فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و هشتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/26
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صالح ارخی صفحات 1-13
    پایش تغییر برای ارزیابی تاثیرات ناشی از فعالیت های انسانی از قبیل جنگل زدایی، کشاورزی، شهرسازی و غیره استفاده می شود. روش های مختلفی برای آشکارسازی تغییرات وجود دارد. در این مطالعه از تصاویر ماهواره لندست در بازه زمانی 1988 2007 استفاده شده و پنج تکنیک آشکارسازی تغییرات در منطقه سرابله استان ایلام با مساحت 45803 هکتار بررسی شده است. تکنیک های آشکارسازی تغییرات استفاده شده در این مطالعه شامل تفاضل تصویر، آنالیز مولفه های اصلی، تفاضل شاخص نرمال شده پوشش گیاهی، آنالیز مولفه های متعارف و تفاضل تسلدکپ (سبزینگی) بوده اند. در این مطالعه، برای تعیین آستانه، از روش آماری استفاده شد و براساس آن مشخص شد که آستانه تغییر در فاصله 1 انحراف از میانگین قرار داشته است. پس از تعیین آستانه تغییر، مناطق دارای تغییرات کاهشی، افزایشی و بدون تغییر مشخص شده است. برای ارزیابی دقت تکنیک های آشکار سازی تغییرات، از نقشه واقعیت زمینی و بازدید های زمینی استفاده شد و دقت کل و ضریب کاپا برای هر کدام محاسبه شد. براساس نتایج به دست آمده مشخص شد که روش تفاضل PCA2 به ترتیب با دقت کل و ضریب کاپای 97/0 و 95/0 بیشترین دقت و روش تفاضل مادون قرمز به ترتیب با دقت کل و ضریب کاپای 65/0و 62/0 کمترین دقت را در آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی منطقه مطالعه شده داشته اند.
    کلیدواژگان: آنالیز مولفه های اصلی، آنالیز مولفه های متعارف، استان ایلام، تفاضل تصویر، تفاضل تسلدکپ، تفاضل NDVI، سرابله
  • مرضیه اسدی آقبلاغی، محمد کابلی، حمیدرضا رضایی، علی شعبانی صفحات 15-21
    گوشتخواران بزرگ جثه از جمله گونه های جنس Canis از عناصر مهم و تکمیل کننده زنجیره غذایی اکوسیستم ها هستند. با توجه به کاهش شدید این گونه ها در بیشتر زیستگاه های طبیعی در سطح کشور، اجرای برنامه های حفاظتی در این راستا ضروری است. به دلیل جمعیت کم و مشکلات نمونه برداری مستقیم، به ویژه برای گونه های وحشی معمولا نمونه ها به صورت غیرمستقیم به دست می آیند (از قبیل مدفوع یا مو) که در اغلب موارد جنسیت این نمونه ها نامشخص است. در این مطالعه با به کارگیری نشانگر های ریزماهواره کروموزوم Y، تعیین جنسیت نمونه های گرگ و سگ انجام شد و از نشانگر ناحیه (D-LOOP) ژنوم میتوکندری به منزله کنترل برای افزایش دقت آزمایش استفاده شد. براساس تشکیل شدن یا نشدن باند در دو جایگاه ریزماهواره ویژه کروموزوم Y جنسیت افراد تعیین شد. تعیین جنسیت نمونه های گرگ به دست آمده یکی از عوامل اساسی در اجرای برنامه های حفاظتی محسوب می شود و به کارگیری کروموزوم های جنسی، ابزاری مفید برای تعیین جنسیت در مطالعات مربوط به مدیریت و حفاظت حیات وحش محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تعیین جنسیت، جنس Canis، کروموزومY، گرگ
  • رضا اسفنجاری کناری، سید احد محمودی، مهدی شعبان زاده * صفحات 23-30

    امروزه با توجه به اهمیت روزافزون محیط زیست و فضای سبز، تصمیم گیری ها و سیاست گذاری های محیط زیستی در سطح ملی و بین المللی در حال گسترش است. بنابراین، نیاز به اطلاعاتی کارا در این مورد ضروری است تا بتوان برای مدیریت بهتر این تصمیم گیری ها از آن استفاده کرد. با این رویکرد در مطالعه حاضر منافع حاصل از تفرج در باغ ارم شیراز با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط دوگانه دو بعدی و روش بیزین برآورد شده است. داده های مورد نیاز برای مطالعه حاضر نیز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری از 219 بازدیدکننده از منطقه مذکور در سال 1389 جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد بازدیدکنندگان حاضر به پرداخت مبلغی برابر 7251 ریال برای استفاده در یک روز هستند، منفعت کلی باغ ارم نیز در حدود 75/2 میلیارد ریال به صورت سالانه محاسبه شده است که ارزش حال این منفعت کلی با استفاده از نرخ تنزیل اجتماعی 2/7 درصد در ایران، برابر با بیش از 38 میلیارد ریال است. همچنین نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان با تحصیلات بازدیدکنندگان، درآمد ماهانه بازدیدکنندگان، کیفیت باغ و علاقه به محیط زیست رابطه مستقیم و معنا دار و با مبلغ پیشنهادی رابطه منفی و معنا دار دارد.

