فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

مجله مطالعات باستان شناسی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید محمد امین امامی، سیمین آریا نسب، حسین احمدی، علیرضا عسگری چاوردی، پیر فرانجسکو کالیری صفحات 1-19
    حفاری های باستان شناسی هیئت ایرانی''ایتالیایی در محوطه تل آجری، در سال 1390 شروع شد و بقایای معماری مزین به آجرهای لعاب دار بسیار نفیسی از این منطقه به دست آمد که مشابهت های قابل ملاحظه ای با آجرهای ایلامی و هخامنشی یافته شده در تخت جمشید و شوش دارد. آجرهای مکشوفه، یا در ساختار معماری استفاده شده و یا به صورت دست نخورده در محل حفاری حفظ شده اند. شناسایی مواد به کار رفته در ساخت این آجرها، لعاب، و تکنولوژی پخت آن از اهداف مورد بحث در این مقاله می باشد. آجر های موردنظر با آنالیز فازی، عنصری و میکروسکوپی (XRD، XRF، LM) و روش های تعیین درجه حرارت پخت (DSC) مورد بررسی قرار گرفتند. بر این اساس، مواد خام مورد استفاده ترکیبات آهکی با افزودنی سیلیسی شناسایی شد و درجه حرارت پخت آجرها در محدوده 1100 تا 1140 درجه سانتیگراد، تحت پخت اکسیداسیون معین گردید.
    کلیدواژگان: آرکئومتری، آجر، مینرالوژی، ترکیب شیمیایی، تل آجری، تخت جمشید
  • میرزا محمد حسنی صفحات 21-37
    نقش رستم مرودشت با هشت نقش برجسته ساسانی، از مکان هایی است که مجموعه کاملی از یادمان های دوره ساسانی را شامل می شود. هفت نقش از هشت نقش برجسته موجود، با توجه به سلامتی نسبی بارها بررسی شده اند. پنجمین نقش این مجموعه با توجه به صدمات وارده تاکنون به طور کامل بررسی و معرفی نشده است. این اثر پادشاهی ساسانی را نشان می دهد که تمام رخ و از روبه رو تصویر شده است. این شیوه نمایش بر روی سایر نقوش ساسانی و سکه ها و ظروف دوره ساسانی نیز به چشم می خورد. پادشاه این نقش با توجه به تاج کنگره دارش شاپور دوم (379-309م) معرفی شده است. با توجه به این که از دوره 70 ساله سلطنت شاپور دوم نقشی که بتوان با اطمینان آن را به این دوره طولانی منسوب کرد یافت نشده، انتساب نقش به دوره شاپور دوم با اقبال پژوهشگران مواجه شده است. در این مقاله با بررسی این اثر از نزدیک و مقایسه ویژگی هنری آن با سایر نقوش ساسانی، نظرات ارائه شده درباره هویت این شاه ساسانی مورد بحث قرار گرفته و از بین گزینه هایی چون شاپور اول، آذر نرسی، شاپور دوم و شاپور سوم، دلایل مختلف در تعیین هویت پادشاه این نقش برجسته و انتساب آن به شاپور اول مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نقش برجسته، ساسانی، نقش رستم، شاپور اول، شاپور دوم
  • مرتضی خانی پور، رضا نوروزی، رضا ناصری، سلمان خسروی، میلاد زراعت پیشه، حبیب عمادی صفحات 39-58
    حوضه رود کر با توجه به شرایط جغرافیایی و زیست محیطی از دوره پارینه سنگی میانی تاکنون همواره مورد سکونت قرار داشته است. از این میان، فرهنگ های هزاره سوم پیش از میلاد که همزمان با دوره آغاز ایلامی و حکومت ایلام بوده کمتر شناخته شده است. با توجه به اهمیت ویژه این برهه زمانی، تا کنون درک روشنی از چگونگی گذر از دوره پرتو ایلامی (دوره بانش) به دوره ایلام قدیم (دوره کفتری) در فارس وجود ندارد؛ از دلایل این موضوع می توان به محدود بودن کاوش های باستان شناختی، منسجم نبودن کاوش های صورت گرفته، انتشار محدود نتایج کاوش و استفاده محدود از علوم وابسته اشاره کرد، همچنین با توجه به عوامل مختلف