فهرست مطالب

Recherches en Langue et Littérature Françaises - Volume:9 Issue: 15, Fall and Winter 2015

Recherches en Langue et Littérature Françaises
Volume:9 Issue: 15, Fall and Winter 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/04/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه بلیغی، وحید نژادمحمد صفحات 1-23
    جنبش ادبی و هنری سورئالیسم به رهبری آندره برتون توانست معنا و مفهوم جدیدی از «جستجوی خویشتن» را از ورای واکاوی و شناسایی «ضمیر ناخودآگاه» ارائه دهد. به طوری که این روند پردازشی را می توان در رمان «ناجا» مشاهده کرد. در این داستان، ماجرای «خویشتن» با ملاقات یک زن الهام بخش آغاز می شود که ابزار اساسی خواب و رویا را برای راوی مهیا کرده و افشاگر یک «تصادف عینی» است. در این رمان، حصول و بازنمایی قوای روانی و ناخودآگاه و مستتر با اشکال استعاری و نمادین خود، با توسل به شیوه هایی تحقق می یابد و قوه ی خیال با خاطرات و خوابها عجین شده و ضمیر ناخودآگاه را بر روی صحنه داستانی نمایان می کند. به طوری که می توان شاهد پنداره های خیالی و ناخودآگاه شد. «ناخودآگاه جمعی» نیز که از غرایز، کهن الگوها و تصاویر اصیل و آغازین شکل گرفته قادر است تا از ظریف ترین تصاویر متنی پرده برداری کند. از سوی دیگر احساس غریب و اضطراب آور راوی «تصاویری» را رونمایی می کند که با پیش کشیدن پدیده «همزاد» متحول و پویا، از فانتسم ها و یا پنداره های خیالی سخن می گوید که در طول رخدادهای داستان در نوسان هستند.
    کلیدواژگان: آندره برتون، سوررئالیسم، ناجا، ضمیر ناخودآگاه، خواب
  • محمدحسین جواری، آرزو عبدی صفحات 25-42
    موضوع جنایت همواره توجه نویسندگان را که در جستجوی پرداختن به طرح های داستانی پیچیده بوده اند، جلب نموده است. به واسطه جنایاتی که تا ابد، نه تنها برای کسانی که به قضاوت این جنایات می نشینند بلکه برای مرتکبانشان نیز غیر قابل حل می نمایند، وجه رازآلود جنایت بیشتر از پیش تقویت می یابد. دو جنایتی که در رمان بیگانه آلبر کامو و در نمایشنامه دستهای آلوده ژان-پل سارتر به وقوع می پیوندند، با قرار گرفتن در زمره این جنایات مبهم، موضوع مورد بحث این مقاله قرار می گیرند که با رویکردی تطبیقی به بررسی محرک های این دو جنایت که در بین آنان «تصادف» به عنوان مهم ترین و تعیین کننده ترین عامل ظاهر می شود، می پردازد. علاوه بر عواملی که به قتل منتهی می شوند، محاکمه و مجازاتی که در انتظار این دو جنایت شوم می باشند نیز موضوع مقایسه این مقاله قرار می گیرند. در نهایت با پرداختن به رابطه ادبیات و جنایت این مقاله با گذر از تاریخچه این رابطه به بررسی مسایل فلسفی آن خواهد پرداخت که امکان فهم این دو اثر مورد نظر را میسر خواهند ساخت.
