فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 26 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل آذر، محمدرضا حمیدی زاده، محمدعلی سنگبر صفحات 5-25
    همواره گام اساسی در تدوین برنامه های کیفیت، شناسایی اداراکات و انتظارات دریافت کنندگان خدمت از کیفیت خدماتی که دریافت می کنند، بوده است؛ ولی مهم تر از آن تحلیل صحیح و مناسب آن با توجه به ماهیت راهبردی کیفیت خدمات است. ارائه ی ساخت مناسب برای مسئله کیفیت خدمات ضرورتی انکارناپذیر است. در این تحقیق بر اساس رویکرد ساخت دهی به مسئله و نگرش راهبردی نسبت به کیفیت خدمات به بررسی کیفیت خدمات شهرداری یزد پرداخته شده است. هدف از این تحقیق ارائه الگویی جهت تدوین و ارزیابی برنامه های بهبود در شهرداری یزد است. جامعه آماری این تحقیق را مراجعه کنندگان شهرداری یزد تشکیل می دهند. تحلیل داده ها از طریق تلفیق مدل سروکوال و مفهوم مدل SWOT با استفاده از روش تحلیل روابط خاکستری فازی انجام شده است. مطابق با نتایج حاصل از تحلیل داده ها، ابعاد پاسخگویی، قابلیت اطمینان و تضمین خدمات به عنوانxz فرصت بهبود کیفیت خدمات شناسایی شد. همچنین نتایج بیان گر این است که علی رغم موفقیت سازمان در بهبود کیفیت خدمات در کوتاه مدت، در بلندمدت انتظارات ارباب رجوع پاسخ داده نشده است بنابراین نیازمند برنامه ریزی جامع است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، سروکوال، تحلیل روابط خاکستری فازی، ساختاردهی به مسئله، SWOT
  • حبیب ابراهیمپور، حسن خلیلی، یعقوب اصغری نیاری صفحات 27-44
    رهبری خدمتگزار از مفاهیم جدید در حوزه رهبری و رفتار سازمانی محسوب می شود. این نظریه آموزه های خوبی برای مدیران و مدیریت زیردستان ارایه می کند و نقش اساسی در هدایت پیروان و ایجاد جو سازمانی مناسب برای خلاقیت و کارآفرینی دارد. از اینرو تحقیق حاضر به بررسی نقش رهبری خدمتگزار بر کارآفرینی سازمانی می پردازد. تحقیق از نظر هدف کاربردی و به روش همبستگی انجام شده است. جامعه آماری کارکنان اداره آموزش بانک رفاه کارگران استان تهران به تعداد 350 نفر است که تعداد 169 نفر با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه گیری ساده به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود و برای تحلیل آن از آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چند متغیره(به روش گام به گام)، مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج بدست آمده از آزمون فرضیه ها نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین رهبری خدمتگزار و کارآفرینی سازمانی در سطح اطمینان 99/0 وجود دارد. همچنین نتایج معیارهای نیکویی برازش نشان دهنده برازش خوب مدل تحقیق است. مدل معادلات ساختاری نیز مبین نقش مثبت رهبری خدمتگزار بر کارآفرینی سازمانی است. در نهایت با توجه به نتایج آزمون فرضیه ها، پیشنهادهایی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری خدمتگزار، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی
  • محسن جاجرمی زاده، لطف الله فروزنده دهکردی، نرگس عباسی، اعظم تدین صفحات 45-62
    هدف از بومی سازی، متناسب سازی نظریه ها، برای توضیح بهتر پدیده های مرتبط با زمینه شکل گیری و وجودی پدیده مورد مطالعه است. با استفاده از این روش می توان برخی نظریه ها را در زمینه اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و اقتصادی خاص خود مورد بررسی و آزمون مجدد قرار داد، و اگر تغییراتی برای توضیح بهتر پدیده های مورد مطالعه مورد نیاز باشد در آن ها اعمال نمود. این تحقیق با هدف طراحی و تبیین ابعاد زمینه ای برای مدیریت منابع انسانی در نظام اداری ایران به دنبال دست یابی به ابعاد و مولفه های عوامل زمینه ای موثر می باشد. برای رسیدن به این مهم ار تکنیک دلفی بهره برده و پس از پیاده سازی سه مرحله دلفی، با استفاده از نظرات ارزنده خبرگان ابعاد و مولفه های تاثیرگذار شناسایی گردید و بعد از حذف مولفه های با میانگین پایین 7 بعد اصلی شامل ابعاد قانونی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، ساختار سازمانی نظام اداری کشور، جمعیت و تغییرات تکنولوژی و33 مولفه به عنوان عوامل زمینه ای تاثیرگذار بر مدیریت منابع انسانی در نظام اداری ایران شناسایی گردیدند. این مدل می تواند الگویی جهت توسعه آتی در اختیار سازمان ها قرار دهد و روند علمی و اصولی تری را جهت تدوین خط مشی ها و سیاستهای سازمان ارائه نماید و به تفکر مدیران در تصمیم گیری جهت دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، عوامل زمینه ای، مدل بومی
