فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 15 (بهار 1394)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 15 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • راضیه تیموری، شهریور روستایی صفحات 1-12
    اهمیت فضای سبز در داخل شهرها به حدی است که در بین 5 کاربری مهم شهری از آن یاد می شود. پارکهای محله ای از جمله فضاهای سبز شهری می باشند که در جهت روح بخشی به محله های شهری و در نتیجه زندگی مفرح شهری کمک شایانی می نمایند. در این میان سازگاری کاربری ها نسبت به همدیگر و تناسب آنها با یکدیگر در جهت رفاه حال همشهریان و نیز ارائه بیشتر و بهتر خدمات شهری جای بسی تامل را داراست.
    در این پژوهش با استفاده از ماتریس سازگاری، و نیز با استفاده از تحلیلهای نرم افزار GIS، همجواری های پارکهای محله ای منطقه 2 شهرداری تبریز مورد بررسی قرار می گیرد، تا ضمن بررسی چگونگی توزیع آنها در وضع موجود، درجه سازگاری و ناسازگاری و نیز مطلوبیت همجواری های هر کدام از پارکها مشخص شود. نتایج حاصله نشان دهنده این هست که 4/36 درصد از پارکهای محله ای محدوده مورد مطالعه با کاربری های همجوار خود کاملا سازگار می باشند. همچنین در این مقاله سعی شده است تا مطلوبیت همجواری های پارکهای محله ای محدوده مورد مطالعه نیز در قالب سه نوع کاربری عمده شهری (مسکونی، آموزشی و معابر اصلی) که سازگاری بیشتری با موضوع مورد مطالعه دارند، مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته و تناسب پارکهای محله ای در رابطه با نزدیکی به این سه کاربری مهم نیز مورد بررسی قرار گیرد. بررسی ها نشانگر این مطلب هستند که همجواری پارکهای محله ای محدوده مورد مطالعه با کاربری های عمده شهری در حد نسبتا مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: سازگاری، مطلوبیت، همجواری، پارک محله ای، GIS
  • پگاه ایزدی، عیسی ابراهیم زاده، سالار کهزادی صفحات 13-25
    هر منطقه با توجه به پتانسیلها و امکانات موجود خود می تواند در مسیر توسعه قرار گیرد و اولین قدم برای توسعه یک منطقه، توسعه اقتصادی آن است. بر این اساس، با توجه به هدف عمده گردشگری که تولید درآمد و جذب سرمایه برای منطقه است، نقش راهبردی و کلیدی گردشگری در توسعه منطقه ای نمایان می گردد. هدف اصلی این پژوهش آن است تا با استفاده از تلفیق مدل SWOT و ANP راهبردهای توسعه پایدار طبیعت گردی در استان کردستان را ارائه و به اولویت سنجی آن بپردازد. این پژوهش از نوع کاربردی و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. نتایج حاصل از تحلیل یافته های این پژوهش نشان می دهد که وجود نگرش مثبت جامعه نسبت به گردشگری (476/ 0)، کمبود یا ضعف حمایتهای دولتی از بخش خصوصی (411/ 0)، افزایش تمایل به انجام فعالیتهای گردشگری و به ویژه فعالیت های اکوتوریستی و قابلیت بالقوه استان کردستان در این زمینه (434/ 0) و هدفمندکردن یارانه ها و در نتیجه آن افزایش قیمت مواد سوختی و تاثیر آن بر جریان سفر و گردشگری (476/ 0) به ترتیب از مهمترین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدها می باشد. نهایتا نتایج اولویت سنجی راهبردها با استفاده از مدلANP نشان می دهد که توجه به راهبردهای تدافعی(WT) در برنامه ریزی راهبردی توسعه پایدار اکوتوریسم کردستان از اولویت برتر برخوردار است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه پایدار، طبیعت گردی، مدل سوات، کردستان
  • اکبر شربتی صفحات 43-59
    امروزه صنعت گردشگری به عنوان صنعتی نوپا با ویژگی های بارز و منحصربه فرد، بخش مهمی از فعالیت های اقتصادی کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه را به خود اختصاص داده است. استان گلستان با داشتن طبیعت زیبا، سرسبز و چشم اندازهای منحصربه فرد، دارای بیش از 350 جاذبه طبیعی متنوع و ارزشمند بوده، از این لحاظ یکی از قطب های اکو توریسم در شمال کشور ایران است. این استان به عنوان بخشی از سرزمین پهناور ایران، سابقه تاریخی درخشان داشته، مرکز اصلی شکل گیری تمدن آریایی در شمال ایران بوده است. در این محدوده جغرافیایی بیش از 1100 اثر و یادمان های تاریخی وجود دارد و بهره گیری از این قابلیت های ارزشمند و متنوع در صنعت گردشگری به مثابه منابع اقتصادی اهمیت دارند. هدف از این پژوهش، بررسی نقش گردشگری در توسعه اقتصادی استان گلستان است. پژوهش از نوع کاربردی و روش تحقیق آن نیز که بر پژوهش موردی استوار است، توصیفی – تحلیلی است. جامعه آماری در این تحقیق کارشناسان و صاحب نظران سازمان ها و موسسات دولتی و خصوصی فعال در حوزه گردشگری استان گلستان