فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 11 (زمستان 1393)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 11 (زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف ترابی، یوسفعلی مجیدی صفحات 9-29
    جمهوری اسلامی ایران سرزمینی متشکل از اقوام، طوایف، تنوعات فرهنگی و اجتماعی گوناگون است که در زیر چتر هویت ایرانی بودن، زندگی مسالمت آمیز و برادرانه ای را در اغلب ادوار تاریخی تجربه کرده اند و گاهی به دلیل مشکلاتی که اغلب ناشی از جهالت و نادانی، فقر، تبعیضات ناروا، ضعف مدیریتی نخبگان قدرت و مدیران سیاسی و دخالت های استعمارگران بوده، زمینه های نارضایتی برخی از این اقوام فراهم گردیده، که نتیجه آن به خطر افتادن انسجام، امنیت و یکپارچگی ملی ایران بوده است. موضوع اصلی این پژوهش عبارت است از: «بررسی چگونگی مدیریت شکاف های قومی در کردستان جمهوری اسلامی ایران.» سوال اصلی آن نیز بدین قرار است که مدیریت شکاف های قومی در کردستان چه کاستی ها و ضعف هایی داشته است؟
    در تمامی نظام های سیاسی که از تنوعات فرهنگی – اجتماعی و قومی بر خوردار هستند، دولت نقش بسیار مهمی در فرآیند مدیریت شکاف های قومی دارد؛ دولت ها با بهره گیری از رویکردهای مبتنی بر عقلانیت می توانند مدیریتی علمی مبتنی بر عدالت و انصاف را در فرآیند تامین حقوق اقوام مختلف اتخاذ نمایند که نتیجه چنین مدیریتی افزایش انسجام و همبستگی ملی در کشور می باشد.
    تحقیق حاضر از نوع کاربردی است و با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و بهره گیری از تکنیک های اسنادی وکتابخانه ای انجام می شود. محققان با استفاده از منابع، متون، اسناد و مدارک موجود، به جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل آنها برای رسیدن به اهداف تحقیق می پردازند. در پایان نتیجه مهم این تحقیق، ضرورت تاکید بر ارزش های مشترک فرهنگی - تاریخی اقوام ایرانی موجود در جامعه ایرانی یعنی اسلام و مسلمان بودن، ایرانی بودن و بهره گیری از ظرفیت های قانون اساسی برای برطرف کردن برخی نابرابری ها و مدیریت بهینه شکاف های قومی در کردستان می باشد.
    کلیدواژگان: اقلیت ها، دولت، قوم کرد، شکاف قومی، جمهوری اسلامی ایران، مدیریت
  • سید ابراهیم سرپرست سادات صفحات 31-56
    سنت، حضور غیر قابل انکاری در اندیشه روشنفکری ایران داشته است. مرجعیت سنت و بحث انگیز بودن آن، ناشی از موقعیت برجسته و تاثیرگذار آن در جوامعی است که دارای تاریخ کهن، اندیشه های سرشار و تمدن آفرین بوده است. هر چند قاعده روشنفکری اقتضا می کرد که روشنفکر ایرانی با وجهه انتقادی اندیشی، سنت را به عنوان یکی از مولفه های تاثیرگذار در هویت بخشی ایرانی، سیاست و قدرت، مورد مداقه، نقد و بررسی قرار دهد و بستری تاسیسی را با عطف به آن تدارک ببیند؛ اما در عمل، چنین چیزی لزوما اتفاق نیفتاده است. در عین حال بازشناسی تطورات نگاه ها به سنت که از خلال بررسی سیر نگاه روشنفکران ایرانی به سنت، به دست می آید این فرضیه را در این مقاله قوت بخشید که در نزاع سنت و مدرنیته در ایران، سنت، منشا خودآگاهی روشنفکری ایرانی بوده است. تطورات و خودآگاهی های سنت در پیدایی انقلاب اسلامی ایران و در ادامه وامدار و متاثر از آن بوده است.
