فهرست مطالب

مجله پژوهش های اخلاقی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بیدهندی، محسن شیراوند صفحه 5
    امروزه مطالعه پیرامون اخلاق زیست محیطی بعنوان بخشی از اخلاق کاربردی از چنان اهمیتی برخوردار است که نظریه پردازان این حوزه را به تلاشی مضاعف جهت ارائه مدل های گوناگونی برای تعامل دو سویه بین انسان و طبیعت وا داشته است. در این بین نظام عرفانی ابن عربی- هر چند بصورت غیر مستقیم – با تمسک به اصل حاکم بر آن یعنی «وحدت وجود» و دیگر مولفه های ساختاری آن و نیز تاکید بر نقش انسان به عنوان حد واسط بین طبیعت و ماوراء طبیعت می تواند الگویی جامع و سیستماتیک در حل بحران های زیست محیطی به بشریت ارائه دهد. در پرتو نظریه وحدت وجود همه موجودات تجلی و مظهری از مظاهر الهی تلقی شده و همه ویژگی ها و کمالات وجودی از قبیل علم،ادراک و قدرت را دارا هستند. هدف این پژوهش پرداختی جدید به مساله اخلاق زیست محیطی با استفاده از مبانی عرفانی ابن عربی است. از جمله نتایج این پژوهش می توان به تحلیل اخلاق زیست محیطی با استفاده از روش عرفانی و نیز ارائه الگویی نوین جهت مواجهه با مسائل و مشکلات جدید دنیای معاصر اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ابن عربی، وحدت وجود، اخلاق زیست محیطی، الگو، طبیعت
  • عطیه خردمند صفحه 23
    نظریه های ناظر آرمانی تئوری هایی فرااخلاقی اند که با رویکردی معنا شناختی شکل گرفته اند. این نظریه ها حقائق اخلاقی را اموری کاملا طبیعی و قابل تجربه تلقی می کنند که باید بر اساس پسند/ ناپسند ناظران آرمانی فرضی تحلیل شوند. بر این اساس، مثلا گزاره ی اخلاقی«x خوب است.» را باید معادل و هم معنی «ناظران آرمانی به xتمایل دارند.» دانست که دقیقا می توانند جایگزین هم قرار گیرند. بر مبنای این تحلیل معناشناختی، اولا دیدگاه های ناظران آرمانی، حقائق اخلاقی را می سازند و ثانیا ملاک صدق و کذب قضاوت های اخلاقی ما قرار خواهند گرفت. بنابراین براساس این تحلیل، انسان ها در هر موقعیت اخلاقی برای دستیابی به داوری صحیح، باید خود را در یک پروسه ی تخیلی قرار دهند و در طی آن بیندیشد که اگر ناظرانی با ویژگی هایی ایده آل وجود داشتند، در آن موقعیت به چه چیزی تمایل داشتند و چه چیزی را نمی پسندیدند. به همین علت تئوری پردازان این نظریه تلاش کرده اند این ناظران را با صفاتی فرشته گونه، شخصیت پردازی کنند؛ تا از این طریق، قضاوت های آنان را از خطاهای عادی انسانی مصون دارند.
    اما تاکید این تئوری پردازان براین است که این صفات باید کاملا نا اخلاقی باشند تا نظریه آنها دوری و خود متناقض نگردد. بنابراین در این نظریه ها، اخلاق تنها بر اساس واقعیت های نا اخلاقی شکل گرفته و وجود هرگونه اصل و ارزش اخلاقی که این ناظران ملزم باشند بر اساس آن داوری اخلاقی کنند، مورد نفی قرار می گیرد. بر این اساس حقائق اخلاقی (خوب/بد و درست/نادرست) از حقائق نا اخلاقی صرف استنتاج خواهند شد. ما بر آنیم که در این نوشتار به بررسی و بازخوانی دقیق این نظریه بپردازیم.
