فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و سوم شماره 5 (پیاپی 173، امرداد 1394)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و سوم شماره 5 (پیاپی 173، امرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرش عبدالملکی، محمد باقر غیور، مسعود فریدونی صفحات 313-323
    فیبرونکتین یک جزو ضروری و موجود در ماتریکس خارج سلولی است. نقش آن به عنوان تنظیم کننده فعالیت های سلولی و یک داربست مهم پروتیینی برای حفظ بافت است. در واقع فیبرونکتین یک گلیکوپروتیین دایمر پیوست شده دی سولفیدی با ضریب رسوب حدود S 13 و جرم مولکولی 440 کیلو دالتون است که در بسیاری از ماتریکس های خارج سلولی و در پلاسما با غلظتی در حدود μg/ml 300 وجود دارد که در طول ترمیم بافت های بدن در یک سری از مراحل به شدت تنظیم شده عمل می کند تا اینکه به سرعت بافت آسیب دیده را بازسازی کند. همچنین فیبرونکتین دارای دمین هایی برای پیوند به سایر اجزای ماتریکس خارج سلولی است. در پژوهش حاضر نقش های مهم فیبرونکتین در فرایندهای تکوین، ترمیم به ویژه در سیستم عصبی و درمان برخی بیماری ها مرور شده است. مطالعه حاضر با استفاده از پایگاه های داده ی PubMed، NCBI، Elsevier، EBSCO و Nature به بررسی 77 مقاله منتشر شده پرداخته است تا عملکردهای کلیدی و مهم فیبرونکتین را در سیستم های بیولوژیکی شرح دهد. پژوهش های انجام شده فراوان نشان داده اند که فیبرونکتین دارای نقش های گوناگونی از جمله چسبندگی سلولی، تمایز جنینی، گردهم آوری ماده ی زمینه ی برون سلولی، پیوند و رشد سلولی، تغییر شکل و مهاجرت سلولی می باشد که هر یک از نقش های آن به محل فعالیت فیبرونکتین بستگی دارد. با توجه به اهمیت فیبرونکتین در ایجاد چسبندگی سلول های سرطانی به لامینای پایه و روند گسترش نئوپلاسم، ترمیم بافت و همچنین تشکیل ماتریکس خارج سلولی، شناسایی بهتر ویژگی ها و عملکردهای فیزیولوژیک فیبرونکتین موجود در بافت ها و مایعات بیولوژیک بدن موجودات زنده می تواند درک بهتری از مکانیسم های فیزیولوژیکی و پاتوفیزیولوژیکی اثرات متقابل سلول ها بر یکدیگر را فراهم آورده و راهکارهای جدیدی را برای درمان بسیاری از بیماری ها بگشاید.
    کلیدواژگان: فیبرونکتین، ترمیم، ماتریکس خارج سلولی، تکوین
  • محمد نبیونی، سولماز دوستی خواه، سیده رضوان پناهنده، لطیفه کریم زاده صفحات 324-333
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که با عدم تخمک گذاری مزمن، التهاب سیستمیک و هایپراندروژنیسم بروز می یابد، شایعترین اختلال اندوکرینی در زنان سنین باروری است. گیاه کاکوتی به دلیل دارا بودن پولگون (Pulegone)، فلاونویید و آنتوسیانین دارای فعالیت ضدالتهابی می باشد. در این پژوهش اثرات تعدیل کنندگی عصاره کاکوتی به واسطه خواص ضدالتهابی آن بر پروفایل هورمونی و بهبود علایم بافتی PCOS بررسی گردید.
    روش بررسی
    در این پژوهش تجربی که در دانشگاه خوارزمی کرج، از مهر 1391 تا آبان 1392 انجام شد، 144 سر رت ویستار بالغ به سه گروه کنترل (بدون تزریق)، PCOS (تزریق mg 2 استرادیول ولرات به هر رت) و تجربی تقسیم شدند. پس از القای سندرم در مدت 60 روز، به گروه های تجربی عصاره ی کاکوتی با مقادیر mg/kg bw 100، 150 و 200 به مدت 10 روز متوالی به صورت درون صفاقی تزریق شد. حیوانات با کلرفرم کشته و تخمدان ها و خون آنها به منظور بررسی های هیستومورفومتریک، هورمونی و تعیین سطح شاخص التهاب (CRP) برداشت شد. داده ها با استفاده از روش ANOVA یک طرفه آزمون شدند و 05/0P< سطح معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بررسی ها نشان از کاهش معنادار ضخامت لایه ی گرانولوزا (82%)، تعداد جسم زرد (54%) و همچنین پیدایش کیست (79%) و افزایش CRP (68%) در گروه PCOS نسبت به کنترل داشت. درحالی که تغییرات بافتی در تخمدان های تجربی نسبت به کنترل تفاوت معناداری نداشت. کاهش LH، استرادیول، تستوسترون و CRP در گروه های تجربی نسبت به PCOS معنادار بود.
    نتیجه گیری
    عصاره ی کاکوتی به واسطه اثرات ضد التهابی خود می تواند به واسطه بهبود علایم بافتی PCOS و تعدیل سطح هورمون ها، فرایند اوولاسیون را دوباره آغاز کند.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، هیپراندروژنیسم، کاکوتی، استرادیول ولرات، جسم زرد
  • مرتضی عرب زوزنی، سید علیرضا حسینی، علی اکبری ساری، میترا مهدوی مزده، سید رضا مجدزاده، اشرف ولایتی صفحات 334-344
    زمینه و هدف
    اورولیموس یک داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی با مکانیسم عمل جدید است. هدف این مطالعه ارزیابی ایمنی و اثربخشی اورولیموس در مقایسه با سیرولیموس و تاکرولیموس در جلوگیری از رد پیوند کلیه بود.
    روش بررسی
    جستجو در پایگاه های داده ای عمده شامل کاکرن (Cochrane)، مدلاین (MEDLINE) و سایر پایگاه های مرتبط تا 10 دی ماه 1392 انجام شده است. مراحل جستجو در اسفند 1392 انجام گردید. دو نفر مرورگر به صورت مستقل پژوهش ها را از نظر واجد شرایط بودن و کیفیت بررسی نمودند. استخراج داده ها با استفاده از فرم استخراج داده کاکرن انجام شد. موارد اختلاف از طریق مشورت و کمک نفر سوم برطرف شد. پژوهش ها از نظر ناهمگونی با استفاده از تست I2 و Chi-square test بررسی شد و در مواردی که همگونی وجود داشت با استفاده از RevMan 5.2 (Wintertree Software Inc، Ontario، Canada) متاآنالیز انجام شد.
    یافته ها
    هفت گزارش به مرحله نهایی پژوهش راه یافتند. در زمینه مقایسه سیرولیموس با اورولیموس مطالعه ای یافت نشد و تمامی هفت گزارش ترکیبی از تاکرولیموس و اورولیموس و دیگر داروهای همراه بودند. میانگین مقادیر ثبت شده برای میزان فیلتراسیون گلومرولی، کلیرنس کراتینین و کراتینین سرمی به ترتیب بین ml/min 80-60، ml/min 80-50 و mg/dl 9/1-2/1 بود. نتایج متاآنالیز در مورد سه پیامد عملکرد کلیه شامل کراتینین سرمی، کلیرنس کراتینین و میزان فیلتراسیون گلومرولی معنا دار و به نفع گروه تاکرولیموس با دوز کم در ترکیب با اورولیموس بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شواهد موجود در این بررسی اورولیموس در حالت ترکیب با دوز پایین تاکرولیموس، ایمنی و اثربخشی بهتری دارد.
    کلیدواژگان: اورولیموس، سیرولیموس، تاکرولیموس، پیوند کلیه
  • رضا حبیبیان، نوروز دلیرژ*، امیر عباس فرشید صفحات 345-353
    زمینه و هدف

