امین بیگ زاده * صفحات 119-130
    زمینه و هدف

    محیط های آموزشی درمانگاهی برای آموزش طیف وسیعی از دانشجویان رشته های پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین سنجش این محیط ها با استفاده از ابزارهای معتبر ضروری است. یکی از ابزارهای موجود برای ارزشیابی محیط آموزش درمانگاهی، پرسش نامه سنجش محیط آموزشی درمانگاهی (Ambulatory care learning education environment measure یا ACLEEM) می باشد. هدف این پژوهش، ارزشیابی وضعیت محیط آموزشی درمانگاهی در دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود.

    روش کار

    پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر به صورت مقطعی در نیم سال دوم سال تحصیلی 93-1392 در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گردید. جامعه پژوهش را 70 نفر از دستیاران رشته های داخلی، جراحی عمومی، کودکان و زنان تشکیل می دادند که به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ای شامل اطلاعات عمومی پاسخ دهندگان و 50 سوال اختصاصی در 8 حیطه بود که روایی و پایایی آن تایید گردید. داده های جمع آوری شده بعد از ورود به نرم افزار SPSS، با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، فراوانی و انحراف معیار) و آزمون های ANOVA و t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    امتیاز کلی پرسش نامه 90/ 62 به دست آمد که نشان دهنده وضعیت نیمه مطلوب محیط آموزشی سرپایی در جامعه مورد پژوهش بود. از لحاظ امتیاز کلی حیطه های مورد نظر، حیطه های توانمندی استادان بالینی (99/ 2 ± 91/ 14)، فعالیت در عرصه بالینی و مراقبت از بیمار (78 /2 ± 85/ 12) و تخصیص وقت برای فعالیت های غیر بالینی (93/ 2 ± 94/ 8) به ترتیب بیشترین نمره را کسب کردند. تفاوت آماری معنی داری بین متغیرهای جنسیت، سن و سال تحصیلی با میانگین نمرات هر یک از حیطه های محیط آموزشی سرپایی مشاهده نشد (050/ 0 < P)، اما این ارتباط برای متغیر رشته تحصیلی معنی دار بود (050/ 0 > P). بیشترین میانگین نمره به دستیاران رشته زنان (70/5 ± 68/ 65) و کمترین میانگین به دستیاران رشته جراحی (90/ 5 ± 60/ 60) اختصاص داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که ارزیابی دستیاران از محیط آموزشی درمانگاهی مناسب نیست. بنابراین انتظار می رود تا دست اندرکاران با برنامه ریزی، فضای آموزشی مناسبی را برای یادگیری هرچه بهتر فراگیران در این محیط ها فراهم آورند.

    کلیدواژگان: محیط آموزشی، پرسش نامه ACLEEM، دستیاران، کرمان
  • سمیه شاهرودی، علی اکبر حق دوست، فرزانه ذوالعلی، مریم اخوتی، محمدرضا بانشی * صفحات 131-139
    زمینه و هدف

    اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان به منظور ارتقای کیفیت آموزشی، هر نیم سال تحصیلی توسط دانشجویان مورد ارزشیابی قرار می گیرند. این مطالعه با هدف بررسی چگونگی تغییرات نمرات ارزشیابی اعضای هیات علمی توسط دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی کرمان در طول ترم های مختلف و عوامل موثر بر آن با استفاده از مدل سازی چند سطحی و مقایسه آن با برازش مدل رگرسیون خطی ساده انجام گرفت.

    روش کار

    در مطالعه تحلیلی حاضر اطلاعات مربوط به ارزشیابی کیفیت تدریس 336 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان که در فاصله زمانی سال های 91-1387 از طریق وب سایت پایش توسط دانشجویان به وسیله پرسش نامه الکترونیکی ارزشیابی شده بودند، استخراج گردید. کد مدرس به عنوان عامل شناسایی امتیازات او در ترم های مختلف در نظر گرفته و در مدل های چند سطحی وارد شد. برای بررسی تاثیر سابقه آموزشی، جنسیت، مرتبه علمی و دانشکده مدرس بر امتیازات، دو مدل چند سطحی و رگرسیون خطی مورد مقایسه قرار گرفت. جهت بررسی معنی دار بودن عرض از مبدا تصادفی، از آزمون نسبت درست نمایی و برای بررسی نکویی برازش دو مدل از شاخص اطلاع (Akaike (Akaike information criterion یا AIC، شاخص اطلاع (Bayesian (Bayesian information criterion یا BIC و میانگین مربعات خطا (Mean squared error یا MSE) استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گذشت زمان در بهبود نمره ارزشیابی اعضای هیات علمی اثر مستقیم، مثبت و معنی داری داشت، اما تاثیر جنسیت معنی دار نبود. علاوه بر این، نمره مرتبه علمی استادان به طور معنی داری از استادیاران و همچنین نمره همکاران دانشکده دندان پزشکی به طور معنی داری از دانشکده پزشکی بالاتر بود. مقایسه نکویی برازش دو مدل مشخص کرد که روش مدل سازی چند سطحی در تحلیل داده های طولی عملکرد بهتری از خود نشان داد. در مدل رگرسیون خطی متغیرهایی همچون سابقه آموزشی، مرتبه علمی مربی نسبت به استادیار و نمرات همکاران دانشکده های پرستاری و داروسازی نسبت به پزشکی به علت در نظر نگرفتن شرط وابستگی مشاهدات طولی ارزشیابی و عدم تصحیح خطای معیار، به غلط معنی دار شد.

    نتیجه گیری

    مدل چند سطحی به دلیل در نظر گرفتن وابستگی مشاهدات طولی ارزشیابی، برازندگی بهتری دارد. علاوه بر این، استفاده ناصحیح از مدل رگرسیون خطی با فرض استقلال مشاهدات طولی منجر به استنتاج های ناصحیح شد. نتایج پژوهش از برازش هر دو مدل چند سطحی و رگرسیون خطی نشان داد که روند نمرات طولی ارزشیابی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان توسط دانشجویان یک روند صعودی است و به عبارت دیگر، نمرات ارزشیابی در طول زمان بهتر شده است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی استاد، دانشجو، ارزشیابی ارزش افزوده، داده های طولی، مدل سازی چند سطحی
  • سید کامران سلطانی عربشاهی، مهلا سلاجقه * صفحات 140-149
    زمینه و هدف

    در پژوهش حاضر، وضعیت حوزه ارزشیابی مربوط به آموزش درمانگاهی در بیمارستان فیروزگر بر اساس استانداردهای ملی آموزش پزشکی عمومی مرتبط با آموزش درمانگاهی و با استفاده از ماتریس امتیازدهی Baldrige بررسی گردید و با تحلیل شکاف میان وضعیت موجود و استانداردهای مذکور، راهبردهایی برای ارتقای کیفیت آموزش ارایه شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی که از نوع ارزشیابی پژوهشی بود، با استفاده از چک لیست استاندارد منتشر شده از سوی دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی و روش های بررسی مستندات، نظرسنجی و مشاهده توسط متخصصین و بر اساس ماتریس امتیازدهی Baldrige انجام گردید. بعد از تایید روایی و پایایی چک لیست، میزان تحقق استانداردهای ملی در درمانگاه های بیمارستان فیروزگر در حوزه ارزشیابی مورد بررسی قرار گرفت. داده ها بر اساس حوزه ارزشیابی استانداردهای ملی در حیطه آموزش درمانگاهی و ماتریس امتیازدهی Baldrige تحلیل گردید و در نهایت میزان مطلوبیت وضعیت موجود حوزه ارزشیابی در هر یک از شاخص ها در پنج سطح «خیلی مطلوب، مطلوب، متوسط، ضعیف و خیلی ضعیف» تعیین شد.

    یافته ها

    در درمانگاه های بیمارستان فیروزگر 25/ 50 از استانداردهای ملی مربوط به آموزش درمانگاهی در حوزه ارزشیابی رعایت گردید و این حوزه در وضعیت متوسط قرار داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به وضعیت متوسط استانداردهای ملی مربوط به حوزه ارزشیابی، پیشنهاد می شود مسوولان آموزش درمانگاهی بیمارستان با در نظر گرفتن استانداردهای ملی آموزش درمانگاهی در زیرحوزه ها و شاخص هایی که در این مطالعه نیازمند ارتقای کیفیت شناخته شد، علاوه بر فراهم کردن تسهیلات و امکانات مورد نیاز، اقدامات و بازنگری های لازم را نیز انجام دهند.

