فهرست مطالب

نشریه پلاسما و نشانگرهای زیستی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرام محمدی، محمدرضا بیگدلی صفحه 1
    مقدمه وهدف
    مطالعات اخیر بیان می کنند که هایپراکسی (Hyperoxia) نورموباریک (HO)، آسیب ناشی از هایپواکسی اکسیژن رسانی مجدد را در مغز کاهش داده و بیان مبادله گر سدیم-کلسیم 1 را افزایش می دهد. هدف از این تحقیق، تعیین رابطه اثر HOبر مبادله گر سدیم- کلسیم1(NCX1Na+/Ca2+ Exchanger1) و حجم ایسکمی (IVInfarct Volume) در مدل جانوری سکته است.
    روش کار
    رت ها به دو گروه آزمایشی تقسیم شدند. اولین گروه در معرض هایپراکسی 95% به مدت 6 روز، هر روز به مدت 4 ساعت و گروه دوم به عنوان کنترل در معرض اکسیژن 21% در همان اتاقک قرار گرفت. هر گروه اصلی به 2 زیرگروه انسداد شریان میانی مغزی(MCAO) و دست نخورده(Intact) تقسیم شدند. بعد از 2، 5، 10 و 15 روز پس از تیمار، زیر گروه MCAOبه مدت 60 دقیقه در معرض MCAOسمت راست قرار گرفتند. بعد از 24 ساعت ریپرفیوژن، حجم ایسکمی در زیرگروه های MCAOاندازه گیری شد. بیان NCX1در مغز در زیرگروه های دست نخورده در نواحی کور، پنومبرا و ساب کورتکس ارزیابی گردید.
    یافته ها
    پیش شرطی سازی با هایپراکسی، IVرا کاهش و باعث افزایش بیان NCX1در پنومبرا و ساب کورتکس شده و به تدریج در طول 15 روز پس از تیمار اثرات هایپراکسی از بین رفت.
    نتیجه گیری
    اگرچه مطالعات بیشتر برای شفاف سازی مکانیسم های دخیل در مقاومت به ایسکمی نیازمند است، می توان بیان کرد که هایپراکسی با بیان NCX1و کاهش IVمرتبط بوده و این نتایج تائید کننده یک نقش نوروپروتکتیو برای NCX1در تولید محافظت به ایسکمی می باشد.
    کلیدواژگان: مبادله گر سدیم، کلسیم1، هایپراکسی، ایسکمی مغزی، محافظت عصبی، حجم سکته
  • علی خدادوست، حسین خارا، وحید تقی زاده، محمدرضا ایمانپور صفحه 13
    مقدمه و هدف
    اردک ماهی(Esox lucius) جزئ ماهیان با ارزش حوضه آبریز دریای خزر است که در برخی رودخانه ها با گیاهان آبزی و در تالاب ها زندگی می کند. مطالعات انجام شده درشاخص های مهم بیولوژی تولیدمثل، از جمله مراحل رسیدگی گنادی مولدین این ماهی کمتر بوده در نتیجه هدف از این مطالعه بررسی بافت شناسی روند رشد و تکامل تخمدان اردک ماهی است.
    روش کار
    پس از بیومتری 50 ماهی در یک سال، به منظور بافت شناسی و تعیین مراحل رسیدگی جنسی تخمدان، نمونه های فیکس و رنگ آمیزی شده به کمک میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    مراحل رسیدگی جنسی نشان داد که گناد اردک ماهی از نوع تکامل هم زمان(Synchronous) می باشد.مراحل رشد و رسیدگی تخمدان4 مرحله ای بوده و در نمونه ها مراحل II تا Vرسیدگی جنسی مشاهده گردید. کمترین و بیشترین وزن تخمدان در فصل تابستان و زمستان، بالاترین قطر تخمک در زمستان، بیشترین تعداد تخمدان و هماوری مطلق در پاییز، بیشترین و کمترین شاخص وزنی گناد در نیمه اول زمستان و تابستان بود.
    نتیجه گیری
    یافته های بدست آمده نشان داد که اردک ماهی دارای تخ م ریزی یک باره می باشد.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، تخمدان، اردک ماهی، رسیدگی جنسی
  • نسیم نعیمی، حمیدرضا عادلی، کبری زارع صفحه 23
    زمینه و هدف
    مورفولین ماده ای سمی با کاربرد فراوان در صنایع و کشاورزی است که ازطریق خوراکی، تنفسی و پوستی قابل جذب می باشد. این تحقیق با هدف بررسی اثراتمورفولین برپارامترهای خونی و بافت طحال درموش سفید نر6 هفته ای، انجام گردید.