    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، ارزش گذاری مشروط، باغ ارم، روش بیزین
  • هانی حمزه کلکناری، محمد قربانی، عاطفه بیانی، محسن جمالی پور، فرزانه علیپوریان، اهون کاسب، سعید حطیطه صفحات 31-44
    با توجه به افزایش تولید زباله و کمیابی اراضی تخصیص یافته برای دفن زباله در حوزه شهری، دل نگرانی های حاصل از خسارت های اکولوژیکی ناشی از زباله های خطرناک و زیان وارده به محیط زیست، مدیریت زباله های شهری از اهمیت فوق العاده ای برخوردار شده است. در این پژوهش با استفاده از اطلاعات پیمایشی 391 خانوار شهر مشهد در سال 1391 و بهره گیری از الگوی توبیت به روش دو مرحله ای هکمن، الگوهای رفتاری خانوارها در حوزه تفکیک زباله در مبدا بررسی شده است. بررسی اثر نهایی متغیرهای الگوی پروبیت نشان داد دیدگاه درباره تاثیر تفکیک زباله بر نظافت شهر با تاثیر مثبت و انگیزه اقتصادی با تاثیر منفی بر تصمیم خانوارها به تفکیک کاغذ، شیشه و زباله های تر نقش دارد. تاثیر متغیر وجود باغچه بر روی تصمیم به تفکیک زباله تر مثبت و تاثیر متغیرهای پرداخت های غیر مستقیم به عوامل جمع آوری زباله و درآمد بر روی تصمیم به تفکیک زباله منفی است. متغیرهای وجود باغچه تاثیر مثبت و پرداخت های غیر مستقیم به عوامل جمع آوری زباله و درآمد بر تصمیم به تفکیک زباله های تر خانوارها تاثیر منفی دارد. همچنین نتایج حاصل از برازش الگوی رگرسیون خطی (مرحله دوم) بیانگر تاثیر مثبت دیدگاه درباره تاثیر تفکیک زباله بر نظافت شهر و تاثیر منفی پرداخت های غیر مستقیم به عوامل جمع آوری زباله و انگیزه اقتصادی بر میزان تفکیک زباله های تر دارد. با توجه به یافته ها، به منظور افزایش میزان تفکیک زباله توسط خانوارها، آموزش خانوارها در ارتباط با مسائل زیست محیطی زباله ها و چگونگی تفکیک اصولی و صحیح زباله های قابل بازیافت و ایجاد سازوکارهای مناسب انگیزشی در خانوارها برای کاهش تولید زباله و افزایش مشارکت در نظام تفکیک زباله ها به برنامه ریزان این عرصه پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تفکیک زباله در مبدا، خانوارها، مدل دو مرحله ای هکمن، محیط زیست، مشهد
  • معین رجایی، هادی پورباقر، حمید فرحمند، محمد صدیق مرتضوی، فریدون افلاکی، امیرحسین حمیدیان صفحات 45-52
    این تحقیق به منظور سنجش میزان منگنز، کادمیوم، کروم و سرب در بخش نرم صدف مرواریدساز محار در دو جزیره هندورابی و لاوان انجام گرفت. 40 عدد صدف مرواریدساز محار با غواصی و در عمق 8-10 متر از جزایر لاوان و هندورابی تهیه شد. وزن کل، وزن پوسته و وزن بخش نرم صدف ها اندازه گیری شد. غلظت های منگنز، کادمیوم، کروم و مس با استفاده از دستگاه جذب اتمی تعیین شد. تفاوت غلظت فلزات سنگین نمونه های دو جزیره با استفاده از آزمون t مستقل بررسی شد. با استفاده از آزمون پیرسون، رابطه بین فلزات سنگین و وزن صدف مورد بررسی قرار گرفت. بین غلظت سرب در بخش نرم صدف محار و وزن کفه در دو جزیره هندورابی و لاوان اختلاف معنی داری وجود نداشت، اما بین غلظت کادمیوم، منگنز و کروم و وزن کل و وزن بخش نرم در بافت صدف محار در دو جزیره اختلاف معنی داری وجود داشت. آزمون پیرسون در جزیره هندورابی نشان داد که بین جذب کادمیوم و منگنز و فاکتورهای وزنی صدف محار رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج این آزمون در جزیره لاوان نشان داد بین جذب کروم با وزن کل و وزن کفه اختلاف معنی داری وجود دارد. باتوجه به نتایج فوق، جمعیت هندورابی، به دلیل تحمل استرس کمتر، برای بازسازی ذخایر این گونه و تکثیر مصنوعی آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: صدف محار، فلزات سنگین، لاوان، هندورابی
  • برهان ریاضی، سعید مطهری، فرزاد امیراصلانی صفحات 53-65
    با توجه به روند پرشتاب تخریب منابع طبیعی و تهدید تنوع زیستی، یکی از چالش ها در زمینه حفاظت از منابع، بررسی وضعیت مناطق تحت حفاظت و لزوم ارتقای درجه حفاظتی این گونه مناطق است. هدف از پژوهش حاضر که در منطقه شکار ممنوع سفیدکوه آرسک در دامغان صورت پذیرفته است، بررسی امکان ارتقای سطح حفاظتی «منطقه شکارممنوع» به «منطقه حفاظت شده» است. در این پژوهش به جای استفاده از روش های معمول در بررسی وضعیت مناطق برای تعیین درجه حفاظتی، سعی شده است با یک رویکرد سیستمی به شناسایی وضعیت منطقه پرداخته و امکان ارتقای آن محک زده شود. به همین منظور در گام اول ترکیبی از معیارهای روش ارزش گذاری «کارولوس ربور و بلانکو و ماریو گابالدون» و «سایمرگولز» استفاده شد و با کمک روش دلفی میزان اهمیت هر یک از معیارها نسبت به هدف پژوهش تعیین شد. در این راستا از «آزمون یک طرفه کای دو» برای تشریح بهتر نتایج اطلاعات پرسشنامه های دلفی کمک گرفته شد. در گام بعدی معیارهای نهایی شده در قالب پرسشنامه برای بررسی وضعیت منطقه مطالعه شده به خبرگان محلی ارسال شد. نتایج حاصل از بررسی وضعیت معیارها در منطقه، امتیاز نهایی منطقه مطالعه شده را مشخص کرد. به منظور بررسی جایگاه ارزیابی یادشده، سناریوهایی به وسیله پژوهشگر مطرح شد تا بر این اساس نزدیک ترین سناریو را با امتیاز ارزیابی منطقه مشخص کند که از آزمون t با دو نمونه استفاده شد. نتایج آزمون یادشده بیانگر نزدیکی آن با امتیاز سناریوی وضعیت «مناسب» است. بنابراین، می توان گفت که وضعیت منطقه برای ارتقا به منطقه حفاظت شده مناسب است.
