فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 8 (بهار و تابستان 1394)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم اناری بز چلویی، حسن مقیاسی، سمیرا فراهانی صفحه 1
    قرآن کریم به دلیل ساختار و ویژگی های منحصر به فرد خود، همواره حضور گسترده و اثرگذاری در شعر شاعران و ادیبان داشته و یکی از متون پرکاربرد در آفرینش های ادبی به شمار می آید؛ از اینرو در اغلب متون شعری شاعران- گذشته و معاصر- شاهد حضور آیات الهی و آموزه های قرآنی هستیم.صلاح عبدالصبور، از جمله شاعران معاصر عرب است که از قرآن کریم در زمینه های مختلفی از جمله واژگان زبانی، محتوا، ساختار و درون مایه بهره فراوانی برده است. ساختار کلام وی و الفاظ و واژگان به کار رفته در آن، گاه رنگ و بوی قرآنی دارد و در لابه لای بیت های شعری خود زنگ آیات و ویژگی های خاص آن را تداعی می سازد. صلاح، با الهام از آیات الهی، از ناپایداری دنیا، گذرا بودن عمر انسان، مرگ و... سخن می گوید وحقایق نهفته در باطن آیات را در قالب شعرهای خود میریزد و با الفاظ و واژگان خویش، آموزه های معنوی قرآن را به تصویر میکشد. عبدالصبورگاه، با اندک تغییری در ساختار آیات، همان تشبیه و یا استعاره قرآنی را در شعر خود بازآفرینی میکند و معمولا (مشبه به یا مستعارمنه) خود را از قرآن وام میگیرد و گاه از آیات الهی تشبیه و استعاره میآفریند. در نمونه های بلاغی قرآن در شعر عبدالصبور، در محور جانشینی استعاره بیشترین کارکرد را نسبت به کنایه داشته و در محور همنشینی، استفاده شاعر از تشبیه بیشتر و گسترده تر از مجاز است. بر این اساس در مقاله حاضر، نمونه های بلاغی قرآن کریم در اشعار عبدالصبور از منظر هنجارگریزی معنایی در قالب محورهای جانشینی و هم نشینی بررسی میشود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، صلاح عبدالصبور، هنجارگریزی معنایی، محور جانشینی، محور همنشینی
  • هادی نظری منظم، شهرام دلشاد صفحه 27
    نظریه پردازان ساختار گرا هموار سعی در ایجاد قانون و قاعده ای کلی و جامع جهت تحلیل آثار ادبی بویژه رمان داشته اند که قابل تعمیم به همه داستان ها باشد. این نظریات که با ولادیمر پراپ آغاز شد همواره توسط دیگر نظریه پردازان نظیر گریماس، تودوروف، فیلپ هامون وغیره گسترش یافت. یوسف ادریس به دلیل اهمیتی که برای ساختار رمان قائل بود، اسلوبی زیبا داشت، و به طور کلی بارزترین ویژگی ها ساختاری او شامل، تصویر سازی، گریز زنی، تداخل داستان در داستان، می باشد. یوسف ادریس از شیوه های نوین رمان نویسی بهره می گیرد و موضوعات داستان های او بیشتر پیرامون مسائل و مشکلات جامعه معاصر عرب و به ویژه کشور مصر است. در پژوهش حاضر سعی شده است تا با توجه به تعریفهای صاحبنظران ادبیات داستانی، به بررسی پاره ای ازعناصر ساختاری در رمان «الحرام» پرداخته و در خلال آن محتوا و مضمون داستان تبیین گردد. نتیجه نشان می دهد ساختار رمان حرام در خدمت مضمون واقع گرایی قرار گرفته است تمامی عناصر رمان از قبیل پیرنگ، فضاء، لحن، مکان بازگو کننده مضمون رئالیسیتی رمان بوده است. همچنین می توان گفت یوسف ادریس توجه شایانی به ساختار رمان کرده است به گونه ای که تمامی عناصر کاملا منسجم و پیوسته در کنار هم بکار برده شده است. روش نگارندگان در این مقاله، روشی توصیفی - تحلیلی است.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، عناصر داستان، یوسف ادریس، رمان الحرام، ساختار گرایی
  • احمد رضا صاعدی، حسن نجفی صفحه 51
    ادبیات اقلیمی به عنوان شاخه ای از ادبیات که به بیان شاخصه های جغرافیای طبیعی و انسانی منطقه خاصی می پردازد، در ادبیات اکثر کشورها از جمله ادبیات عربی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. مارون عبود به عنوان یکی از اقلیم نویسان معروف در لبنان با اتکا بر حال و هوای بومی و جغرافیایی زادگاهش، ادبیات اقلیمی را به مرتبه مهمی رساند. در این پژوهش با اتکا بر روش توصیفی تحلیلی، عناصر ادبیات اقلیمی در «داستان های کوتاه» مارون عبود و هدف نویسنده از بکارگیری آن ها بررسی شد. ازآنجایی که مارون عبود در داستان های کوتاهش به منطقه جبیل و روستاهای آن وفادار بوده است، عناصر داستان های کوتاه وی در بیشتر موارد، برگرفته از محیط پیرامون نویسنده می باشد که در آن رشد و نمو یافته است. هدف نویسنده از کاربست عناصر اجتماعی و فرهنگی، نقد فئودال های مذهبی نصرانی و فئودال سیاسی حاکم بر جامعه است. همچنین مارون عبود برای برون رفت از مسئله ای به نام تهاجم فرهنگی غرب و فراموشی فرهنگ های بومی و سنتی منادی بازگشت به فرهنگ های اصیل و بومی است.
