فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 74، خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هادی کوشیار، مریم شوروزی *، زهرا دلیر، مسعود حسینی صفحات 175-188
    زمینه و هدف
    افزایش امید به زندگی و سالمندی با روند رو به رشد بیمارهای غیر واگیر از جمله دیابت همراه است، به طوری که این بیماری می تواند برجوانب مختلف زندگی آنها تاثیر گذارد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان دیابتی و عوامل موثر بر آن انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 300 نفر از سالمندان دیابتی شهر مشهد انجام گرفت، که نمونه گیری آن به صورت خوشه ایچند مرحله ای از مراجعین مراکز بهداشتی -درمانی انجام شد. اطلاعات آن با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، پرسشنامه مربوط به خصوصیات دموگرافیک افراد و حمایت اجتماعی دوک به روش مصاحبه حضوری جمع آوری گردید. آنالیز داده ها با استفاده از آمار توصیفی و رگرسیون خطی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی مرتبط با سلامت سالمندان 01/11±56/57 می باشد که طبق دسته بندی آن، سطح کیفیت زندگی (7/58%)176 نفر از آنها در حد متوسط و (70%)210 نفر از نظر بعد اجتماعی خوب و بعد جسمی (45%) 135 نفر از آنها ضعیف و در بعد روانی نیز (3/63%)190 نفر درحد متوسط بودند. همچنین، متغیرهایی از قبیل جنس، سابقه ابتلا به عوارض دیابت، تحصیلات، وضعیت تاهل، وضعیت بیمه درمانی از قوی ترین عوامل تعیین کننده کیفیت زندگی کل بوده است (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش جمعیت سالمندان و شیوع دیابت در آنها و اهمیت عوامل گوناگون برکیفیت زندگی آنها، برنامه ریزی جهت بهبود عوامل تاثیرگذار و ارتقاء سطح کیفیت زندگی آنها ضروری به نظرمی رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، سالمندان، دیابت، عوامل موثر
  • مسعود محمدی *، سامان محمودی درویشانی، مسعود میرزایی، زهرا بحرالعلومی، عسگر شیخی، حمید بیدبزرگ، سمیرا ساجدی صفحات 189-198
    زمینه و هدف
    شیوع چاقی و اضافه وزن به طور قابل توجهی در جهان در حال افزایش است و این مطالعه قصد دارد تا به بررسی میزان چاقی و اضافه وزن در دانشجویان دندانپزشکی بپردازد تا از این طریق اطلاعات صحیح و بهتری از مجریان درمانی در بخش دندانپزشکی به دست آید و راهنمای بسیار مناسب برای سیاستگزاران بهداشتی باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی بوده که در این مطالعه 181 دانشجوی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در نیمسال اول سال تحصیلی 94-93 از طریق انتخاب تصادفی به عنوان نمونه وارد مطالعه شدند و اطلاعات آنان از طریق پرسشنامه و دستگاه تن سنج اندازه گیری شد و آزمون t-test مستقل به منظور بررسی تفاوت میانگین ها استفاده و داده ها به تفکیک سن، جنس و سابقه فامیلی ارائه شدند.
    یافته ها
    شیوع چاقی، اضافه وزن و چاقی شکمی در پسران بیش از دختران بود، شیوع چاقی در پسران 21% در حالی که این میزان در دختران 2% و شیوع کلی 11% بدست آمد، شیوع اضافه وزن در پسران 28% بود که این میزان در دختران 15% و شیوع کلی 22% بدست آمد. همچنین، شیوع چاقی شکمی در پسران 19% و این میزان در دختران 11% و شیوع کلی 15% بدست آمد و حاکی از وجود اختلاف معنی دار آماری در دو جنس بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    در دانشکده های دندانپزشکی با توجه به فعالیت بالای دانشجویان و مراجعین بسیار زیاد، توجه دانشجویان به تغذیه خود بسیار پایین است، لذا می توان توصیه کرد تا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همچنین، روسای این دانشکده ها توجه به تغذیه دانشجویان را در اولویت قرار دهند.
