فهرست مطالب

Medical Education Development - Volume:8 Issue: 18, 2015

Journal of Medical Education Development
Volume:8 Issue: 18, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/04/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد امینی *، محمدرضا تمنایی فر، زهرا ماشاالهی نژاد صفحات 1-13
    زمینه و هدف
    هدف این پژوهش بررسی و تبیین جایگاه مولفه های برنامه ی درسی پنهان در دانشگاه علوم پزشکی کاشان بود.
    روش بررسی
    جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه ی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان به تعداد 2031 نفر بود که به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، 425 دانشجو به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند.ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که برنامه ی درسی پنهان را در قالب 6 مولفه بررسی کرده، ضریب پایایی آن را از طریق آلفای کرونباخ 78 درصد برآورد گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که سه متغیر فضای فیزیکی و ظاهر دانشگاه، ویژگی های رفتاری و شخصیتی اساتید و شیوه های ارزشیابی آن ها با برخورداری از بالاترین میانگین دارای آثار و دلالت های منفی پنهان بوده، به نحوی که حوزه های یادگیری و رفتاری دانشجویان را به گونه ای مغایر با اهداف رسمی و از قبل تعیین شده تحت تاثیر قرار می دهند.
    نتیجه گیری
    ضرورت دارد که فضای فیزیکی و ظاهری دانشگاه، ویژگی های رفتاری و شخصیتی اساتید و شیوه های ارزشیابی آن ها به گونه ای اصلاح یا تعدیل گردد که تسهیل کننده ی یادگیری واقعی دانشجویان و مانع ایجاد نگرش های منفی در میان آن ها باشد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی پنهان، کارکردهای ضمنی، روش های تدریس
  • مریم بهاروند، محمدحسین زاده، سید جلیل صدر، زهرا جابری انصادی، فرانه همتی علمداری، حامد مرتضوی *، سیامک صبور، مینا مطلب نژاد صفحات 14-22
    سابقه علمی موضوع: ارزشیابی عبارت از فرایند نظام مند گردآوری، تحلیل و تفسیر داده ها به منظور ارزش گذاری و قضاوت می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر کارگاه آموزش طراحی سوال برکیفیت آزمون های کتبی پایان ترم انجام پذیرفت.
    روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی ابتدا کلیه سوالات آزمون های دروس نظری2 دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی قبل و پس از ارایه کارگاه و دفترچه راهنما با عنوان «قواعد طراحی سوال» جمع آوری شد. تاکسونومی، ارتباط و پوشش محتوائی آزمونها توسط سه تن از مدرسین هر بخش آنالیز شد. سایر شاخص ها مانند ضرایب تمیز و دشواری،ارزش گزینه های انحرافی و مرزی، ضریب خطا و میزان رعایت قواعد ساختاری با استفاده از چک لیست میل من (Millman) و فرمول های استاندارد محاسبه گردید. تحلیل داده ها با استفاده از تست های Independent Samples t. Test و Mann-Whitney Test و ANOVA انجام پذیرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله شاخصهای های ارتباط محتوائی و ضریب دشواری در حد مطلوب بودند. پس از مداخله نسبت سوالات تستی، ارتباط محتوایی و ضریب تمیز افزایش داشته اند در حالیکه میزان رعایت قواعد ساختاری آزمون، ضریب دشواری، میزان گزینه های انحرافی نیازمند بازبینی، ضریب خطا، تعداد سوالات نیازمند بازبینی و پوشش محتوایی کاهش نشان دادند. در کل مداخله فقط روی کاهش ضریب خطا تاثیر کاربردی داشت.
    بحث: کارگاه کوتاه مدت آموزش روش های طراحی سوال بر کیفیت آزمون های پایان ترم تاثیر کاربردی نداشت و به نظر می رسد برای بهبود کیفیت آزمون نیاز به مداخلات دیگری نظیرآموزش مستمر وجود دارد.
    کلیدواژگان: آزمون نظری، آزمون کتبی، کیفیت، دندانپزشکی، کارگاه طراحی سوال
  • مصطفی خواجه* صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    قضاوتهای فردی اغلب مبهم بوده و افراد نمی توانند به آسانی ادراکات و انتظارات خود را در مورد کیفیت خدمات به صورت یک مقدار عددی دقیق بیان دارند. استفاده از واژه های زبانی جهت توصیف درجه انتظار و ادراک واقعی تر به نظر می رسد. در این پژوهش، رویکردی ترکیبی از سروکوال و منطق فازی به منظور ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی در دانشگاه آزاد اسلامی قم ارائه شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - مقطعی در سال 1392 انجام شد. بدین منظور، نمونه ای به حجم 365 نفر به روش طبقه بندی نسبی انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد سروکوال جمع آوری شدند. روایی پرسشنامه توسط خبرگان تایید شده و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 84/ 0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون های من ویتنی، کروسکال والیس و ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    مقایسه ی بین ادراکات و انتظارات دانشجویان نشان داد تفاوت معناداری در تمامی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی وجود دارد (P<0.05). میانگین شکاف خدمات آموزشی برابر79/ 0- بود که بیانگر شکاف منفی در کیفیت خدمات می باشد. بیشترین شکاف مربوط به بعد عوامل محسوس(90/ 0-) و کمترین شکاف در ابعاد قابلیت اطمینان و پاسخگویی(74/ 0-) مشاهده گردید. بین شکاف کیفیت خدمات آموزشی برحسب جنسیت، نوع دانشکده و رشته تحصیلی تفاوت معناداری وجود داشت.(05/0P<)
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه بیشترین شکاف کیفیت در بعد عوامل محسوس بود. جهت بهبود این بعد پیشنهاد می گردد بهبود منابع کتابخانه و افزایش کارگاه های رایانه در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: رضایت دانشجویان، کیفیت، خدمات آموزشی، مدل سروکوال، منطق فازی
  • علیرضا سلطانیان *، سعید بشیریان، مجید براتی صفحات 33-42
    مقدمه
    بکارگیری روش های نوین فعال و مشارکتی در تدریس، بعنوان یکی از روش های آموزشی دانشجو محور موجب افزایش دانش دانشجویان می گردد. در این مطالعه، چند روش و شیوه آموزشی ترکیب شده و برای تدریس آمار بکار رفته است و بدنبال آن به مقایسه تاثیر روش ترکیبی با روش آموزش کلاسیک پرداختیم.
