فهرست مطالب

Internal Medicine Today - Volume:21 Issue: 2, 2015

Internal Medicine Today
Volume:21 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/04/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید مسلم مهدوی شهری *، عیسی عباسی، نورالدین محمدی صفحات 1-6
    اهداف
    هدف از انجام عمل جراحی پیوند عروق کرونر، بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری است. بسیاری از مطالعات انجام شده اجرای یک برنامه بازتوانی قلبی پس از عمل جراحی را لازمه رسیدن به این هدف بیان نموده اند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بازتوانی قلبی بر کیفیت زندگی بیماران پس از عمل جراحی پیوند عروق کرونر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی در سال 1391، 70 بیمار (35 بیمار در گروه آزمون و 35 بیمار در گروه کنترل) تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر در مرکز قلب شهیدرجایی تهران به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. برنامه بازتوانی قلبی به مدت 12 جلسه برای گروه آزمون انجام شد و گروه کنترل فقط مراقبت های معمول را دریافت نمودند. کیفیت زندگی بیماران دو گروه، قبل و بعد از برنامه بازتوانی قلبی با استفاده از پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران قلبی فرانس و پاورس اندازه گیری شد. داده ها در قالب نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون های T زوجی، T مستقل و رگرسیون خطی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیماران دو گروه کنترل و آزمون از نظر سن و جنسیت همگون بودند. پیش از مداخله بین دو گروه از نظر نمره کیفیت زندگی اختلاف معنی دار آماری وجود نداشت. پس از انجام بازتوانی قلبی برای گروه آزمون، نمره کیفیت زندگی در هر دو گروه افزایش یافت، ولی اختلاف بین گروه کنترل (48/ 1±49/ 18) و گروه آزمون (11/ 1±99/ 19) معنی دار بود (p<0.001).
    نتیجه گیری
    برنامه بازتوانی قلبی بر بهبود کیفیت زندگی بیماران متعاقب عمل جراحی پیوند عروق کرونر موثر است.
    کلیدواژگان: بازتوانی قلبی، پیوند عروق کرونر، کیفیت زندگی
  • طاهره بلوچی بیدختی، مجتبی کیان مهر، جهانشیر توکلی زاده، مهدی بصیری مقدم، فاطمه بیابانی* صفحات 7-12
    اهداف
    بیماران دیالیزی درجاتی از درد خصوصا درد پا را تجربه می کنند. برخی مداخلات مکمل مانند آرام سازی عضلانی موجب کاهش درد می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تکنیک آرام سازی عضلانی بر درد بیماران همودیالیزی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، کارآزمایی بالینی تصادفی است که روی 90 بیمار همودیالیزی مراکز همودیالیز خاتم الانبیا و امام علی(ع) زاهدان در سال های 93-1392 انجام شد. واحدهای پژوهش به روش مبتنی بر هدف و براساس معیارهای ورود انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله قرار گرفتند. شدت درد بیماران به وسیله پرسش نامه مک گیل قبل از مداخله اندازه گیری شد. سپس آرام سازی عضلانی بنسون طی سه جلسه به گروه مداخله آموزش داده شد و از آنها خواسته شد به مدت یک ماه روزی دو بار و هر بار به مدت 20-15 دقیقه آرام سازی را انجام دهند. برای گروه کنترل هیچ آموزشی ارایه نشد. سپس شدت درد در دو گروه بعد از یک ماه با هم مقایسه شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، T مستقل و من- ویتنی و با کمک نرم افزار SPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثریت بیماران، مرد، متاهل، خانه دار و با تحصیلات زیر دیپلم بودند و میانگین سنی واحدهای پژوهش 0/ 15±0/ 43 سال بود. در گروه مداخله کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل در میانگین شدت درد مشاهده شد (03/ 0=p).
    نتیجه گیری
    می توان از تکنیک آرام سازی عضلانی برای کاهش درد بیماران همودیالیزی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آرام سازی عضلانی، درد، همودیالیز
  • مهدی قهرمانی مقدم *، کیوان حجازی صفحات 13-17
    اهداف
    افزایش سطوح پروتئین واکنشگر C، اسیداوریک و بیلی روبین تام سرمی با افزایش خطر بروز بیماری عروق کرونر همراه است. هدف این تحقیق، تعیین تاثیر 8 هفته تمرین هوازی منتخب بر سطوح پروتئین واکنشگر C، اسیداوریک و بیلی روبین تام زنان سالمند غیرفعال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی در سال 1393 در مشهد، 21 زن سالم و غیرفعال با دامنه سنی 60 تا 70 سال به روش نمونه گیری دردسترس و هدفمند انتخاب شدند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه تجربی (11 نفر) و شاهد (10 نفر) قرار گرفتند. برنامه تمرین هوازی 8 هفته، هر هفته سه جلسه به مدت 45 تا 60 دقیقه با شدتی معادل 50 تا70% حداکثر ضربان قلب ذخیره بود. نمونه خونی پیش از شروع و پس از پایان مداخله تمرینی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری T همبسته و مستقل توسط نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    وزن بدن (001/ 0=p)، نمایه توده بدن (01 /0=p)، درصد چربی بدن (02/ 0=p) و مقادیر(CRP (p=0.01 و اسیداوریک (001/ 0=p) در پایان دوره تمرین هوازی در مقایسه با ابتدای دوره در گروه تجربی کاهش معنی دار یافت. همچنین بین دو گروه تجربی و شاهد تفاوت معنی داری از نظر متغیر وزن مشاهده شد (p<0.05).