    آسم آلرژیک یک بیماری التهابی سیستم تنفسی می باشد. تجویز گلوکوکورتیکواستروییدها جهت کاهش علایم این بیماری رایج می باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی اثر تجویز سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان بر روی مکانسیم های اصلی ایجاد التهاب در مدل آسم آلرژیک موش بود.

    روش بررسی

    این پژوهش مدل حیوانی، بر روی موش های سوری نژاد خالص خریداری شده از انستیتو پاستور ایران و در پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه ارومیه از مرداد 1393 تا اسفند 1393 به انجام رسید. جهت ایجاد آسم آلرژیک، حساس سازی در موش ها توسط تجویز آلبومین سفیده تخم مرغ انجام شد. سلول های بنیادی از مغز استخوان موش ها جداسازی شد. برای برداشت نمونه موش ها کشته شده و نمونه خون، مایع شستشوی ریه و طحال دریافت گردید.

    یافته ها

    تجویز سلول های بنیادی مزانشیمی موجب کاهش تعداد کل سلول ها از 7/22±6/176 به 6/3±2/44 (019/0P=) و ائوزینوفیل های مایع شستشوی ریه از 3/18±2/132 به 2/4±9/43 (033/0P=) گردید و سبب کاهش IgE از 1/46±4/374 به 5/21±2/130 (002/0P=) شد. با تجویز سلول های بنیادی مزانشیمی سایتوکین های سلول Th2 (IL-4 از 2/6±3/65 به 9/2±4/31 (004/0P=) و IL-5 از 8/21±6/129 به 7/4±6/48 (005/0P=) کاهش یافته، سایتوکین سلول Treg (TGF-β از 5/3±8/30 به 9/7±4/80 (008/0P=) افزایش داشته و سایتوکین سلول Th1 (IFN-γ از 6/33±9/384 به 3/54±2/539 (039/0P=) افزایش نشان داد.

    نتیجه گیری

    تجویز سلول های بنیادی مزانشیمی تاثیر مهار کنندگی بر التهاب ناشی از آسم آلرژیک در مدل موش داشته و می تواند به عنوان یک راهکار درمانی موثر در درمان آسم آلرژیک بررسی شود.

    کلیدواژگان: آسم، سایتوکین ها، فلوسایتومتری، سلول بنیادی مزانشیمی، موش، سلول T تنظیمی
  • محدثه عرب نژاد، محبوبه نصیری، مهران کریمی، محمد مقدم، آزاده خلیلی، احمد ابراهیمی صفحات 354-359
    زمینه و هدف

    عوامل فراوانی در ایجاد اختلالات ترومبوآمبولی وریدی (VTE)، بیماری قلبی- عروقی و انواع سرطان نقش دارند. یکی از این عوامل جهش در ژن پروترومبین می باشد. جهش G20210A در موقعیت نوکلئوتید 20210 ژن پروترومبین واقع در منطقه تنظیمی بالا دست '3 ژن رخ داده و باعث تبدیل گوانین به آدنین می گردد. پژوهش ها نشان داده اند که این جهش غالب بوده و فرم هتروزیگوت جهش خطر ابتلا به ترومبوآمبولی وریدی را تا سه برابر افزایش می دهد. این پژوهش با هدف تعیین فراوانی پلی مورفیسم PTH G20210A در جنوب ایران طراحی شد.

