فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1394)

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1394)

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فیروز امانی، مژگان غفاری مقدم *، شهناز حسین زاده، اسماعیل فرزانه، بهزاد ولی پور صفحه 7
    زمینه و هدف
    پیشرفت علم، بهبود روش های درمانی و همچنین پیوند اعضای حیاتی از بیماران مبتلا به مرگ مغزی باعث نجات جان و بهبود کیفیت زندگی و بالا رفتن میزان امید به زندگی در بیماران مبتلا به نارسایی پیشرفته اعضاء شده است. اهدا عضو بسته به آداب، رسوم، عقاید مذهبی و فرهنگی و نیز میزان دانش وآگاهی مردم نسبت به مفاهیم مرگ مغزی واهدای عضو متفاوت می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی نگرش مردم شهر اردبیل نسبت به اهدای عضو در مرگ مغزی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1392 بر روی 351 نفر از مردم شهراردبیل انجام گرفت. نمونه ها به صورت کاملا تصادفی از مردم سطح شهر اردبیل به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که پایایی و روایی آن به روش علمی سنجیده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS16 و روش های آمار توصیفی و تحلیلی استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده بیش از70% از مردم با اهدا عضو در مرگ مغزی موافق بودند و این عمل را امری خداپسندانه و نوع دوستانه می دانستند و در این میان نقش رسانه های جمعی را در فرهنگ سازی و ترغیب مردم برای اهدا عضو و دریافت کارت اهدا مهم می دانستند. همچنین رابطه آماری معنی داری بین اهدا عضو و مرگ مغزی وجود داشت (p<0.01).
    نتیجه گیری
    لازم است به منظور تشویق مردم برای اهدا عضو و تامین اعضا جهت پیوند به نیازمندان به دریافت عضو، استراتژی ها و برنامه ریزی های مناسب با توجه به ویژگی های فرهنگی، اعتقادی و اجتماعی مردم در جامعه بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: نگرش، اهدا عضو، مرگ مغزی، اردبیل
  • علی احدی، ماندانا شیرازی *، سید شهاب الدین صدر، ریتا مجتهد زاده صفحه 13
    زمینه و هدف
    انجام پژوهش، شرکت در انجمن ها و جلسات، امور مالی، موضوعات مربوط به دانشجویان و ساعت های طولانی کار، بخش هایی از فعالیت اعضای هیات علمی را تشکیل می دهند. فشار کاری زیاد می تواند آنها را به سوی فرسودگی شغلی سوق دهد، لذا هدف از مطالعه حاضر، دست یابی به میزان مولفه های سه گانه فرسودگی شغلی و تعیین سطح آمادگی برای تغییر اساتید علوم پایه همراه با تعیین ارتباط مابین این دو بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر، مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی و ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه های سلامت عمومی، مازلاچ به منظور سطح بندی فرسودگی و پروچاسکا برای تعیین سطح آمادگی برای تغییر بوده است. جامعه مورد مطالعه کلیه اعضای هیات علمی علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پرشکی تهران و شرایط ورود به مطالعه داشتن حداقل یکسال سابقه کار، تمایل به همکاری و داشتن سلامت عمومی روانی بود.
    یافته ها
    از تعداد کل شرکت کنندگان (129نفر) 9/65% مرد و 1/34% زن بودند. از نظر میزان فرسودگی شغلی، در مولفه خستگی عاطفی 9/71% ضعیف، 8/14% متوسط و 3/13% شدید، زوال شخصیت 6/76% ضعیف، 2/10% متوسط و 3/13% شدید و عدم موفقیت فردی50% ضعیف، 4/23% متوسط و 26.6% دررتبه شدید قرارداشتند. حدود70% اعضای هیات علمی علوم پایه در مرحله عمل بوده و ضریب همبستگی مابین خستگی عاطفی، زوال شخصیت و احساس عدم موفقیت فردی با آمادگی برای تغییر بترتیب 638/0-، 633/0– 452/0 با P-Value کمتر از 05/0 بدست آمد.