    نتیجه گیری
    تمرین هوازی منجر به بهبود بیومارکرهای جدید قلبی- عروقی می شود و می توان با انجام تمرین هوازی از بروز بیماری آترواسکلروزیس جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین واکنشگر C، اسیداوریک، ورزش، زنان
  • ناهیده افضل آهنگران *، زهرا نکویی، نوروز دلیرژ صفحات 18-23
    اهداف
    سلول های مزانشیمی مشتق شده از مغز استخوان به دلیل خاصیت تنظیم کنندگی سیستم ایمنی، دارای پتانسیل درمانی هستند. استروژن نیز نوعی تنظیم کننده سیستم ایمنی است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر مایع رویی حاصل از سلول های مزانشیمی رت نر مجاورشده با استروژن، بر عملکرد و میزان زنده مانی نوتروفیل بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، سلول های مزانشیمی جداشده از مغز استخوان فمور و تیبیای موش صحرایی نر 8-6هفته ای در محیط کشت اختصاصی کشت داده شد. پس از بلوغ، مایع رویی حاصل از سلول های مزانشیمی با استروژن 10 و 20نانومولار به مدت 72 ساعت و در ̊C37 تیمار شد. سپس سلول های مزانشیمی با نوتروفیل خون محیطی مجاور شد و عملکرد نوتروفیل با آزمون فاگوسیتوز مخمر و انفجار تنفسی (احیای نیتروبلوتترازولیوم) مورد سنجش قرار گرفت. میزان زنده مانی نوتروفیل با استفاده از رنگ آمیزی فلورسنت اکریدین- اورنج محاسبه شد. داده ها با نرم افزار SPSS 18 و آزمون های T مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و توکی آنالیز شدند.
    یافته ها
    میزان انفجار تنفسی در گروه های تیمارشده با دوز 10نانومولار و 20نانومولار استروژن نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری داشت. درصد فاگوسیتوز بعد از تیمار با دوزهای 10نانومولار و 20نانومولار، نسبت به گروه کنترل دارای افزایش معنی دار بود. بین درصد فاگوسیتوز دوزهای 20نانومولار و 10نانومولار نیز اختلاف معنی داری وجود داشت (p<0.05). میزان آپوپتوز در گروه 10نانومولار و 20نانومولار نسبت به گروه کنترل اختلاف معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    مایع رویی سلول های مزانشیمی مجاورشده با استروژن قابلیت فاگوسیتوز و انفجار تنفسی نوتروفیل ها را افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: سلول های مزانشیمی، استروژن، نوتروفیل
  • محمداسماعیل افضل پور، سید حسین ابطحی ایوری *، اعظم رضازاده، امین سلوکی صفحات 24-29
    اهداف
    ورزش شدید موجب آسیب بسیاری از بافت های بدن می شود، اما استفاده از مکمل های ضداکسایشی می تواند فشار اکسایشی ناشی از فعالیت های ورزشی شدید را تعدیل نماید. هدف این مطالعه، بررسی اثر مکمل عناب بر میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) سرم متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 24 دانشجوی غیرورزشکار دختر دانشگاه های بیرجند به صورت هدفمند و داوطلبانه انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مصرف میوه عناب+فعالیت مقاومتی شدید و فعالیت مقاومتی شدید تقسیم شدند. گروه اول روزانه 4/ 0گرم عناب به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 3 هفته دریافت کردند، اما گروه دیگر از خوردن عناب منع شدند. افراد هر دو گروه در یک جلسه فعالیت مقاومتی مشتمل بر 5 حرکت با شدت 90% یک تکرار بیشینه شرکت کردند. نمونه خونی در سه مرحله؛ پایه، پس از مصرف میوه عناب و جلسه تمرین مقاومتی گرفته شد. به منظور ارزیابی فعالیت آنزیم ها از روش رنگ سنجی آنزیمی استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS 22 و آزمون های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و LSD تحلیل شدند.