    کلیدواژگان: کامو، سارتر، بیگانه، دست های آلوده، جنایت، مرگ، تراژدی
  • مریم شریف* صفحات 43-74
    اسطوره ها و افسانه ها به تناسب ملزومات تاریخ و جامعه دگرگون و بازپرداخت می شوند. مقاله ی حاضر نشان می دهد چگونه کنستانس پیپله، پرنسس دو سلم (1845 1767) از دست پروردگان فلاسفه ی عصر روشنگری و ستایشگر آرمان های انقلاب فرانسه، داستان زندگی سافو، شاعر بزرگ یونان باستان را دستمایه ی اولین اثر مهم خود قرار می دهد تا شخصیتی مطابق با انتظارات جامعه ی فرانسه، پس از انقلاب 1789 ارائه کند. این سافو، تنها یک عاشق شکست خورده نیست بلکه او یک مبارز و انقلابی ست. در این راستا، خواهیم دید که چگونه باورهای نویسنده ی جوان با راهبرد فرهنگی نظامهای سیاسی حاکم (استفاده ی ایدئولوژیک از تئاتر) همخوانی دارد. بدین ترتیب، داستان عاشقانه ی سافو بستر یک تراژدی می شود که بر اندیشه های روشنگری تاکید می کند، علیه اشکال نوین پدرسالاری هشدار می دهد و خرافه های مذهبی را محکوم می سازد. مقایسه ی این تراژدی با آثار دو نویسنده ی زن دیگر(مادام دو بوفور و مادام دو استال)، بداعت آن را بهتر آشکار می سازد و نشان می دهد چطور هر کدام از این نویسندگان داستان سافو را بنابر نظر و عقیده ی خود عوض کرده اند.
    کلیدواژگان: تئاتر، سافو، انقلاب فرانسه، فلاسفه ی روشنگری، پدرسالاری، مخالفت با قدرت کلیسا
  • سارا طباطبایی* صفحات 75-88
    آنتونن آرتو، نویسنده و نظریه پرداز به نام فرانسوی، تئاتر حقیقی را تئاتری عصیانگر می داند که علیه نظامهای فکری می شورد و خواستار رهایی ناب است تا طرحی نو دراندازد. به این منظور می بایست نخست صحنه تئاتر و نیز ذهن تماشاگر را از حضور ساختارهای از پیش تعریف شده پالود تا امکان رویارویی اصیل با پدیده های دنیا فراهم آید. آرتو کتاب «تئاتر و همزادش» را با تشبیهی این چنین آغاز می کند: تئاتر به مثابه طاعون شاید که از پس ویرانگری به استعلای وجود بیانجامد، به امکان بس گانگی معنای هستی هر هستنده در هر لحظه و هر مکان. این مقاله بر آن است درونمایه هستی آفرین چنین تعبیری از صحنه تئاتر را به کمک نظریه های فلسفه پدیدارشناسی بررسی نماید.
    کلیدواژگان: اپوخه، رویکرد طبیعی، رویکرد استعلایی، تئاتر، طاعون، تقویم، متافیزیک
  • صفورا ترک لادانی*، پگاه آخوندیان صفحات 89-108
    سبک نگارشی نویسنده نه تنها بر پایه انگیزه های شخصی و درونی وی بوده بلکه با بسیاری از عوامل مرتبط با محیط اجتماعی و جغرافیائی پیوندی ناگسستنی دارد. به عبارت دیگر، هیچ نویسنده ای نمی تواند خود را از تاثیر طبیعت، محیط اجتماعی و فرهنگی مکانی که در آن زندگی می کند به دور دارد. به همین خاطر ادبیات منطقه ای در کشورهای مختلف شروع به نشو و نما می کند. بر همین اساس بسیاری از نویسندگان سعی در پرداختن به اطلاعاتی در باب آب و هوا، گیاهان، آداب و رسوم، سنتها و ویژگی های خاص روحی و اجتماعی محل تولدشان داشته اند.محمود دولت آبادی و ژان ژیونو از نویسندگانی هستند که به این امر اهتمام فراوان داشته اند. در این مقاله سعی بر آن است تا با ارائه توضیحاتی در باب ادبیات منطقه ای، تاریخ و مختصات آن در ایران و در فرانسه به تجزیه و تحلیل در باب اطلاعات داده شده در دو کتاب جای خالی سلوچ و کلین پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ادبیات منطقه ای، جای خالی سلوچ، محمود دولت آبادی، کلین، ژان ژیونو
  • مجید یوسفی بهزادی* صفحات 109-123
    مقاله حاضر در نظر دارد با تکیه بر نظریه ی «تعبیر کلام» ارسطو به پیوند میان زبان و شعر بپر دازد و خلاقیت شعری مارسلین دبرد والمور (گلهای سعدی از دیوان اشعار) و لکنت دو لیل (گلهای اصفهان از مجموعه اشعار تراژیک) را آشکار سازد. بدین ترتیب «قریحه» و «ظرافت کلام» برای کشف فضای شاعرانه ایران با رویکردی تخیلی دو مضمون اساسی اند که در آن نمادها (سمبلها) برای تسکین روح نا آرام این دو شاعر که تحت تاثیر کلام سعدی و یا دیگر شعرای ایرانی بوده اند٬ زبانی مشترک تلقی می شوند. این مقاله بر آن است تا با پژوهشی در مفاهیمی چون احساس گرائی (گل رز) و معنویت گرائی (وجود) نقش روح بخش شعر ایرانی را در الهامات شاعرانه مارسلین دبرد والمور و لکنت دو لیل جستجو کرده و نشان دهد که ایران می تواند فضای مناسبی باشد برای سرودن اشعار غنائی که امید و کمال معنوی آن یکی از وی‍ژگی های ادبیات شرقی محسوب شود.
