فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1393)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی احمدی، راضیه پورقاسمی، طهماسب حسین پور صفحات 1-13
    به منظور ارزیابی برخی صفات ژنوتیپ های جو، تعداد 20 ژنوتیپ جو در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 91-1390 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خرم آباد مورد ارزیابی قرار گرفت. عملکرد دانه و برخی صفات زراعی دیگر اندازه گیری شدند. اختلاف بین ژنوتیپ های مورد مقایسه از نظر صفات ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و وزن هکتولیتر معنی دار بود. ژنوتیپ های شماره 1 و 15 دارای بالاترین عملکرد دانه بودند. ضرایب همبستگی ساده صفات نشان داد که عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک، عملکرد کاه و وزن سنبله همبستگی مثبت و معنی داری دارد. بیشترین میزان همبستگی عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک (**r = 0.90) مشاهده شد. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام، عملکرد بیولوژیک، وزن سنبله، طول برگ پرچم، سطح برگ پرچم، طول ریشک و طول سنبله به عنوان صفت موثر بر عملکرد دانه گزینش شدند. بنابراین این صفات را می توان به عنوان مهمترین خصوصیات گیاه در افزایش عملکرد دانه محسوب نمود و با تکیه بر آن ها می توان گزینش مناسبی در جهت بهبود عملکرد دانه جو انجام داد. بین صفات انتخابی صفت عملکرد بیولوژیک و وزن سنبله به ترتیب بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان اظهار داشت که ژنوتیپ های شماره 1 و 15 دارای بالاترین عملکرد دانه بودند، همچنین صفاتی چون وزن سنبله، طول برگ پرچم، سطح برگ پرچم، طول ریشک و طول سنبله به دلیل همبستگی بیشتر با عملکرد دانه نقش موثری در افزایش عملکرد دانه داشتند.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، تحلیل مسیر، تنوع ژنتیکی، تنوع زیستی، رگرسیون گام به گام، همبستگی
  • علی ایزی، محمد آرمین، اسماعیل فیله کش صفحات 15-24
    امروزه استفاده از روش های ساده و کارآمد جهت تعیین نیاز نیتروژنی در بسیاری از گیاهان مورد توجه قرار گرفته است. در میان این روش ها، جدول رنگ برگ ساده ترین و کارآمدترین روش جهت تشخیص مناسب نیاز نیتروژنی می باشد. به منظور تعیین نیاز نیتروژنی سورگوم علوفه ای با استفاده از جدول رنگ برگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی کشاورزی و منابع طبیعی سبزوار در سال 1391-1390 انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی چهار سطح نیتروژن شامل عرف منطقه (150 کیلوگرم در هکتار)، 25، 50، 75 کیلوگرم ازت خالص بود. در صورت کاهش در عدد بحرانی کارت رنگ برگ کمتر از 4 و کمتر از 5 بود. بیشترین ارتفاع، وزن خشک برگ، تعداد برگ در بوته، عملکرد بیولوژیکی و میزان پروتئین در مصرف 75 کیلوگرم نیتروژن به دست آمد. استفاده از مقادیر مختلف نیتروژن در صورت کاهش عدد بحرانی به 5، ارتفاع، وزن خشک برگ، تعداد برگ در بوته، عملکرد بیولوژیکی و میزان پروتئین بیشتری نسبت به مصرف نیتروژن در صورت کاهش عدد بحرانی به 4 داشت. در مجموع، استفاده از 50 کیلوگرم نیتروژن در صورت کاهش عدد بحرانی به 5 کاراترین مقدار و زمان مصرف نیتروژن جهت حصول بیشترین عملکرد کیفی و کمی سورگوم علوفه ای است. بر این اساس استفاده از کارت رنگ برگ به عنوان یک روش بسیار ساده در تعیین نیاز نیتروژن سورگوم می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سورگوم علوفه ای، ازت، پروتئین، دیاگرام رنگ برگ، تقسیط نیتروژن، مدیریت تغذیه
