فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال سوم شماره 1 (بهار 1394)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال سوم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نرگس انتظامی، سید سعید هاشمی نظری*، حمید سوری، اردشیر خسروی، محمدرضا قدیر زاده صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    استانهای شمالی کشور (گیلان، گلستان و مازندران) به علت داشتن شرایط اقلیمی و جغرافیایی خاص، جاذبه های گردشگری و درنتیجه تردد زیاد از نقاط حادثهخیز ایران محسوب میشوند. هدف از این مطالعه بررسی الگوی اپیدمیولوژیک سوانح ترافیکی کشنده در استانهای شمالی کشور بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه از داده های موجود در پزشکی قانونی استفادهشد. جامعه موردبررسی شامل کلیهی افرادی است که در استانهای شمالی در سال 89 دچار سانحه ترافیکی شده و جان خود را ازدستدادهاند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرمافزار11 stata انجام گرفت. برای توصیف دادها از شاخصهای فراوانی، درصد و میانگین و برای تحلیل آنها از آزمون مجذور کای و مقایسه میانگین ها (آزمون کروسکال والیس) استفاده شد.

    یافته ها

    میزان بروز استانداردشده سنی 4/ 33 در هر 100000 نفر برآورد شد. میانگین سنی آنها 43/ 0 ±45/ 39 بود. ازنظر جنسیت بیشتر قربانیان (15/ 80) درصد مرد بودند. برحسب وضعیت متوفی 66/ 44 درصد متوفیان را رانندگان تشکیل می داد. ضربه به سر بهطور منفرد علت 92/48% مرگ در متوفیان بود. 26/ 63% تصادفات منجر به فوت در جاده های برونشهری حادث شدند. همچنین بین زمان بقاء و نوع خودرو مورداستفاده رابطه آماری معنی داری یافت شد.

    نتیجه گیری

    میزان تصادفات کشنده در استانهای شمالی بیشتر از منطقه و کشور میباشد. تصادفات کشنده گروه های سنی جوان را بیشتر درگیر کرده است. از طرفی مهمترین علت فوت، ضربه به سر و بیشتر تصادفات در جاده های برونشهری بودند؛ بنابراین آموزش قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی به جوانان، استفاده از کیسه هوایی و بهبود وضعیت راه ها و جاده های برون شهری ازجمله اقداماتی هستند که توجه به آنها در پیشگیری از تصادفات جادهای میتواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: الگوی اپیدمیولوژیک، سوانح ترافیکی، مرگومیر
  • محمد باباییان مقدم، سید سعید هاشمی نظری، سهیلا خدا کریم صفحات 9-14
    سابقه و هدف
    میزان بروز حیوان گزیدگی در شهرستان قوچان از متوسط کشوری و استانی بالاتر است. این مطالعه باهدف بررسی اپیدمیولوژیکی موارد حیوان گزیده قوچان اجرا گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، افراد حیوان گزیده شهرستان قوچان در سال 1392 بررسی گردیدند. داده ها پس از گردآوری، توسط نرم افزار SPSS17 و آزمون هایی مانند تی تست، کای اسکوئر، رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد حیوان گزیده 8 /19±2/ 32 بود. 3/ 31% مونث و 7/ 68% مذکر بودند. احتمال ایجاد جراحت عمیق توسط حیوانات ولگرد 5/ 2 برابر حیوانات اهلی و توسط سگ 6/ 12 برابر گربه بود (05/ 0>P). جراحت ایجادشده در خانم ها شدیدتر از آقایان بوده و میانگین سنی زنان حدود 10 سال بیشتر از مردان بود (05/ 0>P).
    3/ 16% ساکن شهر و 7/ 83% روستایی بودهاند. بیشترین موارد در خرداد (2/ 11%) و کمترین موارد در دیماه (7/ 5%) بود (05/ 0>P).
