فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1392)

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1392)

  • 150 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی عبدی، بهاره بابایی صفحات 1-31
    هدف از مطالعه ی حاضر تحلیل محتوای کتاب های درسی مطالعات اجتماعی و علوم تجربی دوره ی راهنمایی بر اساس مولفه های هوش هیجانی می باشد. به همین منظور کتاب های مطالعات اجتماعی و علوم سال اول، دوم و سوم با توجه به مولفه های هوش هیجانی بر اساس چک لیست دیوید گلمن که شامل 5 مولفه و 26 زیرمجموعه می باشد، با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که متداول ترین مولفه ی هوش هیجانی در متن کتاب مطالعات اجتماعی، مولفه ی آگاهی اجتماعی، در تمرین ها، مولفه ی خودمدیریتی و در تصویرها، مولفه ی مهارت اجتماعی و در متن و تمرین های کتاب علوم، مولفه ی خودمدیریتی می باشد. بیشترین میزان توجه در متن کتاب اجتماعی سال اول شامل مولفه ی خودمدیریتی و در سال دوم و سوم، مولفه ی آگاهی اجتماعی و در متن کتاب علوم سال اول مولفه ی انگیزش و در سال دوم و سوم مولفه ی مهارت اجتماعی و خودآگاهی، در تمرین های کتاب اجتماعی هر سه سال، مولفه ی خودمدیریتی و در تمرین های کتاب علوم سال اول و دوم مولفه ی خودمدیریتی و در سال سوم، مولفه ی مهارت اجتماعی و در تصویرهای کتاب اجتماعی هر سه سال شامل مولفه ی مهارت اجتماعی بوده است. به هیچ کدام از مولفه های هوش هیجانی در تصویرهای کتاب های علوم توجه نشده است. با توجه به نتایج پژوهش در کل می توان گفت که به مولفه های هوش هیجانی در کتاب مطالعات اجتماعی توجه شده است، در حالی که به این مولفه ها در کتاب علوم بسیار کم توجه شده است. همچنین مولفه های هوش هیجانی در کتاب های مطالعات اجتماعی و علوم تجربی به طور منطقی و از یک پایه به پایه ی دیگر مرتب نشده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، هوش هیجانی، کتاب مطالعات اجتماعی، کتاب علوم تجربی، دوره ی راهنمایی
  • سوسن جباری، محسن خادمی صفحات 33-51
    این پژوهش با هدف ساخت، و بررسی روائی و پایائی آزمون تشخیصی خواندن و درک مطلب برای دانش آموزان کلاس های سوم و چهارم ابتدایی شهر شیراز انجام شد.
    به این منظور 1200 دانش آموز از کلاس های سوم، چهارم و پنجم به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند، آزمون تشخیصی سطح خواندن و درک مطلب در دو بعد خواندن و درک مطلب با 11 خرده آزمون که شامل سلیس خوانی، توسعه واژگان، آگاهی واج شناختی ایده اصلی متن، ارجاعات محتوایی، حقایق و ایده ها در متن، ارتباطات علی و معلولی در متن، توالی وقایع، گرفتن نتایج بر اساس شواهد، تفسیر و هدف نویسنده بود. پس از بررسی مقدماتی اجرا شد و بر اساس شاخص های روان سنجی تحلیل و اصلاح شد. سپس برای بررسی روایی آن، از شیوه های روائی وابسته به ملاک روائی محتوایی و همبستگی نمره های خرده آزمون با یکدیگر و پایایی آن به روش بازآزمایی بررسی گردید که در سطح مطلوب بود. تحلیل عامل انجام شد که نشانگر روش مطلوب آزمون بود.