    روش کار
    در مطالعه حاضر 20 دانشجوی کارشناسی ارشد رشته های پرستاری با گرایش مراقبت های ویژه، بیوشیمی، بیوتکنولوژی و MPh گرایش مدیریت، را به دو گروه روش آموزشی کلاسیک (گروه کنترل) و ترکیبی (گروه تجربی) تقسیم و به مقایسه تاثیر دو روش پرداختیم. در این مطالعه تقسیم تصادفی بر مبنای رشته های تحصیلی صورت گرفت.
    نتایج
    آزمون من-ویتنی یو نشان داد که متوسط نمره دانش آمار دانشجویان در ابتدای مطالعه (Pre-test) تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشته (p=0.32) در حالی که در انتهای مطالعه نمره دانش آمار دانشجویان در دو گروه تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (p<0.001)، بطوریکه میانه نمره دانش آمار گروه مداخله 09/ 18 و میانه نمره دانش آمار دانشجویان شرکت کننده در گروه کنترل 33/13 بود. در این مطالعه نگرش داتشجویان نسبت به روش تدریس ترکیبی مثبت تر بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که برای تدریس درس آمار روش ترکیبی نسبت به روش کلاسیک که یک روش استاد محور است در انتقال مفاهیم آمار و نگرش مثبت دانشجویان موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری، تکنولوژی، آمار، آموزش
  • منیژه سیاح ملی، محمد برزگر *، نعمت بیلان، سعید اصلان ابادی، منوچهر خوشباطن، عالیه قاسم زاده، محمدحسن کارگر ماهر صفحات 43-53
    مقدمه
    آزمونهای چند گزینه ای رایج ترین نوع ارزیابی در آموزش علوم پزشکی بوده و اگر با دقت و مطابق با قواعد آزمون سازی تهیه شوند، ابزار معتبری برای تضمین کیفیت آموزش خواهند بود. هدف این مطالعه مقایسه برخی شاخص های کیفیت سوالات چند گزینه ای امتحانات ارتقاء دانشگاه علوم پزشکی تبریز و دانشنامه کشوری رشته های دستیاری جراحی عمومی، کودکان، زنان و مامایی و داخلی در سالهای 1389 و 1390 با توجه خاص به مدیریت بهبود کیفیت و پایش آزمون های درون دانشگاهی بود.
    روش
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، 2400 سوال چهارگزینه ای مربوط به آزمون ها کتبی ارتقا و دانشنامه کشوری رشته های مذکور از نظر تاکسونومی و رعایت اصول ساختاری توسط اساتید خبره در زمینه علوم بالینی و آموزش پزشکی، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده بوسیله نرم افزارSPSS 18 با آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    کیفیت سوالات آزمون های درون دانشگاهی و دانشنامه کشوری رشته های مذکورمتفاوت و اختلاف بارزی داشتند. در مقایسه از نظر تاکسونومی و رعایت اصول ساختاری در آزمونهای دانشنامه کشوری رشته جراحی عمومی و درآزمون های ارتقا رشته داخلی وضعیت بهتری داشتند.سوالات آزمون های ارتقاء رشته های کودکان و جراحی عمومی در مقایسه با دانشنامه این رشته ها به طور قابل توجهی در سطوح پایین یادگیری (تاکسونومیI) طراحی و دارای اشکالات ساختاری بیشتری بودند.
    استنتاج
    مدیریت بهبود کیفیت آزمون های دانشنامه و ارتقا رشته های دستیاری جهت پیشگیری از افت کیفیت آزمون ها با ارایه بازخورد به طراحان سوال ضروری میبا شد.