  • منیره حاجی آقایی کامرانی، کاظم هاشمی مجد، نصرت الله نجفی، هادی حسین نیا صفحات 25-35
    این تحقیق در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار شامل پرلیت، پرلیت + ورمی کولایت (1:1 حجمی)، پرلیت + پیت ماس (1:1 حجمی)، پرلیت + خاک (1:1 حجمی)، پرلیت + خاک + کمپوست کود گاوی (به ترتیب 40، 30، 30%)، پرلیت + خاک + ورمی کمپوست (40، 30، 30%)، خاک، پرلیت + پیت ماس شاهد در چهار تکرار انجام شد. در طول دوره رشد، سطح برگ، ارتفاع بوته، قطر ساقه در محل طوقه و پس از برداشت بخش هوایی و تعداد غده ها، طول، وزن تر و خشک غده اندازه گیری شد. تجزیه واریانس نشان داد که اثر نوع بستر کشت بر شاخص های سطح برگ، ارتفاع بوته و قطر ساقه در محل طوقه معنی دار بود. رشد و تولید غده چه در بستر خاک و بسترهای که حاوی خاک بودند، پایین بود، بنابراین هیچکدام از بسترها نتوانست به اندازه کافی اثرات منفی خاک منطقه را خنثی کند. بسترهای خاکی دارای بیشترین وزن مخصوص ظاهری، وزن مخصوص حقیقی،هدایت الکتریکی و اسیدیته و کمترین تخلخل بودند. بیشترین تعداد غده دره بستر پرلیت + پیت ماس تولید شد. بیشترین تعداد غده در بستر پرلیت + پیت ماس و بیشترین ارتفاع بوته در بستر پرلیت + خاک + کمپوست کود گاوی بود. بستر پرلیت + پیت ماس(با نسبت 1:1 حجمی) به عنوان بهترین بستر کشت برای تولید غده چه سیب زمینی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پرلیت، پیت ماس، ورمی کمپوست، کود حیوانی، مینی تیوبر، هیدورپونیک
  • فائزه رجب زاده صفحات 37-45
    با توجه به خاک های شور بخش میانی استان خوزستان و نیز خاک های آبشویی شده که استعداد شور شدن را دارا می باشند، برنامه آبیاری و یا درصدی از آب آبیاری که به صورت نفوذ عمقی از ناحیه ریشه ها خارج می شود، باید به گونه ای تنظیم شود که پس از بهسازی خاک، تعادل مطلوبی از نقطه نظر شوری خاک در منطقه رشد ریشه ها به وجود آید. در این پژوهش، بیلان آب و نمک در منطقه توسعه ریشه ها در خاک های اختصاص یافته به کشت نیشکر بررسی شد. مقادیر تغییرات انبارش شوری، میزان غلظت اولیه و ثانویه نمک ها در محدوده توسعه ریشه ها و میزان هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک در ماه های مختلف سال زراعی با توجه به بافت خاک، آب خالص و ناخالص مورد نیاز، تراوشات عمقی و قابلیت هدایت الکتریکی آب آبیاری با استفاده از معادلات تجربی محاسبه شد. نتایج نشان داد که هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک محاسبه شده، دارای دامنه تغییراتی بین 59/ 2 و 26/ 2 دسی زیمنس بر متر می باشد که با پذیرفتن 10% کاهش محصول، کمتر از حداکثر مجاز تعیین شده یعنی 4/ 3 دسی زیمنس بر متر است و نهایتا این که در اراضی مورد مطالعه، با توجه به بافت سنگین خاک و کیفیت آب آبیاری امکان کاهش شوری تا حد مطلوب برای کشت نیشکر امکان پذیر بوده و می توان شوری خاک را مدیریت نمود.
