فهرست مطالب

پژوهش های آموزش و یادگیری - سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

دوفصلنامه پژوهش های آموزش و یادگیری
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحمت الله خسروی *، کورش فتحی واجارگاه، ملیحه آشتیانی صفحات 1-18
    زمانی دانش آموزان دوره متوسطه به عنوان عناصر فعال جامعه، می توانند وظایف چندگانه خود را به طور موثر ایفانموده، شرایط خود و جامعه را بهبودبخشند و با موقعیت های دشوار زندگی، تغییرات و پیچیدگی های جامعه، روبرو شوند و آن را اداره نمایند که از برنامه درسی جامع مهارت های زندگی که تمام عناصر آن به درستی تدوین شده باشد، بهره مند شده باشند؛ ازاین رو هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی آسیب های موجود در عناصر برنامه درسی مهارت های زندگی مطابق با مدل علمی فرانسیس کلاین، از دید متخصصان تعلیم و تربیت، معلمان و دانش آموزان شاخه نظری دبیرستان های عادی- دولتی شهر تهران و ارائه راهکارهایی برای بهبود وضعیت آن بوده است. روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی، جامعه آماری شامل متخصصان تعلیم و تربیت، معلمان و دانش آموزان شاخه نظری دبیرستان های عادی- دولتی شهر تهران؛ نمونه آماری شامل 19 نفر متخصص تعلیم و تربیت، 64 نفر معلم و 378 نفر دانش آموز و ابزار اندازه گیری داده ها نیز پرسش نامه محقق ساخته بوده است؛ همچنین شیوه تحلیل داده ها در بخش توصیفی؛ فراوانی، درصد و... و در بخش استنباطی؛ آزمون t تک نمونه ای، تحلیل واریانس رتبه ای کروسکال - والیس و U مان- ویتنی بوده است. براساس یافته های پژوهش، آسیب های موجود در عناصر برنامه درسی مهارت های زندگی از دید متخصصان تعلیم و تربیت، متوجه اهداف، محتوا و زمان آموزشی؛ از دید معلمان، متوجه فعالیت های یادگیری، ارزشیابی و زمان و درنهایت از دید دانش آموزان، متوجه مواد آموزشی، فعالیت های یادگیری، ارزشیابی، گروه بندی، زمان و فضای برنامه آموزش مهارت های زندگی بوده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برنامه درسی مهارت های زندگی، آموزش متوسطه نظری
  • حمزه سعیدزاده *، الهه حجازی صفحات 19-32
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه منابع خود-کارآمدی با سطح باورهای خود-کارآمدی و عملکرد ریاضی در دانش آموزان دختر و پسر پایه های سوم راهنمایی و سوم دبیرستان (رشته انسانی) بوده است. به همین منظور، تعداد 300 دانش آموز سال سوم راهنمایی (180 پسر و 120 دختر) و277 دانش آموز سال سوم دبیرستان (158 پسر و 119 دختر) به طور تصادفی از مدارس شهرستان سردشت به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسش نامه های منابع خود-کارآمدی و باورهای خود- کار آمدی ریاضی پاسخ دادند. عملکرد دانش آموزان در درس ریاضی نیز از نمرات امتحان پایان سال ریاضی به دست آمد. نتایج نشاندادند میان منابع خود-کارآمدی و باورهای خود-کارآمدی در هر دو پایه تحصیلی، رابطه معنادار مثبت وجوددارد؛ همچنین بین منابع خود-کارآمدی و عملکرد ریاضی در هر دو پایه و در هر دو جنس، رابطه معنادار مثبت وجوددارد. در دوره راهنمایی در عملکرد دو جنس تفاوت معنادار دیده نشد ولی در دوره دبیرستان، دختران عملکرد بهتری نسبت به پسران داشتند. تفاوت معنادار در باورهای خود-کارآمدی دو جنس در هیچ یک از دوره های تحصیلی دیده نشد.
