فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و نهم شماره 2 (پیاپی 93، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه ابراهیمی، فهیمه شاهرخی، فاطمه خوراکیان صفحات 99-108
    مقدمه
    مطالعات مختلف نشان داده اند که دردهای دهانی - صورتی شایع بوده و حدود یک چهارم جمعیت را در هر زمانی مبتلا می کند. این مطالعه به منظور بررسی دردهای ناحیه دهانی - صورتی در بین دانشجویان رشته های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 91-1390 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی – مقطعی، بر روی 430 نفر از دانشجویان دوره دکترای دانشگاه علوم پزشکی مشهد (پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی) انجام گرفت. پرسشنامه ای براساس پرسشنامه Von Korff&Macfarlane در اختیار دانشجویان قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، من-ویتنی و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    9/24 درصد از افراد تحت مطالعه، درد های دهانی - صورتی را گزارش کردند. بیشترین شیوع مربوط به درد در داخل یا اطراف چشم ها (9/10 درصد) بود. فاکتورهای روحی، عامل درد در 8/30 درصد دانشجویان با درد های دهانی - صورتی بوده است. جستجوی حرفه ای جهت درمان درد های دهانی - صورتی در 85/87 درصد از دانشجویان وجود داشت. شدت ناتوانی های مرتبط با سمپتوم های ناشی از درد در بین مقاطع تحصیلی مختلف، گروه های سنی مختلف، رشته های تحصیلی مختلف و هم چنین بین دو جنس تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    حدود یک چهارم افراد تحت مطالعه دارای درد های دهانی - صورتی بوده اند. درد در داخل یا اطراف چشم ها بیشترین شیوع را داشته است، که می تواند ناشی از مطالعه زیاد باشد. جستجو حرفه ای برای درمان درد های دهانی - صورتی در تعداد قابل توجهی از دانشجویان، صورت گرفته بود که می تواند بیانگر تاثیر این درد ها بر کیفیت زندگی افراد (شامل از دست دادن شغل، مشکل در غذا خوردن و نگرانی در مورد سلامت دهان و دندان) باشد.
    کلیدواژگان: درد دهانی، صورتی، دانشجو، فراوانی
  • اسدالله احمدزاده، فرنوش گل محمدی صفحات 109-116
    مقدمه
    یکی از مشکلات روکش های تمام سرامیکی، امکان شکستن آنها در برابر نیروهای اکلوزالی است. هدف از این تحقیق مقایسه مقاومت به شکست روکش های تمام سرامیکی IPS e.max در دو ختم تراش چمفر و شولدر بود.
    مواد وروش ها
    برای انجام این مطالعه آزمایشگاهی، بر روی یک دندان پرمولار اول ماگزیلا مارژین چمفر ̊50 (8/0 میلی متر) تراشیده شد و 20 بار توسط پلی وینیل سایلوکسان قالب گیری شد. سپس مارژین چمفر به شولدر ̊90 با عمق 1میلی متر تبدیل شد. پس از قالب گیری، دای های رزینی تهیه شد. از دای های رزینی به منظور تهیه دای استون قالب گیری شد. 20 روکش Press و 20 روکش ZirCAD بر روی دای استون ها تهیه و روی دای های رزینی سمان شد. سپس نمونه ها در دستگاه Universal testing machine تحت فشار قرار گرفتند. داده ها توسط آزمون آماری One-way ANOVA بررسی شدند.
    یافته ها
    میانگین مقاومت به شکست در گروه چمفر ZirCAD، 1426 نیوتن، در گروه شولدر ZirCAD، 3/1361 نیوتن، در گروه چمفر Press، 9/1059 نیوتن و در گروه شولدر Press، 8/1295 نیوتن بود. تفاوت معنی داری بین گروه ها از نظر مقاومت به شکست مشاهده نشد (095/0P=).
    نتیجه گیری
    در صورت پرسلن گذاری، طرح ختم تراش بر استحکام فشاری روکش های تک واحدی خلفی IPS e.max تاثیری نمی گذارد.
