فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 332 (هفته چهارم خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/31
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • راضیه طهماسبی، محمدتقی کریمی*، سعید فرقانی صفحه 1
    مقدمه

    کفش های غلتکی به طور وسیعی در سراسر دنیا به منظور اهداف درمانی مورد استفاده قرار می گیرند. ایده ی اصلی طراحی این کفش ها، افزایش فعالیت عضلات پا و بهبود تعادل می باشد. مطالعات بسیاری در مورد تاثیر این کفش ها بر تعادل انجام گرفته است، اما نتایج حاصل، با یکدیگر در تناقضند و اطلاعات دقیقی را از تاثیر این کفش ها بر تعادل در اختیار نمی گذارد. علاوه بر آن، در این تحقیقات بازه ی زمانی کوتاهی ارزیابی شده است که برای نتیجه گیری در مورد تعادل افراد، کافی نمی باشد. بنابراین، هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر کفش غلتکی بر تعادل ایستا در طی ایستادن طولانی مدت می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه، 30 فرد سالم با دامنه ی سنی 30-20 سال شرکت نمودند و تعادل ایستایی این افراد، در چهار وضعیت پا برهنه و چشم باز، پا برهنه و چشم بسته، کفش غلتکی و چشم باز و نیز کفش غلتکی و چشم بسته مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازه گیری تعادل از یک صفحه ی نیروی کیسلر، استفاده شد و افراد در حالت راحتی و سکون به مدت 5 دقیقه بر روی صفحه ایستادند. سپس، هر آزمون 5 دقیقه ای به 15 فریم 20 ثانیه ای تبدیل شد و پس از حذف فریم اول، متغیرهای مورد نظر در 14 فریم بعدی به دست آمد. متغیرهای مورد بررسی شامل دامنه ی تغییرات مرکز فشار (COP یا Center of pressure) و سرعت آن در راستای قدامی- خلفی و داخلی- خارجی و طول کلی مسیر مرکز فشار بود.

