فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 68، خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امین سهیلی، داود رسولی * صفحات 163-169
    پیش زمینه و هدف
    توانایی تصمیم گیری پایه و اساس عملکرد حرفه ای پرستاری بوده و بیش از هر عاملی بر کیفیت مراقبت تاثیر دارد که می توان آن را از طریق آموزش و تجارب بالینی مناسب در فراگیران ایجاد نمود. این در حالی است که بسیاری از فارغ التحصیلان پرستاری قادر به نشان دادن مهارت های تصمیم گیری مناسب نیستند. مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان توانایی تصمیم گیری در دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه انجام شده است.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی هست که به صورت مقطعی بر روی 220 نفر از دانشجویان پرستاری ارومیه به صورت تمام شماری انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تحلیل تصمیم گیری در پرستاری بود که دارای 2 بخش مشخصات فردی با 3 عبارت و ابعاد مختلف تصمیم گیری در پرستاری شامل 81 عبارت در 10 حیطه بود که بر اساس مقیاس درجه بندی افتراق معنایی (دامنه نمرات 1 تا 7) امتیازبندی شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS(19) شده و برحسب نیاز از آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
    یافته ها
    از کل 220 پرسشنامه جمع آوری شده 103 نفر مونث (8/46 درصد) و 198 نفر (90 درصد) مجرد بوده و میانگین سنی نمونه های پژوهش، 83/1±24/21 سال بود. 4/61 درصد از دانشجویان شرکت کننده در مطالعه دارای توانایی تصمیم گیری متوسط و 6/38 درصد نیز دارای توانایی تصمیم گیری عالی بودند. توانایی تصمیم گیری بالینی دانشجویان در بعد خلاقیت بهتر از ابعاد دیگر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که توانایی تصمیم گیری دانشجویان در سطح متوسط بوده و ازآنجایی که تصمیم گیری بالینی تاثیر بسزایی در عملکرد حرفه ای پرستاران دارد، باید تدابیر لازم برای توسعه این مهارت ها بر اساس مطالعات موجود در برنامه آموزشی دانشجویان پرستاری در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، دانشجویان پرستاری، آموزش پرستاری
  • راضیه پیغمبر دوست، زینب فدایی *، محمد باقر حسینی، حبیب الله سودایی، زهره طهماسبی صفحات 170-179
    پیش زمینه و هدف
    نوزادان کم وزن مشکلات جسمانی و روانی زیادی نسبت به شیرخواران طبیعی داشته و نیاز به مراقبت های اصولی برای ادامه حیات و کسب روند رشد و نمو طبیعی دارند. این مراقبت ها باید در منزل تداوم یابد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر بازدید از منزل بر شاخص های رشد نوزادان کم وزن صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده است. 90 نوزاد کم وزن 1500 تا 2500 گرم متولدشده در بیمارستان رازی مرند که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در گروه مداخله علاوه بر مراقبت های روتین، در هفته های اول تا چهارم پس از ترخیص، یک بار در هفته بازدید از منزل به مدت 45 دقیقه دریافت نمودند. مشارکت کنندگان در گروه مداخله، با توجه به نیازهای پیش بینی نشده خود، به صورت 24 ساعته امکان برقراری تماس تلفنی با پژوهشگر را داشتند. گروه کنترل فقط مراقبت های روتین را دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل برگه ثبت اطلاعات دموگرافیک و فرم ثبت شاخص های رشد بود که در بدو تولد و ماه های اول، دوم و سوم تکمیل شد. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 15 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون کای دو و تی تست) انجام شد. سطح معناداری P<0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین وزن نوزادان در گروه مداخله 12/223 ± 08/2313 و در گروه کنترل 61/247 ± 84/2308 گرم بود. متغیرهایی نظیر تحصیلات مادر، میزان درآمد، رتبه تولد و شاخص های رشد بدو تولد در دو گروه اختلاف معناداری نداشتند. بعد از مداخله مراقبتی میانگین وزن و دور سر نوزادان در ماه سوم در دو گروه اختلاف معنی داری پیدا نکردند؛ اما میانگین قد و دور سینه نوزادان در دو گروه مداخله و کنترل در ماه سوم اختلاف معنادار آماری داشت (P<0.001).
    بحث و نتیجه گیری
    برنامه مراقبتی مبتنی بر بازدید از منزل بر بهبود برخی از شاخص های رشد شیرخواران کم وزن تاثیر داشته است. بنابراین پرستاران و سایر مراقبین سلامت نوزادان باید برنامه های مراقبتی مبنی بر بازدید از منزل را در مراقبت از نوزادان کم وزن به کارگیرند.