    کلیدواژگان: چمفر، شولدر، مقاومت به شکست، ختم تراش، سرامیک، IPS e، max
  • فاطمه اربابی کلاتی، عباس محمدی، سپیده قائمی حصاروییه صفحات 117-122
    مقدمه
    با توجه به اهمیت روزافزون بزاق در غربالگری بیماری های گوناگون و لزوم یافتن راه های کم خطرتر و کم هزینه تر جهت تشخیص بیماری ها، مطالعه حاضر جهت تعیین وجود ارتباط بین خشکی دهان و استئوپروز طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    تعداد 26 زن یائسه دارای استوپروز و 27 زن یائسه فاقد استئوپروز وارد این مطالعه مقطعی شدند. پرسشنامه استاندارد مربوط به خشکی دهان برای تمام بیماران تکمیل شد و سپس بزاق غیرتحریکی نمونه ها در شرایط و مکان یکسان، با روش Spitting جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از تست های t-student و Chi square مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    متوسط حجم بزاق غیرتحریکی در بیماران دارای استئوپروز به طور معنی داری کمتر از بیماران فاقد استئوپروز بود (01/0P= و 5/2t=). احساس خشکی دهان در این گروه بیشتر بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در خانم های یائسه بین ابتلا به پوکی استخوان و احساس خشکی دهان رابطه وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: یائسگی، خشکی دهان، پوکی استخوان
  • نوشین پیمان، خالد سمیعی رودی صفحات 123-136
    مقدمه
    استفاده از مدل ها و نظریه های آموزش بهداشت نقش مهمی در طراحی مداخلات و ارتقاء سلامت دهان و دندان ایفا می نماید. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده، در پیشگیری از پوسیدگی دندان های دائمی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در شهرستان خواف بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای- نیمه تجربی، 61 نفر از دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر خواف در زمستان 1392 به روش نمونه گیری خوشه ایطبقه بندی شده انتخاب شدند و به طور تصادفی به گروه کنترل و آزمون تخصیص یافتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخت شامل سئوالاتی در مورد اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتار درک شده، قصدرفتاری و رفتار استفاده از مسواک و نخ دندان بود که توسط دانش آموزان در سه مقطع زمانی قبل، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله آموزشی تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش 16 و آمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و رگرسیون خطی ساده در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین نمرات آگاهی، نگرش، هنجار انتزاعی، کنترل رفتاری درک شده، قصدرفتاری و رفتار استفاده از مسواک و نخ دندان در بین دانش آموزان گروه آزمون بعد از انجام مداخله آموزشی نسبت به گروه کنترل به وجود آمده بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان چهارچوب نظری مناسبی برای طراحی و اجرای مداخلات سلامت دهان و دندان بکار رود.
    کلیدواژگان: سلامت دهان و دندان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، مسواک، نخ دندان، پوسیدگی
  • شکوفه جمشیدی، ستاره شجاعی، عباس مقیم بیگی، شیرین مدبرنیا، رضا زارع محمودآبادی صفحات 137-146
    مقدمه
    کیست های تکاملی ادنتوژنیک، ضایعات شایع تخریب کننده استخوان در ناحیه سر و گردن بوده که پاتوژنز آنها دقیقا مشخص نیست. به نظر می رسد از میان سلول های التهابی، ماست سل ها نقش مهمی در پاتوژنز آنها ایفا می کنند. آنژیوژنزیس برای رشد، تکامل و گسترش ضایعات امری حیاتی به شمار می رود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط ماست سل ها و آنژیوژنزیس در ادنتوژنیک کراتوسیست و کیست دنتی ژروس بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی–تحلیلی به روش مقطعی، 30 بلوک پارافینه از ضایعات ادنتوژنیک مذکور انتخاب شده و رنگ آمیزی ایمنوهیستوشیمی جهت بررسی بروز پروتئین های تریپتاز و CD34 انجام شد. آزمون های آماری t-test for independent samplesو Fischer exact test جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین تراکم عروق خونی با استفاده از نشانگر CD34 در کیست دنتی ژروس 53/0±07/2 و در ادنتوژنیک کراتوسیست 23/1±96/7 بود. میانگین تراکم ماست سل های تریپتازمثبت در کیست دنتی ژروس 35/2±93/3 و در ادنتوژنیک کراتوسیست 37/4±12/12 بود. میانگین تراکم عروق خونی با استفاده از نشانگر CD34 (004/0(P= و ماست سل ها (001/0>P) به طور معنی داری در ادنتوژنیک کراتوسیست بیشتر از کیست دنتی ژروس بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، میانگین تراکم عروق خونی و میزان ماست سل ها در ادنتوژنیک کراتوسیست بیشتر از کیست دنتی ژروس بود، که می تواند نشان دهنده این باشد که آنژیوژنزیس و ماست سل ها ممکن است یکی از مکانیسم های احتمالی موثر در رفتار بیولوژیکی تهاجمی تر ادنتوژنیک کراتوسیست نسبت به کیست دنتی ژروس باشد. همچنین همسو نبودن ارتباط بین میزان تراکم عروق خونی و ماست سل ها شاید به دلیل ماهیت رشدی تکاملی این کیست ها باشد.
