فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه سادات سجادی، سید محمدحسین موسوی نسب صفحه 1
    هدف از این پژوهش بررسی نقش مستقیم و غیرمستقم پنج عامل بزرگ شخصیت در پیش بینی ذهن آگاهی و شادکامی ذهنی بود. نمونه ای با300 شرکت کننده (165دختر، 135پسر) از بین دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه شهید باهنر کرمان، به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شد. ابزار های پژوهش شامل فرم کوتاه پنج عامل شخصیت نئو، پنج وجهی ذهن آگاهی، عاطفه مثبت و منفی و رضایت از زندگی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار های Spss22، Mplus5 و روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد روان رنجورخویی، برون گرایی، سازگاری و وظیفه شناسی با ذهن آگاهی رابطه دارند. هم چنین روان رنجورخویی، برون گرایی، گشوده گی به تجربه و وظیفه شناسی با مولفه عاطفه مثبت؛ برون گرایی و روان رنجورخویی با مولفه عاطفه منفی و روان رنجورخویی، برون گرایی و وظیفه شناسی با مولفه رضایت از زندگی شادکامی ذهنی رابطه دارند. هم چنین ذهن آگاهی نتوانست هیچ یک از خرده مولفه های شادکامی ذهنی را پیش بینی نماید. طبیعی است که به همین دلیل نتوانست نقش واسطه ای بین پنج عامل شخصیت و شادکامی ذهنی ایفا کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که عامل های شخصیتی نقش اصلی را پیش بینی ذهن آگاهی و شادکامی ذهنی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: شخصیت، ذهن آگاهی، شادکامی ذهنی
  • نگار محمودی، محمدحسین عبداللهی، مهناز شاهقلیان صفحه 13
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای عاطفه مثبت و منفی در رابطه بین سیستم های مغزی/ رفتاری و ناگویی خلقی بود. مشارکت کنندگان 277 دانشجوی کارشناسی (121 پسر و 156 دختر) دانشگاه خوارزمی کرج بودند که به شیوه خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه پنج عاملی جکسون، پرسش نامه عواطف مثبت و منفی (PANAS) و پرسشنامه ناگویی خلقی را تکمیل کردند. داده ها به شیوه رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شد. نتایج نشان داد سیستم بازداری/ فعال ساز رفتاری به صورت مثبت و معنادار ناگویی خلقی را پیش بینی می کند. همچنین نقش واسطه ای عاطفه مثبت و منفی در رابطه بین سیستم های بازداری و فعال ساز رفتاری و ناگویی خلقی مشاهده شد. مدل بدست آمده در این پژوهش الگوی مناسبی را جهت تبیین ناگویی خلقی در اختیار قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، عاطفه مثبت، عاطفه منفی، سیستم فعال سازی رفتاری، سیستم بازداری رفتاری
  • کبری جمشیدی، ربابه نوری صفحه 23
    هدف تحقیق حاضر، که پژوهشی غیرآزمایشی از نوع مقطعی و همبستگی بود، بررسی الگوی همبستگی بین پنج متغیر رضایت از رابطه زناشویی، سطح تعهد، کیفیت روابط جایگزین، میزان سرمایه گذاری، و طول مدت رابطه، با علائم افسردگی در میان زنان و مردان متاهل شهر تهران، و تعین مقدار واریانس تبیین شده علائم افسردگی توسط هر یک از این متغیرها بود. پرسشنامه های این پژوهش عبارت بودند از (1) پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، (2) مقیاس افسردگی مرکز مطالعات اپیدمیولوژیک (CES-D)، (3) شاخص رضایت زوجین (CSI-16)، و (4) مقیاس الگوی سرمایه گذاری (IMS)، که بین 264 کارمند اداری در وزارتخانه آموزش و پرورش در دو منطقه 2 و 18 از مناطق بیست گانه آموزش و پرورش شهر تهران توزیع شدند. از این میان، نتایج به دست آمده از 252 پاسخ دهنده، معتبر و قابل استفاده بود.نتایج نشان داد همبستگی منفی و معناداری بین رضایت از رابطه زناشویی و علائم افسردگی وجود دارد، و مقدار مطلق این ضریب در مردان، بالاتر از زنان است. تحلیل رگرسیون نشان داد ترکیب پنج متغیر پیش بین، 6/ 35% از واریانس علائم افسردگی را در زنان و2/ 94% واریانس علائم افسردگی را در مردان تبیین می کند. در مدل رگرسیون زنان، تنها متغیری که سهم معناداری در تبیین واریانس علائم افسردگی داشت، سطح تعهد بود. در حالی که در مردان، همه متغیرهای پیش بین، دارای سهم معنادار در تبیین واریانس علائم افسردگی بودند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سطح تعهد، وابستگی متقابل