    کلیدواژگان: منابع خود، کار آمدی، باورهای خود، کارآمدی، عملکرد ریاضی
  • فریدون یزدانی * صفحات 33-54
    پژوهش حاضر برای تعیین اثربخشی نظام های یادگیری الکترونیکی از رویکردی جدید استفاده نموده است. رویکرد جدید شامل بهره گیری از سازه های «ارزشمندی» در کنار سازه «رضایتمندی» برای تعیین اثربخشی نظام های یادگیری الکترونیکی از نظر کاربران آنها بوده است. «دانشکده مجازی علوم حدیث شهر ری» به عنوان نمونه مورد بررسی قرارگرفت. به منظور تحلیل داده ها برای نخستین بار از دو ابزار تحلیل ماتریسی «شبکه ارزشمندی- رضایتمندی» و نیز «محک زنی لویس» استفاده شد. ابزارها نخستین بار توسط «لوی» برای سنجش اثربخشی نظام های یادگیری الکترونیکی مورد استفاده قرارگرفتهبودند. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری نیز کلیه دانشجویان دوره های لیسانس و فوق لیسانس رشته های مجازی دانشکده یادشده در سال تحصیلی 1389-1388 با تعداد 1926 نفر بود که از این میان تعداد 325 نفر نمونه به شیوه دردسترس انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری داده «پرسش نامه سنجش ارزشمندی- رضایتمندی از خصوصیات نظام های یادگیری الکترونیکی لوی» بود. برای تعیین روایی ابزار از شیوه های روایی محتوایی، سازه و صوری و برای تعیین میزان پایایی آن آلفای کرونباخ استفاده گردید. میزان پایای ابزار در سازه های ارزشمندی و رضایتمندی به ترتیب: 95/0 و 94/0 بود. نتایج نشان دادند که هیچ گونه رابطه معناداری میان سازه های ارزشمندی و رضایتمندی وجودندارد و این دو، سازه هایی مستقل و متفاوت هستند به علاوه نتایج «ابزار تحلیل ماتریسی شبکه ارزشمندی- رضایتمندی» نشان داد که وضعیت اثربخشی نظام یادگیری الکترونیکی مورد نظر (دانشکده مجازی علوم حدیث) در هریک از ابعاد چهارگانه (فناوری و پشتیبانی، محتوای درس، استاد و یادگیرنده) نسبتا متوسط و در ارتباط با کل نظام نیز تاحدی متوسط بوده است. تحلیل داده ها با ابزار محک زنی لویس» نیز نشان داد که وضعیت اثربخشی نظام یادگیری الکترونیکی مورد نظر، در هریک از ابعاد چهارگانه (فناوری و پشتیبانی، محتوای درس، استاد و یادگیرنده) نسبتا متوسط و در ارتباط با کل نظام، متوسط و تاحدی خوب بوده است.
    کلیدواژگان: سازه های ارزشمندی، سازه های رضایتمندی، اثربخشی نظام های یادگیری الکترونیکی
  • نرجس امینی، بی بی عشرت زمانی، یاسمین عابدینی صفحات 55-70
    رسانه های آموزشی به دلیل قابلیت و امکانات متفاوتی که در اختیار معلم و فراگیر قرارمی دهند، از اهمیتی خاص در آموزش وپرورش برخوردارند. هدف پژوهش حاضر مقایسه رسانه های آموزشی مورد استفاده استادان دانشکده های علوم پزشکی، فنی و مهندسی و علوم انسانی از دید دانشجویان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بود بدین منظور تعداد 224 نفر از دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه محقق ساخته «میزان استفاده از رسانه ها» بود. آزمون های آماری مورد استفاده برای تحلیل داده ها شامل میانگین، انحراف معیار، آزمون t هتلینگ، آزمون t زوجی و آزمون پسین (شفه) و آزمون تحلیل واریانس بوده اند. نتایج نشان دادند بین انواع رسانه های مورد استفاده استادان از دید دانشجویان، تفاوت معنادار وجوددارد به طوری که بالاترین میانگین مربوط به رسانه های دیداری (96/2) و پایین ترین میانگین مربوط به رسانه های جنبشی/ حرکتی (77/1) بود. مقایسه انواع رسانه های مورد استفاده استادان برحسب دانشکده نیز نشان داد بین رسانه های مورد استفاده استادان درزمینه های شنیداری، جنبشی/حرکتی، خواندنی/ نوشتنی و دیداری، تفاوت معنادار وجوددارد؛ همچنین نتایج نشان دهنده وجود تفاوت های جنسیتی درزمینه رسانه های دیداری بود و اثر متقابل جنسیت و دانشکده نیز فقط در مورد رسانه های جنبشی/حرکتی، معنادار بود.