    کلیدواژگان: کیفیت، آموزش درمانگاهی، ارزشیابی، استانداردهای ملی
  • اعظم اسفیجانی صفحات 150-158
    زمینه و هدف
    با توجه به مزیت های چشمگیری که آموزش مجازی می تواند برای جامعه به ارمغان آورد، توسعه موسسات ارایه دهنده این نوع آموزش مورد استقبال دست اندرکاران تعلیم و تربیت در سراسر دنیا قرار گرفته است. این موسسات هم زمان با توسعه روزافزون، با چالش های عمده ای مانند عدم اعتماد از سوی جامعه هدف مواجه شده اند. یکی از دلایل این گونه چالش ها، تردیدهای به وجود آمده در خصوص کیفیت آموزش و یادگیری در چنین موسساتی است. بنابراین توجه ویژه به موضوع کیفیت و ارزشیابی این مقوله در موسسات آموزش مجازی ضروری به نظر می رسد و برای این مهم، داشتن چارچوب جامعی از معیارها و شاخص های کیفیت مورد نیاز می باشد. هدف مطالعه حاضر، استخراج شاخص ها و مولفه های ارزشیابی کیفیت در آموزش مجازی از پیشینه موجود به منظور زمینه سازی برای تدوین و توسعه یک چارچوب جامع ارزشیابی کیفیت آموزش مجازی در مقطع آموزش عالی بود.
    روش کار
    این پژوهش کیفی با روش فراترکیب انجام شد که در آن الگوی اقتباس شده از رویکرد Walsh و Downe در شش مرحله مورد استفاده قرار گرفت. طی مراحل انجام الگوی مورد نظر (تعریف هدف، جستجوی نظام مند مطالعات مرتبط، ارزیابی اسناد، استخراج محتوای مرتبط، تجزیه و تحلیل محتوا و تفسیر یافته ها)، از 438 سند مرتبط با موضوع تحقیق در پایگاه های علمی، در نهایت 41 مورد انتخاب شد و مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    طی انجام گام های شش گانه پژوهش، 12 شاخص ارزشیابی کیفیت آموزش مجازی با 47 مولفه در چهار بعد استخراج گردید. شاخص های استخراج شده برای ارزشیابی کیفیت با در نظر گرفتن دیدگاه های گوناگونی که در پیشینه پژوهش وجود داشت، چارچوب جامعی را فراهم ساخت که در آن به جامعه هدف اعم از دانشجو، استاد و بازار کار توجه شد.
    نتیجه گیری
    شاخص های اصلی که باید محور ارزشیابی کیفیت آموزش مجازی قرار گیرد، شامل «دانشجویان، مدرسین مجازی، درس افزار/ محتوا، سیستم مدیریت یادگیری، ساختار درس/ دوره، زیرساخت های تکنولوژیک، تدریس، یادگیری، خدمات پشتیبانی، آموزش های ضمن خدمت، سنجش و ارزشیابی دانش آموختگان» می باشد. در چارچوب ارزشیابی کیفیت، مجموعه مولفه های اندازه گیری هر کدام از این شاخص ها از پیشینه استخراج شد.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، شاخص های کیفیت، معیارهای اندازه گیری، فراترکیب
  • سید مصطفی سید عسکری، محمدعلی شفا، فرهاد ایرانمنش، امین بیگ زاده *، محبوبه محمدپور صفحات 159-167
    زمینه و هدف

    ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی یکی از مهم ترین اقدامات در راستای ارتقای کیفیت این خدمات می باشد. در صورتی که به بعد کیفی خدمات آموزشی توجه نشود، شاهد افت محسوس تحصیلی و کاهش خلاقیت در بین فراگیران خواهیم بود. از این رو، یکی از گام های اساسی در ارتقای کیفیت برنامه های آموزشی، ارزیابی کیفیت خدمات از دید افراد استفاده کننده است. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت خدمات آموزشی از دیدگاه دستیاران بر اساس مدل سروکوال (SERVQUAL) انجام شد.

    روش کار

    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر 204 نفر از دستیاران بیمارستان های آموزشی شهر کرمان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه سنجش کیفیت آموزشی بر اساس مدل تحلیل شکاف SERVQUAL بود. این ابزار در پنج بعد (قابلیت اطمینان خدمات، پاسخگویی، اعتماد و تضمین، همدلی، فیزیکی و ملموس) به مقایسه ادراک و انتظارات دستیاران از کیفیت خدمات آموزشی می پردازد. روایی محتوای پرسش نامه بر اساس نظرات صاحب نظران و پایایی آن از طریق ضریب همخوانی (88/ 0 = r) تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزار آماری SPSS و آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (Independent t) مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    بین ادراک و انتظارات دستیاران از کیفیت خدمات آموزشی در هر پنج بعد خدمات شکاف منفی وجود دارد؛ به طوری که بیشترین میزان شکاف مربوط به بعد فیزیکی و ملموس (50/ 1-) و کمترین میزان شکاف مربوط به بعد قابلیت اطمینان خدمات (51 /0-) بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی بین انتظارات و ادراک دستیاران در ابعاد مختلف کیفیت خدمات آموزشی بر اساس مدل SERVQUAL شکاف منفی وجود دارد. در راستای بهبود کیفیت آموزش، بازنگری در زیرساخت های آموزشی (فضا و تجهیزات) و نحوه مدیریت آموزش ضروری به نظر می رسد. این امر همت مسوولان ذی ربط را در جهت توسعه و بهبود زیرساخت های آموزشی مراکز می طلبد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت، دستیاران، خدمات آموزشی، مدل سروکوال (SERVQUAL)
  • سمیه اسماعیلی، شمیم صحرانورد*، مریم حمزه لو مقدم، هما حاجی مهدی پور، محمود مصدق صفحات 168-176
    زمینه و هدف

    ارزشیابی برنامه های آموزشی یک نظام آموزشی مهم ترین بخش آن است و انجام صحیح آن اطلاعات بسیار مفیدی را درباره چگونگی طرح ریزی و اجرای برنامه های آموزشی در اختیار افراد می گذارد و مبنای مفیدی جهت ارزیابی عملکردهای آموزشی ارایه می دهد.

    روش کار

    مطالعه حاضر بر روی دستیاران دوره دکتری تخصصی داروسازی سنتی ورودی سال های 92-1387 دانشگاه های علوم پزشکی مشهد، کرمان و شهید بهشتی تهران در سال 1393 انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای در قالب پرسش های باز و بسته بود که پیش تر روایی و پایایی آن بررسی شده بود. در پایان اطلاعات کمی پرسش نامه ها توسط نرم افزار Excel تحلیل و دسته بندی گردید.

    یافته ها

    با بررسی یافته ها و نظرات به دست آمده، می توان گفت که اهداف و کلیات رشته داروسازی سنتی در کل شامل رسالت، چشم انداز، اهداف کلی و وظایف حرفه ای بود و هر یک از دروس از نظر دستیاران داروسازی سنتی مناسب ارزیابی شدند. نظرسنجی هر یک از دروس به تنهایی نشان داد که حداقل بیش از نیمی از دستیاران در کلیات و جزییات (شامل هدف کلی، پیش نیاز، عناوین مطالب، شیوه ارزشیابی فراگیران و منابع آموزشی) توافق داشتند. منابع آموزشی برخی دروس شامل طب سنتی ایران (اصول و مبانی) با 9 /43 درصد، تدبیر حفظ الصحه و اصول پیشگیری با 0/ 33 درصد و شناسایی مواد اولیه، وسایل و ساخت داروهای سنتی با 8/ 36 درصد کمتر از نیمی از آرای موافق دستیاران را کسب کردند.1/ 42 درصد افراد شرکت کننده، دروس شناسایی مواد اولیه، وسایل و ساخت داروهای سنتی و شناخت اشکال دارویی سنتی (قرابادین) و ارایه آن ها را مطابق با شیوه پیش بینی شده در برنامه نمی دانستند.

