فهرست مطالب

کیمیای هنر - پیاپی 14 (بهار 1394)

فصلنامه کیمیای هنر
پیاپی 14 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا ریخته گران *، منصوره (نوشید) محمودی صفحات 7-20
    گابریل مارسل فیلسوف اگزیستانس، نمایشنامه نویس، موسیقی دان، منتقد تئاتر و موسیقی معاصر فرانسوی است. نمایشنامه های مارسل پیوندی ناگسستنی با مفاهیم فلسفی او دارد. مارسل خود می گوید که عشق به موسیقی و تئاتر در او از علاقه پرشور به فردیت موجودات و جذابیت مقاومت ناپذیر رازهای بی پایان به سوی حقیقت سرچشمه می گیرد. مارسل در فلسفه اگزیستانس راه امید را برای انسان می گشاید؛ در نمایش هایش انسان و موقعیت های او را به چالش می کشد و در موسیقی راهی برای گسترش اندیشه خود می جوید. روش اندیشه او روشی انضمامی و عینی است، از همین روی با ذات تئاتر که هنری کاملا ملموس است همخوانی بسیار دارد. حتی، می توان گفت که خواندن نمایشنامه های مارسل زمینه بهتری را برای درک مفاهیم فلسفی او فراهم می سازد. از آنجا که هیچ یک از نمایشنامه های مارسل به زبان فارسی برگردانده نشده، معرفی آثارش ضروری به نظر می رسد. این مقاله ضمن معرفی نمایشنامه های مارسل کوشش دارد بازتاب اندیشه فلسفی او را در ناب مایه های (Abstract) آثار نمایشی اش بیابد. برخی از این مفاهیم که در نمایش ها ظهور یافته اند عبارت است از: مرگ، حضور، وفاداری خلاق، راز، و امید.
    کلیدواژگان: گابریل مارسل، اگزیستانس، نمایشنامه، تئاتر فرانسه، فلسفه فرانسه
  • سعید حاج رشیدیان *، علی سلمانی صفحات 21-30
    یکی از دغدغه های بنیادین کانت در نقد قوه حکم، مسئله غایت شناسی است. غایت به عنوان امری که در فلسفه های قدیم به ویژه فلسفه ارسطو و پیروان وی یکی از ارکان مهم دستگاه های فلسفی را تشکیل داده بود، در فلسفه های جدید و به ویژه توسط دکارت و اسپینوزا از قلمرو تبیین فلسفی عالم کنار گذاشته شد. کانت به عنوان پرچمدار فلسفه جدید در نقد قوه حکم دوباره به مسئله غایت و غایتمندی باز می گردد. او معتقد است که غایت شناسی یکی از ارکان اصلی قوه حاکمه تاملی است. مقاله حاضر به این مسئله می پردازد که آیا غایت شناسی که از همان ابتدا در مقدمه نقد قوه حکم رنگ و بویی متافیزیکی و منطقی دارد می تواند با غایت و غایتمندی مطرح شده در دقیقه سوم نقد قوه حکم مرتبط باشد؟ در صورت تبیین ارتباط مذکور، نتیجه حاصل از این ارتباط چیست؟
    کلیدواژگان: کانت، زیبایی، غایت شناسی، غایت، غایتمندی
  • جمال عرب زاده *، کامبیز موسوی اقدم، شراره افتخاری یکتا صفحات 31-52
    خنده و طنز در جامعه فلاندر قرن شانزدهم، در زمینه های فرهنگی و تاریخی آن، جایگاه ویژه ای دارد و پیتر بروگل به عنوان یکی از بزرگترین نقاشان این دوره، این ویژگی جامعه اش را به نمایش می گذارد. بروگل نقاشی است متعلق به دور های که میان رنسانس و قرون وسطی قرار دارد و در سال 1604 م به عنوان بزرگ ترین هنرمند کمیک توصیف شده است. با این حال، ماهیت هنر بروگل چیزی فراتر از موضوع خنده است. برای رسیدن به درکی عمیق تر و به دست آوردن معنایی تازه تر از نقاشی های او باید آثار او در رابطه با زمینه فرهنگی ای که در آن ایجاد شده اند، مطالعه شوند؛ یعنی در رابطه با فرهنگ کارناوالی در جامعه فلاندر قرن شانزدهم. میخائیل باختین، زبانشناس روسی قرن بیستم، از شاخص ترین نظریه پردازانی است که به مفهوم خنده و ماهیت مکالمه در فرهنگ کارناوالی پرداخته است. پژوهش فوق حول این سوال شکل گرفته است که آیا نقاشی های بروگل به نسبت دیدگاه میخاییل باختین درباره فرهنگ قرون وسطی قابلیت انطباق دارد؟ بر این اساس آثاری از پیتر بروگل با تکیه بر دیدگاه ویژه باختین یعنی فرم، نمادهای کارناوالی و نیروهای زاینده در این پدیده با رویکردی تحلیلی تطبیقی مورد بررسی قرار گرفته است و در این راه از آثار تصویری، اسناد و منابع مکتوب بهره برده است. حاصل تحقیق نمونه هایی از انطباق عناصر شکل دهنده تفکر باختین با درو نمایه برخی آثار بروگل را در معرض نمایش قرار می دهد.