    کلیدواژگان: رسانه های آموزشی، دانشجویان فنی و مهندسی، پزشکی و علوم انسانی، جنسیت
  • ناصر شیربگی صفحات 71-86
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی دو رویکرد تدریس خصوصی و مشاوره تحصیلی بر پیشرفت تحصیلی، رفتار کلاسی و عزت نفس دانش آموزان در خطر افت تحصیلی صورت گرفت. راهبرد پژوهش کمی و از رویکرد آزمایشی به شیوه پیش آزمون-پس آزمون سه گروهی با یک گروه کنترل، استفاده شد. جامعه پژوهش دانش آموزان پسر پایه اول دبیرستان های شهر سنندج بود. از این جامعه، 88 نفر به شیوه تصادفی چندمرحله ای در چهار گروه 22 نفری انتخاب شدند. با استفاده از پرسش نامه عزت نفس کوپراسمیت، چک لیست رفتار کلاسی داس و لیگان و نمره درس ریاضی، متغیرهای وابسته اندازه گیری شد. بعد از مداخله گروهی در سه گروه آزمایشی، میزان متغیر وابسته در چهار گروه، مجددا اندازه گیری شد. برای بررسی میزان تاثیر پیش آزمون و روش مداخله ای از تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان دادند، بین آزمودنی های گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای وابسته، تفاوت معنادار وجوددارد. اثربخشی تدریس خصوصی، مشاوره تحصیلی و روش ترکیبی بر پیشرفت تحصیلی، رفتار کلاسی و عزت نفس دانش آموزان، تاییدشد. تاثیر ترکیب مشاوره تحصیلی و تدریس خصوصی بیشتر از به کارگیری جداگانه روش های یادشده بود. یافته ها موید آن است که وقتی معلمان با همکاری مشاوران مدرسه و با حمایت والدین، خدماتی را برای دانش آموزان در خطر افت تحصیلی ارائه می کنند، رضایت را در محیط کلاس از لحاظ رفتار، پیشرفت تحصیلی و عزت نفس به وجودمی آورند.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، مشاوره تحصیلی، تدریس خصوصی، عزت نفس، رفتار کلاسی، درس ریاضی
  • مینا احمدیان، مهدی سبحانی نژاد صفحات 87-112
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مولفه های برنامه درسی پنهان با ابعاد مقیاس گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه ها بالغ بر 381 نفر از دانشجویان دانشگاه شاهد بودند. از دو مقیاس سنجش ابعاد برنامه درسی پنهان دانشگاهی و نیز مقیاس استاندارد گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا (2001) استفاده شد. روایی مقیاس سنجش ابعاد برنامه درسی پنهان دانشگاهی حسب تایید تعدادی از متخصصان موضوعی و پایایی آن نیز در آلفای کرونباخ در دو جنبه؛ مثبت و منفی برابر با 88/0 و 86/0 بود. مقیاس گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا دارای روایی متناسب بود و در آلفای کرونباخ، پایایی آن برابر با 90/0 محاسبه شد. یافته ها حاکی از آن است که1. بین مجموع مولفه های برنامه درسی پنهان با ابعاد هفت گانه گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان دانشگاه شاهد، همبستگی معنادار وجوددارد (برخی از ابعاد مثبت و منفی برنامه درسی پنهان با ابعادی خاص یا کل گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان، همبستگی مثبت یا منفی معنادار داشت). 