    کلیدواژگان: نوزاد کم وزن، بازدید از منزل، شاخص های رشد
  • ابوالفضل قاسم زاده * صفحات 180-188
    پیش زمینه و هدف
    در اقتصاددانشی، دارایی های فکری و به خصوص سرمایه های انسانی، جز مهم ترین دارایی هایی سازمانی محسوب می شوند. از پیشایندهای مهم سازمانی و فردی که می تواند در قابلیت یادگیری سازمان ها موثر باشد، فرهنگ سازمان یادگیرنده و سرمایه فکری می باشد. هدف این مقاله بررسی نقش سرمایه فکری و فرهنگ سازمان یادگیرنده بر ظرفیت یادگیری سازمانی در سازمان های درمانی می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر ازنظر روش شناسی، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بیمارستان امام رضا شهر مشهد شامل 600 نفر در سال 1393 می باشد. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری و بر اساس جدول تعیین نمونه کرجسی و مورگان، 150 نفر در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی است که بر اساس بخش ها و نسبت ها تعداد نمونه هر یک از بخش ها معین شد. برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه های استاندارد سرمایه فکری بنتیس (2004)، فرهنگ سازمان یادگیرنده یانگ و همکاران (2004) و ظرفیت یادگیری سازمانی چیوا (2007) استفاده شد. به منظور بررسی روابط متغیرها در الگوی مفهومی از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه فکری و فرهنگ سازمان یادگیرنده نقش معنی داری در تبیین ظرفیت یادگیری سازمانی دارند. همچنین نتایج حاصل از ضرایب همبستگی بین متغیرها در تائید مدل ساختاری پژوهش بود.
    بحث و نتیجه گیری
    سرمایه فکری و فرهنگ سازمان یادگیرنده بر ارتقای ظرفیت یادگیری سازمانی موثر است و می توانند نقش تبیین کننده را بر این متغیر ایفا کنند.
    کلیدواژگان: سرمايه فکري، فرهنگ سازمان يادگيرنده، ظرفيت يادگيري سازماني
  • علیرضا نفعی، شهریار سخایی *، حسین متعارفی صفحات 189-197
    پیش زمینه و هدف
    اعضای مراقبین بهداشتی و درمانی بی وقفه درحال تلاش و کوشش به منظور ارائه مراقبت های کل نگر استاندارد با حداکثر کارآیی همگام با پیشرفت علوم و فناوری، تغییر در سبک زندگی و افزایش هزینه های درمانی به بیماران و اعضای خانواده آنان می باشند. در این راستا اعضاء خانواده نقش مهمی در سلامت و تندرستی بیماران داشته و شرکت آن ها در برنامه مراقبتی یک جزء لاینفک در فرآیند بهبودی محسوب می شود. برای اکثریت افراد جامعه، اتاق احیا آخرین فرصت برای دیدن، صحبت کردن و تماس با عزیز خود می باشد. محروم کردن خانواده از دیدن بیمار خود در مراحل آخر زندگی و در شرایط حیاتی برخلاف فلسفه پرستاری است، لذا با توجه به اهمیت موضوع و بررسی وضعیت موجود، مطالعه ای با هدف بررسی دیدگاه و تجربه بالینی کادر درمانی شهرستان خوی نسبت به بسترهای لازم حضور همراه در زمان احیاء سال 92-1391 انجام شد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی و تحلیلی است که به منظور بررسی دیدگاه و تجربه بالینی136 نفر کادر درمانی نسبت به حضور همراه در عملیات احیاء در بیمارستان های دولتی شهرستان خوی صورت گرفت. پژوهشگر از طریق پرسشنامه خودساخته و از بین کادر درمانی با سابقه6 ماه را به طور اتفاقی از میان بخش ها و شیفت های مختلف انتخاب نموده است. پس از گردآوری داده های مربوط به حضور اعضای خانواده در عملیات احیاء، از آزمون های توصیفی و استنباطی توسط نسخه 16 نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 3/45 درصد شرکت کنندگان با فراهم کردن شرایط برای حضور فردی از اعضاء خانواده بیمار در عملیات احیاء مخالف و 7/44 درصد موافق بوده اند. از دیدگاه کادر درمانی در ارتباط با منافع حضور همراه،60 درصد موافق پیشگیری از توسعه باورهای اشتباه و تصورات غلط در مورد فرآیند احیاء و کمترین آن با 1/33 درصد مربوط به افزایش سطح دانش اعضا خانواده بیمار از عملکرد اعضای تیم احیاء می باشد. همچنین نتایج نشان داد که بین سه گروه کادر درمانی پرستاران، پزشکان و متخصصین و تکنیسین های بیهوشی اختلاف معنی دار (007/0= P) آماری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد، اکثریت کادر درمانی هر دو بیمارستان دولتی شهرستان خوی موافق به داشتن کارکنان درمانی آموزش دیده و مجرب آشنا به مهارت های ارتباطی در طول احیاء بوده و تصمیم گیری در مورد اجازه حضور همراه سلیقه ای بوده چراکه فقط در حدود 3/5 درصد کادر درمانی هر دو بیمارستان از وجود دستورالعمل مکتوب در خصوص اجازه حضور همراه اطلاع داشتند.
