فهرست مطالب

پرستاری مراقبت ویژه - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1394)

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد دولت یاری، سیمین تاج شریفی فر *، آرمین زارعیان، سید داوود تدریسی صفحات 59-68
    اهداف
    به منظور بررسی وتعیین سطح رضایت مندی اعضای خانواده بیماران بستری در بخشهای ویژه به ابزاری استاندارد نیاز است. از آنجائیکه در ایران تاکنون چنین اعتبار یابی نشده است هدف این مطالعه اعتبار یابی پرسشنامه رضایت مندی اعضای خانواده(FS ICU-34) بیماران بزرگسال بستری در بخش های مراقبت ویژه در ایران بود.
    روش ها
    این تحقیق از نوع روش شناختی است. بعد از ترجمه نسخه انگلیسی ابزار با استفاده از تکنیک پیش رو-پس رو(forward- backward translation) مورد تائید سازمان جهانی بهداشت، مراحل روائی صوری و محتوا اجرا شد و به منظور ارزیابی روائی سازه، تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از ارزیابی 300 پرسشنامه تکمیل شده توسط اعضای خانواده بیماران بزرگسال بستری در بخش های مراقبت ویژه در بیمارستان های شهر تهران انجام شد.
    یافته ها
    در آنالیز تحلیل عاملی اکتشافی این مطالعه سه زیر مقیاس رضایت از عملکرد کارکنان درمانی(12گویه)، راحتی(12گویه) و تصمیم گیری(6گویه)،با ارزش ویژه بالای 1 و بار عاملی بالای5/. تعیین گردید. آلفای کرونباخ در زیر مقیاس اول 93/.، زیر مقیاس دوم92/.، زیر مقیاس سوم 84/. و آلفای کرونباخ کل ابزار 95/. بدست آمد. در این مطالعه تعداد سوالات به 30 عدد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    پس از اجرای فرایند های تعیین روایی تغییرات لازم در تعداد سوالات، نگارش وتعداد حیطه های پرسشنامه اعمال شد ومشخص شد که نسخه فارسی پرسشنامه 34 FS- ICU از پایائی بالائی(95/ 0=α) برخوردار است. حذف سوالات به دلیل کسب امتیاز پایین تخصیص یافته از سوی پانل متخصصان در طی مراحل تعیین روائی بود و به دلایلی همچون عدم تطاق فرهنگی این سوالات در پاسخگویان ایرانی انجام شد.ایندکس روائی محتوای کل ابزار فارسی رضایتمندی اعضای خانواده بیماران بزرگسال بستری در بخش های مراقبت ویژه به دو روش روایی S-CVI/Ave و S-CVI/Universal به ترتیب 97/ 0 و86/. بدست آمد که نشان دهنده روائی خوب نسخه فارسی ابزار است. همچنین با کوتاه شدن نسخه فارسی ابزار مذکور پاسخگوئی به آن نیز ساده تر خواهد شد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، اعتباربابی، بخش مراقبت ویژه، بزرگسال، اعضای خانواده
  • زهراسادات منظری، الهام شهرکی مقدم *، فاطمه حشمتی نبوی، رضا مظلوم، ابراهیم خالقی صفحات 69-78
    اهداف
    شرایط متغیر وضعیت بالینی بیماران در بخش های مراقبت ویژه، مستلزم آن است که پرستاران تصمیم گیرندگان باکفایتی باشند. بیمار استاندارد شده از روش های آموزشی نوین است که می تواند باعث توسعه تصمیم گیری بالینی شود. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر بیمار استاندارد شده بر مهارت تصمیم گیری بالینی پرستاران بخش مراقبت ویژه انجام گردید.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی با روش پیش آزمون-پس آزمون٬ بیمارستان های شهید کامیاب و امام رضا (ع) شهر مشهد به صورت تصادفی در یکی از گروه های آموزش با بیمار استاندارد و کنترل قرار داده شدند. سپس به روش نمونه گیری تصادفی 58 پرستار آی سی یو انتخاب گردیدند. در هر دو گروه قبل و 45 روز بعد از مداخله پرسشنامه تصمیم گیری بالینی تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی، کای اسکوئر، من ویتنی و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    قبل از مداخله میانگین نمره مرحله اول (666/ 0=p)، مرحله دوم (p=0/587) و مرحله سوم تصمیم گیری بالینی (747/ 0=P) در دو گروه اختلاف آماری معنی داری نداشت؛ اما پس از اجرای مداخله در میانگین نمره مرحله اول (001/ 0>P)، مرحله دوم (001/ 0>P) و مرحله سوم (001/ 0>P) تصمیم گیری