    یافته ها
    مکمل عناب، فعالیت آنزیم GPX را به طور معنی داری افزایش داد (001/ 0=p)، اما بر فعالیت آنزیم SOD تاثیر معنی داری نداشت (19/ 0=p). به علاوه، تمرین مقاومتی شدید موجب کاهش معنی دار (SOD (p=0.03 و (GPX (p=0.03 بلافاصله پس از تمرین شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از مکمل عناب، فعالیت آنزیم ضداکسایشی GPX را تقویت می نماید، اما این بهبودی در حدی نیست که بتواند جلوی سرکوب این آنزیم ها پس از اجرای تمرین مقاومتی را بگیرد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، عناب، فشار اکسایشی، سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز
  • حمیده کرمانی، کهین شاهانی پور *، علیرضا نخعی صفحات 30-35
    اهداف
    کارلا (موموردیکا چارانتیا) به طور گسترده ای در طب سنتی به عنوان دارو ی ضددیابتی استفاده می شود. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر عصاره آبی و متانولی میوه کارلا بر میزان قند خون و آنزیم های کبدی در موش صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 36 موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار در 6 گروه 6تایی؛ کنترل (موش های صحرایی سالم)، شاهد منفی (موش های صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین) و 4 گروه تجربی (موش های صحرایی دیابتی دریافت کننده دوزهای 50 و 100میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره آبی و عصاره متانولی گیاه به صورت روزانه به مدت 40 روز)، قرار گرفتند. مقدار قند خون حیوانات یک بار در هفته با شکاف پیاپی در نوک دمشان اندازه گیری شد. پس از طی دوره 40روزه از قلب موش های صحرایی خونگیری به عمل آمد و سطح سرمی آنزیم های کبدی اندازه گیری شد. نتایج با آزمون های آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و آنالیز واریانس یک طرفه توسط نرم افزار SPSS 19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    تاثیر غلظت های مختلف عصاره های آبی و متانولی بر میزان قند خون معنی دار بود (p<0.001). بین میزان فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترنسفراز (049/ 0=p) و آلانین آمینوترنسفراز (005/ 0=p) در دو گروه شاهد منفی و گروه دریافت کننده عصاره متانولی با غلظت 50میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن موش صحرایی تفاوت معنی داری دیده شد. استفاده از عصاره های آبی و متانولی با غلظت های 50 و 100میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن بر کاهش فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز تاثیر معنی داری داشت (002/ 0=p).
    نتیجه گیری
    عصاره آبی میوه کارلا تاثیر بیشتری در کاهش قند خون نسبت به عصاره متانولی دارد. عصاره آبی و متانولی این گیاه سبب کاهش فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترنسفراز، آلانین آمینوترنسفراز و آلکالین فسفاتاز می شود.
    کلیدواژگان: موموردیکا چارانتیا، دیابت، آنزیم های کبدی، موش صحرایی
  • اکرم حسینی، وحید ولی پور ده نو *، محمد عزیزی، مهین خنجری صفحات 36-41
    اهداف
    در سال های اخیر، مصرف مکمل-های تغذیه ای از جمله ال- آرژینین برای افزایش کارآیی و کاهش خستگی ورزشکاران رواج یافته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر 4 هفته تمرین سرعتی تناوبی شدید با و بدون مصرف مکمل ال- آرژینین بر عملکرد بی هوازی و هوازی زنان فوتسالیست بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه پژوهشی در سال 1392، 20 زن سالم فوتسالیست شهر کرمانشاه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه تمرین- مکمل (10 نفر) و تمرین- دارونما (10 نفر) تقسیم شدند. هر دو گروه علاوه بر تمرینات ویژه فوتسال، آزمون RAST (آزمون بی هوازی دوی سرعت) را به عنوان پروتکل تمرین سرعتی تناوبی شدید، 2 جلسه در هفته به مدت 4 هفته اجرا کردند. پیش و پس از اجرای پروتکل تمرینی، آزمودنی ها به ترتیب آزمون های بروس و RAST را برای اندازه گیری توان هوازی و بی-هوازی انجام دادند. نمونه های خونی 30 ثانیه پس از آزمون RAST برای اندازه گیری غلظت لاکتات خون گرفته شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های T زوجی و T مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    پس از دوره تمرین، توان هوازی و بی هوازی در هر دو گروه افزایش معنی دار (p<0.05) و غلظت لاکتات خون کاهش معنی دار یافت (p<0.05)؛ درصد تغییرات در هر سه عامل در گروه اول بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از تمرینات تناوبی سرعتی شدید به همراه مکمل ال- آرژینین باعث بهبود آمادگی هوازی و بی هوازی در زنان فوتسالیست می شود.