است. حجم نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران 195 نفر برآورد شد. شیوه نمونه گیری، نمونه گیری هدفمند (در دسترس) بوده است. ابزار سنجش در این تحقیق پرسشنامه توام با مصاحبه بوده و برای آزمون روایی و اعتبار ابزار سنجش از ضریب آلفای کرون باخ استفاده شده است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss و برای اثبات فرضیات از آزمون کای اسکوئر (خی دو) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که گردشگری در ایجاد و توسعه اشتغال، افزایش میزان سرمایه گذاری، ارتقای سطح درآمد و بهبود شاخص های کیفیت زندگی مردم استان گلستان تاثیر مثبت و موثر دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، جاذبه های گردشگری، توسعه اقتصادی، اشتغال، استان گلستان
  • رضا مختاری ملک آبادی، نفیسه مرصوصی، سیدعلی حسینی، محمد غلامی صفحات 61-79
    شهر اصطلاحی است که از ترکیب جمعیت، انواع فعالیت و کاربری ها در یک بستر جغرافیایی معنا و مفهوم می یابد. در میان انواع شهرهای موجود، نوع خاصی از شهرها وجود دارد که با اصطلاحاتی نظیر شهرهای معدنی، منبع - پایه و استخراجی شناخته می شوند. این نوع شهرها، مربوط به سکونتگاه هایی است که از استخراج منابع معدنی شکل گرفته و به تدریج به عنوان یک شهر گسترش یافته و تکوین پیدا می کنند. چهارچوب برنامه ریزی راهبردی با توجه به ویژگی های خود و توجه به مجموعه شرایط اقتصادی، اکولوژیکی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی، ابزاری مناسب برای طراحی و تدوین راهبردهای توسعه پایدار در شهرهای استخراجی می باشد. شهر ساحلی عسلویه در جنوب ایران و در کرانه ی شمالی خلیج فارس را می توان نمونه ای از شهرهای کوچک اندام استخراجی دانست که در مدتی کوتاه و متاثر از فعالیت های مرتبط با استخراج، پالایش و صدور انرژی گاز، از منطقه ای روستایی و کمتر شناخته شده به کانون فعالیت های عظیم انرژی- صنعتی و متاثر از این فعالیت ها، به شهری مهم و اثرگذار در عرصه اقتصاد ملی تبدیل شده است. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل برنامه ریزی راهبردی در قالب مدل SWOT و ماتریس کمی سازی برنامه ریزی راهبردی (QSPM)، راهبردهای مختلف برای برنامه ریزی توسعه پایدار شهر استخراجی عسلویه، شناسایی و از میان آن ها بهترین راهبرد انتخاب و متناسب با آن، راه کارهای لازم تدوین شده است. ارزیابی وضعیت موجود توسعه پایدار شهر عسلویه نشان می دهد که راهبرد تنوع به عنوان اصلی ترین سناریوی قابل تاکید و توجه برای این شهر با تخصیص مجدد منابع برای بهره گیری از نقاط قوت و فرصت ها برای تعدیل یا رفع تهدید های فراروی شهر می باشد.
    کلیدواژگان: شهرهای استخراجی، تحلیل راهبردی، مدل SWOT، ماتریس QSPM، شهر استخراجی، ساحلی عسلویه
  • سحر عابدیان، عبدالرسول سلمان ماهینی، افشین علیزاده، نعمت الله خراسانی صفحات 81-94
    همزمان با رشد و توسعه ی پایدار و تحولات اساسی در امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نقش حائز اهمیت شبکه راه ها به عنوان یکی از بخش های مهم و زیر بنایی در توسعه بیشتر نمایان می گردد، علاوه بر این که منابع و استعداد های با لقوه سرزمین را بارور و زمینه ی رشد و شکوفایی را فراهم می نماید. در این راستا برای نیل به اهداف توسعه پایدار از تکنیک های GIS در تعیین مسیر بهینه استفاده گردید. بدین نحو که ابتدا تمام پارامتر های موثر در تعیین مسیر شامل: شیب، ارتفاع، کاربری اراضی، زمین شناسی، فرسایش، زمین لغزش، فاصله از گسل، فاصله از مناطق حفاظت شده، فاصله از سطح آب های زیر زمینی و سطحی، فاصله از مراکز شهری و روستایی و فاصله از جاده و راه آهن و زیر ساخت ها از تصاویر ماهواره ای و نقشه های پایه استخراج گردید و به شکل لایه های اطلاعاتی در محیط GIS به منظور تولید نقشه هزینه ارزش گذاری و ترکیب گردیدند. سپس با استفاده از الگوریتم کوتاه ترین مسیر اقدام به تعیین مسیر گردید و مسیر های طراحی شده با استفاده از روش نزدیکی به حد ایده آل مقایسه گردیدند و در نهایت مسیر بهینه با استفاده از این روش به علت قرارگیری در شیب مناسب و نزدیکی به مراکز اقتصادی و دوری از گسل انتخاب گردید. همچنین به منظور بررسی صحت مسیر تعیین شده با استفاده از روش تصادفی اقدام به طراحی 30 مسیر گردید که در این روش به معیارها هیچ گونه وزنی تعلق نمی گیرد و این نتیجه حاصل شد که در صورت استفاده نکردن از روش های ارزیابی چند معیاره٬ مسیر مورد نظر از مناطق ممنوعه می گذرد که این مسئله باعث افزایش هزینه های محیط زیستی و اقتصادی ناشی از استقرار ناموزون آن می گردد.