    کلیدواژگان: ادنتوژنیک کراتوسیست، کیست دنتی ژروس، تریپتاز، CD34
  • زهرا حسینی، زهرا قربانی، آرزو ابن احمدی * صفحات 147-154
    مقدمه

    به دلیل اهمیت نقش دندانپزشک در ترک سیگار بیماران سیگاری، هدف این مطالعه تهیه پرسشنامه استاندارد و معتبر برای ارزیابی اثر مشاوره دندانپزشک بر دانش، نگرش و مرحله بیمار سیگاری در چرخه تغییر در مراکز دندانپزشکی بود.

    مواد و روش ها

    پس از گردآوری مقالات مرتبط، پرسشنامه ای حاوی 3 سوال دموگرافیک، 16 سوال در مورد تاریخچه ای از مصرف تنباکو، 5 سوال برای تعیین مرحله تغییر بیمار، 7 سوال برای بررسی دانش و 27 سوال برای بررسی نگرش طراحی شد. برای استانداردسازی و معتبر کردن پرسشنامه از پانل متخصصین برای بررسی کیفی پرسشنامه استفاده شد. همچنین در بررسی روایی محتوای کمی، از شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا استفاده شد. سپس پایایی پرسشنامه با دو روش آزمون-آزمون مجدد و آلفا-کرونباخ بررسی شد.

    یافته ها

    پس از بررسی نتایج روایی، سوالاتی که شاخص روایی محتوایی آنها کمتر از حد مجاز بود، اصلاح شد و تغییرات لازم در آن ها صورت گرفت. سپس مراحل روایی آنها تکرار شد تا مقدار مطلوب، یعنی نسبت روایی محتوا بیش از 62/0 و شاخص روایی محتوا بیشتر از 79/0 حاصل شد. پایایی آن ها با تست آلفا-کرونباخ و مقدار بیشتر از 7/0 تایید شد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه ابزار مناسب پایا و روا جهت ارزیابی اثر مشاوره دندانپزشک در چرخه تغییر و ارزیابی دانش و نگرش بیماران سیگاری نسبت به سیگار و اثر آن بر سلامت دهان و دندان فراهم نمود.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، روانشناختی، چرخه تغییر، مصاحبه دندانپزشک
  • لقمان رضایی صوفی، زهرا خاموردی، شاهین کسرایی، فرشید وحدتی نیا، یاسمن صادقی صفحات 155-162
    مقدمه
    مواد سفیدکننده دندان می توانند بر خصوصیات فیزیکی ترمیم های کامپوزیتی از جمله انرژی آزاد سطحی اثرگذار باشند. انرژی آزاد سطحی بالا سبب تجمع بیشتر پلاک شده وفاکتور مهمی در چسبندگی میکروارگانیسم ها به سطوح دندانی است. هدف از اینمطالعه مقایسه انرژی آزاد سطحی کامپوزیت های دندانی با پایه سیلوران و متاکریلات پس از سفیدکردن دندان ها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 48 نمونه رزین کامپوزیت به شکل دیسک (به قطر 8 و ضخامت 2 میلی متر) تهیه شد و براساس نوع کامپوزیت به 4 گروه تقسیم گردید (12n=) و تحت رژیم سفید کردن در مطب با هیدروژن پراکساید 35 درصد (سه جلسه 45 دقیقه ای به فاصله یک هفته از هم) قرار گرفتند. انرژی آزاد سطحی با دستگاه Angle Measuring System اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، آنالیز واریانس یک طرفه، توکی و Paired t test در سطح معنی داری 05/0 آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار انرژی آزاد سطحی بعد از سفید کردن برای کامپوزیت های P90، Z250، Z250 XTوZ350 XT،به ترتیب 22/6±09/50، 50/5±48/52، 62/4±38/61 و 41/2±59/54، 1-dyn cmبود.آزمون Paired t-test نشان داد که در تمامی کامپوزیت ها به جز Z250، قبل و بعد از سفید کردن اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    سفید کردن دندان با استفاده از هیدروژن پراکساید 35 درصد، سبب افزایش معنی دار انرژی آزاد سطحی کامپوزیت های P90، Z250 XT و Z350 XT می شود، ولی تفاوت معنی داری در کامپوزیت Z250 ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: انرژی آزاد سطحی، سیلوران، سفیدکردن دندان
  • ستاره شجاعی، شکوفه جمشیدی، نوشین محتشم، قدرت الله روشنایی، مهدی شهابی نژاد صفحات 163-172
    مقدمه