    یافته ها

    کفش غلتکی سبب ایجاد افزایش معنی داری در دامنه و سرعت مرکز فشار در راستای قدامی- خلفی در تمام فریم ها می شود (001/0 > P)؛ اما در راستای داخلی- خارجی، در برخی از فریم ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. طول کلی مسیر مرکز فشار نیز با استفاده از کفش غلتکی، به طور معنی داری در تمام فریم ها از وضعیت پا برهنه بیشتر بود (002/0 = P). در مورد اثر بینایی بر تعادل، به طور کلی اثر معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    طی ایستادن طولانی مدت در این گروه از افراد، استفاده از کفش غلتکی سبب ایجاد بی ثباتی قابل توجهی، به ویژه در راستای قدامی- خلفی می شود و ممکن است خطر زمین خوردن فرد را افزایش دهد. لازم است اثر بی ثباتی این کفش ها در تجویز آن در افراد مبتلا به اختلال تعادل، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کفش غلتکی، بی ثباتی، ایستادن طولانی
  • سلمان خزایی، قدرت الله روشنایی، زهرا کوسه لو، علی ظهیری، عبدالله محمدیان هفشجانی، حمید صالحی نیا صفحه 2
    مقدمه
    حدود یک سوم جمعیت جهان به میکروب سل آلوده و در خطر ابتلا به بیماری سل قرار دارند. سل ریوی بیش از 80 درصد موارد سل را تشکیل می دهد و در بالغین اغلب همراه با اسمیر خلط مثبت است. یکی از دلایل مرگ و میر و ناتوانی مرتبط با سل، تاخیر در تشخیص قطعی می باشد. تاخیر در تشخیص هم می تواند تاخیر در مراجعه ی بیمار باشد و هم می تواند مرتبط با سیستم بهداشتی- درمانی باشد. از این رو، هدف مطالعه ی حاضر، شناسایی عوامل موثر بر تاخیر در تشخیص بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت در استان همدان طی سال های 90-1385 وارد مطالعه شدند. داده های مربوط به مشخصات جمعیت شناختی بیماران، از نرم افزار مخصوص ثبت بیماران مسلول استخراج گردید. از آزمون 2χ و مدل رگرسیون لجستیک برای بررسی اثر همزمان متغیرها بر سطح باسیل بیماران در زمان تشخیص استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Stata، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع 440 بیمار مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت، 51 درصد (221 بیمار) مرد و 49 درصد (219 بیمار) زن بودند. محل سکونت 57 درصد (251 بیمار) شهر بود و سایرین، ساکن روستا بودند. رابطه ی درجه ی اسمیر خلط در زمان تشخیص با متغیرهای منطقه ی سکونت، گروه سنی و جنس همگی از نظر آماری معنی دار بود. تاخیر در تشخیص در مردان، حدود 82/1 برابر زنان بود و در افراد مناطق روستایی 67 درصد بیشتر از ساکنین مناطق شهری بود که هر دو از نظر آماری معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    عوامل فردی نقش مهمی در تاخیر در تشخیص بیماران بازی می کند. با توجه به این که مردها نسبت به زنان دیرتر تشخیص داده می شوند، اجرای برنامه های بیماریابی فعال در محیط های کاری توصیه می گردد. حساس سازی پزشکان بخش خصوصی در شناسایی زودرس بیماران در مناطق شهری نیز موثر است.
    کلیدواژگان: سل ریوی، تاخیر در تشخیص، سل، ایران
  • ماهگل توکلی، مریم شریفی، وحید شایگان نژاد صفحه 3
    مقدمه
    نقص در عملکردهای شناختی از شکایت های رایج بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS یا Multiple sclerosis) می باشد و پژوهش های متعددی وجود این نقص ها را تایید کرده اند. از طرف دیگر، افسردگی نیز در بین این بیماران شیوع بالایی دارد. از آن جایی که افسردگی می تواند عملکردهای شناختی را تحت تاثیر قرار دهد، ممکن است بخشی از نقص های شناختی تایید شده در این بیماران ناشی از افسردگی باشد. از این رو، پژوهش حاضر به مقایسه ی عملکردهای شناختی در سه گروه بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس افسرده و غیر افسرده و افراد سالم و نیز به شناسایی عملکردهایی پرداخته است که تحت تاثیر افسردگی این بیماران قرار می گیرد.
    روش ها
    در پژوهش علی- مقایسه ای حاضر، 52 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (26 بیمار افسرده و 26 بیمار غیر افسرده) مراجعه کننده به کلینیک مولتیپل اسکلروزیس بیمارستان آیت الله کاشانی اصفهان و 26 فرد سالم انتخاب شدند و به پرسش نامه ی افسردگی Beck (BDI-II یا Beck depression inventory- second edition)، آزمون ردیابی رنگ (CTT یا Color trail test)، آزمون حافظه ی شنیداری و آزمون حافظه ی دیداری پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش کوواریانس تحلیل شد
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در عملکرد توجه، حافظه ی شنیداری فوری و تاخیری (یادآوری) بین گروه بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس افسرده با دو گروه بیماران غیر افسرده و افراد سالم وجود داشت (002/0 = P)؛ در حالی که، عملکرد حافظه ی دیداری تاخیری (یادآوری و بازشناسی) بین گروه افراد سالم با دو گروه بیمار، به طور معنی داری متفاوت بود (020/0 = P). در عملکردهای حافظه ی دیداری فوری و حافظه ی شنیداری تاخیری (بازشناسی) نیز بین سه گروه، تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    علاوه بر آسیب های نورولوژیک، افسردگی نیز می تواند نقص های شناختی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس را ایجاد یا تشدید کند.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، افسردگی، توجه، حافظه ی دیداری، حافظه ی شنیداری