    نتیجه گیری

    از نظر دستیاران رشته داروسازی سنتی، اهداف و کلیات این رشته و هر یک از دروس آن تا حدود زیادی مورد تایید قرار گرفته است. پیشنهاد های ارایه شده بیانگر آن است که میزان واحدهای برخی دروس و محتوای آن ها و منابع آموزشی و اولویت ارایه آن ها در طول تحصیل نیازمند بازنگری و اصلاحات می باشد. در مجموع می توان گفت با توجه به نوپا بودن این رشته هنوز ابهاماتی در آن وجود دارد که باید با ادامه این گونه ارزیابی ها و رفع نواقص موجود در نظرسنجی حاضر، شفاف سازی بیشتری در آینده هرچه نزدیکتر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه، داروسازی سنتی ایران، دانشجویان دکتری
  • سهیلا احسان پور، نیکو یمانی، شهناز کهن، مهشید عبدی شهشهانی*، بابک حمیدفر صفحات 177-191
    زمینه و هدف

    با توجه به گذشت هفت سال از راه اندازی دوره دکتری تخصصی بهداشت باروری در ایران و عدم ارزشیابی این دوره تاکنون، مطالعه حاضر به ارزشیابی برنامه دوره دکتری تخصصی بهداشت باروری در ایران بر اساس الگوی CIPP (Context- Input-Product-Process) پرداخت.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی در سال 1392 در دانشکده های پرستاری و مامایی علوم پزشکی کشور که در آن ها مقطع دکتری تخصصی بهداشت باروری دایر بود (دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، اصفهان، شاهرود و مشهد)، انجام شد. جامعه آماری مطالعه شامل مدیران گروه، اعضای هیات علمی، مسوولین کتابخانه دانشکده های پرستاری و مامایی، دانش آموختگان و دانشجویان دوره دکتری تخصصی بهداشت باروری بود. ابزار جمع آوری داده ها، پنج پرسش نامه محقق ساخته بر اساس الگوی CIPP و چک لیست ارزیابی امکانات و تجهیزات آموزشی بود. برای سنجش روایی صوری و محتوایی از نظر متخصصین و جهت تعیین پایایی پرسش نامه ها از ضریب Cronbach ¢ s alpha استفاده شد. در تحلیل داده ها، آمار توصیفی و برای مقایسه میانگین بین گروه ها، آزمون ANOVA مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    0/ 60 درصد مدیران گروه، 3/ 83 درصد استادان،3 /83 درصد دانش آموختگان و 1/ 74 درصد دانشجویان، وضعیت کل شاخص های ارزشیابی دوره دکتری تخصصی بهداشت باروری را در حیطه زمینه، مطلوب ارزیابی کردند. وضعیت کل شاخص های حیطه درون داد از دیدگاه مدیران، دانش آموختگان و دانشجویان «نیمه مطلوب» ارزیابی گردید. وضعیت کل شاخص های حیطه فرایند از دیدگاه استادان، دانش آموختگان و دانشجویان نیمه مطلوب گزارش شد و در حیطه برون داد نیز مدیران، استادان و دانشجویان وضعیت کل شاخص ها را نیمه مطلوب ارزیابی کردند.

    نتیجه گیری

    در مجموع دوره دکتری تخصصی بهداشت باروری در وضعیت نیمه مطلوبی قرار دارد، بنابراین تلاش برای اصلاح و بهبود برخی شاخص ها که منجر به وضعیت نیمه مطلوب این دوره آموزشی شده است، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه، الگوی CIPP، شاخص، بهداشت باروری، دوره دکتری
  • سعید طالبی صفحات 192-208
    زمینه و هدف
    ارزشیابی تدریس استاد توسط دانشجویان با هدف فراهم نمودن بازخورد به استاد در خصوص بهبود کیفیت آموزش دانشجویان، ارزشیابی وظایف محول شده به استاد و کمک به مسوولین جهت تصمیم گیری درباره استخدام یا ارتقای اعضای هیات علمی ضرورت دارد. بنابراین پژوهش حاضر به منظور ساخت پرسش نامه مولفه های طراحی آموزشی سطح خرد و رتبه بندی آن مولفه ها در ارزشیابی تدریس استاد توسط دانشجویان انجام گرفت. لازم به ذکر است که در ساخت پرسش نامه از چارچوب ابزار ارزشیابی تدریس Danielson نسخه 2013 استفاده شد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع مقطعی بود که با استفاده از جدول Krejcie و Morgan و با در نظر گرفتن پرسش نامه های بازگشت داده نشده یا حذف پرسش نامه های ناقص، 297 پرسش نامه با استفاده از روش آماری ضریب روایی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و میانگین بررسی شد. نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 18 جهت تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی منجر به کشف 8 خرده مقیاس شد و تحلیل عاملی تاییدی قرار گرفتن مولفه های مذکور در زیرسازه های ارزشیابی دانشجو از استاد را تایید کرد. مهم ترین عامل در ارزشیابی مولفه های تدریس، ارتباط مناسب استاد با دانشجو و پس از آن به ترتیب وقت شناسی، ارایه مطالب جدید، تسلط و بیان شفاف موضوع درسی، مشارکت دانشجو در مباحث، استفاده از تکنولوژی آموزشی، طرح درس و ارزشیابی قرار داشت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی می توان گفت که پرسش نامه از پایایی، روایی صوری، ضریب محتوایی و روایی سازه خوبی برخوردار است و برای استفاده در پژوهش های داخلی قابلیت کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی تدریس، ضریب روایی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، رتبه بندی
  • رقیه گندمکار، بتول امینی صفحات 209-218
    زمینه و هدف
    با مطرح شدن محدودیت های روش های سنتی ارزیابی در سنجش توانمندی های فراگیران در سال های اخیر، روش های ارزیابی دستخوش تغییرات بسیاری شده است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت موجود گروه های آموزشی در به کارگیری انواع روش های ارزیابی دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گردید.
    روش کار
    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر، انواع روش های ارزیابی مورد استفاده توسط گروه های آموزشی در سال 1391 با استفاده از ابزار محقق ساخته جمع آوری شد. در این ابزار، روش های شایع ارزیابی دانشجو بر اساس سطوح مختلف هرم Miller به صورت آزمون های کتبی و شفاهی، آزمون های ارزیابی استدلال بالینی، آزمون های ارزیابی مهارت های بالینی و آزمون های مبتنی بر محل کار طبقه بندی گردید. نمونه پژوهش تمامی گروه های آموزشی به روش سرشماری بود که استفاده یا عدم استفاده از هر روش ارزیابی را در مقاطع تحصیلی مختلف مشخص کرد. داده های جمع آوری شده به تفکیک آزمون های مورد استفاده از طریق آمار توصیفی تحلیل گردید.
    یافته ها
    در مجموع از 115 گروه آموزشی، 81 گروه (43/ 70 درصد) پرسش نامه ارسال شده را تکمیل کردند. بیشترین آزمون مورد استفاده توسط گروه های آموزشی، آزمون های کتبی و شفاهی و بیشترین آزمون مورد استفاده، آزمون های چند گزینه ای بود. بیشترین آزمون استفاده شده در دسته آزمون های ارزیابی استدلال بالینی به آزمون (PMP (Patient management problem اختصاص داشت. آزمون (OSCE (Objective structured clinical examination نیز بیشترین آزمون مورد استفاده در دوره های بالینی پزشکی از دسته آزمون های ارزیابی مهارت ها بود.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که دانش آموختگان دانشگاه های علوم پزشکی باید توانمندی هایی فراتر از کسب دانش نظری کسب نمایند، ولی روش های ارزیابی مورد استفاده توسط گروه های آموزشی توانایی سنجش توانمندی های مورد نظر را ندارد؛ نتایج پژوهش حاضر بر لزوم بازنگری در برنامه های ارزیابی دانشجویان علوم پزشکی تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: روش های ارزشیابی بالینی، هرم Miller، آموزش علوم پزشکی
  • محمد علی حسینی، سلیمان احمدی، سلیمه خلیلی ازاندهی، علی اصغر قربانی صفحات 219-227
    زمینه و هدف
    هدف و نقش عمده آموزش عالی، تربیت نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز جامعه با کسب توانایی لازم جهت وظایف مربوط در حیطه عملکردی خود است. امروزه ارتقای کیفیت آموزشی از ارکان اساسی یک سیستم آموزش عالی معتبر تلقی می گردد. از این رو ارزشیابی آموزشی به منظور تعیین میزان موفقیت اعضای هیات علمی (استادان) در مسیر نیل به این هدف، کارامدترین روش جهت بهبود کیفیت آموزشی می باشد. بر اساس نتایج پژوهش ها، ارزشیابی استادان یکی از جنجال برانگیزترین مباحث آموزش پزشکی می باشد و به تامل و تحقیق بیشتری نیاز دارد و کسب تجارب استادان که هدف این ارزشیابی می باشد، بسیار سودمند به نظر می رسد. این مطالعه با هدف تبیین تجارب استادان از نظام ارزشیابی آموزشی انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر در سال 1392 به روش کیفی و با رویکرد تحلیل محتوا در دانشگاه علوم پزشکی مازندران صورت گرفت. مشارکت کنندگان 8 نفر از اعضای هیات علمی داوطلب و علاقه مند به شرکت در مطالعه بودند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته و با نمونه گیری هدفمند جمع آوری گردید و تا اشباع اطلاعات ادامه یافت.
    یافته ها
    سه درون مایه اصلی «روشن نبودن هدف سیستم ارزشیابی، نامناسب بودن شیوه های ارزشیابی استادان و نقش ویژگی های استادان در ارزشیابی» از یافته های مطالعه حاصل شد.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج مطالعه، ضرورت تغییرات و اصلاحات اساسی و همه جانبه در شیوه های ارزشیابی آموزشی استادان، ارتقای سطح آگاهی و تعهدات اخلاقی عاملان ارزشیابی از اهمیت و تاثیر آنان در سرنوشت ارزشیابی شونده، بهبود کیفیت آموزش و در نهایت تعالی سیستم های آموزش عالی و همچنین ارایه راهکارهایی در جهت افزایش انگیزه و کارایی استادان، کاهش نگرانی ها و دغدغه های آنان با ایجاد سیستم های ارزشیابی عدالت محور و معتبر و سرانجام دستیابی به بیشترین بهبود در برنامه ها و خط مشی های آموزشی احساس می گردد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، استادان، تجارب، تحلیل محتوای کیفی
  • تابنده صادقی، مریم شهابی نژاد * صفحات 228-236
    زمینه و هدف