بالینی در هر دو گروه اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد. در تفاوت میانگین نمرات پس آزمون با پیش آزمون در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد (001/ 0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد برنامه آموزشی مبتنی بر بیمار استاندارد شده در توسعه تصمیم گیری بالینی پرستاران موثرتر خواهد بود. لذا کاربرد این روش آموزشی در برنامه های آموزش مداوم ضمن خدمت به منظور بهبود تصمیم گیری بالینی پرستاران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بیماراستاندارد شده، تصمیم گیری بالینی، بخش مراقبت ویژه
  • Carol Diane Epstein *، Karen Toby Haghenbeck، Joan Madalone صفحات 79-88
    اهداف
    بافت اکسیژن اشباع (StO2) نظارت است فن آوری غیر تهاجمی است که به عنوان علائم هشدار دهنده اولیه hypoperfusion محیطی در بیماران مبتلا به شوک گزارش شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مشاهده الگوهای ارزش StO2 در بزرگسالان 31 نظر همودینامیک ثبات، بعد از بررسی.
    یافته ها
    اول، آخرین و ارزش به ترتیب StO2 به طور متوسط: 80.71% + 9.16; 80.94% + 7.07؛ و 80.56% + 7.18. با این حال، میانگین حداقل در ابتدا، آخرین و ارزش به ترتیب StO2 به طور متوسط: 55% و 67% و 65% است. هنگامی که حداقل ارزش های StO2 برای تفاوت در میزان بروز عوارض بعد از عمل آزمایش شد، تفاوت معنی داری وجود دارد (x = 76.9 7.44، حدود 59-92; چی صفحه، df 18، p = 0.020).
    نتیجه گیری
    در حالی که بیماران بعد از عمل سطح پایدار StO2 ارزش در دوران بهبودی اولیه خود را حفظ، که قطره های ناگهانی در ارزش های StO2 ممکن است sensit گزارش مورد نشان میدهد...
    کلیدواژگان: Microsoft® Translator طيف سنجي مادون قرمز نزديک، اشباع اکسيژن بافت
  • الهام سپهوند *، محمد دانشمندی، رستم جلالی، مریم میرزایی صفحات 95-102
    مقدمه
    سندرم پای بی قرار یک اختلال حسی حرکتی است که با علائم بی قراری و ناآرامی در پاها مشخص می شود و به طور عمده در طی شب در دوره بی حرکتی و عدم فعالیت در پاها اتفاق می افتد. سندرم پای بی قرار می تواند ثانویه به بیماری قلبی عروقی باشد.هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین سندرم پای بی قرار و اختلال خواب در بیماران با سندرم کرونری حاد بستری در بخش ویژه بود.
    مواد و روش ها
    در یک پژوهش توصیفی تحلیلی 221 بیمار با سندرم کرونری حاد بستری در بخش مراقبت ویژه قلب بیمارستان امام علی (ع) شهر کرمانشاه در سال 1391 به صورت نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته اختلال خواب اختصاصی بیماران قلبی اختلال خواب و سندرم پای بی قرار در آنها مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 16 شدند و با آمار توصیفی و استنباطی (آزمون کای دو) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    221 بیمار با بیماری قلبی حاد (از جمله انفارکتوس میوکارد و آنژین صدری) با میانگین سنی 27/ 61 مورد بررسی قرار گرفتند. 5/ 61% بیماران مرد بودند. شیوع سندرم پای بی قرار در بین بیماران قلبی 1/ 65% بود. فراوانی سندرم پای بی قرار در گروه دارای اختلال خواب 8/ 70% و در گروه بدون اختلال خواب 20% بود و بین سندرم پای بی قرار و اختلال خواب ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد(000/ 0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای سندرم پای بی قرار در بیماران قلبی و عدم تشخیص و درمان به موقع این اختلال، غربالگری و تشخیص به موقع این اختلال و انجام مداخلاتی مثل استفاده از روش های آرام سازی برای درمان اختلال خواب این بیماران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سندرم پای بی قرار، اختلال خواب، سندرم کرونری حاد، بخش مراقبت ویژه قلب
  • سمیه بهادرام، نادره نادری روش *، حسین شیری، سیما زهری انبوهی، سهیلا خداکریم، فرزانه حسنیان لنگرودی صفحات 103-108