    کلیدواژگان: مسیر بهینه، فرآیند نزدیکی به حد ایده آل، نقشه هزینه، الگوریتم کوتاه ترین مسیر
  • حسن احمدی، یاسر رمضان نژاد، ابراهیم خلیفه، احدالله فتاحی صفحات 95-108
    امروزه سرمایه اجتماعی، نقشی بسیار مهم تر از سرمایه فیزیکی و انسانی در سازمان ها و جوامع ایفا می کند. بدون سرمایه اجتماعی، پیمودن راه های توسعه، ناهموار و دشوار می شوند. سرمایه اجتماعی، از مقولات اجتماعی بسیار مهم است که هم چون شاخص های مهم اقتصادی از جمله تورم و تولید ناخالص ملی در میزان اشتغال و توسعه یافتگی کشورها نقش بزرگی را ایفا می کند. با توجه به اهمیت و نقش موثری که سرمایه اجتماعی، می تواند در توسعه روستایی داشته باشد، این پژوهش به دنبال سنجش سرمایه اجتماعی در سکونتگاه های روستایی در دهستان اسالم می باشد. روش پژوهش کمی است، که از مدل های کمی استفاده شده است. برای سنجش و اولویت بندی سرمایه اجتماعی در سطح روستاهای دهستان اسالم از 25 شاخص در چهار بعد انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و آگاهی اجتماعی استفاده شده است. چهار بعد، از طریق پرسشنامه AHP وزن دهی شده است. در این راستا، فازی به عنوان روش تصمیم-گیری چند متغیره برای اولویت بندی استفاده شده است. طیف پاسخ هر سوال مقیاس پنج طیفی لیکرت بود. برای هر گزینه (خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم، خیلی کم) یک تابع عضویت مثلثی، که به ترتیب با مقادیر فازی(100، 70، 40)، (90، 60، 30)، (80، 50، 20)، (70، 40، 10) و (60، 30، 0) نشان داده شده اند، اقدام گردید تا ماتریس فازی شاخص ها به دست آید. نتیجه حاصل از بررسی نشان می دهد که در میان روستاهای دهستان اسالم به ترتیب روستاهای کله سرا و ترک محله با امتیازات 0.099 و 0.217 بالاترین میزان سرمایه اجتماعی و روستاهای میانده و نارنجدول به ترتیب با 0.442 و 0.433 پایین ترین میزان سرمایه اجتماعی برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سکونتگاه های روستایی، تکنیک فازی، دهستان اسالم
  • علی اکبر عنابستانی، محمد جواد خوش چهره صفحات 109-128
    با وقوع تحولات ساختاری در زمینه گردشگری در سطح کشور و به ویژه رواج گردشگری در نواحی روستایی پیرامون شهرهای بزرگ، احداث خانه های دوم یا خانه های تعطیلات با هدف گذران اوقات فراغت در روستاهای ییلاقی کشور آغاز شده است. ناحیه مورد مطالعه با برخورداری از موقعیت ممتاز طبیعی و بوم شناسی و با توجه به نزدیکی به کلان شهر مشهد پذیرای بسیاری از گردشگران خانه های دوم در محیط های روستایی است. در این مقاله تلاش شد تا آثار اجتماعی ناشی از حضور گردشگری خانه های دوم در سکونتگاه های روستایی شهرستان بینالود مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است. جامعه آماری تحقیق 14 روستای دارای بیش از 50 خانه دوم است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی و با روش نمونه گیری (کوکران) از سطح 255 خانوار نمونه منطقه و 238 گردشگر خانه دوم جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که گسترش این پدیده در روستاهای مورد مطالعه با تضاد و دوگانگی بین دو جامعه، الگوبرداری ساکنان بومی از گردشگران، ناهنجاری های اجتماعی و... اثرات منفی و با تاثیرات مثبت فرهنگی ساکنان خانه های دوم بر ساکنان بومی، افزایش اعتمادپذیری ساکنان بومی، و احساس امنیت اجتماعی آنان و غیره تاثیرات مثبتی را در بعد اجتماعی در پی داشته است، به طوری که نتایج آزمون های تی و لون تفاوت معناداری را بین نظرات روستاییان و گردشگران خانه های دوم نشان می دهد. متغیر گردشگری خانه های دوم 9/16 درصد تغییرات اجتماعی در زندگی روستاییان را تبیین می نماید. با توجه به پیامدهای این پدیده بر نواحی روستایی لازم است برای قرارگیری بندهای قانونی در شرح وظایف دهیاری ها و بخشداری ها جهت شفافیت برخوردهای مسوولین ذی ربط در رابطه با مسایل خانه های دوم و استفاده از روش های کیفی جهت شناخت عمقی تر مسئله در منطقه پژوهش هایی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اعتمادپذیری، جاذبه های گردشگری، الگوبرداری، احساس امنیت اجتماعی، بینالود
  • حسین حسینی خواه، مسعود تقوایی، جبار علیزاده اصل صفحات 129-148
    فرآیند استراتژی توسعه ی شهری به عنوان نظریه ای، رویه ای- محتوایی و به عنوان رویکردی نوین در برنامه ریزی شهری توسط سازمان ائتلاف شهرها در سال 1999 با هدف کاهش فقر، توسعه ی پایدار و ارتقای مشارکت و ایجاد حکمرانی خوب شهری مطرح گردید. در این میان یکی از محورهای اساسی CDS رویکرد محله محوری و توجه به محلات شهری بوده است. پژوهش حاضر با هدف استراتژی توسعه ی شهری با تاکید بر توانمندسازی محله ی اکبرآباد یزد می باشد. رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و جامعه ی آماری تحقیق کل کاربری های (1090) موجود در محله ی اکبرآباد است. روش پژوهش به صورت میدانی با استفاده از پرسش نامه ی محقق ساخته می باشد و برای تحلیل و پردازش داده ها و برآورد کمبود سرانه کاربری های موردنیاز از سیستم اطلاعات جغرافیایی و برای تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید از مدل کیفی SWOT استفاده شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد بین سرانه ی کاربری ها در وضع موجود با سرانه ی استاندارد در مقیاس محله ای اختلاف وجود دارد و هم چنین محله اکبرآباد با چالش ها و مشکلات زیادی روبرو است که از مهم ترین این چالش ها می توان به وضعیت نامناسب و در حال تخریب کاربری ها، نفوذناپذیری کوچه ها و معابر، از بین رفتن هویت محله ای و غیره اشاره کرد. در پایان برای ارتقای سطح کیفی محله، با توجه به کمبود بعضی کاربری ها در سطح محله و با توجه به سرانه ی استاندارد جهانی، کاربری هایی پیشنهاد و هم چنین راه کارهایی ارائه شد.