  • فروزان ایران دوست، سهیلا صفری، حمید طاهر نشاط دوست، محمد علی نادی صفحه 35
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، یکی از درمانهای رفتاری موج سوم در زمینه درمان دردهای مزمن است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان درد و فاجعه آفرینی، در زنان مبتلا به کمردرد مزمن بود. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی بوده و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان پژوهش شامل 40 نفر از زنان مبتلا به کمردرد مزمن بودند که به روش نمونه گیری در دسترس، از سه کلینیک و مطب خصوصی ارتوپدی و ستون فقرات، انتخاب شده و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه غربالگری چندبعدی درد و مقیاس فاجعه آفرینی درد بود که توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در 8 جلسه یکساعته پذیرش و تعهد درمانی شرکت کردند. نتایج تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که فاجعه آفرینی درد و زیر مقیاسهای آن و همچنین درد و زیر مقیاسهای آن (به جز شدت درد) در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مرحله پس آزمون بهبودی قابل ملاحظه ای یافته است. بنابر یافته های این مطالعه، این شیوه درمانی، سبب کاهش میزان درد و پریشانی های روانشناختی تجربه شده زنان مبتلا به کمردرد مزمن می شود و نمایناگر افق های تازه ای در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر سود جست.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، فاجعه آفرینی درد، کمردرد مزمن
  • منصور بیرامی، عباس بخشی پور، الناز موسی نژاد جدی صفحه 48
    آمیختگی فکر- شکل بدنی مفهومی شناختی است که در شکل گیری و تداوم اختلالات خوردن اهمیت زیادی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه آمیختگی فکر-شکل بدنی و عاطفه ی منفی با باورهای مربوط به اختلال خوردن و هم چنین نقش این متغیرها در پیش بینی باورهای اختلال خوردن بود. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. نمونه پژوهشی 245 نفر (125 پسر و 120 دختر) از دانشجویان دانشگاه تبریز با دامنه سنی 18 تا 24 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های آمیختگی فکر- شکل بدنی، باورهای اختلال خوردن و مقیاس عاطفه ی منفی استفاده شد. هم چنین داده های به دست آمده به کمک روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. یافته های بدست آمده از پژوهش نشان داد که بین باورهای اختلال خوردن و آمیختگی فکر- شکل بدنی و عاطفه منفی رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. بین آمیختگی فکر- شکل بدنی و عاطفه ی منفی نیز همبستگی معنی دار بود. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که آمیختگی فکر- شکل بدنی و عاطفه ی منفی می توانند پیش بینی کننده های مناسبی برای باورهای اختلال خوردن باشند. وجود رابطه بین آمیختگی فکر-شکل بدنی و عاطفه ی منفی و باورهای اختلال خوردن می تواند نشان دهنده تعامل عوامل شناختی و هیجانی در شکل گیری و تداوم مشکلات خوردن باشد، بنابراین توجه به هر دو بعد شناختی و هیجانی را در درمان پیشنهاد می کند. پژوهش های بیشتر می تواند مکانیسم های زیربنایی که این مشکلات سلامت روانی را به هم پیوند می دهد، شناسایی کنند.