    روش کار
    40 سرموش نر بالغ در4 گروه شاهد، سرم فیزیولوژیک(گروه شم)، تیمارAو Bمورد مطالعه قرارگرفتند. گروه Aتحت اثرخوراکی مورفولین(mg/kg300) به مدت 15 روز، هر روز در یک نوبت به میزان0.1 میلی لیتراز محلول تهیه شده(09. میلی لیترمورفولین +0.91 میلی لیتر آب مقطر) و گروهB نیز به صورت هم حجم با مورفولین و سرم فیزیولوژیکی به روش خوراکی به همان مدت تیمارشد. پس از توزین، بیهوشی و خون گیری، برخی پارامترهای خون و مطالعات ماکروسکوپی و میکروسکوپی طحال از طریق لام های تهیه شده، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه Aافزایش معنی داری در تعداد گلبول های قرمز(7.6%)، هماتوکریت(21%)، چگالی پلاسما(25%) و هموگلوبین(10%)، وزن طحال(14.6%)، ضخامت دیواره شریانچه مرکزی پالپ سفید (30%) و کاهش معنی داری در ضخامت دیواره کپسول طحال و فیبری شدن آن(3.8%)، وزن موش ها(14.2%) نسبت به گروه شاهد و شم مشاهده شد، همه ویژگی های ذکر شده در گروه B(به جز ضخامت دیواره کپسول و وزن بدن) کاهش یافت و اختلاف معنی داری با گروه Aداشت(P<0/05)
    نتیجه گیری
    معنی داری رابطه نشان داد که مورفولین با دوزهای استفاده شده، باعث افزایش پارامترهای خونی، به هم ریختگی پارانشیم، التهاب، افزایش وزن طحال وکاهش وزن بدن موش ها شد و سرم فیزیولوژیکی اثرات مضر آن را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مورفولین، سرم فیزیولوژیکی، فاکتورهای خونی، طحال، موش سفید نر
  • مریم رحیمی کازرونی، مختار مختاری، مهرداد شریعتی، سمیه رحیمی کازرونی صفحه 33
    زمینه وهدف
    کادمیوم از آلاینده های محیطی مهم محسوب می گردد و دارای اثرات سمی متنوع می باشد. در این تحقیق، اثر عصاره آبی الکلی لعل کوهستان برمیزان کراتینین،BUN، اسیداوریک و تغییرات بافت کلیه به دنبال مسمومیت ناشی از کلرید کادمیوم در موش صحرایی نر بررسی شد.
    روش کار
    48 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار به 6 گروه 8تایی به صورت زیر تقسیم شدند: گروه کنترل بدون هیچ تیمار دارویی، گروه شاهد دریافت کننده آب مقطر، گروه تجربی1 تیمار شده با mg/kg2 کلریدکادمیوم، گروه تجربی2 تیمار شده با mg/kg500 عصاره آبی الکلی لعل کوهستان و گروه های تجربی 3 و 4 ابتدا mg/kg2 کلریدکادمیوم و سپس به ترتیبmg/kg)250) و500 عصاره را به مدت 21 روز دریافت کردند. در پایان دوره آزمایش، پس از توزین تمام گروه ها از نمونه های خونی برای اندازه گیری غلظت سرمی کراتینین،BUN و اسیداوریک استفاده و پس از خارج کردن کلیه ها، مقاطع بافتی تهیه شده با میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه ANOVAو به دنبال آن تست Tukeyارزیابی شدند.
    یافته ها
    کلریدکادمیوم باعث کاهش معنی دار وزن بدن، افزایش معنی دار در غلظت سرمی کراتینین، BUN، اسیداوریک و آسیب در بافت کلیه نسبت به گروه های کنترل و شاهد شد. درحالی که عصاره لعل کوهستان باعث افزایش معنی دار وزن بدن، کاهش معنی دار در غلظت سرمی کراتینین، BUN، اسیداوریک و بهبود آسیب کلیوی در گروه های مسموم شده با کلریدکادمیوم می شود(0.05>p)
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله نشان داد عصاره لعل کوهستان اثرات حفاظتی در برابر مسمومیت کلیوی ناشی از کلریدکادمیوم و پارامترهای کلیوی دارد.