    کلیدواژگان: استراتژی توسعه شهری، توانمند سازی محلات، SWOT، محله اکبرآباد
  • مجید ابراهیمی، محمود حبیب اللهیان، ابوالقاسم امیراحمدی، محمدعلی زنگنه اسدی، حمید نژاد سلیمانی صفحات 149-162
    ناپایداری شیب در اراضی کوهستانی پر شیب، مشکل اصلی مدیران اراضی در سرتاسر جهان است که موجب خسارت های مالی و جانی در جاده ها می شود. مطالعه ویژگی های این دامنه ها و تحلیل پایداری آنها در شناسایی و شناخت کامل تر نقش آنها در پدیده زمین لغزش از راه های ارزیابی خطر این پدیده در حوضه های آبخیز است. هدف از این پژوهش بررسی نقش جاده سازی در وقوع لغزش های سطحی در دامنه های طبیعی با استفاده از مدل پایداری دامنه می باشد. در این پژوهش در ابتدا 7 دامنه لغزشی مشرف به جاده تعیین گردید، سپس تمامی پارامترهای مدل تحلیل پایداری شیب که شامل: cs: چسبندگی خاک، cr: چسبندگی ریشه، φ: زاویه اصطکاک داخلی خاک، γd: چگالی خاک و γw: چگالی مرطوب خاک می باشند با مطالعات میدانی، نمونه برداری از خاک و تجزیه و تحلیل توپوگرافی دامنه ها استخراج و برای تعیین ضریب پایداری (FS) دامنه ها، این پارامترها در مدل تحلیل پایداری شیب وارد و میزان (FS) برای هر دامنه مشخص شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مدل تحلیل پایداری دامنه در تعیین عدم پایداری در دامنه هایی که تحت تاثیر جاده سازی دچار لغزش می شوند کارایی خوبی دارد زیرا در دامنه های لغزشی میزان ضریب پایداری کمتر از یک به دست آمده است. همچنین جاده سازی در دامنه هایی با شیب تندتر (بیش از 17 درجه) باعث کاهش پایداری دامنه ها می شود. با استفاده از این مدل می توان دامنه های ناپایدار را شناسایی و نوع عملیات حفاظتی را برای افزایش ضریب پایداری مشخص نمود. به طوری که عملیات میخ کوبی در دامنه شماره 5، با موقعیت جغرافیای37° 5'' 3«عرض شمالی و 59° 40'' 27»طول شرقی باعث افزایش ضریب پایداری از مقدار 67/ 0 به 75/ 2 و عملیات تراس بندی بر روی دامنه شماره 4، با مختصات جغرافیایی 36° 59'' 31«عرض شمالی و 59° 41'' 56» طول شرقی باعث افزایش ضریب پایداری از مقدار 10/ 1 به 93/ 1 شد. که در نهایت می توان مناسبت ترین و بهترین روش را جهت انجام عملیات حفاظتی مشخص نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل پایداری دامنه، ضریب پایداری، جاده سازی، حوضه آبخیز کلات
  • مهدیه پژوهان فر صفحات 163-176
    امروزه پارک ها به عنوان یکی از مهم ترین مکان ها در شهرها شناخته شده اند و فرصت هایی برای طیف گسترده ای از فعالیت ها را برای شهروندان فراهم می آورند. بنابراین ضرورت دارد که پارک های شهری به نیازهای مراجعه کنندگان از گروه های مختلف پاسخ بدهند و باید بر طبق آن نیازها طراحی و اجرا شوند. هدف از این مطالعه شناسایی و اولویت بندی انگیزه های شهروندان گرگان از استفاده از پارک های شهری در زندگی روزانه می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی بوده که برای جمع اوری داده های مورد نیاز از روش تحقیق پیمایشی استفاده شده است. داده های تحقیق از طریق 300 پرسشنامه از میان مراجعه کنندگان به دو پارک در شهر گرگان که به صورت کاملا تصادفی و بدون در نظر گرفتن موقعیت اجتماعی یا زمینه تخصصی انتخاب شده بودند گرداوری و با روش های اماری توصیفی، تحلیل عاملی،T-Test و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. اعتبار صوری و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. نتایج از تحلیل عاملی روی 19 عامل انگیزشی استفاده کنندگان از پارک ها پنج عامل سلامتی روان، طبیعت گرایی، تعاملات اجتماعی، آرامش بخش و فعالیت های فیزیکی را مشخص کرد که 5 عامل بیش از61 درصد واریانس کل گویه های مورد بررسی را تبیین می نمایند. فعالیتهای سلامتی روان و طبیعت گرایی بالاترین درصد واریانسها را به خود اختصاص داده اند. نتایج آزمون فرضیات نیز حاکی از تفاوت معنادار عامل طبیعت گرایی برحسب وضعیت تاهل، سن افراد و تعاملات اجتماعی برحسب جنسیت و سن افراد بوده است.