    کلیدواژگان: مارون عبود، ادبیات اقلیمی، داستان کوتاه
  • علی نظری، علی باقر طاهری نیا، یونس ولیئی صفحه 75
    در طول زندگی گاهی مشکلات انسان شدت می یابند و روح و روان او را تحت تاثیر قرار می دهند وممکن است وی را به بدبینی دچار سازند. از آنجا که شعراء دارای روحی لطیف تر و احساسی قوی تر هستند نسبت به مشکلات، بیشتر واکنش نشان می دهند، شاید بتوان گفت همین امر امکان بروز بدبینی را در نزد آنها افزایش می دهد، ما در دوره های مختلف شعرایی را شاهدیم که به بدبینی دچار بوده اند، اما این پدیده در دوره معاصر در مقایسه با دوره های گذشته گسترش یافته است بخصوص در بین شعراء مکتب رمانتیسم. الیاس ابو شبکه ازشعرای پیرو این مکتب به حساب می آید که شعرش پر از حزن و اندوه است و در بسیاری از مواقع بدبینی وی را نشان می دهد. مقاله حاضر پدیده بدبینی را در شعر الیاس ابو شبکه مورد بررسی قرار داده است و در پی جواب دادن به این دو سوال می باشد: 1- عوامل موثر در بدبینی الیاس ابو شبکه کدامند؟ 2- الیاس ابو شبکه نسبت به چه اموری بدبین می باشد؟
    عوامل متعددی در بوجود آمدن بدبینی در نزد ابوشبکه موثر می باشند که از جمله آنها می توان به بیماری و ترور پدرش... اشاره کرد. دامنه بدبینی او بسیار گسترده است که نشانه های آن را از نگاه شاعر به دنیا تا نگرشش به وطن و عشق می توان یافت. مقاله حاضر سعی بر این دارد که پدیده بدبینی را در شعر الیاس ابو شبکه با روش تحلیلی _ توصیفی مورد مطالعه و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، الیاس ابو شبکه، بدبینی
  • مهین حاجی زاده، علی فضا مرادی صفحه 103
    نوستالژی به عنوان موضوعی روانشناختی، یکی از ویژگی های ادبیات و هنر است که در طول تاریخ ادبی، همواره مطرح بوده و در هیچ دورهای از ادوار تاریخ ادبی، کم رنگ نشده است، بلکه همواره شعرایی بودهاند که بنا به دلایلی، از جمله عدم سازش با جامعه و یاسلطه حاکم، راه غربت را در پیش گرفتهاند. بنابراین، نوستالژی در معنای عام کلمه، سابقهای به قدمت زندگی بشری داشته و همواره یکی از دغدغه های زندگی بشری بوده است. شاید دلیل عمده غربت گزینی شعرا این باشد که شخص شاعر، برخوردار از حسی ظریف بوده که قدرت تحلیل او را نسبت به دیگر اقشار جامعه بالا برده و موجب می شود در برابر رفتارهای ناخوشایند حکومت و جامعه، موضعگیری نموده و راه غربت را برای خود برگزیند و این موضوع همان است که مقاله حاضر با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی در شعر بلند الحیدری، شاعر معاصر عراقی بررسی کرده و ضمن بیان انواع نوستالژی در شعر ایشان، عوامل پیدایش این انواع را نیز مورد تحلیل قرار داده و به این نکته دست یافته است که مشکلات موجود در زندگی خانوادگی بلند الحیدری، شرایط روحی شاعر و دیگر شرایط موجود زمانی و مکانی از جمله عوامل پیدایش این حس نوستالژی نزد شاعر میباشد.