    کلیدواژگان: زبان، مارسلین دبرد والمور، قریحه ایرانی، حالت روحی، گل رز، لکنت دولیل
  • طاهره زاهدی*، محمد جواد شکریان صفحات 125-144
    مشرق زمین و سرزمین پارس، از دیرباز مرکز توجهات اروپاییانی بوده است که برای شناخت فضای غیرخودی بدان جا سفر می کرده اند. در این میان غیریت (دیگروشی) که به مطالعه فضای دیگری می پردازد در کنار تصویری که بیگانگان از این فضاها و افراد ارائه می دهند، از جایگاه برجسته ای در ادبیات برخوردار است. در این حین از سفرنامه ها به عنوان ثمره ی سیاحان یاد می شود که حاوی انبوهی از اطلاعات اجتماعی، علمی، سیاسی و مرتبط با تمدن سرزمین بازدید شده را دربردارند. اهمیت این موضوع زمانی بیشتر می شود که ما بخواهیم فضای خودی را از منظر فرهنگی متفاوت بررسی کنیم. تقابل این دیدگاه ها در عرصه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، و... باعث شناخت دقیق تر از بینش نویسندگان بیگانه نسبت به فضای خودی می شود. هم چنین سفرنامه می تواند راهنمای قابل اعتنایی برای شناخت بیگانگان و نیز تعبیر آنها از (خودی) و(فضای خودی) باشد. این موضوعات مارا بر آن داشت تا به تقابل دیدگاه های دو نویسنده فرانسوی در مورد شرق، با به کارگیری شیوه تصویرشناسی به عنوان شاخه ای از ادبیات تطبیقی بپردازیم. برای این منظور به مطالعه تصویری که ژان شاردن، سیاح فرانسوی قرن 17و کنت دو گوبینو، نویسنده قرن19، به ترتیب در«سفرنامه شاردن» و «سه سال در آسیا» از شرق و ایران منعکس کرده اند می پردازیم. هدف ما از این تحقیق بررسی دیدگاه های این دو نویسنده با توجه به واقعیت های جامعه ایرانی است.
    کلیدواژگان: ژان شاردن، کنت دو گوبینو، شرق، تصویر، بهشت زمینی
|
  • Marzieh Balighi, Vahid NÉjad Mohammad Pages 1-23
    André Breton، le chef du mouvement surréaliste، prétend donner une représentation nouvelle de quête de soi qui va dans le sens de l''investigation de l’inconscient. C''est dans son fameux roman Nadja qu''il la pratique parfaitement. Cette quête se déclenche lors de la rencontre d’une femme initiatrice qui fournit la matière principale du rêve et développe l’idée vierge d’un «hasard objectif». Dans ce roman، la récupération totale de la force psychique، ayant la forme métaphorique et symbolique، se fait grâce à plusieurs moyens. La fiction se mêle aux souvenirs et aux rêves، deux matériels essentiels pour faire surgir l’inconscient، d’où la genèse des fantasmes originels et inconscients et la mise en conscience des forces occultes qui gouvernent l’être humain face à la pensée consciente. L’inconscient collectif est constitué d’instincts، d’archétypes et d’ «images primordiales» dans ce roman et la sensation étrange et inquiétante du narrateur illustre les images qui، retraçant le phénomène du «double» en plein changement، dénoncent l’apparition des désirs secrets et des fantasmes retenus sur la scène romanesque. Nadja de Breton parvient، en quelque sorte، à décrypter l’inconscient، formé par les désirs et les pulsions non identifiés، à travers ses enchevêtrements.