    کلیدواژگان: آبشویی، اصلاح اراضی، پایش شوری، دشت خوزستان، شوری خاک، معادلات تجربی
  • احد صمدی، علی فرامرزی صفحات 47-59
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی با مواد ضد تعرق و نیز قطع آبیاری در مراحل مختلف رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان هیبرید فرخ به عنوان کشت دوم در منطقه میانه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. محلول پاشی با مواد ضدتعرق پارافین، آترازین، فنیل مرکوریک همراه با قطع آبیاری در مرحله ظهور گل آذین، گلدهی و دانه بندی انجام شد. صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، درصد روغن، وزن خشک طبق و قطر طبق، اندازه گیری و محاسبه شدند. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که اثر متقابل قطع آبیاری و مواد ضد تعرق بر صفات وزن هزار دانه، قطر طبق و تعداد دانه در طبق در سطح احتمال 1% معنی دار و درصد روغن در سطح احتمال 5% معنی دار شد. محلول پاشی ماده ضد تعرق فنیل مرکوریک استات نسبت به بقیه عملکرد دانه، وزن خشک طبق بیشتری را به خود اختصاص داد. قطع آبیاری در مرحله ظهور گل آذین با محلول پاشی آترازین بیشترین افزایش را در درصد روغن دانه، قطر طبق و تعداد دانه در طبق را نشان داد. با توجه به نتایج حاصله استفاده از مواد ضد تعرق آترازین، با کاهش میزان تعرق و ذخیره آب برای مدت طولانی تر، می تواند از روش های مناسبی در مناطق خشک و نیمه خشک برای تولید بیشتر آفتابگردان باشد.
    کلیدواژگان: Helianthus annus، آترازین، پارافین، تنش خشکی، فنیل مرکوریک استات
  • اکرم عباسپور، مریم عباسپور، ابوالفضل مجنونی صفحات 61-73
    مطالعات زیادی لازم است تا تاثیر عوامل مختلف روی عملکرد محصول بررسی گردد که این مساله مستلزم صرف وقت و هزینه زیادی است. در سال های اخیر از مدل های شبیه سازی رشد گیاهی از قبیل APSIM برای مدیریت آبیاری و کود استفاده می شود. این مدل ها با در نظر گرفتن عوامل مختلفی از جمله مدیریت آب آبیاری، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، توزیع آب و نیتروژن در نیمرخ خاک نقش مهمی در کشاورزی نوین ایفا می کنند. در این پژوهش ارزیابی و واسنجی مدل شبیه سازی APSIM با استفاده از داده های مزرعه ای کشت ذرت در سال های1390 و 1391 انجام گردید. طرح آزمایش شامل چهار تیمار آبیاری 20% بیشتر از نیاز آبی بالقوه، برابر نیاز آبی بالقوه، 20% و 40% کمتر از نیاز بالقوه ذرت و سه تیمار کود نیتروژن در سه سطح 0، 150 و 300 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بود. رقم ذرت به کار رفته سینگل کراس 704 از نوع هیبرید دیررس تحت آبیاری جویچه ای بود. مدل APSIM برای پیش بینی عملکرد دانه، رطوبت و نیتروژن خاک ارزیابی شد که با استفاده از داده های اندازه گیری شده و مقایسه آنها با مقادیر پیش بینی شده، اعتبار مدل مورد تایید قرار گرفت. حداکثر عملکرد ذرت مقدار 14593 کیلوگرم در هکتار به ازای مقادیر آب آبیاری و نیتروژن به ترتیب برابر 1400 میلی متر و 450 کیلوگرم در هکتار تخمین زده شد. مقایسه نتایج شبیه سازی مدل با داده های اندازه گیری نشان داد خطای نسبی رطوبت خاک در بازه 18-2% و خطای نسبی نیتروژن خاک در بازه 14-4% می باشد.