از جمله شرایط زیست محیطی، محل استقرارگاه ها دائما در حال جابه جایی بوده و هم اکنون نیز محوطه ای که بتواند توالی منظمی از دوره های پیش از تاریخ فارس ارائه دهد شناسایی نشده است. برخی از محققین از جمله سامنر سال ها معتقد به وقفه ای بین این دو دوره در فارس بوده اند. در سال های اخیر میلر و سامنر اذعان دارند که جمعیت کمی بین این دو دوره در ملیان ساکن بوده است. تل گپ کناره با دارا بودن توالی فرهنگ های هزاره سوم فارس یعنی بانش، گذار از بانش به کفتری و کفتری قدیم می تواند چشم انداز جدیدی در شناخت فرهنگ های این برهه بگشاید. در این مقاله، بر اساس یافته های حاصل از کاوش های باستان شناختی صورت گرفته در تل گپ کناره، به فرهنگ های هزاره سوم پیش از میلاد فارس پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: فارس، حوضه رود کر، تل گپ کناره، دوره بانش، دوره کفتری
  • عباس رضایی نیا، هایده لاله صفحات 59-71
    ایوان، به عنوان دستاورد و یکی از شاخصه های ارزنده فرهنگ گذشته ایران نزدیک به یک سده است که موضوع پژوهش معماران، باستان شناسان و مورخان هنر قرار گرفته است. ایوان، با وجود اینکه فضایی متعارف و معمول در نظر محققان به شمار می رود، به شدت ناشناخته و مغفول مانده است. نگرش دقیق و عمیق به آن برای درک خاستگاه، شکل، مفهوم، عملکرد و در نهایت بازشناسی آن لازم است. شناخت ایوان و بررسی همه جانبه نگر آن این امکان را فراهم می آورد تا ایوان را در سنت معماری ایرانی در مقاطع مختلف زمانی بسنجیم و قدرت درک و تحلیل درست ایوان را امکان پذیر سازیم. این شناخت سهمی مهم در پیشبرد مطالعات باستان شناسی، تاریخ معماری و تاریخ هنر دارد. ظهور ایوان و تداوم آن در طول تاریخ و این که شکل گیری آن متاثر از چه نیازها و عواملی بوده، تاکنون آن طور که شایسته است تشریح و تحلیل نشده است. هدف این مقاله بررسی فرضیه های مربوط به خاستگاه و شکل گیری ایوان با رویکردی تحلیلی و نقد دیدگاه های مطرح شده درباره این فضای ساختمانی، در سنت معماری ایران است. شناخت بهتر و درست منشا ایوان، بستر مناسبی را برای درک کارکردهای آن فراهم می کند. بدین ترتیب ایوان به عنوان یکی از نمادهای آشکار فرهنگ ایرانی که جنبه های مادی و معنوی را آشکار ساخته است، کلید فهم بخشی از خصوصیات و ارزش های فرهنگی جامعه و نشان دهنده مهارت فنی، ذوق هنری، لطافت و ظرافت فکری جامعه ایرانی است.
    کلیدواژگان: ایوان، سنت معماری، ایران، بین النهرین، یونان
  • محمد ابراهیم زارعی، علی خاکسار، عباس مترجم، فرهاد امینی، اعظم دینی صفحات 73-90
    با وجود مطالعات و کاوش هایی که در محوطه های دوره اسلامی صورت گرفته و به وسیله آن تا اندازه ای وضعیت سفالگری ایران دوره اسلامی مشخص شده است، هنوز ابهامات فراوانی در این زمینه، به ویژه درباره مراکز سفالگری و تفاوت های سبک شناسی بین آنها وجود دارد. در این بین، کاوش های باستان شناسی همراه با مطالعات دقیق داده ها می تواند تا حد زیادی به حل مسئله کمک نماید. در این مقاله سفال های ایلخانی حاصل از سه فصل کاوش باستان شناسی در محوطه ارزانفود، با فرض تولید آنها در همدان مورد مطالعه دقیق قرار گرفته است. از نکات مهم این پژوهش آن است که وضعیت برخی از سفال های دوره ایلخانی در همدان مانند فیروزه قلم مشکی و سفالینه های معروف به سبک سلطان آباد، از نظر سبک شناسی و مکان ساخت، تا حدود زیادی مشخص شد. با توجه به پژوهش هایی که در این خصوص صورت پذیرفت، همدان به عنوان یکی دیگر از مراکز ساخت سفالینه های فیروزه قلم مشکی، سلطان آباد و چندرنگ زیر لعاب شناخته شده و علاوه بر آن چند نمونهسفاللعاب دارجدیدمربوط به دوره ایلخانی نیز برای نخستین بار شناسایی شد و مورد مطالعه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارزانفود، فیروزه قلم مشکی، سفالینه های سلطان آباد، سفال های ایلخانی