    اغلب، جراحت توسط سگ (7/ 86%) و گربه (5/ 9%) ایجادشده بود. در 2/ 95% موارد، حیوان مهاجم، اهلی و صاحب دار بوده که در 3 /41% موارد به صاحب خود حمله کرده بود. 9/ 36% افراد هنگام عبور از کنار حیوان، 1/ 18% موارد نامشخص و 1/ 11% هنگام ورود به منزل صاحب حیوان، مجروح شده بودند. بیشترین موارد حمله حیوان، ساعت 18-12 (مد ساعت 17) رخداده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میزان بروز حیوان گزیدگی در شهرستان قوچان، تدارک برنامه های مداخله ای مناسب جهت پیشگیری و کاهش موارد حیوان گزیدگی به ویژه در مردان جوان روستایی و دانش آموزان و تاکید بر ایمن سازی سگ های صاحب دار ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: حیوان گزیدگی، اپیدمیولوژی، هاری، قوچان
  • محمد ملکوتیان، کامران یغماییان، حسین جعفری منصوریان، مصطفی علیزاده، محمد جعفری مدرک صفحات 15-24
    سابقه و هدف
    بهداشت جامعه بدون دستیابی به آب آشامیدنی و غذای مصرفی سالم میسر نخواهد شد. با توجه به اینکه انواع بیماری ها میتوانند باعث آلودگی آب و یا از طریق آب و غذا منتقل شوند، بنابراین پیشگیری از انتقال این بیماری ها معمول می باشد که طی مراحل تولید تا مصرف مواد غذایی و یا تصفیه و گندزدایی آب را تحت پوشش قرار میدهند. ازاین رو این مطالعه به منظور تعیین بیماری های منتقله و مرتبط با آب و غذا و میزان مرگ و میر ناشی از آنها در شهرستان ایرانشهر صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد. اطلاعات با مراجعه به مرکز بهداشت شهرستان ایرانشهر و با هماهنگی های لازم، جمع آوری گردید. این اطلاعات شامل بیماری های منتقله از آب و غذاهای مصرفی (شیر و مواد غذایی) در سطح شهرستان ایرانشهر میباشد که شامل سنجش بیماری مالاریا، تیفوئید، اسهال حاد آبکی، اسهال خونی، تب مالت برحسب جنس و گروه سنی و درنهایت سنجش کلر باقیمانده در فصول مختلف میباشد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از بالا بودن تمامی پارامترهای میکروبی مورد آزمایش باگذشت زمان بوده است که این امر نشان از ناکارآمدی کنترل عوامل پیشگیری کننده از انتقال بیماری ها میباشد. از بیماری های شایع شده هیچ مورد مرگی مشاهده نشده بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر بیانگر این است که کیفیت میکروبی آب آشامیدنی و منابع غذایی در شهرستان ایرانشهر در حد مطلوب و مناسب نمی باشد و نیازمند کنترل بیشتر در منبع توزیع، تصفیه مناسب، پایش مرتب و دورهای منابع میباشد.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، غذا، آلودگی میکروبی، مرگ و میر، ایرانشهر
  • علیرضا خاکپور، عادله سمیعی زفرقندی صفحات 25-34
    سابقه و هدف
    با گسترش توجه به عوامل سازمانی در ایمنی کار، در سال های اخیر تحقیقات بسیاری در رابطه با بررسی رابطه بین عوامل سازمانی و عملکرد ایمنی در صنایع مختلف انجامشده است ولی تابه حال مدلی که بتواند به صورت نظاممند بر اساس عوامل سازمانی، عملکرد ایمنی را ارزیابی نماید، وجود نداشته است. بر همین اساس نیز هدف این تحقیق ارائه مدلی به منظور ارزیابی عملکرد ایمنی بر اساس سیستم استنتاج فازی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه با توجه به هدف تحقیق کاربردی و بر اساس روش انجام کار توصیفی مدلسازی می باشد. عوامل سازمانی موثر بر عملکرد ایمنی صنایع استخراج شد. سپس به منظور ارزیابی عملکرد ایمنی بر اساس عوامل سازمانی، سیستم استنتاجی تدوینشد. پس از تدوین مدل در شرکت قطعه ساز خودرو استان آذربایجان شرقی پیاده سازی شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که مدل تدوینشده قابلیت ارزیابی عملکرد ایمنی در صنایع را داشته و بر اساس آن می توان نمره ای که نشان دهنده عملکرد ایمنی صنایع باشد را محاسبه نمود. کاربرد مدل در یک شرکت به عنوان محل آزمایش مدل نشان می دهد که نمره عملکرد ایمنی برابر 607/ 0 محاسبهشد. این مقدار با درجه عضویت 528/ 0 تا حد مطلوب و با درجه عضویت 472/ 0 مطلوب می باشد.
