فهرست مطالب

Iranian Review of Foreign Affairs
Volume:5 Issue: 2, Summer 2014

  • تاریخ انتشار: 1394/02/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی سمتی، شانی هرمزی صفحه 5
    توافق ژنو نقطه عطفی در صحنه سیاست خارجی ایران به طور عام و در مورد مناقشه بر سر برنامه هسته ای ایران به طور خاص بوده است. این توافق اندکی پس از روی کار آمدن دولت روحانی، فضای بین المللی در قبال ایران را تغییر داده و عزم سیاسی دولت جدید برای تعامل سازنده با دنیا را در مصداقی عملی به رخ کشیده است. هرچند این توافق اولیه فارغ از کاستی ها نیست، اما تاثیرات مثبت آن در عرصه داخلی و خارجی بسیار قابل ملاحظه است. این مقاله بر آن است تا به طور مشخص به این پرسش پاسخ دهد که تاثیر توافق ژنو بر تحریم ها علیه ایران چه بوده است؟ به نظر نویسندگان توافق ژنو یا برنامه اقدام مشترک به طور مشخص در چهار سطح تاثیر عمده ای بر تحریم ها علیه ایران داشته است: الف) اصل تحریم: اجرایی شدن توافق ژنو به طور مستقیم تخفیف تحریم ها را به دنبال داشته است؛ ب) فضای تحریم: این برنامه، فضای بین المللی تحریم علیه ایران را نیز تضعیف کرده و مقدمه ساز روند غیرامنیتی کردن ایران و برنامه هسته ای کشور شده است؛ ج) تحریم کنندگان: توافق ژنو تا اندازه ای باعث ایجاد اختلاف میان مجموعه تحریم کنندگان ایران و تغییر وزن و جابه جایی در صف موافقان و مخالفان تحریم شده است؛ د) اهداف تحریم: برنامه اقدام مشترک شکاف و اختلاف نظر در اهداف تحریم ها در مورد دو قطب برچیدن برنامه هسته ای ایران و شفافیت و محدودیت برنامه هسته ای ایران را آشکار کرده است.
    کلیدواژگان: توافق ژنو، تحریم، برنامه هسته ای، غیر امنیتی کردن
  • مرضیه جوادی ارجمند* صفحه 29
    شکل گیری سیاست خارجی امریکا به دلیل وجود تعدد بازیگران روندی پیچیده دارد. به طور کلی، قوه مجریه مسئولیت تصمیم گیری و بکارگیری سیاست خارجی ایالات متحده را بر عهده دارد. با این حال قانون اساسی امریکا، بخشی از قدرت و مسئولیت های مربوط به اتخاذ سیاست خارجی این کشور را به کنگره تنفیذ کرده و به این ترتیب برای کنگره نیز در سیاست خارجی نقشی را برگزیده است. سیاست خارجی امریکا در قبال خاورمیانه یکی از بخش هایی است که کنگره از طریق قدرت خود آن را تحت تاثیر قرار داده است. این مقاله به بررسی نقش کنگره در سیاست خارجی امریکا در قبال ایران می پردازد و توجه ویژه ای به تحریم های مصوب کنگره خواهد داشت. با استفاده از مدل دو وجهی عملی و ادعایی اسکات و کارتر، این بحث را مطرح می شود که سیاست خارجی اتخاذی کنگره نسبت به ایران بویژه در بحث تحریم ها عملی تر و ادعایی تر شده و به صورت رقابتی با قوه مجریه درآمده است.