  • هادی صبوری، حسن طلایی، عمران گاراژیان صفحات 91-111
    محوطه های باستانی پس از طی فرآیند متروک و در نهایت نهشت شدن در مدت زمان طولانی تحت تاثیر فرآیندهای طبیعی و غیر طبیعی تغییر ریخت داده و با توپوگرافی جدیدی نمایان می شوند. طی این فرآیند، عوامل طبیعی با توجه به مشخصات و اقتضاهای زیست'' بومی و منطقه ای از یک طرف و عوامل غیر طبیعی نظیر فعالیت های متعدد انسانی از طرف دیگر، به شکل های مختلف در جهت تغییر ریخت محوطه و آثار آن ایفای نقش می کنند. در واقع، تجزیه و تحلیل این عوامل در بافت محوطه باستانی، فرآیندهایی را که سرگذشت استقرار را پس از شکل گیری لایه های فرهنگی شکل می دهند، آشکار می سازد. به بیان دیگر، با مطالعه فرآیندهای پس از نهشت شدن (Post depositional processes) در یک محوطه، در پی دستیابی به اطلاعات و الگوهایی هستیم که موجب شکل گیری ریخت و ناهمواری محوطه به شکل معاصر آن شده اند. در همین راستای موضوع، بررسی های اولیه در تپه فریزی نشان می دهد که این محوطه پس از فرآیند نهشت شدن و تشکیل لایه های باستانی، تحت تاثیر عوامل طبیعی با ویژگی های زیست'' بومی خاص منطقه، به شکل امروزی آن و با توپوگرافی خاص خود درآمده است. این محوطه در شمال غرب سبزوار و در حاشیه جنوب جاده سبزوار'' اسفراین واقع شده است. با توجه به بررسی های انجام شده عمده آثار فریزی مربوط به عصر مفرغ و عمدتا متعلق به فرهنگ بلخی'' مروی (BMAC1) است. با توجه به پراکنش آثار سطحی در این محوطه، می توان از آن به عنوان یکی از گسترده ترین استقرارهای فرهنگ یاد شده در شمال شرق ایران یاد کرد. هدف از مطالعه فرآیندهای پس از نهشت شدن در محوطه فریزی، استخراج الگوهای شکل گیری نهشت ها و لایه های فرهنگی پس از متروک شدن محوطه و بررسی عوامل مختلف اقلیمی، زیست'' بومی و انسانی در جهت این تغییر شکل ها و سرگذشت هاست.
    کلیدواژگان: فرآیندهای پس از نهشت شدن، دشت سبزوار، تپه فریزی، BMAC، فرآیندهای طبیعی، فرآیندهای فرهنگی
  • بهروز عمرانی، امین مرادی صفحات 113-130
    در میان تواریخ کمتر تاریخی به قدر تاریخ پارت ها تاریک و نارساست. پیرو کشورگشایی های پارتی و تشدید اصطکاک موقعیت مرزی در سرحدات غرب و شمال غرب ایران، بقایای مجموعه ضحاک را می توان کانون تمرکز قدرت حکومتی در طی سده اول میلادیدانست،تاجایی که برجستگی نفوذ مذهب باحضور مستقیم و تعیین کننده معبد در سرنوشت سیاسی ''نظامیآن آشکار است. از آنجایی که تاکنون معابد پارتی را در نجد ایران کشف نکرده اند و همواره ایالات خارجی شاهنشاهی این خلا را پرکرده اند، تحقیق پیش رو بر آنست تا به روش تحلیلی''تطبیقی و یافته اندوزی به روش کتابخانه ای و میدانی، ضمن معرفی معبد مهر ضحاک''که عکس العمل سیاسی پارتی علیه گونه های معماری مذهبی رومی می باشد''شمال غرب ایران را با دارا بودن پیش زمینه های مساعد تاریخی، جغرافیایی و فرهنگی، دروازه ورود آئین میترائیسم به اروپا معرفی و به بررسی الگوهای معماری معابد این دوران بپردازد.
