فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1393)

مجله پژوهش های برنامه درسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریدون شریفیان صفحات 1-22
    موضوع این مقاله بررسی جدال های پارادایمی در برنامه درسی و تحلیل ادعای پاینار مبنی بر جابجایی پارادایم است. پس از مقدمه، منازعه های پارادایمی در برنامه درسی تشریح شده تا نسبت آن ها با ادعای جابه جایی پارادایم مشخص و زمینه برای بحث پیرامون این ادعا فراهم شود. در این راستا سه موضع گیری شامل: الف) دیدگاه حامی وجود پارادایم برنامه درسی، ب) دیدگاه معتقد به نبود پارادایم برنامه درسی یا پذیرش یک تلقی خاص و ج) دیدگاه محافظه کار درباره بود یا نبود پارادایم برنامه درسی معرفی گردیده است. در ادامه، موضع پاینار درباره جابه جایی پارادایم در برنامه درسی مطرح شده، ضمن معرفی تلاش های اصلی وی و بعضی نومفهوم گرایان برای اثبات جابه جایی پارادایم، استدلال های این گروه نقد و تحلیل شده است. تلاش های پاینار و نومفهوم گرایان عبارت اند از استناد به تاریخ علم برای اثبات جابه جایی پارادایم از نظر تامس کهن، معرفی سنت گرایی به عنوان پارادایمی به حاشیه رانده شده و همچنین تولید آثار مکتوب و به طور خاص کتاب نظریه پردازی برنامه درسی. نقد و بررسی تلاش ها به این نتیجه منتهی شده است که با وجود اهمیت و نقش برجسته نهضت نومفهوم سازی، به دلایلی نمی توان آن را در معنای مورد نظر تامس کهن مصداقی از جابه جایی پارادایم دانست. در بخش پایانی، از منظری غیر از جابه جایی پارادایم به نومفهوم سازی برنامه درسی نگریسته شده و ماهیت آن معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، نومفهوم سازی، پارادایم، جدال های پارادایمی، جابه جایی پارادایم
  • مهدی ابوالقاسمی نجف آبادی، ام کلثوم میرالی رستمی، علی اکبر شیخی فینی صفحات 23-35
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر استفاده از روش تدریس یادگیری مشارکتی جیکساو بر احساس تعلق به مدرسه در بین دانش آموزان دبیرستانی شهرستان نجف آباد می باشد. این تحقیق از نوع تحقیقات شبه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش است. جامعه ی این تحقیق شامل کلیه دبیرستان های شهرستان نجف آباد (18 دبیرستان) در سال تحصیلی90-91 است. به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 2 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب و از بین این دو دبیرستان چهار کلاس به عنوان نمونه به تصادف انتخاب شدند. برای اندازه گیری احساس تعلق به مدرسه از پرسشنامه ی احساس تعلق به مدرسه بتی، بری و وات(2005) استفاده شده است. روایی محتوایی این پرسشنامه به وسیله ی متخصصان تایید شده است و پایایی این ابزار به روش آلفای کرانباخ77/ 0به دست آمده است. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شده است. نتایج این پژوهش بیان کننده این است که استفاده از روش یادگیری مشارکتی جیکساو دارای تاثیر معنادار در سطح 05/ 0بر احساس تعلق به هم سالان، مشارکت در مدرسه و مشارکت در جامعه می باشد. همچنین استفاده از روش یادگیری مشارکتی جیکساو در این پژوهش باعث افزایش نمره کل محاسبه شده بر احساس تعلق به مدرسه در سطح 05/0 می باشد.