    کلیدواژگان: APSIM، ازت، رطوبت، شبیه سازی، مدیریت آبیاری
  • امین عباسی مقدم، مرضیه عباسی مقدم صفحات 73-83
    اثر تاریخ کاشت و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد سورگوم دانه ای در سال 1390 در منطقه بیرجند بررسی شد. آزمایش با چهار سطح کود نیتروژن شامل شاهد (صفر)، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار و سه تاریخ کاشت شامل 30/ 2، 15/ 3 و 30/ 3 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. مصرف کود نیتروژن موجب افزایش معنی دار عملکرد تا 078/6 تن در هکتار گردید به طوری که با مصرف 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن عملکرد به شکل چشمگیری افزایش یافت. همچنین مصرف کود نیتروژن 200 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش عملکرد بیولوژیک تا 561/20 تن در هکتار گردید. اثر کود نیتروژن بر وزن صد دانه و تعداد دانه در سطح احتمال 1% معنی دار بود. بهترین زمان کشت مربوط به تاریخ کاشت اول بود که عملکرد و اجزای عملکرد افزایش یافتند. همچنین اثر متقابل بر هیچکدام از صفات مورد بررسی معنی دار نشد. با توجه به نتایج این آزمایش می توان برای دستیابی به حداکثر عملکرد از 200 کیلوگرم کود نیتروژن در تاریخ کاشت اول استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ازت، تغذیه، کاشت به هنگام، کشت کرپه، دیرکاشت
  • علی اصغر علیلو صفحات 85-94
    عملکرد گیاهان زراعی در مناطق دیم همواره تحت تاثیر محیط، نوسانات شدیدی را نشان می دهد که مرحله استقرار گیاه و دسترسی به عناصر غذایی در چنین شرایطی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا، اثر پیش تیمار ریزمغذی های یدید مس، یدید روی، یدید پتاس و سولفات روی روی صفات جوانه زنی و استقرار گیاه در دماهای 10 و 20 درجه سلسیوس ارزیابی شد. نتایج نشان داد پیش تیمار بذر تاثیر معنی داری بر سرعت جوانه زنی بذور نسبت به شاهد دارد. این ترکیبات باعث افزایش سرعت جوانه زنی شده که در بین آنها سولفات روی بیشترین اثر را داشته است اما اثر پیش تیمارها روی درصد جوانه زنی تاثیر معنی داری نداشت. با این حال، تمامی ترکیبات به کار برده شده افزایش درصد جوانه زنی نسبت به شاهد را سبب شدند. همچنین پاسخ بذر به پیش تیمارها در دماهای پایین بهتر از دماهای بالاتر صورت گرفت. تخلیه مواد اندوخته شده بذر در تیمارهای به کار برده شده نسبت به شاهد بهبود نسبی را نشان داد، به طوری که کل ذخایر پویاشده، کارایی تبدیل و درصد تخلیه مواد اندوخته شده بذر در اثر پیش تیمارها افزایش یافت. در کل، ترکیبات فوق به ویژه سولفات روی می تواند ضمن بهبود استقرار گیاه در مراحل اولیه، جهت زیست غنی سازی گیاه در مراحل بعدی نیز استفاده شود.
    کلیدواژگان: استقرار گیاهچه، بنیه بذر، پرایمینگ، جوانه زنی، رشد گیاهچه، عدس زراعی
|
  • Ali Ahmadi, Raziyeh Pourghasemi, Tahmaseb Hosseinpour Pages 1-13
    To assess some traits of 20 barley genotypes, the experiment was done in a randomized complete block design with four replications in Agriculture and Natural Resources Research Station, of Khorramabad in 2011-2012 growing season. Grain yield and some other agronomic traits were measured. Differences between genotypes were compared in terms of plant height, biological yield, grain yield and hectoliter weight was significant. Genotypes of 1 and 15 had the highest grain yield. Simple correlation coefficients indicated that grain yield, biological yield, straw yield and spike weight had positive and significant correlation. Highest correlation was observed in grain yield and biological yield (r = 0.90**). The results of stepwise regression analysis showed biological yield, spike weight, flag leaf length, flag leaf area, spike length, awn length were the traits influencing on grain yield. Therefore, these attributes can be considered as the most important plant characteristics and they could be a suitable choice to improve the yield of barley genotypes breeding programs. Spike weight, biological yield had the highest direct effect on grain yield. Also, Genotypes of 1 and 15 had the highest yield. The traits such as weight, spike, flag leaf length, flag leaf area, awn length and head length which had high correlation with grain yield were effective on yield increment.
