فهرست مطالب

پژوهش های منطقه ای - سال دوم شماره 6 (زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش های منطقه ای
سال دوم شماره 6 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن رضایی صفحه 7
  • حسن رضایی صفحه 21
    در این مقاله با نگاهی به نگرش های سنتی رئالیستی و لیبرالیستی به موضوع روابط بین الملل، که نتیجه آن گرایش به دیدگاه «جنگ محوری» یا «صلح محوری» در روابط بین الملل می گردد، به تمایز ریشه ای اسلام با آنها پرداخته شده است. اسلام به عنوان آئینی کامل و جامع با آموزه های عقلانی و انسانی خود، رویکرد متفاوتی به ماهیت روابط بین الملل دارد. آبشخور تفاوت دیدگاه های مکاتب موجود در روابط بین الملل، مبانی هستی شناسی، معرفت شناسی و روش شناسی آنها می باشد و این مبانی، رویکرد آنها را نسبت به نظام بین الملل قوام می بخشد. در این نوشته تلاش شده است با بررسی مبانی هستی شناسی و انسان شناسی، رویکرد اسلامی به روابط بین الملل تبیین و با استفاده از آیات قرآن کریم، اصول اسلامی در روابط بین الملل احصاء شود. تعالیم و آموزه های اسلامی با اتخاذ موضع متمایز و جامعی در مورد سرشت و ماهیت انسان، روابط بین المللی را با جنگ و صلح همراه می داند. جنگ معلول عدم تعادل رابطه ی فطرت و غرایز انسانی است که در آن غرایز بر فطرت چیره می گردد. از نظر اسلام عرصه بین المللی باید از حالت آنارشی به نفع شکل گیری نوعی «جامعه بین المللی» جهت یابد و در نتیجه هویتی مشترک پیدا کند؛ هویتی که موید این معنا باشد که سرنوشت آینده جامعه جهانی به نوع رفتار همگی بازیگران آن مرتبط است. معنای این سخن آن است که نظریه ی «سعادت»، بشر را نسبت به آینده نظام بین الملل حساس می سازد و لذا باید برای هدایت دیگران و اصلاح امور اهتمام داشته باشند. از نظر اسلام مکانیزم صلح، قطع ریشه های جنگ است که عمدتا از طریق ایجاد رابطه ی منطقی میان غرایز و فطرت صورت می گیرد. انسان ها فطرتا از جنگ نفرت داشته و به صلح و ثبات علاقه مندند؛ اما غریزه برتری طلبی و قدرت جویی او، گاه این خواست عمیق فطری را زیر پا نهاده و روابط اجتماعی را به تعارض و جدال می کشاند. بنابراین، در روابط خارجی اسلام، نه جنگ اصل است (آن گونه که رئالیست ها می اندیشند) و نه صلح همیشگی (آن گونه که ایدئالیست ها باور دارند)؛ بلکه از نگاه اسلام پدیده جنگ و صلح واقعیت عینی تاریخ بشر را تشکیل می دهند. اما در نهایت اسلام با توجه به رسالت جهانی خود در مورد دعوت همگان به سعادت و کمال، همواره ایجاد رابطه ی مسالمت آمیز را دنبال نموده و در روابط خارجی با جوامع بیگانه، اصل را بر همزیستی مسالمت آمیز قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اسلام، انسان شناسی، هستی شناسی، روابط بین الملل، جنگ محوری، صلح محوری
  • محمدصادق کوشکی، مصطفی رنجبر محمدی صفحه 45
    ویژگی عمده سیاست خارجی ترکیه در دوران پس از جنگ سرد توجه به مناطق پیرامونی و به ویژه کشورهای اسلامی می باشد. ترکیه در حال کشف مناطقی است که به لحاظ تاریخی و فرهنگی با آن ها قرابت زیادی دارد. تحت تاثیر مشترکات فرهنگی از قبیل دین و تاریخ مشترک و همچنین پتانسیل این مناطق برای سرمایه گذاری و کسب سود اقتصادی، ترکیه سیاست خارجی خود را در جهت افزایش حضور و تاثیرگذاری در مناطق پیرامونی اش پی ریزی نموده است. مسلما تحولات داخلی ترکیه نیز بر جهت گیری سیاست خارجی این کشور تاثیر عمده ای گذاشته است. عدم تناسب ایده های ارائه شده از سوی آتاتورک با هویت فرهنگی و اجتماعی مردم ترکیه و تاثیر عوامل خارجی چون انقلاب اسلامی ایران باعث شد تا پس از جنگ سرد احزاب اسلام گرا بیشترین سهم را از قدرت سیاسی در ترکیه داشته باشند. این احزاب در تغییر جهت گیری سیاست خارجی ترکیه به سمت کشورهای اسلامی که از آن تحت عنوان «نگرش به شرق» نیز یاد می شود نقش اصلی را داشته اند. در این مقاله پس از بررسی زمینه های تحول سیاست خارجی ترکیه پس از جنگ سرد، روند منطقه گرایی جدید ترکیه با تاکید بر نقش مولفه های فرهنگی و اقتصادی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. این مقاله با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است.