    کلیدواژگان: باختین، بروگل، کارناوال، رئالیسم گروتسک، منطق گفتگویی
  • سید محمدهادی موسوی رکنی * صفحات 53-61
    عینیت یا ذهنیت کیفیات زیباشناختی از دیرباز مورد توجه و پرسش فیلسوفانی بوده که در حوزه زیبایی شناسی اندیشیده اند. پیشینه چنین بحثی را می توان از رساله های افلاطون با تفکر عینیت گرایی زیباشناختی دنبال نمود و تا نقد سوم کانت به اوج قله ذهینت گرایی کیفیات زیباشناختی رسید. در واقع پرسش در باب عینیت یا ذهنیت مسائل زیبایی شناسی چنین خواهد بود: آیا کیفیات و ویژگی های زیباشناختی دارای حقیقت عینی و خارجی بوده و از این رو انتساب آن ها به اشیاء، صادق است یا آنکه چنین کیفیاتی ذهنی تلقی گشته و از فرد به فرد دیگری متفاوت خواهد بود. نظریه پردازی در این مسئله، یکی از چالش برانگیزترین بخش های زیبایی شناسی فلسفی است. فرانک سیبلی به عنوان یکی از فلاسفه تاثیرگذار قرن بیستم در حوزه زیبایی شناسی، با سوق دادن این بحث به حوزه عینیت رنگ ها، سعی می کند به جای بحث های بی انتها در باب عینیت یا ذهنیت کیفیات زیبایی شناسی، با تمسک به عینیت رنگ ها، عینیت کیفیات زیباشناختی را نیز به اثبات برساند. در این نوشتار سعی خواهد شد تا ضمن تبیین دقیق دیدگاه سیبلی، با نگرشی انتقادی به وی نگریسته و او را در بوته نقد بیازماییم و به این نتیجه برسیم که آیا سیبلی در عبور از اشکالات شکاکان و ذهنیت گرایان حوزه زیبایی شناسی موفق بوده است یا خیر. بر اساس یافته ها و نقدهای نگارنده این سطور، سیبلی در رهیافت خود برای هدفش شکست خورده است ولی تلاش او راهی موثر برای ورود فلسفه به زندگی بشر را فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: فرانک سیبلی، عینیت، ذهنیت، رنگ ها، کیفیات زیباشناختی
  • مهتاب مبینی *، امین شاه وردی صفحات 63-75
    در این جستار سعی شده است تا مفهوم «هنر» در اندیشه ایرانی بر اساس متن «مینوی خرد» مورد پژوهش قرار گیرد. از آنجا که برای پژوهش درباره چنین موضوعی، راه های گوناگونی وجود دارد، نخست ضرورت و شیوه به کار گرفته شده در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. در قسمت بعدی سعی شده است، رابطه «هنر» و «اخلاق» در رساله «مینوی خرد» در پرتو فرهنگ ایرانی مورد بررسی قرار گیرد. در قسمت دوم، بر اساس نتایج به دست آمده در بخش نخست به مقایسه این نتایج و دیدگاه افلاطون در زمینه رابطه میان هنر و اخلاق پرداخته شده است. در این بخش نشان داده ایم که در هر دو دیدگاه، هنر و اخلاق همواره با یکدیگر همراه هستند و رابطه تنگاتنگی دارند. با این تفاوت که در نزد افلاطون هنرمند از جایگاه رفیع خود در فرهنگ یونانی به زیر کشیده می شود اما در رساله «مینوی خرد» و بر اساس آموزه های ایرانی هنرمند دارای ارج باقی می ماند.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایرانی، هنر، اخلاق، رساله مینوی خرد، افلاطون
  • صبا لطیف پور * صفحات 77-94
    مانویت دینی است که آثار نوشتاری نسبتا فراوان، اما آثار منابع تصویری یا هنری معدودی از آن به جا مانده است. آثار هنری مانوی، با وجود کم تعداد بودن، آثاری مهم و در خور توجه به شمار می آیند. با داشتن شناخت نسبت به باورها و آموزه های مانوی و با بررسی تحلیلی آثار هنری مانوی، می توان بازتاب اندیشه های اصلی این دین را در هنری که تحت عنوان آن شکل گرفته است، مشاهده نمود. برخی عناصر اصلی باورهای مانوی در هنر مانوی، به وضوح نمایان هستند. آثار هنری مانوی نیز مانند هر اثر هنری دیگر بر اساس یک طرز تفکر خاص و برای بیان اندیشه ها و احساسات خاصی آفریده شده اند، و رمزگشایی و تفسیر آن ها بر اساس آموزه های مانوی برای یافتن معانی نهفته در پس آن ها، در جهت فهم هنر مانوی امری لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: مانویت، هنر، تاثیر، حکمت، اندیشه، باور
  • مهدی بهرامی * صفحات 95-105