    کلیدواژگان: احساس تعلق به مدرسه، روش تدریس یادگیری مشارکتی جیکساو، دانش آموزان دوره متوسطه، شهرستان نجف آباد
  • مهدی محمدی، رحمت الله مرزوقی، رضا ناصری جهرمی، هادی رحمانی صفحات 37-60
    هدف کلی از انجام این پژوهش، ارزیابی تناسب محتوای برنامه درسی تجربه شده دوره کارشناسی رشته های مدیریت (بازرگانی و صنعتی) با ویژگی های مدیر اسلامی بود. این پژوهش، جزء طرح های ترکیبی، از نوع اکتشافی متوالی و مدل ابزارسازی بود. جامعه آماری شامل تمامی استادان و تمامی دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی رشته های مدیریت بازرگانی و مدیریت صنعتی دانشگاه شیراز، در سال تحصیلی 91- 92 بوده است. در مرحله کیفی؛ با استفاده از روش نمونه گیری اشباع نظری، تعداد 25 نفر از استادان به عنوان آگاهی دهندگان کلیدی (خبرگان) انتخاب و پس از انجام مصاحبه ساخت مند با آنان، ویژگی های مدیر اسلامی مورد تایید قرار گرفت. در مرحله کمی؛ ابتدا این معیارها در اختیار 30 نفر از استادان یادشده قرار گرفت که مشخص نمایند تا چه حد برنامه درسی تجربه شده این دو رشته باید ویژگی های مدیر اسلامی را در دانشجویان ایجاد نمایند. میانه نظرات آنان به عنوان سطح مطلوب درنظر گرفته شد. سپس با استفاده از روش کل شمار، تعداد 119 نفر از دانشجویان به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسش نامه بین آنان توزیع گردید. نتایج نشان داد که میزان تناسب محتوای برنامه درسی تجربه شده در رشته های گروه مدیریت با ویژگی های مدیر اسلامی، کمتر از سطح مطلوب مورد نظر استادان است. همچنین مشخص گردید که بین تناسب محتوای برنامه درسی تجربه شده ی رشته های این گروه با ویژگی های مدیر اسلامی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، برنامه درسی تجربه شده، مدیریت بازرگانی، مدیریت صنعتی، دانشگاه شیراز، مدیر اسلامی
  • مرتضی بینش، نرگس کشتی آرای، علیرضا یوسفی، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 61-84
    هدف از انجام این تحقیق، توصیف، تبیین و تفسیر تجارب زیسته ی دانش آموزان از مدرسه است. شرکت کنندگان در این پ‍‍ژ‍وهش دانش آموزان دختر و پسر دبیرستان های شهرستان سبزوار بودند که با روش نمونه گیری هدف مند متجانس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته، نقاشی، دفترچه خاطرات بود. مصاحبه ها تک تک انجام می گرفت و کدگذاری می گردید که بعد از چهاردهمین مصاحبه اطلاعات به حد اشباع رسید و اطلاعات جدید به دست نیامد ولی برای اعتبار بخشی تا بیست و دو نفر ادامه پیدا کرد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات روش کدگذاری موضوعی بود. برای تعیین اعتبار یافته ها از روش سه سوسازی و روایی بازسازی واقعیت و برای افزایش پایایی پژوهش مصاحبه ها با یک برنامه ی قبلی در یک فضای مناسب و رعایت شرایط مصاحبه با راهنمای های لازم و به دور از سوگیری و اعمال نظر خاص انجام می گرفت. نتایج به دست آمده در سه مقوله اصلی(مدرسه تصوری، مدرسه تعاملی(واقعی) و مدرسه ایده آل) دسته بندی شدند. یافته ها بیانگر آن بود که دانش آموزان قبل از مدرسه گاه تصویر مثبت به خاطر انتظار سواددار شدن و زندگی با دوستان و گاه تصویر منفی به خاطر جدایی از والدین و ترس از مدرسه و گاه تصویر مبهم داشته اند. تجربه ی زیسته ی دانش آموزان از مدرسه نشان داد که آن ها مدارس امروزی را غیرصمیمی، خشک و با یک نگاه حاکم و محکوم که محتوای زیاد و غیرکاربردی را به صورتی صرفا مکانیکی آموزش می دهد، معرفی کردند. آنان مدارس ایده آل خود را دارای ویژگی هایی چون آزادی، نزدیک بودن به زندگی واقعی، شاد، انعطاف پذیر با روابط والدینی دانستند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی تجربه شده، مدرسه تصوری، مدرسه تعاملی، مدرسه ایده آل
  • علی اکبر خسروی، محمود نیکان صفحات 85-101