    کلیدواژگان: ال، آرژینین، تمرین سرعتی تناوبی شدید، توان بی هوازی، توان هوازی
  • آرش عبدالملکی، مسعود فریدونی *، بهرام فرهادی، اشکان عسکری صفحات 42-48
    اهداف
    یکی از ابتدایی ترین روش ها برای مقابله با بیماری ها و تسکین درد استفاده از گیاهان دارویی بوده است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثرات ضددردی و ضد التهابی عصاره هیدروالکلی مریم گلی ارغوانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 42 موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار استفاده شد. حیوانات در 6 گروه 7تایی؛ کنترل (بدون دریافت هیچ ماده ای)، شم (تجویز درون صفاقی حلال) و گروه های دریافت کننده دوزهای 50، 100، 200 و 400میلی گرم بر کیلوگرم عصاره به صورت درون صفاقی، قرار گرفتند. درد -حرارتی و شیمیایی به ترتیب با آزمون پس کشیدن دم و آزمون فرمالین، ارزیابی شد. همچنین برای بررسی میزان التهاب، حجم ادم ناشی از التهاب پا به روش پلتیسمومتری سنجش شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS 16 با کمک آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری تکراری و آزمون T دانشجو انجام شد.
    یافته ها
    در گروه های تجربی، تزریق درون صفاقی عصاره در همه دوزها سبب کاهش درد القاشده با فرمالین شد (p<0.05). عصاره هیدروالکلی گیاه سبب ایجاد پردردی در دوزهای 200 و 400میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه کنترل شد (p<0.01). تمامی غلظت-های عصاره هیدرو الکلی گیاه سبب کاهش التهاب شدند (p<0.01).
    نتیجه گیری
    تجویز درون صفاقی عصاره هیدروالکلی مریم گلی ارغوانی دارای اثرات ضد دردی است.
    کلیدواژگان: موش صحرایی، التهاب، درد، ضد درد، بررسی
  • آنیتا منصوری، فرید زایری *، احمد رضا باغستانی، زهرا قربانی فر، حسین دلاور کسمایی، علی شیدایی صفحات 49-55
    اهداف
    در میان انواع سردرد، میگرن به عنوان سومین اختلال شایع و هفتمین علت شایع ایجاد ناتوانی شناخته شده است. در منابع پزشکی کهن ایران، میوه گشنیز به عنوان گیاه موثر در درمان سردرد معرفی شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر میوه گشنیز بر کاهش شدت و مدت حملات میگرنی بود.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی تصادفی شاهددار سه سوکور در درمانگاه تخصصی مغز و اعصاب بیمارستان شهدای تجریش در شهر تهران انجام شد. در مجموع، با توجه به فرمول حجم نمونه برای داده های طولی، 66 بیمار به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه مداخله داروی رایج به همراه داروی منتخب از تخم گشنیز و گروه کنترل داروی رایج به همراه دارونما دریافت کردند و به مدت 4 هفته پس از شروع مطالعه پیگیری شدند. برای تحلیل داده ها، مدل های اثرات تصادفی و انتقال به کار گرفته شد و نتایج با توجه به معیار نیکویی برازش مقایسه شدند.
    یافته ها
    طول مدت درد بیماران در گروه مداخله به طور متوسط 27 /4 ساعت کمتر از گروه کنترل بود (p<0.001). همچنین میانگین شدت درد بیماران در گروه مداخله به طور متوسط 81/ 2 واحد در مقیاس 10نمره ای کمتر از گروه کنترل بود (p<0.001).
    نتیجه گیری
    میوه گشنیز موجب کاهش علایم سردردهای میگرنی می شود. همچنین درنظرگرفتن مدت و شدت حمله میگرنی قبلی برای پیش بینی وضعیت فعلی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختلالات میگرنی، گشنیز، گیاهان دارویی
  • خلیل الله منیخ *، مجید کاشف، احمد آزاد، آقاعلی قاسم نیان صفحات 56-63
    اهداف
    لپتین پلی پپتیدی است که با تغییرات وزن بدن و مصرف انرژی مرتبط است و تحت تاثیر تمرینات ورزشی قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر 6 هفته تمرینات مقاومتی بر ترکیب بدن، لپتین سرم و قدرت عضلانی در مردان غیرورزشکار بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی نیمه تجربی، 22 مرد غیرورزشکار ساکن در خوابگاه دانشگاه زنجان که در سال تحصیلی 91-1390 مشغول به تحصیل بودند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه تمرین (12 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. افراد گروه تمرین به مدت 6 هفته و هر هفته 3 جلسه، برنامه تمرینات مقاومتی را براساس پروتکل کرامر و راتانس اجرا نمودند. در حالت پایه و پس آزمون، قدرت عضلانی، ترکیب بدن و لپتین سرم آزمودنی ها مورد سنجش قرار گرفت. برای اندازه گیری لپتین از روش الایزا استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS 16 و با آزمون های T وابسته و T مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    پس از 6 هفته تمرین قدرتی، تغییرات میزان لپتین سرمی و ترکیب بدن (درصد چربی و توده بدون چربی) بین دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (p>0.05). ولی در گروه تمرین، قدرت بالاتنه و پایین تنه نسبت به پیش آزمون و قدرت پایین تنه در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری یافت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عدم تغییر میزان لپیتن سرمی پس از یک دوره تمرینات مقاومتی به خاطر عدم تغییر در درصد چربی بدن و کافی نبودن تمرین است، اما این تمرینات باعث افزایش قدرت عضلانی می شود.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، ترکیب بدن، لپتین سرم، قدرت عضلانی، مردان غیرورزشکار