    کلیدواژگان: کنگره، سیاست خارجی، ایران، تحریم
  • محمد جمشیدی* صفحه 59
    سیاست آمریکا در قبال ایران در دوره اوباما از خصلت ژئوپلیتیک برخوردار بوده است و در واقع، مناسبات دوجانبه بین تهران و واشنگتن تابعی از این رقابت ژئوپلیتیک می باشد. وقوع بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا تاثیر بسیار عمیقی بر ژئوپلیتیک منطقه و در نتیجه ماهیت و دامنه رقابت راهبردی بین ایران و آمریکا گذاشت. مهمترین ویژگی این پدیده جدید این بود که مردم به بازیگران اصلی و فعال صحنه سیاست تبدیل شدند. بدین ترتیب ژئوپلیتیک منطقه توسط عاملی تغییر پیدا کرد که قبلا نبود. در واقع، بیداری اسلامی موجب بروز جابجایی در موازنه قدرت در سطح سیاست داخلی کشورهای منطقه شده است و از سوی دیگر، باعث شده مخاطبین دیرینه گفتمانی جمهوری اسلامی ایران، یعنی مردم، به قدرت برسند و آمریکا، مخاطبین خود، یعنی حکام مستبد منطقه، را از دست بدهد. به عبارت دیگر امواج اولیه بیداری اسلامی باعث شد که جمهوری اسلامی در موضع قدرت و آمریکا در موضع ضعف و انفعال قرار بگیرد. بدین ترتیب، آمریکا در بستر تحولات انقلابی منطقه، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یکی از مهمترین رقبای خود مشاهده کرد و این امر، تاثیر مستقیمی بر سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران نیز داشت. حتی واشنگتن تشدید تمرکز بر ایران را به عنوان یکی از تاکتیک های مدیریت و انحراف بیداری اسلامی مورد توجه قرار می داد. این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که بیداری اسلامی چه تاثیری بر سیاست آمریکا در قبال ایران گذاشت. فرضیه این نوشتار نیز این است که ناکامی آمریکا در پیش بینی و مدیریت بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا باعث تشدید سیاست های تهاجمی واشنگتن بر ضد تهران با هدف جلوگیری از بهره برداری جمهوری اسلامی از ظرفیت های نوظهور منطقه ای و ناکارآمد نشان دادن الگوی انقلاب اسلامی برای منطقه شد. این رویکرد راهبردی در قالب سیاست تشدید تحریم ها علیه ایران تجلی پیدا نمود.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، هسته ای، تحریم، ایران، آمریکا
  • احمد بخشی* صفحه 83
    در تنظیم روابط خارجی هر کشور، درک و تبیین صحیح و کامل از قدرت و توان ملی بویژه در بعد سیاست خارجی، مقتضیات و ویژگی های محیط خارجی و قاعده و پارادایم حاکم بر محیط منطقه ای و بین المللی، شناخت فرصت ها و آسیب پذیری های محیطی و تهدید های موجود و بسیاری از عوامل دیگر دارای اهمیت می باشد. قاره آفریقا با ویژگی های جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، در عصر پس از جنگ سرد و رونق منطقه گرایی، به یکی از مناطق تاثیر گذار تبدیل شده است که آفریقای جنوبی در این مجموعه، نقش کلیدی دارد. این تحقیق ضمن بررسی پیشینه روابط ایران و قاره آفریقا، به دنبال پاسخ به اهمیت روابط ایران و آفریقای جنوبی و نتایج حاصله از آن است و بر این فرضیه استوار است که گسترش روابط با قدرت منطقه ای و در حال ظهور مانند آفریقای جنوبی، ضمن افزایش منافع ملی و تقویت همکاری های جنوب- جنوب، موجب کاهش فشارهای بین المللی و کشورهای غربی می گردد. متدولوژی و روش شناسی این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و در کنار آن از ماتریس سوات استفاده شده است تا ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف جمهوری اسلامی ایران به فرصت ها و تهدیدهای کار با آفریقای جنوبی پرداخته شود و از این طریق، راهکارهایی را به سیاستگذاران در عرصه های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: آفریقای جنوبی، قدرتهای نوظهور، ایران، منافع ملی، روابط خارجی
  • پائولو آفونسو براردو دوآرته صفحه 109
    هدف این مقاله بررسی منطقه دورافتاده جهان یعنی آسیای مرکزی است که امروزه از اهمیت زیادی در عرصه ژئوپلیتیک جهان برخوردار شده است. این اهمیت ناشی از وضعیت استراتژیک منطقه آسیای مرکزی به عنوان راه ارتباطی شرق و غرب است که این منطقه را به محلی برای رقابت و قدرت نمایی قدرت های بزرگ بدل کرده است. در سال های اخیر منطقه آسیای مرکزی به دلیل وجود منابع بزرگ گاز و نفت توجه سرمایه گذاران را به خود جلب کرده است. قدرت های بزرگ منطقه (ترکیه و ایران) علاقمندی اقتصادی (جستجوی منابع انرژی) خود را به آسیای مرکزی ابراز کرده اند در حالی که سیاست های واقع گرایانه ای را درقبال این منطقه پیش گرفته اند. با توجه به دیدگاه های شرکت کنندگان و غایبان تکنیک پیچیده ای برای مطالعه این موضوع در نظر گرفته شد و مصاحبه ای از پیش طراحی شده صورت گرفت. پژوهش میدانی از طریق مصاحبه با شخصیت های مرتبط به موضوع آسیای مرکزی صورت گرفت. با توجه به اینکه شاخص هایی نظیر رفتار دولت ها، قدرت و نفوذ امکان تبدیل به واقعیت های قابل درک، فرمول های ریاضی و داده های آماری را ندارند، تصمیم گرفته شد از روش کیفی تاویل شناسی به عنوان روش پژوهش استفاده شود. در مورد ایران، به نظر می رسد این کشور از سیاست چین در قبال آسیای مرکزی پیروی می کند که در سال های اخیر با نمایش قدرت در منطقه و به منظور کاهش نقش و حتی منزوی کردن واشنگتن همراه بوده است.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، ایران، ترکیه، ژئواستراتژی، واقع گرایی