    یافته ها بیانگر آن بود که روائی ملاکی در سطح بالا و پایایی در سطح مورد قبول بود. از نظر پایایی بالاترین خرده آزمون ها به ترتیب سلیس خوانی، واژگان و ایده اصلی متن و ارجاعات محتوایی بودند و از نظر روایی بهترین خرده آزمون ها سلیس خوانی و واژگاه و ایده اصلی متن بود. نتایج نشان داد آزمون تشخیصی خواندن در مورد خواندن و میزان درک مطلب اطلاعات لازم، را ارائه می دهد و می تواند در جهت تشخیص و سرند مشکلات خواندن و میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: خواندن، درک مطلب، آزمون تشخیصی خواندن و درک مطلب
  • مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، هاجر معینی شهرکی صفحات 53-72
    هدف کلی از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین میزان اثربخشی (انسجام، توازن و تناسب) برنامه درسی با شایستگی های فنی، زمینه ای و رفتاری دانشجویان رشته های مدیریت (بازرگانی، صنعتی و آموزشی) دانشگاه شیراز بود. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده که جامعه آماری آن را تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های (مدیریت بازرگانی، صنعتی و آموزشی) دانشگاه شیراز (560 نفر) تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و بر اساس جدول مورگان نمونه پژوهش (376 نفر) انتخاب گردید. در تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای آماری SPSS16 و LISREL استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه اثربخشی برنامه درسی (علی نیا، 1391) و پرسش نامه محقق ساخته مبتنی بر مدل چشم شایستگی بود که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین افراد نمونه توزیع گردید. با استفاده از روش های آمار استنباطی داده ها تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین انسجام، توازن و تناسب برنامه درسی و نیز بین شایستگی های فنی، زمینه ای و رفتاری دانشجویان رشته های مورد نظر تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین مشخص گردید اثربخشی برنامه درسی با شایستگی های فنی، زمینه ای و رفتاری دانشجویان این سه رشته رابطه مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: انسجام، توازن، اثربخشی، مدیریت بازرگانی، مدیریت صنعتی، مدیریت آموزشی، دانشگاه شیراز، شایستگی
  • محبوبه مهرورز، مهسا مرادی، سمانه عبدلی صفحات 73-93
    هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه ی تاثیر روش آموزش مبتنی بر الگوی طراحی آموزشی دیک و کری و الگوی طراحی آموزشی گانیه بر انگیزش و یادگیری دانش آموزان سال اول دبیرستان در درس علوم بوده است. تحقیق حاضر از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با 2 گروه است. جامعه ی مورد مطالعه ی این پژوهش را کلیه ی دانش آموزان دختر پایه ی اول دبیرستان شهر شیراز که در سال تحصیلی 93-92 مشغول به تحصیل بوده اند تشکیل می دهد. حجم نمونه در این پژوهش 54 نفر از دانش آموزان دختر پایه ی اول دبیرستان بودند که نمونه گیری به دلیل محدودیت اجرا به صورت نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی انگیزش پیشرفت هرمنس (1977) و آزمون یادگیری محقق ساخته (1392) بود و به منظور محاسبه ی پایایی پرسش نامه ی انگیزش پیشرفت، از آلفای کرونباخ استفاده شد و میزان پایایی آن 87/. به دست آمد و به منظور محاسبه پایایی آزمون یادگیری، از کودرریچاردسون 20 استفاده شد و میزان پایایی آزمون یادگیری 73/. به دست آمد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آماری کوواریانس استفاده شد و نتایج زیر به دست آمد: روش مبتنی بر الگوی گانیه و الگوی دیک و کری تفاوتی در میزان تاثیر بر انگیزش ندارند، اما مشخص شد که بین روش های آموزشی (گانیه و دیک کری) ازنظر میزان یادگیری تفاوت معنی داری وجود دارد و روش مبتنی بر الگوی گانیه، بر یادگیری دانش آموزان اثربخش تر است.
    کلیدواژگان: الگوهای طراحی آموزشی، الگوی طراحی آموزشی دیک و کری، الگوی طراحی آموزشی گانیه، انگیزش، یادگیری
  • میمنت عابدینی بلترک، ابراهیم صالحی عمران صفحات 95-117
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل محتوای کتب درسی به عنوان مهم ترین عنصر آموزش می باشد تا میزان توجه به هریک از مفاهیم مورد نظر در زمینه ی ورزش مشخص گردد. مولفه های این پژوهش شامل آگاهی از اهمیت ورزش در سلامت و پیشگیری از بیماری ها، زمان مناسب انجام ورزش، انجام ورزش متناسب با سن نوجوانان، آگاهی از مضرات عدم تحرک بدنی، آشناساختن نوجوانان با انواع ورزش، آموزش ورزش های مختلف، آگاه ساختن در زمینه ی تغذیه ی مناسب پس از انجام ورزش، توجه به ورزش های بومی و محلی، آشنا ساختن با ورزشکاران نامی و حیطه های ورزشی مربوط به آنان می باشد. روش مورد استفاده در تحلیل حاضر، آنتروپی شانون بوده و واحد تحلیل نیز متن موجود در صفحات می باشد. جامعه ی این پژوهش شامل، کتاب های فارسی، تعلیمات اجتماعی، علوم، دینی و قرآن دوره راهنمایی در سال تحصیلی1388- 1387 می باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که به مولفه ی آگاهی از اهمیت ورزش در سلامت و پیشگیری از بیماری ها بیش از سایر مولفه ها توجه شده است و کمترین میزان توجه مربوط به مولفه های زمان مناسب انجام ورزش، آگاهی از مضرات عدم تحرک بدنی، آموزش ورزش های مختلف، آگاه ساختن در زمینه ی تغذیه مناسب پس از انجام ورزش و توجه به ورزش های بومی و محلی است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب های درسی، دوره راهنمایی، ورزش، سلامت