    کلیدواژگان: آئین مهرپرستی، معبد مهری، معماری پارتی، تزئینات معماری، منطقه آذربایجان
  • مهسا فیضی، فیروز مهجور صفحات 131-148
    سلادن،ازقدیمی ترینسفال هایتولیدشدهدرچیناست که نخستین بار در 3500 پ.م به صورت پروتوپروسلین (Proto-porcelain) در ایالت چگینگ تولید شد. ساخت سلادن های واقعی در دوره هان (206پ.م-221م) آغاز شد و تولید آن تا قرن 17م/ 11ه.ق در کوره های مختلف شمال و جنوب چین تداوم داشت. هدف این پژوهش، بررسی ورود نخستین گونه سلادن به ایران و نیز تبیین الگوی پراکندگی آن در مناطق مختلف ایران (شامل سواحل خلیج فارس و دریای عمان و نیز مناطق داخلی ایران) در قرون اولیه اسلامی است. روش پژوهش مبتنی بر بررسی آثار و منابع مکتوب اعم از منابع چینی و ایرانی و نیز مطالعه تطبیقی نتایج گزارش کاوش ها و بررسی های باستان شناسی در محوطه های قرون اولیه اسلام در ایران، چین و سواحل و جزایر غیرایرانی خلیج فارس است. نخستین سلادن ها به نام گونه یوئه در قرن 3ه.ق/ 9م از طریق مسیر دریایی به بندر سیراف وارد شد و در این منطقه و برخی مناطق هم دوره دیگر رواج یافت. با توجه به مقایسه تطبیقی دوره های فرهنگی حاوی سلادن یوئه در سیراف، کیش، هرمز، بنادر غیرایرانی خلیج فارس و نیز برخی مناطق داخلی ایران، به نظر می رسد که صادرات این نوع سفال یعنی سلادن یوئه در قرن12م/ 6ه.ق به دلیل تغییر کوره ها، جای خود را به سلادن گونه لانگ چوآن می دهد. با توجه به فراوانی یافته های یوئه در مناطق ساحلی خلیج فارس و دریای عمان و نیز به دست آمدن نمونه های اندک در مناطق داخلی ایران، به نظر می رسد که این سفال از یک توزیع ساحلی برخوردار بوده و در مناطق داخلی رواج اندکی یافته است.
    کلیدواژگان: سلادن، یوئه، چین، ایران، سیراف، خلیج فارس
  • یعقوب محمدی فر، علیرضا خونانی صفحات 149-165
    ساختار غیر تمرکزگرایی در دوران اشکانی دارای ویژگی های مثبت و منفی است. با وجود مشکلاتی که ممکن بود به واسطه این نظام پیش آید، شاهان اشکانی با پیروی از این سیاست، شرایط را برای رشد و شکوفایی بسیاری از سنت های کهن در تمامی مناطق زیر سلطه خود فراهم آوردند. پارس یکی از نقاطی بود که با وجود انزوای نسبی در این دوران نقش مهمی در انتقال این ویژگی های از یاد رفته داشت. تاکنون مطالعات بسیار اندکی بر تاریخ این منطقه در دوران سلوکی و اشکانی صورت گرفته است. تنها داده مورد اعتنا در این خصوص، سکه های شاهان پارس است که از حدود 280 پ.م. تا 224 م. در مراکز مهم دوران هخامنشی همچون تخت جمشید، پاسارگاد و همچنین پایتخت اصلی پارس یعنیاستخر ضرب شده است. شاهان پارس در سکه ها و همچنین بقایای اندک معماری بر جای مانده، به خوبی تعلق خاطر خود را به آثار یادمانی و فرهنگ و مذهب هخامنشی نشان داده و با بهره گیری از عدم تعصب مذهبی اشکانیان، سعی در احیای سنت های پیشین داشته و تا حدودی نیز موفق بوده اند.