    کلیدواژگان: روشنفکری، سنت، تجدد، بحران، انقلاب اسلامی
  • جواد طباخی ممقانی صفحات 57-85
    با وقوع انقلاب ژانویه 2011 در مصر، این کشور برای چندین ماه آبستن تحولات دوران گذار بیداری اسلامی قرار گرفت و فضای سیاست این کشور پیچیده و پرابهام شد. در اینجا اگر بپذیریم که اندیشه ها در استمرار یکدیگر معنا می یابند به تبع شناخت فضای اندیشه ورزی منتج به شکل گیری این تحولات برای درک دقیق تر مسائل امروز مصر ضروری می نماید. بر این اساس این نوشتار به دنبال ارائه رویکردی نظری در خصوص تحولات شکل گرفته در کشور مصر بوده و درصدد است با کاربست رهیافت امنیت هستی شناختی که به ویژه توسط «آنتونی گیدنز» مورد نظر قرار گرفته است، مجموعه عناصر و عوامل تاثیرگذار در شکل گیری فرآیند اعتراضات در مصر را بررسی کند. فرضیه اصلی مقاله این است که ملت مصر به عنوان مردمی پیشرو در جهان اسلام به ویژه در حوزه اندیشه و تمدن، در طی سال های زمامداری مبارک، با تعارضی جدی در هویت اسلامی و دینی خود مواجه شد و به همین دلیل در جهت بازسازی هویت از دست رفته خود همت گماشت. این بازسازی، نمود خود را در بروز اعتراضاتی نشان داد که در نهایت به سقوط رژیم مبارک انجامید. در اینجا احساس تحقیر مردم مصر در دو حوزه داخلی و خارجی و عدم تامین حس احترام که از آن به عنوان عزت یاد شده است، موجب سرنگونی رژیم مبارک در بیست و پنجم ژانویه سال 2011 شد. با این حال به نظر می رسد به واسطه فقدان شرایط و تجربه دموکراسی در مصر، با سقوط مبارک و در طی سه سال اخیر، مردم و برخی سیاستمداران مصر در حالی که هنوز در حال تمرین مشق دموکراسی و عزتمداری بودند، بازیگران نظامی با بهره گیری از این شرایط درصدد برآمدند تا درس دموکراسی را به بقیه بازیگران صحنه سیاسی مصر بیاموزند و سقوط دولت مستعجل مرسی و تحولات پس از آن که در نهایت منجر به روی کار آمدن «عبدالفتاح سیسی» شد مهم ترین شواهد این مدعاست.
    کلیدواژگان: مصر، هویت، عزت، امنیت هستی شناختی، شرم
  • حمید صالحی صفحات 87-101
    هدف اصلی از این نوشتار، مطالعه و بررسی موج سوم النهضه از منظر بیداری اسلامی و احیای امر دینی درکشورهای عربی منطقه است. جنبش های انقلابی در کشورهای عربی به عنوان حرکتی جامع بر مبنای تحکیم امر دینی و گفتمان دینی تحلیل می شود. این حرکت اجتماعی دارای شاخص های برجسته ای در قالب بیداری اسلامی است که بررسی آن منتج به ارائه ادبیات جدیدی در این باره می شود. در واقع، موج اول النهضه در قالب اصلاحات سیاسی و دینی در جوامع مسلمانان به رهبری فکری جمال الدین اسدآبادی شروع شد. موج دوم؛ در قالب انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) نضج گرفت و موج سوم که ادامه موج دوم این رویداد مهم محسوب می شود، بدون رهبران کاریزما و به صورتی اجتماعی با نمادها و مطالبی مشخص به منصه ظهور رسید. بدین ترتیب فرضیه اصلی این مقاله این گونه است که بیداری اسلامی به ویژه در تونس توانسته الگویی مناسب برای سایر جنبش های میانه رو در جهان عرب تبدیل شود. مشارکت فعال در عرصه سیاسی و حتی پذیرش شکست در رقابت های انتخاباتی رویه ای جدید برای نیروهای اسلامی است.
