فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 117 (خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آتنا ابراهیمی، اکبر حاجی زاده مقدم* صفحات 1-8
    مقدمه و هدف
    بیماری پارکینسون، یکی از بیماری های تحلیل برنده عصبی است که با اختلال یادگیری و حافظه همراه است. ترکیب های فنلی موجود در عصاره برگ زیتون خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. هدف از این مطالعه، بررسی آثار محافظتی عصاره آبی- الکلی برگ زیتون بر اختلال حافظه ناشی از آسیب نورون های دوپامینی در موش های صحرایی نر است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 42 سر موش به طور تصادفی به شش گروه «کنترل، شم، ضایعه دیده (6-هیدروکسی دوپامین به ناحیه جسم مخطط به صورت یک طرفه در پایان هفته سوم تزریق شد) و سه گروه تیمارشده (موش ها عصاره برگ زیتون را در دوزهای 50، 100 و 150 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن به روش گاواژ به مدت شش هفته، روزانه دریافت کردند)»، دسته بندی شدند. گروه شم و ضایعه دیده، حلال عصاره دریافت کردند؛ سپس در پایان هفته های اول، دوم و سوم پس از تزریق سم، آزمون (تست) شناسایی شیء جدید انجام شد؛ آزمون چرخشی حاصل از القای آپومورفین حیوان ها نیز در هفته سوم پس از تزریق سم صورت گرفت.
    نتایج
    تخریب نورون های دوپامینی به واسطه تزریق سم6-OHDA، باعث کاهش معنادار عامل تشخیص شی ء جدید، طی سه هفته شده است (p<0.001)؛ همچنین مصرف دوز 50، 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره برگ زیتون، موجب افزایش معنا دار این عامل شده است(p<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان دادند که مصرف عصاره برگ زیتون می تواند سبب محافظت نورون های دوپامینی و کاهش اختلال های یادگیری در مدل حیوانی پارکینسونی شود.
    کلیدواژگان: 6، هیدروکسی دوپامین، عصاره برگ زیتون، آزمون شناسایی شی ء جدید
  • ابوالفضل دادخواه تهرانی *، محمدرضا محمدی ملایری، فائزه فاطمی، علیرضا جهانبانی، فاطمه ترابی، محمدحسین جمالی صفحات 9-22
    مقدمه و هدف
    دی متیل هیدرازین (DMH) در کبد، توسط سیتوکروم (p450 (CYP 450 به متیل دیازونیوم متابولیزه شده که با ایجاد جهش در ژن بتاکاتنین و عدم تخریب آن توسط سیستم یوبی کوئیتین به افزایش سطح آن و درنتیجه، افزایش بیان برخی از آنکوژن ها و ایجاد تومور در کولون منجرمی شود.
    مواد و روش ها
    تعداد 48 سر رت به شش گروه تقسیم شدند. سرطان کولون از طریق تزریق (DMH (20 mg/kg b.w، هفته ای یک بار به مدت هجده هفته در رت ها القاشد و تاثیر مصرف غذای حاوی پودر سیاه دانه 2 و 4 درصد در مهار ایجاد تومورهای کولون، مورد بررسی قرار گرفت؛ پس از اتمام دوره تیمار (هفت ماه)، بافت های کبد و کولون جداشدند. فعالیت آنزیم های گلوتاتیون s- ترانسفراز (GST) و CYP 450 و سطح گلوتاتیون (GSH) در کبد و همچنین سطح بتا کاتنین در کولون اندازه گیری شد. تعداد و سایز تومورها و آسیب های پاتولوژیک بافت کولون نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    غذای حاوی سیاه دانه در هر دو دز به کاهش تعداد و اندازه (سایز) تومورها منجرشده است؛ همچنین DMH، باعث افزایش فعالیت آنزیم های GST و CYP 450 و سطح GSH و بتا کاتنین شده و سیاه دانه به متعادل شدن سطح آنها منجرمی شود.
    نتیجه گیری
    مصرف غذای حاوی سیاه دانه، به احتمال از طریق تاثیر روی فعالیت آنزیم های سم زدا و همچنین سطح آنکوژن بتا کاتنین، به مهار تومور های کولون منجرمی شود.