    نتیجه گیری
    سیستم ارائه شده در این مقاله، ابزاری جهت نمره دهی به شمار می رود و هنگامی مورداستفاده قرار می گیرد که بخواهیم از میزان توجه شرکت ها و سازمان های مختلف به عملکرد ایمنی آگاه شویم. با توجه به این که اندازه متغیرهای تعیین کننده نمره عملکرد ایمنی با متغیرهای کلامی بیان می گردند و از طرف دیگر این متغیرها تعاملات درونی باهم دارند به طوریکه گاهی اوقات در کنار همدیگر اثر متفاوتی بر نمره عملکرد ایمنی صنایع دارند، بنابراین سیستم استنتاج فازی ابزار مناسبی برای نمره دهی خواهد بود.
    کلیدواژگان: عملکرد ایمنی، عوامل سازمانی، سیستم استنتاج فازی
  • علی خورشیدی، الهه عینی، مهدی صباغ، حمید سوری صفحات 35-42
    سابقه و هدف
    دستیابی به اطلاعات کافی و قابل اعتماد برای تصمیم گیری و اجرای مداخلات موثر در زمینه کاهش سوانح ترافیکی، از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه باهدف بررسی وضعیت نظام جمع آوری و ثبت داده های سوانح ترافیکی کشور، تعیین چالش ها و ارائه راهکارهای عملی انجام شد.
    روش بررسی
    داده های سوانح ترافیکی کشور در سال 1391 که بر اساس پرسشنامه کام 114 و توسط پلیس جمع آوری شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. خروجی سیستم ثبت داده ها در محیط اکسل و به صورت چهار بخش مجزا بود. برای فراهم شدن امکان استفاده کامل از داده ها نرم افزار اختصاصی پاتک طراحی شد. با انجام آنالیز توصیفی داده ها، استفاده از توابع نرم افزار اکسل و بهره گیری از قابلیت نرم افزار پاتک، نسبت به شناسایی خطاهای موجود در بانک داده ها اقدام و رکوردهای مرتبط در هر تصادف به هم متصل شد. برخی اشکالات موجود در نظام ثبت داده ها بررسی و پیشنهاداتی در جهت بهبود کیفیت سیستم جمع آوری داده ها ارائه شد.
    یافته ها
    تعداد 1392815 رکورد بررسی شد. به دلیل وجود شماره سریال تکراری در ثبت داده ها، امکان شناسایی و اتصال بخش های مختلف داده های هر تصادف بطور کامل وجود نداشت. آخرین نسخه از نرم افزار پاتک امکان شناسایی و مرتبط کردن 7/ 99 درصد داده ها را فراهم کرد. به طورکلی حدود 7 درصد رکوردها به صورت تکراری ثبت شده بود. بیش از 2 درصد از کل تصادفات، فاقد اطلاعات مربوط به شرایط عمومی تصادف و 2/ 10 درصد فاقد اطلاعات راننده بود. وجود نسبت بالای مقادیر گم شده، عدم تطابق و همخوانی داده ها در بخشی از رکوردها و همپوشانی برخی متغیرها و گزینه های پاسخ به سوالات ابزار جمع آوری داده ها از دیگر مشکلات بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد نظام ثبت حوادث ترافیکی در بخش های جمع آوری، ورود و پردازش داده ها با مشکلاتی مواجه است. نرم افزار پاتک با اتصال رکوردهای مرتبط امکان استفاده بهتر از داده ها را فراهم کرد. برای ارتقاء کیفیت داده ها، بازنگری و اصلاح برخی فرآیندهای جمع آوری و ثبت داده ها ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: سیستم ثبت داده، حوادث ترافیکی، ایران
  • الهه مغنی باشی منصوریه، فرزاد فرجی خیاوی، مجید روانبخش، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 43-48
    سابقه و هدف
    در صنایع پرخطر توجه زیادی به ایمنی شده است، در این صنایع پیش بینی ایمنی بر اساس جو ایمنی صورت می گیرد. ازآنجا که صنعت خدمات بهداشتی درمانی نیز خطرات زیادی درزمینه مرگ و میر و ابتلا برای کارکنان و بیماران دارد، میتوان آن را به عنوان یک صنعت پرخطر در نظر گرفت. با توجه به اینکه جو ایمنی پیش بینی کننده و تعیینکننده عملکرد ایمنی می باشد، هدف از این مطالعه تعیین میزان جو ایمنی و هر یک از ابعاد آن در درمانگاه های توانبخشی شهر اهواز بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بود که به صورت مقطعی بر روی 114 نفر از کارکنان توانبخشی شهر اهواز انجام گرفت. گردآوری داده ها بر طبق پرسش نامه جو ایمنی و