    کلیدواژگان: سوالات چند گزینه ای، توکسونومی، اشکال های ساختاری، آزمون ارتقاء، آزمون دانشنامه
  • مهدی قائمی *، غلامعلی تقیلو صفحات 54-60
    زمینه و هدف
    لوله گذاری تراشه یکی از مهارتهای پایه در علوم پزشکی است با اینحال میزان موفقیت افراد مبتدی در این مهارت پائین است. ویدئولارنگوسکوپ ها (گلایدوسکوپ) وسایل جدیدی هستند که می توانند موفقیت آموزش لوله گذاری تراشه را افزایش دهند. هدف این مطالعه مقایسه میزان موفقیت لوله گذاری تراشه بعد از آموزش با دو روش گلایدسکوپ و لارنگوسکوپ است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش نیمه تجربی بود که در آن تعداد 30 نفر از دانشجویان ترم 3 رشته هوشبری دانشکده پرستاری زنجان که قبلا«مهارت لوله گذاری تراشه نداشتند وارد مطالعه شدند. پس از آموزش های تئوریک و آموزش بر روی مانکن، دانشجویان به روش نمونه گیری آسان به دوگروه 15 نفری تقسیم شدند و آموزش لوله گذاری بر بالین بیمار در اتاق عمل در یک گروه به کمک لارنگوسکوپ و در گروه دیگر به کمک گلایدوسکوپ انجام شد. سپس تعداد دفعات موفق لوله گذاری و زمان هر بار لوله گذاری طی 10 بار لوله گذاری تراشه، در هر دو گروه اندازه گیری، ثبت و به کمک آزمون های X2، T- test و ANOVA مقایسه شد..
    یافته ها
    میزان موفقیت و زمان متوسط لوله گذاری تراشه بعد از ده بار لوله گذاری در گروه لارنگوسکوپ و گروه گلایدوسکوپ به ترتیب 7/86% و 14/18 ثانیه و 60% و 46/19 ثانیه بود. میزان موفقیت لوله گذاری تراشه از اولین اقدام تا اقدام دهم در گروه گلایدوسکوپ بیشتر از گروه لارنگوسکوپ بود(P<0.05).
    نتیجه گیری
    موفقیت آموزش لوله گذاری تراشه با گلایدوسکوپ در مقایسه با لارنکوسگوپ مکینتاش بیشتر است.
    کلیدواژگان: لوله گذاری تراشه، آموزش، گلایدوسکوپ
  • زینب قهرمانی *، کوروش کمالی، پروین باقری صفحات 61-72
    زمینه و هدف
    آمادگی خودراهبر در یادگیری و سبک های یادگیری دو مشخصه یادگیری و فردی مهم در فراگیران است که باید به منظور طراحی و اجرای آموزش اثربخش مدنظر قرار گیرد. بنابراین، این پژوهش با هدف تعیین ارتباط سبک های یادگیری با آمادگی خود راهبر در یادگیری در دانشجویان صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    در مطالعه ای توصیفی- مقطعی درنیمسال دوم سال تحصیلی 93-1392 همه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی زنجان وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل سه پرسشنامه جمعیت شناختی، آمادگی یادگیری خودراهبر فیشر و سبک های یادگیری کلب بود. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با نرم افزار 16 SPSS و روش های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره کل آمادگی خودراهبر دانشجویان 59 /15±39/ 157 بدست آمد و سبک یادگیری اکثر دانشجویان (9/ 54%) جذب کننده بود. در میانگین کل آمادگی یادگیری خود راهبری (039/ 0=p) و حیطه خودمدیریتی (031/ 0=P) و حیطه خودکنترلی (021/ 0=p) در دانشجویان با سبک یادگیری مختلف اختلاف معنی دار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    توجه به این مولفه ها با توجه به کمبود علاقه به پرستاری و زیاد بودن میزان انصراف از رشته و خروج از حرفه پرستاری، در ارتقای رشته و حرفه پرستاری و تربیت پرستاران کارآمدی که یادگیرندگان مادام العمر هستند می تواند موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: آمادگی خودراهبری، یادگیری، سبک های یادگیری، دانشجویان پرستاری، زنجان
  • حسین کریمی مونقی، اکرم ژیانی فرد *، حمید جعفرزاده، حمیدرضا بهنام، جلیل توکل افشاری صفحات 73-85
    اهمیت موضوع: ارزشیابی عملکرد اعضای هیات علمی همواره با مسایل مختلفی دست به گریبان است لذا این مطالعه با هدف توصیف و شناسایی تجارب اعضای هیات علمی در مورد روند ارتقاء، طراحی و اجرا شده است.
    روش پژوهش: این مطالعه مقطعی- توصیفی می باشد که داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان و برای اطمینان از پایایی آن ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد(76%). مشارکت کنندگان اساتید ارتقاءیافته دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند که به روش تصادفی طبقه ای 122 نفر وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج و
    یافته ها
    2 /66% از اساتید گروه علوم بالینی و پایه در مورد زیرمعیارهای «ماده فرهنگی» و 1/54% در مورد «عملکرد هیات ممیزه»، همچنین اعضای هیات علمی گروه علوم بالینی در مورد زیرمعیارهای «کلیات فرآیند ارتقاء» و «عملکرد هیات اجرایی جذب» به ترتیب 1/ 55% و 5/ 63%؛ گزینه «مخالفم» را انتخاب کرده اند و فقط بین دو گروه آموزشی بالینی و پایه از نظر متغیر «ماده فرهنگی» تفاوت آماری معنی داری مشاهده شد (02/ 0>p). اعضای هیات علمی در مورد زیرمعیارهای «ماده آموزش»، «ماده پژوهش»، «ماده اجرایی»، «ارزیابی اولیه پرونده»، «عملکرد کمیته منتخب» و «عملکرد کمیته تخصصی» به ترتیب1/ 63%، 59%، 59%، 6/ 74%، 4/ 66% و1/ 63%؛ «گزینه موافقم» را انتخاب کردند و تنها بین دو گروه آموزشی بالینی و پایه از نظر متغیر «عملکرد کمیته منتخب» تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (05/ 0>p). در قسمت سوالات باز پرسشنامه اساتید مدون کردن فرایند ارتقاء را به عنوان بهترین راه برای حل مشکلات دراین زمینه بیان کردند.