  • مریم عشقی زاده، مهدی مشکی *، زهرا مجیدی، محبوبه عبدالهی صفحات 64-68
    اهداف
    تولد نوزاد نارس موضوع بهداشتی حل نشده است که فاکتورهای زیستی، اجتماعی، استرس های محیطی و ژنتیک در بروز آن نقش دارند. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل خطر قابل تعدیل مرتبط با تولد نوزاد نارس در شهرستان گناباد انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی روی 73 نوزاد نارس و 161 نوزاد رسیده در سال 1393 در بیمارستان 22بهمن گناباد انجام شد. روش نمونه گیری در گروه مورد دردسترس و در گروه شاهد تصادفی بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه پژوهشگر-ساخته و از طریق پرونده های بهداشتی و مصاحبه با مادران جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS 18 و آزمون های مجذور کای، T مستقل، دقیق فیشر، تای کندال و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    دو گروه از لحاظ سطح درآمد، سابقه تولد نوزاد نارس، نحوه زایمان، شغل پدر، شرکت در کلاس-های دوران بارداری (p<0.001)، محل سکونت (p<0.001)، تعداد فرزندان (046/ 0=p)، حاملگی ناخواسته (005/ 0=p)، سطح تحصیلات مادر (042/ 0=p) و وضعیت مهاجرت (012/ 0=p) تفاوت معنی داری داشتند. تنها 4 متغیر محل سکونت (014/ 0=p؛ 45/ 2=OR)، شرکت در کلاس های دوران بارداری (007/ 0=p؛ 81/ 2=OR)، سابقه تولد نوزاد نارس (001/ 0=p؛ 063 /0=OR) و متغیر سطح درآمد پایین تا متوسط (002 /0=p؛ 068/ 0=OR) پیش بینی کننده های تولد نوزاد نارس بودند.
    نتیجه گیری
    محل سکونت، شرکت در کلاس-های دوران بارداری، سابقه تولد نوزاد نارس و سطح درآمد با احتمال تولد نوزاد نارس ارتباط دارند.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، تولد نارس، نوزاد نارس
|
  • Seyyed Moslem Mahdavi *, Isa Abbasi, Nooredin Mohammadi Pages 1-6
    Aims
    The goal of Coronary Artery Bypass Graft surgery (CABGs) is to improve the quality of life in patients with coronary artery diseases. Many studies have suggested the implementation of a cardiac rehabilitation program after surgery required to achieve this goal. The aim of this study was to examine the effects of cardiac rehabilitation on quality of life in post-surgery patients.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental which was conducted in 2012، 70 patients (35 patients in experimental group and 35 patients in control group) undergoing CABGs in Shahid Rajaei Heart Center of Tehran City were selected by achievable sampling method. The experimental group received 12 sessions of cardiac rehabilitation program according to their health condition. The control group was not participating in the rehabilitation program. The qualities of life of patients of both groups were measured by Ferrans & Powers Questionnaire of quality of life before and after the cardiac rehabilitation program. Data were analyzed in SPSS 16 software by Paired T، independent T and linear regression tests.
    Findings
    The experimental and the control group were matched according to age and sex. There was no significant difference between two groups before intervention in the quality of life score. After intervention، the quality of life score were increased in both the experimental (19. 99±1. 11) and the control groups (18. 49±1. 48)، respectively (p<0. 001).
    Conclusion
    Participation in cardiac rehabilitation program is effective in promotion of quality of life in CABG patients.
    Keywords: Rehabilitation (Subheadings), Coronary Artery Bypasses, Quality of Life
  • Tahere Blouchi, Mojtaba Kianmehr, Jahanshir Tavakolizade, Mahdi Basiri, Moghadam, Fateme Biabani* Pages 7-12
    Aims
    Dialysis patients have experienced some degree of pain, especially foot pain. Some complementary interventions such as muscle relaxation are effective in relieving pain. This study was performed with the aim of assessing the effect of muscle relaxation on hemodialysis patients’ pain.