    کلیدواژگان: سرطان کولون، سیاه دانه، بتا کاتنین
  • کبری خواجوی شجاعی، ناهید خلدی، اشرف پیراسته * صفحات 23-28
    مقدمه و هدف
    دندان درآوردن کودکان، موضوعی جهانی، تکرارشونده و به سادگی قابل مشاهده است. هدف از این مطالعه، بررسی باورهای والدین درخصوص علایم و نشانه های رویش دندان کودکان است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه ای مقطعی است که به طور تصادفی، روی 534 نفر از والدین در مراکز بهداشتی شهر تهران انجام شده. پرسش نامه شامل دو بخش «بررسی ویژگی های دموگرافی والدین و کودکانشان و ارزیابی آگاهی و باورهای عمومی والدین راجع به دندان درآوردن کودکان» بود. تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از نرم افزار رایانه ای spss16 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر انجام شد ((p≤ 0.05).
    نتایج
    پاسخ های نادرست درباره علایم و نشانه های دندان درآوردن «تب (67.6 درصد)، اسهال (58.1 درصد) و اختلال در خواب (46.4 درصد)» بودند؛ فقط، 69.7 درصد از والدین به کودکانشان اجازه دادند وسایلی را به منظور کاهش نشانه های دندان درآوردن گازبگیرند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد، میزان آگاهی و باورهای والدین راجع به علایم و نشانه های دندان درآوردن کودکان، پایین است و مراقبان بهداشت دهان و دندان باید به والدین درخصوص فرایند دندان درآوردن و مشکلات ناشی از آن و نحوه برخورد با آن آموزش دهند.
    کلیدواژگان: باورها، والدین، علایم، نشانه ها، رویش دندان، کودکان
  • محمدحسین دلشاد، علیرضا حیدرنیا *، شمس الدین نیکنامی، فاطمه پورحاجی صفحات 29-38
    مقدمه و هدف
    کارکنان گروه سلامت، از طریق تماس های مخاطره آمیز شغلی با خون و مایعات بدن، در معرض آلودگی با ویروس هپاتیت B قراردارند. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر آموزش بر رعایت احتیاط های استاندارد پیشگیرانه از عفونت هپاتیت B در مراکز شرق تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، نیمه تجربی از نوع پیش و پس بوده و تعداد 135 نفر از کارکنان گروه سلامت، به صورت خوشه ایدومرحله ای انتخاب شدند و ابزارگردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته با روایی به شیوه محتوایی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای پایایی برابر 5/ 76 و 91/ 0 تعیین شد. نمونه ها طبق برنامه مشخص به روش سخنرانی، بحث گروهی، پرسش و پاسخ و بسته آموزشی آموزش دیدند. بی درنگ و شش ماه بعد، به طور مجدد، پرسش نامه یادشده، جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار 19SPSS، و آزمون آماری فریدمن و ویلکاکسون، به بررسی و مقایسه با پیش آزمون پرداخته شد.
    نتایج
    رتبه آگاهی در پیش، بی درنگ و شش ماه پس از مداخله آموزشی، به ترتیب: 03/ 1،07/ 2و79/ 2؛ رتبه نگرش: 06/ 1، 97/ 1و 97/ 2 و رتبه عملکرد پیشگیرانه از عفونت هپاتیت B: 01/ 1، 99/ 1و 98/ 2 بود که از اختلافی معنی دار در هر تکرار در پیش و پس از مداخله آموزشی (p <0.001) و رابطه کامل میان متغیرهای آگاهی و نگرش r =0.450، آگاهی و رفتار r = 0. 280، نگرش و رفتار r = 0.568 با سطح معناداری p =0.001 نشان داشت و با odds =3.60 تغییر در رفتار پیش و پس از مداخله دیده شد.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی تدوین شده در بهبود رعایت احتیاط های استاندارد پیشگیرانه از عفونت هپاتیت B موثر بود لذا گنجاندن برنامه های آموزشی می تواند گامی موثر در جهت بهبود سلامت گروه سلامت باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، رفتارهای پیشگیرانه، احتیاط های استاندارد، هپاتیت B
  • اکرم بیاتی*، فاطمه قنبری، اکرم ملکی، سید شهریار حسینی، محسن شمسی صفحات 39-48
    مقدمه و هدف
    وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، متعهد است که تا پایان برنامه توسعه چهارم، طرح پزشک خانواده را در کل کشور به اجرادرآورد. این مطالعه، با هدف تعیین عوامل موثر بر پویاسازی برنامه پزشک خانواده از دیدگاه پزشکان به عنوان سرپرست گروه سلامت صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به صورت کیفی، انجام و اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق فردی با 15 نفر از پزشکان شاغل در برنامه پزشک خانواده صورت گرفت. نمونه گیری به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بوده، برای تجزیه وتحلیل از روش آنالیز محتوا با رویکرد قراردادی استفاده شده است.