    هدف از این پژوهش مقایسهی دو روش تدریس بدیعهپردازی و سخنرانی در پرورش خلاقیت دانشآموزان ابتدایی در درس هنر بود. برای انجام این بررسی 50 دانشآموز به صورت تصادفی از بین کلیهی دانشآموزان ابتدایی مدارس پسرانه شهرستان علیآبادکتول انتخاب و در دو گروه 25 نفری کنترل و آزمایش گمارده شدند. روش پژوهش از نوع آزمایشی (پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل) بود. برای اندازه گیری خلاقیت از (آزمون خلاقیت تصویری تورنس فرم ب) و برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون T و نرمافراز SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین میانگین نمرات خلاقیت دانشآموزانی که با روش بدیعهپردازی آموزش میبینند و دانشآموزانی که با روش سخنرانی آموزش میبینند، تفاوت معنا داری وجود دارد. همچنین بین دو گروه در چهار عامل سیالی، انعطاف پذیری، اصالت و بسط تفکر تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بدیعه پردازی، خلاقیت، سخنرانی، سیالی، انعطاف پذیری، اصالت و بسط تفکر
  • فرزانه واصفیان، سیمین نقش صفحات 103-116
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی راهبردهای خودنظم بخش و پیشرفت ریاضی دانش آموزان مدارس سنتی و هوشمند و مقایسه رابطه این دو متغیر در دانش آموزان دو مدرسه است. به این منظور 400 دانش آموز ابتدایی شهر اصفهان به روش تصادفی طبقه ای متناسب با حجم از نواحی پنج گانه آموزش و پرورش شهر اصفهان انتخاب شدند و به پرسش نامه ای متشکل از سوالات خرده مقیاس راهبردهای خودنظم بخش میلر و همکاران(1996) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که در عملکرد تحصیلی دانش آموزان مدارس سنتی و هوشمند تفاوت معناداری وجود نداشت ولی میزان استفاده دانش آموزان مدارس هوشمند از راهبردهای خودنظم بخش بالاتر بود همچنین در مدارس هوشمند راهبردهای خود نظم بخش رابطه بیشتری با عملکرد تحصیلی در این دانش آموزان داشت.
    کلیدواژگان: یادگیری خودنظم بخش، پیشرفت تحصیلی، مدارس عادی، مدارس هوشمند
|
  • Fereydoon Sharifian Pages 1-22
    The main point of this paper is to investigate the paradigmatic struggles in curriculum and analysis of Pinar claim that paradigm shift has occurred. After the introduction, paradigmatic conflicts in curriculum are described to determine their relationships to the claim of a paradigm shift and to provide ground for disputing this claim. In this area there are three positions. a) the view that supports the curriculum paradigm, b) the view that believes there is no paradigm of curriculum or accepts a particular conception, c) the conservative view about the presence or absence of curriculum paradigm. Then Pinar perspectives about paradigm shift in curriculum is presented and in addition to the introducing efforts by Pinar and some reconceptualists demonstrate the paradigm shift, their arguments have been criticized. Pinar and reconceptualists efforts are: referring to the history of science to prove a paradigm shift from the perspective of Thomas Kuhn; introducing the traditionalism as a paradigm that has been marginalized; and production of written works specially Curriculum Theorizing. The reflection on efforts have led to the conclusion that for various reasons reconceptualization of curriculum cannot be an example of a paradigm shift in the sense of Thomas Kuhn. Finally from other perspectives reconceptualization of curriculum is viewed and its nature is presented.
    Keywords: curriculum, Reconceptualization, Paradigm, Paradigmatic struggles, Paradigm shift
  • Mahdi Abolghasemi, Omekolsoom Rostami, Aliakbar Shikifini Pages 23-35
    The aim of this study is to investigate effect of cooperative learning on school connectedness among high school students. The method of this study is quasi-experimental with pretest- posttest and control group. For this reason 135 student were selected using cluster sampling method among high school students at Najaf Abab schools. Betty, Bery and Watt questionnaire were used to measure school connectedness. The validity of this instrument was confirmed by proficient s and for measuring reliability Alpha Method was used. Data was analyzed by Ancova. The results indicate that using cooperative learning in experimental group influences school connectedness in compression with traditional classroom.