    کلیدواژگان: موج النهضه، بیداری اسلامی، خاورمیانه، اسلام سیاسی، تونس
  • علی اصغر داودی صفحات 103-127
    در جهان معاصر علم و فن آوری به عنوان ابزار تعامل و ایجاد ارتباطات بین المللی، سهم بالقوه ای در سیاست خارجی کشورها پیدا کرده است. در عصر حاضر تغییر جهت قدرت از بعد سخت افزارانه به بعد نرم افزارانه، ایجاب می نماید تا جمهوری اسلامی ایران از پیشرفت های چشمگیر علمی و فن آوری خود در سال های اخیر، برای تعقیب منافع ملی در فراسوی مرزهای بین المللی بیش از پیش استفاده نماید. از آنجا که تعاملات دوجانبه با همسایگان جزو اولویت های سیاست خارجی ایران می باشد و با عنایت به مشترکات تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی فراوان ایران و افغانستان، به کارگیری این شکل از دیپلماسی در مناسبات فی مابین دو کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. این مقاله به عمده ترین فرصت ها و چالش های موجود در مسیر پیشبرد دیپلماسی علمی و فن آوری ایران در کشور افغانستان می پردازد. بی شک، رفع موانع در این مسیر، راه را برای بهبود مناسبات در حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی علمی و فن آوری، سیاست خارجی، افغانستان، آموزش فرامرزی
  • حسین سلیمی، لیلا رحمتی پور صفحات 129-160
    ایالات متحده آمریکا به عنوان تنها قدرت بزرگ برجای مانده از دوران پس از جنگ جهانی دوم و جنگ سرد؛ همواره تلاش داشته است هژمونی خود را در جهان تثبیت نموده و دیگران را وادار به تسلیم و پذیرش نظم موردنظر خود سازد. از این روی رشد و توسعه اقتصادی و کنترل منابع انرژی جهان به ویژه منابع موجود در منطقه خلیج فارس نیز از ملزومات تثبیت و ابقای هژمونی این کشور در جهان محسوب می شود. از سوی دیگر، با توجه به اینکه این عرصه می تواند به گونه ای باشد که در صورت ایجاد ناامنی در این منطقه هژمونی این کشور با چالش مواجه گردد، لذا چندین دهه است که این کشور استراتژی خود را بر کاهش وابستگی به واردات انرژی معطوف ساخته است. چین نیز از جمله قدرت های بزرگی است که تلاش دارد جایگاه خود را در عرصه جهانی ارتقا بخشد و از این رهگذر مسیری که مورد انتخاب رهبران چین واقع شده است، رشد اقتصادی است که این امر به نوبه خود وابستگی این کشور به منابع انرژی خلیج فارس را رقم می زند. بدین ترتیب آنچه که برای چین حائز اهمیت می باشد، امنیت عرضه انرژی است، اما اینکه استراتژی های متفاوت این دو کشور چه تاثیری بر خلیج فارس خواهد گذاشت، سوالی است که این نوشتار به بررسی آن خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: خودکفایی، تضمین عرضه انرژی، ایالات، متحده، چین، ژئوپولیتیک، خلیج فارس
  • الهه کولایی، رضا نیکنام* صفحات 161-182

    رخدادهای تروریستی 11 سپتامبر 2001، امنیت ایالات متحده در نظام بین الملل را با چالش جدی رو به رو ساخت و آمریکا را وارد جنگ های پرهزینه و طولانی در افغانستان و عراق کرد. سپس بحران های مالی جهانی 2008، به رکود بی سابقه در آن کشور منجر شد. اقتصاد بحران زده آمریکا در وضعیت آسیب پذیرتری نسبت به گذشته قرار گرفت. از سوی دیگر جایگاه چین در اقتصاد جهانی در این سال ها ارتقا و نفوذ فرامنطقه ای آن کشور توسعه یافت. این نوشتار با به کارگیری نظریه های جابه جایی قدرت بر آن است به این پرسش پاسخ دهد که قدرت یابی چین در اقتصاد سیاسی بین الملل، چه تاثیری بر قدرت ایالات متحده داشته است؟ در این زمینه، نویسندگان به این نتیجه می رسند که قدرت یابی چین افول قدرت مالی ایالات متحده را تشدید کرد، اما از نظر سیاسی و امنیتی تاثیر چندانی بر قدرت ایالات متحده نداشته است و ضعف ایالات متحده بیشتر به اقتصاد کلان آن مربوط می شود.