  • میرعلی سیدنقوی، شهلا سهرابی صفحات 63-87
    فعالیت های منابع انسانی نقش مهمی در تولید و انتقال دانش ایفا می کند. با این وجود تاکنون مطالعات جامعی در خصوص هماهنگی بین وظایف مدیریت منابع انسانی و استراتژی های مدیریت دانش بطور همزمان انجام نشده است. هدف از انجام این پژوهش ارائه مدلی جهت تعیین استراتژی های مناسب مدیریت دانش و فعالیت های مدیریت منابع انسانی متناسب با هر دسته از مشاغل سازمانی می باشد. در این پژوهش مشاغل سازمانی مطابق با مدل ارائه شده توسط لپک و اسنل، به چهار دسته دانش محور، شغل محور، مشارکتی و قراردادی تقسیم شده و سپس رابطه بین نوع مشاغل واستراتژی های مدیریت دانش(کدگذاری و شخصی سازی) بر اساس نطریه هانسن با وظایف مدیریت منابع انسانی نطیر آموزش، برنامه ریزی، کنترل و پاداش سنجیده شده است. روش تحقیق به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از مدیران و کارشناسان درحوزه معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران می باشد که به استناد جدول کوکران 196 نفر به عنوان نمونه تصادفی در تحقیق مشارکت داشته اند. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار smart pls، spss استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از این است که رابطه معنی داری بین نوع مشاغل و استراتژی های مدیریت دانش و وظایف مدیریت منابع انسانی وجود دارد.بدین معنی که هر چقدر که مشاغل از سمت شغل محوری به سمت دانش محوری حرکت می کند، استراتژی مدیریت دانش نیز به موازات آن از کدگذاری به سمت شخصی سازی تمایل پیدا کرده و وظایف مدیریت منابع انسانی نیز به تبع آن تغییر پیدا می کند.
    کلیدواژگان: استراتژی های مدیریت دانش، شهرداری تهران، مدیریت دانش، مدیریت منابع انسانی، نوع مشاغل
  • زهرا وظیفه صفحات 89-114
    دانش کلید ایجاد ارزش در سازمانهاست. نقش و اهمیت دانش در سازمان های امروزی روز به روز در حال افزایش می باشد. جامعه دانایی محور، جامعه ای است که در آن دانایی سرمایه محسوب می شود و دانشگران سرمایه داران این جامعه اند. چنانچه سازمانی بتواند سرمایه های دانشی خود را بدرستی هدایت نماید رقابت پذیری در سازمان افزایش می یابد. از طرفی استرس اگر از حد بهینه آن بیشتر یا کمتر شود می تواند سلامت دانشگران را مورد تهدید قرار دهد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان مدیریت دانش و استرس در دانشگاه سیستان و بلوچستان انجام پذیرفته است. جامعه آماری شامل اعضای هیئت علمی این دانشگاه به تعداد 440 نفر بوده که نمونه آماری آن بر اساس جدول مورگان به تعداد 205 نفر انتخاب گردیدند. پژوهش حاضر با توجه به هدف آن، عمدتا پژوهشی کاربردی است. از لحاظ ماهیت و روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. به منظور بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش از تکنیک های مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تجزیه و تحلیل حاکی از آن است که فرایندهای مدیریت دانش به طور طبیعی استرس را افزایش می دهد و می تواند بر مولفه های تقاضا- کنترل –حمایت سرپرستان-ارتباطات-تغییرات تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، دانایی محوری، فشار روانی، مدیریت دانش
  • بهمن حاجیپور، حامد نظرپور کاشانی، هاشم سوداگر صفحات 115-134
    عمده پژوهش های انجام شده برای شناسائی تاثیر منابع نامشهود، حاصل تحلیل سازمان های خاص و مطالعات موردی است. برای وسعت بخشیدن به اعتبار تعمیم پذیری این تحقیقات انجام مطالعاتی با نمونه های بزرگ لازم است تا معلوم شود که عناصر سازمانی چگونه به صورت مستقل، تکمیلی و تعاملی با عملکرد سازمان رابطه دارند. علاوه بر این، تاکنون به این موضوع در دانشگاه ها توجه اندکی شده است. پژوهش حاضر با بررسی تاثیر «مجموعه ای از منابع سازمانی مستقل و نامشهود، و تعاملات میان آنان»، بر عملکرد سازمانی در نمونه ای متشکل از دانشگاه های بزرگ دولتی، درصدد است تا شکاف موجود را پر نماید. در این پژوهش برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است و جامعه آماری این تحقیق، دانشگاه های بزرگ دولتی کشور ایران بوده و روش نمونه گیری به صورت هدفمند می باشد. نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان می دهد عملکرد سازمان را می توان با پنج عنصر نامشهود (قابلیت های مدیریتی، سرمایه سازمانی، نظام ارزیابی، روابط کارکنان و فرهنگ سازمانی) و تعاملات میان آنان تشریح کرد.