  • قدیر نصری*، آرمان سلیمی صفحه 135
    در پی وقوع درگیری بین نیروهای دولتی، سلفی ها و کردهای سوریه و در نهایت تشدید و تطویل بحران داخلی سوریه (2013-2011)، نقش و رویکرد کردهای سوریه در معادلات سیاسی این کشور مورد توجه زیادی قرار گرفته است. کردهای سوریه در حال حاضر کنترل سیاسی و اداری بیشتر مناطق کردنشین را در دست گرفته اند و در قالب دو جنبش «شورای ملی کردهای سوریه» و «شورای خلق غرب کردستان» در پی کسب آزادی و حقوق مدنی خود هستند. در این میان، بررسی واقع بینانه بودن خواسته های کردها با توجه به ظرفیت ها و دشواری های پیش روی آنها در تحولات آتی سوریه مسئله ای بسیار مهم است. واقعیت این است که در سال های پس از 2003 و با تثبیت جایگاه کردهای عراق در سطح داخلی این کشور، موجی از تقاضاها از سوی کردهای سوریه برای دفاع و ابراز هویت خود به نقطه حساسی رسیده است. اما در مسیر تحرک کردهای سوری برای کسب خواسته هایشان مانند اداره محلی مناطق و یا ایجاد منطقه فدرال در مناطق کردنشین مجموعه ای از دشواری های داخلی، منطقه ای و بین المللی وجود دارد. پیچیدگی های منطقه ای و الزامات بین المللی، اکنون موضوع کردها را به یک مسئله تبدیل کرده است. در مقاله حاضر، راه حل های احتمالی این مسئله وارسی می شود و بر این پرسش تمرکز می کنیم که با توجه به مجموعه ای از پتانسیل ها و دشواری های سخت افزاری و نرم افزاری، کردهای سوریه کدام یک از گزینه های ادغام، خودمختاری و استقلال را در پیش دارند؟ طبیعی است که پردازش و آزمون هریک از سناریوها مستلزم الگویی مناسب و داده های گوناگون و جدید است. بر همین اساس از «الگوی سنجش وزن اقلیت های قومی» بهره خواهیم گرفت تا این فرضیه را مورد آزمون قرار دهیم: قابلیت های سخت افزاری و نرم افزاری کردهای سوریه در کنار ملاحظات امنیتی قدرت های دخیل در امور سوریه، مانع استقلال و نیز باعث کم رنگ شدن احتمال خودمختاری کردهای سوریه شده و آن ها را به سمت خوشه ایپرتوان در قالب جمهوری عربی سوریه سوق می دهد.
    کلیدواژگان: کردهای سوریه، اقلیم کردستان عراق، شورای ملی کردهای سوریه، حزب اتحاد دموکراتیک، اقلیت های قومی، تطویل بحران
  • سید مسعود موسوی شفایی*، فرزانه نقدی صفحه 165
    انقلاب های ناگهانی و دور از انتظار سال 2011 در کشورهای عربی یکی از مهم ترین پدیده های سیاسی- اجتماعی خاورمیانه است. اعتراضات در مصر بدلیل پیامدها و اثرات ملی، منطقه ای و سیاسی در مرکز توجهات قرار گرفت. شناخت محرک های این اعتراضات درک عمیق تری نسبت به ناآرامی های اخیر در خاورمیانه را ایجاد خواهد کرد. چگونه حکمرانی بد موجب آغاز انقلاب مصر شد؟ تحلیل داده های جمع آوری شده مطابق با حکمرانی خوب (آزادی بیان و جوابگویی، ثبات سیاسی و عدم خشونت، کارآمدی حکمرانی، کیفیت قوانین، حاکمیت قانون و نظارت بر فساد) برای ارزیابی عملکرد حکومت مصر در هنگامه انقلاب انتخاب شده است. با تجزیه و تحلیل شاخص های حکمرانی خوب در مصر، نویسندگان بر این فرضیه تاکید دارند که انقلاب مصر ناشی از ضعف و یا عدم حضور شاخص های بالاست. به نظر نویسندگان، فساد گسترده در بخش دولتی، ناهنجاری های اجتماعی اقتصادی، عدم شفافیت در سیستم سیاسی، ناکارآمدی موسسات دولتی، تمرکز قدرت، منابع و نفوذ در دست گروه های منتسب به حکومت، عدم پاسخگویی دولت و سرانجام عدم دستیابی به قواعد حکمرانی خوب همراه با افزایش فاصله میان ثروتمندان و فقرا موجب انقلاب مصر در ژانویه سال 2011 شد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، انقلاب، آزادی بیان، شفافیت، پاسخگویی، ثبات سیاسی، حاکمیت قانون، فساد
|
  • Hadi Semati, Shani Hormozi Page 5
    Geneva agreement is a milestone for the country's foreign policy in general and for the dispute over Iran's nuclear program specifically. This accord reached shortly after the inauguration of the Rouhani government changed international mindsets towards Iran and demonstrated the new government’s political will with regards to taking strong action in order to engage the international community. Though this interim agreement is not without shortcomings, it has had noticeably positive ramifications in both foreign and domestic arenas. This article will answer the question: What effect has the Geneva Accord had on the sanctions against Iran? In the opinion of the authors, the Geneva Accord or the Joint Plan of Action has significantly affected the sanctions against Iran on four levels. A) The sanctions themselves: the implementation of the Accord leads to some sanctions relief. B) The environment of the sanctions: this also weakened the global sanctions environment against Iran, and introduced a trend of desecuritization of Iran and the nuclear program. C) The sanctioning countries: The Accord has led to disagreements between the sanction imposing countries and has shifted the balance between the supporters and the dissenters of the sanctions regime. D) The goals of sanctions: The Accord has uncovered friction between sanction the goals of the sanction imposing countries and divided them into the two camps of those who wish to eliminate Iran’s nuclear program and those who wish for it to have limitations and transparency.