    کلیدواژگان: آمریکا، چین، قدرت، چندجانبه گرایی
|
  • Yousof Torabi*, Yousof Ali Majidi Pages 9-29
    Iran as a great nation is home to different tribes and cultures. The people under Iranian nationality always have lived together peacefully and respectfully. But sometimes, some of these tribes were not satisfied because for several reasons such as ignorance, poverty, discrimination, and poor management of political elites, as well as the interferences of the colonialist countries. Those problems resulted in harms to national unity, integration and national security. The principle goal of this study is to investigate the methods for managing the ethnic gaps in Kordestan Province of Islamic republic of Iran. In all political systems consisting of ethnic and cultural diversities, governments have an important role in managing the ethnic gaps. Using rational approaches, governments can manage all the ethnic gaps based on scientific, fair and justice methods, ensuring that the right of all people would be preserved. This study is an applied research that has been done using an analytical and descriptive method based on documents and bibliographic techniques. At the end of this research, it is concluded that for a better management of ethnic gaps in Kordestan Province the following leads should be followed: Insisting on common values and common historical culture, Islamic identity, Iranian identity, overcoming the deprivation, and utilization of constitutional capacity of the Islamic republic of Iran.
    Keywords: Minorities, Tribes, Management, Kordish Ethnic, Ethnic Gaps, Islamic Republic of Iran
  • Seyd Ebrahim Sarparast Sadat Pages 31-56
    Tradition has an undeniable entity in Iranian intellectual thinking. Authority and controversiality of the tradition is not necessarily due to its nature but it is caused by significant and influential position in societies possessing civilized and ancient history and rich thoughts. Although intellectuality requires Iranian intellectuals critically scrutinize and contemplate on tradition as one of the most influential factors of Iranian identity, politics and power and provide a situation for its proliferation but in practice it did not happen. Meanwhile, recognizing the evolution of the approaches toward tradition through investigating the ideas of Iranian intellectuals strengthens this hypothesis that amid the tradition-authority contest tradition has been source of self-awareness of Iranian intellectuality, self-awareness that inspired and caused Islamic Revolution of Iran and its continuity.
    Keywords: Intellectuality, Pattern recognition, Tradition, Modernity, Crisis, Islamic Revolution
  • Javad Mamaghani Pages 57-85
    Egyptian revolution in January 2011 was a transition period of the Islamic awakening in the Egypt and therefore it is essential to understand these events. This article seeks to provide a theoretical approach about developments in Egypt and in this matter the theory of ontological security of Anthony Giddens is applied to consider in the formation process of the protests in Egypt. The main hypothesis of this paper is that the Egyptian people as the brightest people in the Arab world faced with contradictory Islamic identity during Mubarak regime. Therefore they try regaining their lost identity. Hence, humility as a Feeling in the Egyptians provided a sense of non self-respect as it is mentioned; and led them to overthrow of the Mubarak regime in Egypt in January 2011. However, due to the lack of democracy in Egypt for many years, military actors took the power about three years after the revolution.