    نتایج
    نتایج ضریب همبستگی مابین مولفه های فرسودگی و آمادگی برای تغییر بیانگر ارتباط معنادار آماری و معکوس مابین این دو می باشد. لذا پیش بینی می شود که افراد با میزان فرسودگی بیشتر، مقاومت بیشتری در مقابل تغییرات نشان خواهند داد. در مطالعه حاضر، میزان فرسودگی شغلی در ابعاد خستگی عاطفی و زوال شخصیت، پایین و فقط حدود نیمی، نسبت به شغل خود احساس رضایتمندی داشتند که این مساله ضرورت اقدامات پیشگیرانه از گسترش احساس عدم رضایتمندی و اهتمام در رفع عوامل احتمالی را آشکار می نماید. همچنین اعضای هیات علمی از نظر آمادگی برای تغییر در مرحله خوبی قرار داشته و اکثرا وارد مرحله عمل شده اند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، آمادگی برای تغییر، خستگی عاطفی، زوال شخصیت، عدم موفقیت فردی
  • لیدا گرگین *، شاکر سالاری لک، داود خراسانی، یعقوب یاوری صفحه 21
    زمینه و هدف
    سوانح ترافیکی جاده ای یکی از علل مهم مرگ در بسیاری از کشورها است. در کشور ایران نیز این آسیب ها بعد از بیماری های قلبی- عروقی دومین علت مرگ و اولین علت عمر هدر رفته است. در این بین، افراد بالای 60 سال (سالمند) آسیب پذیرترین فرد در آسیب ترافیکی هستند که احتمال ناتوانی جسمی و مرگ برای آنان بالا می باشد. با توجه به روند افزایشی شمار سالمندان در کشور و استان کردستان، هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های جمعیت شناختی سالمندان فوت شده طی دوره هفت ساله (88-82) در استان برای برنامه ریزی های آینده بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی(توصیفی - تحلیلی(، به روش سرشماری، پرونده کلیه سالمندان فوت شده ناشی از آسیب ترافیکی مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از چک لیستی، ویژگی های دموگرافیکی، مکان، زمان حادثه و علت نهایی فوت و غیره گردآوری و در نهایت با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 509 مورد سالمند متوفی، بیش از سه چهارم فوت شدگان (2/77%) مرد بودند. بیشترین علت فوت ضربه به سر (3/54%) و بیش از نیمی از فوت شدگان (1/54%) قبل از رسیدن به بیمارستان فوت کرده بودند، همچنین ارتباط آماری معنی داری بین جنس متوفیان و وضعیت آنان حین حادثه وجود داشت بطوری که همه رانندگان مسن فوت شده مرد بودند (05/0(p<
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد بالای فوت در بین مردان، عابرین مسن و همچنین فاز پیش بیمارستانی و از طرفی روند افزایشی جمعیت سالمندان، انجام برنامه های آموزشی و پیشگیری در این گروه سنی حایز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: سالمند، اپیدمیولوژی، آسیب ترافیکی
  • رضا حاج منوچهری * صفحه 27
    زمینه و هدف
    بهبود شرایط بهداشتی در قرن گذشته منجر به افزایش طول عمر شده و این مساله باعث افزایش بروز بیماری های غیر واگیر مثل دمانس در بین مردم شده است. افزایش تعداد پرونده های ارجاعی به اداره کل کمیسیونهای پزشکی سازمان پزشکی قانونی جهت احراز ناتوانی در اداره امور زندگی افراد، تعیین یک روش استاندارد در جهت شناخت واقعی افراد ناتوان را ضروری می سازد. هدف از انجام این مطالعه بررسی روش های کارشناسی فعلی و پیشنهاد یک روش مستند و علمی جهت ایجاد وحدت رویه در کارشناسی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر یک مطالعه مقطعی است که در آن کل پرونده های ارجاع شده به اداره کل کمیسیونهای پزشکی قانونی در سال 1392 جهت رسیدگی از نظر محجوریت در زمینه دمانس مورد بررسی قرار گرفت. کلیه نظرات کارشناسی و مبانی آنها در کمیسیونهای بدوی و تجدید نظر، جهت دستیابی به روش های احراز محجوریت افراد مبتلا به دمانس توسط کارشناسان، به دقت مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    از 44 پرونده ارجاعی سال 92، 28 پرونده واجد شرایط ورود در مطالعه بود. بر اساس نتایج حاصله معیارهای فعلی صدور نظرات به دو شیوه اصول مبتنی بر شواهد و استنتاج می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به حساسیت پرونده ها، روش های استنتاجی نباید ملاک صدور نظر قرار گیرد و یک روش استاندارد و علمی جهت ایجاد وحدت رویه باید مبنای کارشناسی باشد. تعامل با انجمن های علمی و مراکز آموزشی و پرهیز از فرضیه سازی در استحکام بیشتر نظرات اثر به سزایی دارد.