    کلیدواژگان: احیاء قلبی، ریوی، کادردرمانی، حضور همراه، اعضای خانواده
  • اعظم رضایی *، رضا مهدوی نژاد، شکوفه شاملو رضایی صفحات 198-207
    پیش زمینه و هدف
    تمرینات پیلاتس می تواند به تقویت عضلات و بازگشت بدن تازه مادران به حالت اولیه کمک کند؛ اما تحقیقات انجام شده در دفاع از این ادعا محدودند، هدف این تحقیق تعیین تاثیر تمرینات پیلاتس بر قدرت عضلات، دامنه ی حرکتی تنه و انعطاف پذیری زنان مبتلا به هایپرلوردوز کمری بلافاصله در دوره پس از زایمان است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در بیمارستان شهید بهشتی شهرستان قروه در 10 روز اول مهرماه سال 1392 انجام شد. سی زن تازه زایمان کرده، مبتلا به هایپرلوردوز کمری، به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایشی (15 نفر) قرار گرفتند. خط کش منعطف برای سنجش قوس کمر، آزمون دراز و نشست برای سنجش قدرت و استقامت عضلات شکم، آزمون بشین و برس برای سنجش انعطاف پذیری عضلات کمر و آزمون تعدیل یافته ی شوبر برای سنجش دامنه ی حرکتی در ریتم کمری- لگنی استفاده شد. پروتکل تمرینات به مدت 8 هفته، 3 جلسه در هفته و هر جلسه یک ساعت انجام شد. باهدف مقایسه میانگین ها از آزمون های t مستقل و t وابسته استفاده شد و سطح معنی داری (5% > P) در نظر گرفته شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از بسته های نرم افزاری spss و اکسل انجام شد.
    یافته ها
    قدرت عضلات شکم و انعطاف پذیری عضلات کمر به طور معناداری افزایش یافت (5% > P). تفاوت معناداری در دامنه ی حرکتی کمر در ریتم کمری - لگنی گروه های کنترل و آزمایشی به وجود نیامد (5% < P).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد تمرینات پیلاتس می تواند در بازگشت به حالت اولیه بدن زنان در دوره ی پس از زایمان نقش بالقوه ای داشته باشد و توصیه ی این تمرینات توسط کارکنان مربوطه در مراکز بهداشت، در راستای کمک به ریکاوری زنان در دوره ی پس از زایمان، مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: تمرینات پیلاتس، قدرت عضلات، دامنه حرکتی تنه، انعطاف پذیری، دوره بعد از زایمان
  • زهرا کوچکی نژاد *، علیرضا محجل اقدم، هادی حسنخانی، زهره صناعت صفحات 208-214
    پیش زمینه و هدف
    اگرچه سرطان به عنوان تشخیص بیماری یک فرد محسوب می شود اما کل افراد خانواده در آن شریک هستند. مطالعات مربوط به سرطان نه تنها محدود بلکه بیشتر بر خود بیمار و فرآیند تطابق وی با بیماری تمرکز دارند و پژوهشی مبنی بر میزان تنش افراد مراقبت کننده در خانواده بیماران مبتلابه سرطان بسیار اندک و محدود است. هدف از این پژوهش تعیین میزان تنش مراقبت کننده از بیماران مبتلابه سرطان پستان و عوامل دموگرافیک تاثیرگذار بر آن است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی تحلیلی است که از مرداد تا اسفند 91 در یک واحد سرپائی شیمی درمانی متعلق به مرکز تحقیقات هماتولوژی انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. 91 مراقبت کننده از بیماران مبتلا به سرطان پستان پرسشنامه های مربوط به مشخصات دموگرافیک و تنش خانواده را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    بیش از نیمی از شرکت کنندگان نمره تنش بالاتر از 7 داشتند که حاکی از شدت بالای تنش است، اما هیچ کدام از متغیرهای دموگرافیک رابطه آماری معناداری را با این تنش نشان ندادند p≥0.00)).
