فهرست مطالب

Evidence Based Care - Volume:5 Issue: 2, 2015

Evidence Based Care
Volume:5 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی اصیل کمی و کیفی
  • سهیلا کربندی، اعظم مومنی زاده*، محمد حیدرزاده، سید رضامظلوم، محمدحسن حسن زاده صفحات 7-14
    مقدمه

    تولد نوزاد نارس با بستری و جدایی از خانواده همراه است. بستری نوزاد نیز در ایجاد دلبستگی مادر و نوزاد و کیفیت مراقبتی که توسط مادر به نوزاد داده می شود مداخله می کند و خطر مشکلات رفتاری تاخیری را افزایش می دهد.

    هدف

    تعیین تاثیر برنامه توانمندسازی مادر بر دلبستگی مادر و نوزاد نارس بستری.

    روش

    در این کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی پس آزمون، 70 مادر دارای نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان ام البنین(س) مشهد در سال 1393 در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. برنامه توانمندسازی یک برنامه آموزشی رفتاری چندمرحله ای بود؛ که در هر مرحله، اطلاعات در خصوص نوزادان نارس از طریق کتابچه مصور همراه با یک کتاب کار و فایل صوتی به مادران ارایه شد. مادران گروه شاهد طبق سیاست بیمارستان از اطلاع رسانی و مراقبت های معمول برخوردار بودند. میزان دلبستگی مادر و نوزاد بعد از اجرای مداخله با استفاده از ابزار مشاهده رفتارهای مادر و نوزاد آوانت (Avant) سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های مجذورکای و تی مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 5/ 11 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن مادران 9/ 5±2/ 27 سال و میانگین سن جنینی نوزادان 2/2±4/ 32 هفته بود. میانگین کلی رفتارهای دلبستگی مادران بعد از اجرای مداخله در گروه توانمندسازی (0/ 8±6/ 56) و شاهد (7/7±5/ 39) تفاوت معنی داری وجود داشت (P<0.001).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه توانمندسازی مادر باعث افزایش میزان دلبستگی مادر و نوزاد نارس شد. بنابراین، پیشنهاد می شود برنامه توانمندسازی به منظور ارتقای دلبستگی مادر و نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، دلبستگی، نوزاد نارس
  • سید رضامظلوم، سیدجواد حسینی*، حمیدرضا بهنام وشانی، سیدمحسن اصغری نکاح، علی اکبر رئوف صائب صفحات 15-24
    مقدمه

    خودکارآمدی عامل حیاتی کنترل دیابت در نوجوانان مبتلا به دیابت وابسته به انسولین می باشد. واکنش های رفتاری منفی مانند پرخاشگری از جمله عوامل تاثیرگذار بر خودکارآمدی می باشد. بنابراین، بررسی مداخلاتی برای کاهش پرخاشگری و ارتقای خودکارآمدی آنان ضروری می باشد.

    هدف

    تعیین اثربخشی برنامه اصلاح شده آموزش جایگزین پرخاشگری بر خودکارآمدی نوجوانان مبتلا به دیابت وابسته به انسولین.

    روش

    در این کارآزمایی بالینی 70 نوجوان دیابتی وابسته به انسولین مراجعه کننده به مرکز دیابت پارسیان مشهد در سال 1393 به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. برنامه مداخله آموزشی که شامل سه بعد کنترل خشم، مهارت های اجتماعی و استدلال اخلاقی می باشد به مدت 6 جلسه 2-5/ 1 ساعته اجرا شد. فواصل جلسات از یکدیگر 5 روز بود؛ که در قالب گروه های 8 تا 10 نفره برگزار گردید. پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی مدیریت دیابت وابسته به انسولین (Insulin Diabetes Management Self-efficacy Scale) قبل از مداخله و دو ماه پس از اتمام مداخله تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/ 11 و آزمون های تی مستقل و تی زوجی تحلیل شد.

    یافته ها

    خودکارآمدی نوجوانان مبتلا به دیابت قبل از مداخله در دو گروه تفاوت معناداری نداشت؛ آزمون تی مستقل نشان داد در مرحله بعد از مداخله میانگین نمره خودکارآمدی شرکت کنندگان به طور معناداری در گروه مداخله (1/ 11±0/ 49) نسبت به شاهد (5/5±7/ 33) افزایش داشت (p<0.001).