    ادنتوژنیک کراتوسیست(OKC) یک نوع کیست رشدی تکاملی است که دارای خصوصیات تهاجمی و میزان عود بالا می باشد. کیست دنتی ژروس شایع ترین کیست رشدی تکاملی فکین می باشد، که توانایی تبدیل به نئوپلاسم را دارد.P53 و MDM2 (Murine double minute2) در برخی از کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک افزایش بیان پیدا می کنند. هدف از این مطالعه بررسی بروز نشانگرهای MDM2 و P53 در ادونتوژنیک کراتوسیست و کیست دنتی ژروس و بررسی ارتباط آنها با فعالیت تکثیری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه به روش مقطعی، بیان پروتئین های P53 و MDM2در 15 نمونه OKCو 15 نمونه کیست دنتی ژروس بررسی شد. نتایج با استفاده از آزمون آماریt-student و Chi square تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بروز P53 و MDM2در تمامی نمونه های ادنتوژنیک کراتوسیست و کیست دنتی ژروس دیده شد. بروز هر دو مارکر در ادنتوژنیک کراتوسیست بیشتر از کیست دنتی ژروسبود.و بروز در لایه های سوپرابازال بیشتر از لایه بازال بود (045/0=(P. تفاوت آماری معنی داری مابین P53 و MDM2در کیست دنتی ژروس وجود داشت (032/0=P)، ولی این اختلاف در OKCمعنی دار نبود (83/0=(P.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه میزان بروز مارکر MDM2 و P53 در ادنتوژنیک کراتوسیست از کیست دنتی ژروس بیشتر بود. بر اساس نتایج بدست آمده می توان چنین نتیجه گیری کرد که افزایش بیان P53 و MDM2در ادنتوژنیک کراتوسیست و کیست دنتی ژروس ممکن است با پاتوژنز OKC و کیست دنتی ژروس در ارتباط باشد و می تواند نشان دهنده رفتار بیولوژیک این دو کیست باشد.
    کلیدواژگان: ادنتوژنیک کراتوسیست، کیست دنتی ژروس، ایمونوهیستوشیمی، p53، MDM2
  • سعید مرادی، سیاوش موشخیان، علی حامدی صفحات 173-180
    مقدمه
    تغییر زاویه خمیدگی کانال خصوصا در کانال های خمیده جزء اتفاقات مرحله آماده سازی می باشد. فایل های چرخشی نیکل- تیتانیوم که برای آماده سازی کانال طراحی و عرضه شده اند، می توانند این مشکلات را کمتر کنند. همچنین مساله زمان در درمان ریشه بسیار اهمیت دارد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه سه سیستم چرخشی Reciproc، ProTaper و ProTaper Next از لحاظ میزان تغییر زاویه خمیدگی و مدت زمان آماده سازی کانال ریشه دندان بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از 45 بلوک رزینی با انحنای کانال بین 25 تا 35 درجه و طول 15 میلی متر استفاده شد. ابتدا از مسیر کانال در تمامی بلوک ها با استریو میکروسکوپ تصویر تهیه شد. سپس بلوک ها به سه گروه تقسیم شدند و هر گروه با یکی از سیستم های Reciproc، ProTaper و ProTaper next آماده سازی شدند. سپس تصاویر بعد از آماده سازی از تمامی بلوک ها تهیه شد و تصاویر قبل و بعد از آماده سازی تطابق داده شدند و با استفاده از نرم افزار فتوشاپ میزان تغییر زاویه خمیدگی محاسبه گردید. همچنین زمان فعال آماده سازی هر یک از گروه ها نیز محاسبه شده و داده ها، تست های آماری آنالیز واریانس و تعقیبی توکی در سطح معنی دار 5 درصد مورد انالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    زمان آماده سازی با فایل های Reciproc با اختلاف معنی داری کمتر از دو گروه دیگر بود (034/0=P، 001/0>P). تغییرات زاویه کانال پس از آماده سازی در بین سه گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    مطابق یافته های این مطالعه، هر سه گروه فایل های چرخشی نیکل-تیتانیوم زاویه انحنای کانال را به میزان کمی تغییر می دهند و وسایل مطمئنی برای آماده سازی کانال های خمیده هستند. همچنین سیستم Reciproc زمان کمتری از دو گروه دیگر برای آماده سازی نیاز دارد که می تواند پروسه آماده سازی را تسریع کند.
