فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1394)

نشریه راهبرد توسعه
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1394)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن سبحانی صفحه 5
  • مقالات
  • شهروز شریعتی، مهدی عباسی شاهکوه صفحه 37
    برخلاف دیدگاه های سنتی که توسعه را مقوله ای اقتصادی ارزیابی می کند، رویکردهای جدید؛ توسعه را حاصل باورها و رویکردهای فرهنگی جوامع دانسته و بر این باورند که بنیان های توسعه، فرهنگی است. در همین حال، دین و مذهب را می توان بارزترین و تاثیرگذارترین عامل فرهنگی و موثر بر شکل گیری جهان بینی ها و تفسیر از حیات مادی بشری دانست. از این منظر مکاتبی که انسان را به رهبانی گری و انفصال و ترک دنیا و توجه صرف به آخرت نیل می دهند، موجبات عدم توسعه یافتگی و تقدیرگرایی را برای جوامع فراهم می آورند و در مقابل مکاتب و مذاهبی که راه سعادت و کمال انسانی را در تلاش مومنانه برای آبادانی دنیا در این جهان معرفی می سازند، بالقوه می توانند موجب تغییر اجتماعی شوند و در نتیجه توسعه ملی را تسهیل کنند. در این میان مکتب تشیع با ترسیم دنیا به مثابه مزرعه آخرت همواره بر مسئولیت اجتماعی پیروان تاکید می کند و با طرد زندگی منفعلانه تلاش برای تولید ثروت را به مومنان در چارچوب عبادت و تقرب پروردگار سفارش می کند. همچنین بر اساس آموزه های شیعی، کسب مال حلال و صرف آن در چارچوب تحقق دستورات الهی بسیار مورد نظر قرار گرفته و بر آن تاکید شده است؛ این مقاله با ملاحظه این اصل عقلی که «مقدمه واجب، واجب است» نشان داده است یک مسلمان شیعه برای داشتن سبک زندگی صحیح و زیست مومنانه و نیل به برخی از الزامات بندگی ناگزیر باید توانمندی اقتصادی خود را نیز گسترش دهد و به تولید ثروت همت گمارد. این مقاله همچنین با بررسی برخی از وظایف مومنانه که پیش از تحقق، مستلزم تولید ثروت است این موضوع را با استناد به سیره عملی معصومین جایگاه تولید ثروت را از منظر باورهای شیعی بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: تولید ثروت، زیست ایمانی، اقتصاد اسلامی
  • اسماعیل ملک اخلاق، محمد دوستار، مهران مهدی زاده، مجتبی مهری نژاد صفحه 57
    ایجاد اتحاد استراتژیک به طور فزاینده ای طی دهه های گذشته افزایش یافته و امروزه در بسیاری از صنایع، اتحادها به عنوان یک مولفه راهبردی و سلاح رقابتی تهاجمی و یا گاهی اوقات تدافعی محسوب می شوند؛ چراکه اتحادهای استراتژیک، پارادایم رقابتی اساسی را در بسیاری از بازارهای داخلی و خارجی از رقابت سنتی به رقابت اتحادگونه و شبکه ای تغییر داده است. به عبارت دیگر، صرفنظر از نوع صنعت و کسب و کار، اتحاد استراتژیک بهترین روش برای شرکت ها جهت رقابت و موفقیت در اقتصاد شبکه ای امروز است. یکی از صنایعی که امروزه بیش از پیش به چنین ابزار رقابتی نیاز دارد، صنعت گردشگری است؛ صنعتی که جهانی بوده و به عنوان یک کسب و کار بزرگ تلقی می گردد و امروزه از توسعه این صنعت با توجه به نقش مهمی که در توسعه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی یک کشور دارد، استقبال می شود. همچنین توجه به این صنعت برای کشورهای در حال توسعه ای نظیر ایران که به میزان بسیار زیادی به درآمدهای نفتی وابسته است، یک ضرورت تلقی می گردد. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر اتحاد استراتژیک بر توسعه صنعت گردشگری است. بنابراین در تحقیق حاضر، مدلی مفهومی مربوط به مهم ترین ابعاد اتحاد استراتژیک که می توانند تاثیر معناداری بر توسعه صنعت گردشگری و شاخص های آن داشته باشند، ارائه و مورد آزمون قرار گرفته شده است. مدل معادله ساختاری به وسیله نرم افزار AMOS و با داده های جمع آوری شده از 4 منطقه آزاد تجاری - صنعتی در ایران (انزلی، ارس، ماکو و اروند) مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که برازش کلی مدل رضایتبخش بوده؛ که این اعتبار کافی مدل را نشان می دهد. به علاوه، کلیه فرضیات پژوهش همگی تاییده شده است. براساس یافته ها پیشنهاد می شود مدیران عالی سازمان ها بایستی با توجه به مسائل و عدم اطمینان های محیط امروز اتحادهای استراتژیک را ایجاد نمایند؛ اگر چه ایجاد و عملیاتی کردن چنین اتحادهایی آسان نیست و پس از ایجاد بایستی آن را به صورت دوره ای مورد ارزیابی قرار دهند و جهت دستیابی به عملکرد مطلوب تر آن را بهبود دهند.