    نتیجه نهایی: در مطالعه ی حاضر، کلیات فرآیند ارتقاء، ماده فرهنگی، عملکرد هیات اجرایی جذب و عملکرد هیات ممیزی میانگین کمتری کسب نموده اند، بنابراین شیوه های ارتقای شفاف و منصفانه، تدوین شاخص های کیفی و کمی مناسب برای سنجش فعالیت ها، همگن سازی فرآیندها و به کارگیری نیروی متخصص در کمیته های ارتقاء دانشگاه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: موانع و مشکالات، اعضای هیات علمی، فرآیند ارتقاء، ملاک های ارتقاء
  • مهدی محمدی *، الهام غضنفری صفحات 86-101
    هدف پژوهش، بررسی رابطه بین اولویت بندی اعضای هیات علمی از مسئولیت های شغلی خود با کیفیت عملکرد آنان از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی هرمزگان در قالب یک مدل معادله ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی هرمزگان بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 115 نفر عضو هیات علمی و 345 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس شغلی مدرسان مشاور و پرسشنامه ارزشیابی کیفیت عملکرد اعضای هیات علمی بود. پس از محاسبه روایی و پایایی ابزار و توزیع بین نمونه، داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر، تی تست تک نمونه ای و مدل معادله ساختاری، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که: 1- اعضای هیات علمی بالاترین اولویت را به تحقیق و پاییت ترین اولویت را به نظارت و مشاوره می دهند 2- دانشجویان عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی را در حد بالاتر از متوسط و پایین تر از حد مطلوب ارزشیابی نموده اند. 3-اولویت اعضای هیات علمی به تدریس و مشاوره و نظارت، پیش بینی کننده مثبت و معنادار ارزشیابی دانشجویان از عملکرد آموزشی آنان است و اولویت آنان به تحقیق و خدمات اجتماعی پیش بینی کننده پیش بینی کننده منفی و معنادار ارزشیابی دانشجویان از عملکرد آموزشی آنان است
    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، مسئولیت های شغلی، کیفیت عملکرد آموزشی، دانشگاه، علوم پزشکی
  • رحمت الله مرزوقی *، معصومه حیدری، فهیمه کشاورزی، الهام حیدری صفحات 102-114
    زمینه و هدف
    دانشگاه ها در محیطی فعالیت می کنند که به شدت پویا و متغیر می باشند و سکوت سازمانی می تواند از یک سو تحت تاثیر میزان اعتماد دانشجویان به مدیران شکل گیرد و از سوی دیگر، بر میزان رضایت تحصیلی دانشجویان تاثیر گذار باشد، این پویایی را دستخوش تغییر سازد. لذا هدف این پژوهش بررسی نقش سکوت سازمانی در تبیین ارتباط بین اعتماد دانشجویان به مدیران و رضایت تحصیلی آنان می باشد.
    روش بررسی
    روش تحقیق توصیفی - پس رویدادی وروش آماری همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری است. نمونه ای 227 نفره به شیوه طبقه ای تصادفی از میان کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم پزشکی دانشگاه شیراز انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری را پرسشنامه ی 39 گویه ای تشکیل می داد که پایایی آن از فرمول آلفای کرونباخ در سطح بالایی گزارش شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی، میانگین، انحراف معیار و همچنین از روش تحلیل مسیر با استفاده از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد کل نمونه آماری تحقیق 227 نفر بود که از این تعداد، 70 درصد دانشجویان زن، 30 درصد دانشجویان مرد بودند. متغیر اعتماد دانشجویان به مدیران بطور مستقیم و معنادار پیش بینی کننده رضایت تحصیلی دانشجویان می باشد. همچنین متغیر اعتماد دانشجویان به مدیران، پیش بینی کننده منفی و معنادار سکوت سازمانی دانشجویان می باشد. اما متغیر سکوت نقش میانجی یا واسطه ای بین متغیر اعتماد دانشجویان به مدیران و رضایت تحصیلی ندارد.
    نتیجه گیری
    افزایش سطح اعتماد دانشجویان به مدیران دانشگاه می تواند در کاهش سکوت آنها تاثیر گذاشته و دانشگاه را از این منبع مهم در جهت فهم مشکلات و ارائه ایده های نو در راستای بهبود عملکرد دانشگاه محروم نسازد. با این حال کاهش سکوت تحصیلی لزوما منجر به افزایش سطح رضایت تحصیلی نمی شود و رضایت تحصیلی می تواند مستقیما و بدون واسطه سکوت سازمانی تحت تاثیر اعتماد دانشجویان به مدیران باشد. بنابراین اعتماد دانشجویان به مدیران می تواند مستقیما منجر به افزایش رضایت تحصیلی شده و در نهایت اثربخشی سیستم های آموزش عالی را به ارمغان آورد.