    کلیدواژگان: زمان آماده سازی، تغییر خمیدگی کانال، Reciproc، ProTaper، ProTaper next
  • اعظم ولیان، الهام مروج صالحی، مهشید نامداری، فروغ رمضانپور صفحات 181-190
    مقدمه
    تحقیقات در زمینه آلودگی میکروبی نشان داده اند که پوشش افراد حاوی انواع میکروارگانیسم ها هستند. این آلودگی ممکن است سبب ایجاد عفونت و بیماری شود. این مطالعه با هدف بررسی نوع و میزان آلودگی باکتری های هوازی پوشش دانشجویان دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی در قبل و بعد از درمان در سال تحصیلی 92-91 انجام شد.
    مواد و روش ها
    تعداد 30 نفر از دانشجویان پسر بخش های ترمیمی و پریو به روش نمونه گیری در دسترس و آسان در طول مدت مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. از سه محل پائین روپوش، آستین و سینه، قبل و بعد از کار با یک بیمار با استفاده از سواپ استریل مرطوب نمونه گیری به عمل آمد. کلونی های تشکیل شده بررسی شد و از تست های شیمیائی برای شناسایی باکتری های جدا شده استفاده شد. جهت آنالیز آماری از آزمون کای دو و مک نمار استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    به طور متوسط در 7/86 درصد از سه محل مورد بررسی در نمونه ها آلودگی بعد ازکار افزایش پیدا کرده بود و بیشتر آلودگی مربوط به کوکسی های گرم مثبت و بیشترین فراوانی آلودگی مربوط به استافیلوکوک اورئوس بود.
    نتیجه گیری
    میزان آلودگی باکتریایی پوشش دانشجو بعد از درمان یک بیمار به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. بنابراین توصیه می شود با تمیز نگه داشتن سطوح نزدیک بیمار و رعایت بهداشت افراد (پرسنل و دندانپزشک) در حین درمان، بتوان تا حد زیادی آلودگی میکروبی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: آلودگی باکتریال، دانشجوی دندانپزشکی، روپوش، عفونت متقاطع
|
  • Masoumeh Ebrahimi, Fahimeh Shahrokhi, Fatemeh Khorakian Pages 99-108
    Introduction
    Several studies have shown that orofacial pains are common and affect about a quarter of the population at any time. This study was performed to survey orofacial pain among doctoral students (medical، dental، pharmacy) of Mashhad University of Medical Sciences in 2012-2013.
    Materials and Methods
    This cross - sectional study was performed on 430 doctoral students from Mashhad University of Medical Sciences (Medicine، Dentistry and Pharmacy). A questionnaire based on the Von Korff & Macfarlane questionnaire was provided to the students. Data were analyzed، using Mann-Whitney، Kruskal-Wallis and Chi-Square tests.
    Results
    24. 9 percent of the participants reported orofacial pains. The highest frequency of orofacial pains were in or around the eyes (10. 9%). Psychological factors were the cause of the pain in 30. 8% of the students. 75. 7percent of the students were seeking treatment for orofacial pain. Severity of disability among different educational levels، different age groups، different fields of study and between the sexes was not statistically different.
    Conclusion
    Approximately a quarter of students were affected by orofacial Pain. The highest frequency of orofacial pain was in or around the eyes، which could be the result from studying. A significant number of students had professional seek for orofacial pain treating. This could indicate the effect of oral pain on people''s quality of life including job loss، difficulty in eating and concerns about oral health
    Keywords: Orofacial pain, Student, frequency
  • Asadollah Ahmadzadeh, Farnoosh Golmohammadi Pages 109-116
    Introduction
    One of the problems of all ceramic restorations is their probable fracture against the occlusal force. The aim of the present study was to compare the effect of two marginal designs (shoulder & chamfer) on the fracture resistance of all ceramic restorations, IPS e.max.