    روش بررسی

    این پژوهش مقطعی از فروردین تا بهمن 1392 روی 140 زن سالم مقیم جنوب ایران در بیمارستان نمازی شیراز انجام گرفت. ml 5 خون محیطی از هر فرد گرفته شد، سپس DNA ژنومی با استفاده از کیت (Ron’s Blood and Cell DNA Mini Kit, BioRon, Germany)، استخراج گردید. از روشAmplification Refractory Mutation System Polymerase Chain Reaction (ARMS-PCR) جهت تعیین ژنوتیپ افراد در پلیمورفیسم پروترومبین G20210A استفاده شد.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ GG، GA به ترتیب 9/97% و 1/2% به دست آمد. بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، آلل G با فراوانی 9/98% و آلل A با فراوانی 1/1% در جمعیت مورد بررسی مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر به درک پراکندگی توزیع پلی مورفیسم PTH G20210A در جمعیت زنان جنوب ایران کمک میکند. کمترین فرکانس آللی در این جمعیت بالاتر از فراوانی این آلل در جمعیت ایران و اروپا است؛ اما مشابه فراوانی این آلل در جمعیت غرب ایران، ایرانیان یهودی، آمریکا، ایرلند، تونس و بحرین است.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، پروترومبین G20210A، ر، ایران
  • غلامرضا پورمند، محسن آیتی، علی رازی، علی اکبر کرمی، رشید رمضانی، آیت احمدی، پروین اکبری اسبق، راحیل مشهدی، شادی پورمند صفحات 360-367
    زمینه و هدف
    آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)، بهترین مارکر برای تشخیص زودهنگام سرطان پروستات می باشد. از آنجایی که سن و نژاد از جمله عوامل تاثیرگذار بر سطح PSA می باشند، تعیین محدوده مرجع وابسته به سن PSA در هر جامعه، برای افزایش میزان کارایی آزمون PSA ضروری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی توزیع نرمال TPSA (Total PSA) و FPSA (Free PSA) و تعیین محدوده مرجع مختص سن PSA در مردان ایرانی بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش مقطعی، 1020 مرد به ظاهر سالم با محدوده سنی 50 تا 79 سال که از مرداد 1390 تا اردیبهشت 1392 به بیمارستان شهید رجایی استان قزوین مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور پس از جداسازی سرم از خون این افراد، سطح سرمی FPSA و TPSA با استفاده از کیت های تجاری اندازه گیری و محدوده مرجع PSA در هر گروه سنی مشخص شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 5/7±03/61 سال و سطح سرمی PSA (95th percentile) در گروه سنی 59-50 سال، ng/ml 6/3-0، در گروه سنی 69-60 سال، ng/ml 7/5-0 و در گروه سنی 79-70 سال ng/ml 8/6-0 تعیین شد. ارتباط سطح سرمی TPSA (001/0P<، 2/0 r=) و FPSA (001/0P<، 22/0 r=) با سن معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، وجود ارتباط بین سطح PSA با سن را نشان داد. همچنین مشخص شد که محدوده مرجع مختص سن PSA به دست آمده در این پژوهش، با سایر نژادها متفاوت بوده و فقط مخصوص مردان ایرانی می باشد. بنابراین استفاده از محدوده مرجع ویژه برای سن PSA به دست آمده در این پژوهش، می تواند با کاهش روش های تشخیصی غیر ضروری و تشخیص زودهنگام سرطان پروستات، حساسیت و دقت تست PSA را در مردان ایرانی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آنتی ژن ویژه پروستات، سرطان پروستات، سن، ایران
  • وحدت حاجی حسینلو، شهناز شیربازو *، صحرایی صحرایی صفحات 368-374
    زمینه و هدف

    تک یاخته های روده ای از یوکاریوت های تک سلولی بوده که برای انسان بیماری زا بوده و می توانند به عنوان یک عامل استرس زا بر فعالیت سیستم استرسی و عملکرد و حساسیت سیستم ایمنی اثرگذار باشند. هدف از این مطالعه بررسی سطح سرمی کورتیزول و میزان التهاب عمومی (اندازه گیری نسبت نوتروفیل به لنفوسیت) در افراد مبتلا به آلودگی های انگلی (تک یاخته های روده ای) بود.

    روش بررسی

    در یک بررسی مورد- شاهدی در بیمارستان های بعثت و بقیه الله (عج) در تهران از اردیبهشت تا شهریور 1393، تعداد 40 نفر از مردان مراجعه کننده شامل 20 مرد سالم به عنوان گروه کنترل و 20 مرد مبتلا به آلودگی های انگلی (تک یاخته های روده ای) وارد مطالعه شدند. این افراد از نظر سطح سرمی کورتیزول و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت با استفاده از رنگ آمیزی رایت و با روش دیفراسیون گلبول های سفید بررسی شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش آلودگی های انگلی شامل: 40% بلاستوسیستیس هومونیس، 35% ژیادیا لامبلیا، 15% انتاموبا هیستولیتیکا و 10% انتاموباکلی گزارش شد. بر اساس یافته ها، در میانگین سنی افراد بین دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنادار آماری مشاهده نشد (91/0P=). افزایش معنادار در سطح سرمی کورتیزول در افراد مبتلا به آلودگی های انگلی نسبت به افراد سالم مشاهده گردید (043/0P=). افزایش معنادار در نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در افراد مبتلا به آلودگی های انگلی نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (026/0P=).