    کلیدواژگان: لعل کوهستان، کراتینین، BUN، اسیداوریک، کلریدکادمیوم
  • اکبر کریمی، مجید گورویی صفحه 43
    زمینه و هدف
    مالتیپل اسکلروزیس(MS) بیماری خود ایمنی و التهابی در سیستم عصبی مرکزی است. کرفس کوهی دارای خواص ضد التهابی و ویتامین12Bتنظیم کننده سیستم ایمنی است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات عصاره الکلی برگ کرفس کوهی و 12Bبر روی آنزیم های لیزوزومی و شاخص بافتی در موش صحرایی مبتلا به انسفالومیلیت آلرژیک تجربی(EAE)است.
    روش کار
    در این مطالعه از 50 رت ماده لویس(180-200 گرم) استفاده و در 40 سر از آن ها EAEالقاء شد. عصاره الکلی برگ کرفس کوهی(mg/kg30) و ویتامین 12Bmg/kg5) از طریق درون صفاقی به مدت 10 روز جهت درمان استفاده گردید. سطوح آنزیم های لیزوزومی و آنزیم های شاخص بافتی با روش های بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی های آماری با استفاده از ANOVAمورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    درمان رت های مبتلا به EAEبا عصاره الکلی برگ کرفس کوهی و 12Bبه کاهش معنی داری در شرایط بد کلینیکی، سطح آنزیم های لیزوزومی و آنزیم های شاخص بافتی منتهی شد(p≤0/05)
    نتیجه گیری
    تیمار توام کرفس کوهی و ویتامین12Bشاخص های التهابی را کاهش و دارای خواص ضد التهابی می باشند.
    کلیدواژگان: کرفس کوهی، ویتامین12B، انسفالومیلیت آلرژیک، رت
  • الهه ابراهیمی، مسعود پارسانیا، حمید حسینی دوست صفحه 51
    زمینه و هدف
    سرطان دهانه رحم دومین سرطان شایع در زنان است. شیوع بالای سرطان و موثر نبودن درمان های شیمیایی لزوم دستیابی به ترکیبات دارویی طبیعی، با عوارض جانبی کمتر را نشان می دهدامروزه عصاره های گیاهی به علت اثر درمانی قابل توجه و عوارض کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. هدف از این پژوهش بررسی اثر غلظت های مختلف عصاره الکلی برگ گیاه آلوئه ورا بر تکثیر سلول های سرطانی دهانه رحم می باشد.
    روش کار
    پس از جمع آوری و تایید گونه گیاه مورد نظر،عصاره گیری به روش خیساندن(ماسراسیون) با برش برگ های گیاه و خروج ژل درون آن انجام شده و به وزن نهایی ژل جمع آوری شده متانول افزوده شد. پس از حل شدن کامل ژل در متانول تقطیر صورت گرفته.0.21گرم از عصاره در10میلی لیتر محیط(DMEM،Gibco)حل و عصاره به دست آمد. در این مطالعه پایداری سلول های Hela(بافت اپی تلیالی سرطان دهانه رحم) در مجاورت، با غلظت های 21،20،19mg/ml،18،17،16 از عصاره ژل آلوئه ورا به همراه محیط DMEMو 1%سرم در زمان های 24، 48 و 72ساعت با استفاده از روش تریپان بلو و MTTمورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره، پایداری سلول های سرطانی کاهش و غلظت mg/ml20از عصاره آلوئه ورا در مقایسه با کنترل و سایر غلظت های مورد بررسی، باعث کاهش چشمگیری(P≤0/01) در تکثیر سلول هایHela شد(CC50).
    نتیجه گیری
    می توان از غلظت mg/ml20 عصاره آلوئه ورا برای مهار رشد سلول هایHela استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سیتوتوکسیسیته، سلول های Hela، عصاره آلوئه ورا
  • حاتم احمدی، پروین رستمی، محمدرضا زرین دست، محمد ناصحی، هما محسنی کوچصفهانی صفحه 59
    مقدمه و هدف
    سیستم های نوروترانسمیتری دوپامینی و گلوتاماتی نواحی پری فرونتال و هسته اکومبنس در تنظیم رفتارهای شبه اضطرابی نقش دارند. فعالیت سیستم دوپامینی هسته اکومبنس با ورودی های گلوتاماتی که عمدتا از پری فرونتال می آید، تنظیم می شود. این مطالعه به بررسی برهم کنش سیستم دوپامینیD1پوسته اکومبنس و سیستم گلوتاماتی پری لیمبیک در تنظیم رفتارهای شبه اضطرابی می پردازد.