    Keywords: school connectedness, cooperative learning
  • Mehdi Mohammadi, Rahmatollah Marzooghi, Reza Naseri Jahromi, Hadi Rahmani Pages 37-60
    The purpose of this study was an assessment of undergraduate management diciplinaries (commercial & industrial) experience curriculum content congruence with islamic manager standards. This research was instrument development sequential exploratory mixed method. Statistical population was consists of all faculties and bachelor course students of Shiraz University's commercial and industrial management in 91-92 academic year. In QUAL, selected 25 facilties using by saturation sampling as key experts then Islamic manager standards were confirmed after structured interview. In QUAN, firstly this standards shared to 30 faculties to determine how much commercial and industrial management experienced curriculum must be develop Islamic manager standards in students. Mode of their answers was considered as desired level. Then 119 students were selected with total number sampling method and questionnaires were distributed them. The resulted showed: commercial and industrial management experienced curriculum content congruence with islamic manager standards were less than desired level of faculties view point and there are not significant different between commercial and industrial management experienced curriculum content congruence with islamic manager standards.
    Keywords: Assessment, experienced curriculum, Commercial Management, Industrial Management, Shiraz University, Islamic Manager
  • Morteza Binesh, Narges Keshtiaray, Alireza Yousefi, Mohammad Hoseyn Yarmohammadian Pages 61-84
    The purpose of this study was to explain, describe and interpret lived experiences of students. The method of research was phenomenological research. Participants of the study were male and female selected from high school students in sabzevar based on purposive homogenous sampling. Data collection instruments, included semi-structured interviews, drawings, diaries, It should be mentioned that the interviewees were interviewed one at a time and they were coded. After interviewing 14 participants, the research reached saturation and he felt confident that additional data didnt develop, but for dependability purposes 22 subjects were interviewed. For both levels triangulation and construct validity were taken into account and for increasing reliability the interviews were conducted, in an appropriate environment, with pre prepared plans. The suitable conditions of the interviews were carefully considered and all interviews were conducted without any bias. The findings of the current study revealed that before the children went to school they sometimes had positive attitudes toward schools and these positive attitudes were mainly resulted from the fact that by going to school they become educated and can live with their friends. But they sometimes developed negative attitudes and the cause of these negative attitudes was that they were afraid of going to school. Also, it should be mentioned that students at times had ambiguous and unclear mental images toward schools. The lived experiences of students indicated that they, now days, consider schools as a strict discipline place. Moreover, schools are seen as a place where teachers teach too much stuff and content, that are impractical, mechanically. From the student's viewpoints, schools are places where students can live freely, flexibly, and happily. They also should be valued highly.
    Keywords: experienced curriculum, imagination school, interactive school, ideal school
  • Ali Akbar Khosravi, Mahmood Nikan Pages 85-101
    The purpose of this study was comparing two methods of teaching: synectisc, lecturing in developing students’ creativity in the art class. In this study 50 students were selected randomly from the students of primary schools of Aliabad city in 1388-1389; the selected students were divided into two groups consisting of 25 students: students control and experimental group. The method of research was based experimental type (pre - test and post – test) with control and experiment groups. To measure the creativity, the photographic creativity test was applied. For analyzing the data the T. test and SPSS software, was used. The results of this research indicate that the average of creativity scores of students who were taught with synectisc methods were different from those of students were taught with lecturing method.
    Keywords: synectisc, creativity, lectures, fluency, originality, elaboration of thought
  • Farzaneh Vasefian, Simin Naghsh Pages 103-116
    The purpose of this article is compare self regulated learning and achievement of students of tradition and smart school and compare relationship between two variables. 400 primery students selected with Hierarchical clusterfrom 5 district of Isfahancitys education and answerd to questionare of self regulated learning Miller and et (1996). Methods Compared-cause results showed that there is not different between tradition and smart school in achievement but self regulated of smart schools students is more than traditions schools students. Also the relationship between self regulated learning and achievement of smart schools students is more than tradition schools students. So self regulated learning can improve achievement that smart schools were success in this field.
    Keywords: Achievement, Ordinary schools, Smart school, Self regulated learning