    کلیدواژگان: نوستالژی، شعر معاصر عربی، عراق، بلند الحیدری، غربت روحی
  • محمد عامری تبار، حبیب الله عباسی صفحه 133
    انسان پس از دست یابی به پیشرفت های نوین، از زندگی روستایی دست کشید و در شهرها سکنی گزید. در هر دوره، شهرها کانون تحولات بشری بوده و کمابیش ویژگی های مشابه داشتند. پس از رنسانس، شهرها بیش از گذشته انسان را زیر چرخ دنده های خود فروبردند. این موضوع بیش از همه شاعران را آزار داد. در شهرها اوضاع سیاسی و اجتماعی خاصی حاکم و موجب غربت زدگی روحی و اجتماعی شاعران شد. در کشورهای عربی نیز پس از تحولات سیاسی و اجتماعی همین وضعیت به وجود آمد. ادبیات معاصر عرب تحت تاثیر ادبیات غرب، شهر و اثرش بر زندگی مردم را مورد انتقاد قرارداد. در شعر معاصر عرب، عبدالوهاب البیاتی بیش از دیگر همتایانش به این موضوع پرداخته است. در این پژوهش پس از بررسی شهر، به مهمترین مباحث مرتبط چون آرمانشهر وسیمای شهر در شمایل روسپی پرداخته شده است. در ادامه، با تکیه بر دیدگاه هنری البیاتی، شهرهای بغداد، بابل، نیشابور، پاریس و شیراز که در تجربه شعری وی اهمیت و بسامد بالایی دارند، بررسی شده اند. در پایان،این نکته تبلور می یابد که به جز شهر شیراز،ویژگی بارز تمامی شهرهای این شاعر سترگ، فساد، تباهی و ظلمت است. اما شیراز، لبریز از زیبایی و روشنایی و نقطه مقابل آن شهرها است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عرب، شهر، بغداد، عراق، شیراز، عبدالوهاب البیاتی
  • حسن سرباز، محسن پیشوایی، سرشین فلاحی صفحه 161
    عنصر شخصیت یکی از عناصر مهم و اساسی در ادبیات داستانی است که نویسنده از طریق آن اندیشه ها و عواطف خود را به نمایش می گذارد.رمان«اصل و فصل» سحر خلیفه از جمله رمان هایی است که حضور شخصیت در آن بسیار پررنگ است و نویسنده برای معرفی شخصیت های آن از هر دو شیوه شخصیت پردازی مستقیم و غیرمستقیم استفاده کرده است. در شیوه مستقیم،خلیفه از دو روش استفاده می کند؛در مورد شخصیت های اصلی،او خود به معرفی آن ها می پردازد. اما در مورد شخصیت های فرعی از زاویه دید شخصیت های اصلی و فرعی استفاده کرده و به این شیوه آن ها را معرفی می کند. این شیوه شخصیت پردازی، شخصیت را واقعی تر به تصویر می کشد که به طور قطع دارای تاثیر بیشتری می باشد.نویسنده در شیوه غیر مستقیم از تکنیک های مختلفی استفاده کرده و از طریق رفتار، توصیف حالات روحی و روانی، محیط، نامگذاری، گفت و گو و تک گویی درونی خواننده را با شخصیت های رمانش آشنا ساخته است.نویسنده در این رمان از شخصیت پردازی به ویژه شخصیت پردازی غیرمستقیم برای تقویت ساختار اثر و انتقال بهتر معنا، بهره بردهاست. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی و شیوه تحلیل محتوا، شیوه های شخصیت پردازی در رمان «اصل و فصل» سحر خلیفه را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که در این رمان شخصیت پردازی غیرمستقیم کاربرد بیشتری نسبت به شخصیت پردازی مستقیم داردو از میان تکنیک های مختلف شخصیت پردازی غیرمستقیم هم سه شیوه گفت و گو، توصیف احساسات و عواطف و نامگذاری به ترتیب بیشترین بسامد را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: سحر خلیفه، اصل و فصل، عناصر داستان، شخصیت، شخصیت پردازی
|
  • Ibrahim Anari Bozchallouei, Hassan Meghyasi, Samira Farahani Page 1
    Due to the uniqueness of its structure and characteristics، the Noble Quran has always had a significant and influential presence in the writings of poets and literary scholars in different ages. Moreover، the Quranic verses and concepts have always been used in literary works. As the Holey Quran has always been a source of inspiration for literary writers، there are frequent examples of divine verses، rhetorical patterns، and concepts taken from this holy book in their works. Salah Abd Al-Sabur is among the contemporary Arab poets who are inspired by the Noble Quran by including the lexical as well as syntactic features of the divine verses in their works. This poet is also frequently influenced by the Quranic themes and contents. The choice of form، lexis، and structure in his poetry reflects the poet''s strong influence by the holy book. Actually، his poetry reminds the reader of the special form and content of the Noble Quran. Inspired by the divine verses، Abd Al-Sabur speaks about the transitory nature of the world، man’s mortality، and death. The poet tries to depict the implied facts of the Quranic verses in his works. In addition، he attempts to combine divine concepts with his words to compose his verse. In some poems، with a