    Materials and Methods
    On an extracted first maxillary premolar, a chamfer 50' margin (0.8 mm) was prepared. Twenty impressions were taken using polyvinyl siloxane. Then the chamfer was converted into shoulder 90' (1 mm). After impressing, epoxy resin dies were fabricated. Impressions of each epoxy resin die were taken and poured with die stone. Next, twenty Press crowns and twenty Zircad crowns were made on stone dies and cemented on resin dies. After that, samples underwent a fracture test with a universal testing machine. Data were analyzed by one-way ANOVA test.
    Results
    The mean value of fracture resistance was 1426N, for the chamfer Zircad samples 1361.3N, for the shoulder Zircad samples 1059.9N, for the chamfer Press samples and 1295.8N, for the shoulder Press samples. The One-way ANOVA test revealed no difference among the groups (P=0.095).
    Conclusion
    After porcelain application, marginal design does not affect fracture resistance of single IPS e.max posterior crowns.
    Keywords: Chamfer, Shoulder, fracture resistance, marginal design, all ceramic, IPS e.max
  • Fateme Arbabi, Kalati, Abbas Mohammadi, Sepide Ghaemi Hesaroeeh Pages 117-122
    Introduction
    Given the increasing importance of saliva screening for various diseases and the seek for less risky and less costly ways to diagnose diseases; this study was designed to determine the relationship between oral dryness and osteoporosis.
    Materials and Methods
    Twenty six postmenopausal women without osteoporosis and 27 postmenopausal women with osteoporosis were enrolled in this cross sectional study. The standard questionnaire of xerostomia was filled for all patients. Unstimulated saliva samples were collected by spitting method in the same place and same time. Data were analyzed by SPSS software version 18. Independed t test, chi square.
    Results
    The mean volume of saliva in patients with osteoporosis was significantly lower than patients without the osteoporosis (P=0.01), while dry mouth feeling was higher in this group (P<0.01).
    Conclusion
    it seems that there is a positive relationship between osteoporosis and oral dryness feeling in postmenopausal women.
    Keywords: Menopause, xerostomia, osteoporosis
  • Nooshin Peyman, Khaled Samiee Roudi Pages 123-136
    Introduction
    Using models and theories of health education plays an important role in promoting oral health. The aim of this study was to evaluate the impact of education based on the theory of planned behavior on caries prevention of permanent teeth in fifth grade students in the city of khaf.
    Materials and Methods
    In this interventional semi-experimental، a sample of fifth grade students (N=61) from the city of Khaf (in winter of 2014) were selected by stratified cluster sampling. The subjects were divided into two groups of experimental and control groups. A questionnaire was given to each of them measuring demographics، knowledge، attitudes، subjective norms، perceived behavioral control، behavioral intention and behavior. The questionnaires were completed by students during the three periods: before، immediately after and one month after the intervention. Data were analysed using SPSS software version16. 5 using descriptive statistics and Pearson correlation test، Repeated Measures ANOVA and linear regression models (a=0. 05).
    Results
    The results showed significant differences in mean of attitude، subjective norm، perceived behavioral control، behavioral intention and behavior of brushing and flossing in the experimental group after the intervention had occurred (P<0. 001)، but no significant change was observed in the control group (P>0. 05).
    Conclusions
    The theory of planned behavior could be used as an appropriate theoretical framework for the design and implementation of oral health interventions.
    Keywords: Oral health, theory of planned behavior, brushing, flossing, caries
  • Shokofeh Jamshidi, Setareh Shojaee, Abbas Moghimbeigi, Shirin Modabernia, Reza Zaremahmoudabadi Pages 137-146
    Introduction
    Developmental cysts of the jaws are relatively common bone destructive lesions in the human maxillofacial skeleton but their pathogenesis is still poorly understood. Among inflammatory cells, mast cells (MC) might be associated with their pathogenesis. On the other hand angiogenesis is important for the growth, expansion and distribution of lesions. The aim of the present study was to correlate angiogenesis with MCs density in odontogenic keratocysts and dentigerous cysts.