اطلاعات دموگرافیک صورت گرفت. مقیاس 5 گزینه ای لیکرت برای اندازه گیری ابعاد جو ایمنی مورداستفاده قرار گرفت. پس از جمعآوری اطلاعات، داده ها به نرم افزار SPSS 19 منتقل شد و از آزمونهای ANOVA و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کل جو ایمنی در درمانگاه های توانبخشی شهر اهواز، 72/ 66 به دست آمد. میانگین بالاترین و پایینترین ابعاد جو ایمنی به ترتیب مربوط به «تعهد مدیریت نسبت به ایمنی» (99/ 12) و «آگاهی کارکنان درباره موضوعات ایمنی» (10/ 7) بود. ارتباط معنی داری بین جو ایمنی با نوع کلینیک توانبخشی (006/ 0=p) و میزان حادثه شغلی (030/ 0=p) وجود داشت اما با دیگر اطلاعات دموگرافیک رابطه معنی داری یافت نشد (05/ 0
    نتیجه گیری
    نمره میانگین کل، جو ایمنی درمانگاه های توانبخشی شهر اهواز بالاتر از حد متوسط (بیشتر از 50%) ارزیابی شد. همچنین با توجه به اینکه «آگاهی کارکنان درباره موضوعات ایمنی» پایین ترین میانگین را درمیان ابعاد جو ایمنی به خود اختصاص داده بود، باید توجه مدیران بیشتر بر این بعد متمرکز شود.
    کلیدواژگان: ایمنی، جو ایمنی، درمانگاه های توانبخشی
  • فریبا کیانی، محمدرضا خدابخش صفحات 49-56
    سابقه و هدف
    آموزش ایمنی نقش مهمی در کاهش حوادث و ارتقاء فرهنگ ایمنی در سازمان ها دارد. در پژوهش حاضر به طور ویژه نقش سرپرست در اثربخشی دوره های آموزشهای ایمنی بر تغییر نگرش کارکنان نسبت به مسائل ایمنی ارزیابی می شود.
    روش بررسی
    197 نفر (100 نفر گروه آزمایش و 97 نفر گروه کنترل) پرسش نامه نگرش ایمنی را قبل از 4 جلسه آموزش ایمنی 90 دقیقهای در طی چهار روز متوالی از ساعت 8 صبح تا 12 ظهر در شرکت ذوب آهن اصفهان تکمیل کردند. دوره آموزش ایمنی 4 ساعته در شرکت ذوب آهن اصفهان تکمیل کردند. اعضای گروه آزمایش در دوره آموزشی که توسط سرپرست واحد مربوطه ارائه و اعضای گروه کنترل در دوره آموزشی که توسط مدرس خارج از واحد ارائه می شد، شرکت کردند. این پرسش نامه تقریبا 30 روز بعد از آموزش دوباره در هر دو گروه اجرا شد. نتایج گروه آزمایش و کنترل با استفاده از آماره های توصیفی و کوواریانس مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش های ایمنی در گروه آزمایش توسط سرپرست در مقایسه با گروه کنترل، اثر مثبت معنی داری بر تغییر نگرش کلی کارکنان نسبت به مسائل ایمنی داشته است. به عبارت دیگر، حضور سرپرست نسبت به مدرس خارج واحدی کاری در تغییر نگرش کارکنان نسبت به مسائل ایمنی موثرتر بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از کارکنان مجرب و سرپرستان واحدهای مربوط در دوره های آموزشی میتواند نقش مهمی در اثربخشی این دوره ها ایفا کند.
    کلیدواژگان: سرپرست، آموزش ایمنی، نگرش ایمنی، اثربخشی، کارکنان
  • گیتی کاشی، هما بیگلو صفحات 57-66
    سابقه و هدف
    پایش کیفیت هوای داخلی و آزاد در مدارس به دلیل جمعیت حساس دانش آموزان که احتمال ابتلا به بیماری های منتقله از هوا در آنان بیشتر است، حائز اهمیت است. تعداد آئروسل های بیولوژیکی هوابرد با انتشار بیماری ها در دانش آموزان که به طور متوسط 6 ساعت در مدارس حضور دارند ارتباط دارد. اهداف این مطالعه تعیین نوع و تعداد آئروسل های بیولوژیکی در هوای داخل و آزاد مدارس، تعیین تاثیر موقعیت جغرافیایی مدارس و فصل روی تعداد آئروسل های بیولوژیکی است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی در دبیرستان های دخترانه عدالت و پیام قرآن شهرستان اسلامشهر در بازه زمانی 1/9/1392 الی 31/2/1393 انجام گرفت. نمونه برداری از هوا برای ارزیابی تعداد آئروسل های بیولوژیکی در هوای داخل و آزاد توسط نمونه بردار مستقیم میکروبی هوا Quick Take-30 با شدتجریان عبور هوا (3/28 لیتر در دقیقه) انجام گرفت. کلیه نتایج به دست آمده با استاندارد EU GMP مقایسه و سطح آلودگی هر ایستگاه مشخص گردید.