    کلیدواژگان: ارزیابی مناطق شکارممنوع، روش دلفی، سفیدکوه آرسک، منطقه حفاظت شده
  • شهریار سعیدی مهرورز، علیرضا نقی نژاد، زینب کاظمی گرجی صفحات 67-81
    ذخیره گاه زیست کره میانکاله با مجموعه متنوعی از اکوسیستم های آبی و خشکی با وسعتی معادل 67349 هکتار در دورترین نقطه جنوب شرقی دریای خزر واقع شده است. با توجه به اهمیت اکوسیستم های ساحلی این ذخیره گاه، به منزله زیر مجموعه ای از سواحل جنوبی دریای خزر لازم است تا نقش عوامل اکولوژیکی و تاثیر آن ها بر پراکنش و تنوع گونه ای گیاهان بررسی شود. بدین منظور این پژوهش با هدف شناخت گیاهان ساحلی، زیستگاه ها، بررسی تاثیر عوامل محیطی (میزان شیب، جهت شیب و برخی فاکتورهای شیمیایی خاک) بر پوشش گیاهی و تعیین مهم ترین خصوصیات محیطی موثر بر استقرار آن ها به انجام رسید. ویژگی های زیستگاهی و محیطی، در طول سه ترانسکت با استفاده از تکنیک رده بندی TWINSPAN، آنالیز رسته بندی شیب غیر مستقیم DCA و آنالیز ANOVA یک طرفه ارزیابی شدند. نتایج حاصل از آنالیز رسته بندی DCA با انجام آزمون های دقیق آماری ارزیابی شد. در این پژوهش شش زیستگاه به همراه هشت گروه گونه ای اکولوژیک از 314 گونه گیاهی در سواحل ذخیره گاه زیست کره میانکاله تشخیص داده شد. با توجه به آنالیزها، هدایت الکتریکی (EC) و اسیدیته (pH) خاک به ترتیب مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر استقرار پوشش گیاهی در زیستگاه های مختلف منطقه هستند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم ساحلی، ترانسکت، ذخیره گاه زیست کره میانکاله، ANOVA، TWINSPAN، DCA
  • زینب شیرچی ساسی، اصغر عبدلی*، حسین هاشمی صفحات 83-93

    بزرگ بی مهرگان کفزی، شاخص های سودمندی برای ارزیابی تاثیرات آشفتگی ها بر حوضه آبخیز و رودخانه هستند زیرا آن ها بسیاری از فرایند های اکولوژیکی را در مقیاس حوضه آبخیز یکپارچه می کنند. در این پژوهش کاربرد شاخص های زیستی ماکروبنتوز یگانه و مولتی متریک برای ارزیابی زیستی رودخانه جاجرود بررسی شده است. به این منظور از شش ایستگاه مطالعاتی طی چهار فصل نمونه های آب و بزرگ بی مهرگان کفزی جمع آوری شد. نتایج نشان داد Chironomidae بیشترین فراوانی نسبی را در منطقه مطالعاتی دارد و شاخص های زیستی هیلسنهوف و BMWP/ASPT برای ارزیابی کیفیت آب رودخانه جاجرود مناسب اند. برای کاربرد شاخص های مولتی متریک نیاز است با توجه به شرایط جغرافیایی و فیزیکوشیمیایی رودخانه های ایران، سازگاری و کالیبراسیون لازم انجام گیرد. نتایج ترکیبی از شاخص های زیستی نشان داد ایستگاه های واقع در مناطق مسکونی نسبت به ایستگاه های بالادست آلودگی بیشتری دارند و کنترل و مدیریت منابع آلاینده برای حفاظت از منطقه مطالعه شده لازم است.

    کلیدواژگان: ارزیابی زیستی، بزرگ بی مهرگان کفزی، شاخص مولتی متریک، رودخانه جاجرود
  • علی عسگریان، بهمن جباریان امیری، افشین علیزاده شعبانی، جهانگیر فقهی صفحات 95-107
    توسعه شهرها یکی از پدیده های مهم اقتصادی و اجتماعی است که تاثیرات بسیار زیادی بر عملکرد سامانه های اکولوژیکی به جا می گذارد. از این رو بررسی و تحلیل الگوهای رشد و توسعه شهرها با استفاده از فنون سنجش از دور، سامانه اطلاعات جغرافیایی و سنجه های سیمای سرزمین نقش مهمی در مدیریت و برنامه ریزی شهرها و کاهش تخریب محیط زیست به عهده دارند. پژوهش حاضر نیز در این راستا به بررسی الگوهای رشد و توسعه شهر ساری و بخش هایی از پیرامون آن پرداخته است. بدین منظور با پردازش تصاویر چندزمانه لندست در سال های 1371، 1377، 1381 و 1389، نقشه های کاربری/ پوشش زمین در منطقه مطالعه شده تهیه شد. سپس با استفاده از روش پس از طبقه بندی (روی هم گذاری نقشه ها)، کاربرد مجموعه ای از سنجه های سیمای سرزمین در سطح کلاس (شامل سنجه های PD، MPS، ED، LPI و ENN) و توسعه سنجه R (در محیط نرم افزار ArcGIS 9.3) در سطح لکه، به بررسی تغییرات کاربری سکونتگاهی و الگوهای توسعه آن پرداخته شد. نتایج حاصل از این پژوهش نمایانگر توسعه کاربری سکونتگاهی در منطقه مطالعه شده در سال های اخیر است که با رشد لکه های قدیمی توسعه یافته (افزایش مقادیر MPS، ED و LPI و کاهش P و ENN)، کاهش الگوی رشد درونی کاهش و در پی آن افزایش الگوی رشد بیرونی همراه بوده است.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، اکولوژی سیمای سرزمین، ساری، سنجش از دور
  • سمیرا طاعتی، وحید اعتماد صفحات 109-117