    کلیدواژگان: پارس، میراث اشکانیان، سکه شناسی، پیشینه ساسانیان
  • پریسا نکویی، حسن فاضلی نشلی، اردشیر جوانمردزاده صفحات 167-184
    دشت مهران از جمله مناطق پهنه فرهنگی جنوب غرب ایران است که به لحاظ موقعیت جغرافیایی در پژوهش های مرتبط با شکل گیری حکومت های نخستین از اهمیتی به سزایی برخوردار است. مطالعه مواد فرهنگی تپه چغاآهوان در دشت مهران نیز می تواند تا حدودی امکان درک فرآیند آغاز شهرنشینی و برهم کنش های فرهنگی با مناطق مجاور را فراهم نماید. در این نوشتار با توجه به مطالعات صورت گرفته در محوطه های هم دوره در مناطق هم جوار، سفال های منسوب به دوره آغاز شهرنشینی و شهرنشینی به دست آمده از ترانشه II، که بر اساس فرم ظروف در هفت گروه شامل خمره، سبو، کاسه، سینی، ظروف لوله دار، ظروف دسته دار و ظروف مینیاتوری قرار گرفتند، طبقه بندی و گونه شناسی شدند؛ سپس با به بحث گذاشتن گونه شناسی و دوره فرهنگی آنها، تلاش شده است تا دیدگاهی کلی و نتیجه ای نسبتا روشن از وضعیت صنعت سفالگری که خود نشان دهنده اهمیت و جایگاه این محوطه در زمینه های مختلف دوران آغاز شهرنشینی و شهرنشینی است، ارائه شود.
    کلیدواژگان: دشت مهران، تپه چغاآهوان، آغاز شهرنشینی و شهرنشینی، یافته های سفالی، گونه شناسی
|
  • Mohammad Amin Emami*, Simin Aria, Nasab, Hossein Ahmadi, Alireaza Asgari, Chaverdi, Pier Francessco Callieri Pages 1-19
    "Tol-e- Ajori" is one of the most important ancient sites that is located in Marvdasht plain and three seasons of excavations have been carried out on this site. The goal of expeditions in the excavation of Tol-e- Ajori is the discovery of architectural remains from Achaemenian period which is also decorated with glazed brick. These investigations focused on the characterization and manufacturing process of glazed bricks. Archaeometrical studies are dedicated to technology of the bricks and the glaze through the laboratory studies. Analytical strategies carried out by means of using XRD & XRF, thermal analysis (DTA & TG), and petrographic studies in order to get related information about technology and the manufacturing process of the bricks. Quartz identified as the main phase constituting the bricks in a brick texture fine and uniform dispersion, and formation of secondary phases such as calcite, sericite, anorthite, gehlenite and pyroxene in the brick’s texture suggests that the temperature is approximately about 1100 to 1140°C. Recrystallization of secondary phases were also be the major distraction effect in the body of the Bricks The complex of lead antimony and lead bismuth were the main base of chemical composition of the glaze.
    Keywords: Tol, e, Ajori Site, Achaemenids, Archaeometrical, Mineralogical Studies, Achaemenian Bricks, Glazing Techniques
  • Mirza Mohammad Hassani Pages 21-37
    With the eight Sassanians reliefs, Naghsh-e Rustam in Marvdasht is a prominent complex safeguarding a complete collection of the Sassanian period. Seven of these reliefs have been repeatedly the subject of investigations thanks to their relatively better conditions. The fifth relief, however, has not yet been studied due to their damaged status. It depicts the full-face portrait of a Sassanid king carved in relief. Historically, in other Sassanid reliefs as well as coins and vessels alike, the same method was exercised to portray kings. The king carved in this relief is wearing an embattled crown posing him as Shapur II (309-379 AD). Since no relief had previously been associated to his long 70-year reign, relating this relief to him was highly welcomed by researchers. In a bid to identify the king in the relief, and through a close investigation of the relief and compare it with another ones, this study compared the mixed opinions on four different kings (Shapur II, Adhur Narseh, Shapur III and Shapur I) who might possibly be carved in this relief. Finally, the possibility of assignment of the relief to Shapur I is discussed.
    Keywords: Relief, Sassanid Era, Naghsh, e Rustam, Shapur I, Shapur II
  • Morteza Khanipoor*, Reza Nouroozi, Reza Naseri, Salman Khosravi, Milad Zeraatpishe, Habib Emadi Pages 39-58
    According to the Geographical and environmental situation, the Kur River Basin have been occupied from the Middle Paleolithic to the modern times. Of the ancient cultures of the region, the 3rd Millennium B.C cultures contemporary with Proto-Elemite and the Elemite Dynasties have less known. Despite to the importance of this span of time, there is not clear understanding on the transition from the proto-Elemite /Banesh to Early Elemite/Kaftari in Fars yet. Of the reasons of such understanding are the rarity of the excavation, incoherency of the undertaken excavations, limited published reports and narrow use of the archaeological science; in addition, according to the some parameters such as environmental factors, the location of the settlements are relocated all the time as it is difficult to find a site containing the whole prehistoric sequence of Fars. Some archaeologists such as Sumner have believed in a gap in between of given periods in Fars. Sumner and Miller however, have recently believed that there are limit amount of population were settled in Malyan at this span of time. The excavation at Tol-e Gap-e Kenareh as a site containing the 3rd Millennium B.C cultures of Fars cultural sequence i.e. Banesh, transition to Kaftari and Early Kaftari can shed light better understanding of given cultures. This paper is based on the excavation at Tol-e Gap-e Kenareh, and trying to open a discussion on the 3rd Millennium B.C. cultures of Fras.