    Materials And Methods
    In a descriptive-analytic cross-sectional study, 30 paraffin blocks of odontogenic keratocysts and dentigerous cysts were selected and stained immunohistochemically with CD34 and tryptase. T-test for independent samples and Fisher’s exact test were used for the statistical analysis of data.
    Results
    MVD was 2.07±0.53 and 7.96±1.23 in dentigerous cysts and odontogenic keratocysts respectively. Mean mast cells density was 3.93±2.35 and 12.12±4.37 in dentigerous cysts and odontogenic keratocysts. A Statistically significant difference was observed in MVD (P=0.05) and tryptase positive mast cells (P<0.001) between the odontogenic keratocysts and dentigerous cysts; a higher number of blood vessels and mast cells was detected in odontogenic keratocysts.
    Conclusion
    The results suggest that CD34 and tryptase positive mast cells are strongly expressed in odontogenic keratocysts indicating that angiogenesis and mast cells may have a role in the aggressive behavior of odontogenic keratocysts. Lack of the correlation between mast cells number and angiogenesis in this study could be because of the developmental nature of these cysts.
    Keywords: Odontogenic keratocyst, dentigerous cyst, CD34, tryptase
  • Zahra Hosseini, Zahra Ghorbani, Arezoo Ebn Ahmady Pages 147-154
    Introduction

    Considering the importance of the dentist role in smoking cessation of smoker patients, the aim of this study was to develop a valid and reliable questionnaire for assessment of dentist counseling effect on knowledge, attitude and the smoker's stage of change in dental centers.

    Materials and Methods

    After literature review, an initial questionnaire containing three demographic questions, 16 phrases that showed a history of tobacco use, 5 phrases for specifying patient's stage in the change cycle, 7 phrases for knowledge assessment, and 27 phrases for attitudes assessment, was designed. To standardize and validate the questionnaire, qualitative assessment was done using an expert panel and quantitative assessment was done using content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI). Reliability assessment was done by a test–retest method and use of Cronbach's alpha.

    Result

    After validity assessment, questions with CVI and CVR less than the limit were corrected and modified. The validation process was repeated until the desired amount of CVR of 0.62 and the CVI greater than 0.79 were obtained. The reliability was confirmed with Cronbach's alpha value greater than 0.7.

    Conclusion

    This study provided a valid and reliable instrument for assessment of effect of the dentist counselling on knowledge, attitude and the smoker stage of change in dental centers.

    Keywords: Questionnaire, psychometric, change cycle, dentist counseling
  • Loghman Rezaei, Soufi, Zahra Khamverdi, Shahin Kasraei, Farshid Vahdatinia, Yasman Sadeghi Pages 155-162
    Introduction
    Bleaching materials may influence the physical properties of resin composite restorations such as surface free energy. High surface free energy causes plaque accumulation and is an important factor for adhesion of bacteria to surfaces. The purpose of this study was to compare the surface free energy of Methacrylate-based Resin Composites with Silorane-based Resin Composites after bleaching.
    Materials and Methods
    In this in vitro study, 48 samples of composite resin in the form of disks (8 mm diameter and 2 mm thickness) were prepared and divided into 4 groups (n=12). Samples of each group were in-office bleached with 35% hydrogen peroxide (three sessions of 45 minute, one week apart). The surface free energy (dyne cm-1) was measured with Angle Measuring System. Data were analyzed by one way ANOVA, Tukey and paired t-test at the significance level of 0.05.
    Results
    The mean and standard deviation of the surface free energy of P90, Z250, Z250 XT and Z350 XT composites after bleaching, were 50.09±6.22, 52.48±5.50, 61.38±4.62 and 54.59±2.41, respectively. Paired t-test analysis showed that there was no significant difference after bleaching in all composites except Z250 (P<0.05).
    Conclusion
    Bleaching with 35% hydrogen peroxide caused a significant increase in the surface free energy of P90, Z250 XT and Z350 XT composites, but caused no significant difference in the composite Z250.