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سرمای زمستان 1386 بر پوشش درختی و درختچه ای شهر تهران است. برای تعیین درصد خسارت، در تعدادی از پارک های شهری در شهر تهران از روش آماری برآورد نسبت و برداشت به طریق خط نمونه استفاده شد که به طور متوسط در محوطه جنگل کاری یا پارک (بسته به سطح پارک) تعداد 5 ترانسکت (خط نمونه) 100 متری در جهت شیب انتخاب شد و با حرکت روی این خط فرضی، درختان نمونه یادداشت شدند و وضعیت آب و هوایی زمستان 1386 تجزیه و تحلیل شد. برای این منظور، داده های دمای روزانه و ماهانه ایستگاه مهرآباد و اقدسیه تهران در دوره آماری 1329 1386 بررسی شد. نتایج بررسی های آب و هوایی نشان داد که پس از حدود 35 سال در سال 1386 حداقل مطلق 8/10- درجه سانتی گراد ثبت شده در ایستگاه مهرآباد و 13- درجه سانتی گراد ثبت شده در ایستگاه شمال تهران (اقدسیه) مجددا تکرار شده است. میانگین متحرک که بیشتر برای بیان دوام دمای چندین روز متوالی به کار می رود، در زمستان سال 1386 برای متوسط حداقل مطلق حدود 8- درجه سانتی گراد به دست آمد. نتایج بررسی میدانی فضای سبز شهر تهران نشان داد که از بین پایه های درختی موجود در پارک ها گونه های جوالدوزک، سرو نقره ای، آیلان به ترتیب با 70، 62 و 40 درصد بیشترین میزان آسیب را از خود نشان دادند و گونه هایی مثل زیتون تلخ و بداغ به منزله گونه های مقاوم شناخته شدند که می توانند به عنوان دستورالعمل استفاده شوند.
    کلیدواژگان: پارک های تهران، پوشش درختی و درختچه ای، سرمای شدید
  • فرزانه منصوری، افشین دانه کار، نعمت الله خراسانی، سهراب اشرفی صفحات 119-128
    جنگل های مانگرو جزء اکوسیستم های جنگلی مستقر در اراضی کم شیب دانه ریز ساحلی گرمسیر و نیمه گرمسیرند. این اکوسیستم به دلیل وجود شرایط اکسیداسیون و احیا، آب گرفتگی دوره ای توسط جریان جزر و مد و محتویات بالای رس و مواد آلی، نقش مهمی در حذف فلزات و آلاینده های آلی از آب در اکوسیستم های ساحلی دارد و می تواند به منزله منبعی برای ذخیره فلزات عمل کند. با توجه به توسعه مراکز صنعتی در جنوب ایران، به منظور بهره مندی از خدمات این اکوسیستم و نقش این جنگل ها در به دام انداختن آلاینده ها و حذف آن ها از ستون آبی، با بررسی شرایط مورد نیاز برای رشد و توسعه این درختان، اقدام به کاشت آن ها در برخی مناطق ساحلی جنوب ایران ازجمله بندر امام در دورترین نقطه شمال غربی خلیج فارس شده است. به منظور اندازه گیری فلزات سرب و نیکل در این اکوسیستم، 36 ایستگاه تصادفی انتخاب شد و نمونه برداری از رسوب، ریشه و برگ این درختان در اردیبهشت 1391 انجام گرفت. نتایج نشان داد میانگین غلظت فلز سرب در رسوب 71/19، در برگ 95/5 و در ریشه 18/1 میکروگرم بر گرم و غلظت فلز نیکل نیز به ترتیب 8/77، 92/36 و 94/11 میکروگرم بر گرم است. علاوه بر این همبستگی آماری بالا و درخور توجهی بین فلزات تجمع یافته در رسوبات، ریشه و برگ مشاهده شد. یافته ها نشان داد میزان انتقال فلز سرب از رسوب به ریشه بیشتر از برگ است به طوری که میزان انتقال این فلز به ریشه 29/0 برابر رسوبات و در برگ 05/0 برابر رسوبات مشاهده شد. میزان انتقال فلز نیکل نیز به ریشه 74/0 برابر رسوب و در برگ 15/0 رسوب مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بندر امام خمینی، خلیج فارس، جنگل مانگرو، فلزات سنگین، محیط زیست ساحلی
  • نبی الله منصوری، فرهاد نژادکورکی، نرجس سادات موسویان ندوشن صفحات 129-135
    فرایندهای صنعتی، گستره ای از آلاینده های گازی و ذرات حاوی عناصر زیان آور را به هوا منتشر می کنند. در این میان صنایع فولادسازی، از جمله منابع عمده انتشار فلزات سنگین به شمار می روند و توجه کافی نداشتن به طراحی، نصب، تعمیر و نگهداری سیستم های تصفیه گازها و غبار در آن ها از علل افزایش انتشار این آلاینده هاست. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش راندمان سیستم فیلترهای کیسه ای شرکت فولاد آلیاژی ایران، در حذف ذرات و فلزات منتشره از کوره های قوس الکتریکی (EAF) بررسی شد. تعداد20 نمونه ذرات منتشره ازکوره هایEAF به روش سیستماتیک در ذوب های مختلف هم زمان قبل و بعد از سیستم فیلترهای کیسه ای، با استفاده از روش استاندارد EPA Method1 به روش ایزوکنتیک EPA Method5 و با استفاده از دستگاه TCR-Tecora برداشت شد. غلظت فلزات سنگین Pb، Cd،Cr و Ni در نمونه های اصلی و شاهد، توسط دستگاه VarianSpectr AA100/200 به روش ISO9855 تعیین مقدار شد. نتایج نشان داد راندمان فیلترهای کیسه ای در حذف غبارهای خروجی از کوره های EAF، به طور میانگین 58/99 درصد بود. بررسی راندمان فیلترهای کیسه ای در حذف فلزات در فرم غبار آن ها، بیانگر وجود راندمان های متفاوت برای حذف فلزات مختلف است. به طوری که در مطالعه حاضر کارایی فیلترهای کیسه ای در حذف فلزات مورد نظر به ترتیب از بیشترین به کمترین مقدار Ni، Cr، Pb و Cd با مقادیر 3/96، 9/95، 4/95 و 6/84 درصد محاسبه شد. درنهایت اینکه غلظت غبارهای خروجی دودکش از میزان استاندارد کشوری آن کمتر بود.