2. همبستگی بین کل مولفه های مثبت برنامه درسی پنهان با بعد گرایش به فراخ اندیشی، مستقیم و معنادار بود.3. همبستگی بین کل مولفه های منفی برنامه درسی پنهان با ابعاد تحلیلگری، کنجکاوی، بلوغ در قضاوت، جست وجوگری حقایق، فراخ اندیشی و نیز کل ابعاد گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان، معکوس و معنادار بود.4. مدل های رگرسیونی در قالب معادله چهارمتغیری جهت تحلیل سهم نسبی مولفه های برنامه درسی پنهان در پیش بینی گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان (کل) نشان داد که مولفه های؛ «جنبه منفی محتوای دروس رشته تحصیلی» (174/0- =b)، «جنبه منفی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی» (149/0- =b)، «جنبه مثبت محتوای دروس رشته تحصیلی» (142/0- =b) و «جنبه مثبت روش تدریس استادان» (100/0=b) درمجموع 2/30 درصد از کل واریانس گرایش به تفکر انتقادی دانشجویان را به نحو خاص خود، اعم از رابطه معنادار منفی(معکوس) یا مثبت (همسو) تبیین نموده اند (21/20=F؛ 000/0=sig).
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، گرایش به تفکر انتقادی، دانشجویان دانشگاه شاهد
  • محمد جوادی پور، پروین عزیزی، رضا نوروززاده صفحات 113-128
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تحقق اهداف مهارت های زندگی دانش آموزان پایه چهارم و پنجم ابتدایی شهرستان های استان تهران است، مهارت هایی که دانش آموزان طی گذراندن دوره ابتدایی از کتاب های درسی آموخته اند. جامعه مورد مطالعه کلیه دانش آموزان پایه چهارم و پنجم با تعداد 191143 نفر و همچنین معلمان آنها با تعداد 5526 نفر بوده است. نمونه پژوهش شامل 1000 نفر دانش آموز دختر و پسر و 200 نفر معلم زن و مرد بود که با استفاده از برآورد حجم نمونه در طبقات و نیز نمونه گیری تخصیص نیمن محاسبه گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته روا و پایا استفاده شد. پس از جمع آوری ابزارها جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و نیز آزمون های خی دو، t (تی) و ضریب توافق cپیرسون استفاده شد. نتایج نشان دادنداهداف مهارت های زندگی در محورهای: تفکر خلاق، تصمیم گیری، ارتباطات اجتماعی، خود آگاهی، همدلی، ارتباط بین فردی، حل مسئله، مقابله با هیجان و مقابله با استرس در دانش آموزان دوره ابتدایی شهرستان های استان تهران تحقق یافته است. بین پایه های تحصیلی چهارم و پنجم درزمینه مهارت های اساسی زندگی دانش آموزان رابطه معنی دار وجودنداشته و ازاین رو می توان گفت با ارتقای پایه های تحصیلی دانش آموزان از چهارم به پنجم مهارت زندگی آنها تغییرنمی کند. بین نوع جنسیت درزمینه مهارت های اساسی زندگی دانش آموزان رابطه معنی دار وجودداشته و می توان اظهارنمود که دختران نسبت به پسران از مهارت های زندگی بیشتری برخوردارند. بین نوع منطقه جغرافیایی محل تحصیل درزمینه مهارت های اساسی زندگی دانش آموزان تفاوت معنی دار وجودندارد؛ به عبارت دیگر نوع منطقه جغرافیایی محل تحصیل تاثیری در وضعیت کیفی مهارت های زندگی دانش آموزان ندارد. بین نظر معلمان با تاکید بر نوع مدرک تحصیلی در ارتباط با مهارت های اساسی زندگی دانش آموزان اختلاف معنی دار وجودندارد به عبارت دیگر در مقایسه میانگین های هر سطح نسبت به سایر سطوح و فقط در سطح مدرک فوق دیپلم نسبت به دو سطح دیگر، اختلاف بیشتری مشاهده شد لیکن این اختلاف معنی دار نمی باشد. درکل طبق نتایج به دست آمده مشخص شد که اهداف دوره ابتدایی به طور قابل قبولی مهارت های اساسی زندگی را در دانش آموزان تحقق بخشیده است.