    کلیدواژگان: اعتماد دانشجویان، سکوت سازمانی، رضایت تحصیلی، مدیران دانشگاه
  • حسین معصومی *، کوروش کمالی، علی محمدی صفحات 115-124
    زمینه و هدف
    کار آمدی تدریس در اساتید عبارت است از توانائی آنان در رسیدن به اهداف نظری و عملی در رابطه با آموزش مورد نظر، هدف تحقیق در این مطالعه برآورد نظرات آنان در رابطه با مولفه های موثردرتدریس برای رسیدن به اهداف نظری و عملی در رابطه با آموزش دانشجویان است. این یک مطالعه توصیفی مقطعی است که تمامی اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان را که در سال تحصیلی 1391- 92 مشغول به تدریس بودند، (250 نفر) را در بر می گیرد.
    روش بررسی
    به کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی که تعداد آنها در سال 1392، 250 نفر بودند فرم مخصوص اطلاعات و پرسشنامه تحقیق توزیع شد. سپس اطلاعات جمع آوری شده بوسیله بسته نرم افزاریSPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان شرکت کنندگان 64.3% دوره های روش تدریس را گذرانده بودند. بیشترین نظرات موافق در رابطه با عامل موثر در کار آمدی تدریس، توان علمی استاد (88.3%) و کمترین نظر موافق در این باره مربوط به توان انجام فعالیتهای پژوهشی بود (77.9%).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، از نظر اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان توان علمی استاد در کار آمدی آنان بیش از متغیرهای دیگر مهم و ضروری است و این ضرورت افزایش توان علمی را از اساتید می طلبد و همچنین مطالعه نشان می دهد می دهد که فعالیتهای پژوهشی از نظر این اساتید در اولویت آخر قرار دارد که باید بررسی شود علل آن چیست چون پژوهش از عوامل مهم در تولید علم بشمار می رود.
    کلیدواژگان: کار آمدی تدریس، اعضای هیئت و دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • ندا مهرداد، عباس هوشمند بهابادی، نرگس یعقوبی، مریم اعلا، مهناز سنجری، میترا ذوالفقاری * صفحات 125-136
    زمینه و هدف
    آموزش مجازی بخش جدایی ناپذیر از سیستم آموزشی در عصر حاضر است. هر چند پژوهشهای متعددی درارتباط با تاثیر آموزش مجازی انجام گردیده است اما سودمندی کارگاه های مجازی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تعیین سودمندی و کارایی درک شده از برگزاری کارگاه های آموزشی به شیوه مجازی در دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقایسه ایی57 نفر از اعضاء هیات علمی و دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی در کارگاه های مجازی آموزشی شرکت کردند. بدین ترتیب که ابتدا عناوین کارگاه ها نیاز سنجی شد و 42 عنوان محتوای آموزشی بر حسب اولویت در نیازسنجی به شیوه الکترونیکی تهیه و در سامانه آموزش الکترونیکی به آدرس www.farasa.netقرار داده شد و امکان دسترسی به محتوا به مدت سه ماه به شرکت کنندگان داده شد. پس از گذشت سه ماه نظرات شرکت کنندگان در ارتباط با متغیرهای مورد بررسی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر سه قسمت (اطلاعات دموگرافیک، پیوستار دیداری سنجش رضایتمندی از اموزش مجازی و آموزش حضوری، و 35 گویه جهت بررسی سودمندی و کاررایی و...) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد بین رضایتمندی از کارگاه مجازی با کارگاه به شیوه حضوری تفاوت معناداری وجود دارد(p< 0.000). در ضمن متغیرهای توانایی استفاده از سامانه آموزشی، کارآیی روش مجازی،محتوای طراحی شده در سامانه، فعالیت های یادگیری تعاملی، محیط یادگیری، سهولت استفاده از روش، ارزش های درک شده، رضایتمندی ازسامانه و سودمندی ادراک شده و قصد رفتاری از یادگیری درسامانه آموزش الکترونیکی در دامنه (38/ 0 تا 90/ 0) با یکدیگر همبستگی مثبت معناداری نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در مجموع شرکت کنندگان نگرش مثبتی نسبت به برگزاری کارگاه به شیوه مجازی با توجه مزایای آن داشتند. پیشنهاد می شود در راستای رضایتمندی بیشتر فراگیران، از آموزش مجازی، در بر گزاری کار گاه ها برنامه ریزی های مدونی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: کارگاه مجازی، کارگاه حضوری، رضایتمندی، سودمندی، کارایی
|
  • Mohammad Amini *, Mohammad Reza Tamannaie Far, Zahra Mashallahi Nejad Pages 1-13
    Background
    This study aimed to investigate and explanation of different and varied effects and functions of hidden curriculum in the Kashan medical sciences university.
    Materials And Methods
    The target population of research was all of the medical sciences students in Kashan medical university (N=2031) which 425 subjects were selected by means of stratified sampling method. The data was collected using a researcher-made questionnaire. The estimated Cronbach’s Alpa was 78% for all dimensions of the questionnaire.
    Results
    Findings showed that that three variables, namely physical space and environment, behavioral and personality traits of faculties and their evaluation methods have highest mean. Thus, these three variables have hidden and unexpected effects and implications and consequently they have negative and desirable influences on behaviors and learnings of medical university students.