    روش کار
    بعد از گذشت 5 روز از جراحی موش های صحرایی نر در دستگاه استریوتاکسی، از دستگاه Elevated Plus Mazeبرای ثبت رفتارهای شبه اضطرابی ناشی از تزریق درون مغزی داروهایSKF38393(آگونیست گیرنده دوپامینیD1SCH23390(آنتاگونیست گیرنده NMAD، (D1(آگونسیت گیرنده N-متیل-D-آسپارتات)،D- AP7 (آنتاگونیست اختصاصی گیرندهNMDA) با دوزهای متفاوت، استفاده شد.
    یافته ها
    تزریق یک طرفه0.9μg/μl) NMDA)در پری لیمبیک طرف چپ موجب کاهش رفتارهای شبه اضطرابی نسبت به گروه کنترل شد، در صورتی که دوزهای به کاررفته 1،0.5،0.25μg/μl) D-AP7) در این ناحیه اثری بر اضطراب نداشت. تزریق D-AP7، پاسخ ناشی ازNMDAرا متوقف کرد. تزریق یک طرفه دوزهای به کار رفته (SCH23390(1،0.5،0.25μg/μl به پوسته اکومبنس طرف چپ تاثیری بر رفتارهای شبه اضطرابی نداشت، معهذا، تزریق (SKF38393(3μg/μl درهمین ناحیه موجب بروز رفتارهای شبه اضطراب زدا شد، که این اثر با تزریق دوز بی اثر 025μg/μl)SCH23390) متوقف گردید. به کارگیری دوز بی اثرSKF38393 در μg/μl) 1) پوسته اکومبنس موجب تقویت اثر دوز پایین NMDAو کاهش پاسخ دوز بالای آن در پری لیمبیک شد. در نهایت، تزریق دوز بی اثر(SCH23390μg/μl 0/25 در پوسته اکومبنس طرف چپ موجب کاهش پاسخ اضطراب زدایی NMDAدر پری لیمبیک گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج بیان گر اثر تنظیمی سیستم دوپامینی D1پوسته اکومبنس بر رفتارهای شبه اضطراب زدای ایجاد شده از تزریقNMDAدر ناحیه پری لیمبیک می باشد.
    کلیدواژگان: پوسته اکومبنس، پری لیمبیک، رفتارهای شبه اضطرابی، سیستم دوپامینی، سیستم گلوتاماتی
  • محسن اجلی، حسین حمزهای، پریوش قادری نیا، حامد علیزاده صفحه 75
    مقدمه و هدف
    تحقیقات زیادی در سال های اخیر در رابطه با گیاهان دارویی انجام و گزارش های زیادی در رابطه با این گیاهان برای کنترل بیماری های مختلف ارائه شده است. اما با این وجود توجه زیادی به بررسی آثار نامطلوب احتمالی این گیاهان و عصاره های تهیه شده از آن صورت نگرفته که باعث بروز نگرانی هایی در این زمینه می شود. این مطالعه در جهت بررسی اثر تزریق داخل صفاقی عصاره های اوکالیپتوس بر فاکتورهای بیوشیمیایی و هماتولوژیک موش صحرایی نر نژاد اسپیرال انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، 25 سر موش صحرایی نر نژاد اسپیرال به صورت تصادفی به 5گروه شم، کنترل، آزمون(تیمار شده با عصاره های آبی، اتانولی و استونی اوکالیپتوس) تقسیم شدند. تیمار موش ها به مدت 10 روز ادامه یافته، سپس از موش ها در روز یازدهم نمونه خونی گرفته و پارامترهای بیوشیمیایی و خونی آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه تغییر معنی داری در فاکتورهای بیوشیمیایی نشان نداد. فاکتورهای خونی شامل میزان گلبول های سفید و قرمز، هموگلوبین و درصد هماتوکریت نیز تغییر معنی داری نداشت. اما افزایش تعداد پلاکت ها به طور معنی داری در موش های گروه آزمایش مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تزریق داخل صفاقی عصاره های مختلف اوکالیپتوس تاثیری بر فاکتورهای بیوشیمیایی و خونی در موش صحرایی ندارد.