    کلیدواژگان: فضای سبز، طبیعت، انگیزه، سلامتی، تعاملات اجتماعی
  • شاهرخ زادولی خواجه، اکبر اصغری زمانی، محسن احدنژاد صفحات 177-194
    حاشیه نشینی در ایران همانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، نمودی از روند رو به رشد نابرابری های فضایی در شهرهاست. این شیوه سکونت، در شهر تبریز - به عنوان یکی از کلان شهرهای کشور- با سرعت فزاینده ای افزایش می یابد. بنابراین شناخت نارسایی ها و کمبودها در سطح مناطق حاشیه نشین ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. باتوجه به اهمیت تحلیل فضایی نابرابری ها در مناطق حاشیه نشین شهری، هدف این پژوهش تحلیل توزیع نابرابری های اجتماعی و نشان دادن حرکات این نابرابری ها از حاشیه جغرافیایی به متن یا برعکس در مناطق حاشیه نشین شمال شهر تبریز می باشد. روش پژوهش کاربردی از نوع توصیفی، تحلیلی و تطبیقی است که از مدل تحلیل عاملی در محیط نرم افزار کامپیوتری SPSS استفاده شده است. در این پژوهش 15 شاخص اجتماعی به 4 عامل ترکیبی در سال 1375 و 3 عامل در سال 1385 تبدیل شده و نتایج با بهره گیری از مدل تحلیل عاملی برای ارزیابی نابرابری های اجتماعی استفاده شده است. بر اساس یافته های اولیه در مورد شاخص های اجتماعی از 2090 بلوک در سال 1375 تعداد 36 بلوک معادل 73/ 1 درصد خیلی مطلوب، 311 بلوک معادل 1/ 10 درصد مطلوب، 1312 بلوک معادل 76/ 62 درصد وضعیت متوسط، تعداد 412 بلوک معادل 71/ 19 درصد نامطلوب و تعداد 119 بلوک معادل 6/ 5 درصد بسیار نامطلوب شناخته شده اند. همچنین بر اساس یافته های اولیه از 2116 بلوک در محدوده مورد مطالعه در سال 1385 نیز تعداد 71 بلوک معادل 35/3 درصد خیلی مطلوب، 1031 بلوک معادل 73/ 48 درصد مطلوب، 816 بلوک معادل 56/ 38 درصد وضعیت متوسط، تعداد 153 بلوک معادل 23/ 7 درصد نامطلوب و تعداد 45 بلوک معادل 13/ 2 درصد بسیار نامطلوب شناخته شده اند. آمارها بیانگر آن هستند که شاخص های اجتماعی در محدوده مورد مطالعه از سال 1375 تا 1385 ارتقای کمی و کیفی پیدا کرده است. از جمله روش های اجرایی برای ارتقای این شاخص ها می توان از زمینه سازی برای مشارکت زنان در فعالیت های مختلف اقتصادی – اجتماعی و آموزش های فنی و حرفه ای برای مهاجران اشاره نمود.
    کلیدواژگان: نابرابری های اجتماعی، مناطق حاشیه نشین، تحلیل عاملی، تبریز
  • سعیده اسکندری صفحات 195-210
    این تحقیق به منظور پهنه بندی خطر آتش سوزی با استفاده از مدل Dong در جنگل های بخش سه نکا-ظالمرود در شمال ایران انجام شد. ابتدا مدل رقومی ارتفاع منطقه موردمطالعه از سنجنده ASTER تهیه شد. سپس نقشه های شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا از مدل رقومی ارتفاع تهیه شدند. نقشه های نوع و تراکم پوشش گیاهی و عوامل انسان ساخت (جاده ها، مناطق مسکونی (روستاها) و زمین های کشاورزی منطقه) از شرکت سهامی نکاچوب تهیه شدند. سپس نقشه های بافر (حائل) اطراف جاده ها، روستاها و زمین های کشاورزی تهیه شدند. همه لایه های رقومی مطابق مدل Dong طبقه بندی شدند. درنهایت نقشه پتانسیل آتش سوزی منطقه از روی هم گذاری وزنی همه نقشه های متغیرهای موثر براساس مدل Dong در GIS تهیه شد. نقشه آتش سوزی های واقعی در منطقه موردمطالعه نیز برای ارزیابی نتایج از شرکت سهامی نکاچوب تهیه شد. سپس برای ارزیابی مدل، این نقشه با نقشه پتانسیل خطر آتش سوزی منطقه روی هم-گذاری شد. نتایج نشان داد که 51 درصد از مناطق آتش سوزی های واقعی در مناطق پرخطر و بسیارپرخطر قرار گرفته اند. این مساله اعتبار نسبتا خوب مدل Dong را برای پیش بینی آتش سوزی های آینده در منطقه موردمطالعه نشان می دهد. با اصلاح این الگو به نظر می رسد که از آن بتوان برای سایر مناطق جنگلی شمال نیز برحسب موقعیت مکانی حوضه های آبخیز استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پتانسیل خطر آتش سوزی، مدل Dong، جنگل های بخش سه نکا، ظالمرود، GIS
|
  • Razieh Teimouri, Shahrivar Roostayi Pages 1-12
    The green spaces in urban areas are so important that it is within 5 the most important land uses in urban area. Neighborhood parks are the part of urban green spaces that help for having joyful and happy urban life. The adjustment between land uses whit each other and they suitability whit together in order to the welfare of citizens and for providing more and better service is important and need to thinking. in this research whit using adjustment matrix and GIS analysis، adjustments of neighborhood parks of the Municipality of 2 district of Tabriz be studied. Thus، we examined how they are distributed in the present situation، and the degree of compatibility and incompatibility and also the desirability of each park''s adjustment is identified. The results show that 36. 4 percent of neighborhood parks in the study area are fully compatible with their neighbors. also in this paper we have been tried to study the desirability of adjustments of neighborhood parks in three major types of urban uses (residential، educational and Main streets) that are more consistent with the object of study، assessed and evaluated، and finally the suitability of neighborhood parks in relation to close suitability to the three major uses also has to be considered. Studies indicate that the adjustments of neighborhood parks in study area whit main urban uses are in relatively desirable situation.