    نتیجه گیری

    آلودگی های انگلی (تک یاخته های روده ای) می توانند سبب افزایش غلظت کورتیزول و کاهش عملکرد سیستم ایمنی گردند. به نظر می رسد که نسبت نوتروفیل به لنفوسیت می تواند از پارامترهای مفید برای ارزیابی میزان فعالیت سیستم استرسی در بیماران آلوده به تک یاخته های روده ای باشد.

    کلیدواژگان: پژوهش مورد، شاهدی، استرس، التهاب عمومی، تک یاخته های روده ای، نسبت نوتروفیل به لنفوسیت
  • محمود نیک سرشت، حمید رجبی، علی نیک سرشت صفحات 375-383
    زمینه و هدف
    اپلین یک ادیپوکاین به نسبت جدید است که اثرات مفید آن در برابر مقاومت انسولین گزارش شده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین و مقایسه اثر تمرین مقاومتی غیرخطی و تمرین هوازی تناوبی بر سطح سرمی اپلین-13 و مقاومت انسولین در مردان چاق میانسال بود.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت نیمه تجربی (Quasi-experimental) که بین ماه های آبان و دی 1392 در شهر ایلام انجام گرفت. سی و سه مرد چاق سالم ابتدا بر اساس آمادگی هوازی، سن و درصد چربی یکسان سازی شدند و سپس به صورت تصادفی در گروه های مقاومتی غیرخطی (12 نفر)، هوازی تناوبی (10 نفر) و کنترل (11 نفر) قرار گرفتند. گروه های تمرین سه جلسه در هفته برای 12 هفته تمرین داشتند، در حالی که آزمودنی ها در گروه کنترل سبک زندگی غیرفعال خود را حفظ کردند. تمرین مقاومتی غیرخطی شامل اجرای 40 تا 65 دقیقه تمرین وزنه در شدت های مختلف با یک الگوی زمان بندی منعطف بود. تمرین هوازی تناوبی شامل چهار نوبت چهار دقیقه ای دویدن بر روی نوارگردان با شدت 90-80% ضربان قلب بیشینه و سه دقیقه ریکاوری بین مراحل بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس نشان داد تفاوت معناداری بین گروه ها در غلظت اپلین-13 و مقاومت انسولین در پیش آزمون مشاهده نشد (05/0P>). در مقایسه با گروه کنترل، دو برنامه تمرین به طور مشابه و معناداری در کاهش مقاومت انسولین موثر بودند، اما غلظت اپلین-13 تنها در گروه تمرین هوازی تناوبی به طور معناداری افزایش یافت (04/0P=).
    نتیجه گیری
    کاربرد عملی پژوهش حاضر این است که مردان چاق می توانند از هر دو برنامه تمرین به منظور کاهش مقاومت انسولین استفاده کنند. هرچند، به نظر می رسد که تمرین هوازی تناوبی (با افزایش اپلین-13) اثرات سودمندتری نسبت به تمرین مقاومتی غیرخطی دارد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، تمرین مقاومتی، اپلین، 13، مقاومت به انسولین، چاقی
  • نمامعلی آزادی، شهرام صادقی *، محمدحسین ساقی صفحات 384-390
    زمینه و هدف

    یکی از بخش های کلیدی بیمارستان، مراقبت های ویژه است که به منظور جلوگیری در اختلال خواب بیماران، سطح تراز صوتی در آن نبایستی در طول روز از 45 و در شب از 35 دسی بل تجاوز کند. هدف از این مطالعه تعیین میزان تراز صوتی در بخش های مراقبت های ویژه بزرگسالان و نوزادان بیمارستان های شهر سنندج بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی، از اردیبهشت تا خرداد سال 1391 در بخش های مراقبت ویژه بزرگسالان و نوزادان سه بیمارستان عمده شهر سنندج (بعثت، توحید و تامین اجتماعی) انجام شد. تراز صوت طی 24 ساعت و در فواصل دو ساعته به مدت هفت روز با استفاده از دستگاه ترازسنج صوتیTES 1358، Sound Level Meter (SLM) (Obsnap Instruments، Taiwan) انجام گرفت. زمان آزمایش 28 روز به طول انجامید و طی این مدت 336 رکورد از سطح صدا به دست آمد.

    یافته ها

    میانگین سطح صدا در بخش های مورد مطالعه در شب از 65 تا 71 دسی بل متغیر و در روز اندکی بیش از مقدار آن در شب بود. تفاوت اندکی بین میانگین تراز صوتی در ساعات مختلف شبانه روز و همچنین روزهای هفته دیده شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدل اثرات آمیخته تفاوت معناداری را بین بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان های مختلف نشان داد (001/0P<).

    نتیجه گیری

    تراز صوتی در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های شهر سنندج در تمام ساعات و روزهای هفته فراتر از حد استاندارد بود.