delicate change in the structure of the Quranic verses، the poet tries to recreate the same simile or metaphor. In such cases، the elements which are employed to make the comparison in both of these two literary techniques are actually taken from the divine verses. In some other poems، however، the poet borrows Quranic words to create new similes and metaphors. The present study is an attempt to investigate semantic deviations in the Quranic rhetorical samples of Abd-Al-Sabur''s poetry along with both the syntagmatic and paradigmatic dimensions. The results of the study of paradigmatic relations in the samples revealed that metaphor is more frequent than irony. Concerning the syntagmatic relations، on the other hand، it was found that simile is more frequent than figure and figurative language. Finally، based on the results of the study of the paradigmatic and syntagmatic dimensions of Quranic rhetorical samples، attempt was made to evaluate the way the poet reflects the aesthetic aspects of the Holy Quran in his poetry.
    Keywords: Quran, Salah Abd, Al, Sabur, semantic deviation, syntagmatic, paradigmatic
  • Hadi Nazari Monazam, Shahram Delshad Page 27
    Working within a descriptive-analytical framework, the present study examines the structure of "Al-Haraam" novel by Yusuf Idris. Structuralist theorists have always tried to establish a set of comprehensive rules which are generalizeable enough to be applied for all story types and can offer a framework for analyzing literary works specially novels. These theories began from Vladimir Prop and then developed by other theorists like Grimas, Teodorov, and Philip Hamon. Due to the fact that Yusuf Idris used to put special emphasis on the structure of the story, he had a beautiful style in his works. The most prominent structural features of his works are imagery, flashback, and interference story. Moreover, the author employs modern techniques in composing his novels. The major themes of his stories are the social problems of contemporary Arab world, particularly Egypt. Following the methods suggested by fiction theorists, the present research is an attempt to explore the content of "Al-Haraam" novel by Yusuf Idris through an investigation of the elements of structure in the story. The findings of the study show that the structure of the novel serves its realistic content. In other words, every structural element of the novel including plot, atmosphere, tone, and place, present its realistic content to the reader. Moreover, the novelist has paid special attention to structure throughout the story so that he has been able to employ all story elements in a coherent and consistent manner.
    Keywords: Realism, story elements, Yusuf Idris
  • Ahmadreza Saedi. Hasan Najafi Page 51
    Climate literature refers to a branch of literature which includes explanations of natural as well as human geographical parameters of a particular region. This literary category enjoys a special status in the literature of many countries including the Arab world. Maroun Abboud is a well-known Lebanese figure in the field of climate literature. Relying on the native and geographical atmosphere of his birthplace, he raised climate literature to a prominent status. Following a descriptive-analytical method, the present study attempts to investigate the elements of climate literature in his short stories. The results of the study show that as the author has been loyal to region of Jobail and its surrounding villages, the elements of his short stories are mainly related to his native environment where he has already grown up. The author employs socio-cultural elements in order to criticize the Christian religious feudality as well as the political feudalism dominating over the society. Moreover, the findings of the study reveal that Maroun Abboud calls for a return to original and native cultures in order to counteract the negative influence of the western cultural invasion and the negligence of native and traditional values.
    Keywords: Climate literature, Maroun Abboud, short stories.