    کلیدواژگان: خون، فاکتورهای بیوشیمیایی، عصاره اوکالیپتوس، موش
|
  • Ekram Mohammadi, Mohammad Reza Bigdeli, Author Page 1
    Inroduction &
    Objective
    Recent studies suggest that Normobaric Hyperoxia (HO) decreases hypoxia-reoxygenation injury, increases expression of Na/Ca2+ Exchanger1 (NCX1) in brain. We wanted to determine the relationship between HO effects on NCX1 and infarct volume (IV) in rat stroke model.
    Materials And Methods
    Rats were divided into two experimental groups. The first group was exposed to 95% inspired HO for 4 hours/day for 6 consecutive days (HO). The second group acted as control and was exposed to 21% oxygen in the same chamber. Each main group was sub-divided to middle cerebral artery occlusion (MCAO-operated) and intact (without any surgery) sub-groups. After 2, 5, 10 and 15 days from pre-treatment, MCAO-operated sub-groups were subjected to 60 minutes of right MCAO. After 24 hours reperfusion, infarct volume was measured in MCAO-operated sub-groups. The NCX1 expression levels of core, penumbra and sub-cortex regions were assessed in sham-operated and intact sub-groups.
    Results
    Pre-conditioning with HO decreased infarct volume, and increased expression of NCX1 in penumbra and sub-cortex. These effects of hyperoxia disappeared gradually during 15 days after pre-treatment.
    Conclusion
    Although further studies are needed to clarify the mechanisms of time course of neuroprotection, HO partly is associated with expression of NCX1 consistent with an active role in the genesis of ischaemic neuroprotection.
    Keywords: Na, Ca2+ Exchanger1, Hyperoxia, Brain Ischemia, Neuroprotection, Infarct Volume
  • Ali Khodadoust, Hossein Khara, Vahid Taghi Zadeh, Mohammad Reza Imanpoor Page 13
    Inroduction &
    Objective
    Pike(Esox Lucius) is one of the important economical fish in Caspian Sea region which is living in areas such as wetlands and rivers in which covered with aquatic plants. The reproduction of this fish naturally occurs in freshwater ecosystems. The aim of this study was the investigation in ovarian development stages of pike broodstocks, which is the important indicator for fish reproduction biology and also there is little documents available about it.Histological pictures were employed for growth survey and evolution of gonads in pike.
    Materials And Methods
    In order to histology and determination of sexual maturation stages, 50 ovaries were studied. Fixed Samples were studied by light microscope.
    Results
    The sexual maturation stages showed that ovaries of pikes were in stages II (spring and summer), III (summer and autumn), IV and V (winter). Also, the highest value of absolute fecundity determined as much as 13609.347 in autumn and the highest value of Gonadosomatic index determined as much as 4.063 at the first half of winter.
    Conclusion
    The results showed that pike is spawning at once.
    Keywords: Histology, Ovary, Pike, Sexual Maturity
  • Nasim Naiemi, Hamid Reza Adeli, Kobra Zare Page 23
    Inroduction &
    Objective
    Morpholine is a substance with various applications in industry and agriculture which toxic effects can be absorbed into the body by ingestion, by inhalation and through skin. The present study aimed to study of morpholineand physiological saline effect on blood parameters and spleen tissue of6-week-old nmri albino male mice.
    Materials And Methods
    40 adult male mice were placed in 4 experimental groups including control group, physiological saline (sham) group, treatment group A, fed with 300 mg/kg per day for 15 days, 1 ml of the prepared solution (0.009 ml morpholine+ 0.91 ml of distilled water) and group B, treated using the same method with the same volume of morpholine and physiological saline in the same period of time. After weighing, anesthesia and blood sampling, the number of red blood cells, hematocrit and hemoglobin were respectively measured using Neubauer slide, hematocrit capillary tube, and Sally method applying a plasma density refractometer. Microscopic and structural studies were conducted on prepared slides of spleen and statistical analyses were performed using SPSS19 software.