    نتایج
    در این مطالعه، دیدگاه پزشکان شاغل در برنامه پزشک خانواده درزمینه پویاسازی شامل دو درون مایه «عوامل مدیریتی (سازماندهی، برنامه ریزی نیروی انسانی، فرایند ارائه خدمات، ارزشیابی، آشناسازی، منافع بهداشتی و درمانی و منافع اقتصادی) و منافع عمومی (عوامل بازدارنده اداری، عوامل بازدارنده رفاهی، عوامل بازدارنده انگیزشی، توجیه ناکافی نظام بهداشتی و درمانی و توجیه ناکافی مردم)» بود.
    نتیجه گیری
    عواملی متعدد بر کیفیت و پویایی برنامه پزشک خانواده تاثیرمیگذارند که به صورت متقابل، علت و معلول یکدیگرند؛ ازاین رو، هرگونه تلاش به منظور بهبود کیفیت و پویاسازی این برنامه، به اقدام های نظام مند (سیستماتیک) و هماهنگ با شناخت عمیق موانع، چالش ها و تسهیل کننده ها، نیازمند است.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، پویاسازی، مطالعه کیفی، دیدگاه
  • فهیمه فراهانی دستجانی، محسن شمسی *، محبوبه خورسندی، محمدرضا رضانفر، مهدی رنجبران صفحات 49-58
    مقدمه و هدف
    تبعیت از رژیم دارویی در بیماران دیابتی، یکی از ارکان مدیریت فردی دیابت است لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان موانع درک شده و عدم تبعیت از رژیم دارویی در بیماران دیابتی نوع 2 شهر اراک در سال 1393 صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، پژوهشی مقطعی- تحلیلی است. جامعه پژوهش، 366 نفر از بیماران دیابتی شهر اراک در سال 1393 بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات، شامل پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه تبعیت از رژیم دارویی بود؛ پژوهشگر، پرسش نامه را به روش مصاحبه حضوری تکمیل کرد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی (کای دو، آزمون دقیق فیشر، t مستقل) در نرم افزار SPSS16 استفاده شد.
    نتایج
    در این مطالعه، بیشترین موانع درک شده از دید بیماران، «عدم آگاهی، عدم انگیزه مصرف منظم دارو و گرانی تهیه دارو» بیان شدند که موانع درک شده با تحصیلات و جنس بیماران، ارتباطی معنی دار داشتند (05/ 0>p).
    نتیجه گیری
    با شناخت نگرش و موانع درک شده از دیدگاه بیماران دیابتی درخصوص تبعیت از رژیم دارویی آنان، این امکان به وجودمی آید که با اجرای مداخلات توانمندسازی مبتنی بر رفتارهای خودمدیریتی در سطوح فردی و اجتماعی در بیماری های مزمن، برای ارتقای سلامت فردی و اجتماعی، گام هایی مثبت درراستای اعتلای سلامت جامعه برداشته شوند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، موانع درک شده، تبعیت دارویی
  • مینو صدری *، ایمان یوسفی، حسین وطنی صفحات 59-70
    مقدمه و هدف
    گیاه حنا دارای خواصی منحصربه فرد است و از دیرباز به عنوان یک گیاه دارویی استفاده می شده است. در این طرح، نانوالیاف پلیمری کامپوزیتی از کیتوسان، پلی اتیلن اکسید و عصاره حنا برای تهیه پوشش زخم به کمک فرایند الکتروریسی مورد مطالعه قرارگرفت.
    مواد و روش ها
    نانوالیاف های پلیمری به کمک روش الکتروریسی تهیه شدند. به منظور بررسی اثر حنا روی خواص نانوالیاف تهیه شده، نانوالیاف های مختلف در حضور و عدم حضور عصاره حنا تهیه شدند. مورفولوژی و قطر نانوالیاف های الکتروریسی شده با کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی و اندازه قطر متوسط نانوالیاف ها با استفاده از نرم افزار Image J معین شد.