    Conclusion
    It is necessary and important that physical space and environment, behavioral and personality traits of faculties and their evaluation methods to be changed and reformed. Theses changes facilitates actual learning and prevent the formation of negative attitudes among medical students.
    Keywords: curriculum, hidden curriculum, implicit functions, teaching methods
  • Maryam Baharvand, Mohammad Hossein Zadeh, Seyed Jalil Sadr, Zahra Jaberi, Ansari, Faraneh Hemmati, Alamdari, Hamed Mortazavi *, Siamak Sabour, Mina Motallebnejad Pages 14-22
    Background
    Evaluation is a systematic process of gathering, analysing and interpretation of data for assessment and judgement.This study was aimed to evaluate the efficacy of a workshop regarding exam development on quality of final written exams.
    Methods
    In this semi-experimental study, written final exams of all theoretical courses# 2 were gathered before and after presenting a workshop and a booklet regarding “Standard rules of questions”. Taxonomy, content relevance, and content coverage of exams were analyzed by three lecturers of course# 2 of each department. Other indices such as difficulty and differential coefficients, value of distracter and borderline choices, error coefficient, and considering structural rules were calculated by means of Millman’s checklist, and standard formulae. Independent Samples t. Test, Mann-Whitney U Test, and ANOVA were used to analyze the data.
    Findings
    Before intervention, content relevance and difficulty coefficient were in acceptable levels. Proportion of multiple choice questions, content relevance, and differential coefficient increased after intervention, whereas consideration of structural rules, difficulty coefficient, amount of distracters needing revision, error coefficient, amount of questions needing revision, and coverage relevance decreased. Generally, the intervention just decreased the error coefficient practically.
    Conclusion
    A short- term course on standard rules of question development does not affect quality of exam questions considerably, and continuous education is mandatory in this regard.
    Keywords: theoretical exam, written exam, quality, dental, exam development workshop
  • Mostafa Khajeh* Pages 23-32
    Background
    Human judgments are often vague and it is not easy for people to express their perceptions and expectations about quality of services using an exact numerical value. It is more realistic to use linguistic terms to describe the expectation and perception value. In this paper, combined approach of SERVQUAL and fuzzy logic to evaluate the quality of educational services provided at Islamic Azad University of Qom.
    Materials and Methods
    This study was descriptive and cross-sectional was conducted in 2013. For implementing the study, the sample 365 of students was selected randomly by stratified sampling. Data was collected through standard SERVQUAL questionnaire. Validity of questionnaire was confirmed by experts and its reliability using Cronbach's alpha was 0.84. For analysis of data descriptive statistics and Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Wilcoxon tests were used.
    Results
    Comparison between the perceptions and expectations of the students indicated that there were significant differences in all dimensions of educational service quality (P<0.05). The average gap of educational services was 79/0, which represents a negative gap in service quality. The greatest and lowest gap were in the tangibles (-0.90) and responsibility and reliability (-0.74), respectively. The gap between the quality of education in terms of gender, college and field, there was a significant difference (P<0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of the study the largest gap was in the tangible factors. It is suggested to enhance the improvement of library resources and increase computer workshops in priority.
    Keywords: Students Satisfaction, Quality, Educational Quality, SERVQUAL Model, Fuzzy Logic
  • Ali Reza Soltanian *, Saeid Bashirian, Majid Barati Pages 33-42
    Introduction
    Applying the modern active and cooperative methods in teaching has attracted the students more and increased their knowledge. In this study we have combined the teaching methods to the course statistics and compared it with traditional method.
    Methodology
    In this study, 20 master degree students of nursing specializing. Intensive care, bio chemistry, biotechnology and MPH of management were divided in to two control (classic method) and experimental groups (hybrid) to compare the teaching methods of statistics on them. The grouping was randomly based on study course.
    Results
    The Man-Whitney test showed that the average score of students’ knowledge at pre-intervention stage did not have any significant difference (p=0. 32) but in the post-intervention it had a significant difference (p<0.001) so that 50% of students in experimental group obtained the score of 18.09 or over in statistics and the score of 50% of students in control group was less than 13.33.
    Conclusion
    The present study showed that the hybrid method works more effectively than the traditional method of lecturing in transferring statistical concepts and positive view.
    Keywords: Learning, technology, statistics, teaching
  • Manizheh Sayyahmelli, Mohammad Barzegar *, Nemat Bilan, Saeid Aslanabadi, Manouchehr Khoshbaten, Alieh Ghasem Zadeh, Mohammadhassan Karegar Maher Pages 43-53
    Background And Objectives
    The multiple-choice questions (MCQs) are the most commonly used type of test items in medical education examinations. This method could be reliable tool for guarantee of education quality if develop carefully and according to standard test preparation criteria. This study aimed to compare some quality indicators of multiple-choice questions of pediatric, general surgery, internal medicine and genecology and obstetrics residency in pediatric residency promotion examinations (2010 and 2011) held at the Tabriz university medical science (TUMS), with board certification questions in these disciplines during the above years, and special consideration for improved quality management and monitoring of university internal examinations. Methods and Materials: In this cross-sectional study, we evaluated 2400 MCQs format of preboard examination of (TUMS) and national board examination in these disciplines. Individual MCQs evaluated for taxonomy levels (Bloom levels I, II and III) and following structural principles (based on Millman check list). Data analyzed by SPSS (version 18) software.