    کلیدواژگان: چاقی، چاقی شکمی، اضافه وزن، دانشجویان
  • تابنده صادقی، ناهید دهقان نیری *، عباس عباس زاده صفحات 199-210
    زمینه و هدف
    انتظار جراحی، رویدادی است که خانواده و دوستان بیمار، منتظر شنیدن خبری در مورد بیمار تحت جراحی می باشند. زمانی که شخصی تحت عمل جراحی است، خانواده و دوستان او ساعت ها را نگران و آشفته سپری می کنند. این مطالعه با هدف توصیف عوامل تسهیل کننده زمان انتظار از دیدگاه اعضای خانواده بیماران تحت عمل جراحی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه ای کیفی است. مشارکت کنندگان مطالعه، 17 نفر از اعضای خانواده بیماران تحت عمل جراحی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و نظری وارد مطالعه شدند. روش جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار یافته بود و داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    با تجزیه و تحلیل داده ها، دو درون مایه «حمایت» و «رضایت» پدیدار شد که شامل طبقات «حمایت خانواده و آشنایان» و «حمایت کارکنان» و رضایت از «توجه و پاسخگویی کارکنان»، «مهارت کادر درمان» و «نحوه مراقبت پرستاری» بودند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از یافته های این مطالعه می توان پرستاران را راهنمایی نمود تا مراقبتی جامع تر به این گروه از مددجویان ارائه دهند.
    کلیدواژگان: انتظار، عمل جراحی، اعضای خانواده، عوامل تسهیل کننده، تحقیق کیفی
  • هاشم حق دوست، محمدحسین اسماعیلی *، محمد صوفی آبادی، شهرام رستاک، بهناز حیدری، زینب چرم چی، لیلا قاسمی صفحات 211-222
    زمینه و هدف
    انسولین فرآیندهای زیادی مانند شکل پذیری سیناپسی، یادگیری و حافظه را در مغز تنظیم می کند. شواهد تجربی نشان می دهند که بین دیابت نوع 2 و بیماری آلزایمر ارتباط وجود دارد. انسولین باعث تعدیل متابولیسم پروتئین پیش ساز آمیلوئید بتا می شود. همچنین، انسولین تجمع داخل سلولی آمیلوئید بتا را کاهش می دهد. هدف ما در مطالعه حاضر بررسی اثرات تزریق داخل بطنی متفورمین بر ذخیره حافظه موش های آلزایمری مدل استرپتوزوتوسین بود.
    مواد و روش ها
    56 سر موش صحرایی نر ویستار (200 تا 250 گرم) به 7 گروه کنترل، شم، استرپتوزوتوسین، سالین+ استرپتوزوتوسین و متفورمین با سه دوز مختلف 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم + استرپتوزوتوسین تقسیم شدند. برای القای آلزایمر، استرپتوزوتوسین (3 میلی گرم بر کیلوگرم، 10 میکرولیتر) به صورت دو طرفه به درون بطن های جانبی تزریق شد. دو هفته بعد موش های صحرایی در دستگاه یادگیری احترازی آموزش داده شدند. بلافاصله بعد از آموزش سالین (5 میکرولیتر) یا متفورمین (50 و 100 و 200 میکروگرم بر کیلوگرم، 5 میکرولیتر) از طریق کانال راهنما به داخل بطن های طرفی موش ها تزریق شد و دو روز بعد تست به خاطر آوری انجام شد.
    یافته ها
    نتایج ما نشان داد تزریق متفورمین بعد از آموزش به داخل بطن های مغزی، ذخیره حافظه در موش های صحرایی آلزایمری را به صورت وابسته به دوز بهبود می بخشید، به طوری که زمان حضور در ناحیه روشن در گروه متفورمین + استرپتوزوتوسین (200میکروگرم بر کیلوگرم) به طور معنی داری بیشتر از گروه استرپتوزوتوسین به تنهایی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که استفاده از متفورمین می تواند برای درمان بیماری آلزایمر مفید باشد.