  • Ali Nazary*, Ali Baghertahriniya, Yunesvaliei Page 75
    In the human life, there might be occasions when problems highly increase. Such situations influence the individual's soul as well as his mind. They may also result in pessimism. Poets, compared to other people, have a more gentle soul and a stronger emotion; therefore, they tend to show more reaction against the problems. It is possibly this distinction that increases the probability of pessimism among poets. In different historical periods, there are poets who suffer from pessimism. Compared to the past, this phenomenon has been vastly increased in contemporary age, especially among the Romanticists. Elias Abu-Shabake was a follower of Romanticism. His poems are full of grief and sorrow, and frequently in his poems, he shows his pessimism. The present study is an attempt to investigate pessimism in his poetry. The study also tries to examine the influential factors on Elias Abu-Shabake's pessimism, and identify the matters toward which this poet is pessimistic. There are various reasons for him to be pessimistic, for example his sickness and his father`s assassination. In addition, his pessimistic perspective is really wide. The signs of pessimism can be found in his worldview as well as his views on homeland and love. The present study follows a descriptive-analytical method for an investigation of pessimism in his poems.
    Keywords: Arabic contemporary poetry, Elias Abu, Shabake, pessimism
  • Dr. Mahinhajizade, Alifaza Moradi Page 103
    Nostalgia, as a psychological notion has always been a characteristic of literature and art. It has been a matter of consideration throughout the literature history. Not only it does not fade away in any of the ages in the history of literature, but also it can be observed in the works of those poets who had to live far from their homeland due to their disagreement whether with the community or the ruling government. Therefore, the history of nostalgia dates back to the early stages of the history of mankind as it has always been one of his concerns in life. Perhaps, the main reason behind a preference of alienation among some poets is that generally, poets posses a delicate sense that makes them more competent in their analytical ability than the other members of the society. This capability enables such poets to take position against the harsh behaviors of the government and society, and thus, they prefer to migrate. This is the very issue that the present descriptive-analytical study tries to examine in the poetry of Boland Al-Heydari, a contemporary Iraqi poet. The current study also identifies different aspects of nostalgia in his poetry and investigates the factors which contributed to the development of such different nostalgic feelings. The findings of the study reveal that the poet's familial problems and his mental status, as well as his contemporary temporal and situational conditions are the major factors that resulted in a sense of mental alienation in his poetry.
    Keywords: Nostalgia, Contemporary Arabic poetry, Boland Al Heydari, Mental Alienation.
  • Mohammad Ameritabar, Habibollah Abasi Page 133
    After achieving many innovative developments, human beings left the villages and inhabited in cities. In every period in the history of mankind, cities have been the center of human evolutions and almost all cities have had similar features. After the Renaissance, cities, more than the past, took men into their gears. This issue hurt poets more than others. The dominance of certain socio-political conditions over the cities led to the spiritual and social alienation of poets. In Arab countries, too, after experiencing the socio- political changes, the same situation occurred for poets. The contemporary Arabic literature influenced by the Western literature, criticized city and its effects on people's lives. In contemporary Arabic poetry, Abdolvahhab Al-Bayati has dealt with this issue more than his counterparts. In the present research, after reviewing some points about city, the most important topics related to this word such as utopia and the appearance of city portrayed as prostitute are reviewed. Then, relying on Al-Bayati's political perspective, Baghdad, Babel, Neishabour, Paris and Shiraz, which in his poetries, have significance and high-frequency, have been studied. The findings of the study show that except Shiraz, the main characteristics of these cities are corruption, destruction, and darkness; and that only Shiraz is full of beauty and light and is the opposite point of those cities.
    Keywords: Arab contemporary poetry, Baghdad, Iraq, Shiraz, Abdolvahhab Al Bayati
  • Hasan Sarbaz, Mohsen Pishvaee, Sershen Falahi Page 161
    Character is one of the most important elements in fictional literature through which the author reflects his/her thoughts and feelings. The "Asl va Fasl" (The Origin and The Separation) novel by Sahar Khalife is among the novels in which the presence of characters is very prominent. The novelist employs both direct and indirect characterization patterns for presenting the characters. In so doing, the author uses two main techniques for direct characterization: the major characters are described and presented by the author herself; the minor characters, on the other hand, are presented through the other major and minor character's perspectives. This characterization method provides a more real picture of the characters and hence, is more effective. Regarding the indirect characterization pattern, the novelist employs various techniques for presenting the characters. She tries to familiarize the readers with the characters via describing their behaviors and their mental and psychological status, explaining their environment, using nomination techniques, and developing dialogs and monologs in the novel. The results of this descriptive-analytical study show that the novelist employs different characterization techniques in order to strengthen the structure of the literary work and a better transference of meaning. Moreover, the findings reveal that the author tends to use indirect rather than direct characterization strategies. The most frequent indirect techniques were found to be dialoging, describing the character's inner feelings and emotions, and nominating the characters.
    Keywords: Sahar Khalife