    کلیدواژگان: ذرات، فلزات سنگین، فیلتر کیسه ای، کوره قوس الکتریکی
  • بررسی الگوهای رشد و دوشکلی جنسی جمجمه در خرس قهوه ای (Ursus arctos Linnaeus، 1758) در رشته کوه های البرز ایران
    باقر نظامی بلوچی، محمود کرمی، سهیل ایگدری، محمد کابلی صفحات 137-154
    در این پژوهش به دو روش ریخت سنجی سنتی و هندسی، الگوی رشد جمجمه ای و دوریختی جنسی خرس های قهوه ای[1] از نابالغ تا بالغ در دو جنس نر و ماده در محدوده رشته کوه البرز بررسی و مقایسه شد. داده های بررسی شده از تصاویر دو بعدی تهیه شده از نمونه ها توسط نرم افزار ImageJ استخراج و الگوی رشد آلومتری به صورت تابع توانی طول کل با استفاده از داده های تغییر نیافته اندازه گیری شدند. نتایج گویای تغییرات بین بخش های مختلف جمجمه در افراد بالغ در روش مبتنی بر شکل بود. مطالعه الگوی رشد آلومتری بر پایه داده های قابل اندازه گیری، الگوهای تغییرات جمجمه را در طول رشد بین نرها و ماده ها به خوبی نشان داد. طی توسعه بخش های مختلف جمجمه از نابالغ به بالغ دو جنس نر و ماده، رشد به شکل متعادل تا سن مشخص یعنی تا زمانی که دو ریختی جنسی در دو جنس شروع به ظهور می کند ادامه می یابد. مقایسه اشکال به دست آمده دو جنس گویای تقویت و استحکام بیشتر بخش های مختلف جمجمه در جنس نر است. بررسی دوریختی جنسی جمجمه خرس ها با استفاده از ریخت سنجی هندسی نشان دهنده وجود دوریختی جنسی در بخش های مختلف جمجمه در هر سه نمای پشتی، جانبی و شکمی است. به طور کلی، جمجمه در جنس نر بالغ تمایل به بزرگ تر شدن و استحکام به نسبت جمجمه ماده بالغ دارند.
    کلیدواژگان: الگوی رشدشناسی، جمجمه، خرس قهوه ای، دوریختی جنسی، رشته کوه البرز، ریخت سنجی هندسی
  • زهرا یعقوب زاده، رضا صفری صفحات 155-163
    سموم کلره از جمله آلاینده های زیست محیطی هستند که نیمه عمر بالایی دارند و با ماندن در طبیعت، وارد زنجیره غذایی می شوند و در نهایت به انسان انتقال می یابند و سبب بروز عوارض مختلف از جمله جهش در ژن های مختلف و سرطان زایی می شوند. در این پژوهش تجزیه بیولوژیک انواع سموم کلره نظیر آلفا، بتا و گاما هگزا کلروبنزن (لیندن)، DDT، آلدرین، دی آلدرین، آندوسولفان، اندرین و هپتاکلر توسط سه گونه سودوموناس به نام های آئروجینوزا، فلورسانس و پوتیدا جدا شده از رودخانه های استان مازندران (تجن، بابلرود و شیرود) در مقیاس آزمایشگاهی بررسی شد. پس از آداپتاسیون باکتری های جدا شده در محیط پایه معدنی (به صورت مخلوط) به میزان 5درصد از مخلوط باکتری ها، به محیط پایه حاوی 30 میلی گرم بر لیتر از مخلوط استاندارد سموم کلره اضافه شد و در زمان های صفر، 24، 48، 54 و 120 ساعت، روند تجزیه بیولوژیک با استفاده از تغییرات رشد میکروب ها (جذب نوری) و اندازه گیری سموم کلره (با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی) آزمایش شد. نتایج نشان داد که بیشترین تجزیه مربوط به سم DDT و لیندن بوده است به طوری که غلظت آن ها در زمان 120 ساعت به ترتیب به 54/9 و3/9 میلی گرم بر لیتر رسیده بود. کمترین میزان تجزیه نیز مربوط به سم اندرین بود و غلظت آن ها در زمان 120 ساعت، 45/13 میلی گرم بر لیتر بود. بیشترین جذب یا ODباکتری های استفاده شده در زمان 48 ساعت بوده است. نتیجه ای که از این پژوهش حاصل شد آن است که با استفاده بهینه از گونه های مختلف سودوموناس در مزارع کشاورزی، می توان غلظت سموم کشاورزی خصوصا کلره را تا حد قابل قبولی کاهش داد.