    Keywords: Geneva Accord, Sanctions, Nuclear Program, Desecuritization
  • Marzieh Javadi Arjmand* Page 29
    U.S. foreign policy making is a complicated process because of the number of players involved. Generally, the executive branch is considered to be responsible for decision making and implementing U.S. foreign policy. The Constitution of the United States, however, has assigned some foreign policy powers and responsibilities to Congress granting importance to its role in U.S. foreign policy. U.S. foreign policy toward the Middle East has been one of the areas where the U.S Congress has exerted its influence through its foreign policy powers. This paper looks into the role the U.S. Congress has played in U.S. foreign policy toward Iran with a focus on sanctions laws passed in Congress. Using Scott and Carter’s two-dimensional model of activity and assertiveness, this paper argues that the U.S. Congress has become both more active and more assertive in U.S. foreign policy making toward Iran specifically in the case of sanctions and it has taken the role of a Competitive Congress in its relations with the executive branch.
    Keywords: Congress, foreign policy, Iran, sanction
  • Mohammad Jamshidi* Page 59
    U.S. policy towards under Obama administration has been driven by geopolitical considerations; therefore, bilateral relations between Tehran and Washington have been dependent upon geopolitical competitions. The Islamic Awakening in the Middle East and North Africa has left lasting imprints on the geopolitics of the region and on the nature and domain of Iran-U.S. competition. The most noticeable characteristic of this phenomenon was that ordinary people turned into the main actors on the political scene. This previously absent factor caused a change in the geopolitics of the region. In fact, the Islamic Awakening has shifted the balance of power in the internal politics of regional countries in favor of the Islamic Republic of Iran and to the detriment of U.S. allies. As a result, in the midst of regional revolutionary developments, the United States found Iran to be one of its most potent rivals and took measures in order to counter the Iranian influence. These counter-Iranian measures were set as to manage and control the Islamic Awakening. This article explores the impact of the Islamic Awakening on U.S. policy towards Iran. This paper argues that Washington perception of the region, following its failure to predict and manage the upheaval, led to the evolution of US strategy which resulted in intensification of aggressive policies directed towards Tehran. These policies were implemented in order to utilize newly recognized regional opportunities while depicting the Islamic Revolution as an inefficient model to follow for Arab states. This strategic approach was manifested in the form of crippling sanctions.
    Keywords: Islamic Awakening, Arab Spring, Nuclear, Sanction, Iran, America
  • Ahmad Bakhshi* Page 83
    In every country’s policy settings, a realist and reasonable understanding of national power, features of the external environment, the dominant international and regional paradigms as well as environmental vulnerabilities and threats is required. The African continent has turned into a significant region in the aftermath of the cold war and the emergence of the regionalism era. One of the key actors in this continent is South Africa. This article examines the past trends in Iran’s relations with Africa in general, and studies the significance of Iran’s relations with South Africa in particular. The hypothesis is that for Iran, expansion of relations with an emerging regional power like South Africa advances national interests, strengthens south-south relations and reduces international and western pressures. The methodology of this research is one of explanatory-analytical; using the SWOT matrix, the points of strength and weakness of the Islamic Republic is studied with the ultimate aim of presenting solutions to policy-makers in political, social, cultural and economic sectors.