    Results
    Increased number of red blood cells (%6.7), hematocrit (%21), plasma density (%25), and hemoglobin (%10) and decreased thickness of splenic capsule wall and becoming more fibrous (%8.3), increased thickness of central arteriole wall of white pulp (%30), increased spleen weight (%6.14), and reduced body weight (%2.14) were observed in group A, compared to control group and sham group. Considering group B, all listed features (except thickness of splenic capsule wall and weight loss) decreased. The results indicated a significant difference between group A and B (P<0/05)
    Conclusion
    The significance of this relationship indicated that morpholine increased blood parameters, caused parenchyma adhesion, led to inflammation and increased spleen weight and decreased body weight and that physiological saline decreased its adverse effects. Given destructive effects of morpholine and its usage in our daily life, industry should look for a suitable replacement in order to maintain human health.
    Keywords: Morpholine, Blood Parameters, Physiological Saline, Spleen, Albino NMRI Male White Mice
  • Maryam Rahimi Kazerooni, Mokhtar Mokhtari, Mehrdad Shariati, Somayeh Rahimi Kazerooni Page 33
    Inroduction &
    Objective
    Cadmium is an important environmental contaminant, and has various toxic effects on living beings. In this research, the effect of hydro alcoholic extract of Oliveria decumbens on the levels of Creatinin, BUN, Uric acidand kidney histological changes following toxicity induced by Cadmium Chloride in rat was investigated.
    Material And Methods
    48 adult male Wistar rats were divided into 6 groups of 8. These groups are as follow: the Control, left untreated; the Sham, just received distilled water, the experimental group 1, treated with 2mg/kg cadmium chloride; the experimental group 2 received 500 mg/kg oliveria extract, and experimental groups 3 and 4 initially received 2mg/kg cadmium chloride followed by 250 and 500 (mg/kg) extract respectively for 21 days. At the end of experiment, all groups weighed and blood samples were taken for measuring serum levels of creatinin, BUN and uric acid.after removing the kidneys, prepared tissue sections were studied by light microscopy. Results using statistical tests were one-way ANOVA followed by Tukey test.
    Results
    Cadmium chloride caused significant decrease in body weight and significant increase in serum levels of creatinin, BUN, uric acid and damage was the kidney tissue in comparison with control and sham groups. Where as Oliveria decumbens extract cause significant increase in body weight and significant decrease in serum levels of creatinin, BUN, uric acid, and improve kidney damage in groups poisoned with cadmium chloride (0.05>p)
    Conclusion
    The results showed that Oliveria decumbens probably a protective effects against nephrotoxicity induced by cadmium chloride and the kidney parameters.
    Keywords: Oliveria decumbens, Creatinin, BUN, Uric Acid, Cadmium Chloride
  • Akbar Karimi, Majid Goroie Page 43
    Inroduction &
    Objective
    MS is an autoimmune disease and inflammation in the central nervous system. Kellussia odoratissma as a traditional medicinal plant has been used as anti-inflammation is some area of Iran. Vitamin B12 properties are regulators of the immune system. This study aimed to determine the effect anti-inflammatory of Kellussia and B12 on Lysosomal enzymes and tissue maker enzymes in Rats with experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE).
    Material And Methods
    50female Rats (180-200gr) divided to 5 groups. EAEwas induced in 40 Rats. Kellussia odoratissma(300 mg/kg) and B12 were Intraperitoneal administered for 10 days to EAE animals. The anti-inflammatory activity was assassed by measuring clinical conditions, levels of lysosomal enzymes, tissue marker enzymes. Results were expressed as Mean± S.D. and statistical analysis was performed using ANOVA, to determine significant differences between groups.
    Results
    Treatment of EAE rats with Kellussia odoratissma extract and B12 led to significant decreased of clinical conditions, levels of lysosomal enzymes and tissue marker enzymes(p≤0/05).
    Conclusion
    Kellussia odoratissma extract and B12 can reduce marker of inflammation and have property anti-inflammation.
    Keywords: Kellussia odoratissma, EAE, B12, Inflammation, Rat
  • Elahe Ebrahimi, Masoud Parsania, Hamid Hosseini Dost Page 51
    Inroduction &
    Objective
    Cervical cancer is the second most common cancer in womenHigh incidence ofcerviccancer and the side effects of the treatments with synthetic chemical compounds demonstrated that hazards are immense.Considering the side effects, treatment with extracts of plants such as Aloe vera have proved to be reducing the levels of side effects and can bemuch cheaper alternative. So, anti cancer properties of the extracts of Aloe vera against the Hela cells of humanwas evaluated in tissue culture, in this study.