    مقدمه
    وارفارین بیشترین داروی تجویز شده در آمریکا جهت پیشگیری از سکته و ترومبوآمبولی است. عوامل بی شمار جمعیت شناسی و عوامل دارویی می تواند کنترل موفقیت آمیز وارفارین را دچار مشکل کند. تبعیت بیماران از رژیم وارفارین بزرگترین عامل تعیین کننده در اثر بخشی درمان ضدانعقادی است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط عوامل جمعیت شناسی بر میزان تبعیت دارویی در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های وارفارین در سطح شهر تهران طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی و تحلیلی براساس روش نمونه گیری مبتنی بر هدف از بین بیماران مصرف کننده وارفارین مراجعه کننده به درمانگاه های وارفارین در سطح شهر تهران در سال 1392 تعداد 400 بیمار واجد شرایط انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه مشخصات جمعیت شناسی، پرسشنامه تعدیل شده تبعیت دارویی موریسکی، آزمایش INR و زمان مراجعه به درمانگاه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار spss نسخه 19 و روش های امار توصیفی و آزمون من-ویتنی استفاده شد.
    نتایج
    بر اساس ابزار تعدیل شده تبعیت دارویی موریسکی 8/57 % از افراد از وارفارین تبعیت داشتند، INR 5/73 % از افراد در این مطالعه در محدوده درمانی قرار داشت و تنها 38 % از افراد در این مطالعه به صورت منظم به درمانگاه مراجعه نموده اند و در نهایت 8/27 % از افراد از هر سه معیار تبعیت داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که بین تبعیت از وارفارین و تحصیلات(p=0.000)، نحوه زندگی(p=0.041)، شغل بیماران مصرف کننده وارفارین(p=0.000) مساحت مسکن(p=0.012) و درآمد(p=0.002) رابطه معنی دار آماری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    تبعیت از وارفارین یک فرایند رفتاری چند عاملی است که در آن نقش تحصیلات، شغل، وضعیت اقتصادی و وضعیت خانوادگی بیماران اهمیت زیادی دارد بنابراین پرستاران در هنگام برنامه ریزی آموزشی جهت این بیماران باید این عوامل را مدنظر بگیرند تا بتوانند به ارتقاء تبعیت این بیماران کمک کنند.
    کلیدواژگان: وارفارین، تبعیت دارویی، عوامل جمعیت شناسی
  • حسین ابراهیمی، مهدی صادقی *، محمدرضا خطیبی صفحات 109-116
    زمینه
    عوامل مختلفی بر کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی موثر می باشند. شناسایی و تعدیل برخی از این عوامل مانند عدم کفایت همودیالیز که از جمله علل ناتوانی و مرگ ومیر در این بیماران به شمار می رود، می تواند سطح مطلوب تری از سلامتی را در این بیماران بوجود آورد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط کیفیت زندگی با کفایت دیالیز و شاخص های آزمایشگاهی در بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی-مقطعی 99 بیمار تحت درمان با همودیالیز مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار بکار رفته شامل پرسشنامه کیفیت زندگی مختص بیماران دیالیزی، KT/V جهت تعیین کفایت دیالیز و شاخص های آزمایشگاهی آلبومین، هموگلوبین، قندخون ناشتا، کراتینین، بیلی روبین، پتاسیم، سدیم، کلسیم و فسفر بودند. پس از جمع آوری اطلاعات، ارتباط بین آنها تعیین شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد کیفیت زندگی و کفایت دیالیز واحدهای پژوهش در سطح مطلوبی قرار ندارد. بین کیفیت زندگی و کفایت دیالیز تفاوت معناداری مشاهده شد (P<0.05). همچنین بین نمره کیفیت زندگی با شاخص های آلبومین، هموگلوبین، بیلی روبین، کراتینین، پتاسیم، کلسیم و فسفر همبستگی آماری معنی دار وجود داشت (P<0.05) ولی مقادیر قندخون ناشتا و سدیم با نمره کیفیت زندگی همبستگی معناداری نداشت (P>0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، بنظر می رسد با برنامه ریزی و انجام مداخلات پرستاری در جهت افزایش کفایت دیالیز و بهبود برخی شاخص ها می توان به سطح مطلوب تری از کیفیت زندگی در این بیماران دست یافت.