    کلیدواژگان: ترکیه، سیاست خارجی، منطقه گرایی، فرهنگ، اقتصاد
  • سید سعید هاشمی نسب صفحه 69
    جهان اسلام پس از هجوم استعمار با هجمه اندیشه های غربی و شکل گیری جریان های غرب گرا و در نهایت برپایی دولت های مدرن- و البته وابسته و دست نشانده به استعمارگران غربی- مواجه شد. این دولت ها به واسطه هجوم افکار و اندیشه های غربی- که بدون بررسی اجرایی گردید- و به هدف نوسازی جامعه و آنچه که توسعه و پیشرفت قلمداد می کردند، تغییرات زیربنایی در جامعه سنتی خود را پیگیری کردند. در این راستا مهمترین مانع برای نوسازی جامعه را نهاد دینی دانسته و برای کنترل و محدود کردن آن تلاش نمودند. در این سپهر، مقاله حاضر تلاش دارد تا با مطالعه کشور مصر و با محوریت این پرسش که «سیاست های دینی دولت مدرن مصر در قبال نهاد دین چیست؟» این فرضیه را بررسی کند که «تشکیل دولت مدرن در مصر و سیاست های نوسازی آن با سیاست کنترل نهاد دین همراه شد که در نهایت به محدود شدن منابع قدرت سیاسی-اجتماعی گروه های اجتماعی دینی و کم شدن تاثیر و عمق نفوذ آنها در مصر انجامیده است و در نهایت نهاد دین نیز به جریانی تابع دولت مدرن تبدیل شد». پژوهش حاضر با رویکردی نهادی نگاشته شد که دین را به عنوان نهادی ریشه دار و در کنش با دولت مدرن مصر مورد مطالعه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مصر، دولت مدرن، نوسازی، سیاست های دینی، تصوف
  • محسن محمدی صفحه 105
    تمدن اسلامی تاریخ پرفراز و نشیبی دارد. مسلمانان در صدر اسلام با تکیه بر ایمان و تلاش علمی و سیاسی خود جوامع متحد و منسجمی ایجاد کردند اما حمله مغولان و جنگ های صلیبی، تمدن اسلامی را با چالش جدی مواجه ساخت و شکوفایی مجدد آن در ایران، عثمانی و هند با سیاست های استعماری غرب متوقف شد. در مقابل این چالش، نهضت های اسلامی در جهان اسلام شکل گرفت. این مقاله در صدد تحلیل این نهضت ها در بستر تمدن اسلامی است. بر این اساس ابتدا مروری اجمالی بر سیر تمدن اسلامی داشته و سپس بیداری اسلامی را در چهار موج تحلیل نموده است. بیداری اسلامی ابتدا نخبگان جهان اسلام را در بر گرفت. آنها نظرات مختلفی برای برون رفت جهان اسلام از دوران رکود ارائه دادند. در ادامه مردم مسلمان به صحنه آمدند و بیداری اسلامی جنبه مردمی و عمومی یافت و در برخی نقاط به پیروزی رسید.
    کلیدواژگان: نهضت های اسلامی، تمدن اسلامی، بیداری اسلامی، استعمار، ملی گرایی، هویت دینی
  • اسماعیل باقری صفحه 135
    تحولات سیاسی پاکستان، همواره متاثر از ساختارها و کارگزاران بوده است، ساختارها سیاسی – اجتماعی داخلی و ساختارهای خارجی از یکسو و کارگزاران و کنشگران سیاسی - مذهبی حوزه پاکستان از سوی دیگر، بر روند تحولات و رخدادهای این کشور اثرگذار بوده است. به این معنی که تحولات پاکستان برآمده از ساختارها و کارگزارانی است که برهمدیگر تاثیرات متقابلی دارند و گاه این ساختارها (حکومت و نظام سیاسی پاکستان، جغرافیای سیاسی - جمعیتی، نوع مذهب و...) به همراه کارگزاران (بازیگران داخلی، ارتش، احزاب قدرتمند و بازیگران خارجی)، می توانند بر فرایندهای سیاسی گروه های حزبی - سیاسی نظیر شیعیان و مشخصا حزب مجلس وحدت مسلمین پاکستان تاثیرگذار باشند. در مقاله حاضر، مطرح شده است که گرچه شیعیان همواره نقش تعیین کننده ای در مناقشات و رقابت های سیاسی دولتمردان و سیاستمداران ایفا نموده اند، اما حاکمان پاکستان به تناسب سعی کرده اند از نقش شیعیان در استحکام قدرت و حکومت خود استفاده نمایند. به این معنی که از شیعیان در ساختار قدرت پاکستان، به عنوان ابزاری برای ائتلاف و بهره برداری دیگر احزاب سیاسی استفاده شده است و کشتار شیعیان به نوعی حاصل بی اعتنایی دولت پاکستان به گروه های افراطی و تروریستی نظیر (لشکر طیبه و سپاه صحابه و جهنگوی)در این کشور است و به نوعی به نظر می رسد یک اراده سیاسی فرامنطقه ای برای فرقه گرایی و ایجاد تضاد بین شیعه و سنی در پاکستان وجود دارد. در این مقاله ضمن اشاره به جایگاه شیعیان پاکستان به برخی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای موثر بر ضدیت با شیعیان نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: پاکستان، حزب مجلس وحدت مسلمین، شیعیان، فرقه گرایی