    کلیدواژگان: آمیختگی فکر، شکل بدنی، باورهای اختلال خوردن، عاطفه ی منفی
  • سمیه برجعلی لو، شهریار شهیدی، محمد علی مظاهری صفحه 56
    سرطان از بیماری مزمن و از دومین علل اصلی مرگ در کودکان است. علاوه بر مسائل بالینی با خود چالشها و بحرانهای معنوی به همراه دارد. در این راستا خانواده به عنوان یکی از اعضاء مراقب کننده از ایشان با این چالشها مواجه هستند. در پژوهش حاضر در پی شناسایی تجربه والدین در مواجه با مسائل و چالش های معنوی کودکان مبتلا به سرطان بودیم. پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی و با روش تحلیل محتوا انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات تعداد 21 نفر از والدین به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به مدت 3 ماه مورد مصاحبه نیمه عمیق قرار گرفتند. داده ها به روش تجزیه و تحلیل مداوم مقایسه ای بررسی شد. مفاهیم استخراج شده در 8 درون مایه اصلی سئوالات فلسفی، ایمان و امید، ارتباط با طبیعت، بازی و تفریح، عشق و حمایت اجتماعی، ابراز ترس و اضطراب، ابراز پرخاشگری، مکانیزم دفاعی و امید به آینده قرار گرفتند.در پژوهش حاضر تجربه والدین با ژرفای بیشتری مورد بررسی قرار گرفت. مواردی همچون سئوالات فلسفی مختلف، ایمان و امید و مورد عشق و حمایت اجتماعی قرار گرفتن عمده دغدغه والدین در ارتباط با کودکان مبتلا به سرطان بود. در این راستا لازم است آموزشهای لازم برای توانمند کردن والدین جهت مراقبت معنوی از کودکان مبتلا به سرطان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بحران و مسائل معنوی، کودکان، سرطان و والدین
  • عبدالله جمالی، غلامعلی افروز، مسعود غلامعلی لواسانی، کیانوش زهراکار صفحه 66
    هدف از اجرای پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش برنامه غنی سازی ارتباط بر ناایمنی مهرورزانه(رمانتیک) مادران دارای کودک با نشانگان داون بود. این مطالعه به شیوه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل صورت گرفت. جامعه پژوهش عبارت است از تمامی مادران دارای کودک با نشانگان داون شهرستان اسلام شهر، که فرزندان آن ها در آموزشگاه های استثنایی آن شهرستان (سال تحصیلی92-1391) مشغول به تحصیل بودند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (حجم نمونه هر گروه 16نفر) قرار گرفتند و به وسیله پرسشنامه رابطه مهرورزانه(رمانتیک)، در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه آموزش برنامه غنی سازی ارتباط را دریافت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از طرح اندازه گیری تکراری استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد آموزش برنامه غنی سازی ارتباط بر ناایمنی مهرورزانه(رمانتیک) مادران دارای کودک با نشانگان داون موثر بوده و منجر به بهبودی ناایمنی مهرورزانه(رمانتیک) مادران دارای کودک با نشانگان داون شده است، همچنین این بهبود تا مرحله پیگیری نیز حفظ شده بود. باتوجه به اثربخشی برنامه غنی سازی ارتباط بر ناایمنی مهرورزانه(رمانتیک) مادران دارای کودک با نشانگان داون، توصیه می شود از این برنامه برای بهبود روابط والدین دارای فرزند استثنایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: غنی سازی ارتباط، ناایمنی
|
  • Masoumeh Sadat Sajjadi, M.Hossein Mousavi, Nasab Page 1
    The aim of this study was to investigate direct and indirect role of big five personality factors in predicting mindfulness and Subjective well-being. Sample of 300 participants (165females، 135males) with cluster random sampling method were selected through graduate and post graduate scholar of Shahid Bahonar University of Kerman. Research tools were include NEO-FFI، Five Facets of Mindfulness، Positive and Negative affect and Life Satisfaction Scale. Data were analyzed with path analysis method via Spss22 and Mplus5 softwares. Results indicated that Neuroticism، Extraversion، Agreeableness and Conscientiousness have relationship with mindfulness. Neuroticism، Extraversion، Openness to experience and Conscientiousness have relationship with positive affect; Neuroticism and Extraversion have relationship with negative affect and Neuroticism،­ Extraversion and Conscientiousness have relationship with life satisfaction. Also mindfulness could not predict any subscales of Subjective well-being، as result، it could not play mediator role between personality factors and Subjective well-being. Results indicate that personality factors have primary role in predicting mindfulness and Subjective well-being.