    کلیدواژگان: همودیالیز، کیفیت زندگی، کفایت دیالیز، شاخص های آزمایشگاهی
  • زهرا گودرزی، ام البنی رحیمی *، نسرین خالصی، احمدرضا شمشیری، نورالدین محمدی، فرین سلیمانی صفحات 117-124
    اهداف
    اجرای مراقبت تکاملی در بخش های مراقبت ویژه نوزادان باعث حفظ انرژی و ثبات فیزیولوژیک نوزادان، کاهش استرس نوزاد و خانواده، کاهش مدت زمان بستری و هزینه های درمانی می شود. با توجه به فواید مراقبت تکاملی مطالعه حاضر با هدف «تعیین میزان اجرای جنبه های مراقبت تکاملی در بخش های مراقبت ویژه نوزادان» طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی–مقطعی که در نیمه دوم سال 1391 انجام شد، 138 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که با استفاده از پنج جنبه مراقبت تکاملی مبتنی بر شواهد بر گرفته از مطالعه Coughlin و همکاران طراحی شد و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. داده ها در نرم افزارSPSS v.20 و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان اجرای پنج جنبه مراقبت تکاملی در بخش های مراقبت ویژه نوزادان به ترتیب شامل: مراقبت معمول و روزانه (79/46%)، مراقبت از خواب (65/43%)، تامین محیط سالم بخش مراقبت ویژه نوزادان (65/27%)، مراقبت خانواده محور (63/23%) و مدیریت و ارزیابی درد و استرس (59/16%) بود. در کل میزان اجرای مراقبت تکاملی در بخش های مراقبت ویژه نوزادان (66/53%) بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه اجرای مراقبت تکاملی در بخش های مراقبت ویژه نوزادان فراگیر نشده است. امروزه اساس مراقبت از نوزادان ارائه مراقبت تکاملی است بنابراین باید تلاش بیشتری جهت گسترش اجرا و ارزیابی مراقبت تکاملی صورت گیرد. آموزش پرستاران نوزادان به عنوان حامیان اصلی مراقبت از نوزادان و خانواده ها در زمینه جنبه های مراقبت تکاملی باید مورد توجه قرار گیرد. ارائه دستورالعمل مراقبت تکاملی از سوی وزارت بهداشت و ارزیابی ارائه مراقبت تکاملی در بخش های مراقبت ویژه نوزادان می تواند در جهت بهبود کیفیت مراقبت از نوزادان موثر باشد.
    کلیدواژگان: میزان اجرا، مراقبت تکاملی، بخش مراقبت ویژه نوزادان
|
  • Ahmad Dolatyaree, Simintaj Sharififar *, Armin Zareian, Seyed Davood Tadrisi Pages 59-68
    Aims
    a standard tool is required to investigate and determine of family satisfaction level of adult patients hospitalized in Intensive Care Units (ICUs). Since such tools haven''t been localized in Iran so far، the aim of this study was translation and validation of family satisfaction questionnaire (FS ICU-34) of adult patients hospitalized in ICUs in Iran.
    Methods
    This is a methodological study. Face and content validity process was carried out after translating English version of the tools through forward-backward translation technique، confirmed by WHO (World Health Organization)، and exploratory factor analysis was conducted by investigating three hundred questionnaires completed by family members of adult patients hospitalized in ICUs of Tehran hospitals in order to investigate construct validity.
    Results
    in exploratory factor analysis، three subscales including: satisfaction with medical staff performance (12 items)، comfort (12 items) and decisionmaking (6 items) were determined by Eigen value above one and factor load above 0. 5. Cronbach''s alpha in the first، the second and the third subscale were respectively achieved; 0. 93، 0. 92 and 0. 84 and Cronbach''s alpha of the tools was achieved 0. 95. In this study the number of the questions was decreased to thirty.