    Keywords: Fars, Kur River Basin, Tol, e Gap, e Kenareh, Banesh Period, Kaftari Period
  • Abbas Rezaei Nia*, Hayedeh Laleh Pages 59-71
    As the achievement and an invaluable index of the Iranian culture, Ayvan (known also as Eyvan) has been the subject of many pieces of research by architects, archaeologists and art historians for almost a century. Although it is a conventional space for the researchers, Ayvan is widely unknown and neglected. To be recognized as it deserves and to understand its origin, shape, concept, and function, a deep and meticulous approach is required. A comprehensive analysis of Ayvan provides a comparison of this structure through different periods in the tradition of Iranian architecture and enables us in arriving at an exact recognition and analysis of Ayvan. This knowledge hasa vital contribution to the advancement of studies in archeology, history, architecture, and art history. The advent of Ayvan, its continuation in the course of history, and the factors influencing its formation have not yet been fully analyzed. This paper aims at a critical analysis of the hypotheses regarding the origin and the development of Ivan in the tradition of Iranian architecture. A better understanding of the true origin of this structure provides a better understanding of its functions. As one of the obvious symbols of spiritual and material aspects of Iranian high culture, Ayvan has therefore played a key role in understanding the characteristics and cultural values of the Iranian society, reflecting the technical skills, artistry, elegance and the subtlety of thought among Iranians.
    Keywords: Ayvan, Architectural Tradition, Iran, Mesopotamia, Greece
  • Mohammad Ebrahim Zarei, Ali Khaksar, Abbas Motarjem, Farhad Amini, Aezam Dini Pages 73-90
    Although many studies and excavations at Islamic sites have been done, and something position of Islamic pottery have been marked, but there is a lot of problem exist in this case like centers of pottery and stylistics diversity. Therefore archaeological excavationswith accurate studies can solve very of this problems. In this paper Il-Khanid pottery from three season archeological excavation at Arzanfood will be study, with hypothesis that they product at Hamedan. One of the important point of this study is that the situation of some Il-Khanid pottery at Hamadan, such”black under blue painted” and “Sultānabād pottery” from the point of view stylistic and production centers have been detected. whit this study, Hamedan is another of the production centers of”black under blue painted” pottery and“Sultānabād pottery” and Beside them, some new glazed pottery related to this period discovered and studied.
    Keywords: Arzanfood, Ilkhanid pottery, Black under blue painted, Sultānabād pottery, New glazed pottery
  • Hadi Sabori, Hasan Talai, Omran Garazhian Pages 91-111
    The analysis of natural and cultural factors in the contexts of an archeological site would reveal the processes constituting the event of settlement after the formation of cultural layers. In other words with the study of cultural processes, we seek the information and patterns which cause formation, shaping, and unevenness of the site to its present shape. In this regard, the initial studies in Tepe Ferizi indicated that its particular current shape and topography has been formed under the depositional processes of natural factors because of the specific ecological characteristics of the area. The study site is located in northwest of Sabzevar close to the Sabzevar–Esfarayen Road. According to the surveys conducted in this region most of the artifacts discovered from Ferizi site were assigned to be contemporanous with the Bronze Age horizon and most of its pottery materials were recognized to be related to the Bactria Margiana archaeological complex (BMAC). Based on the distribution of surfacial artifacts on the site it can be regarded as one of the largest settlements of Bronze Age north east of Iran.The main goal of the study of post-depositional processes in Ferizi site is to understand the formation of depositions and cultural layers after the abandonment of site and to assess the role of the different natural and cultural factors affecting the transformations of the site.