    کلیدواژگان: اتحاد استراتژیک، مناطق آزاد، صنعت گردشگری، شاخص های رقابت پذیری گردشگری
  • میثم فرخی صفحه 88
    این مقاله با هدف بررسی و تبیین مختصات حوزه سیاستگذاری فرهنگی و پیوند دوگانه های راهبردی و اساسی حوزه فرهنگ با مبحث مذکور تنظیم شده است. در این زمینه تلاش نویسنده بر این بوده تا ضمن تشریح مفاهیم سیاستگذاری عمومی و سیاستگذاری فرهنگی به احصای دوگانه های اساسی و راهبردی حوزه فرهنگ که نقشی کلیدی و تعیین کننده در سازوکارها و مکانیسم های سیاستگذاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران دارد، بپردازد. با تاملی نظری در حوزه سیاستگذاری می توان دو گانه های اساسی و راهبردی شامل «فرهنگ به مثابه هنر یا نظام اعتقادی و ارزشی»، «دموکراتیک کردن فرهنگ یا دموکراسی فرهنگی»، «سیاست پذیری یا سیاست ناپذیری فرهنگ»، «فرهنگ به مثابه ارزشی قائم به ذات یا ابزاری برای توسعه»، «عامه گرایی یا نخبه گرایی» را برشمرد. از منظر نویسنده پاسخ جمهوری اسلامی ایران به دو گانه های مذکور روندهای متفاوت و متمایزی را در حوزه سیاستگذاری فرهنگی خلق می نماید. به بیان دیگر جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ مسیر مورد نظر خود از میان دو گانه های مذکور، به سیاستگذاری فرهنگی متمایزی در مقایسه با سایر کشورها نائل می گردد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، سیاستگذاری فرهنگی، دموکراتیک کردن فرهنگ، دموکراسی فرهنگی
  • رحیم دباغ، فهیمه غیاثوند غیاثی صفحه 109
    پژوهش حاضر با هدف بررسی امکان تبدیل واحدهای خرد به واحدهای کوچک و متوسط، بصورت نمونه گیری تصادفی ساده در استان آذربایجان غربی انجام شده است. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی و به صورت پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل چهل و یک واحد صنعتی خرد در استان آذربایجان غربی می باشد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای است که برای اطمینان از روایی ابزار تحقیق از تکنیک روایی محتوایی و جهت برآورد پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده، که پس از چند مرحله پالایش و تحلیل گویه ها، مقدار آلفا معادل 0.96 حاصل شده است. پس از تکمیل پرسشنامه ها و گردآوری داده ها از نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها بهره گرفته شد. نتایج نشان داد سه عامل سازماندهی، مدیریتی و محیطی- اقتصادی استخراج شده در مجموع هفتاد درصد واریانس کل، توسعه واحدهای صنعتی خرد را تبیین کرده اند. نتایج حاصل از آزمون مقایسات میانگین بین واحدهای صنعتی بر اساس مشکلات قابلیت صادرات تولیدات و خدمات ارائه شده واحدهای صنعتی نشان داد که در زمینه پایین بودن سطح آگاهی اعضاء از شرایط صادرات و واردات در سطح نود و پنج درصد و در زمینه پایین بودن نسبی کیفیت کالا در سطح 99 درصد تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: صنایع کوچک و متوسط، صنعت، امکان سنجی، توسعه، آذربایجان غربی
  • زهرا قاسمی، محمدکاظم کاوه پیشقدم، محمدحسین بهزادی صفحه 129
    در تبیین رفتار روحانیون و علما از دو روش محتاطانه و انقلابی بهره گرفته می شود. ما در این مقاله برآنیم که به تبیین رفتار رهبران سیاسی پرداخته و رفتارهای امام خمینی(ره) و آیت الله بروجردی را به عنوان نمونه مورد بررسی قرار دهیم. امام خمینی(ره) با توجه به شرایط زمانی بعد از سال 42 و نیاز زمان به مدل انقلابی از روش های انقلابی برای گسترش سیاست استفاده نمود، در حالی که آیت الله بروجردی از روش های محتاطانه بهره گرفته، اما هدف و مدل ارائه در هر دو مورد به یک نتیجه می انجامد که آن هم تطبیق سیاست اسلامی بر حوزه سیاست داخلی ایران است. این پژوهش می کوشد با تبیین مدل محتاطانه در روش آیت الله بروجردی و ذکر مصادیق عملی ایشان، آن را با مدل رفتار انقلابی امام خمینی(ره) تطبیق دهد و در نهایت نتیجه گیری نماید که تفاوت این دو در عمل به یک هدف مشترک می انجامد که عنصر زمان و تفاوت دیدگاه تئوریک در نحوه عمل این دو موثر بوده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، آیت الله بروجردی، اندیشه سیاسی، سیاست