    کلیدواژگان: اهداف دوره ابتدایی، مهارت های زندگی، دانش آموزان
  • محمدرضا سرمدی، سلام ویسی تبار صفحات 129-147
    رشد فعلی تئوری های فلسفی و آموزشی، فن آوری رایانه امکان تحقق بخشیدن به اشکال جدید آموزش و پرورش برای جهان پسا مدرن فراهم نموده است. این جهان پسامدرن دارای مشخصات ذیل است: ارتباط،عدم تجانس و انعطاف پذیری. بنابراین، وب و فناوری های چند رسانه ای دیگر صرفا منابع اطلاعاتی و ابزار هستند، مگر آن که ما بتوانیم محتوا و زمینه ی یادگیری معنی داری فراهم کنیم. هدف از این مطالعه بازسازی طراحی آموزش با رویکرد معرفت شناختی جدید و توسعه یک نظریه ی یادگیری ساختگرا برای طراحی یادگیری مبتنی بر وب است. در این مقاله محققین به بررسی تحلیلی رویکرد سازه گرایی می پردازند تا برای یادگیری مبتنی بروب افقی تازه را ترسیم نمایند. معرفت شناختی سازنده گرایی چه دلالت هایی برای یادگیری مبتنی بر وب دارد؟ فرآیند تحقیق در این مقاله عبارت است از: (1) بررسی معرفت شناسی سازه گرایی، و بازبینی ادبیات و مبانی تئوری های یادگیری ساختگرایی شناختی و اجتماعی (2) ایجاد یک چارچوب مفهومی برای طراحی آموزش ساختگرا؛ (3) توسعه و ایجاد مدل های طراحی آموزش مبتنی بر وب (WBDL) به عنوان ابزار ساخت دانش و کاربرد این مدل ها در طراحی آموزشی. در پرتو این شرایط و موقعیت های متغیر و بی ثبات، دیسیپلین طراحی و طراحی آموزش با نیاز به توسعه ی راه های جدید تفکر در مورد طراحی کردن روبرو شده است. در میان این تغییر پارادایم طراحی، ایده ی برتر برای ارتقای کیفیت طراحی آموزش در عصر اطلاعات مستلزم توجه به دو جنبه از مساله است: 1- معرفت شناسی برای طراحی آموزش: اولین وظیفه ما مفهوم سازی و مجسم کردن مبانی مفید و قانع-کننده برای ساخت یک معرفت شناسی از دانش طراحی و فرایند یادگیری آن است. موضوعاتی مانند دانش و دانستن در حوزه معرفت شناسی قرار دارند که با مفروضات اصلی دستیابی به دانش در جهانی که در آن زندگی می کنیم مرتبط است: دانش چیست؟ چگونه می توان طراحی را درک کرد و شناخت؟ از آنجایی که هر معرفت شناسی خاصی فهم کاملا متفاوتی از دانش طراحی فراهم می نماید، رجوع به اصول معرفت شناختی و دستیابی به دیدگاه مناسبی از ساخت دانش طراحی و روش یادگیری آن برای طراحان و معلمان بسیار ضروری و مهم است. 2- ادغام فناوری رایانه: یکی دیگر از جنبه های مهم مورد توجه در این مقاله، تائید رویکرد جامع ادغام فناوری رایانه در زمینه طراحی موقعیت حل مساله و یادگیری محتوای آن می باشد. مساله ای که طراحان و معلمان با آن مواجه هستند این است که هنوز ارتباطی بین روش های استفاده از فناوری رایانه به عنوان یک موضوع یادگیری و روش های آموزش درباره رایانه و به وسیله ی آن به دانش آموزان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سازنده گرایی، طراحی یادگیری مبتنی بر وب، معرفت شناسی
|
  • R. Khosravi *, K. Fathi Vajargah, M. Ashtiani Pages 1-18
    Secondary education students could effectively do their multi-tasks, improve condition of themselves and their society, and confront with life’s difficult situations and society’s changes and complications as the society’s active members just when they are provided by well-prepared life skills comprehensive curriculum. Therefore, the main purpose of this study is identification of damages existing in components of life skills curriculum according to Frances Klein scientific model from viewpoint of education specialists, teachers, and students of state high schools in Tehran and provision of solutions for its improvement. This is descriptive survey and statistical population includes education specialists, teachers, and students of state high schools in Tehran. Also the sample contains 19 education specialists, 64 teachers, and 378 students and data measurement tool is structured questionnaire. Descriptive data analysis methods were frequency, percentage etc. and deductive ones were single sample t-test, Kruskal Wallis one-way analysis of variance and Mann-Whitney U test. Findings indicated that damages existing in components of life skills curriculum were goals, content, and training time from education specialists; learning activities, evaluation, and time from teachers’ view; and finally educational material, learning activities, evaluation, categorization, as well as time and space of the education.