    کلیدواژگان: تجزیه بیولوژیک، رودخانه ها، سموم کلره کشاورزی، سودوموناس
|
  • Saleh Arkhi Pages 1-13
    Change detection is used to monitor anthropogenic effect such as deforestation، farming، urbanization and etc. Various change detection techniques exist. In this study، images of landsat (TM) 1988 and landsat (ETM+) 2007 were analyzed using five change detection techniques in 45803 hectares in the region of Sarabeleh،Ilam province. Change detection techniques considered were image differencing، tasscap differencing، NDVI differencing، PCA differencing and CCA differencing. In this study، from statistical method for determining the threshold levelwas used which from the change threshold was achieved. In this study،threshold level was set at ±1 standard deviation from the mean. After determining optimal threshold،areas having decreasing changes، increasing changes and no change was determined. Based on ground data and field visit and Google Earth، accuracy assessment of change detection techniques was carried out using overall accuracy and Kappa coefficient. According to the results، PCA2differencing with overall accuracy of 0. 97 and Kappa coefficient of 95% showed the highest accuracy among applied change detection techniques and on the contrary،band differencing with overall accuracy 0. 65 and Kappa coefficient of 0. 62 had lowest accuracy in land use/land cover change in study area.
    Keywords: Image differencing, Tasscap differencing, NDVI differencing, PCA2 differencing, CCA2 differencing, Sarabeleh, Ilam Province
  • Marzieh Asadi Aghbolaghi, Mohammad Kaboli, Hamidreza Rezaei, Ali Shabani Pages 15-21
    Large carnivores، such as the wolf (Canis lupus)، play several important ecological roles in their ecosystems. Due to a number of serious threats، wolf populations are undergoing rapid declines in Iran، indicating the necessity of conservation actions for species'' survival. The genetic structure of populations is one of the important questions still remaining to wolf management. Due to serious problems in direct sampling، researchers prefer to obtain their genetic samples indirectly from feces or hair، which hampers sex determination. This study using microsatellite markers in the Y chromosome determines the sex of sampled wolves and dogs. In the present study، the control region of mitochondrial DNA (D-LOOP) markers was used as controls to increase the accuracy of the tests. Sex was determined according to whether bands were formed or not in the Y chromosome in two special Microsatellites. This method of sex determination using the sex chromosomes is a useful tool in studies related to wildlife management and conservation.
    Keywords: wolf_Canis_microsatellite Y chromosome_determine the gender
  • Reza Esfanjari, Ahad Mahmoodi, Mehdi Shabanzadeh Pages 23-30

    According to the increasing importance of green space and environment، decision making of environmental policy is growing at the national level and internationally، so there is an urgent need for information that could be used to promote efficient environmental decision making. In this study the economic benefits associated with Eram Garden of Shiraz، is estimated using a double-bounded dichotomous choice contingent valuation survey design. Required data were collected using questionnaires and interviews with the 219 visitors from the garden in 2010. Results showed that visitor is willing to pay 7251 Rials per day، resulting in aggregate benefits of 2. 75 billion Rials annually. The present value of these aggregate benefits equals to 3. 8 billion Rials، using a social discount rate of 7. 2 %. This study also shows that the amount of visitor’s willingness to pay with education، income، quality and interest orchard environment has a direct and significant relationship and with the proposed amount has a negative and significant relationship. Using the Bayesian estimation indicated that ultimately both approach have the same results.

    Keywords: Outdoor Recreation value, Contingent Valuation, Bayesian Method, Eram garden
  • Hani Hamzeh Kalkenari, Mohammad Ghorbani, Atefeh Bayani, Mohsen Jamalipour, Farzaneh Alipouryan, Ahvan Kaseb, Saeid Hatiteh Pages 31-44
    Considering the increase in waste production، scarcity of land allocated to landfill in urban areas، concerns about ecological damages caused by hazardous waste and damages done to the environment، municipal waste management has become of tremendous importance. The study investigated the behavioral patterns of households regarding waste separation at source using data collected through interviewing 391 households in Mashhad in 2013. Tobit model and Heckman two stage model were used. Analysis of marginal effect of variables in Probit model revealed that views about effect of separation of waste in city cleanness had positive effect and economic incentives had negative effect on decisions to Separate paper، glass and wet wastes. The variable of having garden in the house had a positive effect and indirect cost of paying those who collect the waste and family income had negative effects on decisions to separate wet waste from dry ones. Also، the analysis of linear regression (second stage) showed that the views about the effect of waste separation in city had a positive effect on the amount of wet waste separation، and indirect cost of paying those who collect the waste and family income had a negative effect on it. Based on the findings، in order to increase waste separation by households، it is recommended that the policy makers should consider providingthe households with the information about environmental issues regarding waste and how to correctly separate recyclable waste، establishing motivational mechanisms to decrease waste production and increasing households'' participation in waste separation.
    Keywords: Waste separation at source, Households, Heckman two stage model, Environment, Mashhad
  • Moein Rajaei, Hadi Poorbagher, Hamid Farahmand, Mohammad Seddiq Mortazavi, Fereydoon Aflaki, Amir Hossein Hamidian Pages 45-52
    Concentrations of Mn، Cd، Cr and Pb were measured in soft tissues of P. radiata from the Hendourabi and Lavan Islands. Forty specimens were collected from each island from the depth 8-10 m using SCUBA. Total، shell and soft tissues weights were measured. Mn، Cd، Cr and Pb concentrations of the soft tissues were measured using the atomic absorption technique. A significant difference between specimens of the two Islands in the metal concentration and، total، shell and soft tissues weights were examined using a t‑test. No significant difference was detected between the specimens of the two Islands in Pb of soft tissues and the shell weight. There were significant differences between specimens of the two Islands in Cd، Mn، Cr of soft tissues، total and soft tissues’ weights. According to a Pearson test، there was a significant correlation between Cd concentration of soft tissues and weight parameters of P. radiata in individuals from the Hendourabi Island. Also، there was significant correlation between Cr concentration of the soft tissues and، total and shell weights. The present study suggests that the individuals from the Hendourabi Island are subjected to a lower level of stress than those from the Lavan Island and hence are more appropriate to be used for reproduction and restocking purposes.