  • ابوالفضل شاه آبادی، مهسا گنجی صفحه 149
    تجارت الکترونیک در گرو دو امر اساسی تحت عنوان دسترسی به فناوری اطلاعات و ارتباطات و توانایی بکارگیری آن و قابلیت تجارت بین الملل تحقق می یابد. به عبارتی ارتباط بین تجارت و فناوری است که پدیده تجارت الکترونیک را بوجود می آورد. کشورهای پیشرو در زمینه تجارت بین الملل از جمله کشورهایی هستند که از طرفی، توانایی تجارت بین الملل را داشته و از طرف دیگر از مزایای فناوری های نوین در سطح بالایی برخوردار می گردند. اخیرا، تجارت الکترونیک یکی از اصلی ترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی از کانال ورود به عرصه بین الملل محسوب می-گردد. لذا هدف این مطالعه، بررسی جایگاه جهانی جمهوری اسلامی ایران از لحاظ تجارت الکترونیک است. بدین منظور دو گروه از کشورهای منتخب توسعه یافته و اسلامی را برگزیده و با مطالعه شاخص اقتصاد الکترونیک و شاخص قابلیت تجارت طی دوره زمانی 2010-2001 به بررسی وضعیت دو گروه از کشورهای مورد مطالعه و تبیین جایگاه جمهوری اسلامی ایران به روش SWOT (بررسی عوامل درونی در قالب نقاط قوت و ضعف و عوامل بیرونی در قالب تهدیدها و فرصت ها) می پردازیم. نتایج مطالعه بنابر روش مذکور حاکی از آن است که جمهوری اسلامی ایران از لحاظ شاخص اقتصاد الکترونیک و شاخص قابلیت تجارت با کشورهای پیشرو در تجارت الکترونیک شکاف بالایی دارد وحتی در بین کشورهای منتخب اسلامی نیز وضعیت مطلوبی ندارد. مطابق با واقعیات آماری، بیشترین ضعف جمهوری اسلامی ایران برای توسعه تجارت الکترونیک، عدم تجهیز زیرساخت های فناوری، عدم همراهی سیاست-های کلان اقتصادی با توسعه اقتصاد الکترونیک و پایین بودن سطح پذیرش تجارت الکترونیک توسط افراد است که به دلیل مهیا نبودن سایر پیش نیازهای توسعه اقتصاد الکترونیک است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اقتصاد الکترونیک، تجارت بین الملل، جمهوری اسلامی ایران
  • زهرا نصراللهی، معصومه آبیکاری صفحه 185
    اقتصاددانان معتقدند یکی از عوامل موثر بر توسعه اقتصادی، ویژگی های فرهنگی کشورها است. فرهنگ بر رفتار و نگرش های افراد در حوزه های مختلف تاثیر گذاشته و بنابراین قادر است بر دستاورهای اقتصادی یک ملت نیز تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل خوشه ایو آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) سعی در تحلیل و مقایسه ایران از نظر فرهنگی و اقتصادی با سایر کشورها دارد. جهت تعریف ابعاد فرهنگی، از 5 بعد فرهنگی که توسط پروفسور هافستد طی سال های 1980 تا 2001 برای کشورهای مختلف از جمله ایران شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته، استفاده شده، همچنین تولید ناخالص داخلی سرانه کشورها، به عنوان شاخص رشد اقتصادی در نظر گرفته شده است. نتایج تحلیل خوشه ایو تحلیل واریانس نشان می دهد ایران در خوشه ایاز کشورها که از نظر ابعاد فرهنگی، کشورهایی جمع گرا، ریسک-گریز با رویکردی کوتاه مدت و فاصله قدرت زیاد هستند، قرار می گیرد. همچنین نتایج نشان می دهد کشورها با بیشترین تولید ناخالص داخلی سرانه در بین کشورهایی که از نظر ابعاد فرهنگی، فردگرا، ریسک پذیر، با فاصله قدرت کم و توجه به بازه کوتاه مدت زمانی دارند قرار گرفته اند. تحلیل ها نشان می دهد داشتن ویژگی های خاص فرهنگی صرفا دلیلی بر رشد اقتصادی کشورها نیست اگرچه که ویژگی هایی چون ریسک پذیری بر رشد اقتصادی کشورها موثر است.