  • مهران هودجی، الهام خسروی، رضا روزبهانی صفحه 4
    مقدمه
    بررسی محیط و انسان و روابط متقابل بین این دو با یکدیگر، سخن از سلامت انسان می گوید. از این رو، بررسی برخی از عوامل محیطی و شناسایی آن ها و این که این عوامل چگونه بر سلامت محیط و در نهایت انسان اثر می گذارد و نیز تعیین محل این عوامل بر عهده ی متخصصین علوم محیطی مانند خاک شناسان، جغرافی دانان پزشکی و محیط شناسان است. بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS یا Multiple sclerosis) بیماری ناتوان کننده ای است که هنوز علت مشخصی برای بروز آن به دست نیامده است. این تحقیق با هدف کشف ارتباط احتمالی بین این بیماری و عوامل محیطی، با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS یا Geographic information system) انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش چندین نمونه از خاک مناطق مورد مطالعه ی شهرستان های نجف آباد، مبارکه و لنجان که از شهرستان های غرب استان اصفهان هستند، برداشت شد و برای اندازه گیری فلز کادمیم و انجام آنالیز مورد نظر، به آزمایشگاه انتقال داده شد. غلظت فلز انتخابی با اسپکتروفتومتری جذب اتمی مدل Pye Unicam، SPQ اندازه گیری گردید. همچنین آمار بیماری مولتیپل اسکلروزیس در سال 1391 از مرکز بهداشت استان اصفهان تهیه گردید و خون 15 نفر از بیماران مورد آزمایش فلزات سنگین قرار گرفت. سپس به کمک نرم افزار GIS، نقشه های پراکندگی کادمیم و بیماری ترسیم شد.
    یافته ها
    بخش مهمی از بیماری مولتیپل اسکلروزیس منطبق با پراکندگی کادمیم خاک در مناطق مورد مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    ترسیم نقشه ی بیماری مولتیپل اسکلروزیس نشان داد که مناطق با شیوع بالای بیماری، منطبق با بالا بودن آلودگی هایی نظیر کادمیم است و این انطباق، ارتباط بیماری با عوامل و آلودگی های محیطی را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: بیماری مولتیپل اسکلروزیس، کادمیم خاک، فلز سنگین
  • مقاله کوتاه
  • مریم نادی، سید محمد مرندی، فهیمه اسفرجانی، محبوبه محمدی، فاطمه احمدی صفحه 5
    مقدمه
    یکی از عوارض مهم دیابت، بروز نوروپاتی حسی- حرکتی است که این عارضه، به سبب پیامدهای فراوان و ایجاد معلولیت های مختلف در بین بیماران، به عنوان یک بیماری ناتوان کننده شناخته شده است. از این رو، هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر 12 هفته تمرینات ترکیبی و مصرف مکمل ویتامین D بر عوارض نوروپاتی حسی- حرکتی زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی نیمه تجربی، 90 زن مبتلا به دیابت نوع 2 با دامنه ی سنی 55-20 سال، برای شرکت در این تحقیق انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند. تعداد اعضای هر گروه، 45 نفر بود که در ادامه ی تحقیق، تعداد اعضای گروه شاهد به 41 نفر و گروه مورد به 40 نفر کاهش یافت. گروه شاهد بدون داشتن فعالیت بدنی خاصی، فقط ویتامین D دریافت کردند و گروه مورد علاوه بر دریافت ویتامین D با دوز مشابه، تحت برنامه ی تمرینی 12 هفته ای (3 روز در هفته و هر جلسه 60 دقیقه ی فعال) شامل تمرینات هوازی، مقاومتی و انعطاف پذیری قرار گرفتند. برای تعیین شدت تمرینات هوازی، از ضربان قلب بیشینه (70-50 درصد ضربان قلب بیشینه) و برای تعیین شدت تمرینات مقاومتی، از 50 درصد 10 تکرار بیشینه استفاده شد. به منظور اندازه گیری شدت نوروپاتی از پرسش نامه ی استاندارد Michigan (MNSI یا Michigan neuropathy screening instrument) و چکش رفلکس و دیاپازون Hz 128 در مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد.
    یافته ها
    به دنبال سه ماه تمرین ترکیبی و مصرف مکمل ویتامین D کاهش معنی داری در بی حسی (001/0 = P)، درد (002/0 = P)، مورمور شدن (001/0 = P) و ضعف و ناتوانی (002/0 = P) در اندام تحتانی مشاهده شد و همچنین باعث افزایش احساس لمس (005/0 = P)، موقعیت انگشتان (001/0 = P) و ویبریشن (001/0 = P) در این اندام ها شد. این مداخلات در افزایش رفلکس های زانو (770/0 = P) و مچ پا (470/0 = P) تاثیر معنی داری نداشته است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با انجام تمرینات ترکیبی و مصرف ویتامین D در بیشتر علایم مربوط به نورپاتی حسی- حرکتی بهبود معنی داری حاصل خواهد شد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، نوروپاتی حسی- حرکتی، تمرینات ترکیبی، مکمل ویتامین D
|
  • Razieh Tahmasebi, Mohammad Taghi Karimi, Saeed Forghany Page 1
    Background