    نتیجه گیری

    برنامه اصلاح شده آموزش جایگزین پرخاشگری می تواند بر ارتقای خودکارآمدی نوجوانان مبتلا به دیابت وابسته به انسولین اثربخش باشد. اجرای این برنامه به عنوان بخشی از درمان و مراقبت جامع دیابت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش جایگزین پرخاشگری، خودکارآمدی، نوجوان، دیابت وابسته به انسولین
  • سید رضامظلوم، محبوبه فیروز*، فرزانه حسن زاده، سیدعلی کیمیایی، علی اکبر رئوف صائب صفحات 25-36
    مقدمه

    خودمراقبتی ضعیف مهمترین عامل زمینه ساز مرگ ومیر بیماران دیابتی می باشد. اثر آموزش بر ارتقای خودمراقبتی در مطالعات گذشته ارزیابی شده است؛ اما نقش مشاوره ای تیم درمان و تاثیر آن کمتر بررسی شده است.

    هدف

    تعیین تاثیر مشاوره گروهی بر بعد فیزیولوژیک خودمراقبتی و میزان هموگلوبین گلیکوزیله بیماران مبتلا به دیابت نوع دو.

    روش

    طی یک کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی، 73 بیمار دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز دیابت پارسیان مشهد در سال 1393 به دو گروه مداخله و شاهد تقسم شدند. برنامه مشاوره گروهی به مدت 5 جلسه 5/ 1 ساعته با فاصله 3 روز در قالب گروه های 8 تا 10 نفره اجرا شد. محتوای جلسات مشکلات تغذیه، ورزش، عوارض دیابت، مسایل روانی مرتبط با دیابت، داروهای دیابت و خودکنترلی قندخون بود. پرسشنامه پژوهشگرساخته خودمراقبتی بیماران دیابتی و آزمایش HbA1c قبل از مداخله و دو ماه پس از اتمام مداخله در هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/ 11 و آزمون های تی زوجی و تی مستقل تحلیل شد.

    یافته ها

    نمرات بعد فیزیولوژیک خودمراقبتی و HbA1C بیماران مبتلا به دیابت قبل از مداخله در دو گروه تفاوت معناداری نداشت. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد در مرحله بعد از مداخله، میزان خودمراقبتی به طور معناداری در گروه مداخله (8 /5±1/ 49) نسبت به گروه شاهد (2/ 12±8/ 31) افزایش داشت (p<0.001). میزان HbA1C در مرحله بعد از مداخله به طور معناداری در گروه مداخله (9/ 0±3 /8) نسبت به گروه شاهد (4/ 1±1/ 9) کاهش داشت (p<0.006).