    کلیدواژگان: ایران، ابعاد فرهنگی، رشد اقتصادی، تحلیل خوشه ای
|
  • Shahrooz Shariati, Mahdi Abbasi Shahkuh Page 37
    Unlike the traditional views that consider development an economical issue, it is regarded as a consequence of cultural beliefs and approaches in the modern views and it is believed that development has cultural foundations. Therefore, religion can be regarded as the most obvious cultural factor influencing the formation of ideology and interpretation of human’s earthly life. From this point of view, those schools that lead people on monasticism and a mere attention to the afterlife just cause undevelopment and propagation of determinism in the societies while the schools and religions that know the happiness and growth of human in faithful attempts to make a better world can potentially modify the society and hence facilitate national development. In this regard, the Shi’i School always emphasizes on the social responsibility of its followers by picturing the world as a farmland for the afterlife and encourages the to leave a passive lifestyle and seek prosperity in the frame of godliness rules. Moreover, based on the Shi’i teachings, earning legitimate wealth and using it to realize the divine orders has been drastically emphasized. In view of this sensible axiom that “necessity is the premise of the necessary”, this article tries to show that a Shi’i Moslem is obliged to develop his economical power and produce wealth in order to have a faithful lifestyle and reach some of his worshipping positions. Studying some of the faithfulness duties that require producing wealth, the article tries to examine its place in the Shi’i beliefs referring to the lifestyles of the Imams.
    Keywords: Shia, Wealth, Development, Faithful lifestyle
  • Esmaeil Malek Akhlagh, Mohammad Doustar, Mehran Mehdizade, Mojtaba Mehrinezhad Page 57
    Strategic alliance formations have increased dramatically over the past decade and, in many industries, alliances are now a central strategic component and a core offensive and/or defensive competitive weapon. Strategic alliances have shifted the fundamental competitive paradigm in many domestic and international markets from traditional firm-to-firm competition to more alliance-based, network-vs.-network competition. It's better to say regardless of the industry or type of business, strategic alliances are the best way for a company to compete and succeed in today’s networked economy. One of the industries which needs to this competitive tool is tourism industry. The tourism industry is global and big business and encouraging the development of the tourism sector is all the more important today given its important role in country’s economic, cultural and political development. Also, attention to the industry for developing countries like Iran which relies on oil-incomes is necessary. The main goal of this research was investigation the effect strategic alliance on Iran’s tourism industry development. So, we have developed and tested a conceptual model related to the most important dimensions of strategic alliance which can have a significant impact on tourism industry development and its indicators. The structural equation model was tested with Amos using data gathered from four Free Trade and Industrial Zones in Iran (Anzali, Aras, Maku and Arvand). The results show that the overall fit of the model was satisfactory, which indicate a sufficient validity of the model. As well, of the four hypotheses tested, all were accepted. Therefore, the claimed importance of the strategic alliance was confirmed. The findings suggest that top managers should form strategic alliance to compete and succeed in today’s environment inherent uncertainties and issues, though building a strategic alliance and making it work are not easy, and after building it, manage alliance and evaluate their alliance periodically and modify/improve it for achieving to more desired performance. In final we offered some avenues for further research.
    Keywords: Strategic Alliance, Free Trade, Industrial Zones, Tourism Industry, Tourism Competitiveness Indexes
  • Meysam Farokhi Page 88
    This article has been written the aim of reviewing the Cultural Policy field and linking basic and strategic dual of culture with the Cultural Policy. Author tried to explain concepts for example Public Policy, Cultural Policy then basic and strategic dual of culture that have the key and determined role in Cultural Policy mechanism of IRIB. With the theoretical thinking about Policy field, we can count basic and strategic dual of culture like "culture as art or Believe and value system", "Democratization of culture or Cultural Democracy", " Disclosure Policy or Policy invariance ", "culture as Substantive value or a device for development", " Populism versus Elitism". From author perspective, the response of IRIB to basic and strategic dual of culture, create different trends in the Cultural Policy field. In the other words IRIB achieves to different Cultural Policy in comparison with other countries, with selecting self way among cited duals.