    Keywords: Post, Depositional Processes, Sabzevar Plain, Tepe Ferizi, BMAC, Natural processes, Cultural processes
  • Behrouz Omrani, Amin Moradi Pages 113-130
    During history, few eras have been as ambiguous and dark as Parthians. Mithraism ideology had king’s support and promised salvation and a new after-death world to the soldiers. From this view, Parthians cared about the political aspect of the religion rather than the religion itself. Mithras Temple is a good example of political reaction of Parthians against Roman religious architectures. After Parthians’ conquers and the increase of border conflicts in the western and northwestern parts of Iran, remains of Zahhak can be considered as the focus of power center in first century A.D. In a way that the influence of religion is evident with direct and determining presence of temple in martial-political destiny of the country. Since unlike the other regions, the Parthian temples have not been discovered so far from inside Iran this study aims to introduce Zahak Temple in northwest Iran through describing its historical, geographic, and cultural backgrounds to conclude that Zahak can be viewed as a gate of Mithraism entrance to Europe and a start point of Iranian thought influence into the west.
    Keywords: Mithraism, Parthian Religion, Zahak Temple, Parthian architecture
  • Mahsa Faizi, Firoz Mahjour Pages 131-148
    Celadon as one of the oldest potteries originated at China during the Shang Period (3500 B.C (in Zhejiang province. From the Han dynasty (206-221 A.D), true celadon ware started to appear and these advances would be followed by various kilns in northern and southern china until 17th century. The main aims of this study include: determining the date of first arrival of celadon pottery to Iran and its distribution in the various parts of Iran in early Islamic periods. Our study mainly is based of the use of historical written sources of China and Iran alongside the comparative survey of the data which found out from archeological studies in coastal regions of Persian Gulf and Oman Sea and main interior sites of Iran in early Islamic Period. We found that at the first time the Yue Ware were appeared in Siraf in the late 9th century and lasted there about 12 th centaury. The Yue Wares not only in Siraf but have been seen from the same horizons of Kish, Hormuz, Nishabur and even from the southern coastal sites of the Persian Gulf. It seems that after this time because of the changes occurred in the Yue Wares production kilns the wares were replaced by the Longquan Celadon pottery techniques. Regard the large quantities of Yue wares in the [1]coastal regions of Persian Gulf and Oman Sea it seems that instead the interior regions, the Yue wares were just common in the coastal areas may due to the proximity to the sea trade routes.
    Keywords: Celadon, Yue Wares, Chinese Pottery Tradition, Iranian Costal Regions, Persian Gulf
  • Yaghoub Mohammadifar*, Alireza Khounani Pages 149-165
    The decentralized structure of the Arsacid Empire brought both positive and negative consequences to the country. Despite all confusions, this particular political trend helped ancient and local traditions to grow and flourish. At this time Pars although has been isolated but played an important role to guard and respect the basic ideologies of the past Achaemenids. Persis kings’ coins minted from 280 B.C. to about 224 A.D. at ancient Achaemenid centers such as Persepolis, Pasargadae and also Istakhr-the new capital of the region- are considered to be the most essential sources of study the obscure part of the history of Iran. The Persis kings on their coins showed their great respect to the Achaemenid legacy by portraying the motifs of Achaemenid rules. It seems that the Parthian religious tolerances or the Arsacid kings supports have encouraged the Persis kings tendencies towards the Iranian old cultures and the processes of revival.
    Keywords: Pars, Persis, Arsacid legacy, Coinage, Sasanians, Cultural Revival, Numismatic Evidence
  • Parisa Nekouei*, Hassan Fazeli Nashli, Ardeshir Javanmard Zadeh Pages 167-184
    Mehran Plain is located in the cultural region of South West Iran. Studying the geographic location of this region in relation to the formation of early states is important. The cultural materials of Chogha‌ Ahowan in Mehran plain would explain the process of urbanization and Cultural interactions of this region with its neighbors. According to the surveys conducted to collect necessary pottery materials from the simultaneous adjacent areas, potteries of trench II attributed to the early urbanization and urbanization period were classified and analyzed. These potteries on the basis of forms are divided into seven groups including jar, crock, bowl, tray, spout vessels, handle vessels and miniature vessels. Based on the typology and the characteristics of each pottery type we tried to represent a clear result of the pottery industry for the area during the early urbanization and urbanization periods.
    Keywords: Mehran Plain, Chogha Ahowan Tepe, Early Urbanization, Urbanization Periods, Pottery Types, Typology