    نتایج
    مولفه های مختلف موثر روی کیفیت نانوالیاف ها، بررسی و بهینه شدند. شرایط بهینه برای تهیه نانوالیاف با قطرکمتر از 100 نانومتر عبارت اند از: ولتاژ 20 کیلوولت؛ دبی خروجی 5/ 0 میلی لیتربرساعت؛ فاصله سر نازل تا جمع کننده، 10 سانتی متر و نسبت وزنی کیتوسان به پلی اتیلن اکسید برابر با 9/ 0. قطر متوسط نانوالیاف تهیه شده در شرایط بهینه، برابر 95 نانومتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داندد که نمونه های حاوی عصاره حنا، پایداری خوبی دارند؛ به علاوه با افزایش درصد حنا در ساختار نانوالیاف، تخریب پذیری و میزان جذب آب افزایش می یابد. با توجه به نتایج حاصل به نظرمی رسد که داربست کیتوسان/پلی اتیلن اکسید حاوی 1 درصد عصاره حنا، انتخابی مناسب به عنوان پوشش زخم بوده، موجب تسهیل فرایند ترمیم زخم می شود.
    کلیدواژگان: نانوالیاف، کیتوسان، عصاره حنا، پلی اتیلن اکسید، آنتی باکتریال
  • شهناز احراری، نرگس طوقیان چهارسوقی *، مهدی بصیری مقدم، شادی خدادوست، فائزه محتشم صفحات 71-76
    مقدمه و هدف
    دیابت، یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که بسیاری از جنبه های روزانه زندگی فرد را متاثر می سازد. تبعیت از رژیم درمانی، یکی از مشکلات مهم در درمان مبتلایان به دیابت محسوب می شود که می تواند تحت تاثیر عوامل روحی روانی قرارگیرد. افسردگی از شایع ترین اختلال هایی است که بروز آن، علاوه بر تاثیرگذاری در سیر درمان می تواند پیش آگهی بیماری را نیز دستخوش تغییر کند؛ بنابراین به نظرمی رسد، بررسی ارتباط آن با تبعیت از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت، ضروری باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی همبستگی با نمونه گیری آسان روی 200 بیمار مبتلا به دیابت نوع2 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه افسردگی بک و تبعیت از رژیم درمانی بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات با نرم افزاز SPSS13 انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان دادند، ارتباط آماری معنی داری میان میزان افسردگی و تبعیت از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به دیابت نوع2 وجوددارد؛ به این صورت که هرچه میزان افسردگی بیشتر باشد، میزان تبعیت از رژیم درمانی، کمتر می شود (p<0.001، r= 0.617).
    نتیجه گیری
    افسردگی، یکی از عوامل تاثیرگذار در تبعیت از رژیم درمانی افراد دیابتیک است که کنترل آن می تواند تبعیت از رژیم درمانی را به صورتی قابل ملاحظه افزایش دهد و از عوارض طولانی مدت بیماری جلوگیری کند.
    کلیدواژگان: افسردگی، رژیم درمانی، دیابت نوع2
  • فرید زایری *، علی اکبر خادم معبودی، هرمز حسن زاده، اعظم نجفی کهکی، مریم سالاری صفحات 77-84
    مقدمه و هدف
    امروزه چاقی به عنوان معضلی بهداشتی تلقی می شود که خطر ابتلا به برخی از بیماری ها را افزایش می دهد؛ ازاین رو، شناسایی عواملی که در بروز چاقی تاثیرگذارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی از محققان بر این عقیده اند که نوبت کاری به عنوان یک عامل خطر در افزایش وزن افراد جامعه نقش دارد. هدف از این مطالعه، بررسی رابطه نوبت کاری با شاخص توده بدنی در کارکنان پتروشیمی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، روی 3801 از کارکنان شاغل در صنعت پتروشیمی که در طول سال های 1386 تا 1389، دارای شیفت کاری ثابت بودند، انجام شد؛ این افراد، سالیانه طبق برنامه ریزی منظم به مرکز طب کار مراجعه کرده اند و پرستاری آموزش دیده، قد و وزن آنها را به عنوان قسمتی از فرایند معاینات ادواری اندازه گیری کرده است؛ در این پژوهش از مدل منحنی رشد پنهان که یکی از روش های تحلیل داده های طولی است، برای بررسی رابطه نوبت کاری با شاخص توده بدنی استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان دادند که شاخص توده بدنی تمامی کارکنان به طور معنی دار و با متوسط شیب 24/ 0 در هر سال افزایش داشته است (p<0.001)؛ همچنین، متوسط روند تغییرات BMI در هر سال در کارکنان نوبت کار، به طور متوسط 122/ 0، بیشتر از روزکارها بوده است (p<0.001).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، بین نوبت کاری و شاخص توده بدنی، رابطه ای معنی دار مشاهده شد؛ مطالعاتی بیشتر برای بررسی علل این ارتباط و ارائه راهکارهایی برای جلوگیری از افزایش BMI، ضروری اند.