  • محسن محمدی، مرتضی اشرافی صفحه 179
    یکی از نمودهای گذشته علمی غنی و پربار مسلمانان در هند، مراکز و نهادهای علمی مانند کتابخانه هاست که نشانگر حیات علمی یک کشور هستند. در تاریخ مسلمانان هند با کتابخانه های معتبری مانند نواب روهیله، ممتاز العلما، ناصریه، مدرسه الواعظین، راجه محمودآباد و رضا آشنا می شویم که کتب بسیار نفیس و ذی قیمتی را در خود جا داده بودند. از مهم ترین عوامل رونق کتابخانه های مسلمانان در هندوستان حکومت های مسلمان بودند. حاکمان مسلمان علاوه بر این که خود اهل علم بودند، عالمان و هنرمندان را نیز گرامی می-داشتند که آثار آن در مهاجرت علما به هند و تاسیس مراکز علمی مانند انواع کتابخانه ها مشاهده می شود. ولی این رونق با پایان حکومت های مسلمان در هند و سیطره استعمار انگلیس به پایان رسید و استعمارگران نه تنها سرمایه های اقتصادی و سیاسی هندوستان را به غارت بردند بلکه سرمایه های علمی و فرهنگی آن را نیز به کتابخانه ها و موزه های اروپا بردند. در این بین فقط تلاش های فردی علمای دلسوز بود که بخشی از این سرمایه را حفظ کرد و مانع از تاراج کل این سرمایه شد.
    کلیدواژگان: هندوستان، مسلمانان، کتابخانه، گورکانیان، اوده، دکن، استعمار انگلیس
|
  • Hasan Rezaei Page 21
    In this article by looking at the traditional realist and liberal attitudes, the subject of international relations which results is tendency to approach "war centered" or "peace centered" in international relations, and the fundamental distinction of Islam with them have been studied. Islam as a complete religion with its rational and humanistic teachings has different approach to the nature of international relations. The Source of different views in international relations is in their principles of ontology, epistemology and methodology. And these principles, strengthens their approach to the international system. This paper attempts to explain the Islamic approach to international relations by investigating the fundamental principles of ontology and anthropology, And the Islamic principles is recognized in international relations, by using the verses of the Quran. In the Islamic teachings by the distinct and comprehensive stance on essence and nature of man, International relations and peace and war are associated. War is caused by an imbalance of the relationship between nature and human instincts, where the instincts are overcome the nature. According to Islam the international arena should be veer from the state of anarchy in favor of the formation a kind of "international community", and thus have the common identity; An identity which confirms this meaning that the future of the international community is associated with the behavior of all its actors. This means that the idea of "bliss", make human sensitive to the international system's future, and so should try for leading others and rectification of the affairs. According to Islam, peace mechanism is cut off the roots of war, which mainly takes place through the rational relationship between instincts and nature. Humans naturally hate war and are interested in peace and stability; But his instincts of supremacy and power saving, sometimes break the deep innate desire and leads social relations to conflict and controversy. Thus, in Islam foreign relations, war is not original (as the realists think) and peace is not permanent (as the idealist believe); But in Islamic viewpoint the phenomenon of war and peace constitute the objective reality of human history. But eventually Islam with regard to their global mission to call everyone to bliss and perfection, always follow the establishment of peaceful relations and knows the peaceful coexistence as the principle in foreign relations with foreign countries.