    کلیدواژگان: منابع سازمانی، منابع نامشهود سازمانی، عملکرد سازمانی
  • محمد قاسمی، مرضیه فردین، مهتا جودزاده صفحات 135-156
    رهبری معنوی یکی از شیوه های نوین رهبری در سازمان ها است و به دنبال تامین بقای معنوی کارکنان می باشد که در این مسیر می تواند موجب پرورش سلامت روانی کارکنان در سازمان شود. پژوهش حاضر به شناسایی تاثیر رهبری معنوی بر سلامت سازمانی در بین کارکنان سازمان تامین اجتماعی زاهدان پرداخته است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش اجرا یک تحقیق پیمایشی است. پژوهش در نیمه دوم سال 1392 انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 155 نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی زاهدان بود. به منظور تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد که با توجه به اعضای جامعه آماری 110 نفر به روش تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه جداگانه برای رهبری معنوی و سلامت سازمانی استفاده شد. برای بررسی آلفای کرونباخ متغیرها از نرم افزار spss و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر و نمودار آماره T استفاده شد که این کار به کمک نرم افزار lisrel صورت گرفته است. نتایج نشان داد که رهبری معنوی بر سلامت سازمانی تاثیر مستقیم و معناداری دارد. همچنین از بین ابعاد رهبری معنوی، عضویت و بازخور تاثیر مستقیم و معناداری بر سلامت سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، سلامت سازمانی، کارکنان، تامین اجتماعی
|
  • Pages 5-25
    Identifying the consumer expectation and perception of service quality is a major step in codifying quality planning. But perfect analysis in this subject according to the strategic nature of service quality is most important. Providing a suitable structure for the service quality is a fundamental necessity. The purpose of this study is to provide a model for developing and evaluating programs to improve the municipality of Yazd service quality. The population of this study is the consumers of the municipality of Yazd. Data analysis is carried by combining SERVQUAL model and the SWOT model using fuzzy gray relation analysis. In accordance with the results of data analysis، dimensions of accountability، reliability and assurance of service quality was identified as an opportunity to improve the service quality.
    Keywords: Service quality, SERVQUAL, Fuzzy Gray Relational Analysis, Problem Structuring, SWOT
  • Pages 27-44
    The servant leadeship is new concepts in the domain of leadership and organisation behavior. This theory provide good learning for managing sobordinates, and it has basic role in leading employees and making suit organisational climate for creation and entrepreneurship. In this article we want to survey of the effect servant leadeship on corporate entrepreneurship. The Statistical population comprises 350 employees of Refah Bank of Tehran and 169 individuals were studied according to Morgan's table in order simple random method. The research is an applied one, using correlation method. Questionnaire is used to collecting data. We used Pearson correlation‎test, Multi-variate Regression(enter), structural equation modeling for data analysis and hypothesis testing. The analysis results indicate that the servant leadeship has a significant and positive effect on corporate entrepreneurship. The model outputs indicate good fitness of the model. Finally, recommendations for improving servant leadeship and corporate entrepreneurship are presented.