    ارزشیابی دانشجویان قبل از ورود به عرصه می تواند معیار قابل اعتمادی جهت بررسی کیفیت مهارت های بالینی آنان باشد. این مطالعه با هدف ارزشیابی دانشجویان پرستاری به روش (OSCE (Objective structured clinical examination جهت بررسی شایستگی آن ها قبل از ورود به محیط کارآموزی در عرصه انجام شد.

    روش کار

    در مطالعه مقطعی حاضر، میزان دانش و عملکرد 39 دانشجوی پرستاری قبل از ورود به کارآموزی در عرصه طی دو روز متوالی در ایستگاه های تعیین شده مرکز مهارت های بالینی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با استفاده از فرم های وارسی مربوط سنجیده شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی از جمله آزمون های Independent t و ضریب همبستگی Sspearman توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    از 39 دانشجوی شرکت کننده، 22 نفر دختر (4 /56 درصد) و 17 نفر پسر (6/ 43 درصد) بودند و میانگین (± انحراف معیار) سن آنان 96/ 0 ± 85/ 21 سال به دست آمد. بیشترین رتبه مربوط به نوشتن کارت دارویی، کاردکس و گزارش پرستاری (8/ 94 درصد) و بعد از آن گرفتن نوار قلب (7/ 74 درصد) بود. کمترین رتبه را ساکشن تراکئوستومی (8 /12 درصد) و بعد از آن سونداژ و تزریق زیر جلدی (6/ 25 درصد) به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج و با مد نظر قرار دادن نقاط ضعف دانشجویان، می توان گام موثری در جهت بهبود عملکرد آنان برداشت.

    کلیدواژگان: روش OSCE، دانشجویان پرستاری، ارزشیابی بالینی، مهارت بالینی، دانش بالینی
  • سمیه موسوی، سکینه سبزواری*، حسین صافی زاده صفحات 237-248
    زمینه و هدف

    استفاده از یک روش جامع و مورد تایید صاحب نظران در ارزشیابی بالینی اهمیت ویژه ای دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه دو روش ارزشیابی 360 درجه و معمول در ارزیابی مهارت های بالینی دانشجویان کارشناسی اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی کرمان در واحد درسی کارآموزی تکنیک اتاق عمل بود.

    روش کار

    پژوهش مداخله ای و تک گروهی حاضر بر روی دانشجویان ترم 4 مقطع کارشناسی پیوسته اتاق عمل (که واحد کارآموزی تکنیک اتاق عمل را می گذراندند) در بخش اتاق عمل جراحی بیمارستان شهید باهنر کرمان انجام شد. ابزار مطالعه پرسش نامه بود که 24 دانشجو و 2 مربی آن را تکمیل کردند. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS و آزمون های Independentt t و Paired t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 56/ 0 ± 20/ 21 سال بود که بیشتر آن ها را زنان تشکیل دادند. میانگین و انحراف معیار نمره کل ارزشیابی معمول و 360 درجه دانشجویان بر مبنای نمره 20 به ترتیب 86 /0 ± 66/ 17 و 88/ 0 ± 88/ 17 به دست آمد. تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات ارزشیابی معمول و 360 درجه وجود نداشت (100/ 0 = P). دانشجویان با دادن امتیازات 77/ 64 ± 12/ 6 و 49/ 08 ± 11/ 38 بر مبنای 100، به ترتیب از روش ارزشیابی معمول نارضایتی نسبی و از روش 360 درجه رضایت نسبی داشتند که اختلاف معنی داری بین رضایتمندی کل دانشجویان از این دو روش ارزشیابی مشاهده شد (001/ 0 > P). مربیان نیز با دادن امتیازات 64/ 6 ± 51/ 47 و 84/ 9 ± 98/ 85 بر مبنای 100، به ترتیب از روش ارزشیابی معمول نارضایتی نسبی و از روش 360 درجه رضایت کامل داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج ارزشیابی 360 درجه دانشجویان با ارزشیابی آنان توسط مربیان مشابه بود. با توجه به رضایت نسبی دانشجویان و رضایت کامل مربیان از روش ارزشیابی 360 درجه در مقابل نارضایتی نسبی دانشجویان و مربیان از روش ارزشیابی معمول، به نظر می رسد که کاربرد روش ارزشیابی 360 درجه در ارزشیابی مهارت های بالینی دانشجویان اتاق عمل می تواند در اصلاح وضعیت نارضایتی آنان از ارزشیابی بالینی کنونی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، ارزشیابی 360 درجه، ارزشیابی دانشجو، اتاق عمل
  • معصومه منگلی، ام سلیمه رودی رشت آبادی، سیده سکینه سبزواری، عصمت نوحی صفحات 249-265
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر بر تعداد دانشکده هایی که اقدام به راه اندازی برنامه آموزش دکتری پرستاری نموده اند، افزوده شده است. بنابراین پایش کیفیت این برنامه جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف اهمیت بسیاری دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت آموزش برنامه دکتری پرستاری در یکی از مراکز دانشگاهی ایران انجام شد.

    روش کار

    مطالعه توصیفی و مقایسه ای حاضر به شیوه سرشماری بر روی 33 نفر از استادان و دانشجویان/ فارغ التحصیلان در سال 1393 انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه ارزیابی کیفیت آموزش دوره دکتری پرستاری (Quality of nursing doctoral education یا QNDE) در یک مرکز دانشگاهی استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین کلی نمرات دو گروه تفاوت معنی داری نداشت، اما این تفاوت در حیطه برنامه معنی دار بود (036/ 0 = P). پاسخ شرکت کنندگان تنها در برخی عبارات حیطه برنامه، منابع و ارزشیابی اختلاف آماری معنی داری نشان داد. از نظر وجود تکنولوژی پیشرفته کامپیوتری و دسترسی به اینترنت و کفایت زیرساخت ها برای تحقیق و آموزش، بین دیدگاه استادان و دانشجویان/ فارغ التحصیلان اختلاف آماری معنی داری مشاهده گردید (050/ 0 > P).