    Today، rollover footwears are widely used throughout the world for their therapeutic purposes. Many studies have been conducted on the effect of these shoes on balance، but the results are inconsistent with each other and do not provide accurate information on the effect of these shoes on the balance. Additionally، the researches were to evaluate the short-time frame that is not enough for the conclusion of the balance of individuals. So، this study aimed to investigate the effect of rollover shoes on static balance during prolonged standing.

    Methods

    In this study، 30 healthy subjects with age range of 20-30 years were recruited and their static balance، was studied in four situations: 1) barefoot and eyes opened، 2) barefoot and eyes closed، 3) rollover shoes and eyes opened and 4) rollover shoes and eyes closed. Participants stood for 5 minutes on a kistler force plate operating at 100 Hz. The data were parted in to 20-second frames and balance parameters were determined in each frame. The studied parameters included the center of pressure (COP) excursion and velocity in anteroposterior (AP) and mediolateral (ML) plans and total path length.

    Findings

    Rollover shoes made a significant difference in the excursion and velocity of the center of pressure in anteroposterior direction in all frames (P < 0. 001); but in mediolateral plan، significant differences were observed only in some frames. The total path length of the center of pressure with rollover shoes، was significantly more than the bare feet (P = 0. 002). In addition، about the visual effect on balance، no significant differences were observed.

    Conclusion

    The results show that in this group of participants، the use of rollover shoes cause significant instability especially، in anteroposterior plane which can increase the risk of falling. It is necessary to consider the instability effect of these shoes in prescribing them in subjects with balance disorders، particularly the elderly.