    Keywords: Compatibility, suitability, adjacency, neighborhood parks, GIS
  • Pegah Izadi, Isa Ebrahimzade, Salar Kohzadi Pages 13-25
    Sustainable tourism development is development of tourism and attract tourists to a region using available resources in a manner that will meet the needs of resident and expectations of tourists. According this view, successful development of a sustainable tourism must create dynamics relationships between people, resources and tourism and also brings benefits to all of them.In different ways, any area with focus on its potential and existing facilities can be developed. In order to development of any region, first step is economic development. Due to this, because the main purpose of tourism are income generation and attracts investment to the region, so tourism and especially ecotourism can has a key strategic role in the development of tourism in the region. Offering strategic approach for sustainable development of ecotourism in Kurdistan province and ranking them is the main aim of this study. Based on theoretical- practical, methods of this study is descriptive - analytic. The result indicated that the positive attitude towards tourism (476 %), Weakness or lack of government support for private sector (411%), increasing tend to tourism activities and particularly ecotourism activity and potential of Kurdistan in this filed (434%) and subsidies and the resulting increase in fuel prices and its negative impact on the travel and tourism (476%), are most important strengths, weaknesses, opportunities and threats. The results of ANP also shows that for sustainable development of ecotourism in Kurdistan, defensive strategies (WT) should be a priority.
    Keywords: Strategic Approach, Sustainable Development, Ecotourism, SWOT, ANP Model, Kurdistan
  • Akbar Sharbati Pages 43-59
    The tourism industry as an emerging industry with distinctive and unique features has been the main economic activities in developed and developing countries. Golestan province with beautiful nature and unique landscapes has more than 350 diverse and valuable natural attractions. In this respect, it is one of the ecotourism hubs of Iran. This province as a part of the vast territory of Iran has a brilliant history and was the main center of the establishment of Aryan civilization in the north of Iran. In this geographic area, there are more than 1100 historical monuments. To take advantage of these valuable and diverse capabilities in tourism industry is regarded as important economic resources. The purpose of this study was to evaluate the role of tourism in economic development of Golestan province. The present research is applied and its method, which was based on a case study, is a descriptive – analytical one. Statistical population included all experts in public and private organizations and institutions active in the field of tourism in Golestan province. Sample size of 195 subjects was determined based on the Cochran formula. Sampling method was purposive sampling (availability sampling). The data was collected via questionnaire and interview. Cronbach's alpha coefficients were used to measure reliability and validity of the instruments. Spss software was used for data processing. Hypotheses were analyzed by using chi-square test. The results indicated that tourism has a positive effect on employment development, increasing investments, improving income levels and quality of life indicators in Golestan province.
    Keywords: Tourism, Tourist attractions, Economic development, Employment, Golestan province
  • Pages 61-79
    Among the various cities, extractive towns have special features, including a high focus on industries and mining activities; high environmental contaminants and social problems caused by the occupational migration, and cultural duality that could be the issue of instability in the environmental, economic, social - cultural and physical aspects created or exacerbated. In order to applied assessment indicators to determine statues of urban sustainability for the Iranian exploitative towns seem necessary. The aim of this study was to analyze and evaluate the social - cultural aspects and sustainable urban development in the Asalooye city located southern of Iran South and north of Pars Sea coast and in term of methods and procedure governing this descriptive – analytical study. Information required by the review of documents, field and completed questionnaires were collected by using SPSS software and valuation of indicators using a Likert-case is analyzed. Statistical analysis of the results after using the T-student test, Wilcoxon and Friedman tests indicate instability in the social - cultural dimension and sustainable urban development in the city.Use strategic planning utilizes a holistic and system approach, could lead to accurate and complete understanding of the processes affecting development in the mining cities and resource and also help to identify precise areas of instability environment of city, providing appropriate solutions to sustainable development of the explorative towns.The purpose of this research, compilation and presentation of optimal and appropriate strategies for explorative cities of Asalooye located the northern coast of Pars sea in South of Iran, with the aim of sustainable urban development process used to analyze the strengths, weaknesses, opportunities and threats (SWOT) and the formation of a quantitative strategic planning matrix (QSPM).