    نتیجه گیری

    نقاط ضعفی مانند کمبود منابع، زیرساخت های تحقیق، موجودی کتابخانه و عدم بازخورد منظم و به موقع نتایج ارزشیابی به برنامه ریزان، توجه مسوولان و اهتمام جهت کاهش یا رفع آن ها را می طلبد. وجود اختلاف زیاد بین نمرات داده شده استادان و دانشجویان به ارزیابی کلی کیفیت دوره و برنامه درسی دوره دکتری، اجرای تحقیقاتی با هدف شناسایی عوامل موثر بر کیفیت برنامه دکتری از دیدگاه دو گروه را ضروری می سازد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، کیفیت آموزش، دوره دکتری پرستاری، استادان، دانشجویان، فارغ التحصیلان، ایران
  • سیروس قنبری، رقیه بهشتی راد صفحات 266-276
    زمینه و هدف
    ارتقای مستمر کیفیت آموزش مستلزم ارزشیابی است که می تواند بر مبنای هر یک از عناصر تشکیل دهنده نظام آموزشی (درون داد، فرایند، محصول، برون داد و پیامد) صورت پذیرد و این ارزشیابی بهبود کیفیت نظام آموزشی را به دنبال دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی علی روابط بین کیفیت خدمات ارایه شده و ارزشیابی از استادان انجام شد.
    روش کار
    این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفت و جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه تشکیل دادند که 73 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده جهت انجام مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه کیفیت خدمات آموزشی و ارزشیابی استادان استفاده گردید. پرسش نامه کیفیت خدمات آموزشی بر اساس مدل SERVQUAL و شامل مولفه های عوامل محسوس، قابلیت اطمینان، پاسخگویی، اطمینان خاطر و همدلی و پرسش نامه ارزشیابی از استادان شامل مولفه های روش تدریس، تسلط و توان علمی، انضباط آموزشی و ویژگی فردی و اجتماعی استاد بود. برای روایی پرسش نامه ها از متخصصان علوم تربیتی و مدیریت بهره گرفته شد. جهت بررسی قابلیت اعتماد ترکیبی هر یک از سازه ها، ضریب (Dillon-Goldstein (ρc و میانگین واریانس استخراج شده مورد استفاده قرار گرفت که شاخص های پایایی ترکیبی هر دو پرسش نامه بیشتر از 7/ 0 و میانگین واریانس استخراج شده آن ها نیز بیشتر از 5/ 0 به دست آمد. داده های پژوهش توسط نرم افزارهای Excel، SPSS، VisualPLS و SmartPLS و با استفاده از آزمون t تک متغیره، مدل یابی معادلات ساختاری به روش (PLS (Partial least square، آزمون خودگردان سازی، شاخص 2 Q Stone - Geisser و شاخص نیکویی برازش تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    رابطه کیفیت خدمات آموزشی با مولفه های ارزشیابی از استادان (روش تدریس، انضباط آموزشی و ویژگی فردی و اجتماعی استاد) معنی دار بود و متغیر کیفیت خدمات بیشترین اثر را بر ویژگی های فردی و اجتماعی استادان داشت (27/ 0). همچنین شاخص نیکویی برازش مطلق (41/ 0) و برازش نسبی (91/ 0) نیز نشان داد که مدل آزمون شده از برازش مناسبی برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    توجه به مولفه های کیفیت خدمات آموزشی می تواند در ارزشیابی موثر از استادان نقش مثبتی داشته باشد. در نتیجه با بازخورد نتایج ارزشیابی از استادان توسط دانشجویان، می توان شاهد بهبود عملکرد و فعالیت های آموزشی استادان بود.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، ارزشیابی استادان، الگو، دانشجویان پرستاری
  • لیدا جراحی، لیلا شجاع قلعه دختر، سید مجتبی موسوی بزاز، مجیدرضا عرفانیان صفحات 277-280
    زمینه و هدف
    تمایل به استفاده از کارپوشه به عنوان یک روش مناسب در ارزیابی برنامه های آموزشی دانشجویان بالینی گسترش یافته است. این مطالعه به بررسی کاربرد کارپوشه در ارزشیابی آموزشی دانشجویان پزشکی پرداخت.
    روش کار
    در مطالعه حاضر دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1390 در دوره آموزش در عرصه خود در مراکز بهداشتی- درمانی با استفاده از روش کارپوشه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمره عملکرد دانشجویان و ارزیابی سرپرستان مراکز بهداشتی- درمانی از دانشجویان طی ده ماه مورد مطالعه قرار گرفت و با نمرات دانشجویان در دوره های مشابه قبل مقایسه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/ 11 و آزمون t تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    کارپوشه دانشجویان توسط تمام آنان تکمیل و نمره دهی شد. مقایسه میانگین نمرات ارزشیابی عملکرد دانشجویان و نمرات ارزشیابی سرپرستان مراکز بهداشتی درمانی از آنان در ارزشیابی با روش کارپوشه در مقایسه روش سنتی در دوره های گذشته افزایش معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    استفاده از کارپوشه جهت ارزشیابی فعالیت در عرصه دانشجویان پزشکی به عنوان یک روش مبتنی بر عملکرد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کارپوشه، ارزشیابی، دانشجویان پزشکی، مراکز بهداشتی، درمانی
  • رویا وطن خواه، سیده سکینه سبزواری*، محمدرضا بانشی صفحات 281-287
    زمینه و هدف

    محیط های بالینی نقش اساسی را در یادگیری دانشجویان علوم پزشکی بر عهده دارند. برای ارتقای کیفیت آموزش بالینی باید وضعیت آن مورد ارزیابی قرار گیرد. از این رو مطالعه حاضر در سال 1391 و با هدف ارزیابی محیط بالینی بر اساس مدل DREEM از دیدگاه کارورزان و دستیاران پزشکی بیمارستان های آموزشی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از پرسش نامه(DREEM (Dundee ready education environment measure شامل 50 سوال به صورت فهرست درجه بندی شده پنج گزینه ای در پنج حیطه یادگیری، استادان، جو آموزشی، ادراک دانشجو از توانایی علمی خود و ادراک دانشجو از شرایط اجتماعی خود و در چهار بخش اصلی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان (داخلی، جراحی، اطفال و زنان و زایمان) صورت گرفت. شرکت کنندگان 63 کارورز و 73 دستیار بودند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 و آزمون های ANOVA و Student t استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات درک کارورزان از محیط آموزشی 30/ 22 ± 17/ 161 و در دستیاران 14/ 21 ± 45/ 157 بود و در مقایسه حیطه های مختلف ارزیابی محیط بالینی فقط در حیطه درک دانشجو از شرایط اجتماعی بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود داشت و نمرات کارورزان بیشتر بود (05/ 0 > P)، اما بین مجموع نمرات حیطه ها به صورت کلی بین دو گروه تفاوت وجود نداشت. بین بیمارستان ها و بخش های مورد مطالعه نیز تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    درک دانشجویان پزشکی از محیط یادگیری خود در بخش های بالینی بیمارستان ها گرایش به سمت مثبت دارد. با وجود تایید متون مختلف مبنی بر استفاده از مدل DREEM جهت تشخیص نقاط قوت و ضعف محیط های آموزشی، استفاده هم زمان از ابزارها و روش های سنجش دیگر نیز به منظور بررسی کارایی این ابزار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدل DREEM، ارزیابی، دستیاران، کارورزان، ایران
|
  • Roghayeh Gandomkar, Azim Mirzazadeh, Leyla Sadighpour, Mohammad Jalili, Mojgan Safari, Batool Amini Pages 111-118
    Background and Objective

    One of the potential strategies for ensuring the quality of educational programs is adopting a systematic approach to its evaluation. Current evidence indicates the lack of high quality program evaluation activities in the field of medical education. The aim of this study was to review the current status of program evaluation activities in Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, and formulate guidelines to promote program evaluation activities at the University level.

    Methods

    A survey was conducted to investigate the current conditions of program evaluation using a questionnaire in 2012. Then, the comprehensive course evaluation guidelines, consisting of 22 items, were developed based on literature review, survey results, and experts’ opinions. Finally, each affiliated school developed its own evaluation plan. The evaluation taskforce reviewed evaluation plans using a checklist.

    Results

    Using one tool or resource, 9 schools (90%) conducted course evaluation at least once. The views of students, faculty, staff or alumni were used occasionally. Moreover, 4 schools (40%) reported the evaluation results. After reviewing 14 submitted course plans based on the checklist, 51 feedbacks were provided. Most and least feedbacks were related to evaluation design and implementation and evaluation infrastructure, respectively.

    Conclusion

    The process of developing guidelines and plans resulted in stakeholders reaching a common understanding of course evaluation, and in turn, creating evaluation capacity and more accountability.

    Keywords: Program evaluation, Ongoing evaluation, Evaluation system, Comprehensive evaluation
  • Mahla Salajegheh, Bahareh Bahmanbijari, Mostafa Shokouhi, Askar Safipour Afshar, Amin Beigzadeh Pages 119-130
    Background and Objective

    Outpatient educational environments are used for the teaching of a broad range of medical disciplines. Therefore, it is of utmost importance to assess these environments with valid and reliable tools. The Ambulatory Care Learning Education Environment Measure (ACLEEM) can be used for this purpose. The objective of this study was to assess the educational environment at outpatient clinics in teaching hospitals of Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study which was cross-sectional in nature was conducted in Kerman University of Medical Sciences in 2013-14. The study population, based on census sampling, consisted of 70 residents specializing in internal, gynecological, pediatric, and surgical disciplines. The data collection tool was a valid and reliable questionnaire consisting of 2 sections, demographic questions and 50 questions in 8 domains. Data were analyzed using SPSS software and descriptive tests (frequency, mean, and standard deviation) and analytical tests (ANOVA and t-test).