    کلیدواژگان: آلزایمر، متفورمین، داخل بطنی، یادگیری احترازی مهاری، ذخیره حافظه، استرپتوزوتوسین
  • مریم رضایی *، عبدالعزیز افلاک سیر، نورالله محمدی، امیر حسین یاوری، محبوبه غیور صفحات 223-234
    زمینه و هدف
    اختلال خوردن یکی از مهمترین اختلالات روان شناختی در زنان می باشد. عوامل گوناگونی همانند کمال گرایی، شاخص توده بدنی و نارضایتی بدنی می تواند در ایجاد اختلال خوردن موثر باشد. هدف از پژوهش حاضر، طراحی و آزمودن مدلی از متغیرهای کمال گرایی، شاخص توده بدنی به عنوان پیش آیندهای اختلالات خوردن با واسطه گری نارضایتی بدنی در دانشجویان دختر می باشد.
    مواد و روش ها
    مدل طراحی شده پژوهش حاضر که از نوع توصیفی بود بر روی 302 دانشجوی دختر دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 93-1392 آزموده شد. به منظور سنجش متغیرها، پرسشنامه نگرش خوردن (Eating Attitude Test)، پرسشنامه شکل بدنی (Body Shape Questionnaire) و مقیاس کمال گرایی اهواز به کار برده شد. مدل پیشنهادی پژوهش بر اساس مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) انجام گرفت. همچنین، جهت آزمودن اثرهای واسطه ای در مدل پیشنهادی و تعیین معنی داری آنها، روش Cohen و Cohen به کار گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند الگوی پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است. همچنین، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که نارضایتی بدنی در رابطه بین کمال گرایی، شاخص توده بدنی و اختلالات خوردن نقش واسطه ای دارد.
    نتیجه گیری
    کمال گرایی و شاخص توده بدنی پیش آیندهای مناسب و نارضایتی بدنی میانجی مناسبی برای اختلالات خوردن در دانشجویان دختر می باشد. نظر به تاثیرات شدید این اختلالات بر سلامت جسمی و روانی جوانان، سایر عوامل زیستی، محیطی، خانوادگی و اجتماعی موثر در ایجاد و پیشرفت نارضایتی بدنی و اختلالات خوردن در این گروه باید بررسی شود.
    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، نارضایتی بدنی، اختلالات خوردن، کمال گرایی، دانشجویان دختر
  • وحید خوش روش *، معصومه پورمحسن، سمیرا خیاط صفحات 235-244
    زمینه و هدف
    مدیریت استرس به عنوان یکی از مهارت های زندگی، شامل آگاهی دادن و ارتقاء توانایی های روانی- اجتماعی است و باعث سازگاری بهتر و همچنین، افزایش سلامت روانی، جسمانی و اجتماعی افراد می شود. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش مدیریت استرس بر میزان سازگاری اجتماعی کارکنان زن بیمارستان های علوم پزشکی رشت بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کارآزمایی آموزشی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان زن بیمارستان های علوم پزشکی رشت بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از کارکنان زن علوم پزشکی رشت بودند که به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه سازگاری بل بود. لازم به ذکر است که هر چه آزمودنی نمره کمتری در آزمون سازگاری بل کسب کند، سازگاری بیشتری دارد و بالعکس. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آمار توصیفی، تی وابسته (Paired t- Test) و تی مستقل (Independent t- Test) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف استاندارد نمره های پیش آزمون (41/1±20/19) نسبت به پس آزمون در گروه آزمایش (35/1±47/14) کاهش یافت که حاکی از افزایش سازگاری بعد از مداخله بود (0001/0>p). نتایج حاصل از آزمون تی مستقل نشان داد پس از آموزش مدیریت استرس، تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل از نظر سازگاری اجتماعی وجود داشت (0001/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند آموزش مدیریت استرس بر سازگاری اجتماعی موثر است، و سازگاری افراد مورد پژوهش پس از آموزش مدیریت استرس افزایش یافته بود. آموزش برنامه مدیریت استرس، به ارتقای سازگاری مخصوصا سازگاری اجتماعی در ابعاد مختلف زندگی کمک می کند.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت استرس، سازگاری اجتماعی
  • وحید عطایی مغانلو، محسن علایی بوسجین، لاله مصیب زاده *، رقیه عطایی مغانلو صفحات 245-252
    زمینه و هدف