    نتیجه گیری

    مشاوره گروهی می تواند به ارتقای مراقبت از خود بیماران دیابتی کمک کند. بنابراین، می توان آن را به عنوان یک روش درکنار سایر روش های آموزشی پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، خودمراقبتی، هموگلوبین گلیکوزیله، دیابت نوع دو
  • مریم عبدالعلی زاده، سیما کرمانشاهی صفحات 37-48
    مقدمه
    مطالعات نشان می دهدکه مادران نوزادان نارس کیفیت زندگی پایین تری در ابعاد فیزیکی و روانی نسبت به مادران عادی دارند. بنابراین اجرای برنامه حمایتی ارتقای سلامت برای آنان ضرورت دارد.
    هدف
    تعیین تاثیر برنامه حمایتی ارتقای سلامت بر کیفیت زندگی مادران نوزادان نارس.
    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی، مادران نوزادان نارس در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان میلاد در سال 1393 به صورت غیرتصادفی در دو گروه مداخله (45 نفر) و شاهد (45 نفر) تخصیص یافتند. ابزار گرداوری داده ها شامل خصوصیات دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت زندگی (Short Form Health Survey) SF36 بود. برنامه حمایتی برای گروه مداخله در سه مرحله بررسی و شناخت، حمایت و ارزشیابی اجرا شد. داده ها در سه مرحله قبل از مداخله، یک ماه و سه ماه بعد از مداخله در دو گروه جمع آوری شد. تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 14 و آزمون های آماری مجذورکای، تی مستقل و آنالیز واریانس تکراری انجام شد.
    یافته ها
    دو گروه از نظر خصوصیات دموگرافیک همگن بودند (p>0.05). میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی کلی قبل از مداخله در گروه شاهد 5/ 9±3/ 46 و در گروه مداخله 5/ 9±9/ 48 بود (p=0.1)؛ یک ماه پس از مداخله در گروه شاهد 3/ 6 ± 5/ 47 و در گروه مداخله 05/ 7±9/ 57 بود (p<0.001) و سه ماه پس از مداخله در گروه شاهد 9/ 6 ± 7/ 49 بود (p<0.001). نمره کیفیت زندگی به جز بعد محدودیت جسمی (4/ 0=p) یک ماه و سه ماه بعد از مداخله در همه ابعاد در دو گروه اختلاف معنی داری داشت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    برنامه حمایتی ارتقای سلامت بر کیفیت زندگی مادران نوزادان نارس موثر می باشد. بنابراین، پیشنهاد می شود به عنوان یک روش موثر در ارتقای کیفیت زندگی مادران نوزادان نارس به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، کیفیت زندگی، نوزاد نارس
  • زهرا افشاری، مهناز جبراییلی، ملیحه اسداللهی، مرتضی قوجازاده، یوسف جوادزاده صفحات 49-56
    مقدمه
    درماتیت پوشک شایعترین اختلال پوستی در دوره شیرخوارگی است؛ که اغلب موجب اضطراب و نگرانی کودکان و والدین می شود. به علت شیوع بالاو عوارض درماتیت و با توجه به عارضه دار بودن داروهای شیمیایی، درمان با داروهای گیاهی راهکار مناسبی می باشد.
    هدف
    مقایسه تاثیر پماد کالاندولا و پماد بابونه بر شدت درماتیت پوشک.
    روش
    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی بر روی 90 کودک زیر یک سال بستری در بیمارستان سبلان اردبیل سال 1392 انجام شد. کودکان به صورت تصادفی در دو گروه بابونه و کالاندولا و به مدت یک هفته تحت درمان با پمادهای بابونه و کالاندولا قرار گرفتند. شدت درماتیت در روزهای اول، سوم، هفتم بررسی شد. برای بررسی شدت درماتیت از چک لیست مقیاس بصری پنج نقطه ای (Diaper Rash five-point scale) استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 14و آزمون های مجذورکای، تی مستقل و تحلیل واریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    سن کودکان در گروه بابونه 3/ 2±8/8 و در گروه کالاندولا 4/ 2±0/ 9 ماه بود. شدت درماتیت در گروه بابونه قبل از درمان 5/ 0±6/ 1، روز سوم 4/ 0±8/ 0 و روز هفتم صفر بود (p<0.001). در گروه کالاندولا قبل از درمان 4/ 0±7/ 1، روز سوم 4/ 0±1/1 و روز هفتم صفر بود (p<0.001). تفاوت میانگین شدت درماتیت در روز سوم بین دو گروه معنی دار بود؛ به طوری که در گروه بابونه به صورت معنی داری کمتر بود (p <0.03).
    نتیجه گیری
    روند بهبودی در پماد بابونه سریعتر از کالاندولا بود و با توجه به این که عارضه ای در استفاده از پماد در بیماران دیده نشد؛ می توان از پماد بابونه به عنوان یک داروی مناسب و بدون عارضه در درماتیت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بابونه، دیاپر راش، کالاندولا
  • مهناز جبرئیلی، آلهه سید رسولی، سید محمد باقر سیدحسینی، مرتضی قوجازاده، آمنه صفایی * صفحات 57-64
    مقدمه

    حمام نوزاد نارس امری مفید و مهم در مراقبت از نوزاد است؛ اما به علت ناکافی بودن شواهد، مراقبین نوزادان در مورد ایمن بودن حمام از نظر عدم ایجاد هیپوترمی مطمئن نیستند و به طور سیستماتیک در برنامه مراقبتی نوزادان قرار نمی گیرد.