    Results

    The total score of the questionnaire was 62.90 which showed the partially desirable status of the outpatient educational environment in the studied population. In terms of the total scores for each domain, the domains of clinical teacher competence (14.91 ± 2.99), clinical activity and patient care (12.85 ± 2.78), and time allocation for nonclinical activities (8.94 ± 2.93) obtained the highest scores, respectively. There was no significant relationship between sex, age, and educational year and mean score of each domain (P > 0.05). However, this relationship was significant for the field of study variable (P < 0.05). The highest mean score was related to gynecology residents (65.68 ± 5.7) and the lowest mean score was related to surgery residents (60.60 ± 5.9).

    Conclusion

    The findings showed that the resident's perspective of the outpatient environment is not satisfactory. Therefore, it is expected that the related authorities provide a favorable and conducive environment for teaching and learning through planning.

    Keywords: Educational environment, Ambulatory Care Learning Education Environment Measure (ACLEEM), Residents, Kerman, Iran
  • Somayeh Shahroudi, Aliakbar Haghdoost, Farzaneh Zolala, Maryam Okhovati, Mohammadreza Baneshi Pages 131-139
    Background and Objective

    In order to promote quality of education, teaching performances of all academic staff are evaluated by students every semester. This study aims to address the changing trend of staff scores in different semesters, and factors affecting it, in Kerman University of Medical Sciences, Iran, using multilevel modeling. Moreover, the results were compared to that of simple linear regression modeling.

    Methods

    In the present analytical study, the scores of 336 academic staff of Kerman University of Medical Sciences during 2008 to 2012 were extracted from the students’ monitoring website. The tutor’s code was used for the identification of their scores in different semesters and was entered into the multilevel models. In order to investigate the effects of gender, work experience (in years), school (seven schools), and academic rank (master, assistant professor, associate professor, professor), the simple regression and multilevel models were compared. To study the significance of the random intercepts, the likelihood ratio test was used. In addition, to study the goodness of fit of the models, the Akaike information criteria (AIC), Bayesian information criteria (BIC), and the mean squared error (MSE) were used.

    Results

    The results showed that time had a significant positive impact on the improvement of staff scores. However, the scores of male and female staff were not significantly different. The scores of professors were significantly higher than assistant professors. In addition, the score of dental school staff was significantly higher than that of medical school staff. The comparison of the goodness of fit of models showed that the multilevel modeling provided a better fit to the longitudinal data. In the linear regression model, variables such as work experience and academic rank (professors in comparison to assistant professors and nursing school staff in comparison to pharmacology school staff) were falsely considered significant, due to the lack of consideration of the dependence of longitudinal observations of the evaluation and correction of standard errors.

    Conclusion

    The multilevel model, due to the consideration of the dependence of longitudinal observations of the evaluation, provides a better fit to data. Moreover, the incorrect use of the linear regression model, considering longitudinal observations to be independent, led to erroneous conclusions. The results of the present study, in terms of the goodness of fit of the models, showed a positive trend in scores of academic staff of Kerman University of Medical Sciences. In other words, the scores have improved over time.

    Keywords: Teacher evaluation, Student, Added value Evaluation, Longitudinal data, Multilevel modeling
  • Seyyed Kamran Soltani Arabshahi, Mahla Salajegheh Pages 140-149
    Background and Objective

    In the present study, the evaluation domain of ambulatory care training in Firoozgar Hospital, Tehran, Iran, was assessed based on the Iranian national standards of undergraduate medical education related to ambulatory education using the Baldrige scoring matrix. It also offered some suggestions for the promotion of education quality by use of the gap analysis method between the current condition and these standards.

    Methods

    This descriptive analytic study was a kind of evaluation research performed using the standard checklist published by the undergraduate medical education council. Document evaluation, survey, and observation were performed based on the Baldrige excellence model. After the confirmation of validity and reliability of the checklist, the establishment level of national standards was evaluated in the clinics of Firoozgar Hospital in the evaluation domain. Data were analyzed according to the national standards of the domain of ambulatory education and the Baldrige scoring matrix. Finally, the quality of the current condition was determined as very satisfactory, satisfactory, medium, weak, and very weak.

    Results

    In the clinics of Firoozgar Hospital, 25.50% of the national standards related to ambulatory education in the evaluation domain were observed and this domain was at a medium level.

    Conclusion

    Due to the medium level of the evaluation domain, it is suggested that ambulatory education authorities provide the necessary facilities and reformations by considering the national standards of ambulatory education in the domains that were determined as weak and need quality promotion.

    Keywords: Quality, Ambulatory training, Evaluation, Iranian national standards
  • Azam Esfijani Pages 150-158
    Background and Objective
    Due to the remarkable advantages of virtual education, the increasing development of online education institutions has been approved by education and training authorities all around the world. In spite of their remarkable growth, online education institutions are facing significant challenges such as lack of trust from the society. These challenges are mainly associated with the uncertainties regarding the quality of online teaching and learning. Therefore, it seems essential to pay especial attention to the concept of quality in virtual learning institutions and its measurement for which a comprehensive framework of quality criteria and indicators is required. The main purpose of this study was to extract the indicators and attributes of quality evaluation in virtual education from the existing literature to facilitate the development of a holistic quality evaluation framework for online learning in higher education.
    Methods
    In this qualitative research, meta-synthesis method based on the Walsh and Downe approach was employed. The research method comprises of 6 steps (including goal definition, systematic search for related papers, evaluation of documents, extracting related content, content analyses, and interpretation of findings). From the total number of 438 potentially related academic documents, 41 were selected and analyzed.
    Results
    Through the six step method, 12 quality indicators of online education have been extracted in 4 aspects which include 47 attributes. The extracted indicators for quality evaluation, considering the variety of approaches presented in the literature, provide a comprehensive framework in which the target population, such as online learners, instructors, and employers, has been considered.
    Conclusion
    The main indicators for evaluating the quality of virtual education comprised of students, instructors, courseware/content, learning management system, unit/course structure, technological infrastructure, teaching, learning, support services, professional development programs, evaluation and assessment, and graduates. In the developed quality evaluation framework, the measurement attributes of each indicator have been extracted from the literature.
    Keywords: Virtual education, Quality indicators, Measurement criteria, Meta, synthesis
  • Seyed Mostafa Seyedaskari, Mohammad Ali Shafa, Farhad Iranmanesh, Amin Beigzadeh, Mahboobeh Mohammad Pour Ravari Pages 159-167
    Background and Objective

    Quality assessment of educational services is one of the most important actions in line with an improvement in the services. If the qualitative dimension of services is not taken into account, we will observe significant academic failure and reduction in creativity among the learners. Therefore, one of the salient steps in improving the quality of educational services is quality assessment from the viewpoints of its users. The aim of the present study was to determine the quality of educational services from the viewpoints of residents based on the SERVQUAL model.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 204 residents from the educational hospitals of Kerman, Iran, participated. The participants were selected using simple random sampling method. The data collection tool was the Evaluation of Educational Quality Questionnaire that evaluates educational quality based on the SERVQUAL gap analysis method. This tool compares respondents’ perceptions and expectations of the quality of educational services in 5 domains (reliability, responsibility, confidence, assurance, empathy, and tangible physical). Content validity of this questionnaire was approved by expert's opinions and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha (r = 0.88). To analyze data, SPSS software was used for performing descriptive (mean, standard deviation) and analytical (independent t-test) tests.

    Results

    The findings showed that there was a negative gap between resident's perceptions and expectations of the quality of educational services in all 5 dimensions. The highest and lowest level of gap was related to the tangible physical (-1.50) dimension and the responsibility (-0.51) dimension, respectively.

    Conclusion

    There is a negative gap between resident's perceptions and expectations in different dimensions of educational services quality based on the SERVQUAL model. In order to improve the quality of education, a review of educational infrastructures (environment and facilities) and education management seems necessary. This requires the efforts of relevant authorities toward the development and improvement of these infrastructures.

    Keywords: Evaluation, Quality, Residents, Educational services, SERVQUAL model
  • Somaieh Esmaeili, Shamim Sahranavard, Maryam Hamzeloo, Moghadam, Homa Hajimehdipoor, Mahmoud Mosaddegh Pages 168-176
    Background and Objective

    The evaluation of educational programs is the most important aspect of any educational system. If performed correctly, it will provide valuable information on designing and implementation of educational programs and a basis for the evaluation of educational practices.

    Methods

    This present study was performed in 2014 on 22 PhD students attending the Schools of Traditional Medicine of Mashhad, Kerman, and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences, Iran, in 2009-2013. The data collection tool consisted of a questionnaire containing open- and closed-ended questions. The reliability and validity of the questionnaire have been approved. The quantitative data obtained were analyzed and categorized using Microsoft Excel.