    کلیدواژگان: مدل منحنی رشد پنهان، شاخص توده بدنی، نوبت کاری، داده های طولی
|
  • Atena Ebrahimi, Akbar Hajizadeh Moghaddam* Pages 1-8
    Background And Objective
    Parkinson’s disease is one of the neurodegenerative diseases along with learning and memory disorder. Phenolic compounds in olive leaf extract have antioxidant properties. The aim of this study was to investigate the protective effect of hydroalcoholic extract of olive leaf on memory disorder induced by dopamine neurons impairment in male rat.
    Materials And Methods
    In this study, 42 male rats were randomly divided into 6 groups: control, sham, impairment group (6-HODA was injected into the striatum nucleus unilaterally at the end of 3rd week) and 3 extract-treated groups (rats received 50, 100 and 150 mg/kg/day of olive leaf extract orally for six weeks). The sham and impairment groups received solvent extract. Then, during three continuous weeks after toxin injection, recognition memory was examined by novel object recognition task (NORT). Apomorphine-induced rotational testing of animals was done at the third week after impairment.
    Results
    Dopamine neurons impairment which is caused by 6-OHDA toxin injection led to significant reduction in discrimination ratio during three weeks (p<0.001) and consumption of 50, 100 and 150 mg/kg of olive leaf extract caused significant increase in this factor (p<0.001).
    Conclusion
    Results of this study indicated that consumption of olive leaf extract leads to dopaminergic neurons protection and memory disorder reduction in the parkinsonian rat model.
    Keywords: 6, hydroxydopamine, Olive leaf extract, Novel object recognition task
  • Abolfazl Dadkhah*, Mahammadreza Mohammadi Malayeri, Faeze Fatemi, Alireza Jahanbani, Fateme Torabi, Mohammadhossein Jamali Pages 9-22
    Background And Objective
    Dimethylhydrazine (DMH) is metabolized to methyldiazonium by cytochrome p450 (CYP 450) in liver that increases some oncogenes expression and via beta catenin mutation and prevention of its destruction.
    Materials And Methods
    In this study, 48 rats were divided into 6 groups. Colon cancer was induced by DMH injection (20 mg/kg b.w.)(s.c.) once a week for 18 weeks. Also, the effect of food containing Nigella sativa powder (2 and 4%) on cancer prevention was evaluated. Then, the liver and colon tissues were removed after 7 months. The activity of glutathione s-transferase (GST) and CYP 450 and the level of reduced glutathione (GSH) in liver and beta-catenin level in colon were measured. Also, the tumor number and size and histological damages were assessed in colon tissue.
    Results
    The food containing black cumin at both doses reduced tumor number and size. The activity of GST and CYP450 and the level of GSH and beta-catenin were also increased by DMH. Treatment of rats with Nigella sativa modulated the level of these factors.
    Conclusion
    Rats feeding with food containing Nigella sativa led to prevention of colon tumor, probably through the influence of detoxifying enzymes activity and beta-catenin level.
    Keywords: Colon cancer, Nigella sativa, Beta, catenin
  • Kobra Khajvi Shojai, Nahid Kholdi, Ashraf Pirasteh* Pages 23-28
    Background And Objective
    Tooth eruption is universal, recurrent and easily observed. The aim of this study was to investigate the parental beliefs about teething signs and symptoms.
    Materials And Methods
    A cross-sectional survey was conducted in a random sample of 534 parents attending Health Care Centers, Tehran, Iran. The questionnaire contained two sections: Section (1) surveyed parents and their children’s demographic characteristics. Section (2) aimed to assess the general knowledge and beliefs of parents regarding their children’ teething. The analysis of data was carried out using SPSS software and descriptive statistics and the chi-squared test (p<0.05).