    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی، بیمارستان ها، بخش های مراقبت های ویژه، سروصدا
  • هایده حائری، فاطمه مورعی*، غزاله شاکر صفحات 391-395
    زمینه و هدف

    سرطان پستان شایعترین بدخیمی در زنان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در خانم ها محسوب می گردد. یکی از علل اصلی مرگ در این بیماران متاستاز به ارگان های مختلف می باشد.
    معرفی بیمار: در این گزارش، موردی از متاستاز کارسینوم مهاجم داکتال پستان به میوم رحمی را در یک خانم 52 ساله معرفی می گردد که با تشخیص میوم رحم در شهریور سال 1392 در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران تحت عمل هیسترکتومی قرار گرفته بود. در بررسی هیستوپاتولوژی در جدار میومتر کانونی از پرولیفراسیون سلول های دوکی بدون آتیپی سلولی همراه با ساختارهای غددی اپیتلیالی با هسته های هایپرکروم و استرومای دسموپلاستیک دیده شد. نتایج به دست آمده در بررسی رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی نشانگر مثبت بودن GCDFP15 بود که وجود متاستاز کارسینوم داکتال پستان را تایید نمود.

    نتیجه گیری

    با وجود اینکه متاستاز سرطان پستان به ارگان های تناسلی شایع نیست اما کارسینوم پستان اولین علت متاستاز از بدخیمی های با منشا غیر تناسلی به رحم به شمار می رود. متاستاز به میوم رحمی نادر است.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، لیومیوم، متاستاز سرطان، رحم
|
  • Arash Abdolmaleki, Mohammad Bagher Ghayour, Masoud Feridoni Pages 313-323
    Fibronectin (FN) is one of the essential component of the extra cellular matrix and their important role is as regulator of cellular activities and also fibronectin is an important scaffold for maintaining tissue. Fibronectin conformational changes expose additional binding sites that participate in fibril formation and in conversion of fibrils into a stabilized, insoluble form. In fact fibronectin is a connected glycoprotein disulfide dimer with sedimentation coefficient of approximately S 13 and 440 kDa molecular mass which is exist in many extracellular matrix and plasma with concentration of approximately 300 µg/ml that during the regeneration body tissues acts in severely regulated stages until regenerate the damaged tissue. Fibronectin has domains for interacting with other extra cellular matrix proteins, cell surface receptors, glycosaminoglycans (GAGs), and other FN molecules. This combination of domains allows FNs to bind simultaneously to cells and to molecules within the surrounding matrix. Also fibronectin have binding sites for collagen/ gelatin, heparin, fibrinogen, and other molecules. In the present study important roles of fibronectin in development, regeneration especially in nerves system and important role of it in treatment of some diseases have been reviewed. Present study has reviewed 77 publications by using of PubMed, NCBI, Elsevier, EBSCO and Nature databases for describing the important roles of fibronectin in biological systems. Studies have shown that fibronectin has diverse roles such as: cellular adhesion, embryonic differentiation, assembly of extra cellular matrix, connecting and cell growth, transformation as well as cell migration that each of this roles depends to fibronectins action site. Considering the important role of fibronectin in attachment of cancer cells to basal lamina, spread neoplasm, tissue regeneration and formation of extra cellular matrix better identification the properties as well as physiological applications of fibronectin in tissues and bodies of animals can provide the better understanding of physiological mechanisms and pathophysiological effects of cells on each other, and also provides the new ways for treatment a variety of diseases.
    Keywords: development, extracellular matrix, fibronectins, regeneration
  • Mohammad Nabiuni, Solmaz Doostikhah, Seyedeh Rezvan Panahandeh, Latifeh Karimzadeh Pages 324-333
    Background
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) that occurs with chronic lack of ovulation, systemic inflammation and hyperandrogenism is manifested most common endocrine disorder in women of reproductive age. Ziziphora tenuior L. due to possess its Pulegone, flavenoid and anthocyanin has anti-inflammatory and anti-oxidant activity. This study investigates the modulating effects of Ziziphora tenuior L. extract by its anti-inflammatory properties on hormonal profile and the improvement of tissue symptoms of estradiol valerate- induced PCOS.
    Methods
    In this experimental study that established in Laboratory,s Animal Center and Cellular And Molecular Research Laboratory, Kharazmi University, Karaj, from October 2012 to November 2013, 144 female adult Wistar rats divided into three groups of control (without injection), estradiol valerate- induced polycystic ovarian syndrome (2 mg/rat estradiol valerate, subcutaneously) and Ziziphora tenuior L. extract-treated groups. After induction of the syndrome within 60 days, experimental groups were injected 100, 150 and 200 mg/kg bw Ziziphora tenuior L. extract for 10 consecutive days intraperitoneally. The animals were anesthetized by chloroform. Their ovaries and blood serum was harvested to hormonal analysis and histomorphometric studies. Data using of one-way ANOVA test and P< 0.05 was considered significant level.
    Results
    The ovarian sections in PCOS group exhibited a significant reduction in thickness granulosa layer (82%), number of corpus luteums (54%), appearance of some cysts (79%) and increased CRP serum level (68%) compared with the control group, while the histological changes in Ziziphora tenuior L. extract-treated ovaries did not have significant difference compared with control (P= 142). The decrease of LH, estradiol, and testosteron was significant in Ziziphora tenuior L. extract-treated groups compared with the estradiol valerate- induced PCOS.
    Conclusion
    It seems that Ziziphora tenuior L. extract may improve functional and endocrine disturbances of estradiol valerate- induced PCOS and modulate the hormone level by anti-inflammatory effects. Ziziphora tenuior L. extract also starts the ovulation process again in polycystic ovary syndrome group.
    Keywords: corpus luteum, estradiol valerate, hyperandrogenism, polycystic ovary syndrome, Ziziphora tenuior L
  • Morteza Arab Zozani, Seyyed Alireza Hosseini, Ali Akbari Sari, Mitra Mahdavi, Mazdeh, Seyyed Reza Majdzadeh, Ashraf Velayati Pages 334-344
    Background
    Everolimus is an immunosuppressive agent with a novel mode of action but has a different clinical role with calcineurin inhibitors (CNI). The aim of this study was to evaluate the safety and effectiveness of everolimus compared with sirolimus and tacrolimus in preventing kidney transplantation rejection.
    Methods
    Search was conducted for finding randomized clinical trials (RCT) until the end of 2013 in main databases include Cochrane, Medline and other related databases in February 2014. To find the ongoing trials two databases were searched (Clinicaltrial.gov and irct.ir/fa/). Two independent reviewers checked studies for quality and eligibility and finally extracted the data. Data extraction was performed using Cochrane data extraction form for clinical trial. Discrepancies were resolved via consultation with third person. The studies examined in term of heterogeneity with I2 and Chi-square test. The mata-analysis was carried out using RevMan 5.2 (Wintertree Software Inc, Ontario, Canada) when there was homogeneity.
    Results
    Finally, seven reports from six RCTs included in this study. All reports were in english language and total numbers of participant in these studies were 824. No studies were found in comparison of everolimus and sirolimus and all seven reports were combination of everolimus, tacrolimus and other relative drugs. Follow up time of studies were different from 6 to 36 months. Due to the heterogeneity of included studies, only two studies were entered into meta-analysis. The recorded mean values for glomerular filtration rate, serum creatinine and creatinine clearance were between 60-80 ml/min, 50 to 80 ml/min and 1.2 to 1.9 mg/dl respectively. The results of meta-analysis in three outcomes include; serum creatinine, creatinine clearance and glomerular filtration rate were significantly in favor of low dose tacrolimus plus everolimus.
    Conclusion
    In general, everolimus showed better results in combination with tacrolimus. Given the available evidence in this study, everolimus in combination with low dose tacrolimus showed better safety and effectiveness in preventing kidney transplantation rejection.
    Keywords: everolimus, kidney transplantation, sirolimus, tacrolimus
  • Reza Habibian, Nowruz Delirezh, Amir Abbas Farshid Pages 345-353
    Background