    یافته ها
    میانگین تعداد باکتری ها و قارچهای هوابرد داخل کلاسها از هوای آزاد بیشتر است. همچنین میانگین تعداد باکتری ها قارچهای هوابرد در کلاس طبقه دوم تفاوت زیادی با بخش های دیگر مدرسه دارد. حضور میکروارگانیسم آسپرژیلوس و پنیسلیوم در هر دو محیط محسوس می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دادند که تعداد بیشتر آئروسل های بیولوژیکی در کلاس با تعداد دانش آموزان بیشتر میتواند در طولانی مدت به عارضه های تنفسی و عوارض آلرژیک شدید در دانش آموزان منجر شود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، آئروسل های بیولوژیکی، اسلامشهر، دبیرستان
  • علی عطا ملکی، شهرام صادقی، محمد دولتی، میترا غلامی، رضا قربان پور، احسان ابویی مهریزی صفحه 67
    سابقه و هدف
    آلودگی های ناشی از مواد آلی و نوترینت های موجود در منابع آبی ناشی از تخلیه فاضلاب صنایع و استفاده از کودهای شیمیایی، از خطرناک ترین تهدیدکننده های سلامت انسان و محیط زیست می باشند. رودخانه چناران آب آشامیدنی و کشاورزی روستاها را تامین میکند. فاضلاب های متنوعی به علت نزدیکی به اجتماعات وارد این رودخانه میشوند؛ بنابراین آگاهی و شناخت کیفیت رودخانه ها امری لازم و ضروری به نظر میرسد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی- مقطعی بوده و روند تغییرات مواد آلی و نوترینت ها در طول رودخانه را موردبررسی قرار میدهد. بدین منظور، نمونه ها به دلایل فصلی بودن رودخانه و برداشت زیاد از آنکه طرح حاضر را با محدودیت زمانی مواجه میکرد، در سه ماه و به صورت دو بار در ماه از شش ایستگاه برداشت شد و مقدار مواد آلی و نوترینت ها با سنجش COD، BOD5، نیترات، نیتریت و فسفات کل انجام گرفت.
    یافته ها
    در ماه اول بیشترین مقدار برای پارامترهای BOD5، COD، فسفات، نیتریت، نیترات و TS به ترتیب برابر با مقدار 3 /4، 9، 08/ 1، 165/ 0، 3/ 11 میلیگرم بر لیتر و 11/ 0 گرم بر لیتر به ترتیب در ایستگاه های 3، 3، 4، 4، 4 و 2 اندازهگیری شد. در ماه دوم بیشترین مقدار برای پارامترهای BOD5، COD، فسفات، نیتریت، نیترات و TS به ترتیب برابر با مقدار 55/ 3، 18، 015/ 3، 164/ 0، 5 میلیگرم بر لیتر و 12/ 0 گرم بر لیتر به ترتیب در ایستگاه های 6، 6، 5، 6، 6 و 2 اندازه گیری شد. در ماه سوم نیز بیشترین مقدار برای پارامترهای BOD5، COD، فسفات، نیتریت، نیترات و TS به ترتیب برابر با مقدار 1/ 3، 23، 36/ 1، 114/ 0، 65/ 4 میلیگرم بر لیتر و 1/ 0 گرم بر لیتر به ترتیب در ایستگاه های 3، 4، 6، 6، 4 و 2 اندازهگیری شد.
    نتیجه گیری
    آب رودخانه در برخی از ایستگاه ها آلوده بوده و از استانداردهای موجود بالاتر میباشد. با پایش عوامل فیزیکی، شیمیایی و همچنین مقایسه با استانداردهای محیط زیست در ایستگاه های موردنظر، اثرات زیست محیطی آلودگی در قسمتهای مختلف رودخانه مشهود می باشد.