    Keywords: Public Policy, Cultural Policy, Democratization of culture, Cultural Democracy
  • Page 109
    The main goal of this study was investigating the feasibility of transform of micro industrial enterprise to small and medium enterprises (SMEs) in West Azerbaijan province. This study was a descriptive study with survey method. The population of the study included 41 small industrial units in West Azerbaijan province. The research instrument was questionnaire that its reliability and validity was confirmed. After collecting data, data were analyzed with SPSSwin15 software. The results showed that organizational, management and environmental-economic factor were explained about 70 percent of micro industrial development variance. The result of mean comparison base on export capability and delivery services problem showed that there was significant difference in the "low awareness from export and import condition" and the "low quality of the product" variables in 99% and 95% level.
    Keywords: Small, medium enterprise, industry, feasibility, development, West Azerbaijan
  • Mohammadkazem Kavehpishghadam, Zahra Ghasemi, Mohammadhossein Behzadi Page 129
    In the explanation of clergymen and scholars’ behavior, two revolutionary and conservative methods are used. The present article is aimed at explaining the political leaders’ behavior and studying Imam Khomeini and Ayatollah Borojerdi’s behaviors as two samples. Regarding the time conditions after 1963 and the need of a revolutionary model, Imam Khomeini applied revolutionary methods to expand the politics; while, Ayatollah Borojerdi applied conservative methods; however, both of which aimed at adapting the Islamic policy on Iran’s internal policy. Explaining the conservative model in Ayatollah Borojerdi’s method and mentioning his practical instances, this study tries to adapt his method with that of Imam Khomeini and conclude that the difference between these two resulted in one common goal and the element of time and theoretical viewpoint difference have been effective in their modes of action.
    Keywords: Imam Khomeini (may God have mercy on him), Ayatollah Borojerdi, Political Thought, Politics
  • Page 149
    E-commerce will be realized depends on two basic as ICT access and ability to use ICT, and ability of international trade. In other words, The relationship between business and technology creates the phenomenon of e-commerce. Leading countries in the field of international trade including countries that have the potential of international trade and on the other hand, countries that have new technologies advantage sophisticated. Recently, electronic commerce is one of the main factors of economic growth and development By entering the international arena. So The aim of this study is to investigate the role of Iran in the global e-commerce. For this purpose, Two groups of selected islamic and developed countries have chosen to check the status of the two groups of countries and define the position of the of Islamic Republic Iran by checking the digital economy index and enabling trade index during the period 2010-2001, by the SWOT method (Strengths-Weaknesses-Opportunities-Threats). SWOT method checks Internal factors in terms of strengths and weaknesses and external factors in the form of threats and opportunities. According to the method, the results show that in terms of digital economy index and enabling trade index, Islamic Republic of Iran has the gap with leading countries in e-commerce. even among the selected islamic countries Iran is not suitable. According to the statistical realities, lack of IT infrastructure equipment, lack of association between macroeconomic policy and the development of e-commerce and low level of adoption of electronic commerce by people is the greatest weakness of the Islamic Republic of Iran for the development of e-commerce, this is becouse that other prerequisites to the development of e-commerce is not available.
    Keywords: ICT E commerce_International Trade_Islamic Republic of Iran
  • Page 185
    Economists believe that culture influences on economic development. Culture influences in various aspects of economic behavior and attitude. Study using cluster analysis and test ¬ ANOVA (ANOVA) to analyze and compare the Iran economically and culturally with other countries. To define the cultural use the dimensions of culture at5 years by Professor Haftsd ¬ 1980 to 2001 for various countries, including Iran, have been identified and studied, as well as GDP per capita countries, as economic growth is taken. Cluster analysis and analysis of variance shows that Iran is in the cluster of countries in terms of cultural, countries gather oriented, risk averse approach short and high power distance is placed. The results show that countries with the highest GDP per capita among countries in terms of cultural dimensions, individualism, risk-taking, with low power distance and due to the short period of time they have been. The analysis shows the specific cultural characteristics of economic growth is not the only reason for economic growth although that characteristics such as the effective risk influences on economic growth.
    Keywords: Iran, Dimensions of Culture, Economic Growth, Cluster Analysis