    بحث و نتیجه گیری
    اگرچه مراقبت کنندگان از بیماران مبتلا به سرطان پستان تنش بالائی را تجربه می کنند و نیازمند انجام مداخله روان درمانی هستند اما رابطه ای بین عوامل دموگرافیک با این تنش پیدا نشد. مطالعات بیشتر با حجم نمونه بالاتر برای درک بیشتر روابط لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، خانواده مراقبت کننده، تنش
  • رحیم یوسفی * صفحات 215-225
    پیش زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر مطالعه ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه نگرانی های دوره بارداری در نمونه ایرانی بود که درصدد سنجش نگرانی ها و دغدغه های مرتبط با دوره بارداری است.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه مقطعی روی 242 نفر از زنان باردار بود که به بیمارستان های 29 بهمن، طالقانی و شهید محلاتی مراجعه کرده بودند. شرکت کنندگان پرسشنامه نگرانی های دوره بارداری، مقیاس نگرانی کمبریج و پرسشنامه اضطراب حالت اسپیلبرگر را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی (تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس)، تحلیل واریانس چندمتغیری و همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی روی 12 گویه پرسشنامه نگرانی های دوره بارداری، سه عامل را شناسایی کرد: نگرانی درباره نوزاد و تولد، نگرانی درباره وزن و تصویر بدنی و نگرانی درباره هیجان ها و روابط. پرسشنامه نگرانی های دوره بارداری روایی ملاکی، پایایی بازآزمایی و همسانی درونی خوبی را نشان داد. همچنین مقایسه دو گروه از زنان باردار (اولین بارداری در برابر چندمین بارداری) نشان داد، زنان با بارداری اول در مقایسه با زنان با چندمین بارداری، نمرات بالاتری را در پرسشنامه نگرانی های دوره بارداری کسب کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    پرسشنامه کوتاه و مفید نگرانی های دوره بارداری، ویژگی های روان سنجی لازم را دارد. در این پژوهش سه عامل استخراج شده در پرسشنامه نگرانی های دوره بارداری، با عوامل استخراج شده در نسخه اصلی منطبق بود. پژوهش حاضر ابزاری را معرفی می نماید که می تواند در سنجش و ارزیابی نگرانی های مادران در دوره بارداری سودمند واقع شود.
    کلیدواژگان: روان سنجی، نگرانی، بارداری
  • سیما یونسی، صدیقه امیرعلی اکبری *، معصومه نمازی، سمیه اسماعیلی، حمید علوی مجد صفحات 226-233
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای دیسمنوره اولیه و پیامدهای نامطلوب آن بر کیفیت زندگی و نیز شواهدی دال بر خاصیت شنبلیله به عنوان گیاه دارویی ضدالتهاب و ضد درد، این مطالعه به منظور تعیین تاثیر کپسول دانه شنبلیله بر شدت دیسمنوره اولیه انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دو سوکور با 101 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. نمونه ها ازنظر شدت دیسمنوره مشابه سازی شده و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 50 و 51 نفری قرار گرفتند. کپسول دانه شنبلیله حاوی 900 میلی گرم پودر دانه روزی سه بار و هر بار 2 الی 3 عدد طی سه روز اول قاعدگی و در طی دو سیکل تجویز گردید. به افراد گروه کنترل، کپسول هایی مشابه با همان دستورالعمل و حاوی نشاسته تجویز شد. شدت درد بر اساس معیار آنالوگ بینایی 0 تا 10 سانتی متر و علائم سیستمیک با استفاده از سیستم معیار چندبعدی گفتاری قبل از مطالعه و در طی دو سیکل متوالی سنجیده شد. داده ها با شاخص های میانگین و انحراف معیار و تست های من ویتنی، فریدمن و ویلکاکسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله ازنظر شدت درد بین دو گروه اختلاف وجود نداشت. در سیکل اول و دوم بعد از مداخله آزمون من ویتنی بین دو گروه اختلاف معنی داری را نشان داد (05/0 p<). اختلاف میانگین شدت درد در گروه دانه شنبلیله قبل از مداخله و سیکل اول و دوم بعد از مداخله در آزمون فرید من معنی دار بود (001/0 P<). طول مدت درد بین دو سیکل در گروه دارونما به لحاظ آماری معنی دار نبود، اما در گروه دانه شنبلیله طول مدت درد بین دو سیکل به لحاظ آماری کاهش معنی داری داشت (001/0 P<). علائم سیستمیک همراه با دیسمنوره در گروه دانه شنبلیله کاهش معنی داری داشت (05/0 p<) ولی فقط شدت بی حالی در گروه دارونما کاهش نشان داد (01/0 P=). در طول پژوهش هیچ عارضه جانبی در گروه ها گزارش نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بررسی حاضر به نظر می رسد شنبلیله می تواند باعث کاهش شدت دیسمنوره شود. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد می شود تا در صورت دستیابی به نتایج مشابه از این گیاه بتوان در کاهش دیسمنوره استفاده نمود.