    کلیدواژگان: نوترینت ها، مواد آلی، رودخانه چناران، بجنورد
|
  • Narges Entezami, Sayed Saeed Hashemi, Nazari, Hamid Soori, Ardeshir Khosravi, Mohammad Reza Ghadirzadeh Pages 1-8
    Background And Objective

    Northern provinces of Iran (Guilan, Golestan and Mazandaran) are among the most accident prone area of the country as they attract many tourists for their geographical and natural wonders. This study was carried out to assess the epidemiological pattern of fatal traffic accidents in Northern provinces of Iran.

    Materials And Methods

    We used data gathered by Forensic Medicine Organization for those who had a fatal traffic accident in Northern provinces of Iran in 2010. Analysis was performed using STATA 11. Means and proportions were used as descriptive measures. Association between categorical variables was assessed using Chi square test and Kruskal Wallis test was used for means comparison.

    Results

    The age-adjusted incidence rate of fatal traffic accident was 33.4/100000 and mean of age was 39.45±0.43. Men contributed to 80.15% of deaths and drivers made 44.66% of them. In 48.92% of cases the main cause of death was head injury. Intercity travels composed 63.26% of deaths. There was a significant relationship between the type of the vehicle and the length of time between accident and death.

    Conclusion

    Risk of fatal traffic accident in northern area of Iran is higher than the total country average. The fact that young people make a high proportion of traffic deaths and head injuries is an important cause of death need to be put in perspective to improve the driving education system and safety of cars and roads and also to enforce the related laws and regulations.

    Keywords: epidemiology, road traffic accident, mortality
  • Mohammad Babaeeian, Moghaddam, Sayed, Saeed Hashemi, Nazari, Soheila Khodakarim Pages 9-14
    Background And Objective
    The incidence rate of animal bite in Quchan city is much higher than national and provincial average. This project was done to study the epidemiologic distribution of animal bite cases in Quchan city.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, all animal bite cases of Quchan city in 1392 were studied. Then collected data was entered SPSS17 software and were analyzed by few tests such as t-test, chi-square, and logistic regression.
    Results
    Most cases were 21-30 years old and mean of age was 32.2±19.8 years. 31.3% were female and 68.7% were male. The risk of severe injury by stray animals was 2.5 times higher than pets and by dogs was 12.6 times higher than cats (P<0.05). Severity of injury in women were greater than men and women were about 10 years older than men in average (P<0.05). 16.3% of cases were city residents and 83.7% of them were rural residents. Highest number of cases of animal bite injuries occurred in June (11.2%) and the lowest in January (5.7%). The culprit animals in most case of bite injuries were dogs (86.7%) followed by cats (9.5%). Invasive animals in 95.2% cases were pets and domesticated and in 41.3% of them attacked their owners. 36.9% of cases were injured when they passed by the animal and 11.1% of them were injured when they entered the animal owner’s house. Most animal attacks occurred at 12-18 o’clock.
    Conclusion
    Because incidence rate of animal bites in Quchan city is high, it is essential that provide an appropriate intervention programs to prevent and reduce the incidence of animal bites, especially in the rural young men and students and with emphasis on immunization the pets.
    Keywords: Animal bite, Epidemiology, Rabies, Quchan
  • Mohammad Malakootian, Kamyar Yaghmaeian, Hossein Jafari Mansoorian, Mostafa Alizadeh, Mohammad Jafari Modrek Pages 15-24
    Background And Objective
    Society health without access to safe drinking water and food will not be possible. Given to the variety of diseases that can be transmitted by contaminated water or food or even can pollute the waters, there for it is essential to prevention of diseases transmission that should be consider at during the foods production process until their consumption or during the water treatment and disinfection. Thus the aim of this research was to determination of prevalence and mortality due to water-borne and food stuffs diseases in Iranshahr city from 1388 to 1391 years.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. Required dates were obtained in a 4-year period based on five factors, including microbial malaria, acute watery diarrhea, dysentery, typhoid and brucellosis and also the amount of chlorine in piped water and non-piped water was studied according to WHO [World HealthOrganization] standards for sampling from water distribution network and foodstuffs, then were collected from Iranshahr’s health center, after that were analyzed by scientific and valid methods.
    Results
    Results indicated that by passing the time all of the microbial parameters had increased that this shows lack of suitable quality monitoring for these supplies. Death was not observed in any of the common diseases.