    Keywords: Islam, anthropology, ontology, International Relations, war centered, peace centered
  • Mohammad Sadegh Kooshki, Mostafa Ranjbar Mohammadi Page 45
    The main characteristic of Turkish foreign policy in the aftermath of the Cold War is attention to the surrounding areas and especially Islamic countries. Turkey are discovering about areas with high affinity in terms of historical and cultural. Turkey's foreign policy has lain in order to increase the presence and influence in the region, under the influence of cultural commonalities such as religious and common history as well as areas potential for investment and economic profit. Of course, an internal development in Turkey also has a major impact on the orientation of foreign policy. Mismatch of ideas with Turkish people's social -cultural identity that are provided by the Ataturk and the impact of external factors such as Iranian Islamic Revolution led the Islamist parties to have the largest share of political power after the Cold War in Turkey. These parties have a major role in changing the orientation of Turkish foreign policy towards the Muslim countries that is also known as "The attitude of the East". In this paper, after reviewing the context of the Turkish foreign policy's transformation after the Cold War, the New Regionalism of Turkey, with emphasis on the role of cultural and economic factors will be investigated. This article is done by the use of descriptive - analytical way and library and online resources.
    Keywords: Turkey's foreign policy, Regionalism, culture, economy
  • Saeid Hasheminasab Page 69
    Muslim world following the influx of colonial, encountered with Western ideas and formation of the West-oriented ideas and ultimately establishment of the modern state- and of course dependent puppet of Western colonizers-. These states followed infrastructure changes in their traditional society due to the influx of Western thoughts and ideas-that make them executive without investigation-and by the goal of modernization of society and what is regarded as "development". In this regard they know religious as the most important obstacle to the modernization of society and effort to control and limit it. This paper attempts to study Egypt with a focus on the question that "What are the religious policies of the modern state of Egypt toward the religion? "And tries to check this hypothesis that "Formation of the modern state in Egypt and modernization policies was associated with control policy of religion which ultimately led to limitation the sources of political and social power of the religious community groups and the shrinking of their impact and penetration in Egypt". This study was written with institutional approach that studied the religion as an institution in the action of the modern state of Egypt.
    Keywords: Egypt, the modern state, modernization, religious policies, Sufism
  • Mohsen Mohammadi Page 105
    Islamic civilization has a history with many ups and downs. Muslims in early Islam created unified and coherent communities, based on their faith and scientific - political effort. But The Mongol conquest and the Crusades, confronted Islamic civilization with serious challenges. And its growth was stopped in Iran, Ottoman and India by colonial policies of the West. In the face of these challenges, the Islamic movements in the Muslim world were formed. This article seeks to analyze the movements in the context of Islamic civilization. Accordingly first the history of Islamic civilization and then Islamic awakening in the four waves are analyzed. Initially Islam world's elites joined Islamic awakening. They have offered different views to get out of the stagnancy. Following the Muslim people came to the scene and Islamic awakening became and popular and won in some areas.
    Keywords: Islamic movements, Islamic civilization, Islamic Awakening, colonialism, nationalism, religious identity
  • Esmael Bagheri Page 135
    Political developments in Pakistan have been affected by the structures and agents, domestic Political - social structures and foreign structures on the one hand, agents and political- religious actors in Pakistan on the other hand, have been affective on the developments and events in this country. This means that developments in Pakistan are from the structures and agents that interact on each other. And sometimes these structures (Pakistan's government and political system, political- population geography, religion, etc.) Along with agents (Internal actors, the army, political parties and powerful foreign actors), can effect on political process of Party - political groups Such as the Shiite and specifically Party of united Muslims. This article has been proposed that although Shiite have played an important role in conflicts and political competition of authorities and politicians, But Pakistan's rulers have tried to use the role of Shiite for Strength of their power and government. This means that the Shias in the power structure of Pakistan are used as a tool for integration and operation of political parties. And the killing of Shia is as a result of disregard of the Pakistani government to extremist and terrorist groups such as (LeT and the Companions Army and Jhngvy) in this country. And somehow it seems to be the political extra-regional will for sectarianism and conflict between Sunnis and Shiites in Pakistan. In this paper, referring to the position of Pakistan's Shiites, also some effective anti- Shia regional and international powers have been mentioned.
    Keywords: Pakistan, Party of united Muslims, the Shia, sectarianism
  • Mohsen Mohammadi, Morteza Ashrafi Page 179
    One of the aspects of a rich and fruitful past of Muslims in India is centers and academic institutions such as libraries that reflect the scientific life a country. In the history of Indian Muslims, knows valid Libraries such as Nawab Ruhileh, momtaz-al olama, Nasiriyah, Alvaezyn school, Rajeh Mahmud Abad and Reza That had very precious and valuable books. The most important factors for development of Muslims libraries in Indian were Muslim governments. Besides Muslim rulers were scientists, also they honored scholars and artists that its effects are observed in migration scholars to India and the establishment of scientific centers such as libraries. But the development ended by the end of Muslim governments in India and domination of British colonialism. And colonizers loot not only economic and political capital of India's but also took their scientific and cultural capital to libraries and museums of Europe. Only the individual efforts of sympathetic scholars keep that part of the capital and prevented the looting entire investment.
    Keywords: India, Muslims, library, Mughal Empire, Ude, the Deccan, British colonialism