    Keywords: Biodiversity, Correlation, genetic variation, path analysis, stepwise regression
  • Ali Izi, Mohammad Armin, Esmaiel Filekesh Pages 15-24
    Nowadays, implementation of simple and efficient methods for determining nitrogen needs has been considered in various plants. The simplest and most efficient methods for appreciate nitrogen requirement determination is leaf color chart (LCC). To determine of nitrogen fertilizer requirement in forage sorghum using leaf color chart, an experiment was conducted as factorial arrangement based on complete randomized block design with three replications at Agriculture and Natural Resources Research Station of Sabzevar in 2012 growing season. The factors were nitrogen rate in four levels including conventional (150), 25, 50, and 75 kg.ha-1 N and LCC scores was less than 4 and 5. The highest plant height, leaf dry weight, number of leaves per plant, biological yield and protein percentage were obtained in 75 and 50 kg.ha-1 nitrogen application. Using different amounts of nitrogen with reduction of LCC to 5 led to higher plants, more leaf dry weight, leaf numbers per plant, biological yield and protein content than using nitrogen with reduction of LCC to 4. On the whole, 50 kg.ha1 nitrogen with reduction of LCC to 5 was the best treatment for the highest quantity and quality yield achievement for forage sorghum. Also, LCC can be applied easily to determine sorghum nitrogen equipment.
    Keywords: critical value, forage sorghum, leaf color diagram, nitrogen splitting, nutrient management, protein
  • Monireh Hajiaghaei Kamrani, Kazem Hashemimajd, Nosratollah Najafi, Hadi Hosse Pages 25-35
    The present study was conducted in a randomized complete block design with eight treatments and four replications. Eight types of potting media including perlite, perlite + vermiculite (1:1 v:v), perlite + peat moss (1:1 v:v), soil + perlite (1:1 v:v), perlite + soil + cow manure compost (4:3:3 v:v), perlite + soil + vermicompost (4:3:3 v:v:v), field soil and perlite + peat moss as conventional nutrient solution and planting media used in greenhouse (Control). During the growing season, the leaf area, plant height, stem basal diameter, tuber fresh and dry weight, tuber specific weight and tuber number per plant were measured. Analysis of variance showed significant differences between treatments in leaf area index, plant height, tuber number per plant and stem basal diameter. Growth and production of minituber were low in soil and soil containing medium. Therefore, the productivity of local soil was not corrected by any soil amendments. Soil containing medium had the highest bulk and particle density, EC and pH and the lowest porosity then produced the lowest number of tubers and fresh and dry weight of tubers. The highest number of tubers was produced in perlit + peat moss treatment. The maximum amounts of plant height were recorded in soil + perlite + compost treatments. The perlite + peat moss medium (1:1 v:v) is recommended for production of potato minitubers.
    Keywords: animal manure, hydroponic, minituber, Peat moss, Perlit, potting bed, vermicompost
  • Faezeh Rajabzadeh Pages 37-45
    Considering of saline soils in middle part of Khuzestan province, Iran and also the leached soils having capacity to be saline, the irrigation agenda or the percent of irrigation water emission from the roots region must be adjusted and controlled so that a desirable balance of soil salinity in roots growth region is created to prevent salinization of soil after soil optimization. Therefore, current research is about the water and salt balance in roots growth region of sugarcane cultivated soils. Accordingly, the values of ΔZ (the variations of salinity supply), Z1, Z2 (the first and second concentration of salt level in the region of roots growth) and ECe (electrical conductivity level of saturated soil) in different months of cultivation year were calculated. The results indicated that calculated ECe had the intervals between 2.26 dS/m and 2.59 dS/m that by 10% crop decrement, it is less than determined allowable maximum,that is, ECe = 3/4 dS/m. On the other hand, the level of depth percolations resulting from irrigation showed the control sufficiency of salt accumulation in the depth of roots growth and the desirable agronomic conditions to plant growth are provided.
    Keywords: empirical equation, Khozestan plane, leaching, salt, affected soil monitoring, soil reclamation, soil salinity
  • Ahad Samadi, Ali Faramarzi Pages 47-59
    To study the effects of anti-transpiration spraying and irrigation cutting off in different growth stages on yield and yield components of sunflower hybrid of Farrokhas second crop at Miyaneh region, an experiment was conducted at the Research Station of Faculty of Agriculture Islamic Azad University (Miyaneh Branch) during 2013 cropping season. The experiment was in randomized complete block design with three replications. The experiment factors were anti-transpiration spraying with paraffin, atrazine, and phenyl mercuric acetate (PMA), along with irrigation cutting off in inflorescence full blooming and seed filling stages. The traits of seed yield,, biological yield, harvest index, number of seeds per head, seed weight, oil percent, leaf dry weight, head diameter was measured at the end of experiment. There were significant difference of interaction between irrigation cutting off and anti- transpiration application on seed weight, head diameter at 1% and oil percentage at 5% probability level. PMA application caused the highest seed yield and head dry weight. Irrigation cutting off in inflorescence emergence stage along with atrazine implementation led to the highest oil percentage, head diameter and seed number per head. Regarding the results, anti-transpiration application and longer water storage could be one of the suitable methods for high production of sunflower in arid and semi-arid areas.