    هدف

    تعیین تاثیر حمام در وان بر درجه حرارت بدن نوزادان نارس.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی است؛ که در سال 1392 در بخش نوزادان مرکز آموزشی درمانی الزهراء تبریز انجام شد. 118 نوزاد نارس به روش تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. نوزادان گروه شاهد فقط مراقبت معمول پوستی رایج در بخش را دریافت کردند. گروه مداخله سه بار به فاصله یک روز در میان، حمام داخل وان داده شدند. در هر دو گروه درجه حرارت بدن نوزاد در زمان های یکسان توسط کمک پژوهشگر اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 و آزمون های تی مستقل، مجذورکای و اندازه گیری های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    در هر دو گروه، تعداد پسران بیشتر از دختران بود. سن نوزادان هنگام ورود به مطالعه 8/ 5±6/ 8 روز و وزن نوزادان 6/ 320±0/ 1660 گرم بود. در هر دو گروه، درجه حرارت بدن نوزادان نارس بعد از حمام در هر سه زمان کاهش یافته بود؛ که در دو نوبت اول و دوم معنی دار بود (P<0.001). تغییرات درجه حرارت بین دو گروه در زمان های اندازه گیری تفاوت معنی داری نداشت (P=0.31).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که حمام در وان سبب تغییرات نامطلوب درجه حرارت بدن نوزادان نارس نمی شود. توصیه می شود تا این شیوه درست حمام در برنامه مراقبتی نوزادان بستری در بخش های نوزادان و مراقبت ویژه نوزادان گنجانده شود.

    کلیدواژگان: حمام در وان، درجه حرارت بدن، نوزاد نارس
  • علی طیبی، علیرضا کسری دهکردی، عباس عبادی، هدایت صحرایی، بهزاد عین اللهی صفحات 65-74
    مقدمه
    افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران همودیالیزی شیوع بالایی دارد و باعث کاهش کیفیت زندگی و سلامت روان شده و موجب اختلال عملکرد آن ها در ابعاد گوناگون می گردد. رایحه درمانی یکی از شاخه های طب مکمل می باشد؛ که در بعضی مطالعات اثرات ضداضطرابی آن بررسی شده است.
    هدف
    تعیین تاثیر رایحه درمانی با اسانس اسطوخودوس بر افسردگی، اضطراب و استرس بیماران همودیالیزی.
    روش
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده بود؛ که با 60 بیمار تحت درمان همودیالیز در سال 1393 در تهران انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. برای سنجش میزان افسردگی، اضطراب و استرس، از مقیاس استاندارد Depression Anxiety Stress Scales-21 استفاده شد. در گروه مداخله از بیماران درخواست شد که دستمال آغشته به سه قطره اسانس اسطوخودوس را به مدت یک ساعت در حین انجام فرایند همودیالیز استنشاق کنند. بعد از 4 هفته مجددا میزان افسردگی، اضطراب و استرس سنجیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 و آزمون های آماری مجذورکای، ویلکاکسون و من ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    33 نفر (60 درصد) از شرکت کنندگان مرد و 53 نفر (4/ 96 درصد) متاهل بودند. پس از انجام مداخله، نمرات افسردگی (P<0.001) و استرس (P<0.04) در گروه مداخله به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد کاهش پیدا کرده بود؛ اما کاهش نمره اضطراب معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    رایحه درمانی با اسطوخودوس می تواند منجر به کاهش افسردگی و استرس در بیماران همودیالیزی شود. بنابراین می توان از این روش به عنوان یک روش مکمل که عارضه ای ندارد بهره برد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، رایحه درمانی، همودیالیز، اسطوخودوس
  • ناهید حسنی، مجید کاظمی، حمیده کریمی افشار، مهسا کاظمی، محمد توکلی صفحات 75-83
    مقدمه
    سندرم پیش از قاعدگی مجموعه ای از علایم جسمانی، روانی و هیجانی است؛ که با توجه به اثرات گوناگون آن بر موقعیت های اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و حرفه ای زنان، درمان های دارویی متفاوتی برای آن پیشنهاد شده؛ که عوارض جانبی متفاوتی دارند.
    هدف
    مقایسه اثر تن آرامی و ویتامین ب6 بر علایم جسمانی و روانی سندرم پیش از قاعدگی.
    روش
    پژوهش حاضر کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی با طرح پیش آزمون-پس آزمون می باشد. مطالعه بر روی 150 دختر ساکن خوابگاه انجام شد؛ که به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شده بودند. گروه تن آرامی در دو جلسه آموزشی شرکت کردند و سپس یک هفته قبل از قاعدگی، تکنیک های تن آرامی را روزانه انجام دادند. گروه دوم یک هفته قبل تا شروع قاعدگی شان روزانه 80 میلی گرم قرص ویتامین ب6 را سه بار در هفته به مدت یک سیکل مصرف نمودند و گروه سوم بدون مداخله بود. داده ها با استفاده از فرم پژوهشگرساخته ثبت وضعیت روزانه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 14 و آزمون های تی زوجی و آنالیز واریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 5/ 1±6/ 20 سال و میانگین وزن 6/6±1/ 54 کیلوگرم بود. میانگین نمره علایم روانی بعد از مداخله در گروه ویتامین ب6 2/ 0±02/ 1، در گروه تن آرامی 3/ 0±79/ 0 و گروه کنترل 4/ 0 ±63/ 1 بود (001/ 0>P). ویتامین ب6 و تن آرامی بر کاهش علایم روانی موثر بوده؛ که در گروه تن آرامی کاهش علایم روانی بیشتر دیده شد. میانگین نمره علایم جسمانی قبل از مداخله در بین سه گروه تفاوت معنی دار نشان داد (p<0.01)؛ و بعد از مداخله در گروه ویتامین ب6 2/ 0±8/ 0، در گروه تن آرامی 3/ 0±6/ 1 و گروه کنترل 5/ 0±0/ 1 بود (001/ 0>P). آزمون تی زوجی تفاوت معنی دار نمرات را قبل با بعد از مداخله فقط در گروه ویتامین ب6 نشان داد (001/ 0>P)؛ و بر کاهش علایم جسمانی فقط ویتامین ب6 موثر بود.
    نتیجه گیری
    تن آرامی و ویتامین ب6 بر کاهش علایم روانی مربوط به سندرم پیش از قاعدگی موثر می باشند؛ اما ویتامین ب6 در کاهش علایم جسمی نسبت به تن آرامی موثرتر بوده است
    کلیدواژگان: تن آرامی، سندرم پیش از قاعدگی، ویتامین ب6
|
  • Soheila Karbandi, Azam Momenizadeh, Mohammad Hydarzadeh, Seyedreza Mazlom, Mohammadhasan Hasanzadeh Pages 7-14
    Background