    شناخت عوامل موثر در ارتکاب بزه در افراد نوجوان و جوان از حیث جهت گیری مذهبی و شبکه های اجتماعی نوپدید بسیار حائز اهمیت می باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی و عضویت در شبکه های اجتماعی در افراد جوان دارای سابقه بزهکاری و افراد عادی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، نمونه مورد مطالعه شامل دو گروه افراد با سابقه بزهکاری و افراد عادی بود. تعداد افراد هر گروه 45 نفر بوده و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه های ویژگی های جمعیت شناختی و جهت گیری مذهبی Allport بر روی آزمودنی ها اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین میانگین ماه های عضویت در شبکه های اجتماعی (021/0=p)، جهت گیری مذهبی درونی (002/0=p) و بیرونی (036/0=p)، در جوانان دارای سابقه بزهکاری و افراد عادی، تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که میانگین ماه های عضویت در شبکه های اجتماعی و جهت گیری مذهبی بیرونی در جوانان بزهکار به طور معنی داری بیشتر از افراد عادی و میانگین جهت گیری مذهبی درونی به طور معنی داری کمتر از افراد عادی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، تقویت جهت گیری مذهبی درونی و آگاه ساختن جوانان از پیامدهای حضور در شبکه های اجتماعی نوظهور می تواند در پیشگیری از ارتکاب به بزه موثر باشد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، شبکه های اجتماعی، جوانان، بزهکار
  • محسن رضاییان * صفحات 253-254
|
  • M. Rezaeian * Pages 173-174
  • H. Kooshyar, M. Shoorvazi *, Z. Dalir, S.M. Hoseini Pages 175-188
    Background And Objective
    Increasing of life expectancy and aging is associated with noncommunicable diseases including diabetes، so this disease can affect various aspects of their lives. Therefore، this study is aimed to determine the level of health-related quality of life in the elderly with diabetes and its effectors.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on the 300 diabetics elderly (60 years and older) who referred to health centers in Mashhad. Multi-stage cluster sampling was used. Data was collected by in-person interviews using standardized health-related quality of life، demographic characteristics and Duke Social Support Questionnaire. Data analyses were done by using SPSS (version 21) descriptive statistics and linear regression. The p-value less than 0. 05 were considered as significant.
    Results
    The results showed that the mean of health-related quality of life among the elderly is 57. 56±11. 01. According to the classification، (58. 7%) 176 of the elderly had moderate health-related quality of life. Also، the social dimension of (70%) 210 the diabetics elderly was good. But in the physical dimension، (45%) 135 had low levels and in the psychological dimension، (63. 3%) 190 were moderate. Furthermore، multiple linear regression showed that the most significant elderly quality of life predictors were sex، history of diabetes، education، marital status، health insurance status، respectively (p<0. 05).
    Conclusion
    The increasing elderly population with diabetes and the importance of the various factors on quality of life، it is seemed to plan for improvement affecting factors and promotion of their quality of life.
    Keywords: Health, related quality of life, Elderly, Diabetes, Related factors
  • M. Mohammadi *, S. Mahmoodi Darvishani, M. Mirzaei, Z. Bahrololoomi, A. Sheikhi, H. Bidbozorg, S. Sajedi Pages 189-198
    Background And Objective
    The prevalence of overweight and obesity is significantly increasing in the world and this study aims to investigate the rate of overweight and obesity among students of dentistry to obtain correct and better information about enforcement of dental treatment and create a very useful guide for health policy-makers.