    Keywords: Pathology, Life skills curriculum, Secondary education
  • H. Saeedzadeh *, E. Hejazi Pages 19-32
    The purpose of this study is survey on the relation of self-effectiveness resources and self-effectiveness beliefs level with mathematical performance of male and female students in 3rd academic year of middle school and 3rd academic year of high school (human science field of study). For this purpose, 300 students in 3rd academic year of middle school (180 males and 120 females) and 277 students in 3rd academic year of high school (158 males and 119 females) were randomly selected as the sample from the schools in Sardasht. They answered the questionnaires on mathematical self-effectiveness beliefs and self-effectiveness resources. Performance of students in mathematics was obtained through final examination. Findings indicated that there is a significant positive relationship between self-effectiveness resources and self-effectiveness beliefs in both levels. Also, there is a significant positive relationship between self-effectiveness resources and mathematical performance in both levels and both genders. In middle school no difference was observed between performances of both genders while in high school level females had better performance compared to males. Significant difference between self-effectiveness beliefs of both genders was not sensed in any academic courses.
    Keywords: Self, effectiveness resources, Self, effectiveness beliefs, Mathematical performance
  • F. Yazdani Pages 33-54
    This paper has employed a novel approach for determining effectiveness of electronic learning systems. This new approach employed importance and satisfaction structures for measurement of electronic learning systems’ effectiveness from viewpoint of their users. Hadith Science Virtual College in Rey was surveyed as case study. Two matrix analysis tools of “importance-satisfaction matrix” and “Lewis benchmarking” were used for data analysis. These tools were used for the first time by Lewis for measuring effectiveness of electronic learning systems. This is descriptive survey and statistical population contains all of the students in bachelor and master level in virtual fields of study in 2009-2010 academic year including 1926 students, 325 of them were selected as the sample by available sampling. Lewis’ questionnaire for importance-satisfaction measurement of electronic learning systems’ properties was data gathering tool. Content, structure, and form validity methods of for determination of tools’ validity while Cronbach’s alpha was applied for determining reliability. Reliability rates for importance and satisfaction structures were respectively 0.95 and 0.94. Findings showed that there is no significant relationship between importance and satisfaction structures and they are different and separate structures. In addition, results of “matrix analysis tools of importance-satisfaction matrix” showed effectiveness of the considered electronic learning systems (Hadith Science College) was relatively average for each one of four dimensions (technology and support, course content, teacher, and learner), and partly average for the whole system. Data analysis through Lewis benchmarking indicated that effectiveness of the considered electronic learning systems was relatively average for each one of four dimensions (technology and support, course content, teacher, and learner), and average and partly desirable for the whole system.