    Birth of a premature neonate is associated with hospital admission and separation from the family. Admission of the neonates intervenes on infant-mother attachment and so adversely affects on the quality of care given by the mother, and subsequently increases the risk of delayed behavioral problems in the children.

    Aim

    To assess the effectiveness of mother empowerment program on the premature infant-mother attachment.

    Methods

    In this randomized clinical trial, 70 mothers of premature infants, admitted to the neonatal intensive care unit (NICU) of Omolbanin hospital of Mashhad in 2014, were divided into of intervention and control groups. The Empowerment program was a multi-step treatment program, in which information about the premature infants was provided to mothers through an illustrated booklet with a workbook and audio file in each step. Mothers in the control group received information and routine care according to the hospital guideline. The mother-infant attachment was measured after the intervention using the maternal and neonatal behaviors Avant tool. Data analysis was performed using chi-square and t-student tests by SPSS software version 11.5.

    Results

    The mean scores of maternal attachment behaviors after the intervention in the empowerment and control groups were (56.62±8.06) and (39.51±7.77), respectively; the difference between the groups was statistically significant (P<0.001).

    Conclusion

    Our findings revealed that implementation of mother empowerment program increases the mother-premature-infant attachment. Therefore, it is recommended that the empowerment program be routinely utilized to promote the maternal attachment to the premature neonates hospitalized in NICUs.