    Keywords: Breton, surréalisme, Nadja, inconscient, rêve, fantasme
  • Mohammad Hossein Djavari, ArÉzou Abdi Pages 25-42
    Le thème du crime a attiré toujours l’attention des écrivains qui étaient depuis toujours à la recherche des intrigues compliquées et sophistiquées. Cette attention est renforcée de plus en plus par le biais des crimes qui restent pour jamais irrésolus non seulement pour ceux ou celles qui les jugent، mais aussi pour ceux ou celles qui les commettent. Les crimes commis dans L’Étranger d’Albert Camus et dans Les Mains sales de Jean-Paul Sartre، faisant partie de ces crimes énigmatiques، font ici l’objet d’une approche comparée au niveau des ressorts dont le «hasard» se trouve comme le plus essentiel، mais aussi au niveau du jugement et du châtiment qui attendent ces deux crimes fatals. Dans cet article، notre objectif sera d''illustrer d''abord la relation que la littérature entretient avec le crime et en passant par un petit historique de ce thème، nous nous pencherons sur les enjeux philosophiques qui nous permettront la saisie et la compréhension de ces deux œuvres en question.
    Keywords: Camus, Sartre, L'Étranger, Les Mains sales, crime, mort, tragédie
  • Maryam Sharif* Pages 43-74
    Les figures mythiques ou légendaires s’adaptent à chaque époque et en chaque lieu. Cet article tente de montrer comment Constance Pipelet، future princesse de Salm (1767-1845)، une des filles des Lumières et admiratrice des idéaux de la Révolution française، se sert du récit de la vie de Sapho، grande poétesse de l’Antiquité، pour proposer une Sapho qui est aussi amoureuse، éplorée et trahie que rebelle et révolutionnaire. Nous verrons comment les convictions intimes de la jeune écrivaine font cause commune avec le théâtre de propagande soutenu par les divers gouvernements de la décennie révolutionnaire en France. L’histoire d’amour malheureux de Sapho est ainsi devenue la toile de fond d’une tragédie qui propage les idées des Lumières، avertit contre les nouvelles formes du patriarcat et dénonce la superstition religieuse. La comparaison de cette œuvre avec celle de deux autres femmes auteurs (Mme de Beaufort et Mme de Staël) révèle mieux l’originalité de la tragédie de Constance Pipelet et montre comment chacune modifie le récit de la vie de Sapho pour l’adapter à son goût.
    Keywords: théâtre, Sapho, Révolution française, Lumières, Patriarcat, anticléricalisme
  • Sara Tabatabai* Pages 75-88
    Le théâtre d’Artaud se veut un ébranlement au sein de la stabilité، une néantisation de la positivité. C’est la pureté abstraite d’un vide chargé de sens inédits qui devrait s’imposer sur la scène، au lieu de la plénitude concrète d’une positivité aliénante qui crée pour l’homme des habitudes involontaires et irréfléchies de la pensée en empêchant le libre exercice de sa conscience au monde. Comme des abcès de peste qui se vident de la pourriture interne du corps، le théâtre aussi est fait pour vider de gigantesques abcès des attitudes perverses de l’esprit. Artaud s’efforce ainsi de nous ramener à nos conflits premiers de l’être au monde antérieurs à toute réponse déjà-faite par les systèmes à penser conventionnels. Faire un parallèle entre «Le théâtre et son double» d’Artaud et les spéculations du mouvement phénoménologique qui semblent le mieux compatibles avec le génie créateur d’Artaud، nous aide à nous mettre à la portée de la dimension ontologique des réflexions de l’artiste sur la dignité de l’espace scénique. Un espace soi-disant où rien de ce qui surgit n''existait avant son apparition.