    Results

    The general objectives of traditional pharmacy consist of mission, perspective, goals, and professional duties. Each course was evaluated from the view point of students. This showed that more than half of the students agreed on the overviews and details (general objective, prerequisites, content titles, student evaluation, and educational sources). The educational sources of some courses such as Iranian Traditional Medicine (foundations and principles) with 43.9%, Sanitation and Prevention Principles with 33%, and Identification of Raw Material and Production of Traditional Medicine with 36.8% obtained the less than half of the positive votes of students. Moreover, 42.1% of students believed that the courses of Identification of Raw Material, Production of Traditional Medicine, and Identification of Traditional Medicine Forms were not presented in accordance with the educational program.

    Conclusion

    The participants mostly approved the aims and overviews of this field of study each of its courses. The proposed recommendations show that the units and content of some courses, and their educational sources and priorities require revision and reformation. In general, due to being a new field, traditional medicine contains ambiguities which must be clarified through further evaluation and elimination of deficiencies observed in the current survey.

    Keywords: Program evaluation, Iranian traditional medicine, PhD students
  • Soheila Ehsanpour, Nikoo Yamani, Shahnaz Kohan, Mahshid Abdishahshahani, Babak Hamidfar Pages 177-191
    Background and Objective

    Owing to the fact that seven years has passed since the establishment of the PhD program in reproductive health in Iran, its evaluation is essential. Hence, the aim of this study was to evaluate the PhD program in reproductive health in Iran based on the Context-Input-Product-Process (CIPP) evaluation model.

    Methods

    This descriptive study was conducted in 2013 in the nursing and midwifery schools of Iran in which a PhD program in reproductive health was being taught (Tehran, Shahid Beheshti, Isfahan, Shahroud, and Mashhad Universities). The study population consisted of all heads of departments of midwifery, faculty members of PhD programs in reproductive health, heads of libraries in nursing and midwifery schools, graduates and reproductive health PhD students of medical sciences universities in Iran. Data collection tools consisted of five researcher-made questionnaires based on the CIPP model and a checklist of educational facilities and equipment assessment. Content and face validity were evaluated based on expert opinion. Cronbach’s alpha coefficient was calculated in order to obtain the reliability of the questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics and mean of groups were compared using One-way ANOVA.

    Results

    The status of context indicators of PhD programs in reproductive health was evaluated as appropriate by 60% of department heads, 83.3% faculty members, 83.3% graduates, and 74.1% students. Managers, graduates, and students evaluated the status of input indicators of PhD programs in reproductive health as fairly appropriate. Moreover, faculty members, graduates, and students evaluated the status of process indicators of PhD program in reproductive health as fairly appropriate. In addition, in the product domain, managers, faculty members, and students evaluated the status of product indicators of PhD programs in reproductive health as fairly appropriate.

    Conclusion

    The results of this study showed that the status of PhD programs in reproductive health was fairly appropriate; therefore, it seems necessary to improve the indicators that cause the program status to be fairly appropriate.

    Keywords: Program evaluation, Context, Input, Product, Process (CIPP) evaluation model, Indicators, Reproductive health, PhD program
  • Saeed Talebi Pages 192-208
    Background and Objective
    The evaluation of the teaching of lecturers by students is necessary in order to provide feedback for lecturers on improving the quality of student education, evaluating teacher's duties, and to help administrators in making decisions on employing or promoting faculty members. Therefore, the aim of this paper was to design a questionnaire related to education design indices and to classify these factors in the evaluation of teaching of lecturers by students. It should be noted that Danielson’s Framework for Teaching Evaluation Instrument, 2013 Edition, was used in the designing of the questionnaire.
    Methods
    This was a cross-sectional study. Using the Krejcie and Morgan table and the omission of unreturned and incomplete questionnaires, a total of 297 questionnaires were studied. The questionnaires were investigated through validity coefficient, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and mean. Data were analyzed using SPSS and Amos software.
    Results
    Through exploratory factor analysis, 8 subscales were achieved. In addition, confirmatory factor analysis approved the abovementioned indexes available in the subbranches of student evaluation. In assessing teaching indexes, the most important aspect is interaction between teachers and students, and punctuality, presenting new topics, mastery over educational material, student participation in discussions, using educational technologies, lesson design, and evaluation.
    Conclusion
    In general, the reliability and validity, face validity, content coefficient, and construct validity of the scale were satisfactory. It can be used in internal researches.
    Keywords: Teaching evaluation, Validity coefficient, Exploratory factor analysis, Confirmatory factor analysis, Ranking
  • Roghayeh Gandomkar, Batool Amini Pages 209-218
    Background and Objective
    In recent years, with increasing awareness of limitations of traditional assessment methods in the measurement of learner capabilities, assessment methods have undergone many changes. This survey addresses the extent to which educational departments in Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, use various student assessment methods.
    Methods
    The present cross-sectional study was conducted using a researcher developed tool to gather information about student assessment methods in 2012. Based on Miller’s pyramid of assessment, common student assessment methods were classified into written and oral assessment, clinical reasoning assessment, clinical skills assessment, and workplace-based assessment. Study sample consisted of all educational departments. Sampling was performed using the census method, which determined the use or lack of use of each method of assessment at different educational levels. The data collected were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    The response rate was 70.43%; 81 of 115 departments completed the questionnaire. The most frequently used methods by departments were written and oral exams. Among them, the multiple choice test was the most widely applied assessment method. Patient management problem (PMP) was the most broadly used method to assess clinical reasoning. Moreover, among clinical skills assessment, objective structured clinical examination (OSCE) was the most commonly applied method in medical clinical courses.
    Conclusion
    Graduates of medical universities must acquire capabilities far beyond the acquisition of theoretical knowledge, but assessment methods used by departments do not necessarily assess their capabilities. The results of this study emphasize the need for the revision of medical student assessment programs.
    Keywords: Student assessment methods, Miller's pyramid, Medical education
  • Mohammad Ali Hoseini, Soleiman Ahmady, Salimeh Khalili Azandehi, Ali Asghar Ghorbani Pages 219-227
    Background and Objective
    The main purpose and role of higher education is to train professional workforce in the fields required by society through training them the necessary skills for their field. Today, the promotion of educational quality is considered as the basis of an authentic higher educational system. Therefore, the most efficient way to improve educational quality is educational evaluation in order to understand the success rate of faculty members on achieving this goal. Nevertheless, researches indicate that the evaluation of faculty members seems to be one of the most controversial issues of medical education and needs further attention and research. Obtaining faculty member's experiences, which is the main goal of this study, seems to be valuable. Therefore, the main objective of this study was to explore faculty member's experiences of the educational evaluation system.
    Methods
    The present qualitative study was carried out using content analysis in Mazandaran University of Medical Sciences, Iran, in 2013. Participants included 8 faculty members, who volunteered to take part in the study. Data was collected through semi-structured interviews and purposeful sampling and continued until saturation.
    Results
    From the results, 3 main themes of lack of a clear objective for the evaluation system, inappropriate methods of evaluating faculty members, and the impact of their characteristics on the evaluation were achieved.
    Conclusion
    The study results show the necessity of comprehensive fundamental reform in the method of educational evaluation of faculty members, improvement of evaluators’ awareness and commitment, improvement of education quality, and ultimately, promotion of higher educational systems. Moreover, the provision of solutions for the enhancement of faculty members’ efficacy and motivation is required. On the other hand, it is essential to diminish their worries and concerns through creating an authentic, justice-oriented evaluation system, and ultimately, to achieve maximum improvement in educational policies and programs.
    Keywords: Evaluation, Faculty members, Experiences, Qualitative content analysis
  • Tabandeh Sadeghi, Maryam Shahabi Pages 228-236
    Background and Objective

    Evaluation of students before entering the clinical field can be a reliable criterion for assessing the quality of students’ clinical skills. This study was performed with the aim of evaluating nursing students using objective structured clinical examination (OSCE) method in order to assess students’ competence before entering the clinical environment.

    Methods

    In this cross-sectional study, the knowledge and practice of 39 nursing students were examined during 2 consecutive days before enter the clinical field in determined stations of the nursing skills laboratory of Rafsanjan University of Medical Sciences, Iran, using relevant checklists. Data were analyzed using SPSS software and descriptive and analytic statistics such as independent t-test and Spearman’s rank correlation coefficient.