    Results
    Response to teething was incorrectly attributed to fever (67.6%), diarrhea (58.1%), and sleep disturbances (46.4%). Only 69.7% of parents allowed their children to bite on chilled objects to relieve symptoms associated with teething.
    Conclusion
    This study shows a common lack of knowledge and beliefs about teething among parents. Parents should be better educated about the teething process and the proper management of teething troubles by the dental health care providers.
    Keywords: Parents, Beliefs, Children, Teething, Signs, Symptoms
  • Mohammad Hossein Delshad, Alireza Hidarnia*, Shamsodin Niknami, Fatemeh Pourhaji Pages 29-38
    Background And Objective
    The health workers are at risk of infection with hepatitis B through contact with blood and body fluids. This study aimed to determine the effect of education on standard precautions for the prevention of hepatitis B in the eastern Tehran.
    Materials And Methods
    This study had a quasi-experimental protocol with 135 employees of the health team as a two-stage cluster from eastern Tehran assessed before and after the study and a questionnaire was used for data collection and validation of the method. Content and its reliability was determined by calculating Cronbach's alpha coefficient equal to 76.5 and 0.91. The educational program of lectures, group discussions, questions and answers received training package. Immediately and six months later, questionnaire was used for collecting data and analysis was done using SPSS19 software with the help of Friedman and Wilcoxon tests.
    Results
    Level of consciousness before, immediately after the intervention and six months later was 1.03, 2.79 and 2.79, ranked attitude was 1.01, 1.97 and 2.97 and proactive performance rating of hepatitis B was 1.01, 1.99 and 2.98, respectively, which showed a significant difference between the pre- and post-intervention Hrtkrar (p <0.001) and full relationship between knowledge and attitude variables (r =0.450), awareness and behavior (r = 0. 280), attitudes and behaviors (r = 0.568) with a significance level of 0.001 with odds =3.60, greater change in behavior occurred before and after the intervention.
    Conclusion
    The results showed that the training program developed to improve the knowledge, attitudes and behaviors of the target group was effective in prevention of hepatitis B infection. Therefore, it seems that the inclusion of educational programs can be an effective step in improving the health of the health team.
    Keywords: Health Education, Preventive behaviors, Standard precautions, Hepatitis B
  • Akram Bayat*, Fatemeh Ghanbari, Akram Maleki, Mohsen Shamsi, Maryam Jafari Pages 39-48
    Background And Objective
    The Ministry of Health and Medical Education is committed to full implementation of family physician programme till the end of the fourth development plan in the country. The purpose of this study was to determine the factors influencing family physicians activating the health team as has been done by the physicians.
    Materials And Methods
    This was a qualitative study and information was collected through in-depth interviews with 15 physicians involved with the programme. Sampling was a purposive one and analysis was done via content analysis method with the conventional approach.
    Results
    In this study, the viewpoints of physicians in family practice in the management of activating includes 2 themes (including the 7 major categories of organizing, planning, staffing, process, service, assessment, orientation, health benefits and economic benefits) and public benefits (including 5 sub-floor office inhibiting factors, factors inhibiting welfare, motivational inhibiting factors, insufficient to justify and explain the inadequate public health system).
    Conclusion
    Based on the obtained results, many factors affect the quality and dynamics of the family physician as a mutual cause and effect. Hence, any attempt to improve the quality and activating the program requires a systematic and coordinated action with a deep understanding of the barriers, challenges and facilitators.
    Keywords: Family medicine, Activating, Qualitative study, Viewpoint
  • Fahimeh Farahani Dastjani, Mohsen Shamsi*, Mahboobeh Khorsandi, Mohammadreza Rezanfar, Mehdi Ranjbaran Pages 49-58
    Background And Objective
    Medication adherence in diabetes is one of the pillars in diabetes self-management. Therefore، the aim of this study was to investigate the relationship between perceived barriers and non-medication adherence in type 2 diabetic patients in the Arak city in 2014.
    Materials And Methods
    This research was a cross-sectional study. The study population had type 2 diabetes in Arak city in 2014. Data collection included demographic adherence to medication regimens. Interviews were completed questionnaire by the researcher. To analyze the data، descriptive and inferential statistics (Chi-square، Fisher exact and t-tests) in SPSS was used.