    Keywords: Importance structures, Satisfaction structures, effectiveness of electronic learning systems
  • N. Amini, B.B.E. Zamani, Y. Abedini Pages 55-70
    Educational media have significant importance in education due to different authorities and capabilities provides for professors and students. The purpose of this study was to compare educational media used by professors of medical science, technical engineering, and human science colleges in teaching-learning process from students’ viewpoint. This was descriptive survey research. For this, 224 students were selected by stratified random sampling. The applied tool was structured questionnaire “media use rate”. Statistical tests used for data analysis were mean, standard deviation, Hotelling t-test, pair t-test, Scheffe’s test and variance analysis test. Findings indicated that there is significant difference between different types of media used by professors from students’ viewpoint as the highest average was for visual media (2.96) while the lowest average was dedicated to movement/motion media (1.77). Comparison of different type of media used by professors categorized by college showed that there is significant difference between audio, movement/motion, read/write, and visual media. Also, results represented gender differences in relation to visual media and mutual influence between gender and college was significant only for movement/motion media.
    Keywords: Educational media, Technical engineering, medical, human sciences students, Gender
  • N. Shirbagi Pages 71-86
    The present survey was conducted aimed to investigate effectiveness of two approaches of private teaching and educational consultation on academic success, classroom behavior, and self-esteem of students with educational decline threats. The strategy of survey was quantitative and test approach was used through three-group pretest-posttest with one control group. Statistical population included male students in junior year of high school in Sanandaj. 88 students were selected by multi-stage random sampling (in 4 groups, each one containing 22 students). Dependent variables were measured through Coopersmith self-esteem inventory, classroom behavior checklist, and math course final score. After group interfering in 3 test groups, dependent variable rate in all 4 groups was re-measured. Multi-variable covariance analysis was employed in order to study influences of pretest and interference method. Findings showed that there was a significant difference between subjects of experimental and control groups to dependent variables. Effectiveness of private teaching, educational consultation and combined method on academic success, classroom behavior, and self-esteem of students was approved. Effectiveness of combination of private teaching and educational consultation was more than their separate use. The findings confirm that when teachers in cooperation with schools consulters and by parents’ assist provide some services for students with educational decline threats, it causes satisfaction in academic success, classroom behavior, and self-esteem.
    Keywords: Educational decline, Educational consultation, Private teaching, Self, esteem, Classroom behavior, Mathematics course
  • M. Ahmadian, M. Sobhaninejad Pages 87-112
    The purpose of this research was survey of relation between hidden curriculum components and dimensions of students’ tendency to critical thinking. Methodology of the research was descriptive correlation. The sample included 381 students of Shahed University and two indicators of measurement of university hidden curriculum dimensions and standard index of tendency to California students’ critical thinking (2001) were used. Validity of indicators of measurement of university hidden curriculum dimensions was approved by some of relevant experts while its reliability in two positive and negative aspects by Cronbach’s alpha was respectively 0.88 and 0.86. Index of California students’ tendency to critical thinking had appropriate validity and according to Cronbach’s alpha its reliability was 0.90. Findings showed that: 1- there is significant correlation between hidden curriculum components and seven dimensions of Shahed University students’ tendency to critical thinking (some of positive and negative aspects of hidden curriculum components had significant positive and negative correlation with some special dimensions or whole tendency to critical thinking). 2- The correlation between all positive components of hidden curriculum and tendency to thinking broadly was direct and significant. 3- The correlation between all negative components of hidden curriculum and dimensions of analysis, curiosity, maturity in judgment, truth seeking, thinking broadly, as well as whole dimensions of tendency to critical thinking was reverse and significant. 4- Regression models in form of four-variable equation for analysis of relative share of hidden curriculum components for prediction of tendency to critical thinking (whole) indicated that components of “negative aspect of content of major’s courses” (b= -0.174), “negative aspect of evaluation of academic success” (b= -0.149), “positive aspect of content of major’s courses” (b= -0.142), and “positive aspect of professors’ methodology” (b= 0.100) totally have provided 30.2% of total variance for students’ tendency to critical thinking including significant negative (reverse) or positive (direct) relations (sig= 0.000; F= 20.21).