    Keywords: Egypt, Identity, Honor, Ontological Security, Shame
  • Hamid Salehi Pages 87-101
    The main purpose of this Article is examining the third wave of Alnehza from the perspective of the Islamic awakening and the religious revival in the countries of Arab region. The revolutionary movement in the Arab world as a comprehensive movement based on religious and theological discourse has been analyzed in this regard. This social movement has waged prominent Islamic awakening indicators that will provide a new literature review in this matter. In fact, the first wave of Alnehza has risen form of political and religious reforms in Muslim communities headed by Jamaledin Asad Abadi. The second wave of the Islamic revolution led by Imam Khomeini and the third wave, without any charismatic or social leaders, formed in shape of certain social symbols and stories. Thus, the main hypothesis of this Article regarding the third wave argues that Islamic awaking turns to be a model and manifestation for the new movements in the Arab world.
    Keywords: Islamic awakening, Alnehza, Identity, Tunisia, Religious identity
  • Ali Asghar Davoodi Pages 103-127
    In the current history, diplomacy as the practice of conducting foreign relations between states through official representatives and peaceful methods had different types. Today, as a result of technological revolution, the importance of science and technology has been raised and most of politicians tend to use it as an instrument in developing their nation’s foreign policy. Hence, it seems that a new kind of diplomacy approaches and it can be labeled Science and Technology Diplomacy. In the age of Globalization and Interdependence, it will be one of the best devices to formulate and execute foreign policy as well as following national interests beyond the boundaries. During the last decades science and technology have been improved outstandingly in Islamic Republic of Iran. Due to the great stance of the neighbors in the Iranian foreign policy and common economic, cultural and historic relations in the past, we can conduct this kind of diplomacy in Afghanistan. Our focus, in this paper, is on the main challenges and opportunities that may be exist on conducting Science and Technology Diplomacy of Iran in Afghanistan. We concluded that despite of many ongoing challenges, there are so many factors that will facilitate the scientific and technologic presence of Iran in Afghanistan. Undoubtedly, removing the obstacles in conducting this kind of diplomacy in Afghanistan, will promote the political and economic relations between these two Islamic countries.
    Keywords: Science, Technology Diplomacy, foreign policy, Afghanistan, Trans border Education
  • Hossein Salimi, Leila Rahmati Poor* Pages 129-160
    United States as the sole remaining superpower after World War II and the Cold War era, has always tried establishing its hegemony in the world and forcing others into submission and acceptance of its order. Thus, economic development and control of the world energy resources, especially the resources in the Persian Gulf region is needed for establishing and maintaining its hegemony in the world as well. Hence, insecurity in the region has challenged the hegemony of the U.S. For decades the country's strategy is focused on reducing dependence on energy imports. China is a great power that is trying to improve its position in the global arena. In this way the path chosen by the Chines leaders is economic growth, which is highly depended on the country's energy resources especially the Persian Gulf. So what is considered important to China is energy supply security; but the different strategies of the two countries and its impacts on the Persian Gulf remains a question; the question that this paper will try to answer.
    Keywords: Self, sufficiency, Ensuring Energy Supply, United States, China, Geopolitics, Persian Gulf
  • Elahe Kolaeei, Reza Niknam Pages 161-182

    Terrorist attacks of September 11, 2001, tackled security system of the U.S. and entered the country into long term and costly wars in Afghanistan and Iraq. Then global financial crises in 2008, led U.S. into an unprecedented stagnation. U.S. critical economy was placed in more vulnerable position than before. On the other hand China's place in the global economy was promoted and trans-regional influence of the country was developed in these years. This article tries to answer the question that what impact has the china's power seeking in international political economy on the hegemony of the United States, by applying the theory of power displacement and with focus on Power transitions theories. The authors conclude that china's growing power intensified the decline of financial hegemony of United States, but has no significant effect on its political and security power and the United States’ weakness is much related to its macroeconomics.

    Keywords: United States, China, Hegemony, Power displacement