    Conclusion
    after performing procedures of determining validity، necessary changes in the number of the questions، writing and number of the questionnaire areas were carried out and it became clear that the Persian version of the questionnaire FS-ICU 34 benefits high reliability (α= 0. 95). Removingsome questions due to their low scores allocated by Experts’panel was done during the stages of determining validity and it was done among Iranian respondents due to cultural incompatibility. Content validity index of all the satisfaction Persian tools of family members of adult patients hospitalized in ICUs through two S-CVI/Ave and S-CVI/Universal validity methods were respectively achieved 0. 97 and 0. 86، which is indicating good validity of the Persian version of the tools. Also by shortening Persian version of the above tools، answering themwould be easier.
    Keywords: Satisfaction, Reliability, Validity, Intensive Care Unit (ICU), Adult, Family members
  • Aahra Sadat Manzari, Elham Shahraki Moghaddam *, Fatemeh Heshmati Nabavi, Reza Mazloom, Ebrahim Khaleghi Pages 69-78
    Aims
    Patients’ unstable clinical conditions require critical care nurses to be competent decision makers. Standardized patient is a new teaching strategy which can enhance nurses’ decision making ability. The purpose of this study was to examine the effects of teaching by using standardized patients on critical care nurses’ decision making ability.
    Methods
    This two-group pretest-posttest quasi-experimental study was conducted in 2014. The study setting was Shahid Kamyab and Imam Reza Hospitals, Mashhad, Iran. These two hospitals were randomly allocated to either control or experimental groups. Then, several intensive care units were randomly selected from each hospital. Nurses were recruited from the selected units. In total, 58 nurses were studied. The study intervention consisted of educations about clinical decision making. Educations in the control and the experimental groups were provided by using the lecture and the standardized patient strategies, respectively. Nurses’ clinical decision making ability was evaluated both before and 45 days after the study intervention by employing the Participation Decision Activity Questionnaire. The study data were analyzed by using the SPSS v. 16 the statistical tests of paired- and independent-samples t, Chi-square, Mann-Whitney, and Wilcoxon.
    Results
    Before the intervention, the means of the three steps of decision making in the experimental group (32.1±10.2, 33.4±9.3, and 32.1±9.7, respectively) did not differ significantly from the control group (31.1±7.8, 32.2±6.4, and 31.4±6.5 respectively). However, after the study, the differences between these groups regarding the means of the three steps of decision making were statistically significant (p<0.001). Moreover, in the experimental group, the pretest-posttest mean differences of the three steps of decision making (17.6±7.9, 18.07±7.5, and 19.1±8.1, respectively) were significantly higher than the control group (3.8±4.2, 4.0±2.9, and 5.6±3.5, respectively; p < 0.001).
    Conclusion
    Teaching through standardized patients can significantly enhance nurses’ clinical decision making ability. This strategy can be used for developing in-service continuing education programs and improving nurses’ clinical decision making ability.
    Keywords: Standardized patient, Clinical decision making, Intensive care unit
  • Carol Diane Epstein *, Karen Toby Haghenbeck, Joan Madalone Pages 79-88
    Aims
    In the absence of a gold standard for the clinical diagnosis of shock, clinicians traditionally rely on measurements of vital signs, arterial oxygen saturation of hemoglobin (SaO2), serum lactate, and arterial base deficit. Yet values derived from these measurements may remain relatively normal during the early stages of shock while the patient’s condition is indeed deteriorating, and the evolution from mild to severe shock can be subtle or extremely rapid. Tissue oxygen saturation (StO2) monitoring is a noninvasive technology that has been reported to function as an early warning sign of tissue hypoxia, as systemic blood flow is redistributed to critical organs, primarily in patients with hemorrhagic and traumatic shock, but also in patients with septic shock and in those undergoing cardiac surgery. This pilot study examined the strength of the relationship between initial postoperative StO2 values and the development of complications in adult patients.
    Methods
    This observational, prospective study was carried out in a convenience sample of 31 hemodynamically stable, postoperative adults admitted to the Post-Anesthesia Care Unit (PACU) and Cardiothoracic Care Intensive Care Unit (CTICU) at a 643-bed Level I trauma medical center in the Northeastern region of the United States during 2012. Institutional Review Board approval was obtained from the university and the medical center. Patients were approached in the preoperative holding area, the study was explained, and patients were shown the equipment that would be used in the study. After the patient had been admitted to either the PACU or CTICU, the investigators waited until the bedside nurse performed an initial assessment of hemodynamic stability. Following calibration of the InSpectra monitor, the StO2 probe was placed adhesively on the thenar eminence of the patient’s hand. The StO2 data was monitored continuously, downloaded to a laptop computer, and recorded manually every 15 minutes for at least 2 hours.