    Keywords: Hidden curriculum components, Tendency to critical thinking, Shahed University students
  • M. Javadipour, P. Azizi, R. Norouzzadeh Pages 113-128
    The purpose of this research is survey on rate of fulfillment for life skills (skills which are taught in elementary school by books) goals among 4th and 5th academic year students in cities of Tehran Province. Statistical population is 4th and 5th academic year students (191143 students) and their teachers (5526 teachers). Research sample include 1000 male and female students and 200 man and woman teachers which is calculated through stratified estimation of sample volume and Neyman’s assignment sampling. Valid and reliable structured questionnaire was used for data gathering. SPSS software, Chi-squared test, t-test, and Pearson correlation coefficient were applied for data analysis. Results indicated that life skills goals related to creative thought, decision making, social communications, self-awareness, empathy, interpersonal relationship, problem solving, as well as dealing with anxiety and stress have been fulfilled in 4th and 5th academic year students in cities of Tehran Province. There was not significant relation between 4th and 5th academic year students for fundamental life skills and it could be noted that there is no change in life skill by change from fourth academic year to the fifth. Also, there was significant relation between genders in relation to fundamental life skills as females had more life skills compared to males. In this subject, there was not significant relation between geographical locations. In other words, type of geographical location does not influence quality of students’ life skills. There was not meaningful relation between teachers’ ideas focused on type of educational degree in relation to students’ fundamental life skills. In other words, associate degree represented more difference rather than other two levels but it was not significant. Totally, it could be concluded that elementary school goals have fulfilled fundamental life skills in students.
    Keywords: Elementary school goals, Life skills, Students
  • M.R. Sarmadi, S. Veisi Tabar Pages 129-147
    Current growth of philosophical and educational theories and computer technology has provided new forms of education in the world. Modern world has features such as communication, non-congruence, and flexibility. Therefore, web and other multimedia technologies are just information and application resources unless could provide learning field and content. The purpose of this study is reconstruction of education designing with new epistemology approach and development of constructive learning theory for web-based learning designing. This paper analyzes constructivism approach in order to open new horizons for web-based learning. What refers does have constructivism epistemology for web-based learning? Article process includes: 1- Study of constructivism epistemology and review of literature and principles of social and cognitive constructivism learning theories. 2- Construction of conceptual framework for constructive education. 3- Development and construction of web-based distance learning (WBDL) as knowledge production tool and applying these models in educational designing. Among designing paradigm change, premium idea of educational designing necessitates consideration to these two aspects: 1- Epistemology for educational designing: our first duty is conceptualization and embodiment of useful principles for establishment of epistemology of designing knowledge and its learning process. Subjects such as knowledge and awareness are in the field of epistemology which is related to main assumptions of knowledge achieving in the world in which we live: what is knowledge? How could designing be perceived and recognized? Since each special epistemology provides different perception of designing knowledge, referring to epistemology principles and achieving appropriate view for construction of designing knowledge and its learning method for teachers and designers seems to be important. 2- Integration of computer technology: the other aspect that paper focus on it, is confirmation of comprehensive approach of computer technology integration in relation to designation of problem solving opportunity and its content learning. The problem teachers and designers are faced with is that there is not yet relation between methods of computer technology application as a learning subject and methods of computer teaching as its tool.
    Keywords: Constructivism, Web, based learning designing, Epistemology, Constructive designing