    Allergic Asthma is an inflammatory disease of the respiratory system that is well known by increased inflammatory cells in the airways and causes difficulty in respiration. The prevalence of allergic asthma is increasing worldwide, and it has become a significant cause of health challenge especially in developed countries. Inhaled β2-agonists and Inhaled or oral corticosteroids are common medications for treating the disease, but they cannot be used for long periods of time because of frequently occurring side effects and they can’t change the main pathogenesis of the problem. Deficiency in regulatory system against inflammation could be an important factor in allergic asthma. Mesenchymal stem cells (MSCs) have potential of cellular immunosuppressive therapy of inflammatory disorders. The aim of present study was to evaluate the effects of MSC therapy on mechanisms of allergic asthma in mice model.

    Methods

    This experimental study was conducted from August 2014 to March 2015. The animals were housed and maintained in Biotechnology Center of Urmia University, Iran. Mice were sensitized by intra-peritoneal injection of ovalbumin (OVA) and aluminum hydroxide emulsion and then were challenged intra-nasally with OVA. Before allergen challenge on day 14, experimental mice received tail vein injection of MSCs in PBS. Regulatory T cells of spleen, cytokines and IgE analysis were carried out using lungs wash as well as serum samples.

    Results

    Our results showed that MSCs significantly reduced total cells and eosinophilia, serum OVA-specific IgE concentration in OVA-sensitized and challenged mice. Also results showed that MSCs markedly inhibited expressions of Th2 cytokines and elevated levels of Treg cells and Treg cytokines.

    Conclusion

    In the present study, we demonstrated the inhibitory effect of MSCs on airway inflammation using mice model of allergic asthma. The mice were sensitized with OVA and compared to the results of dexamethasone administration. Our results demonstrated that administration of MSCs could be used as a potential therapeutic approach for the allergic asthma.

    Keywords: asthma, cytokines, flow cytometry, mesenchymal stem cells, mice, regulatory T cells
  • Mohadeseh Arabnejad, Mahboobeh Nasiri, Mehran Karimi, Mohammad Moghadam, Azadeh Khalili, Ahmad Ebrahimi Pages 354-359
    Background

    There are many genetic and non-hereditary risk factors that are known to causes venous thromboembolic (VTE) disorders, Cardiovascular diseases and types of cancer. One of these is the Prothrombin G20210A mutation. Prothrombin mutation (guanine to adenine; G→A) at nucleotide position 20210, which is present in the 3′ untranslated region of the prothrombin gene. Prothrombin G20210A mutation is present outside the coding region for prothrombin, and hence it does not affect the actual structure of the prothrombin molecule and it does not affect its function as a strong clotting factor when activated into thrombin. However, several studies have shown that, G20210A heterozygosity was associated with a threefold increased risk for VTE. Moreover, the association of PTH G20210A polymorphisms with cancer has been reported. The present study was designed to determine the frequency of PTH G20210A polymorphism in Southern Iran.