    Keywords: Extractive city, Strategic analysis, SWOT model, QSPM matrix, Asalooye city
  • Sahar Abedian, Abdolrassoul Salmanmahiny, Afshin Alizadeh, Nemat Allah Khorasani Pages 81-94
    In line with growth and sustainable development of the country and fundamental evolution of economic, social, political and cultural matters, the role of road networks become ever more significant. On the other hand, transportation system, when done heedlessly can damage and fragment the natural environment. Thus, finding the optimal balance between infrastructure development and nature conservation is receiving higher importance than before. In order to accomplish this goal, a large amount of location based information needs to be analyzed. To address sustainable road development, GIS techniques have been used to determine the optimum routes. All important parameters like slope, elevation, land-use, geology, erosion, landside, distance to: fault lines, protected areas, ground waters and hydrology, to city and village centers, available roads and rail roads and utilities were selected, collated in a data base and used in GIS to create a cost layer. Then, using the Least Cost Pathway Algorithm, the four routes based on different cost layers were designed in GIS. These cost layers were calculated based on variable threshold values related to each criterion. Topsis method was then used to compare the designed ways and finally the optimum way was selected according to slope and proximity to economic centers and fault lines. Also, 30 random routes were designed in order to investigate the accuracy of the determined way. As conclusion, we found that currently designed routes without regard to environmental factors lead to selection of ways that will pass from inhibited zones increasing the likelihood of damage to the environment and economical costs.
    Keywords: Optimum routes, Topsis, Cost layer, Shortest Pathway Algorithm
  • Pages 95-108
    Today, social capital, a much more important role of physical and human capital in organizations and communities play. Without social capital development path, are rugged and tough. Social capital is an important social issue, such as important economic indicators such as GDP, inflation and employment and development plays a major role. Given the importance and the role that social capital can have on rural development, this research is seeks to measure social capital in rural settlements in the Asalem district.The general approach of the research is a type of the quantitative researches and methods of data collection based on field studies and documents. Research method is Quantitative, that the quantitative models is used. To assess and prioritize social capital in the Asalem village of 25 indicators in four dimensions of social cohesion, social trust, social participation and social awareness is used. Four dimensions, weight is through AHP questionnaire. In this context, the fuzzy as decision multivariate method is used to prioritize. Range of Each question answer had five Likert scale. For each option (very high, high, medium, low, very low), a triangular membership function, the fuzzy values, respectively (100, 70, 40), (90, 60, 30), (80, 50, 20), (70, 40, 10) and (60, 30, 0) shown have been applied to the fuzzy matrix parameters are obtained. The results show that among the Asalem villages respectively were Klasara and Turkmahaleh with scores of 0.099 and 0.217 highest level of social capital and Miandeh and Narnjadul respectively with 0.442 and 0.433 lowest level of social capital.
    Keywords: Social Capital, Rural Settlements, Fuzzy technique, Asalem District
  • Aliakbar Anabestani, Mohammad Javad Khoshchehre Pages 109-128
    With structural changes occurring in the field of tourism especially the prevalence of tourism across the country, in particular in the rural areas surrounding major cities, the construction of second homes or vacation homes with the aim of spending leisure time have gained popularity in villages. The study area has an exceptional natural and ecological location and given its proximity to the metropolis of Mashhad, it receives a host of second home tourists in rural environments. This paper attempts to examine social impacts of tourism derived from the presence of second homes in rural settlements of Binalud city. In this study, the research method is practical in terms of its objective and descriptive – analytical and correlational in terms of methodology. The statistical population of this study consisted of 14 villages with more than 50 households. A large part of data was collected from field studies that included 255 sample households and 238 second home tourist using Cochran sampling method. The results indicated that the spread of this trend in the studied villages could lead to negative effects like the conflict and dichotomy between two communities, the imitation of the local people from the tourists, social disorders and so on or produce positive effects such as positive cultural effects of the residents of the second homes on the local people, increased trust of the local people, and their sense of social security from a social perspective. The results of t-test and Levene test showed a significant difference between rural people and second home tourists in the area with the second home tourism explaining 16.9 % of social variations in the lives of the local people. Given the impacts of this phenomenon on rural areas, further researches are needed to set rules and regulations specifying the duties of the rural municipality administrators with the aim of clarifying the responsibilities of the relevant authorities in relation to the issues of second homes as well as the employing qualitative methods to gain deeper insight about this issue.
    Keywords: Reliability, Tourist attractions, Modeling, Sense of social security, Binalud
  • Pages 129-148
    Process of urban development strategy as a theory Procedural – Contents And a new approach to urban planning by The Cities Alliance in 1999 with the aim of Reducing poverty, promoting sustainable development and building good governance participation in urban was raised. One of the main axes CDS approach and attention to neighborhoods of the central district. The approach of the study is descriptive - analytical and The population of the entire research applications (1090) in the neighborhood Akbarabad and field research using a questionnaire and to draw maps from GIS to analyze the strengths, weaknesses, opportunities and threats SWOT model is qualitatively. This study shows that Between the per capita standard uses existing neighborhood scale there And the challenges and difficulties faced Akbarabad neighborhood is The most important challenges to be poor in the land degradation, plasticity, impermeability alleys and passages, loss of identity, community, and so on. Finally, to improve the quality of the neighborhood, according to a scarcity of land in the neighborhood, and according to some arbitrary standard, and the use of the proposed solutions were presented.