    کلیدواژگان: شنبلیله، دیسمنوره، طب مکمل
  • سید میثم موسوی، مینا انجم شعاع *، قاسم رجبی واسوکلایی، محمد عزتی اثر، رامین وره زردی صفحات 234-245
    پیش زمینه و هدف
    عدالت در توزیع امکانات و خدمات سلامت باهدف ارتقاء دسترسی و بهره مندی از خدمات بهداشت و درمان برای آحاد جامعه، صورت می گیرد. هدف از پژوهش حاضر، تحلیلی بر بهره مندی از شاخص های توسعه خدمات بهداشتی و درمانی در شهرستان های استان آذربایجان غربی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است و شهرستان های استان آذربایجان غربی جامعه آماری پژوهش را شامل می شوند که بر اساس 15 شاخص رتبه بندی شده اند. داده ها به روش کتابخانه ای و از طریق مرکز آمار ایران جمع آوری شده است. شاخص های موردمطالعه با استفاده از مدل آنتروپی شانون وزن دهی شده و سپس با بهره گیری از سه روش امتیاز استانداردشده، تاکسونومی عددی و تاپسیس (TOPSIS)، به ارزیابی هر یک از شهرستان ها ازنظر میزان برخورداری از امکانات و خدمات پرداخته شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن است که شاخص های توسعه خدمات بهداشتی و درمانی در استان آذربایجان غربی به صورت متوازن توزیع نشده و اختلاف فاحشی بین شهرستان ها ازنظر توسعه خدمات سلامت مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده از فن آنتروپی شانون، شاخص نسبت تعداد مراکز بهداشتی درمانی روستایی به ازای هر هزار نفر جمعیت به عنوان مهم ترین و شاخص نسبت تعداد آزمایشگاه به ازای هر هزار نفر جمعیت به عنوان کم اهمیت ترین شاخص معرفی گردید. بر اساس یافته های روش ترکیبی کپ لند نیز شهرستان های ارومیه و پیرانشهر به ترتیب برخوردارترین و محروم ترین شهرستان های استان آذربایجان غربی ازنظر شاخص های موردبررسی تشخیص داده شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، اختلاف زیادی بین شهرستان های استان آذربایجان غربی ازنظر بهره مندی از امکانات و خدمات سلامت وجود دارد؛ لذا به سیاست گذاران پیشنهاد می شود به منظور توزیع عادلانه امکانات و خدمات سلامت در برنامه ها، توجه ویژه ای در تخصیص منابع به مناطق محروم داشته باشند.
    کلیدواژگان: بهره مندی، شاخص های توسعه، بهداشتی و درمانی، آذربایجان غربی
  • علیرضا شیرپور، فرزانه رضایی، امین عبدالله زاده فرد، علی تقی زاده افشاری * صفحات 246-252
    پیش زمینه و هدف
    استعمال مزمن الکل بازجذب توبولی کلیه را کاهش داده و باعث کاهش عملکرد کلیه می شود. ارتباط بین مصرف الکل و عملکرد کلیه به خوبی شناخته نشده است. هدف اصلی این مطالعه بررسی اثرات مصرف الکل بر روی عملکرد کلیه و اثرات بهبودی احتمالی عصاره زنجبیل بر عملکرد کلیه در مصرف الکل می باشد.
    مواد و روش کار
    24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 3 گروه: کنترل، اتانول (5/4 گرم با ازای کیلوگرم وزن بدن، گاواژ) و گروه اتانول درمان شده با عصاره زنجبیل (50 میلی گرم عصاره و همان اندازه اتانول)، تقسیم شدند. 42 روز بعد از درمان موش ها تحت بیهوشی کشته و نمونه خون جهت آزمایشات بیوشیمیایی گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که در گروه اتانول کاهش معنی داری در میزان فیلتراسیون گلومرولی و افزایش معنی دار در کراتینین، اوره و سیستاتین C پلاسما در مقایسه با گروه کنترل وجود دارد. مصرف عصاره زنجبیل همراه با اتانول سبب کاهش معنی دار این تغییرات در مقایسه با گروه اتانول شد.
    بحث و نتیجه گیری
    مصرف عصاره هیدرو الکلی زنجبیل باعث بهبود اختلال عملکردی ناشی از مصرف اتانول در کلیه شد که ممکن است این اثرات عصاره زنجبیل ناشی از خاصیت آنتی اکسیدانتی آن باشد.
    کلیدواژگان: زنجبیل، سیستاتین c، اتانول، کراتینین، میزان فیلتراسیون کلیوی
|
  • Amin Soheili, Davoud Rasouli Pages 163-169
    Background and Aims
    The ability of Decision-Making is one of the fundamental features of nursing professional practice, and it influences quality of care more than any other factor. It can be acquired by proper education & clinical experiences. Meanwhile, a lot of nursing graduates can’t demonstrate their Decision-Making skills. This study aimed to determine nursing students’ Decision-Making ability in Urmia School of Nursing and Midwifery.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 220 nursing students in Urmia Medical Sciences University in 2014. Data collecting instrument was a questionnaire (“Analysis of Decision-Making in Nursing”) with 2 parts: demographic characteristics (3 items) and different aspects of Decision-Making in nursing (81 items that classified in 10 scope and rated according to semantic differentiate scale (1 to 7). After entering the data to the SPSS (19) software, data analysis was performed by using descriptive and inferential statistics, as needed.