    Results

    Of the 39 participants, 22 (56.4%) were female, 17 (43.6%) were male. The mean age of participants was 21.85 ± 0.96. The highest score was related to writing of drug form, kardex, and nursing report (94.8%), and ECG procedure (74.7%), respectively. The least score belonged to tracheostomy suction (12.8%), and catheterization and subcutaneous injection procedures (25.6%), respectively.

    Conclusion

    According to the findings and considering the weaknesses of students, effective steps can be taken toward the improvement of their performance.

    Keywords: Objective structured clinical examination (OSCE), Nursing students, Clinical evaluation, Clinical skills, Clinical knowledge
  • Somaeih Mousavi, Sakineh Sabzevari, Hossein Safizadeh Pages 237-248
    Background and Objective

    The use of an integrated and approved method in clinical evaluation is of great importance. The aim of this research was the comparison of the 360-degree and common evaluation methods in clinical skills evaluation of undergraduate surgical technology students in Kerman University of Medical Sciences, Iran, during the operating room technical training course.

    Methods

    This single group interventional study was performed on 4th semester students in surgical technology at Kerman University of Medical Sciences in the operating room of Shahid Bahonar Hospital of Kerman. The data collection tool consisted of a questionnaire which was completed by 24 students and 2 lecturers.. Data were analyzed using SPSS software and paired and independent t-tests.

    Results

    Findings showed that mean age of students was 21.20 ± 0.56 years and most of them were females. Mean and standard deviation of total score of the common and 360-degree evaluation methods were 17.66 ± 0.86 and 17.88 ± 0.88, respectively. There was no significant differences between the mean scores of these methods (P = 0.001). Students had relative satisfaction with the 360-degree evaluation method (score = 6.12 ± 64.77) and relative dissatisfaction with the common evaluation method (score = 38.11 ± 08.49). There was a significant difference between students satisfaction with these two methods (P < 0.001). Lecturers had relative dissatisfaction with the common evaluation method (score = 47.51 ± 6.64) and complete satisfaction with the 360-degree evaluation method (score = 85.98 ± 9.84).

    Conclusion

    The students’ 360-degree evaluation score was similar to that obtained through their evaluation by lecturers. Considering students’ relative satisfaction and lecturers’ total satisfaction with the 360-degree method, in comparison to their relative dissatisfaction with the common method, it seems that using this method can be effective in the modification of their dissatisfaction with the current clinical evaluation method.

    Keywords: Common evaluation, 360, degree evaluation, Student evaluation, Operating room
  • Masoumeh Mangeli, Omesalimeh Roudi Rashtabadi, Sakineh Sabzevari, Esmat Nouhi Pages 249-265
    Background and Objective

    In recent years, there has been an increase in the number of medical universities that have launched doctoral nursing education programs in their centers; thus, monitoring the quality of these programs to identify their strengths and weaknesses is very important. This study was conducted to evaluate the quality of doctoral nursing education in a university center in Iran.

    Methods

    This descriptive and comparative study was performed on 33 lecturers and students/graduates using the census method in 2015. Data were collected using the quality of nursing doctoral education (QNDE) Questionnaire.

    Results

    There was no statistically significant difference between the mean scores of the two groups, but this difference was significant in the program domain (P = 0.036). The participants’ answers only showed significant differences in a few statements of the program, resources, and evaluation domains (P < 0.050). A significant difference was observed between the views of lecturers and students in terms of advanced computer facilities and internet access, and appropriate research infrastructure for facilitating research and education (P < 0.050).

    Conclusion

    Weaknesses such as lack of resources, infrastructure, library holdings, and regular and timely feedback to program evaluators require attention in order to be decreased or resolved. Great differences in the scores of overall course quality and curriculum evaluation between the two groups revealed the need for further research for the identification of factors effective on the quality of doctoral education programs from the view of both groups.

    Keywords: Evaluation, Education quality, Nursing doctoral program, Lecturers, Students, Graduates, Iran
  • Siroos Ghanbari, Roghayeh Beheshtirad Pages 266-276
    Background and Objective
    Continuous promotion of education quality necessitates assessment that can be performed based on each of the elements forming the educational system (input, process, product, output, and result). This assessment results in the improvement of educational system quality. Therefore, the present study has been conducted with the purpose of evaluating the causal model of the relationship between presented services quality and assessment of professors.
    Methods
    The present research was a descriptive analytical study. The statistical population consisted of all nursing students of Urmia University of Medical Sciences, Urmia, Iran, among which 73 individuals were selected through systematic random sampling. Data were gathered using the two questionnaires of educational services quality and faculty members assessment. The Educational Service Quality Questionnaire is based on the SERVQUAL model and consists of the elements of tangible factors, reliability, responsiveness, assurance, and empathy. The Faculty Members Assessment Questionnaire consists of the elements of teaching methods, dominance and academic ability, education discipline, and personal and social characteristics of the faculty members. The validity of the questionnaires was determined based on the viewpoints of experts in management and educational sciences. The combined reliability of the questionnaires was measured using the Dillon-Goldstein coefficient and Average Variance Extracted. The combined reliability of both questionnaires was higher than 0.7 and Average Variance Extracted was higher than 0.5. Data were analyzed using one way t-test, structural equation modeling method using partial least square (PLS), self-test system, Q2 Stone-Geisser index, and goodness of fit index through SPSS, Microsoft Excel, VisualPLS, and SmartPLS.
    Results
    The relationship of educational services quality with faculty members’ assessment factors (teaching method, educational discipline and faculty members’ personal and social characteristic) was significant. The service quality variant has the greatest effect on personal and social characteristics of faculty members (0.27). The absolute (0.41) and relative (0.91) goodness of fit index shows that the tested model has a good level of fit.
    Conclusion
    Paying attention to service quality factors could have a positive role in effective evaluation of faculty members by students. As a result of the assessment of faculty members by student, the performance and activities of faculty members can be improved.
    Keywords: Service quality, Faculty member's assessment, Nursing students
  • Lida Jarahi, Leila Shoja Ghaleh Dokhtar, Seyed Mojtaba Mousavi Bazaz, Majid Reza Erfanian Pages 277-280
    Background and Objective
    The desire for portfolio application, as a suitable method for evaluation of clinical students, has recently expanded. This study investigated the implementation of portfolio in the evaluation of medical students.
    Methods
    In the current study, medical students in their educational rotations in health centers in Mashhad, Iran, in 2011 were evaluated by using portfolio. The scores of medical students ' performance and health centers supervisors ' evaluation of them were assessed during 10 months and compared with scores from a similar period in the past. Data were analyzed using t-test and SPSS software.
    Results
    Portfolios were completed by all medical students during their rotation in health centers and and evaluation of student was done based on portfolio scoring. Mean performance scores of medical students and health center supervisors ' evaluation of them had increased compared of them by portfolio evaluation had increased compared with traditional student's evaluation method in similar past period.
    Conclusion
    Using portfolios for evaluation of medical student's performance in community educational fields is proposed as a performance-based approach.
    Keywords: Portfolio, Evaluation, Medical students, Health centers
  • Roya Vatankhah, Sakineh Sabzevari, Mohammadreza Baneshi Pages 281-287
    Background and Objective

    Clinical environments have a crucial role on medical students ' training. Thus, the aim of this study was to assess clinical environments based on the (Dundee Ready Education Environment Measure) DREEM model from the viewpoint of interns and residents in hospitals affiliated with Kerman University of Medical Sciences, Iran, in 2012.

    Methods

    This was a descriptive-analytic study. The data collection tool was the DREEM Questionnaire with 50 questions (5-point Likert scale) in the 5 domains of learning, teachers, educational environment, student ' s academic self-perceptions, and student ' s social self-perceptions. The study environment consisted of 4 main wards (internal, surgical, pediatrics, and gynecology) of hospitals affiliated with Kerman University of Medical Sciences. The study subjects consisted of 63 interns and 73 residents. Data was analyzed in SPSS software using Students ' t-test and ANOVA.

    Results

    Mean score of perception of educational environment in interns was 161.17 ± 22.30 and in residents was 157.45 ± 21.14. The comparison of different areas of clinical environment evaluation only showed a significant difference between the two groups in the area of student's social self-perceptions (P < 0.05). The interns ' score was higher than that of the residents. No significant differences were observed between hospitals and the studied wards.

    Conclusion

    The students ' perceptions of their educational environment in clinical wards were desirable. Despite different literature ' s recommendation of using DREEM in order to evaluate weaknesses and strengths of clinical environments, the concurrent use of other methods and instruments for the assessment of the efficacy of this questionnaire is recommended.

    Keywords: DREEM model, Assessment, Residents, Interns, Iran
  • Hamid Salehiniya Pages 288-289