  • مریم افضل خانی، اعظم سمیعی صفحات 119-136
    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتاب هدیه های آسمانی پایه ی ششم ابتدایی (متن، پرسش ها و تصاویر) از منظر فعال و غیر فعال بودن بر اساس روش ویلیام رومی در سال تحصیلی 92-1391 بود. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، کتاب هدیه های آسمانی پایه ی ششم بود. کل کتاب به عنوان نمونه، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، سیاهه ی تحلیل مبتنی بر روش ویلیام رومی است که براساس مبانی نظری تهیه و روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی تایید شد. واحد مطالعه درس های مندرج در کتاب و واحد تجزیه و تحلیل، متن، پرسش ها و تصاویر کتاب است که بر اساس مقوله های فعال و غیرفعال توسط فرمول ویلیام رومی تحلیل و ضریب درگیری آن ها مشخص شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که متن کتاب هدیه های آسمانی با ضریب درگیری 02/0، متنی غیرفعال و غیر پویاست و بیشتر به بیان حقایق و ارائه ی اطلاعات می پردازد. پرسش های کتاب با ضریب درگیری 36/1 نشان می دهد که پرسش ها فعال و پویا هستند و زمینه را برای یادگیری فعال فراهم می کنند، اما تصاویر کتاب هدیه های آسمانی با ضریب درگیری 25/0 نشان دهنده ی غیر فعال و غیر پویا بودن تصاویر است و زمینه را برای فعالیت فراهم نمی کند. بنابراین، متن و تصاویر کتاب هدیه های آسمانی پایه ی ششم ابتدایی 92-1391 به روش غیرفعال و پرسش های کتاب به روش فعال تدوین شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، هدیه های آسمانی، پایه ی ششم، فعال و غیر فعال، ویلیام رومی
|
  • Ali Abdi Pages 1-31
    The aim of this study is to analyze the content of social studies and natural sciences textbooks of the secondary school on the basis of the emotional intelligence components. Target data of this study was the textbooks of social studies and natural sciences of the first, the second, and the third grades of the secondary school. In order to determine and inspect the emotional intelligence components all of the textbooks content (including texts, exercises, and illustrations) was examined based on David Goleman’s Emotional Intelligence Checklist, consisting of 5 components and 26 sub-categories, by means of content analysis method. The results of the study showed that the most prevailing EI components in the textbooks were social awareness in the texts of social studies, Self-management in the exercises, and social skill in the illustrations; while in natural sciences textbooks’ exercises and texts the most prevailing component was that of self-management, yet in the illustrations no EI component was found. The uttermost attention in the texts of social studies in the first grade was drawn to self-management component; while the second and the third grades’ texts were chiefly concerned with social awareness component, also in the texts of natural sciences in the first grade mostly motivation component and in the second and the third grades social skill and self-awareness components were tangible. The exercises of all three grades’ textbooks of social studies mainly attended to self-management component, while in the exercises of natural sciences textbooks of the first and the second grades self-management component and in the third grade social skill component were mostly dealt with. In the illustrations of the social studies textbooks of all three grades social skill component was mainly tangible. None of the EI components have been attended in the illustrations of the science textbooks. By and large, it can be said EI components in social studies textbooks were prevailing; while in natural sciences textbooks, these components were dealt with superficially. Also the EI components in both social studies and natural sciences textbooks were not logically arranged level by level (the attention to the EI components should increase in harmony with the increase in age and change of focus from the individual components in the first year to those of social in the third year). The aim of this study is to analyze the content of social studies and natural sciences textbooks of the secondary school In the illustrations of the social studies textbooks of all three grades social skill component was mainly tangible. By and large, it can be said EI components in social studies textbooks were prevailing; while in natural sciences textbooks, these components were dealt with superficially. Also the EI components in both social studies and natural sciences textbooks were not logically arranged level by level (the attention to the EI components should increase in harmony with the increase in age and change of focus from the individual components in the first year to those of social in the third year).