    Keywords: Heavy metals, Hendourabi, Lavan, Pinctada radiata
  • Borhan Riazi, Saeed Motahari, Farzad Amiraslani Pages 53-65
    Considering the fast-growing destruction of natural resources and the existing threats to bio-diversification، the necessity of investigating and elevating the conservation level of such areas has become a challenge. This research which was conducted in SefidKooh Aresk prohibited hunting area in Damghan، is intended to investigate the possibility of elevating its conservation level from a «Prohibited Hunting Area» to a «Conserved Area». Rather than the normal practices applied for investigating the conservation level، this research utilized a systematic approach to identify the status of the region and to find the possible ways for its elevation. For this purpose، a combination of «Carlos RiveroBlanco، Blanco and Mario Gabaldon» and «SumerGulez» valuation method criteria is used at the first step. The importance of each criterion in relation to the objective of the research is determined using Delphi method. The «one sample chi- square test» is used to analyze the outcomes of Delphi questionnaires. At the next step، the final criteria were sent to the local experts in the form of questionnaire for further examination of the region and its situation. The final level of the region was determined through the outcomes of such study. To assess the above mentioned evaluation، the research team tested some scenarios to examine the closest scenarios to the assessed score by using T-test with two samples. The final result of this test indicates its proximity to the score of appropriate situation scenario. Therefore، it is concluded that the situation of the investigated region is appropriate for being elevated to a Conserved Area.
    Keywords: Evaluation of the hunting prohibited region, Protected Area, Sefidkooh Aresk, Delphi method
  • Shahryar Saeidi Mehrvarz, Alireza Naqinezhad, Zeynab Kazemi Gorji Pages 67-81
    Miankaleh Biosphere Reserve it has a set of marine and land ecosystems an area about 67349 ha and is located in the north of Iran and Southeast farthermost of Caspian Sea. The diversity of the natural characteristics of Caspian region is the cause of diversity in the habitats، and has resulted in nesting of most plant species in the germinative range. Regarding the importance of coastal ecosystem of Miankaleh Biosphere Reserve as a sub region of southern Caspian Sea it is necessary to consider and investigate the role of ecological factors and their effects in the variance and diversity of the plant species. For this purpose this research has been conducted to identify the coastal plants and the effect of their geographical distributions and life forms; the effect of various environmental factors (slope، exposition، some chemical properties of soils) on the vegetation and determination of most effective environmental characteristics in their estabilishment is also studied. Plant diversity، habitat and environmental characteristics have been evaluated through three transects using TWINSPAN rating technique، DCA rating analysis and ANOVA analysis. In order to investigating the significancy and not-significancy of these results، the results obtained from DCA rating analysis have been assessed through conducting some accurate tests. In this study، six habitats along with eight Ecological species groups for the 314 species in the investigated area were identified. EC and pH in soils were the most important effective factors on the settlement of vegetations in different regions، respectively.
    Keywords: Miankaleh Biosphere Reserve, Coastal ecosystems, Transect, ANOVA, TWINSPAN, DCA
  • Zeynab Shirchi Sasi, Asghar Abdoli, Hossein Hashemi Pages 83-93

    Benthic macroinvertebrates in river are useful indicators for adverse impacts on the catchment and river ecosystems. These organisms integrate many ecological processes in catchment scale. In this study several single and multi metric biotic indices were used based on macroinvertebrates in order to evaluate the water quality of Jajrood river. Macroinvertebrates as well as water samples were collected in six stations seasonally. The results showed that the Chironomidae family had the most relative abundance and Hilsenhoff biotic index and BMWP/ASPT are most appropriate biotic indices for evaluation of Jajrood River water quality. The adjustment and calibration ofindicesbased on geographical condition as well as physiochemical parameters of Iran rivers is required in order to apply the multimetric index.The result of various biotic indices showed that stations located in the residential areas compared to the stations located in the upstream were more polluted.

    Keywords: Benthic Macroinvertebrate, Biological assessment, Multimetric Index, Jajrood River
  • Ali Asgarian, Bahman Jabbarian Amiri, Afshin Alizadeh Shabani, Jahangir Feghhi Pages 95-107
    Urban growth has been an important social and economic phenomenon that affects severely on function of ecological systems. Hence، understanding and analyzing the spatial patterns of urban growth using remote sensing، GIS and landscape metrics can play a fundamental role in urban land use management and planning and subsequently reduction in environmental problems and challenges among them. Therefore، in present study we examined urban growth in Sari city and its surrounding. For this purpose، satellite images of 1992، 1998، 2002 and 2009 of the study area was processed to generate land use\ cover maps. Accordingly، different types of urban growth have been quantified using post classification method (map overlay)، applying a set of landscape metrics at class level including PD، MPS، ED، LPI and ENN and developing R metric at patch level applying ArcGIS 9. 3. The results show that، urban development is associated with the growth of old patches in the study area. While the outlying growth type became the dominant pattern، the infilling growth decreased over the entire study period.
    Keywords: Remote sensing, Change detection, Landscape ecology, Sari
  • Samira Taati, Vahid Etemad Pages 109-117
    the purpose of this study is to evaluate the effect of extreme cold winter 1386on shrubs and trees cover. The transect method and ratio estimation were used to determine the percentage of damagein some urban park of tehranprovince. In every park (according to it''s area) 5 transect were selected with length about 100 meters in the direction of slop and condition of winter climate in 2008 were analyzes. For this purpose daily and monthly temperature data of Mehrabad and Aghdasieh station of Tehran were analyzed during a statistical duration of 1951 – 2008. The results of climate showed that total least that is recorded-10/8 in 2008 after about 35 years. Mobile average that is used for sustainability of plants duration several days was -8 for 19 days at 2008 winter. So this temperature could damage plants. The results showed that maximum damage of trees and shrubs of tehran parks belong to Catalpa speciosa، Cupressusarizonica and Ailanthus altissima with 70، 62 and 40 percent respectively that could used as a recipe for planting.