    کلیدواژگان: فرا اخلاق، ناظرآرمانی، برساخت گرایی، صفات نااخلاقی، خاص گرایی
  • محمد جواد دکامی، سید حسن اسلامی اردکانی صفحه 41
    علت گرایش انسان به افعال اخلاقی یکی از مهمترین مباحثی است که در فرا اخلاق مورد بحث واقع می-شود. این مسئله تحت عنوان «نظریه انگیزش اخلاقی» در آثار فیلسوفان و علمای اخلاق مورد بحث قرار می گیرد. دیدگاه فیلسوفان اخلاق در این خصوص متفاوت است. سقراط شناخت را عامل اصلی انگیزش اخلاقی معرفی می کند و ارسطو علاوه بر شناخت، عوامل دیگری چون احساس، تخیل، میل، شوق، عقل، غایت، شخصیت، اراده را در انگیزش اخلاقی موثر می داند. در بین علمای اخلاق مسلمان، ابوحامد غزالی به بحث از علل و عوامل انگیزش اخلاقی اهتمام ویژه داشته است. وی عوامل مختلفی، چون اراده الهی، شناخت، حب ذات، هنر، سماع و وجد را در انگیزش اخلاقی موثر می داند. نقشی که او برای حب و عشق به حق تعالی در انگیزش انسان به سوی اعمال اخلاقی قائل است از سایر عوامل پر رنگ تر است و حتی می توان گفت که بعد از اراده و امر خدا هیچ عاملی به اندازه حب و عشق به او در تحریک انسان و انگیزش اخلاقی او موثر نیست.
    کلیدواژگان: انگیزش، اخلاق، حب، عشق، غزالی
  • مهدی محمدرضایی، محمد محمدرضایی صفحه 57
    نوشتار حاضر بر آن است تا مبانی فلسفه اخلاق سودگرایانه را در سازمان مورد نقد و بررسی قرار دهد. ابتدا به نقش اخلاق در زندگی مخصوصا در سازمان، سپس به مبانی و ارکان نظام اخلاقی سودگرایانه اشاره شده است. سه قرائت مهم و اساسی از نظام اخلاقی سودگرایانه یعنی قرائت «جرمی بنتام» و «جان استوارت میل» و «پیتر سینگر» مورد نقد و بررسی قرار گرفته و روشن شده که هر سه قرائت از اشکالات اساسی و مهمی برخوردارند. در ادامه به اصول منشور اخلاقی جهانی سازمان که عبارتند از: 1. اصل امانت 2. اصل مالکیت 3. اصل اعتبار 4. اصل شفافیت 5. اصل منزلت 6. اصل انصاف 7. اصل شهروندی و 8. اصل حساسیت، به طور مختصر اشاره گردیده و در نهایت در مقایسه نظام اخلاقی سودگرایانه با منشور اخلاقی جهان این نتیجه به دست آمد: سازمان نمی تواند در عین اعتقاد به نظام اخلاق سودگرایانه، به رعایت منشور اخلاقی جهانی پایبند باشد؛ زیرا به پرستش منشور اخلاقی جهانی و نسبیت گرایی اخلاقی منجر خواهد شد. که اولی ناسازگار با سودگرایی و دومی ناسازگار با منشور اخلاقی جهانی می باشد..
    کلیدواژگان: اخلاق، سودگرایی، سازمان، منشور اخلاقی جهانی، فلسفه اخلاق، جان استوارت میل، جرمی بنتام، پیتر سینگر
  • محمد هادی مفتح صفحه 73
    حریم خصوصی به عنوان عرصه تحقق و جلوه گاه بارز اخلاق اجتماعی، از مهمترین مباحث حقوق شهروندی است که از سوی متفکران سیاسی و اجتماعی دارای گرایش به مکاتب فکری مختلف مورد توجه قرار دارد. این حریم، از یکسو به عنوان مرزی برای دخالت شهروندان در امور یکدیگر، و از سوی دیگر به عنوان مرزی برای دخالت کارگزاران حکومتی در امور رعایای تحت حاکمیت، مورد مناقشه و بررسی قرار می گیرد. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به این مساله پرداخته، و با بهره گیری از آیات قرآن کریم و روایات معصومینعلیهم السلام، نگاه مکتب اسلام نسبت به جایگاه حریم خصوصی به عنوان مصداق بارزی از اخلاق اجتماعی اسلامی ارائه گردیده است. در این مقاله اثبات شده است که حریم خصوصی امری لازم الرعایه، هم از سوی سایر شهروندان و هم از سوی عمال حکومت بوده، و تنها آنگاه که با مصلحتی اهم تزاحم پیدا کند قابل هتک خواهد بود، و البته هنگامی که اهم بودن مصلحت مزاحم مردد باشد، اصاله الحظر جاری بوده و مانع هتک حریم خصوصی مزاحم خواهد گشت.