    کلیدواژگان: دمانس، عدم توانایی اداره امور زندگی، اداره کل کمیسیونهای پزشکی
  • فرشته فقیهی *، ناهید جعفری، علی اکبری ساری، سحرناز نجات، مریم حسین زاده میلانی صفحه 35
    زمینه و هدف
    یکی از نیازهای مهم در برنامه ریزی های مربوط به سلامت هر جامعه آمار و علل مرگ و میر در آن جامعه است و اطلاعات معتبر از علل مرگ علاوه بر برنامه ریزی، اساسی ترین مبنای مدیریت و ارزشیابی بخش بهداشت در تمام کشورهاست. میزان اثر بخشی برنامه های بهداشتی درمانی با کمک تغییرات میزانهای مرگ و میر شناخته می شود. این مطالعه به منظور تحلیل میزان و علل مرگ و میر در استان قزوین انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه پیمایشی مقطعی است که از نوع (HSR) است و با توجه به داده های مرگ و میر استان قزوین، نسبت به تحلیل آنها بر اساس علل مرگ، سن، جنس، منطقه سکونت (شهر و روستا)، مقایسه روند مرگ ها، نسبت عمر از دست رفته، در فاصله سال های 1383 تا 1387 اقدام شده است (بر اساس ICD10) اطلاعات مربوط به تعداد و علل مرگ و میر از شهرستان های استان قزوین از منابع گوناگون، جمع آوری گردید.
    یافته ها
    مرگ به علت بیماری های واگیر سیر نزولی و به علت بیماری های غیر واگیر بخصوص سوانح و حوادث و بیماری های قلبی و عروقی و سرطان ها و تومورها سیر صعودی داشته است. سکته قلبی، حوادث حمل و نقل و سرطان معده، بیشترین سهم مرگ و میر را به خود اختصاص داده است. میزان مرگ ناشی از اختلال جسمی و روانی در نتیجه سوء مصرف مواد در طی سال های فوق افزایش یافته است (از 6/1% به 3/7%). اولین علت مرگ بر حسب عمر از دست رفته در طی پنج سال به حوادث حمل و نقل و بعد از آن به سکته قلبی اختصاص دارد. آمار مرگ و میر ناشی از خودکشی در هر دو جنس روند صعودی داشته است این میزان در مردان دو برابر زنان بوده است. بطور کلی میزان مرگ در جمعیت روستایی بیشتر از جمعیت شهری است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، ضرورت برنامه ریزی برای کنترل، پیشگیری و کاهش بیماری های غیرواگیردار روشن می شود با توجه به بالا بودن میزان مرگ جمعیت روستایی به جمعیت شهری توجه بیشتر به روستاییان و افزایش دسترسی به امکانات تخصصی، تشخیصی و درمانی از اولویت خاص برخوردار است.
    کلیدواژگان: علت مرگ و میر، نسبت تناسبی میرایی، روند زمانی
  • علی حسن رحمانی *، مرضیه جعفری، مهزاد فرنام، جابر ظفری صفحه 43
    مقدمه
    با توجه به اینکه امروزه مسمومیت های شیمیایی و دارویی از مشکلات عمده در سرتاسر دنیا محسوب می شود و مطالعات متعدد در ایران نیز شیوع بالای آن را نشان می دهد، این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک مسمومیت دارویی در بیمارستان رازی اهواز انجام گرفته است.