    Materials And Methods
    The present study is a descriptive study. A total of 181 dental students of Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services، in the first semester of the academic year 2014-2015 were studied by random selection as examples، their information were collected by questionnaires and by anthropometric device، then an independent t-test analysis was done inorder to study the difference of average. Data، was divided by age، sex and family history.
    Results
    The prevalence of obesity، overweight and abdominal obesity among boys was more than girls. The prevalence of obesity among boys was 21 %، while the rate among girls was 2%، and overall prevalence was 11%. The prevalence of overweight among boys was 28% and among girls 15%، and the overall prevalence was 22%. The prevalence of abdominal obesity among boys was 19% and among girls was 11%، and the overall prevalence was 15%. These results indicates the significant statistical differences between males and females (p value < 0. 05).
    Conclusion
    In the Faculties of Dentistry، due to high activity of students and the high number of clients، the students'' attention to their nutrition is very low. So، it can be recommended that the Ministry of Health and Medical Education، and the presidents of the faculties، put priority on paying attention to students nourishment.
    Keywords: Obesity, Abdominal obesity, Overweight, Students
  • T. Sadeghi, N. Dehghan Nayeri *, A. Abbaszadeh Pages 199-210
    Background And Objective
    The surgical waiting area is that place where families and friends await news concerning their patient who is undergoing surgery; they spend hours wondering and worrying. This study aimed to explain factors that facilitate waiting time according to experience of family members of patients undergoing surgery.
    Materials And Methods
    This is a qualitative research. Participants were 17 from family members of patients undergoing surgery، they were selected by purposeful and theoretical sampling. Semi-structured interviews were performed for data collection and data were analyzed using content analysis approach.
    Results
    During analysis 2 themes and 5 subthemes emerged. They included: support [“family support”، “personnel support”]، satisfaction [“attention and personnel accountability”، “skill of medical team” and “nursing care”].
    Conclusion
    These findings of the present study could help nurses for better and holistic care services.
    Keywords: Waiting, Surgery, Family members, Facilitators, Qualitative study
  • H. Haghdost, M.H. Esmaeili *, M. Sofiabadi, S. Rastak, B. Heydari, Z. Charmchi, L. Ghasemi Pages 211-222
    Background And Objective
    Insulin regulates many important processes in the central nervous system such as synaptic plasticity، learning and memory. Experimental evidence suggest a link between type 2 diabetes and Alzheimer’s disease (AD). Insulin modulates the metabolism of beta-amyloid precursor protein in neurons، decreasing the intracellular accumulation of beta-amyloid. The aim of the present study was to investigate the effects of intraventricular injection of Metformin on memory retention in streptozotocin (STZ) rat model of Alzheimer''s disease.
    Materials And Methods
    A total of 56 male wistar rats (200-250 gr) were divided into 7 groups (n=8): Control، Sham، STZ، STZ +Salin، STZ +Metformin. For induction of AD، STZ (3 mg/kg، i. c. v، 10 μl each) were administered bilaterally into latral ventricles. Two weeks later all rats were trained in one trial step-through passive avoidance learning. Saline (5 ul) or Metformin (50،100،200ug/kg، 5 ul، i. c. v) were injected through the guide cannula immediately after training. Retention test was done two days later.
    Results
    Our results showed that post-training microinjection of Metformin into lateral ventricles improves memory retention in STZ rat model of AD in a dose dependent manner، so that the time spent in the light chamber before entering to the dark area in the STZ + Metformin (200ug/kg) group rats were significantly more than STZ group.
    Conclusion
    The results indicated that Metformin is useful for treatment of Alzheimer''s disease.
    Keywords: Alzheimer, Metformin, Intraventricular, Passive avoidance learning, Memory retention, Streptozotocin
  • M. Rezaei *, A. Aflakseir, N. Mohammadi, A. H. Yavari, M. Ghayour Pages 223-234
    Background And Objective
    The eating disorder is one of the most psychological disorders in women. There are many causes of eating disorder، which include perfectionism، body mass index (BMI) and body dissatisfaction. Therefore، the aim of this study was to design and test a model of perfectionism، BMI as precedents for eating disorder with mediating the role of body dissatisfaction among female students of university.