    Keywords: EI components, Content analysis, Social studies textbooks, Natural sciences textbooks, Secondary school
  • Pages 33-51
    The Purpose of this paper: Design and preparation of diagnostic reading comprehension test and relibity and validity for third and fourth and fifth grade students. The sample was 1200 students. The test has two main. Part: I- includes reading skills and part 2- includes: comprehension skills. Reading skills has three sub skills. 1) Fluency 2) vocabulary development 3) phonological awareness and comprehension skills has 8 sub skills: I- main idea 2) simple inference 3) Fact and reality 4) cause and effect 5) sequencing and ordering 6) Drawing conclusion 7) Inter peratation 8) Author’s purpose. This test has two phase. Pilot and essential, in preparing content validity, criterion validity and reliability of test by test retest and Alpha kronbach was assessed. The results showed content validity and reliability was good the relibity was calcutated as by chrombach alpa. The best reliability of sub tests were-fluency-vocabulary and main idea and and in validity the sub tests are fluency and vocabulary and main idea. Diagnostic test are used to measure variety of reading and comprehension skills. Although they can be given as soon as a screening test indicates a child is behind in reading growth, they to read. R.C.test seems to be an appropriate tool for screening reading disorder of elementary school.
    Keywords: reading, comprehension, reading comprehension diagnostic test of reading, comprehension
  • Mahboobe Mehrvarz, Mahsa Moradi, Samaneh Abdoli Pages 73-93
    The main purpose of this study was comparing the effect of two teaching methods based on Dick & Carey instructional design model and Gagne instructional design model on motivation and learning in science at the first year high school students. The method of this study is Quasi-experimental research and the research design pretest-posttest with the two groups. The statistical society of this study included all female students of six year primary school who were studying in Shiraz city in the academic year 2013-2014. The statistical sample in this study was 54 female students due to limitation in implement was ran as an available sample. The data collection instrument was Hermans promotion motivation questionnaire and researcher-made learning test. In order to calculate the motivation questionnaire reliability, the Cronbach's Alfa method was used that its value was 0.87. In order to calculate the reliability of learning test the kuder.Richardson 20 was used that its value was 73%. For data analysis, Covariance statistical test was used and the results showed that there is no difference in the rate of motivation between Dick & Carey’s model and Gagne’s model but it was showed that there is a significant difference in rate of learning between the Dick & Carey model and Gagne’s model is more effective on students learning.
    Keywords: Instructional design models, Dick, Carey's instructional design model, Gagne's instructional design model, motivation, learning
  • Pages 95-117
    Health is one of god’s great bounties. Mankind specially in present time that life become mechanical for keep its healthy should be try. One of ways of proving human health specially for children as vulnerable class of society is sport activity and having body movement curriculum is as the clearest approach to provide students health. So it is necessary to analyze textbooks content as the most important of education element to determine the amount of attention to each considered concepts in sport field. Components of this study include awareness of sport important in health and prevention of diseases, suitable time for sport activity, performance of sport appropriate with age of children, awareness of lack of sport and body movement disadvantages, introducing kids of sport to children, training of different sport, familiarizing in proper nutrition after doing sport, considering to local and native sport, introducing with famous athletes and relevant sporting scope to them. Using method in analyzing of present study content was Shannon entropy and unit of analysis is also text in pages. Statistical society all of guidance books; include 37 book volumes at education year1387-1388and statistical sample of this study, five topic of Farsi, social education, sciences, Koran, religious. Obtained consequences of data analysis show that is considered to sport and body movements components move than other components and the least rate of attention is related to the for suitable time for sport activity, knowledge components from defects, lack of physical activity, training of different sport, and making aware about appropriate nutrition after doing exercise and paying considering to local and native sport.
    Keywords: Content analysis, textbooks, guidance school, sport, health
  • Pages 119-136
    The aim of the present study was the content analysis of the texts, questions and pictures of the Heavenly gifts book of the sixth-grade students of primary school in terms of being active or passive based on the Roman William 's (year?) perspective in the 91-92 school year. For this to achieve, the sixth-grade book of the Heavenly gifts was investigated totally. Data collection instrument was based on the analysis technique of Roman William (year?) whose theoretical backgrounds and validity have been approved by the pedagogy experts. The book's lessons, texts, questions and pictures underwent a rigorous analysis inspired by the Roman William's formula. Findings suggested that considering the involving index of 0.02, the book's texts were highly passive and static and mostly try to state the realties and provide the readers with determined information while the book's questions showing the involving index of 1.36, were found to be active and useful for dynamic learning to happen. In addition, the book's pictures having the involving index of 0.25 were found to be passive in nature. In better words, the obtained results implied that the book's texts and pictures are designed passively while the book's questions are designed actively and consequently appropriate for bringing about dynamic learning.
    Keywords: Sixth, grade primary school students, Active, passive techniques of learning, Roman William's perspective