    روش انجام مطالعه: این مطالعه به صورت یک تحقیق مقطعی انجام شد که در آن پرونده 1007 بیمار مسموم مورد بررسی قرار گرفت و پس از تکمیل فرم جمع آوری داده ها، داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss تحلیل شدند.
    یافته ها
    7/46% جمعیت مورد مطالعه را زنان و 3/53% را مردان تشکیل می دادند که اکثر افراد (2/64%) در گروه سنی 30-15 سال قرار داشتند. 78% موارد به قصد خودکشی اقدام به مصرف دارو کرده بودند و در 2/20% موارد سابقه مشکلات روانی وجود داشت. شایع ترین داروهای مصرفی به ترتیب ضد افسردگی های سه حلقه ای (21%)، بنزودیازپین ها (1/15%)، اپیوییدها (9/7%) و ترامادول (1/7%) بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بیشترین مسمومیت دارویی در گروه سنی جوان و اینکه 78% افراد به قصد خود کشی اقدام به مصرف دارو نموده اند و اینکه داروهای ضد افسردگی و آرام بخش ها درصد بالایی از موارد مسمومیت را به خود اختصاص داده اند، به نظر میرسد انجام مطالعات بیشتر در حیطه های روان شناختی و اجتماعی جهت اقدامات پیشگیری کننده ضروری می باشد. همچنین لازم است از طریق آموزش و اطلاع رسانی عمومی در کاهش استفاده از داروهایی که باعث مسمومیت می شوند و جلوگیری از دسترسی آسان به داروها و فروش بدون نسخه آن ها اقدام کرد.
    کلیدواژگان: مسمومیت دارویی، اهواز، بیمارستان رازی
  • سیده فاطمه واثق رحیم پرور، بهاره متقی *، حمیدرضا دانش پرور، آسیه جعفری صفحه 47
    زمینه و هدف
    پدیده آزار جنسی که تجاوز هم شامل آن می شود، از دهه 1980 مورد توجه قرار گرفته است. به دلیل افزایش شیوع و تاثیرات گسترده این پدیده، تجاوز به یکی از مشکلات جدی جوامع تبدیل شده است. تجاوز به عنف نوعی عمل جنسی نامشروع، خشونت امیز و بدون رضایت است که منجر به دخول پنیس در واژن یا مقعد فرد قربانی می شود. یکی از پیامدهای جدی به دنبال تجاوز به عنف اختلال استرس پس از تروما (PTSD) می باشد. از علایم این اختلال می توان به درگیری ذهنی، اجتناب، افزایش برانگیختگی و... اشاره کرد. با توجه به شیوع بالای اختلال PTSD در قربانیان تجاوز به عنف و نبود اطلاعات و پژوهشی در این زمینه در کشور ایران، تحقیق حاضر تلاش می کند با شناسایی PTSD در شاکیان تجاوز به عنف و معطوف نمودن توجه مسوولین مربوطه، گامی در جهت شناسایی هر چه سریعتر افراد در معرض خطر ابتلا به PTSD برداشته و با ارجاع به موقع جهت مداخله و پیگیری مناسب، از ایجاد PTSD و عوارض دیگر به دنبال آن جلوگیری کرد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی از نوع اپیدمیولوژی می باشد که بر روی 130 نفر از شاکیان تجاوز مراجعه کننده به مراکز پزشکی قانونی تهران انجام شده است. در این پژوهش از پرسشنامه (PSS-I(PTSD Symptoms scale به عنوان ابزار تحقیق استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS 21 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که میزان PTSD در قربانیان تجاوز به عنف شهر تهران 6/61% است. براساس این داده ها بیشتر قربانیان در گروه سنی 20-30 سال قرار دارند. تحصیلات بیشتر آنها راهنمایی و دیپلم بوده و درآمد بیشتر آنها ناکافی بوده است. بیشتر آنها متاهل و تحصیلات همسر افراد متاهل بیشتر راهنمایی و دیپلم بوده است. هم چنین بیشتر قربانیان بیکار بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای PTSD در شاکیان تجاوز در تهران از مسوولین محترم تقاضا می شود نسبت به غربالگری انان اقدام نمایند و از انها حمایت کنند.