    Methods

    In this cross-sectional study, 140 healthy women were from Southern Iran recruited among participants in Namazi Hospital, Shiraz, Iran, from March 2013 to February 2014. A total of 5 ml of peripheral blood was taken from individuals then Genomic DNA was extracted using blood DNA kit (Ron’s Blood and Cell DNA Mini Kit, BioRon, Germany). The amplification refractory mutation system- polymerase chain reaction (ARMS-PCR) method was used for the detection of PTH G20210A single nucleotide polymorphism in each subject.

    Results

    The frequencies of the GG and GA genotypes were as 97.9%, 2.1% respectively. The frequency of G allele was and the frequency of A allele was 1.1%.

    Conclusion

    Results of the present study might be important in understanding the distribution of PTH G20210A polymorphism in the Southern Iran. Minor allele frequency in this population is higher than in the Iranian and European population but similar to the prevalence in the Western Iran, Iranian Jews, American, Irish, Tunisian and Bahraini population.

    Keywords: epidemiology, Iran, polymorphism, prothrombin G20210A
  • Gholamreza Pourmand, Mohsen Ayati, Ali Razi, Aliakbar Karami, Rashid Ramazani, Ayat Ahmadi, Parvin Akbari Asbagh, Rahil Mashhadi, Shadi Pourmand Pages 360-367
    Background
    Prostate-Specific Antigen (PSA), also known as gamma-seminoprotein or kallikrein-3 (KLK3), is the best marker for early diagnosis of prostate cancer. Since age and race are affecting PSA levels, determining age-specific reference ranges of PSA in every community is necessary for increasing the efficiency rate of PSA. The aim of the present study was to evaluate the normal distribution of total prostate-specific antigen (TPSA) and free prostate-specific antigen (FPSA) and determine age-specific reference ranges of PSA in Iranian men.
    Methods
    In this cross-sectional study, 1200 normal men with the age range of 50 to 79 referred to Shahid Rajaie Hospital, Qazvin Province in Iran, from 2011 to 2013. After excluding patients with prostate cancer and urinary tract infection, 1020 men were included in this study. Then, their blood samples were collected and after the extraction of serum from blood, serum levels of FPSA and TPSA were measured using commercial kits; the reference range of PSA was specified for each age group and compared with reference ranges of other populations.
    Results
    The mean age of the patients was 61.03±7.5 years and the mean values of FPSA and TPSA were 0.47±0.6 ng/ml and 1.56±2.05 ng/ml, respectively. PSA serum levels (95th percentile range) in 50 to 59, 60 to 69 and 70 to 79-year age groups were 0-3.6 ng/ml, 0-5.7 ng/ml and 0-6.8 ng/ml, respectively. TPSA (r= 0.2, P< 0.001) and FPSA (r= 0.22, P< 0.001) were significantly associated with age. In addition, a significant relationship was found between TPSA serum levels and alcohol consumption (P= 0.017), smoking (P< 0.001) and family history of prostate cancer (P= 0.014).
    Conclusion
    Findings of the present study showed that PSA levels are correlated with age. It was also revealed that the PSA age-specific reference range obtained in this study is different from other races and is specific to Iranian men. Therefore, age-specific reference ranges of PSA obtained in the present study can increase PSA test sensitivity and specificity by reducing unnecessary diagnostic procedures and early detection of prostate cancer in Iranian men.
    Keywords: age, Iran, prostate, specific antigen, prostatic neoplasm
  • Vahdat Haji Hoseinlou, Shahnaz Shirbazou, Hedayat Sahraei Pages 368-374
    Background

    Protozoa are unicellular eukaryotes. A type of intestinal protozoan pathogens is the cause of infection and serious injuries in human with or without clinical symptoms. It seems that parasitic infections as a stressor factor can affect on stress system activity and immune system function and sensitivity. The major purpose of this paper was to evaluate serum cortisol level and the general inflammation by measuring neutrophil to lymphocyte ratio in patients with intestinal protozoa.

    Methods

    A total of 40 men were entered in a case-control study in Besat and Baqyiatallah (a.s.) Hospitals in Tehran from April to September 2014. Men were equally divided into 2 groups based on infection with the intestinal protozoa (control and patient groups). This study was conducted on blood samples of these people. Serum cortisol level and neutrophil to lymphocyte ratio were determined in control and patient with the intestinal protozoa groups. Cortisol was measured using cortisol kit (Diagnostic Biochem, Canada) and by ELISA method. In addition, the samples were treated with Wright stain method, and neutrophil to lymphocyte ratio was calculated using WBC diffraction method.

    Results

    According to the results of this study, mean age between control and patient groups was not statistically significant (P= 0.91). Serum cortisol concentration in patients with the intestinal protozoa was significantly higher than the control group (P= 0.043). In addition, a significant increase was observed in neutrophil to lymphocyte ratio in patients with parasitic infections compared to the control group (P= 0.026).

    Conclusion

    Based on the results of this study, parasitic infection (intestinal protozoa) as a stressor factor can increase serum cortisol concentration. In addition, intestinal protozoa was reduced immune system sensitivity and function. It seems that the neutrophil to lymphocyte ratio can be a potential useful parameters for evaluating the stress system activity and function in patients infected with the intestinal protozoa.