    Keywords: Surface free energy, siloran, bleaching
  • Setareh Shojaee, Shokoofeh Jamshidi, Nooshin Mohtasham, Ghodratallah Roshanaee, Mahdi Shahabinejad Pages 163-172
    Introduction
    Odontogenic keratocyst (OKC) is a developmental odontogenic cyst that has high reccurrence rate and aggressive behavior. Dentigerous cyst is the most common developmental odontogenic cyst that may transfer to neoplasm. P53 and Murine double minute2 (MDM2) are over expressed in some odontogenic cysts and tumors. The aim of this study was to compare the expression of MDM2 and P53 in OKC and dentigerous cyst and their relation to proliferative activity of these cystsby immunohistochemistry.
    Materials and Methods
    In this cross sectional study expression of MDM2 and P53 proteins were determined in 15 cases of OKCs and 15 cases of dentigerous cysts. Results were analysed with statistical tests Chi-square, t-student and the relative significance value of 0.05 considered.
    Results
    Expression of MDM2 and P53 had been observed in all the odontogenic keratocysts and dentigerous cysts. Expression of both markers were higher in OKC than dentigerous and expression were higher in suprabasal layers than basal layers (P=0.045). The severity of P53 and MDM2 were high in both OKC and dentigerous cysts, and there was a statistically significant difference between MDM2 and P53 in dentigerous cysts (P=0.032), but in OKC there was no significant difference (P=0.83).
    Conclusion
    Expression of MDM2 and P53 had been higher in odontogenic keratocysts than denigerous cysts. Over expression of P53 and MDM2 may be associated with pathogenesis of OKC and dentigerous cyst and may contribute to biological behavior of these cysts.
    Keywords: Odontogenic keratocyst, dentigerous cyst, immunohistochemistry, murine double minute 2(MDM2), p53
  • Saeed Moradi, Siavash Moushekhian, Ali Hamedi Pages 173-180
    Introduction
    The errors in the preparation such as change in canal curvature especially in curved canals almost always happen in the preparation step. Nickel- titanium rotary files that have been designed for canal preparation can reduce these problems. Preparation time is also important in root canal therapy and a rotary system which can prepare the canal in a lesser time, is more appropriate. The purpose of this study was to compare the curvature change of canal after preparation and instrumentation time in three rotary system; Reciproc, ProTaper and ProTaper Next.
    Materials and Methods
    Forty-five resin blocks were used in this study. Each canal had a curvature of 25o to 35o and 15 mm length. Pre-instrumentation images of all blocks were taken with stereomicroscope and blocks were divided into three groups and each group was prepared with one of these systems: Reciproc, ProTaper and ProTaper Next. Post-insrtumentation images of all blocks were as well taken and the canal images were overlapped, and the curvature change of canal after preparation was measured. Active instrumentation time was also calculated during the preparation. Statistical analysis was performed using SPSS, version 16. Data were analyzed by ANOVA and Tukey tests (α=0.05).
    Results
    The results showed that the active instrumentation time was significantly less in the Reciproc group (P=0.034, P<0.001). Curvature change of canal after preparation was not significantly significant.
    Conclusion
    According to the results, the three files in this study prepare the canal properly and change canal curvature negligibly and are safe instruments for preparation of curved canals. Reciproc files need lesser time for preparation and can prepare the canal faster.
    Keywords: Preparation time, changing canal curvature, Reciproc, ProTaper, ProTaper next
  • Pages 181-190
    Introduction
    Research on microbial contamination of individuals clothings has shown a variety of microorganisms. This contamination may cause infection and disease. The aim of this study was to determine the type and amount of aerobic bacterial contamination of dental student’s gown of Dental School of Shahid Beheshti University of Medical Sciences before and after treatment in 2013.
    Materials and Methods
    During the study period 30 male dental students were selected by convenience sampling from restorative and periodontics departments. Sampling was performed from three part of gown before and after treatment using moistened sterile swab. The colony forming units were assessed and isolated bacteria were characterized by morphological and biochemical analyses. Statistical analaysis was performed using the Chi-square and Cochran Q test. P<0. 05 was considered as statistically significant.
    Results
    After finishing the treatment، in of 86. 7% of samples، the contamination was increased. The greatest contamination was related to Gram-positive bacteria. The Staphylococcus areus was the most common type of bacterium.
    Conclusion
    Bacterial contamination of student’s gown is considerably increased after treatment of each patient. Therefore it is recommended that the surfaces near the patient are kept clean and sanitary measures are undertaken by the dental personnel during treatment in order to reduce microbial contamination.
    Keywords: Bacterial contamination, coat, cross infection, Dental Student, gown