    Keywords: South Africa, Emerging Powers, Iran, National Interests, Foreign Relations
  • Paulo Afonso Brardo Duarte Page 109
    The aim of this paper is to contribute to knowledge regarding a remote region of the world- Central Asia - that is nonetheless of the utmost importance in the geopolitical context of today due to its strategic position as a link between East and West, a space of competition and reinforcement of the great powers. Besides, the region has been, in recent years, attracting the attention of foreign investors due to the existence of large reserves of oil and gas. The central argument is that the regional powers (Iran and Turkey) demonstrate a predominantly economic interest (the search for energy resources) towards the region, pursuing fundamentally realistic policies with regard to it. Alternatively, to the participant and non-participant observation, difficult techniques are to apply to this object of study, we resorted to the semi-structured interview. The field research was done through interviews conducted predominantly in Central Asia with key individuals related to the issues under study. We suggest in the specific case of Iran that the country is inspired by the Chinese policy towards Central Asia, which has shown remarkable vigour in recent years in order to project its power in the regional sphere and to mitigate the effects of Washington’s (essentially) desire to isolate it.
    Keywords: Central Asia, Iran, Turkey, Geo, strategy, Realism
  • Ghadir Nasri*, Arman Salimi Page 135
    Following the start of clashes between the state, salafi and Kurdish forces in Syria and the resulting intensification and prolonging of the civil crisis (2011-2013), the role and approach of the Kurds in the Syrian political equations has attracted substantial attention. The Syrian Kurds have gained control of the majority of the Kurdish areas of the country and pursue their freedom and civil rights through the two movements of “Kurdish National Council” and “People’s Council of Western Kurdistan”. Practical examination of the future of the Kurdish demands in relation to the Kurds’ capabilities and weaknesses is of great importance. The reality is that in the aftermath of the Iraq war in 2003, Syrian Kurds’ demands for protection of their identity rights have increased dramatically. But the path to realization of such demands, including local administration of their areas and creation of federal regions, is impeded by a number of domestic, regional and international obstacles. Regional complexities and international necessities have turned the Kurdish subject into a problem. In the present article, the likely solutions to this problem are examined and the focus will be placed on the question, given a number of hard power and soft power capabilities and difficulties the Syrian Kurds have, which of the three options of integration, autonomy or independence is available to them? Examination of these scenarios needs proper models and also new data. On this basis, we will use the “ethnic minorities weight measurement model” to test the hypothesis that the soft power and hard power potentials of the Syrian Kurds, along with the security considerations of the powers involved in Syria, have served as an obstacles on the way to independence for Syrian Kurds, diminish the possibility of their autonomy and driven them towards becoming a powerful cluster in the framework of the Syrian Arab Republic”.
    Keywords: Kurds of Syria, Kurdistan Regional Government, Kurdish National Council, Democratic Union Party, Ethnic Minorities, Prolonging of Crisis
  • Seyed, Masoud Mousavi, Shafaee*, Farzaneh Naghdi Page 165
    The sudden and unpredicted 2011 revolutions in Arab countries have been one of the most important socio-political phenomena in the Middle East. The Egyptian rebellion was at the centre of attention because of its national, regional, and political impacts and consequences. Therefore, understanding the drives behind the uprising will provide remarkable insight into the recent unrest in the Middle East. Raising the question of how has the bad governance prompted the Egyptian revolution? We consider the analysis of collected data corresponding to good governance indicators (voice and accountability, political stability and absence of violence, governance effectiveness, and regulatory quality, rule of law and control of corruption) to evaluate the Egyptian government’s performance on the eve of the revolution. Having investigated the indicators of good governance in Egypt, we support the hypothesis that the Egyptian revolution was linked to the absence or weakness of the above indicators. In our view, extensive corruption in the public sector, socioeconomic disparity, lack of transparency in the political system, inefficiency of public institutions, centralisation of power, resources and special authorities in the hands of a group associated with the ruling government, the government’s unresponsive attitude, and ultimately non-fulfilment of good governance principles as well as the increasing gap between the rich and poor led to the instability and vulnerability of the political system, which eventually resulted in the Egyptian revolution in January 2011.
    Keywords: Good Governance, Revolution, Freedom of Speech, Transparency, Accountability, Political Stability, Rule of Law, Corruption