    Keywords: Extreme cold, Tehran parks, Tree, shrub cover
  • Farzaneh Mansouri, Afshin Danehkar, Nematolah Khorasani, Sohrab Ashrafi Pages 119-128
    Mangrove forests are tropical forest ecosystems located in coastal areas. Because of the redox conditions، periodic flooding، high content of clay and organic matters، Mangroves have an important role to remove heavy metals and organic pollutant from water and adjacent coastal ecosystems، and they often act as sinks for heavy metals. There has been an increase in development trend recently in Southern Iran. The pollution related to these developments has to somehow become under control. One of the ways to deal with such a problem is to benefit from ecosystem services. Mangroves can be a good solution to absorb and collect many pollutants from the water column. In some south coastal areas of Iran، including the local mudflats، these trees have been planted. In order to measure the concentration of Lead and Nickel (two of the most important polluting heavy metals) in mangrove ecosystem، 36 stations were randomly located. In each site، sediments، roots، and leaves of these trees were sampled on May 2012. The results indicated that the mean Lead concentration in the sediment، roots and leaves were 19. 7، 5. 95 and 1. 18 mg/g respectively and the mean Nickel concentrations were 77. 8، 36. 92 and 11. 94 mg/g respectively. There was a significant difference between metal concentration in tissues and sediments (P<0. 05). Results depicted that the transition of lead to root tissue is more than leaves. The transition of lead to root tissues was 0. 29 times the amount of sediments، and in leaves was 0. 05، and transition of Nickel to root tissues was 0. 74 of sediments while in leaves was 0. 15.
    Keywords: Mangrove forest, Heavy metals, Imam Khomeini Port, Persian Gulf, Coastal Environment
  • Nabiallah Mansoori, Farhad Nejadkoorki, Narjes Mousavian Nadoushan Pages 129-135
    Industrial processes release a range of gaseous and particulate pollutants containing heavy metals into the air. Lack of enough attention to the design، installation، repair and maintenance of gas and dust filtration systems in industries، is one of reasons of increasing the emissions of these pollutants. Hereon، the steel making processes is one of emission sources of heavy metals. According to the importance of this issue، in this study، the efficiency of IASCo''s bag filters in removal of particles and metals emitted from EAFs was investigated. A total of 20 samples of emitted particulates from EAF furnaces by systematic method were simultaneously harvested in various melting from before and after the bag filter system and using standard method “EPA Method 1” and “EPA Method5” and with TCR-Tecora device. The concentration of heavy metals Pb، Cd، Cr and Ni in the original and control samples was determined with using Varian SpectrAA 100/200 device and ISO 9855 method. The results showed that the concentration of dust in the flue exhaust is lower than the standard rate. Also، according to the obtained results، the efficiency average of bag filters in removal of dust from EAFs، was 99. 58 percent. The results of survey of the bag filter efficiency in the removal of metals in dust form، showed different efficiencies for various metals. Thus، in this study the efficiency of the filters in removing metals respectively from highest to lowest was Ni، Cr، Pb and Cd with values ​​96. 3، 95. 9، 95. 4 and 84. 6 percent.
    Keywords: Bag filters, Particulate, Heavy metals, EAF
  • Allometric growth pattern and sexual dimorphism of skull on brown bear(Ursus arctos Linnaeus, 1758)of the Alborz Mountain
    Bagher Nezami, Mahmoud Karami, Soheil Eagderi, Mohammad Kaboli Pages 137-154
    This study was conducted to investigate theallometric growth pattern and sexual dimorphism in the skull of both sexes ofIranian brown bear (Ursus arctos) in theAlborz Mountains using geometric morphometric and traditional morphometric techniques. Morphometric parameters were obtained from 2D pictures of skulls using the software ImageJ and allometric growth pattern was calculated as a power function of total length using non-transformed data. The results revealed significant differencesbetweendifferent parts ofthe skullin both two sexes. Allometric growth patternalso showedthat differencebetweenmales and femalesduring their ontogenic growth of skull. Results showed that during development of skull parts from Immature to adult in male and female، similargrow pattern will continuetoa certainage until sexual dimorphism appears. Growth patterns is a factorfor the sexual dimorphism differences. Different charts shows more consolidate in different parts of the male skull. Based on the results، there is significant differences between skull shape of male and female of brown bear skull in ventral، dorsal and lateral faces. According to the results Males in different parts of the skull is stronger whereas have shown more length، narrower andweaker in females.
    Keywords: brown bear, skull, sexual dimorphism, allometric growth pattern, geometric morphometric
  • Zahra Yaghoubzadeh, Reza Safari Pages 155-163
    Organochlorine pesticides are as environmental pollutants which have a high half-life and transmit from food chain to human and cause side effects such as mutations in different genes and finally cancer. In this research، after sampling and quantitative and qualitative of organochlorine residue، biodegradation of alpha، beta and gamma hexachlorobenzene (Linden)، DDT، Aldrin، Dieldrin، Endosulfan، Endrin and Heptachlor by three species of pseudomonas (aeruginosa، fluorescence، putida) isolated of Mazandaran Rivers (Tajan، Babolrood and Shiroud) was studied at laboratory scale. After adaptation of the three species of psuedomonas in mineral medium، 5% of the mixture culture was added to the medium containing 30 mg l of mixture pesticides. Changes of bacterial growth and pesticides concentration in zero، 24، 48، 54 and 120 hours were determined by observation of optical density (spectrophotometer) and gas chromatography respectively. The results showed that the highest biodegradation of pesticides was referred to DDT and Lindane، so that concentration of two pectisides was 9. 54 and 9. 3 after 120 hours respectively. The lowest biodegradation of pesticides was referred to endrine and it،s concenteration in 120 hours 13. 45 mg l. The maximum absorbance of bacteria were observed in 48 hours. The conclusion showed that pseudomonase has high potencial for organochlorine pecticides biodegradation especially DDT and lindane in bench scale and can be used different species of pseudomonase in full scale for decreasing of organochlorine.
    Keywords: Agricultural chlorate toxins, Pseudomonas, Biodegradation, rivers