    کلیدواژگان: آزار جنسی، تجاوز به عنف، اختلال استرس پس از تروما
  • هادی رستمی *، جابر قره داغی صفحه 55
    یکی از شرایطی که قانونگذار جمهوری اسلامی ایران به تبعیت از نظر مشهور در فقه امامیه برای رفع مسوولیت از هر نوع عمل جراحی یا طبی مشروع لازم دانسته، اخذ برائت قبل از معالجه از بیمار یا ولی اوست. بر اساس ماده 495 قانون مجازات اسلامی 1392 «هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد، ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا این که قبل از معالجه برائت گرفته باشد...» با وجود تاکید بر لزوم اخذ برائت در قسمت دوم ماده مزبور، تبصره 1 آن مقرر می دارد: «در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد، هرچند برائت اخذ نکرده باشد.» بدین سان، نوعی ناسازگاری و ناهماهنگی بین متن ماده و تبصره آن دیده می شود و تکلیف مشخص نیست. نوشتار حاضر بر آن است تا با ارائه تفسیری جهت رفع این مشکل، بر اخذ برائت از بیماران یا اولیاء آنان پیش از هرگونه اقدام درمانی یا طبی تاکید نماید.
    کلیدواژگان: برائت، رضایت، عملیات پزشکی، تقصیر، مسوولیت کیفری، دیه
|
  • Dr Firouz Amani, Mojgan Ghaffari Moghaddam *, Shahnaz Hossein Zadeh, Dr Esmaeil Farzaneh, Dr Behzad Valizadeh Page 7
    Background
    Advances in science and improved treatment and also organ transplant from patients with brain death cause the quality of life and raise the life-expanse in patients with organ failures. Organ donation varies depending on the customs, traditions, religious beliefs, cultural and knowledge of peoples about brain death. The aim of this study was to determine the attitude of Ardabil people about organ donation.
    Methods
    This was a cross sectional descriptive study that has been done on 351 samples who selected randomly from society by classification sampling method. Data collected by a questionnaire that validity and reliability was checked. We used descriptive and analytical statistical methods by SPSS.16 for analysis data.
    Findings
    According to results more than 70 % of people agree with organ donation in brain death and considered it altruistic, and the role of media in the culture, including the people for the organ donation and donor card was important. There was a significant relation between organ donor and brain death (p<0.01)
    Conclusion
    It was necessary that we must design proper strategic planning and programing based on cultural, beliefs and social properties of people to eencourage people to donate organs for transplantation to the needy.
    Keywords: Attitude, Organ Donation, Brain Death, Ardabil
  • Ali Ahadi, Dr Mandana Shirazi *, Dr Seyyed Shahabeddin Sadr, Dr Rita Mojtahedzadeh Page 13
    Background
    Teaching, researching, participating in forums and meetings, financial matters, issues relating to students and work long hours are the daily activities of the academic staff. Working with high pressure can lead them to burnout. The aim of this study was to assess the three components of burnout and readiness to change; also we defined the correlation between readiness to change and burnout among basic medical science academic staffs.
    Methods
    This was cross-sectional study and its tools had three questionnaires. General Health Questionnaire, Maslach Questionnaire, in order to assess of burnout and Modified Prochaska Questionnaire, for assess of three levels of readiness to change. The study population includes all academic staff of basic medical sciences in school of medicine, Tehran University of Medical Sciences. Inclusion criteria were included, willingness to cooperate, mental health and at least having one year of experience.
    Findings
    From total number of participants (129), 65.9% were male and 34.1% were female. The components of burnout in emotional exhaustion were 71.9% weak, 14.8% moderate and13.3% cases were severe, cases in depersonalization were 76.6% weak, 10.2% moderate and 13.3% cases were severe, in Personal accomplishment were 50% weak, 23.4% moderate and 26.6% severe. About 70% were in the action stage. There was correlation between emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment with readiness for change (0.638, 0.633, and 0.452) respectively with P-Value less than 0.05.