    Keywords: Empowerment, Attachment, Premature infant
  • Seyed Reza Mazlom, Seyedjavad Hoseini, Hamid Reza Behnam Vashani, Seyedmohsen Asghari Nekah, Aliakbar Raouf Saeb Pages 15-24
    Background

    Self-efficacy is a crucial factor in controlling adolescents with insulin-dependent diabetes mellitus (IDDM). Subsequently the negative behavioral reactions such as aggression adversely affect on self-efficacy. Therefore، interventions are essential to reduce the aggression and to improve the self- efficacy in these patients.

    Aim

    To determine the efficacy of the modified «aggression replacement training» program on self-efficacy of adolescents with insulin-dependent diabetes.

    Methods

    In this clinical trial، 70 adult subjects with IDDM who were referred to Parsian Diabetes clinic of Mashhad in 2014 were divided into two groups of intervention and control. The intervention program، including three aspects including: anger control training، social skills training and moral reasoning training was performed in five sessions، each 1. 5-2 hours. A five-day interval was between the sessions and each group consisted of 8-10 individuals. The self-management standard questionnaire of “insulin-dependent diabetes management self-efficacy scale (IDMSE)” was filled before the intervention and two months afterwards. Data were analyzed using SPSS version 11. 5 with paired and Independent t-tests.

    Results

    In this study، 38. 5 and 61. 5 percent of the subjects were boys and girls، respectively with total mean age of 15. 9±2. The self-efficacy of the subjects before the intervention was not significantly different within the groups (p=0/57). Nevertheless in post-intervention assessment، the self-efficacy of the Intervention group significantly increased (49. 0±11. 1) compared to the control group (33. 7±5. 5) (p<0. 001).

    Conclusion

    Our findings revealed the modified aggression replacement training programs can be effective in improving the self-efficacy of adolescents with insulin-dependent diabetes mellitus. Therefore، the implementation of the program is recommended as part of comprehensive treatment programs for management of IDDM.

    Keywords: Aggression replacement training, Self, efficacy, Adolescent, Insulin, dependent diabetes
  • Seyedreza Mazlom, Mahbobeh Firooz, Farzane Hasanzade, Seyedali Kimiaee, Aliakbar Raoufsaeb Pages 25-36
    Background

    The most important underlying cause of death in diabetic patients is poor self-care. The effect of education on self-care promotion has been widely investigated; however, the advisory role and impact of the treatment team have been scarcely investigated.

    Aim

    Determining the effect of group counseling on the psychological aspect of self-care and level of glycosylated hemoglobin in the patients with diabetes type II.

    Methods

    In a randomized clinical trial, 73 patients with type II diabetes mellitus, who had been referred to Parsian Diabetes clinic of Mashhad in 2014, were divided into two groups of intervention and control. The group counseling program was performed in five 1.5-hour sessions with 3-day intervals, and each groups consisted of 8 to 10 people. The content of the meetings was problems in nutrition, exercise, diabetes mellitus disease, diabetes-related mental health problems, diabetes medications, and self-control of blood glucose. Researcher-made diabetes care questionnaire was filled and HbA1c test was measured before and two months after the intervention. Data were analyzed by SPSS version 11.5 using paired sample and independent t-tests.

    Results

    In this study,27.3 percent of the subjects were male and 72.7 were female with the mean age of 49.1 ± 8.3. The scores of physiological aspect of self-care and HbA1C of the diabetic patients before the intervention was not significantly different between the groups; but in the post-intervention phase, the self-care in intervention group (49.1±5.8) significantly increased compared to the control group (31.8±12.2) (p<0.001). In the post-intervention phase, HbA1C in the intervention group significantly decreased (8.3±0.9) compared to the control group (9.1±1.4) (p<0.006).

    Conclusion

    Group counseling might help to improve the diabetes self-care. Therefore, it can be added to the conventional training programs for better management of this chronic illness.