    Results
    In this study، most of barriers was less knowledge and motivation for adherence and expensive cost for provided drugs. Between barrier and level of education and sex of patient، a significant difference was found out (p<0. 05).
    Conclusion
    Considering need for assesment and empowerment of patients afflicted with diabetes and more generally non-communicable diseases، which are quite prevalent and on the rise، self-management at the individual and community level will be a vital step towards promotion of health in the population
    Keywords: Type, 2 diabetes, Perceived barriers, Medication adherence
  • Minoo Sadri*, Iman Yousofi, Hossein Vatani Pages 59-70
    Background And Objective
    Lawsonia inermis (henna) has unique properties and has been used as a medicine since the past. In this project, a polymeric nanofiber composite from Chitosan/Polyethylene oxide/Henna extract was produced as a wound’s cover by electrospinning method.
    Materials And Methods
    Polymeric nanofibers were prepared by electrospinning method. In order to study the effect of henna on nanofiber properties, diferent nanofibers were prepared without henna and in the presence of henna extract. A scanning electron microscope was used in order to study the morphology and diameter of electrospun nanofibers. The average diameters of prepared nanofibers was obtained by Image J software.
    Results
    The affecting parameters on the nanofiber properties were studied and optimized. The optimum conditions for preparation of nanofibers with diameters less than 100 nm are: voltage; 20 KV, feed rate; 0.5 ml/h, nozzle-collector’s distance; 10 cm and Chitosan/Polyethylene oxide weight ratio; 0.9. The average diameter of prepared nanofiber at optimized conditions was 95 nm.
    Conclusion
    The obtained results showed that the nanofibers containing henna extract have high stability. Moreover, water absorption and degradation of nanofibers increased as the amount of henna was increased. According to our results, it seems that the chitosan/PEO/henna (1%) is a suitable choice for wound dressing that facilitate wound healing procedure.
    Keywords: Nanofiber, Chitosan, Henna extract, Polyethylene oxide, Antibacterial
  • Shahnaz Ahrari, Narges Toghian Chaharsoughi*, Mehdi Basiri Moghadam, Sdadi Khodadoost, Faezeh Mohtasham Pages 71-76
    Background And Objective
    Diabetes is a chronic disease and affects many aspects of daily life. Adherence to treatment regimens is one of the major problems in the treatment of patients with diabetes and affected by psychiatric disorders. Depression is a common disorder in these patients which in addition to the impact on the course of treatment can also worsen the prognosis of the disease. Therefore, its association with adherence to treatment in diabetic patients is essential.
    Materials And Methods
    This analytical-descriptive study was performed on 200 patients with type 2 diabetes by simple sampling. Beck questionnaire of depression and adherence to treatment regimens was used for data collection and SPSS package was employed for analyzing data.
    Results
    There was a significant relationship between adherence to treatment regimens and depression in patients with diabetes and more sever depression causes more not-adherent to treatment regimen (p<0.001, r= 0.617).
    Conclusion
    Considering the results obtained, depression is one of the factors affecting adherence to treatment regimens in patients with diabetes.
    Keywords: Depression_Treatment regimen_Type 2 diabetes
  • Farid Zayeri, Ali Akbar Khadem Maboudi, Hormoz Hassanzadeh, Aazam Najafi Kahaki*, Maryam Salari Pages 77-84
    Background And Objective
    Nowadays, obesity is considered as one of the health problems that increasess the risk of some diseases. So, identifying the effective factors on obesity is of great importance. Some researchers believe that shift work is one of the indicators for increasing the risk of obesity in society. This study aimed to investigate the relationship between the shift work and body mass index (BMI) in petrochemical staff.
    Materials And Methods
    This study was performed on 3801 petrochemical staff who had fixed shift work during 2008-2011. These staff were referred to the occupational medicine center annually and their weight and height measured by trained nurses as a part of their periodical examinations. In this research, the latent growth curve model was used as one of analytical method for longitudinal data in order to assess the relationship between shift work and body mass index.
    Results
    Our findings showed that body mass index of all personnel significantly increases with the mean slope of 0.24 (p< 0.001). Also, the average annual trend of BMI in shift workers was about 0.122 higher than day workers (p<0.001).
    Conclusion
    This study showed a significant relationship between shift work and BMI. More researches are needed for investigating the causes of this relationship and presenting strategies to prevent rising in BMI.
    Keywords: Latent growth curve model, Body mass index, Shift work, Longitudinal data