    Results
    103 of participants were female (46.8%) and 198 were single (90%). The mean and standard deviation of the age of the subjects was 21.24 ± 1.83. 61.4% of the participants had the moderate Decision-Making ability, and 38.6% of them had high Decision-Making ability. The participants’ clinical decision-making ability in “Creativity” aspects was better than other aspects.
    Conclusion
    The results showed that the Decision-making ability in nursing students was moderate. Therefore, to take the effective steps and to expand the Decision-Making ability in nursing students, it is highly recommended to include relative courses in nursing curriculum.
    Keywords: Decision, Making, Nursing Students, Nursing Education
  • Razieh Peighambardoost, Zeinab Fadaiy *, Mohammad Bagher Hoseini, Habibolah Sodsiee, Zohreh Tahmasebi Pages 170-179
    Background and Aims
    Low birth weight babies compared to normal infants have a lot of physical and mental problems, and they require proper care to survive and achieve normal growth and development. Studies suggest that this cares should be continued at home. This study tries to evaluate the effect of implementing home-visit program application on the growth indices of LBW infants.
    Materials and Methods
    The present study is a randomized clinical trial carried out in Marand city. 90 low birth weight i nfants who have inclusion criteria were selected through available sampling, and they were randomly divided into two groups of control (45), and intervention(45). In the intervention group, in addition to routine care delivery, the babies received home visit care program once a week for 45 minutes, one to four weeks after discharge. The control group received only routine care. Data collection tool included demographic data sheet, and infant's growth indices form which were completed at birth, the first, second and third weeks. The data were analyzed via SPSS software v. 15, using descriptive and inferential statistical testes (chi-square test and t-test) in 0.0 5% p-value.
    Results
    Average weight of the infants in the intervention group was 2313.08 ± 223.12 grams in the intervention group, and 2308.84 ± 247.61 grams in the control group. The difference between variables such as maternal education and income, and birth growth parameters w ere not significant between two groups. Average weight and head circumference in the third month were not significant between the two groups as well. But the average height and chest circumference of newborns in the intervention and control groups were statistically significant in the third month (P <0.001).
    Conclusion
    Implementing care plan based on home visits had a positive influence on improving some growth indicator in low birth weight infants. Therefore, nurses and other neonatal care providers are suggested to apply care plan s based on home visits in low birth weight infants.
    Keywords: LBW, growth indicators, home visit
  • Abolfazl Ghasemzadeh Pages 180-188
    Background and Aims
    In the knowledge economy, intellectual property, and especially human capital, is among the most important assets of an organization. Learning organization culture and intellectual capital are important organizational and individual behaviors that can affect organizational learning capability. This paper examines the role of intellectual capital and learning organization culture in the organizational learning capability of health care organizations.
    Materials and Methods
    In terms of research methodology, this is a descriptive and correlational study. The statistical population included all 600 nurses of Imam Reza Hospital in Mashhad in 2014. According to the statistical population, 150 nurses were selected as the sample on the basis of Krejcie and Morgan sample table. The sampling method is stratified random sampling according to which the sample of each ward is determined on the basis of wards and ratios. To gather the data, the standard questionnaires of Bontis (2004) intellectual capital, Yang (2004) learning organization culture and Chiva (2007) organizational learning capacity were used. To investigate the relationship among the variables in the conceptual model, the average structural model was used.
    Results
    The results showed that intellectual capital and learning organization culture bear a significant role in explaining the organizational learning capacity. Moreover, the results of the correlation coefficient among the variables approved the structural model of the study.
    Conclusion
    Intellectual capital and learning organization are effective in promoting and explaining the organizational learning capacity.
    Keywords: intellectual capital, learning organization culture, organizational learning capability
  • Alireza Nafei, Shahriyar Sakhai *, Hossein Motaarefi Pages 189-197
    Background and Aims
    Members of the health care providers continuously are trying to provide holistic care standards with maximum efficiency to their patients and family members. In this context, the family plays an important role in health care plan for the patients. Their participation in the program is an integral part of the healing process. For the majority of the population, resuscitation room is the last chance to see, talk and touch their loved family members. Prohibiting the families to visit patients in their final stages of life and in critical condition is contrary to the philosophy of nursing. According to CPR, the need for effective care is necessary not only for patients but also for their anxious relatives.
    Materials and Methods
    A descriptive and analytical study was used to explore the attitudes of 136 medical staff of public hospitals at Khoy city towards family presence during resuscitation. By using a self administered structured questionnaire, health care providers with 6 months experience in clinical wards were participated in the study. After the data were collected in connection with family presence during resuscitation, descriptive and inferential analysis had been done by SPSS-16software.