    بحث مابعدالطبیعه و به طور کلی متافیزیک از جمله مسائل فلسفی است که در فلسفه اسلامی بسیار به آن پرداخته شده است و فیلسوفان مسلمان به این جنبه از فلسفه توجه بسیار زیادی داشته اند و اساس فلسفه خود را بر مباحث متافیزیکی یا مابعدالطبیعه و به تبع آن یکی از مهم ترین مسائل آن یعنی اثبات وجود خداوند قرار داده اند. لذا در فلسفه فیلسوفان مسلمان اثبات خداوند و به طور کلی مسائل مربوط به معرفت شناسی الهیاتی بسیار مهم بوده است. فارابی از جمله نخستین فیلسوفان مسلمان و معروف به معلم ثانی است که بر پایه مباحث ارسطویی، فلسفه اسلامی را از منظر خویش مدون ساخت. حال سوال این تحقیق این است که چه ارتباطی میان مباحث متافیزیکی فارابی و زیبایی شناسی وجود دارد؟ آیا در این فلسفه که مبنا و اساس آن متافیزیک و مابعدالطبیعه است زیبایی شناسی جایی خواهد داشت و اگر دارد جایگاه آن چگونه است؟ به طور قطع نمی توان مباحث زیبایی شناسی را از فلسفه فارابی حذف کرد برای این مهم نخست باید مبانی الهیاتی فلسفه فارابی را تشریح کرد و در مرحله بعد باید به سخنان فارابی درباره هنر و زیبایی و ارتباط آن با خداوند و عقل اول پرداخت. بر این اساس این تحقیق با روش تحلیل فلسفی به تبیین این ارتباط خواهد پرداخت و نحوه و چگوئی این ارتباط را روشن خواهد کرد.
    کلیدواژگان: فارابی، متافیزیک، مابعدالطبیعه، کمال، زیبایی
|
  • Mansoureh (Noshid) Mahmoudi Pages 7-20
    Gabriel Marcel is a contemporary French existential philosopher, dramatist, musician, theater and music critic.As he says his love for music and theater stems from his passionate interest in the individuality of beings and irresistible attractions of reality. In existential philosophy he opens the hope path to human beings; challenges the man and his situation in his dramas and searches a way for developing his thought in music. His mode of thinking is concrete and objective, and so conforms totally to the theater’s essence as a fully tangible art. Marcel’s plays do not provide answers but they do suggest paths of light for reflection whereby we might discover an authentic response to the challenge of the dramatic situation. Indeed, after the curtain falls spectators reflect on the questions raised not only in relation to the characters in the play but in relation to their own lives as well. It can even be said that reading his dramas provides a better ground to understanding his philosophic concepts. Introducing his works seems necessary as none of his dramas has been translated into Persian yet. While presenting his dramas this article is an inquiry about how Marcel’s philosophic terms are reflected in the themes of his dramatic works. Some of these terms include: death, presence, faith, creative fidelity, mystery and hope.
    Keywords: Gabriel Marcel, Existence, play, French Theatre, French philosophy
  • Saeed Hajrashidian *, Ali Salmani Pages 21-30
    One of Kant’s basic concern in the critique of judgment is teleology. Purpose as subject of investigation in Aristotle and his followers was completely put aside in the justification of world by the modern philosophers such as Descartes and Spinoza. Kant as the leader of modern philosophy in the Critique of Judgment again comes back to purpose and purposiveness. He believes that teleology is the principle of reflective faculty of judgment. This paper concerns with this problem that whether the concept of teleology، raised with metaphysical tint from the start، has any connection with purpose and purposiveness in the third moment or not? If this connection is proved، what will its results be?