    Keywords: Leadership, Servant Leadership, Enterpreneurship, Corporate Entrepreneurship
  • Pages 45-62
    The purpose of localization is to adjusting the theories for a better explanation of the related phenomena to the field of forming and existential of the phenomena. Some theories in social, cultural, religious and economic fields could be investigated in their special cases and retest them using this method, and make some changes if they are necessary for explaining the phenomena under study in a better way. This research is seeking for achieving the effective filed aspects and factors to management of human resources in administrative system of Iran with the goal of planning and explaining the field aspects. The Delphi technique has been used to gain this crucial issue and the effective factors were identified after applying the three phases Delphi using fruitful expert's viewpoints. Seven basic aspects including legal, cultural, economic, political, the organizational structure of administrative system of the country, population and changes in technology and 33 factors as the effective field factors on the management of human resources in the administrative system of Iran were identified after eliminating the factors at a low average. Using this model can be a pattern to future development to be given to organizations and a more scientific and principled procedure can be provided to codify the strategies and policies of the organization and orient the manager's thoughts in making decisions.
    Keywords: management, human resources, contextual factors
  • Pages 63-87
    Activities, human resources and knowledge transfer plays an important role in the production. However, comprehensive studies on the coordination between the tasks of human resource management and knowledge management strategies have been carried out simultaneously. The aim of this study is to provide a model for determining appropriate strategies for knowledge management and human resource management activities appropriate to each category of business organizations. The organization cited research jobs and Snell Alburnoides bipunctatus model, the four categories of knowledge-based, job-oriented, participatory and conventional division between jobs, then knowledge management strategies based on the theory Hansen (codification and personalization) was measured with human resource management tasks. Research into the nature and methods, descriptive survey questionnaire was used to collect data. Data analysis software for smart pls, spss used. The results suggest that the relationship between jobs and strategies for knowledge management and human resource management functions there.
    Keywords: Knowledge management strategies, Tehran Municipality, knowledge management, human resource management, jobs
  • Pages 89-114
    Knowledge is the key value producing in organizations.its role and importance is increasing day after today in current organizations. In Knowledge base societies there is a society that say the knowledge is capital and societies are capital owners. So competitive of organization is depend on the leading its knowledge values. If the amount of stress is lower or upper than the optimum level it health of scientists. For her more the purpose of present study was to investigate the relationship of knowledge management and stress in faculty members in university of sistanand baluchestan. the population of this study included 660 faculty members that 205 of them were selected in accordance to morgan table as sample. The present study withregard to its purpose is applied research and with regard to its nature and research methodology is correlation – descriptive. To investigate the relationship between research variables structural equation models were used. The results revealed that the process of financial knowledge management increases naturally the amount of stress and it come effect on the dimensions of demand control of supervisors support communications and changes.
    Keywords: job stress, knowledge base mental stress, knowledge management
  • Pages 115-134
    Many researches have been done to identify the impact of intangible resources stem from some specific organization analysis and case studies. To generalize these researches validity, we have to see large-sample studies demonstrating how organizational elements may or may not enhance the organization’s performance in independence, complementary, or interactive manner. Moreover, So far, little attention has been centered on this issue in public universities. The present study aims to bridge this gap by investigating the impact of "a set of independent intangible organizational resources and their interactions" on organizational performance in a sample of Iranian institutes of higher education. In this research, the structural equation modeling method is used to test the proposed hypothesis. Also, the population of the present study included Iranian grand public universities, and the sample selected is based on purposeful sampling method. The results of structural equation analysis indicate that organizational performance can be well elucidated by five intangible organizational elements (managerial capabilities, human capital, evaluation system, employee relations, and organizational culture) and the interactions among them.
    Keywords: Organizational resources, intangible organizational resources, organizational performance
  • Pages 135-156
    spiritual leadership is One of the modern leadership methods which is looking to provide spiritual survival staff that in this way can cause mental health of staff in the organization. In this Study the impact of spiritual leadership on organizational health among Zahedan social security staff is identified. It is a survey research for practical purpose and execution methods. The research was conducted in the second half of 1392. The population of the study consisted of 155 staff of the Social Security Organization Zahedan. Morgan table was used to determine the sample size that investigated according to the population of 110 person using simple random mehod. In order to collect data there were used two separate questionnaires for spiritual leadership and organizational health. For Investigation, Cronbach's alpha variables used from spss software and for data analysis used path analysis and T chart method that has been done by the help of lisrel software. The results showed that the spiritual leaderdship have a significant impact on organizational health. As well as among of dimensions of spiritual leadership, membership and feedback have a significant direct impact on organizational health.
    Keywords: spiritual leadership, organizational health, staff, social security