    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، حریم خصوصی، حکومت اسلامی، فقه سیاسی
  • معصومه موحدنیا صفحه 93
    فلاسفه اخلاق برآنند، که زندگی خیر و نیک انسانی سامان یابد، سامان یافتن زندگی انسان از طریق هدایت رفتار و تصمیمات که مجموع زندگی انسان را سامان می دهد، اتفاق می افتد. سود گرایی با معطوف ساختن اندیشه به نتایج فعل، وظیفه گرا با تاکید بر خود فعل... سعی در هدایت تصمیات انسان دارند، اما همه اینها در شرایط متعین امکان دارد. در شرایطی که انسان به نتایج فعل آگاهی کامل ندارد، و یا به خصوصیات فعل اشراف ندارد، چگونه تصمیم بگیرد. در این شرایط با نوعی ریسک مواجه است. ریسک در لغت خطر و خطرآفرینی است، اما در اصطلاح به «تصمیم در شرایط عدم اطمینان» و «فعلی با پیامدها و صدمات ناخواسته اطلاق می شود. در این شرایط هدایت رفتار مشکل است، زیرا انسان به وضعیتی که فعل در آن قرار می گیرد، وقوف کامل نداشته و خصوصیات آن را نمی داند، بنا براین ممکن است که تصمیمات و رفتار انسان خطری را به دیگران»تحمیل«کند. فیلسوفان اخلاق به تصمیم در شرایط ریسک کمتر توجه نموده اند. از این رو تطبیق معیار های اخلاقی در این شرایط بر مصادیقشان مشکل است و تصمیم در شرایط ریسک، مسائل اخلاقی را ایجاد می کند که ضرورت دارد، فلاسفه اخلاق راهکاری برای آن بیابند. مسائلی مانند»امکان توجیه تحمیل ریسک«،»مقبولیت ریسک«. ریسک از مولفه های گوناگون ترکیب شده، مانند؛ حد و مرز ریسک، در معرض ریسک، تصمیم گیرنده ریسک، سود برنده از ریسک،.... سخن از توجیه ریسک و مقبولیت ریسک در هر یک از مولفه های مذکور می تواند بررسی شود. یک بررسی جامع، نیاز به شیوه ترکیبی است. که مولفه های اختیار، آگاهی، انصاف و عدالت سبب عقلانیت ریسک شده و مولفه سودمند بودن،امکان جبران صدمه و خطر احتمالی، حفظ حقوق اساسی فرد و یا افراد سبب مقبولیت ریسک را شامل می شود.