    Keywords: Personality, Mindfulness, Subjective well, being
  • Negar Mahmoodi, Mohammad Hosein Abdollahi, Mahnaz Shahgholian Page 13
    The aim of present study investigated the mediating role of positive and negative affect in the relationship between systems of brain/behavioral and alexitimiya. 277 students (121 males and 156 females) was selected from Kharazmi University through multistage cluster sampling and completed Jackson,s five factor, Positive and Negative Affect (PANAS), Alexithimiya questionnaires. Data were analyzed using multiple regression. The results showed the behavioral activation/inhibition system positively can predict Alexithymia. Also the positive and negative affect play a mediating role in the relationship between systems and alexithymia. The model obtained is appropriate for explaining alexithymia.
    Keywords: Alexithymia, Positive Affect, negative affect, Behavioral Activation System, Behavioral Inhibition System
  • Kobra Jamshidi, Robabe Nouri Page 23
    The aim of the present study, which was a non-experimental, cross-sectional, correlational study, was to investigate the pattern of correlation among five variables of relationaship satisfaction, commitment level, quality of alternative relations, investment size, and length of relationship, and depressive symptoms in married men and women in the city of Tehran, and to calculate the amount of variance of deprssive symptoms which is accounted for by each of these variables. The questionnaires which were used in the study were (1) the demographic information questionnaire, (2) Center for Epidemiologic Studies Depression Scale (CES-D), (3) Couples Satisfaction Index (CSI), and (4) Investment Model Scale (IMS), which were distributed among 264 clerical employees in the Ministry of Education. The results of 252 questionnaires were reliable and could be used in data analysis. The results showed negative and significant correlation between relationship satisfaction and depressive symptoms, and the amount of this correlation coeffeicient was higher among men. The results of regression ananlysis showed that the five predictor variables account for 35/6% of depressive symptoms variance among women, and 94/2% of depressive symptoms variance among men. In women’s regression model, the only variable which had a statistically significant role in accounting depressive symptoms variance was commitment level, while in men’s regression model, all predictor variables had a statistically significant role in accounting depressive symptoms variance.