    Materials and Methods
    This randomized controlled clinical trial was conducted on 90 hemodialysis patients of Khatamolanbia and Imam Ali hemodialysis centers of Zahedan during 2013 and 2014. The patients were chosen by purposive sampling based on inclusion criteria and randomly divided into control and experimental groups. Pain intensity was measured by McGill questionnaire before intervention. Then, Benson muscle relaxation was taught to patients’ of case group and was performed by them for 15-20 minutes twice a day for a month. The control group received no training. The pain intensity of two groups was compared after one month. The data were analyzed using Chi-square, independent T and Mann-Whitney tests by SPSS 21 software.
    Findings
    Most of the patients were men, married, housekeeper with under diploma education and the mean age of them was 43.0±15.0 years. There was a significant decrease in pain intensity in the intervention group compared to the control (p=0.03).
    Conclusion
    The muscle relaxation technique can be employed to reduce pain in hemodialysis patients.
    Keywords: Muscle Relaxation, Pain, Renal Dialysis
  • Mahdi Ghahremani Moghadam *, Keyvan Hejazi Pages 13-17
    Aims
    Increased levels of CRP, uric acid and total bilirubin increase the risk of coronary artery disease. The aim of this study was to investigate the effects of selected aerobic training on CRP, uric acid and total bilirubin in sedentary elderly women.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, in 2014, which was done in Mashhad, 21 sedentary and healthy women with range of 60-70 years old were selected using available and purposive sampling method. They were randomly divided into two groups; experimental (n=11) and control (n=10). The 8 weeks of aerobic training (3 times a week, 45-60 minutes per session, with intensity of 50-70 percent of reserve heart rate) were performed. Blood samples were taken at baseline and at the end of the study. Data were analyzed using paired and independent T tests in SPSS 20 software.
    Findings
    Body weight (p=0.001), BMI (p=0.01), body fat percent (p=0.02), CRP levels (p=0.01) and uric acid (p=0.001) were decreased at the end of training compared with the beginning of aerobic training significantly in the experimental group. Moreover, a significant difference was observed between experimental and control groups according to weight (p<0.05).
    Conclusion
    The aerobic training has positive effects on the new biomarker of cardiovascular indicators and aerobic training can prevent the incidence of atherosclerosis diseases.
    Keywords: C, Reactive Protein, Uric Acid, Exercise, Women
  • Nahideh Afzal Ahangran *, Zahra Nekoeei, Norouz Delirajh Pages 18-23
    Aims
    Bone marrow-derived mesenchymal stem cells have therapeutic potentials due to their immunomodulatory properties. Estrogen is also an immunomodulator. The current study was to analyze the effect of bone marrow-derived mesenchymal stem cells’ supernatant of male rats adjacent with estrogen on the function and survival of neutrophils.
    Materials and Methods
    In this experimental study, mesenchymal stem cells isolated from the femur and tibia of the bone marrow of male 6-8 week old rats were cultured in DMEM. After maturation, the supernatant of the mesenchymal stem cells treated with estrogen (10nM and 20nM) and cultured for 72 hours at 37°C. Then, the mesenchymal stem cells were co-cultured with the peripheral blood neutrophils and the neutrophil functions were measured by phagocytosis and respiratory burst (Nitro Blue Tetrazolium resuscitation) tests. The viability of neutrophils was measured with acridine-orange fluorescent staining. Data were analyzed by SPSS 18 software, using independent T, one way ANOVA and Tukey tests.
    Findings
    The respiratory burst in the groups treated with 10nM and 20nM of estrogen showed significant difference compared with the control group. The percentage of phagocytosis in the groups treated with 10nM and 20nM of estrogen were significantly increased compared with the control group. There was a significant difference between the percentage of phagocytosis of 10nM and 20nm groups (p<0.05). The apoptosis level in the groups treated with 10nM and 20nM of estrogen showed significant difference compared with the control group.
    Conclusion
    Supernatant of mesenchymal stem cells treated with estrogen increases the phagocytosis potential and respiratory explosion of neutrophils.
    Keywords: Mesenchymal Stromal Cells, Estrogens, Neutrophils
  • Mohammad Esmaei Afzalpour, Seyed Hosein Abtahi Eivari *, Azam Rezazadeh, Amin Soluki Pages 24-29
    Aims
    Intense exercise damages tissues and disturb some cellular processes through oxidative stress and antioxidants can modulate intense exercise-induced oxidative stress. The aim of the present study was to examine the effect of Ziziphus jujube supplements on the glutathione peroxidase (GPX) and superoxide dismutase (SOD) activity in serum after a single session of resistance training.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental study, 24 young non-athletes females were purposefully selected and were randomly divided into two groups; Ziziphus jujube consumption+intensive resistance exercise and intensive resistance exercise. The first group received 0.4g/kg of body weight of Ziziphus jujube daily for 3 weeks, but another group prohibited from Ziziphus jujube consumption. Both groups carried out a session of intensive resistance exercise consisting of 5 movements at 90% of one maximum repetition. Blood samples were measured in three phases; baseline, after 3 weeks of the Ziziphus jujube consumption, and after the resistance exercise session. In order to valuation the enzymes activity the enzymatic method was used. Data were analyzed by the repeated measures ANOVA and LSD tests in SPSS 22 software.