    Results
    Quality of MCQs in preboard examination of (TUMS) and national board examination in these disciplines was different and this difference was significance in some discipline. We find more perfect quality in national board MCQs examinations in general surgery and in preboard examination of (TUMS) in internal medicine. Pediatric and general surgery residency preboard MCQs examinations of (TUMS) were significantly low level of learning in comparing to national board MCQs examinations,and had more structural problems.
    Conclusion
    To prevent descending quality of national and internal university examinations, management and monitoring of these exams is recommended.
    Keywords: Multiple Choice Questions, Structural flaws, Taxonomy, board examination, preboard examination
  • Mehdi Ghaemi *, Gholam Ali Taghilo Pages 54-60
    Background
    Tracheal intubation is one of the most essential skills employed by all healthcare providers, nevertheless novice intubators turn out to be less successful when they initially perform the intubation. Video- laryngoscopes (GlideScopes) are novel instruments able to increase the success rate of tracheal intubation training. The aim of this study was to compare the success rate of tracheal intubation following training with GlideScope and training with Macintosh laryngoscope.
    Methods
    In this quasi-experimental study, a total of 30 semester-three anesthetics students of Zanjan Nursing School with no intubation skill served as participants of this study. They were assigned into two 15-person groups using convenience sampling after theoretical teaching and training on manikin. Next, they were trained to perform tracheal intubation on patients using GlideScope in one group and Macintosh laryngoscope in the other group. Then, the success rate and intubation time of 10 intubation trials done by each student were measured, recorded and analyzed through T-Test, X2 and ANOVA.
    Results
    The success rate and the mean time of intubation after ten times of intubation were 86.7% and 18.14sec and 60% and 19.46sec in the GlideScope and Macintosh groups respectively. The success rates of intubation from the first one to the tenth one were higher in GlideScope group than those of Macintosh group. (p<0.05)
    Conclusion
    The finding indicated that tracheal intubation training with GlideScope, compared to this training with laryngoscope improves the success rate and intubation time more significantly, thus training of students and all healthcare providers using these novel instruments is strongly recommended.
    Keywords: Tracheal Intubation, Training, Video, laryngoscope
  • Zeinab Ghahremani *, Korosh Kamali, Parvin Bageri Pages 61-72
    Background And Objectives
    Self-directed learning readiness and learning styles are two important characteristics of learners and individual learning must be considered in order to design and implement effective training. Therefore, this study was performed in order to determine the relationship learning styles with Self-directed Learning Readiness of nursing students.
    Materials And Methods
    All nursing students of Zanjan University of Medical Sciences were enrolled in a cross-sectional study in the second semester of the academic year in 2014. Data gathering instruments included 3 questionnaires of demographic features, Fisher`s self-directed learning readiness scale, and the Kolb's learning styles inventory. Data was analyzed by SPSS software 16 using descriptive and interferential statistical methods.
    Results
    The mean scores of overall SDLR were 157/39±15/59 and learning styles maximum of students was Assimilator (9/54%). Total average readiness of SDL (P=0/039) and self-management scope (P=0/031) and the scope of self-control (P= 0/021) had statistically significant differences for students with different learning styles.
    Conclusion
    Attention to these components is effective in nursing education, in promoting profession and training of nurses and effective lifelong learners with regard to the lack of interest in the nursing field and withdrew from the course and out of the profession.
    Keywords: Self, directed readiness, Learning, Learning Styles, Nursing Students, zanjan
  • Hossein Karimi Moonaghi, Akram Zhianifard *, Hamid Jafarzadeh, Hamidreza Behnam, Jalil Tvakol Afshari Pages 73-85
    Background and
    Purpose
    performance evaluation of faculty members always is involved with various issues hence, this study is designed and performed to describe and recognize the experiences of faculty members about promotion process.
    Material And Methods
    this study is Sectional – descriptive and data was collected by using researcher – made questionnaire, it's validated obtained by using specialist advice and to make sure of its reliability the Cronbach alpha coefficient was measured (% 76). Contributors were faculty members of Mashhad medical Science University whom were entered the study by number of 122 persons randomly. The data was analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    % 66.2 of clinical sciences and the base science faculty members about “cultural clause“sub criteria and %54.1 about “audit board performance“, also clinical sciences group members of faculty about “promotion process generalities“sub criteria and absorption executive board performance have selected “I DISAGREE“option %55.1 and %63.5. Respectively and the only meaningful statistical difference was observed between two clinical education group and the sciences for the variable “cultural clause“(P< 0.02). Faculty members about the sub criteria “education clause “, “research clause “, “executive clause“, “initial assessment “, “selected committee performance “and “expert committee performance “selected respectively %63.1, %59, %59, %74.6, %66.4, %63.1 “I AGREE “option and only there was meaningful statistic difference between two clinical and science education groups regarding the variable of "Selected Committee Performance" (P <0.05). In the questionnaire open questions part faculty members expressed automatically promotion process as the best choice to resolve questions in this context.
    Conclusion
    in the current study, generalities of upgrade process, cultural clause, absorption executive board performance and audit board performance have gained less average, therefore transparent and just promotion methods, codification of appropriate quantitative and qualitative indicators to measure activities, processes homogenization and utilization of experts in university upgrading committees seems to be necessary.