    کلیدواژگان: ریسک، تصمیم، توجیه، مقبولیت
  • محمد نجفی، منصوره قربانی، کمال نصرتی هشی، محمد شاهی صفحه 113
    هدف از نگارش مقاله، بیان دیدگاه امام رضا (ع) در باب روش های تربیت اخلاقی می باشد. پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد کیفی و با روش تحلیلی- توصیفی به تحلیل روش های تربیت پرداخته است. روش های تربیت بدست آمده از آرای ایشان، به قرار ذیل می باشد: 1. روش های زمینه ساز: پرهیز از معاشرت با صاحبان رذائل، ایجاد فضای اخلاقی در جامعه، محبت و احسان، جذبه و آراستگی. 2. روش های آگاهی و بصیرت اخلاقی: الف) روش های آشنا کردن متربی با آموزه های اخلاقی: آموزش اصول و معیارهای اخلاقی، تبیین موانع رفتارهای اخلاقی و راه های غلبه بر آن، بیان عواقب و پیامدهای رفتارهای اخلاقی و ضد اخلاقی، بیان داستان های اخلاقی. ب) روش های پرورش تفکر اخلاقی: تشویق به تفکر در مسائل اخلاقی، تشویق به تفکر قبل از اقدام به عمل، بحث و گفتگو در مسائل اخلاقی. 3. روش های پرورش گرایش ها و عادات مطلوب: میل و رغبت در برابر خوف و ترس، تحریک انگیزه های ایمانی، ارائه الگو، توصیه به تحمیل رفتارهای پسندیده بر نفس، امر به فضیلت ها و نهی از رذیلت ها، نظارت و مراقبت. 4. روش های اصلاح رذائل: شناخت روحیه متربی، اغماض و چشم پوشی، برخورد قاطع.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، روش تربیت، تربیت رضوی، امام رضا(ع)
|
  • Mohammad Bidehendi, Mohsen Shiravand Page 5
    Today, studies about eco-environmental morality as a part of applied morality has taken such importance that the theorist of this field are trying to deliver different models for interaction between human and nature. Mystical principle of Ebn Arabi, in indirect way, with clinging to governing principle – unity of existence- and other important factors and emphasis on human role between nature and beyond nature has given to human being a comprehensive and systematic paradigm for solving eco-environmental problems. In theory of unity, all the creatures are divine and possess all features such as knowledge, understanding, and power. This article aims to have a new look at the problems of eco-environmental morality on the basis of mystical theory of Ebn Arabi. As a result, we can analyze eco-environmental morality with mystical ways, and provide a new model or paradigm facing problems modern world.
    Keywords: Ebn Arabi, unity of existence, eco, environmental morality, paradigm, nature
  • Atieh Kheradmand Page 23
    The theories of ideal supervisor are meta-ethics theories which are formed by semantic approaches. These theories consider ethical realities some natural issues and experienceable which should analyzed according to imaginary ideal supervisors. According to this, for example, ethical comment “X is good” should be equal to “ideal supervisors have inclination to X” which can be utilized interchangeably. According to this analysis of semantic, first of all the perspectives of ideal supervisors makes moral realities and secondly, will be benchmark for falsehood and correctness of moral judgments. Therefore, according to this analysis, human in every kind of moral situation for gaining correct judgment, should put themselves in imaginary situation and think if there is ideal supervisors and what didn’t they like and did inclined to. Due to this reason, theorist of this theory are trying personify and characterize these supervisors with angelic features, to avoid their judgment from human mistakes by doing so.The supervisors emphasize that these features should be immoral because of not being contradictory. Therefore, morality is shaped by immoral realities. And any moral value that supervisors should act according to them is denied. On the basis of this, moral realities (good/bad, correct, incorrect) would be separated by immoral realities. We are trying to analyze and review this theory meticulously.
    Keywords: Meta, ethics, ideal supervisor, rebuilding, immoral features, privatization
  • Mohammad Javad Dokami, Seyyed Hasan Eslami Ardakani Page 41
    The reason of human inclination to moral deeds is one of the most important issues which is discussed in meta-ethics. This issue is discussed in writings of philosophies and scholars of ethics under the name of theory of behavioral motivation. The viewpoints of scholars of ethics are different about this issue. Socrates introduces the main reason of theory of behavioral motivation is recognition, and Aristotle not only includes recognition but also feeling, imagination, inclination, enthusiasm, wisdom, character, willing. Among the Islamic scholars of ethics, Abu Hamed Qazali has looked specifically to discussion of reasons of behavioral motivation. He thinks that God’s will, recognition, affection of God, art, exultation and so on are effective in behavioral motivation. In his vision the role of love to God is playing more role than others, and after God’s will there would be no other reason but love to God in motivating moralities.
    Keywords: Motivation, moralities, love, affection, Qazali
  • Mahdi Mohammad Rezaie, Mohammad Mohammad Rezaie Page 57
    This paper discusses the principles of utilitarian ethics and its critique. First, the role of ethics in life. First, the role of ethics in life, especially in the organization Then the principles of utilitarian ethics is mentioned. Three basic interpretations of utilitarian ethics The reading of Bentham, Mill and Singer were Review And it was clear that all three interpretations are fundamental flaws.The following are the principles of the Global Code of Ethics in Organizations They include: the principle of honesty, the principle of ownership, the principle of validity and trust, the principle of transparency, the principle of esteem, the principle of fairness, principle of citizenship, and the principle of sensibility were Briefly mentioned.Finally, in contrast utilitarian ethics to the Code of Global Ethics It was found that Can not adhere to at the same time utilitarian ethics and the Code of global Ethics Because it will lead to Worshiping of code of global ethics or to moral Relativism that The former is incompatible with utilitarianism And the second with the Code of global Ethics.