    Keywords: épochè, conscience transcendantale, théâtre, peste, constitution, métaphysique
  • Safoura Tork Ladani Tork Ladani*, Pegah Akhoundian Pages 89-108
    Non seulement les motifs personnels et intérieurs، mais aussi beaucoup d’éléments relatifs au milieu social et aussi géographique de l’écrivain peuvent définir son style. Autrement dit، aucun écrivain ne peut s’empêcher de l’influence de la nature، du milieu géographique، social، culturel de la région dans laquelle il vit. Dans ce sens، la littérature des provinces ou bien la littérature régionale commence-t-elle à exister dans différents pays. Dans leur œuvre، nombre des écrivains s’occupent des informations sur le climat، la végétation، les mœurs et les coutumes، les traditions، les caractères sociaux mentaux et sur la qualité de la vie des gens de leur région natale. Ils restent fidèles à leur région dans le but de défendre et de nous faire connaître leur culture. C’est le cas de Mahomoud Dowlatâbâdi et Jean Giono. Dans cet article، après avoir donné des explications sur la littérature régionale، ses divisions et son histoire en Iran et aussi en France، nous allons analyser les indices de cette littérature dans La Place vide de Solouch de Mahomoud Dowlatâbâdi et Colline de Jean Giono.
    Keywords: Littérature régionale, La Place vide de Solouch, Mahomoud Dowlatâbâdi, Colline, Jean Giono
  • Majid Yousefi Behzadi* Pages 109-123
    Cet article a pour objet de mettre en évidence le rapport entre la poésie et la langue de façon à étudier، en nous appuyant sur le traité d’Aristote، De l’interprétation، la création poétique de Marceline Desbordes-Valmore (Les Roses de Saadi in Poésies) et celle de Leconte de Lisle (Les Roses d’Ispahan parus dans poèmes tragiques) passionnés par Saadi ou autres poètes iraniens. En fait، le goût et la délicatesse sont deux termes essentiels pour découvrir l’espace poétique de l’Iran dans une approche imaginaire où les symboles deviennent la langue commune de leur âme exaltante. Ainsi، la beauté exotique de l’Iran sera examinée par les différents critères dont le sensualisme (Rose) et le spiritualisme (Être) qui constituent la trame de l’inspiration poétique de Marceline Desbordes-Valmore et de Leconte de Lisle pour la découverte de la poésie lyrique. On tentera de montrer que l’espace de l’Iran pourrait être un lieu convenable pour la composition des poèmes lyriques à travers lesquels l’espoir et la perfection morale représentent la particularité de la littérature orientale.
    Keywords: langue, Leconte de Lisle, rose, Marceline Desbordes, Valmore, goût iranien, état d'âme
  • Tahere Zahedi*, Mohammad Javad Shokrian Pages 125-144
    L''Orient et la Perse ont été au centre de l''attention des voyageurs européens qui parcouraient le monde pour connaître l''Autre monde. À ce propos، l''altérité qui est l''étude de ce qui est autre et l''image que les étrangers proposent pour cet Ailleurs et ces peuples، occupent une place remarquable dans la littérature. Des récits de voyage، en tant que le fruit du voyageur contiennent des informations sociales، scientifiques، politiques et psychologiques du pays visité ainsi que de sa civilisation. L''examen de cette représentation devient d''autant plus impressionnant، lorsqu''il s''agit d''analyser les points de vue et approches différents sur l''Orient; à travers la méthode que pratiquera l''imagologie، en tant que branche de la littérature comparée. Cette préoccupation nous a amenés à travailler sur l''ouvrage de Jean Chardin، nommé Voyages en Perse et autres lieux de l''Orient. Simultanément، on étudiera l''image livrée dans l''œuvre de Comte de Gobineau، Trois ans en Asie، sur le même espace. L''objectif de cette recherche réside dans le croisement de représentations de ces deux auteurs dans les domaines mentionnés et de mettre en évidence leurs points de vue en rapport avec leur propre appartenance et des espaces visités dans leurs récits de voyage.
    Keywords: Jean Chardin, Comte de Gobineau, Orient, Ispahan, Image, récit de voyage, paradis terrestre