    Keywords: city development strategy, improving the Neighborhood, SWOT, Neighborhood of Akbar Abad
  • Majid Ebrahimi, Mahmoud Habibolahian, Abolghasem Amir, Ahmadi, Mohammad Ali Zangeneh Asadi, Hamid Nezhadsoleimani Pages 149-162
    The main problem imposed on the lands managers all around the world is the slope instability in steep mountainous areas. The problem cause life harms and money damages in the roads. Studying the slope features and the slope stability analysis are important in detecting and knowing their roles in the landlide phenomenon. The analysis is done by evaluating the phenomenon risk in the aquifer basins. The purpose of this research is analyzing the role of road building in occurring the surface slides in the natural slopes by using the FLAC SLOP model which finally results in offering some guidelines to manage the region in an optimal way. From the point of view of slides. Or landslides. In this research, at first 7 sliding slopes next to the roads were determined. After that, all the parameters related to slope stability model and its analysis with the field studies were detected. Next the soil sampling and analyzing the topography of the slopes were extracted. And next, these parameters were incorporated into the slope stability model to determine the slopes factor of safety(FS) and the FS was obtained. The research results showed that slope stability model is very effective in determining instability in the slopes which were slid because of the road making. Because the factor of safety(FS)was obtained to be less than 1(one) for the sliding slopes. Moreover, road constructing in slopes with acuter steepness(more than 17 degrees)decreases the stability of slopes. By using this model, the unstable slopes could be detected and some protective mechanism could be specified to increase the stability factor or factor of safety. In this way, the nails vaccinating mechanism in the slope number 5, a location 37 ° 5 '3" north latitude and 59 ° 40' 27" east longitude increases the factor of safety from 0/67 to 2/75 and the tracing mechanism in the slope number 4, With geographic coordinates 36 ° 59 '31 "north latitude and 59 ° 41' 56" east longitude increases the stability or safety factor from 1.10 to 1.93. And finally we can determine the best way to do the protective mechanism.
    Keywords: slope stability analysis, factor of safety, road building, Kalat Basin
  • Pages 163-176
    Today, urban parks play an important role in sustainability cities. Urban parks also provide environments for recreation, activity, and enjoyment and have an important role in people’s health. Therefore, it is crucial to investigate people’s motivation and preference for visiting urban parks and to consider their needs in park designs. Thus, this study presented two
    Objectives
    1) to identify and to prioritize people’s motivation to urban park use 2) to compare people’s motivations in tern of demographic variables. In this study a survey was conducted among 300 visitors selected by random sampling from visitors of two urban parks in the city of Gorgan in Iran. Visitors respond to a questionnaire about people’s motives for use of urban parks. The seven-point Likert scale was used to assess opinions. The result of factor analysis on people motivation also released five factors: mental health, involvement to nature, social interaction, calming and physical activity. The factors accounted for 61.38 % of the variance. The first factor (mental health) was the most important people’s motivation for urban park use. A significant different in involvement to nature in term of marital and social interaction in term of gender was found. Married respondents were more desired about involvement to nature and social interaction than single. The results also indicated to men were more desired to physical activity than women. Finding also showed that 36-50 age groups have more willing to involvement to nature and social interaction than younger group, 26-35 age groups. This result contributes notions towards significantly impacting design of urban parks and their facilities that designers and decision makers should manage those facilities to satisfy the users’ needs.
    Keywords: Green space, Nature, Motivation, Health, Social interaction
  • Pages 177-194
    Marginalization in Iran, like many developing countries, a manifestation of the growing spatial inequalities in cities. This location, in the city of Tabriz - as one of the metropolitan cities - with increasing speed increases. Thus, identifying deficiencies and shortcomings in marginalized areas is unavoidable. According to the analysis of spatial inequalities in marginalized urban areas, this study aimed to analyze the distribution of social inequality and showing gestures to the inequity of the geographical margins of the text or rather marginalized in the northern city of Tabriz. The study was used applied a descriptive, analytical and comparative model of factor analysis in SPSS software. In this study, 15 social indicators to become in 1375 the four factors combined and three of in 1385 and the results of the factor analysis model for evaluating utilization of social inequality has been used. Based on the preliminary findings of the 2090 Block 1375 36 Block 73/1 percent very favorable, 311 Block is equivalent to 1/10 of the optimum, 1312 Blocks of 76/62 percent state average, the equivalent of 412 Block 71/19 percent unfavorable and 119 blocks of 6/5 percent are considered very undesirable. Based on the preliminary findings of the study area in 1385 in the 2116 block of 71 blocks of 35/3% of very good, 1031 block of 73/48 percent favorable, 816 block of 56/38 percent state average, the equivalent of 153 Block 23/7 percent unfavorable and 45 blocks of 13/2 percent very poor, are known. Statistics indicate that there are social indicators in the study area from 1375 to 1385 there has been a qualitative improvement. Including procedures to improve these indicators can be the ground for women's participation in various activities socio - economic cited And vocational training for immigrants.
    Keywords: social inequality, Factor Analysis, marginalized areas, Tabriz
  • Pages 195-210
    This study was done to zone the fire risk using Dong model in District Three of Neka-Zalemroud (DTNZ) forests in Northern Iran. First Digital Elevation Model (DEM) of study area has been obtained from ASTER sensor. Then slope, aspect and elevation maps have been provided from DEM. The vegetation type and density maps and the human factors maps (roads, settlements and farmlands) have been provided from Nekachoob Company. Then buffers maps of the roads, settlements and farmlands have been provided. All of the digital layers have been classified according to Dong model. Finally fire risk map has been obtained by weighting overlay of all variables maps based on Dong Model in GIS. The actual fires map in study area has also been provided from Nekachoob Company to evaluate the results. Then it has been overlaid on the forest fire risk potential map to validate the model. Results showed that 51% actual fires have been located in the high and very high risk areas. It demonstrates the good efficiency of Dong model to predict the future fires in study area. It seems that the modified pattern of this model can be applied for other forest regions in Northern Iran based on spatial situation of watershed basins.
    Keywords: Fire risk potential, Dong model, District Three of Neka, Zalemroud forests, GIS