    Conclusion
    According to the result, the microbial quality of drinking water and foodstuffs supplies was unsafe in Iranshahr city, it is require to notice more controlling in water and foodstuffs distribution, hygienic treatment and periodic monitoring.
    Keywords: Drinking Water, Foodstuffs, Microbial Pollution, Mortality, Iranshahr City
  • Alireza Khakpour, Adeleh Samiei Zafarghandi Pages 25-34
    Background And Objective
    With a growing interest in organizational factors in occupational safety, many researches have been carried out in relation to a study of the relationship between organizational factors and safety performance in different industries in recent years. According to this, the purpose of the research is to introduce a model for safety performance assessment according to a fuzzy inference system.
    Materials And Methods
    The study is an applied study with respect to purpose and it is a descriptive-modeling study in terms of methodology. In this paper, reviewing research literature, organizational factors affecting the safety performance of industries has been extracted. Subsequently, in order to assess the safety performance in accordance with organizational factors, an inference system was developed according to research literature and experts ‘views. Having been developed, the model was implemented in an auto spare part corporation of East Azerbaijan Province.
    Results
    The findings of the research indicate that the developed model is capable of assessing safety performance in industries, based on which the score of safety performance of industries can be calculated. The application of the model in a cooperation as an experiment site exhibits that the score of safety performance is equal to 0.607; the value is desirable with the membership degree 0.528 and desirable with the membership degree 0.472.
    Conclusion
    The system of interest in the present study is an instrument to score and can be applied when we want to know the level of company’s and organization’s interest in safety performance. Given the fact that the size of determining factors in safety performance score can be expressed by verbal variables, and on the other hand the variables have internal interactions with one another in that they exert different effect on the score of safety performance at times, the fuzzy inference system is an appropriate instrument for scoring.
    Keywords: Safety performance, Organizational factors, Fuzzy inference system
  • Ali Khorshidi, Elaheh Ainy, Mehdi Sabagh, Hamid Soori Pages 35-42
    Background And Objective
    Accurate and reliable information is critical to effective decision- making to preventing road traffic injuries (RTIs). This study investigated the status of Road Traffic Data Collection System (RTDCS) and provided some practical solutions.
    Materials And Methods
    All RTIs in 2012 were included in the study. The RTIs data are collected by police using COM 114 tool. The PATAK software was designed and used to link relevant records of specified accident. Using descriptive analysis and also Microsoft Office Excel and PATAK software’s functions the errors of RTDCS were detected.
    Results
    Atotal of 1,392,815 records of road traffic accidents were examined. Approximately 7% of RTIs were recordedrepetitively. There were more than 2% of all injuries with no information about general condition of accident and 10.2% with no divers’information. Missing data was almost high in all variables and in some cases were 50%. Mismatching and inconsistent in the part of data and overlapping in some of variables in data collection tool were of other problems. More than 99 percent of records identified and merged correctly using the PATAK software.
    Conclusion
    The study revealed that RTDCS faces some problems and shortcomings. Using designed PATAK software, probability of all data utilization in road traffic data collection system is provided. To improve quality of RTIs data, reloading and modification of RTDCS is necessary.
    Keywords: Data collection system, road traffic injury, Iran
  • Elaheh Moghani Bashi Mansourieh, Farzad Faraji Khiavi, Majeid Ravanbakhsh, Mohammad Hosein Haghighizade Pages 43-48
    Background And Objective
    Today, in the high-risk industries much attention is given to safety. The main focus is on safety climate of safety in this industry. The health-care industry is considered as a high risk industry because it has mortality and morbidity risks for staff and patient.Due to safety climate predicts and determines safety performance, furthermore, the aim of this study was to find mean of safety climate and its dimensions in rehabilitation clinics in Ahvaz city.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was a descriptive-analytical research. The sample size was 114 staff in rehabilitation clinics. The safety climate questionnaire and demographic information was used for data collection. In this questionnaire the Likert scale was used to measure safety climate. The gathered data were analyzed via SPSS19 software, using ANOVAs and Pearson correlation tests.
    Results
    Finally the total mean of safety climate was (66.72) in rehabilitation clinics in Ahwaz City. The highest and lowest means of dimensions of safety climate were “management commitment to safety” (12.99) and “staff awareness about safety” (7.19) respectively. There was significant correlation between safety climate and “type of rehabilitation clinic” and “occupational accident rate” (P<0.05). In addition, there was no significant correlation between safety climate and other demographic information (P>0.05).