    Keywords: Ethics, Utilitarianism, Organization, Code of Global Ethics, Moral philosophy, Mill, Bentham, Singer
  • Mohammad Hadi Mofateh Page 73
    Private territory, in manifestation of social ethics, is the foremost important issues in civil right which has been taken into attention by many political and social thinkers who are in different school. This territory is discussed, in one hand, is a border for intervention of citizens in each other’s life affairs, and on the other hand is a border for intervention of authorities in citizens’ affairs. This issue, in this article, is approached by descriptive-analytic method by employing Quran’s verses and narrations of infallibles (peace be upon them). The viewpoint of school of Islam toward private territory is stated as obvious example of Islamic social ethics. In this article it is proven that private territory should be kept from other citizens and government, but can be broken only if faced by more important issue. If there is a doubt in importance of other issues, the private territory can’t be invaded or broken.
    Keywords: Social ethics, private territory, Islamic government, political jurisprudence
  • Masumeh Movahednia Page 93
    Philosophers of morality have aim to improve good life of human, and it is possible by guidance of behavior and crucial decisions. Utilitarianism has taken the focus of mind to outcome of doing, responsibility-inclined has emphasis on the doing are trying to control human decisions, but all of these will be possible in defined condition. How human being can make a decision in a condition which human has no awareness to the consequence of doing or to the features of doing. In this situation human is faced risk. Risk means danger and taking danger, but literally means “decision in uncertainty”. In this condition, it is hard to manage behavior because we have no control on situation in which action happens and we don’t know the features of situation. So there is a possibility which human’s decisions and behavior impose danger to others. Philosophers of morality pay less attention to decision making in situation of risk. Then, adjusting criterion of morality to examples would be hard, and decision in situation of risk would lead to moral issues that begs for solutions by Philosophers of morality. Issues like “the possibility of rationalizing of imposing risk”, “acceptability of risk”. Risk is made of different factors: risk boundary, exposition to risk, decision maker of risk, beneficiary of risk, …. risk justification and acceptability can be considered in any above-mentioned factors. A comprehensive analysis needs combinative method. Factors like willingness, awareness, fairness and justice will cause rationality of risk and factors like benefit, possibility of compensation of damage and potential danger, maintaining people basic rule will cause acceptability of risk.
    Keywords: Risk, decision, justification, acceptability
  • Mohammad Najafi, Mansoureh Ghorbani, Kamal Nosrati Heshi, Mohammad Shahi Page 113
    This article aims to express Imam Reza’s (AS) viewpoint on methods of moral education. The present study has dealt with analyzing methods of moral education with a qualitative approach and analytical- descriptive method. Methods of moral education from his sayings are as follows: 1. Ground-making
    Methods
    To avoid socializing with those who have moral vices, to create moral atmosphere in society, affection and kindness, charisma and adornment. 2. Methods of awareness and moral insight: a) methods of familiarizing the trainee with ethical teachings: Teaching ethical principles and criteria, articulating obstacles to ethical behavior and ways of overcoming those obstacles, expressing consequences and outcomes of moral and immoral behavior, relating moral stories. B) Methods of nurturing ethical thinking: to encourage individuals to reflect on ethical issues, to encourage reflection before action, the discussion on ethical issues. 3. Methods of fostering desirable tendencies and habits: inclination and willingness against fear and concern, provoking motives of faith, providing model, to recommend the imposition of good behavior to self, practicing true virtues and forbidding vices, monitoring and care. 4. Methods of correcting vices: to recognize the mood of the trainee, to ignore and overlook, decisive encounter.
    Keywords: Moral education, Training Methods, Razavi Training, Imam Reza (AS)