    Results
    The first, last, and average StO2 values were, respectively: 80.71%+9.16; 80.94%+7.07; and, 80.56% +7.18. However, the mean minimum values of the first, last, and average StO2 values were, respectively: 55%, 67%, and 65%. When minimum StO2 values were tested for differences in the incidence of postoperative complications, there was a significant difference (x=76.9+7.44, range 59-92; Chi Sq, df 18, p=0.020).
    Conclusions
    While postoperative patients maintained a stable level of StO2 values during their early recovery, a case report illustrates that sudden drops in StO2 values may be sensitive to the detection of the potential for complications.
    Keywords: Spectroscopy, Near, Infrared, Tissue oxygen saturation
  • Ashrafalsadat Hakim* Pages 89-94
    Aims
    One of the most important nursing interventions for the patients using endotracheal tube is on time and accurate discharge of respiratory tract secretions. Improving nurses’ performance in taking care of the newborns with endotracheal tube is an important factor in reducing side effects of frequent suctioning and acceleration in patients’ improvement. This study has been done in order to “assess nurse's performance in endotracheal tube suctioning in Neonatal Intensive Care Units (NICU)”.
    Methods
    It is a descriptive-cross sectional study. 48 nurses working in NICU of the training hospitals affiliated to Ahvaz Medical Sciences University were chosen through census method in 2014. A questionnaire was prepared to assess nurse's performance before, during and after endotracheal tube suctioning and to compare their performance according to suctioning standard procedure; the questionnaire was consisted of demographic information and a standard checklist regarding endotracheal tube suctioning. Data analysis was done through using descriptive statistical test and SPSS 19 software.
    Results
    83.4 percent of the workers were women and 16.6 percent were men and they were 26-35 years old. 54.1 percent had attended intensive care in service-training. 52.1 percent of the nurses had 5 years or less working experiences in ICUs. 64.6 percent had good performance and 35.4 percent had medium to poor performance.
    Conclusions
    According to the results of the present study, most of the nurses working in ICUs had good performance regarding endotracheal tube suctioning. So it is necessary to consider in-service training regarding correct and appropriate endotracheal tube suctioning for those who did not have good performance too, since lack of appropriate performance of endotracheal tube suctioning by a small number of nurses might be dangerous for the patients hospitalized in ICUs.
    Keywords: Nurses\ performance, endotracheal tube suctioning, NICU
  • Elham Sepahvand *, Mohammad Daneshmandi, Rostam Jalali, Maryam Mirzaei Pages 95-102
    Aims
    Restless leg syndrome is a sensorimotor disorder characterized by restlessness and irritability in legs mainly during nighttime immobility. It can occur secondary to cardiovascular disease. The aim of this study was to examine the correlation of restless leg syndrome with sleep disorders among hospitalized patients with acute coronary syndrome.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted in 2012. A random sample of 221 patients with acute coronary syndrome was drawn from the coronary care unit of Imam Ali Hospital, Kermanshah, Iran. Sleep disorders and restless leg syndrome were evaluated by using the researcher-made Cardiac Patients’ Sleep Disorders Inventory. The SPSS v. 16.0 was used for data management and analysis.
    Results
    The mean of participants’ age and the prevalence of restless leg syndrome among them were 61.27 years and 65.1%, respectively. Most of the patients (61.5%) were male. The prevalence of restless leg syndrome among patients with and without sleep disorders was 70.8% and 20%, respectively. Restless leg syndrome was significantly correlated with sleep disorders (p < 0.001).
    Conclusion
    Restless leg syndrome is rather prevalent among cardiac patients. However, it usually remains undiagnosed and untreated. Consequently, performing diagnostic screening tests for identifying cardiac patients with this syndrome as well as implementing interventions such as muscular relaxation, massage, and sleep promotion techniques for managing it are recommended.