    Keywords: atrazine, drought stress, Helianthus annus, paraffin, phenyl mercuric acetate, water stress
  • Akram Abbaspour, Maryam Abbaspour, Abolfazl Majnooni Heris Pages 61-73
    The studies are needed to investigate the impact of these factors on crop yield and it requires a lot of time and cost. In recent years the agriculture production simulator models such as APSIM for irrigation management and fertilizer are used. These models taking into account several factors such as water management, physical and chemical properties of soil, water and nitrogen in the soil profile that can play an important role in modern agriculture. APSIM simulation model (Agricultural Production Systems Simulator) was first calibrated and validated using field data in 1392 and 1393. These data are including four irrigation levels 20 % more irrigation, equal to crop irrigation requirement, 20% and 40% less than irrigation requirement of maize and nitrogen fertilizer treatments are included 300, 150 and zero kg/ha. The cultivar of maize was hybrid SC704 of the late maturing type of corn varieties under furrows irrigation. APSIM simulation model was evaluated for predicting Maize yield, moisture and nitrogen of soil and by comparing simulated values with the measured data the validity of the model was confirmed. The maximum yield of maize was estimated 14593 kg/ha for irrigation and nitrogen amounts of 1400 mm and 450 kg/ha respectively. Comparing the results of simulation with measured data showed the relative average error (RAE) of soil moisture was in the range of 2-18% and RAE of soil nitrogen was 4-14%.
    Keywords: APSIM, grain yield, irrigation, maize, nitrogen
  • Amin Abbasi Moghaddam, Marziyeh Abbasi Moghaddam Pages 73-83
    Effect of planting date and nitrogen fertilizer on yield and yield components of grain sorghum was investigated. The experiment was carried out in a split plot based on a randomized complete block design with three replications with four levels of nitrogen fertilizer including 0, 100, 150 and 200 kg.ha-1 as the main factor and planting dates including May 30, 15 and 30 June as sub plots. Nitrogen fertilizer significantly increased the yield (6.078 t.ha-1) and with consumption of 200 kg.ha-1 nitrogen, yield was increased dramatically. Taking 200 kg. ha-1 fertilizer increased biological yield (20.561 t.ha-1). Effect of nitrogen fertilizer on grain weight (2.414 g) and seed number was significant at 1%. The most effective planting time on the yield and yield components was May 30. The interaction between planting date and nitrogen fertilizer was not significant in any traits. According to the results of this experiment, 200 kg.ha­-1 N can be used to achieve maximum yield at first planting date.
    Keywords: late planting, early planting, nutrition, planting time, sowing time
  • Ali Asghar Aliloo Pages 85-94
    Crop yield in rain-fed regions is always affected by environment so that the instability of crop yield is considerably high in this condition. The study was carried out to evaluate effects of seed priming with Cu I, Zn II, K I, ZnSo4 on germination traits and seedling establishment at two temperatures of (10 °C and 20 °C). Results showed that seed priming influenced germination rate significantly and the primed seeds revealed higher germination rate than the unprimed seeds. The higher value was obtained by ZnSo4 treatment. However, germination percentage was not affected by priming treatments even though the priming slightly improved the value in comparison to control. Results also showed that the response of primed seeds to the low temperature was higher than in the high temperature. Remobilization of seed reserves was enhanced under priming treatments and the percentage of reserves depletion, conversion efficiency and total mobilized reserves were increased by seed treatments. It was concluded that not only the used compounds (particularly ZnSo4) can improve lentil establishment at early stages but also the compounds could be useful at bio-fortification programs at later stages.
    Keywords: early seeding growth, germination, Lens culinaris, seed vigor, seedling establishment