    Conclusion
    The coefficient of correlation between the components of burnout and readiness to change showed a significant inverse relation between them. It could predict that individuals with higher levels of burnout will prove more resistant to change. In the present study, emotional exhaustion and depersonalization low, and only about half compared to their job satisfaction. This shows the necessity of preventing it. Academic staff in terms of readiness to change in the well-kept and often have into action phase.
    Keywords: Burnout, Readiness to Change, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Personal Accomplishment
  • Lida Gorgin *, Dr Shaker Salari Lak, Dr Davood Khorasani, Yaghoob Yavari Page 21
    Background
    Traffic injuries are noticeable events in most countries. In Iran, traffic injuries After heart disease are the second cause of death and first cause of wasting life. The elderly are the most vulnerable people in traffic injuries who among them, death and disability are high. Due to the increased number elderly in the country, the aim of this study was to evaluate demographic characteristics of the elderly died of traffic accidents over a period of seven years (2003-2009) in Kurdistan province of Iran.
    Methods
    In this cross sectional study (descriptive- analytical), by census method, all cases of dead elderly were studied. Then, by using a check list for demographic characteristics, location, time of the incident and the cause of death were collected and data was analyzed by spss software finally.
    Findings
    Among 509 dead elderly, more than three fours (77.2%) were male. Most of fatal accidents were head trauma (54.3%) and half of them occurred before transferring to the hospital (54.1%). There was a significant relationship between sex of victims and their status of in accident so that all older drivers who died were men (p<0.05).
    Conclusions
    According to the high rate of death among men, older pedestrians and pre-hospitalize phase, conducted training programs for prevention in this age group is important.
    Keywords: Elderly, Epidemiology, Traffic Injuries
  • Dr Reza Haj Manouchehri Page 27
    Background
    Improvements in health care in the past century have contributed to increased longevitg and healthier lives of people. However, this has also resulted in an increase in the number of people with non-communicable diseases, including dementia. By increasing of cases refer to commission of Legal Medicine Organization to evaluate for financial abilities, we should plan an standard and scientific method. The aim of this study was to evaluate current methods and proposed scientific method to ensures uniformity of expertise.
    Methods
    It is a cross sectional study that all the cases with inability to manage their financial works due to dementia were studied. All expert opinions and principles in the first instance and appeals committees, in order to reach methods for establish inability to manage financial works in people with dementia, carefully studied.
    Findings
    In 2013-2014 from 44 cases referred for investigation, 28 cases reviewed. There are two methods of judgment one based on making assumptions and the other document- based.
    Conclusion
    Because of importance of files we proposed that we must have a standard and scientific solution to manage these cases. Following standard practice in scientific and documentary, interaction with the scientific and educational communities, and avoid making assumptions that have a significant effect on the strength of further comments.
    Keywords: Dementia, Inability to Manage Financial Works, Commission of Legal Medicine Organization
  • Fereshteh Faghihi *, Dr Nahid Jafari, Dr Ali Akbari Sari, Dr Sahavnaz Nedjat, Maryam Hosainzadeh Page 35
    Background
    Analysis of rate and causes of death is one of the important tools for identifying the health needs in any community, for planning and monitoring health care programmes and appropriate allocation of limited resources. Many countries have a registration system specially designed for reporting and documenting their mortality data. Analysis of these data is commonly conducted in a regular basis to inform any policy making regarding their future healthcare programmes. The aim of this study was to analyse data from a combination of death registration systems in Quazvin Province of Iran.
    Methods
    This is a cross-sectional survey conducted by secondary analysis of data collected from a combination of death registry systems in Quazvin province of Iran. The data were collected and put into an Excel software for years 2004 to 2008 (ICD 10). The trend of death, rate of death and causes of death were analyzed over the 5 year periods according to the age, sex and residence area (urban and rural).
    Findings
    Deaths due to communicable disease has decreased and deaths due to non-communicable diseases have increased over time. The leading causes of death were accidents, cardiovascular disease and cancers and in these three groups the majority of deaths were due to myocardial infarction, transportation accidents and stomach cancer. The study also showed that death rate due to physical and mental disorders resulting from substance abuse has increased during these years (from %1.6 to %7.3). Also death due to suicide has been increased over this time in both sexes. The most common method of suicide was hanging in men and self burning in women. The mortality rate was more in rural population than urban population.