    Material And Methods
    After gatheringand confirmthe desiredplant species.Extractionwas performed bymacerationThe toxicity effects of different concentrations 16,17,18,19, 20 and 21 mg/ml of extract of Aloe veraon the Hela cells of human, were evaluated using Trypan blue and MTT methods,on 24, 48 and 72 hours after exposure to a mediumcontaining 1serum and extract.
    Results
    20 mg/ml concentration ofAloe veraextract was toxical effects on Hela cells of human based on the results obtained, it was concluded that extracts of Aloe verainhibit the proliferation of Hela cells of human.
    Keywords: Aloe veraExtractions, Tissue Culture, Cytotoxicity, Hela Cell Culture, Tripan Blue, MTT, Human
  • Hatam Ahmadi, Parvin Rostami, Mohammad Reza Zarrindast, Mohammad Nasehi, Homa Mohseni Kokhesfahani Page 59
    Inroduction &
    Objective
    Nucleus accumbens(NAC), prefrontal cortex(PFC) dopaminergic and glutamatergic systems are involved in regulating anxiety- like behaviors, while NAc dopaminergic system activity is mediated by glutamatergic projections, via PFC.This study has investigated the involvement of NAc shell D1 dopaminergic and prelimbic glutamatergic systems on anxiety- like behaviors.
    Material And Methods
    Elevated plus-maze apparatus was employed to test parameters of anxiety-like behaviors After 5 days surgery of male Wistar rats in a stereotaxic frame, Elevated plus-maze apparatus was employed for measuring parameters of anxiety-like behaviors due to intrabrain injection of drugsSKF38393(dopamine D1 receptor agonist)SCH23390(dopamine D1 receptor antagonistNMDA(receptor antagonist), D-AP7NMDA receptor antagonist on Wistar male rats.
    Results
    Unilateral intra- prelimbic injection of NMDA (0.9 μg/μl), induced anxiolytic-like behaviors which has been blocked by D-AP7(NMDA receptor antagonist, 0.25, 0.5 and 1 μg/μl). Moreover, unilateral infusion of SKF38393 (dopamine D1 receptor agonist, 3 μg/μl) 0.25, 0.5 and 1μg/μl) into the left NAc shell induced anxiolytic-like behaviors which was blocked by SCH23390 (0.25μg/μl), while, SCH23390 (dopamine D1 receptor antagonistdid not so; Furthermore, intra-NAc shell administration of subthreshold dose of SKF38393 (1 μg/μl) potentiated the lower dose, whereas decreased the higher dose of intra-left prelimbic NMDA response. In addition, the subthreshold dose infusion of SCH23390 (0.25 μg/μl) into the left NAc shell, intra- prelimbic NMDA reduced induced anxiolytic-like behaviors.
    Conclusion
    The results demonstrated a modulatory effect of NAC shell D1 dopaminergic system on anxiolytic-like response by injection in prelimbic NMDA.
    Keywords: Accumbens Shell, Prelimbic, Anxiety, Like Behaviors, Dopaminergic System, Glutamatergic System
  • Mohsen Ajalli, Hossein Hamzehei, Parivash Ghaderiniya, Hamed Alizadeh Page 75
    Inroduction &
    Objective
    Recently herbal plants were used extensively in various fields, especially in the control of bacterial infections. But the toxicity of probably side effects caused very concern in the use of these materials in various fields of medicine. The aim of this study was clarify some of these ambiguities and investigation the effect of injection of Eukalyptus globulus extracts on mouse biochemical and hematological parameters.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 25 adult male rats were randomly divided into 5 groups. Group 1 was sham. Control group 2 and group 3 to 5 experimental groups were treated respectively with aquatic, ethanolic and acetonic extracts of Eukalyptus globulus extracts. Mice treated for 10 days. On the eleventh day the rats were killed by diethyl ether anesthesia. Blood samplesweretakenfrom theheart. Then the biochemical and hematological parameterswereevaluated.
    Results
    The results showed nosignificant changesinbiochemical factors. Blood parameters includes: white blood cells, red blood cells,platelets, hemoglobin and hematocrit percent don’t show any variation. Platelet levels increased significantly in the experimental mice.
    Conclusion
    Intraperitoneal injection of Eukalyptus globulusextracts in mice does not affect biochemicaland hematological factors.
    Keywords: Blood, Biochemical Parameters, Extract, Eukalyptus globulus, Mouse