    Findings
    The Ziziphus jujube supplement significantly increased GPX activity (p=0.001) but it had no significant (p=0.19) influence on SOD activity. In addition, intensive resistance training significantly decreased the SOD (p=0.03) and GPX (p=0.02) activity immediately after exercise.
    Conclusion
    Using Ziziphus jujube supplements improves the antioxidant enzyme activity of GPX, but this improvement is not likely enough to inhibit the depression of the antioxidant status after performing resistance exercise
    Keywords: Resistance Training, Ziziphus, Oxidative Stress, Superoxide Dismutase, Glutathi
  • Hamideh Kermany, Dr Kahin Shahanipour *, Dr Alireza Nakhaee Pages 30-35
    Aims
    Karela (Momordica charantia), is extensively used in traditional medicine as an antidiabetic drug. The aim of the present study was to analyze the effect of aqueous and methanolic extrarct of Momordica charantia on blood glucose and liver enzymes of rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 36 adult male Wistar rats were divided into 6 groups (6 rats in each group); control (healthy rats), negative control (diabetic rats by Streptozotocine) and 4 experimental groups (diabetic rats which recived aqueous and methanolic extracts of plant in concentrations of 50 and 100mg/kg of body weight daily for 40 days). The amount of the blood glucose was determined by sequential incision of the tip of the tail once a weak. After completing 40 days, blood was collected from heart of rats and the level of the liver enzymes serum was determined. The results were analysed by ANOVA with repeated measure and one way ANOVA tests in SPSS 19 software.
    Findings
    The effect of different concentrations of aqueous and methanolic extracts on the blood glucose level was significant (p<0.001). Also a significant difference was observed between the amount of the aspartate aminotransfrase (p=0.049) and alanin aminotransfrase (p=0.005) enzymes activity at the two groups of negative control and 50mg/kg of body weight of methanolic extract. Using of 50 and 100mg/kg of body weight of aqueous and methanolic extracts reduced the alkalin phosphatase enzyme activity (p=0.002).
    Conclusion
    Aqueous extract of Momordica charantia fruit have better effect on reducing the blood glucose than methanolic extracts. Both aqueous and methanolic extracts reduce the activity of aspartate aminotransfrase, alanin aminotransfrase and alkalin phosphatase.
    Keywords: Momordica charantia, Diabetes Mellitus, Liver, Rats
  • Akram Hoseini, Vahid Valipour Dehnou *, Mohammad Azizi, Mahin Khanjari Alam Pages 36-41
    Aims
    In recent years, consumption of nutrition supplements such as L-Arginine has increased in athletes in order to increase efficiency and reduce fatigue. The purpose of the present study was to examine the effects of 4 weeks of high-intensity interval training (HIT) with and without L-Arginine supplementation on anaerobic and aerobic performance in women’s futsal players.
    Materials and Methods
    In this research study (2013), 20 healthy women futsal players in Kermanshah City, Iran, were selected by available sampling method. Subjects were randomly divided into two groups; training-supplement (n=10) and training-placebo (n=10). Both groups, in addition to futsal specific training, performed RAST (anaerobic sprint test) test as high-intensity interval training protocol, 2 sessions per week for 4 weeks. Before and after the training protocol, subjects performed Bruce and RAST tests in order to measure aerobic and anaerobic power, respectively. Blood samples were collected 30 seconds after the RAST test to measure the levels of serum lactate concentration. All data were analyzed using independent T and paired T tests.
    Findings
    After the training, both groups showed significant increasing in VO2max and anaerobic power (p<0.05) and significant decreasing in blood lactate concentrations (p<0.05); percentage of changes were greater for the first than the second group in all three factors.
    Conclusion
    Using high-intensity interval training in combination with L-Arginine lead to improvement of aerobic and anaerobic fitness in women futsal players.
    Keywords: Arginine, Physical Education, Training, Anaerobic Threshold, Exercise
  • Arash Abdolmaleki, Masoud Feredoni* Pages 42-48
    Aims
    One of the most basic methods for coping with diseases and pain relief had been the use of medicinal plants. The aim of this study was to the determination of analgesic and anti-inflammatory effects of Salvia multicaulis hydroalcoholic extract.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 42 male Wistar rats were divided in 6 groups (n=7); the control (receive nothing), the sham (receive solvent intraperitoneally) and 4 groups that received plant extract at the doses of 50, 100, 200 and 400mg/kg intraperitoneally. Tail flick and formalin test were used for evaluation of thermal and chemical pain, also for assessment the degree of inflammation, rat paw edema volume was acquired by plethysmometric test. Data were analyzed in SPSS 16 software by ANOVA with repeated measuring and T student tests.