    Keywords: Group counseling, Self, care, HbA1c, Diabetes type II
  • Maryam Abdolalizadeh, Sima Kermanshahi Pages 37-48
    Background
    Studies have shown that mothers of premature newborns have lower physical and psychological quality of life compared to mothers of healthy neonates. Therefore, applying a health promotion program for supporting them is necessary.
    Aim
    To determine the effectiveness of a health promotion program on the quality of the life of mothers of premature newborns.
    Methods
    In this quasi- experimental study, mothers of premature infants in the neonatal intensive care unit of Milad hospital in 2014 were non-randomly divided into case (45 patients) and control groups (45 patients). Demographic information and Short Form Health Survey (SF36) quality of life questionnaire were collected. The supportive program of the case group was performed in four phases of assessment and recognition, support and the evaluation. Data were collected in three steps: pre-intervention, one and three months after intervention in both groups. Data analysis was conducted by SPSS version 14 using chi-square, independent t and ANOVA statistical tests.
    Results
    Demographic data were similar in both groups (P>0.05). The mean and SD of overall score of quality of life before the intervention was 46.3±9.5 and 48.9±9.5 in the control and case groups, respectively (p=0.1). One month after the intervention, this score was 47.5±6.3 in the control and 57.9±7.05 in the case group (p<0.001). The score of quality of life one and three months, after the intervention, in all aspects, were significantly different between two groups (p<0.05), excluding physical limitations aspect (p=0.4).
    Conclusion
    Thehealth promotion programs are supportive on improving the quality of life of mothers of premature newborns. Therefore, it is recommended that these programs be considered as effective methods for promoting quality life of mothers of premature neonates.
    Keywords: Quality of the life, Premature newborns, Health promotion
  • Zahra Afshari, Mahnaz Jabraeili, Maliheh Asaddollahi, Morteza Ghojazadeh, Yusuf Javadzadeh Pages 49-56
    Background
    Diaper Rash is a common skin disorder in the infancy that makes infants and their parents anxious and nervous. Due to the high prevalence of dermatitis and its complications in addition to adverse effects of chemical drugs, herbal therapy is an appropriate solution.
    Aim
    Comparison of the effects of Chamomile and Calendula ointments on severity of Diaper Rash.
    Methods
    This double-blind randomized controlled trial was conducted on 90 infants under one year who were hospitalized in Sabalan Hospital of Ardebil. The infants were treated by Chamomile and Calendula ointments for one week. The severity of dermatitis was evaluated on days one, 3 and 7. In order to assess the severity of dermatitis, the checklist of Diaper Rash five-point scale was used. Data were analyzed by software SPSS version 14 using chi-square, ANOVA, T-Test.
    Results
    The age in the Chamomile group was (8. 8 ± 2.3) and in Calendula group was (9.0± 2.4) months. The severity of dermatitis in Chamomile group before treatment was 1.6 ± 0.5, on the third day 0.8 ± 0.4, and on the seventh day zero (p<0.001). In Calendula group, before treatment was 1.7 ± 0.4, on the third day 1.1 ± 0.4, and on the seventh day zero (p<0.001). The difference between the two groups was significant in mean severity of dermatitis on the third day, so that was significantly lower in the chamomile group (p <0.03).
    Conclusion
    The recovery process in Chamomile was faster than the Calendula. Due to lack of side effects, chamomile ointment can be used as an appropriate treatment in treatment of diaper rash.
    Keywords: Chamomile, Diaper Rash, Calendula
  • Mahnaz Jabraeili, Alehe Seyed Rasooli, Seyed Mohammad Bagher Seyed Hosseini, Morteza Ghojazadeh, Ameneh Safaei Pages 57-64
    Background

    Bathing of a premature newborn is important in care giving, but due to inadequate evidences, infant caregivers are not sure about bathing being safe in terms of not causing hypothermia and are not systematically considered in the infants’ care giving programs.

    Aim

    To determine the effect of tub bathing on body temperature of preterm infants”.

    Methods

    This study is a randomized controlled clinical trial which was conducted in 1392 in neonatal unit of Al-zahra hospital. 118 preterm infants were randomly divided into intervention and control groups. The infants in the control group received routine skin care only. The intervention group was bathed three times every other day inside the bathtub. In both group, the infants’ body temperature was measured at the same times by the researcher. Data were analyzed with SPSS software version 14 using independent T-test, Chi-square and repeated measurements tests.

    Results

    In both groups, boys outnumbered girls. At the time of inclusion, the infant's age was 5.8 ± 8.6 days and their weight was 320.6 ± 1660.0 grams. In both groups, the mean temperature of premature infants after bath was dropped in all three times. Which was statistically significant in the first and second baths (P<0.001). There was no statistically significant differences in temperature changes between two groups in differnet times of measurement (P=0.31).