    Keywords: Restless leg syndrome, Sleep disorders, Acute coronary syndrome, Coronary care unit
  • Somayeh Bahadoram, Nadereh Naderiravesh *, Hossain Shiri, Sma Zohari Anbohi, Soheyla Khodakarim, Farzaneh Hasanian Langroudi Pages 103-108
    Aims
    Warfarin is one of the most prescribed medications in the United States for prevention both stroke and venous thromboembolism. There are numerous demographic and medical factors that can potentially complicate successful warfarin management. Patient adherence to warfarin regimens is largest determining factor of anticoagulation therapeutic effectiveness. This study aimed to determine the Relationship of demographic factors with medication adherence among Patients attending in Warfarin Clinics in Tehran was designed and conducted.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 400 eligible patients. Subjects were selected based on target. Demographic questionnaire, Modified Morisky medication adherence questionnaire, INR test and visit to the clinic were used for data collection.
    Results
    Of 400 patients studied, 61% were woman with mean age (± standard deviation) 52.97 ± 13.32, 57.8% had adherence with Modified Morisky medication adherence questionnaire, 73.5% had INR in therapeutic range, 38% had regular visit and 27.8% of participants had adherence with per three instruments. Adherence was related education (p=0.000), life status (p=0.041), employment status (p=0.000), home area (p=0.012) and income (p=0.002).
    Conclusions
    Adherence is a behavioral multifactorial process and the role education, employment status, socioeconomic status and life status of patients in that is important. Therefore, to improve adherence, nurses should consider this factors in educational programs for these patients.
    Keywords: Warfarin, Medication adherence, Demographic factors
  • Hossein Ebrahimi, Mahdi Sadeghi *, Mohammadreza Khatibi Pages 109-116
    Aims
    Identifying and modifying factors such as inadequate dialysis and consequently disability and mortality that may influence hemodialysis patient's quality of life can cause more appropriate level of health in these patients. This study is done with the aim of "determining relationship of quality of life with dialysis adequacy and laboratory parameters in hemodialysis patients".
    Methods
    In this cross-sectional study, 99 hemodialysis patients were investigated through convenient sampling in 2013. The tools of the study included: quality of life questionnaire specialized to dialysis patients, KT/V for determining dialysis adequacy and albumin, Hemoglobin, Fasting Blood Sugar (FBS), creatinine, Bilirubin, Potassium, Sodium, Calcium and Phosphorus laboratory parameters. After collecting data, the relationship between them was determined. SPSS16 software, Pearson correlation and ANOVA statistical tests were used for data analysis.
    Results
    quality of life and dialysis adequacy of the subjects of the study were not in an appropriate level. There was a significant difference (p<0.05) between quality of life and dialysis adequacy. Also there was a significant statistical correlation between the score of quality of life and albumin, hemoglobin, bilirubin, creatinine, potassium, calcium and phosphorus parameters (p<0.05). But there was no significant correlation between FBS and Sodium with the score of quality of life.
    Conclusion
    more appropriate level of quality of life can be achieved for these patients through planning and implementing nursing interventions regarding increase of dialysis adequacy and improvement of some parameters.
    Keywords: Hemodialysis, Quality of life, Dialysis adequacy, Laboratory parameters
  • Zahra Godarzi, Omolbani Rahimi *, Nasrin Khalesi, Ahmad Reza Shamshiri, Nooredin Mohammadi, Farin Soleimani Pages 117-124
    Aims
    The delivery of developmental care in neonatal intensive care units helps save neonates’ energy, maintains their physiologic stability, reduces their and their families’ stress, shortens their hospital stay, and cuts healthcare costs. This study was undertaken to determine the rate of developmental care delivery in neonatal intensive care units.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2012–2013. We used the census method and recruited 138 critical care nurses from neonatal intensive care units of nine teaching hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran. The data collection tool was a questionnaire developed by using the findings of a study conducted by Coughlin et al. (2009). Data analysis was carried out with SPSS v. 20.0 and by using descriptive statistics measures and inferential statistics tests such as the independent-samples t.
    Results
    The rates of delivering the five dimensions of developmental care were as follows: Daily routine care: 79.46%; Protected sleep: 65.43%; Provision of a healthy environment: 65.27%; Family-centered care: 63.32%; and Pain and stress assessment and management: 66.53%. The total rate of developmental care delivery was 66.53%.
    Conclusion
    Developmental care delivery is not a common practice in neonatal intensive care units. Consequently, more efforts are needed for enhancing the rate of delivering developmental care. Strategies such as educating families and neonatal critical care nurses, developing and enforcing developmental care guidelines by public health authorities, and supervising care measures can enhance the rate and the quality of developmental care delivery.
    Keywords: Care delivery rate, Developmental care, Neonatal intensive care unit