    Keywords: Kant, beauty, teleology, purpose, purposiveness
  • Jamal Arabzadeh *, Kambiz Mousavi Aghdam, Sharareh Eftekhari Yekta Pages 31-52
    Irony and laughter had a special place in 16th century Flanders society, and Pieter Bruegel as one of the greatest painters of this era displays this quality of his society. Bruegel was a painter between the times of middle ages and the Renaissance. In 1604 he was portrayed as the greatest comic artist of his time; however, the nature of his art is something beyond the laughing subject and for reaching a deeper understanding and obtaining new meanings out of his works they must be studied in terms of cultural context – the carnival culture in 16th century Flanders – which they were made in. In this essay Mikhail Bakhtin’s points of view are used as a proper theoretical structure for surveying the works of Bruegel. Bakhtin’s theories cover various and widespread contexts and they have great richness. The focus of this essay is on Bakhtin’s notion and his special point of view toward the carnival and grotesque realism. Bakhtin’s carnival is the emanation of carnival spirit in cultural productions such as painting and literature. The main idea of Bakhtin’s work in carnival comedy and grotesque realism is to depict human body that relates to power disposal and rebirth in carnival. As Bakhtin says, carnivalesque is the primary result of native, local or public culture which people intend to and help by its formation. Accordingly, by surveying carnival forms and symbols, meaningful correspondence can be made between works of art like Bruegel’s and carnival literature of Bakhtin. As a result, research method used in this essay is an adaptive one and the analysis is done by using written the documents and sources.
    Keywords: Bruegel, Bakhtin, grotesque realism, dialogism
  • Seyyed Mohammad Hadi Musavi Rokni* Pages 53-61
    Aesthetics objectivity or subjectivity has always been a noteworthy philosophical problem for aesthetic philosophers during the history of thought. History of such a discussion could be pursued from Plato’s dialogues with aesthetics objectivity to Kant’s third critique which perches on top of aesthetics subjectivity. The question about aesthetics objectivity or subjectivity would be like this: if the aesthetics qualities have objective truth so is it true to attribute them to things or they are just subjective attributes being different among people? Theorizing about this is one of the most challenging discussion in philosophical aesthetics. Instead of endless disussions about aesthetics subjectivity or objectivity, Frank Sibley as an effective aesthetic philosopher in twentieth century tried to propell it to colors’ objectivity and to prove, on this basis, the objectivity of aesthetic qualities. In this paper while clarifying Sibley’s point of view, I will try to criticize his theory and to see if he was successful in gaining victory against sophists and subjectivists or not. Finally, it will be concluded that although Sibley has failed in proving the objectivity of aesthetic concepts, he has opened a way that can help people for importing philosophy in their life and that’s what really important.
    Keywords: Frank Sibley, objectivity, subjectivity, aesthetic terms
  • Mahtab Mobini *, Amin Shahverdi Pages 63-75
    In this paper, we try to research into concept of “Art” in Iranian culture based on “Minu ye xrad” essay. For this goal, first we explain the nessecity of this inquiry and then by indicating its method we describe the relation between art and ethics in “Minu ye xrad” essay. In second part of this study, we compare the result of the first part with Plato’s point of view. We show briefly that “Art” and “Ethics” are associated in “Minu ye xrad” essay and Plato’s view and this is by reason of special ontological view. A difference between “Minu ye xrad” essay and Plato’s point of view is the consideration of Artist’s position. In “Minu ye xrad” essay artist has an intermediate position, but in Plato’s point of view artist’s position is declined considerably.
    Keywords: Iranian culture, art, ethics, “Minu ye xrad” essay, Plato
  • Saba Latifpour * Pages 77-94
    Manichean is a religion with many written works and few remaning visual resources or art works. Although the manichean works of art are scarce in number, they are important and noteworthy works. Through obtaining adequate information about manichean beliefs and analysing manichean art, it is possible to observe the reflection of main ideas of the religion in its art. Some of the principal elements of the manichean beliefs are obviously visible in manichen art. Art works of the mentioned religion, as any other art work, have been created upon a specific idea to express particular thoughts and impressions, and decoding and interpreting them based on manichean doctrine to find the ideas behind them is a fundamental work in order to understanding manichean art.
    Keywords: Manichean, art, influence, wisdom, thought, belief
  • Mehdi Bahrami * Pages 95-105
    The issue of metaphysics is one of the important problems in philosophy and especially in Islamic philosophy. Practically, all of muslim philosophers pay more attention to this aspect of philosophy which is also very famous in the Middle East and ancient philosophy. The metaphysics is a basis for many theories in Islamic philosophy because of Good’s pivotal place in this philosophy. In fact, God, i.e epistemology of God, is an important subject in Islamic philosophy and the study of God and its issues have been always regarded as a part of metaphysics in Islamic philosophy. Farabi is one of Muslim philosophers who is known as the Second Teacher. He formulated his Islamic philosophy on the basis of Aristotle’s philosophy. In this paper, I want to study metaphysical theory of Farabi and his theory of beauty and describe the relationship between them by method of philosophical analysis. Whereas Farabi expresses intellectual beauty as something that refers to intelligible world, it seems that there are deep linking between beauty and metaphysics. In addition, when God as one part of metaphysics is regarded as the beautiful existence in his theory of beauty, how can we separate metaphysics and beauty in philosophy of Farabi?
    Keywords: Farabi, metaphysics, beauty, perfection