    Keywords: case, control studies, general inflammation, intestinal parasites, neutrophil to lympho, cyte ratio, stress
  • Mahmoud Nikseresht, Hamid Rajabi, Ali Nikseresht Pages 375-383
    Background
    Apelin is an adipokine which may contribute to the link between obesity and metabolic diseases. Regular exercise training has been proposed as a strategy for reducing the risk of these diseases by positive adaptations in adipokines, but there is limited research directly comparing different types of training. The purpose of this study was to determine and compare the effects of nonlinear resistance training (NRT) and aerobic interval training (AIT) on serum levels of apelin-13 and insulin resistance in middle-aged obese men.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted from October to February 2012 in Ilam City, Iran. Eligible subjects (33 obese men) between aged 34-46 years participated in this study and were allocated to the following groups: NRT (n= 12), AIT (n= 10), and control (n= 11). The inclusion criteria were sedentary (less than 60 minutes physical activity per week), nonsmokers, no regular exercise for at least the past 6 months, no regular consumption of medication, no special diet, percentage body fat > 23% and no history of medical conditions that would prevent them from participating in the exercise intervention. Only the subjects who performed more than 90% of the training sessions were included in this study. The experimental groups performed 3 weekly sessions for 12 weeks, whereas the control group maintained a sedentary lifestyle. NRT consisted of 40-65 minutes of weight training at different intensities and with a flexible period. AIT consisted of running on a treadmill (4×4 min at 80-90% maximal heart rate, 3 min recovery intervals).
    Results
    Analysis of variance showed that there were no significant differences betwee n the groups for apelin-13 and insulin resistance at baseline (P> 0.05). Compared to control group, two exercise programs were equally effective at reducing insulin resistance, but apelin-13 levels increased significantly only with the AIT (P= 0.04). After the training, maximal oxygen uptake increased significantly in AIT and NRT compared with control group (both P= 0.001) and in AIT more than NRT (P= 0.001).
    Conclusion
    The practical applications indicate that obese men can use both AIT and NRT exercise programs to reduce insulin resistance. However, the AIT may have better beneficial effects (as indicated by apelin-13) compared to NRT.
    Keywords: aerobic training, apelin, 13 peptide, insulin resistance, obesity, resistance training
  • Nammam Ali Azadi, Shahram Sadeghi, Mohammad Hossien Saghi Pages 384-390
    Background

    One of the critical unit in each hospital is intensive care unit (ICU). The United States’ Environmental Protection Agency (EPA) recommends to control the noise level of this unit in order to not exceed 45 decibels (dBA) during the day and 35 dBA at night. In this study, our goal was to evaluate the noise level at adult and neonatal ICUs at some Sanandaj’s hospitals, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted from May 4th to June 4th 2012 in adult and neonatal intensive care units at three major hospitals in Sanandaj (Besat, Tohid and Tamin-Ejtemaei). In order to assess the noise level properly, measurements obtained during the days and nights. At a given day, a unit was selected randomly and measurement of sound levels obtained successively within two-hour periods. The noise levels were measured in decibels using a sound level meter (SLM). This process took four weeks to be completed (one week per unit). In the end of study, the total of 336 records of noise levels were obtained. Descriptive analysis as well as fitting a mixed effect models were used to interpret collected observations. All statistical analysis performed using R developed by R core team.

    Results

    The preliminary analysis of observations showed that mean level of noise varied from 65 to 71 dBA among ICUs under study. Noise levels during the day were slightly higher than that of were observed during the night. Descriptive analysis of observations showed no major differences between the noise levels over the time and between the days/nights. Fitting a mixed-effects model showed significant differences of the noise levels between ICUs (P< 0.001).

    Conclusion

    We found the noise levels were always above the EPA thresholds at all three hospitals both during the day and night. It is recommended to train hospital officials and staffs for keeping noise levels to an acceptable level.

    Keywords: cross, sectional studies, hospitals, intensive care unit, noise
  • Hayedeh Haeri, Fatemeh Movarrei, Ghazaleh Shaker Pages 391-395
    Background

    Breast cancer is not only considered as the most common cancer in women but also is known as the second cause of death among them. One of the main causes of death in breast cancer patients is metastasis to different organs such as lymph nodes, bones, lung, liver, brain or other parts of the body. Metastasis to genital organs especially uterus is rare and a few cases are reported.

    Case Presentation

    In this report we present a case of invasive ductal breast carcinoma metastasizing to a uterine leiomyoma in a 52 year old woman who was admitted to Imam Khomeini Hospital, Tehran, in September 2013, diagnosed and treated by modified radical mastectomy of the right breast six years ago. Currently, she presented with complaint of persistent abnormal uterine bleeding for which hysterectomy was performed. The histopathologic examination of the uterine specimen revealed a focus in the myometrial wall composed of spindle cell proliferation without signs of atypia which was accompanied by epithelial glandular structures with cells containing hypochromatic nuclei embedded in a desmoplastic stroma. Considering the history of invasive ductal breast carcinoma in this patient, the diagnosis of stromal nodule or metastasis from a breast origin was suggested as the main differential diagnosis. The Immunohistochemical study performed with different markers showed positivity for GCDFP15 staining confirming metastasis from the breast carcinoma.

    Conclusion

    Although metastasis of breast cancer to the genital organs is an uncommon event, breast carcinoma is still considered the second source of extragenital malignant metastasis to the uterus. Overall, the most popular sites for metastasis of breast carcinoma to the female reproductive system include the ovaries and the uterine cervix. The uterine corpus is the least common site involved. In this regard metastasis to a uterine leiomyoma is a rare event.

    Keywords: breast neoplasms, leiomyoma, neoplasm metastasis, uterus