    Materials And Methods
    The designed model in this descriptive study was tested in a sample of 302 female students of Shiraz University in the academic year 2013-2014. Eating Attitude Test (EAT-26)، Perfectionism Ahvaz Scale and Body Shape Questionnaire (BSQ-8D) were used to assess eating disorder، perfectionism and body dissatisfaction. The proposed model was tested based on structural equations modeling (SEM). In order to test the mediating effects of the proposed model and determine their significance، Cohen and Cohen method was used.
    Results
    The findings indicated that the proposed model is suitable. The results also supported the mediating role of body dissatisfaction in the relationship between BMI، perfectionism and eating disorder.
    Conclusion
    The perfectionism and BMI were good precedents and body dissatisfaction was good mediator for eating disorder in female students. Due to the impact of these disorders on physical and mental health of young people، the lifestyle، environmental، and social aspects influencing the development eating disorders and body dissatisfaction in this group should be monitored.
    Keywords: Body Mass Index, Body dissatisfaction, Eating disorder, Perfectionism, Female students of university
  • V. Khoshravesh *, M. Pourmohsen, S. Khayyat Pages 235-244
    Background And Objective
    Stress management training as one of the life skills including awareness and promoting socio-mental abilities and causing better adjustment، also increasing mental، physical and social health of individuals. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of stress management training on social adjustment of Rasht hospitals female medical staff.
    Materials And Methods
    This study is an educational trial. The statistical sample of the research included 30 female medical staff in hospitals who were selected through cluster sampling and divided randomly into control and experimental groups. The research instrument was a Bell''s adjustment questionnaire. It should be noted that the subjects with lower scores on test of Bell''s adjustment questionnaire، are more adjustable and vice versa. Data were analyzed using descriptive statistics، t-dependent (Paired t- Test)، Independent t-Test and the significance level was 0. 05.
    Results
    The mean and standard deviation of the post-test (14. 47±1. 35) versus pre-test scores (19. 20±1. 41) decreased which represents an increase of compatibility after the intervention (p<0. 0001). Results of independent t-test showed that after stress management training، there was significant difference between experimental and control groups (p<0. 0001).
    Conclusion
    The results showed that stress management training is effective on social adjustment، as adjustment after a stress management training، was improved. Stress management training programs to improve the adjustment of components in various aspects of life، especially social one.
    Keywords: Stress management training, Social adjustment
  • V. Ataie Moghanloo, M. Alaei Bousjin, L. Mosayyebzadeh *, R. Ataie Moghanloo Pages 245-252
    Background And Objective
    Recognizing effective factors influencing crime among adolescents and young people is very important in terms of the impact of religious orientation and emerging social networks. The aim of the present research was to compare the internal-external religious orientation and membership in social networks among young people with history of criminality and normal individual.
    Materials And Methods
    In this descriptive study، samples included two groups; individuals with a history of delinquency and normal. Each group contained 45 people and they were selected by convenience sampling. To collect data، administered demographic characteristics and Religious Orientation Allport Questionnaires were carried out on subjects. Data were analyzed using Multivariate Analysis of Variance (MANOVA).
    Results
    The findings indicated that there was a significant difference between the mean of months of membership in social networks (p=0. 021)، internal religious orientation (p=0. 002) and external one (p=0. 036)، among young people with history of criminality and normal individuals. Thus، mean of months of membership in social networks، external religious orientation in young people with history of criminality was significantly more than that of normal individuals; and internal religious orientation among them was significantly less than that in normal individuals.
    Conclusion
    According to the results، strengthening the internal religious orientation and informing the youth can avoid effectively consequences of presence in the emerging social networks.
    Keywords: Religious orientation, Social networks, Youth, Delinquent
  • M. Rezaeian * Pages 253-254