    Results
    In this study, 45/3% of participants disagreed with the presence of family members during CPR, while 44/7% of them agreed. Concerning the benefits of family presence during resuscitation, 60% agreed to prevent misinterpretation of the family presence in resuscitation activities, and (33/1%) agreed with enhancing knowledge about resuscitation team performance. Also the results revealed that there is a statistically significant difference (P=0/007) between the three groups of medical staff nurses, physicians and anesthesiologists.
    Conclusion
    The results of this study showed the majority of medical staff of both public hospitals in Khoy city, agreed to have trained and qualified medical personnel communication skills during the resuscitation. About three fifths of the hospital's medical staffs were aware of the existence of written policies on family presence.
    Keywords: Cardiopulmonary resuscitation, medical staff, family presence, family member
  • Aezam Rezaei *, Dr Reza Mahdavinejad, Dr Shcoofeh Shamloo Rezaei Pages 198-207
    Background and Aims
    Pilate's exercise can help strengthen the muscles and improve the post natal mother’s body restoration in post-partum. However, research to support this clime is limited. The aim of this study is to determine the Pilate's exercises effects on muscles strength, trunk joints range of motion and flexibility of women with hyperlordosis in immediate post- partum period.
    Materials and Methods
    This investigation was done in Shaheed Beheshty hospital, from 23rd September to 2nd October 2013. Thirty new parous women with lumbar hyperlordosis were enrolled. Subjects were selected objectively, and they were randomly divided into experimental and control groups. The flexible ruler was used to measure the lumbar lordosis. Sit-up test was used to measure the strength of abdominal muscles; sit-and-reach test was used to measure the flexibility of low back muscles, and lumbo-pelvic rhythm range of motion measured by modified Schoober’s test. The exercise protocol was performed for eight weeks, three sessions per week and one hour per session. To compare the mean numbers, paired and sample t-test was used, Statistical significance was set at P ≤.05.The data were analyzed with the use of the Excel and SPSS software package.
    Results
    There was a significant increase in the local strength of abdominal muscles and flexibility of low back muscles (P 14<'> 05). There was no significant difference between experimental and control groups in lumbo-pelvic rhythm range of motion (P 14>'>. 05).
    Conclusions
    Pilate's exercises could have a potential role in women's body restoration in post partum, and it will be useful for health provider at health centers to apply this exercise to help women in post- partum recovery.
    Keywords: Pilates Exercise, Muscles strength, Trunk range of motion, Flexibility, Postpartum period
  • Zahra Kochaki Nejad *, Alireza Mohajjel Aghdam, Dr Hadi Hasankhani, Dr Zohreh Sanaat Pages 208-214
    Background and Aims
    Although cancer attacks only one person, all family members are involved. Most studies on cancer have been focused on patient, but the families coping process and their needs are ignored by care providers. The goal of present study is to investigate the amount of care giver strain to breast cancer patients, and their demographic characteristics.
    Materials and Methods
    This is a Typical Descriptive study which lasted from July 2012 to February 2013. Participants recruited from outpatient chemotherapy setting of Tabriz University of Medical Sciences (Iran) using convenience sampling method. 91 family care givers of breast cancer patients completed the demographic and care giver strain index questionnaires.
    Result
    More than half of the subjects in this study had a strain score above7 which represents severe care giver strain but none of the demographic variables had a significant statistical relationship with care strain.
    Conclusion
    Although care givers in this study experienced a great amount of strain and need psychotherapy intervention, none of the demographic variables could predict this tension. Studies with larger sample size assessing other factors may be helpful in understanding causal relationships.
    Keywords: Breast cancer, Family care giver, strain.
  • Dr Rahim Yousefi * Pages 215-225
    Background and Aims
    T he aims of present research was to study psychometric properties of the Prenatal Distress Questionnaire (PDQ) in Iranian sample, which aims to assess worries and concerns related to pregnancy.
    Materials and Methods
    T his is a cross-sectional survey with 242 pregnant women attending in three 29 Bahman, Taleghani, and Shahid Mahallati hospital's in Tabriz. Participants completed the PDQ, CWS, and STAI. Data was analyzed with exploratory factor analysis (principal component analysis with varimax rotation), MANOVA, and Pearson correlation.
    Results
    Exploratory factor analysis of all 12 items making up the PDQ identified three factors: concerns about birth and the baby, concerns about weight/body image, and concerns about emotions and relationships. PDQ showed that a good concurrent validity, test-retest stability, and internal consistency. Also, comparison of two group (first pregnancy versus several pregnancy) showed that first pregnant women achieved higher scores in PDQ.