    Findings
    The intraperitoneally injection of extract in all doses decreased the chemical pain induced by formalin (p<0.05). Hydroalcoholic extract of plant at doses 200 and 400mg/kg caused hyperalgesia in compared with control group (p<0.01). All concentrations of hydroalcoholic extract of plant decreased the inflammation (p<0.01).
    Conclusion
    Intraperitoneally administration of hydroalcoholic extract of Salvia multicaulis has analgesic effects.
    Keywords: Rats, Inflammation, Pain, Analgesics
  • Anita Mansouri, Farid Zayeri *, Ahmad Reza Baghestani, Zahra Ghorbanifar, Hosein Delavar Kasmaei, Ali Sheidaei Pages 49-55
    Aims
    Among all types of headache, migraine is the third most prevalent disorder and seventh common cause of disability. In Old Persian medical literature, Coriander fruit have been introduced as a treatment of headache. The aim of this study was exploring the effect of Coriander fruit on severity and duration of migraine attacks.
    Materials and Methods
    This randomized triple-blind, placebo-controlled clinical trial was conducted in the neurology clinic of Shohadaye Tajrish hospital in Tehran. Based on sample size formula for longitudinal data, a total number of 66 patients were randomly assigned into intervention and control groups. Intervention group received common medicine plus Coriander fruit and the control group received common medicine plus placebo and both were followed during four weeks after intervention. For analyzing the data, random effect and transition models were utilized and the results were compared using Akaike criteria.
    Findings
    The average of attacks duration in the intervention group was 4.27 hours less than the control group (p<0.001). Also, mean severity of migraine attacks in the intervention group was 2.81 (based on VAS scale) less than control group (p<0.001).
    Conclusion
    Coriander fruit reduces the duration and severity of migraine attacks. Also, considering the duration and severity of last migraine attacks is necessary for prediction.
    Keywords: Migraine Disorders, Coriandrum, Herbal Medicine
  • Khalilolah Monikh *, Majid Kashef, Ahmad Azad, Aghaali Ghasemnian Pages 56-63
    Aims
    Leptin is a polypeptide that is correlated with body weight changes and energy consumption and affected by exercise training. The aim of the present study was to determine the effect of 6 weeks resistance training on body composition, serum leptin and muscle strength in non-athletic men.
    Materials and Methods
    In this semi-experimental trial, 22 non-athletes male living in dormitory of Zanjan University, who were enrolled in 2011-12 academic year were selected with purposive sampling method and randomly assigned to experimental (n=12) and control (n=10) groups. The experimental group performed training program based on the protocol of Kramer and Ratns for 6 weeks (3 sessions per week). At the beginning and end of the research, muscle strength, body composition and serum leptin were measured. Serum leptin was measured by ELISA. Independent T and paired T tests were used to analysis the data in SPSS 16 software.
    Findings
    After 6 weeks of strength training, changes in serum leptin levels and body composition (fat mass without fat) between the two groups was not statistically significant (p>0.05). But in experimental group, the upper and lower body strength training was significantly increased compared with pre-test in control group (p<0.05).
    Conclusion
    It seems that no significant changing in serum leptin levels after a period of resistance training is due to no changing in body fat and not enough exercise, but this training cause in increasing muscle strength.
    Keywords: Resistance Training, Body Composition, Leptin, Muscle Contraction
  • Maryam Eshghizadeh, Mahdi Moshki *, Zahra Majeedi, Mahbobe Abdollahi Pages 64-68
    Aims
    Preterm birth is an important unresolved issue that affected from biological, social, environmental stress and genetic factors. According to its importance, present study was conducted to identify of modifiable risk factor of preterm birth in Gonabad City, Iran.
    Materials and Methods
    This case-control study was performed on 73 preterm and 160 term infants in 22th of Bahman Hospital of Gonabad City, Iran, in 2014. Sampling of case group was convenience and control group was random. Data were collected by a researcher-made questionnaire from medical files and interviewing by mothers and then were analyzed by SPSS 18 and Chi-square, independent T, Exact Fisher, Kendall tau and logistic regression tests.
    Findings
    Two groups were significantly different according to income levels, a history of premature birth, kind of delivery, occupation of father, location of residence, contribution in pregnancy classes (p<0.000), location of residence (p<0.001), number of children (p=0.046), unwanted pregnancy (p=0.005), mother's education level (p=0.042) and immigration status (p=0.012). A history of premature birth (OR=2.45; p=0.014), contribution in pregnancy classes (OR=2.81; p=0.007), income level (OR=0.068; p=0.002) and location of residence (OR=0.068; p=0.002) were predictors of preterm birth.
    Conclusion
    A history of premature birth, contribution in pregnancy classes, income level and the location of residence were associated with chance of preterm birth.
    Keywords: Risk Factors, Premature Birth, Infant, Premature