    Conclusion
    According to our finding, rise of proportional mortality ratio (PMR) for neoplasm requires special attention in the control and prevention programs. Death was more common in rural population compared to urban population. According to the villagers, and increased access to specialized diagnostic and treatment enjoys a certain priority.
    Keywords: Cause of Death, Proportional Mortality Ratio, Time Trend
  • Dr Ali Hasan Rahmani *, Dr Marzieh Jafari, Dr Mahzad Farnam, Dr Jaber Zafari Page 43
    Background
    Chemical and pharmacological poisoning are the main problems in all over the world, and various studies in Iran show its high prevalence. This study has been done in the purpose of showing the evaluation of epidemiologic of drug poisoning in the Ahvaz Razi Hospital.
    Methods
    This consideration (study) has been done as a cross-sectional like statistical research. 1007 files of poisoned patients has been considered. The questionnaire was completed and the data has been analyzed with the (SPSS) statistical software.
    Findings
    46.7 percent of the studied population were female and 53.3 of them were male. The majority of people (64.2%) were in the age range of 15-30. 78% of the cases in order to commit suicide consumed the medicine and in 20.2%, were the record of psychic problems. The most prevalent medicine which was used in the most cases were TCA (21%), BZD (15.1%) Opium (7.9%) and Tremadol (7.1%).
    Conclusion
    Considering most prevalent drug toxicity at young age group and that 78% were suicides, further studies at the psychological and social area is essential for preventative efforts. It is also necessary to reduce the use of drugs that are toxic and prevention easy access to drugs and non-prescription sale, through education and public awareness.
  • Seyyed Fateme Vasegh Rahimparvar, Bahareh Mottaghi *, Dr Hamidreza Daneshparvar, Dr Asieh Jafari Page 47
    Background
    Sexual abuse includes rape. It is a phenomenon that, is considered from 1980. Due to the increasing prevalence and widespread impact of this phenomenon, rape has become a serious problem. Rape can be defined as vaginal or anal penetration without any consent. One of the serious consequences of rape is post traumatic stress disorder (PTSD). Symptoms of this disorder include involvement, avoidance, increased arousal, and so on. According to the high prevalence of PTSD in victims of rape and lack of information and research in this field in Iran, this study tries. To identify PTSD in complaining of rape and to focus the attention of the relevant authorities, steps to quickly identify those high risk for PTSD to early intervention and referral to appropriate follow-up, followed by the creation of PTSD and other complications prevented.
    Methods
    This study is a descriptive epidemiological study of 130 rape victims in Tehran has been referred to the legal medicine center. In this study, a questionnaire (PSS-I (PTSD Symptoms scale) is used as a research tool., For data analysis, descriptive statistics and SPSS 21 software was used.
    Findings
    The results show that the rate of PTSD in victims of rape in Tehran is 61.6%. Based on these data, most victims are in the age group of 20-30 years. Further their education and earn most of them were insufficient. Most are married and spouse's education was diploma and under diploma. Also, most of the victims were unemployed.
    Conclusion
    According to the high prevalence of PTSD in rape complainants request that the authorities in Tehran Protect them and take them to the screen.
    Keywords: Sexual Abuse, Rape, PTSD, Sexual Assault
  • Dr Hadi Rostami *, Dr Jaber Gharehdaghi Page 55
    Taking exemption from the patient or his guardian is a precondition that Iranian Legislator see as necessary for excluding responsibility from the physician in any legal medical operation, following to popular view in Islamic law (fig’h). According to article 495 from the Islamic Penal Law: “The physician is responsible for blood-money if he causes death or physical injury in his treatments, unless he observes the medical standards or takes exemption before the operation”. Despite emphasizing on necessity of taking exemption in the second part, the first note of article 495 states: “The physician hasn’t responsibility in case of lacking fault & negligence in the theory & practice, although he doesn’t take exemption”. So there is a kind of incompatibility between the article and its note. This essay is to present a solution for this problem by focusing on taking exemption from the patient or his guardian before any operation or treatment.
    Keywords: Exemption, Consent, Medical Operation, Fault, Criminal Responsibility, Blood, Money