    Conclusion
    The PDQ is a short, easy-to-complete questionnaire that has good psychometric properties. In this study, the three factors identified from the 12 items making up the PDQ are in line with factors found in original version. Present study emphasizes that the instrument could be beneficial in assessment and appraisal of mothers worries in prenatal period.
    Keywords: Psychometrics, Distress, Pregnancy
  • Sima Younesy, Sedigheh Amir Ali Akbari *, Masomeh Namazi, Dr Somaieh Esmaieli, Dr Hamid Alavi Majd Pages 226-233
    Background And Aims
    In view of the high prevalence of primary dysmenorrhea and its undesirable consequences on the quality of life, and due to the anti-inflammatory properties of fenugreek, this study was carried out to examine the effect of fenugreek extract on primary dysmenorrhea.
    Materials and Methods
    The double blind clinical controlled study was conducted on 101 students at Shahid Beheshti University. Students were randomly assigned to two groups who received fenugreek (n=51) or placebo (n=50). For the first 3 days of menstruation, 2−3 capsules containing fenugreek seed powder (900 mg) were given to the subjects three times daily for two consecutive menstrual cycles. Pain severity was evaluated using a visual analog scale and systemic symptoms were assessed using a multidimensional verbal scale. The severity of the symptoms in each group and between the two groups was analyzed, respectively, with the Friedman and the Man-Whitney tests.
    Results
    Pain severity at baseline did not differ significantly between the two groups. Pain severity was significantly reduced in both groups after the intervention; however, the fenugreek group experienced significantly larger pain reduction (p<0.001). With respect to the duration of pain, there was no meaningful difference between the two cycles in the placebo group (p=0.07) but in the fenugreek group, the duration of pain decreased between the two cycles (p<0.001). Systemic symptoms of dysmenorrhea (fatigue, headache, nausea, vomiting, lack of energy, syncope) decreased in the fenugreek seed group (p<0.05). No side effects were reported in the fenugreek group.
    Conclusion
    These data suggest that prescription of fenugreek seed powder during menstruation can reduce the severity of dysmenorrhea; further studies are needed to compare fenugreek with anti-inflammatory medications.
    Keywords: Dysmenorrhea, Fenugreek, Herbal medicine
  • Dr Seyyed Meysam Mousavi, Mina Anjomshoa *, Ghasem Rajabi Vasokolaei, Dr Mohammad Ezati Asar, Ramin Varezardi Pages 234-245
    Background and Aims
    Being fair in distribution of health care services is the main factor in accessing and enjoying the health services. The aim of this study was to examine the regional disparities in health care services in West Azerbaijan province.
    Materials and Methods
    This study was a descriptive analytical study which was carried out on different cities of West Azerbaijan province. Study sample included the towns of West Azerbaijan province, ranked based on 15 health indices. The indices were calculated using Shannon entropy. Finally, three methods (Standardized Score, Numerical Taxonomy, TOPSIS technique) were used to rank the cities of the West Azerbaijan in terms of accessing to health indices.
    Results
    The findings showed distinct regional disparities in health care services across West Azerbaijan province. Shannon entropy introduced the number of rural active health center per 1000 people as the most important indicator and the number of laboratory per 1000 people as the less important indicator. According to Copeland method, Urmia and Piranshahr cities were ranked as first and the last in terms of accessing to health care services respectively.
    Conclusions
    There are significant differences of healthcare service access in the cities of the West Azerbaijan province. Therefore, policy makers should consider resource allocation according to the access to health care indices.
    Keywords: Access, Development Indices, Health care services, West Azerbaijan
  • Dr Alireza Shirpour, Farzaneh Rezaei, Dr Amin Abolahzadeh Fard, Dr Ali Tagizadeh Afshari * Pages 246-252
    Background and Aims
    Chronic alcohol administration decreases the renal tubular reabsorption and induces renal dysfunction. The association between alcohol consumption and renal function, however, is not very well known. The principal aim of this study was to investigate the effects of chronic ethanol consumption on the functions of the kidney and the possible modification of this effect by ginger extract.
    Materials and Methods
    Twenty-four male wistar rats were divided into three groups namely: Control, ethanol (4.5 gr/kg BW by gavaj), and ginger extract treated ethanolic groups (4.5 gr/kg ethanol along 50 mg of ginger extract). Cystatin c, urea and creatinine in plasma were measured after 42 days.
    Results
    The results revealed that there was a significant decrease in glomerular filtration rate (GFR) and also significant increase in plasma creatinine, urea and cystatin c in ethanol group compared to the control group. Ginger extract treatment improved kidney disfunction induced by ethanol and it may be due to the ginger antioxidant properties.
    Conclusion
    Ginger extract ameliorate kidney dysfunction induced by alcohol.
    Keywords: Ginger, CystatinC, Ethanol, Createnin, Glumerolarfilteration rate.