    Keywords: Marital Satisfaction, Commitment Level, Interdependence
  • Foroozan Irandoost, Soheila Safary, Hamid Taher Neshat Doost, Mohammad Ali Nadi Page 35
    Acceptance and commitment therapy (ACT) is one of the third wave behavioral therapies in treating of chronic pain. The purpose of present research was to study the effectiveness of ACT on the rate of pain and pain catastrophizing in females with chronic low back pain. This was a semi-xperimental research, and a pre-test, post-test design with control group was applied. Participants included 40 women with chronic low back pain that selected by convenience sampling method from three clinical centers and randomly assigned into control and experimental groups. All participants completed the Multidimensional pain inventory-screening and pain catastrophizing scale. Thenthe experimental group received ACT for 8 one-hour sessions. Results of covariance analysis indicated that there is a considerable improvement in pain catastrophizing and its subscale and pain and its subscale (except pain intensity) in experimental group in posttest stage. According to the results, ACT can decrease the pain and experienced psychological distresses in women with chronic low back pain and represents new horizons in clinical interventions and can be used as an appropriate intervention.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Pain catastrophizing, Chronic low back pain
  • Mansoor Beirami, Abbas Bakhshipour, Elnaz Mosanezhad Jeddi Page 48
    Thought-shape fusion is a cognitive concept and also an important factor in the formation and maintenance of eating disorders. The aim of this research was to examine the relationship between thought–shape fusion, negative affect and eating disorders beliefs and also the role of these variables in prediction of eating disorders beliefs. The research was a correlating study. 245 students (125 males and 120 females) of University of Tabriz, who aged between 18-24 years old, were selected by convenience sampling. Data were gathered using Thought–Shape Fusion questionnaire, eating disorders beliefs questionnaire and negative affect scale and also were analyzed by Pearson correlation and regression methods. The results showed that there was a significant positive correlation between eating disorders beliefs and negative affect and thought-shape fusion. Also there was a significant correlation between negative affect and thought-shape fusion. The result of regression analysis showed that negative affect and thought-shape fusion could be a good predictor for eating disorders beliefs. The relationship between negative affect and thought-shape fusion with eating disorders beliefs indicates that the cognitive and emotional factors interact with each other in the formation and maintenance of eating problems, so it suggests that treatment should focus attention to both of cognitive and emotional factors. More researches could determine the mechanisms that associate these mental health problems.
    Keywords: eating disorders beliefs, negative affect, thought, shape fusion
  • Somaieh Borjalilu, Shriar Shahidi, Mohammad Ali Mazaheri Page 56
    Cancer is the second leading cause of death in children. It has clinical issue and spiritual crisis. Family is one of the care team who facing with these challenges. This study was done to explore the experiences of parent by children with cancer who facing by this challenge. This study is a phenomenology study with applying content analysis method. 21 participants were interviewed in the Mahak hospital for three months. The obtained data were constantly analyzed through content analysis method. The obtained data were constantly analyzed through content analysis method. Data analysis showed that “philosophy questions, faith and hope, Relationship with nature and play, Love and social support, Express fear and anxiety, and aggression, coping mechanism, hope to future was the main theme or core category of this study. Using a qualitative approach for exploring the experiences of parents with children cancer helped recognize them more profoundly. On the other hand, “philosophy questions, faith and hope and social support” as the theme shows the importance of attention to parents’ problems. So it needs that training should be conducted to empower parents who care children with cancer.
    Keywords: Spiritual crisis, children with cancer, parent
  • Abdollah Jamali, Gholam Ali Afrooz, Masood Gholam Ali Lavasani, Kianoosh Zahrakar Page 66
    The purpose of this study is determination effectiveness of training relationship enhancement on romantic insecurity mothers with Down syndrome child. This study Performed style Experimental pretest, posttest and follow test with control group. The study population consists of all the mothers who have Down syndrome child in eslamshahr that their children were studying in exceptional schools that city (school year 2012-2013). From mental retardation children Educational Centers in eslamshahr, all mothers of children with Down syndrome were identified (40 mothers) and were randomly assigned to in both control and experimental groups. Members of both groups (4) people removed who had frequent absences or did not attend in completing the questionnaire. Finally, the sample size reached 16 people For each of the groups and were assessed by romantic relationship scale In three steps pretest, posttest and follow test. Experimental group received Relatiosnship enhancement Program for 10 sessions. For data analysis, was used repeated measures design. Data results of the analysis showed relationship enhancement training was effective on the romantic insecurity mothers with down syndrome child and it Has been lead to improved Romantic insecurity mothers with down syndrome also this improvement was maintained Follow up. It is recommended with regard to the effectiveness of relationship enhancement program on romantic insecurity relationship mothers with down syndrome child be used this program for Improve relationships parents with exceptional children.
    Keywords: Relationship Enhancement, Romantic insecurity, Down Syndrome