    Keywords: Rollover footwear, Instability, Prolonged standing
  • Salman Khazaei, Ghodratollah Roshanaei, Zahra Kousehlou, Ali Zahiri, Abdollah Mohammadian, Hafshejani, Hamid Salehiniya Page 2
    Background
    Approximately، one third of the world population is infected with tuberculosis (TB) germs and is put at risk of tuberculosis. Pulmonary tuberculosis accounts for more than 80 percent of cases، mostly in adults with positive sputum smear. The mortality and morbidity of the disease are associated with delay in diagnosis. Delay in diagnosis can be related to the patients or the health care system.
    Methods
    In this historical cohort study، all the patients with smear-positive pulmonary tuberculosis in Hamadan province from 21 March 2006 to 20 March 2012 were studied. Data on demographic characteristics، and clinical and treatment status of patients were extracted using patient registry software entitled TB Register. To determine the relationship between variables and the bacillus load، chi-square test was used. The logistic regression model was used to examine the co-effects of both variables on bacillus load of the patients at the time of the diagnosis. Data were analyzed using Stata11 software.
    Findings
    From 440 patients with smear-positive pulmonary tuberculosis، 51% (221 patients) were men and 49% (219 patients) were women. 57% (251 people) were living in urban and others in rural areas. The grade of sputum smear at the time of diagnosis was associated with area of residence، age group، and gender، that all were statistically significant. Delay in diagnosis among women، was approximately 0. 55 of men and those in urban areas were 67% higher than in rural areas، which were both statistically significant.
    Conclusion
    Individual factors play important role in delayed diagnosis، regarding that men are diagnosed later than the women. Screening programs in the workplace are recommended. Sensitization of private physicians would be effective in early identification of patients in urban areas.
    Keywords: Pulmonary tuberculosis (TB), Diagnosis, Tuberculosis, Iran
  • Mahgol Tavakoli, Maryam Sharifi, Vahid Shaygannejad Page 3
    Background
    Cognitive deficits are common complaints voiced by patients with multiple sclerosis (MS). Several studies have confirmed these deficits. In the other hand، depression has considerable evidence in these patients; whereas، depression can affect the cognitive performances; it is possible that some of these confirmed cognitive deficits had been caused by depression. This study investigated and compared the cognitive performances of depressed and non-depressed patients with multiple sclerosis and healthy controls.
    Methods
    In this causal-comparative research، 52 patients with multiple sclerosis (26 depressed and 26 non-depressed patients) from Kashani hospital in Isfahan، Iran، and 26 healthy controls were selected. They were assessed through the Beck Depression Inventory (BDI-II)، Color Trail Test (CTT)، verbal memory test and visual memory test. The data was analyzed using covariance method.
    Findings
    There were significant differences in attention، immediate and delayed (recall) verbal memory performance between the depressed patients with multiple sclerosis and the two other groups (P = 0. 002). In additon، there were significant differences in delayed (recall and recognition) visual memory performance between healthy group and the two other groups (P = 0. 020). But، there were no significant differences، in immediate visual and delayed (recognition) verbal memory performances، between the three groups.
    Conclusion
    The cognitive performance of the patients with multiple sclerosis not only is affected by neurologic injuries but also it is affected by depression. Depression can cause or intensify the cognitive deficits of the patients with multiple sclerosis.
    Keywords: Multiple sclerosis, Depression, Attention, Visual Memory, Verbal memory
  • Mehran Houdaji, Elham Khosravi, Reza Rouzbahani Page 4
    Background
    Surveying the interrelationships between the environment and human health says about the human health. So، surveying how environmental factors affect the environment and ultimately human health is the concern of geologists and medical ecologists. Multiple sclerosis (MS) is a debilitating disease which cause is unknown yet. This research aimed to to use geographic information systems (GIS) to explore a possible link between the disease and environmental factors.
    Methods
    In this study، several soil samples were taken from Najaf Abad، Mobarake and Lenjan Counties (West of Isfahan، Iran). The level of cadmium concentration was measured via atomic absorption spectrophotometer model “Pye Unicam، SPQ«. In addition، the epidemiology of multiple sclerosis (MS) in 2012 was obtained from Isfahan Health Center and the blood samples of 15 patients were tested for heavy metals. Finally، using Geographic Information System software، the distribution map of cadmium and the disease was drawn.
    Findings
    A significant portion of multiple sclerosis was consistent with soil cadmium distribution in the study areas.
    Conclusion
    The mapping showed that areas with a high prevalence of multiple sclerosis are highly consistent with contaminations such as cadmium. This adaptation shows the disease association with environmental factors and contaminations.
    Keywords: Multiple sclerosis, Soil cadmium, Heavy metal
  • Maryam Nadi, Seyed Mohammad Marandi, Fahimeh Esfarjani, Mahboobeh Mohammadi, Fatemeh Ahmadi Page 5
    Background
    Peripheral neuropathy is a common complaint of diabetes. This complication is created because of the many consequences of disability among patients، as a debilitating disease known. The purpose of this study was investigating the effects of 12-weeks combined training with vitamin D supplement on improvement of sensory-motor neuropathy in women with type 2 diabetes.
    Methods
    This clinical trial study was conducted in Isfahan province، Iran، during 2013-2014. 90 patients were selected and randomly divided in two groups. 9 patients (included 5 intervention، and 4 control patients) were excluded and finally 81 adult females with type 2 diabetes aged 20-55 years were entered to the study. The control group had no training but، received vitamin D. The experimental group، received vitamin D and 12-weeks training program (3 days a week، 60 minutes per session) including aerobic exercises، strength and flexibility. Aerobic exercise intensity was set at 60-70% of maximum heart rate and resistance training intensity was determined by 50 percent of 10 RM (Rep Max). The intensity of neuropathy was measured using Michigan neuropathy screening instrument (MNSI); reflex hammer and tuning fork 128 Hz were used for pre- and post-test.
    Findings
    Followed three months of combined trainings and supplementation with vitamin D، significant reductions in numbness (P = 0. 001)، pain (P = 0. 002)، tingling (P = 0. 001) and weakness (P = 0. 002) in the lower limb was seen. In addition، increases in the sense of touch intervention (P = 0. 005)، detecting the position of the fingers (P = 0. 001) and vibration perception (P = 0. 001) in the tissues after the training was noted. Knee reflexes (P = 0. 770) and ankles (P = 0. 470) did not significantly change after the interventions.
    Conclusion
    It seems that participation in combined trainings and supplementation with vitamin D can decrease the symptoms of sensory-motor neuropathy.
    Keywords: Diabetes_Sensory_motor neuropathy_Combination training_Vitamin D supplement