    Conclusion
    Based on the score of total mean, safety climate was higher than 50% in rehabilitation clinics in Ahwaz city. Furthermore, managers must pay much attention to dimension of “staff awareness about safety”, because this dimension had lowest Mean among dimensions of safety climate.
    Keywords: safety, safety climate, rehabilitation clinics
  • Fariba Kiani, Mohammad Reza Khodabakhsh Pages 49-56
    Background And Objective
    Safety training plays an important role in reducing accidents and promoting a safety culture within organizations. In this study, particularly we evaluated the role of supervisor in effectiveness of safety training session and changing employees’ attitudes toward safety issues.
    Materials And Methods
    One-hundred and ninety seven employees (100 employees in control group and 107 employees in experiment group) completed safety questionnaire immediately before 4 safety training sessions 90-minutes over four days from 8 am to 12 pm in Isfahan Steel Company. Members of experiment group attended in a training session that was carried out by unit supervisor and Members of control group attended in a training course that was carried out by trainer out of unit. This questionnaire almost carried out approximately 30 days after training to members of both group. Results of control and experiment groups were compared with descriptive indexes and Covariance.
    Results
    The findings of this study showed that safety training done in experimental group by supervisor comparing with control group has positive significant effects to change attitude toward safety issues. That is, supervisor rather than trainer out of work unit was effectiveness in changing employees’ attitude toward safety issues.
    Conclusion
    Using of unit related experienced employees and supervisor can play critical role in effectiveness the safety session.
    Keywords: supervisor, safety training, safety attitude, effectiveness, employees
  • Giti Kashi, Homa Bigloo Pages 57-66
    Background And Objective
    Due to susceptible pupil population to airborne diseases, it is important that monitoring of indoor and ambient air quality in schools. The number of bioaerosols is related to spreading diseases in pupils that spend 6 hours in schools. The aim of this research is to determine type and number of bioaerosols in indoor and ambient air in schools, geographical situation and season effects on number of bioaerosols.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study is carried out in Adalat and Payam ghoran girl high schools in Slamshahr in a period of 22/10/2013 to 21/5/2014. The air sampling for assessing of bioaerosols number in indoor and ambient air is carried out by microbial air direct sampler (Quick Take-30) at 28.3 L/min flow rate. The results are compared with European Guide to Good Manufacturing Practice (EU GMP) standard and specified pollution level of station.
    Results
    The mean bacterial and fungal number of indoor air is higher than ambient air in classes. Also, the mean airborne bacterial and fungal number in the second floor is the most. The presence of Aspergillus and Penicillum is tangible both of environments.
    Conclusion
    The findings indicate that higher bioaerosols number in class with higher pupils number may be resulted in respiratory disorders and aeroallergen acute symptoms in long term.
    Keywords: Air pollution, Bioaerosols, High school, Islamshahr
  • Ali Atamalaki, Shahram Sadeghi, Mohammad Dolati, Mitra Gholami, Reza Ghorbanpour, Ehsan Abouee Mehrizi Page 67
    Background And Objective
    Pollution caused by organic matter and nutrients in the water resources due to the discharge of industrial wastewater and the use of chemical fertilizers, of the most dangerous of threats to human health and the environment. Human and animal with the consumption are of vegetables irrigated with wastewater contaminated food and are suffering irreparable damage River water for drinking and farming villages provide sycamore Bojnurd. Various sewage into the river is due to nearby communities. Appear to necessary Awareness and understanding of water quality.
    Materials And Methods
    The present study was a descriptive cross sectional and investigated trend of organic matter and nutrients in a of Chenaran river. For this purpose, samples collected were at 3 months twice a month of 6 stations and the removal of organics and nutrients by measuring COD and BOD5, nitrate, nitrite and total phosphorus were performed and the results were analyzed with statistical analysis.
    Results
    In the first month of sampling for organic matter highest mean, respectively, of Station No. 6 and 3 and for nitrate, nitrite and phosphate in station No4. In the second month, the highest mean value for organic matter, respectively to station for nitrate, nitrite and total Phosphate at Station No. 5. Finally, in the last month, the highest mean value for organic matter, respectively of station 3 for nitrate, nitrite and phosphate at station number 5.
    Conclusion
    River water was contaminated at some stations is higher than the existing standard with Measurement of physical, chemical and environmental standards at the desired station, the environmental effects of pollution in the river is visible.
    Keywords: Nutrients, organic matter, river of Chenaran, Bojnurd