    Keywords: Faculty member, Promotion process, Obstacles, problems, Promotion criteria
  • Mehdi Mohammadi *, Elham Ghazanfari Pages 86-101
    The present research intended to study the relationship between faculty members’ prioritizing of their job responsibilities and their performance quality from students’ points of view in Hormozgan University of Medical Sciences as a structural equation model. Study population was all Faculty members and students at Hormozgan University of Medical Sciences and Hygienics. Using simple random sampling, the sample consisted of 108 faculty members and 324 students. Tools of the study included occupational measure of consultant trainers (aver, 2005) and evaluative questionnaire for performance quality of educational bureau members (Mohammadi & zarabi, 1391). After assessing the validity and consistency of tools, data were analyzed by repeated measure variance analysis, On sample t- test and multi- variable regression. Results displayed 1- that the dominant aspects for job responsibilities were research and survey and that there was significant difference between aspects of job responsibilities; 2- that, among other aspects of job responsibilities, only the average for professional character and teaching management qualified as acceptable; 3- Faculties’ priorities to teaching and supervision was predicator of students’ positive evaluation of their instructional performance and faculties’ priorities to research and social services was predicator of students’ negative evaluation of their instructional performance.
    Keywords: Faculties, Job Responsibilities, Instructional Performance Quality, University, Medical Science
  • Marzooghi Ra, Heidari M., Keshavarzi F., Heidari E Pages 102-114
    Background And Objective
    Universities act in an environment that is highly dynamic and flexible and Organizational Silence can affect the trust of students to administrators, On the other hand, the effect of student's educational satisfaction will change the dynamism of university. The purpose of this study is to investigate the role of organizational silence in explaining the relationship between student trust and educational satisfaction to their managers.
    Materials And Methods
    this study was a descriptive-retrospective and Creational method of a structural equation model. 227 students who were stratified randomly selected from all the graduate students at Shiraz University of Medical Sciences were selected. The instrument for students trust to management Scale was a Questionnaire with 39 items. Cronbachs alpha was reported at a high level. For the statistical analysis of data descriptive statistical indices were used such as mean, standard deviation and structural equation model.
    Results
    In this research the total number of sample was 227 people that 70% were women, 30% were man. Trust of students to administrators is the Direct and significant predictive of the educational Satisfaction of students. The students trust variable to administrators is the negative and significant predictive of the Organizational Silence. But organizational silence had not the mediating role in the relationship between trust of students to administrators and student's educational satisfaction.
    Conclusion
    Increasing the trust level of students to administrators in university can effect the reduction of Silence and do not deprive the University of the Important Sources for understanding the problems and offer new ideas to improve performance. However, the decline of Silence not necessarily lead to an increase in the satisfaction level of academic education and Student satisfaction can be influenced directly without intermediary’s organizational silent of students to the managers. Therefore the trust of the students to administrators can directly lead to increased academic Satisfaction. Finally lead to the effectiveness of the systems of higher education.
    Keywords: trust in managers, student satisfaction, organizational silence, University administrators
  • Hosin Masoomi *, Kurosh Kamali, Ali Mohamadi Pages 115-124
    Background And Objective
    This is a cross-sectional study in which all Zanjan University of Medical Sciences in the academic year 1391-92 had been teaching, (250 people) are included in the.
    Materials And Methods
    All members of the Faculty of Medical Sciences, whose numbers in 1391, there were 250 data collection form and the questionnaire was distributed. The data collected was analyzed by Spss11.5 bundle.
    Results
    Of the participants, 64.3% had attended teaching methods. (77.9%)
    Conclusions
    Other universities are proposed.
    Keywords: Medical education, teaching efficacy, medical teachers, their efficiency
  • Neda Mehrdad, Abbas Hooshmand Bahabadi, Narges Yaghoobi, Maryam Aalaa, Mahnaz Sanjari, Mitra Zolfaghari* Pages 125-136
    Background
    Learning is an integral part of the educational system today. Although numerous studies have been performed regarding the beneficial effects of virtual training, virtual workshops have received less attention. The purpose of this study was to understand the perceived satisfaction, usefulness and efficiency of virtual workshops of postgraduate students from Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive – comparative study, 57 faculty members and postgraduate students participated in virtual workshops. As a first step, 42 educational contents based on priority needs assessment workshops were prepared. These contents put in www.farasa.net address and participants accessed to them for three months. After three months, participant's opinions related variables using questionnaire consisted of three parts (demographic information, visual continuum of assessment of satisfaction from face to face and virtual, and 35 items to investigate the usefulness and efficacy etc) were studied. Reliability was calculated using Cronbach's alpha method (0.937). For analysis nineteenth version of analysis software (SPSS) was applied.
    Results
    The findings showed that there are significant difference (p < 0.000) between the satisfaction from virtual and face to face Workshops. In addition to the variables of ability used in the educational system, the efficiency of virtual methods, the designed content in the system, interactive learning activities, learning environments, ease of use, perceived value, satisfaction, usefulness, and behavioral intention of learning in range (38/0 to 90/0) showed a significant positive correlation with each other.
    Conclusion
    In general, the workshop participants had positive attitudes toward the benefits of virtual workshops. In order to further satisfy the learners, it is suggested that scheduled virtual workshops were planned.
    Keywords: virtual workshop, face to face workshop, satisfaction, usefulness, efficiency