    Conclusion

    The results of this study showed that bathing in bathtub does not cause improper body temperature changes in preterm infants. It is recommended that this correct bathing method should be used in the care giving program of the infants hospitalized in neonate's wards and Neonatal Intensive Care Units.

    Keywords: Tub bathing, Body temperature, Preterm infant
  • Ali Tayebi, Alireza Kasra Dehkordi, Abbas Ebadi, Hedayat Sahraei, Behzad Einollahi Pages 65-74
    Background
    Depression, anxiety and stress are common among hemodialysis patients affecting their mental health and quality of life, leading to multiple dysfunctions. Anti-anxiety effects of aromatherapy, as one of the domains of complementary medicine, have been investigated in several studies.
    Aim
    Investigation of the effect of aromatherapy with lavender essential oil on depression, anxiety and stress rates in hemodialysis patients.
    Methods
    This study was a randomized controlled clinical trial performed on 60 patients undergoing hemodialysis in Tehran, Iran in 2014. The patients were randomly divided into intervention and control groups. To measure the rate of depression, anxiety and stress, the Depression Anxiety Stress Scales-21 was used. In the intervention group, the patients were asked to inhale the lavender essential oil smeared on a piece of cloth (three drops of oil) for one hour during the hemodialysis procedure. After 4 weeks, the rates of depression, anxiety and stress were re-measured. Data analysis was performed by SPSS software version 14 using chi-square, Wilcoxon and Mann-Whitney U statistical tests.
    Results
    In this study, 33(60%) of the participants were male, and 53(96.4%) were married. After the intervention, the scores of depression (P<0.001) and stress (P<0.04) significantly decreased in the intervention group in comparison with control group; but the reduction in the anxiety score was not statistically significant.
    Conclusion
    Aromatherapy with lavender essential oil might reduce depression and stress among hemodialysis patients. Therefore, this method can be used as a complementary method with less complication to improve the quality of life of these patients.
    Keywords: Anxiety, Depression, Aromatherapy, Hemodialysis, Lavender
  • Nahid Hasani, Majid Kazemi, Hamideh Karimi Afshar, Mahsa Kazemi, Mohammad Tavakoli Pages 75-83
    Introduction
    Premenstrual syndrome (PMS) is consisted of multiple psychological and emotional symptoms. This disorder possesses adverse effects on women’ economic, social, familial and professional issues, therefore various medical therapies have been suggested, thus all have own side effects.
    Aim
    To compare the effects of relaxation and vitamin B6 on emotional and physical symptoms of PMS.
    Method
    This is a randomized clinical trial study with pre- and post-test design. The study was conducted on 150 girls living in public dormitory whom were randomly divided into three groups. The relaxation group trained in two sessions and then one week before menstruation, the taught techniques were carried out on a daily basis. The second group received 80mg vitamin B6 tablets QD for one week before menstruation and then three times a week for one cycle. The third group received no intervention as control group. Each day, data were collected using a researcher-made questionnaire and where analyzed using SPSS version 14 with paired T and ANOVA tests.
    Results
    The mean age of the participants was 20.6±1.5 and their average weight was 54.1± 6.6. The mean scores of psychological symptoms after the interventionwere 1.2± 0.2 in vitamin B6 group, 0.3± 0.7 in relaxation group, and 1.6 ± 0.4 in the control group (p<0.001). Vitamin B6 and relaxation were both effective in reducing the psychological symptoms and this change was more prominent in the psychiatric symptoms in the relaxation group. The mean score of physical symptoms before the intervention, showed significant difference among the groups (p<0.01); and after the intervention it was 0.8±0.2 in vitamin B6, 1.6±0.3 in the relaxation group, and 1.0±0.5 in the control group (P<0.001). Paired t-test showed significant difference in the scores before and after the intervention, within the vitamin B6 group (p<0.001); just vitamin B6 was effective in reduction of the physical symptoms of PMS.
    Conclusion
    Relaxation and vitamin B6 both are effective in reducing the psychological symptoms of PMS; but vitamin B6 is more efficient in alleviating of the physical symptoms compared with relaxation.
    Keywords: Relaxation, Premenstrual syndrome, Vitamin B6