فهرست مطالب

فلسفه دین - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1394)

فصلنامه فلسفه دین
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا (زهیر) حسینی لواسانی، محمد سعیدی مهر صفحات 1-28
    مساله شر که به عنوان مساله ای علیه وجود خداوند ادیان مطرح بوده است، هم از بعد نظری قابل طرح است هم از بعد عملی. در مساله عملی شر، بعد عملی و کاربردی شرور درزندگی و تاثیر آنها بر ایمان انسانها مد نظر قرار می گیرد و این سوال پاسخ داده می شود که در مواقع رسیدن شرور، چطور ایمانمان را حفظ کنیم؟
    در این مقاله، پس از شرح راه حل های فیلسوفان و متکلمان مسلمان به مساله شر،کارآمدی راه حل های هریک بررسی شده است. مهم ترین یافته این مقاله این است که با آنکه در ابتدای امر به نظر می رسد تنها راه حل متکلمان پاسخگوی مناسبی برای مساله عملی شر است، اما با نگاه دقیقتر در می یابیم که راه حل های ارائه شده توسط فیلسوفان اسلامی افزون بر آنکه پاسخگوی مساله نظری شر است، بدلیل استفاده از روش کشف و شهود برای دستیابی به آنها، قادر به پاسخگویی به مساله عملی شر نیز بوده و از کارایی بالایی برخوردارند.
    کلیدواژگان: شر، فلسفه اسلامی، کلام، نظریه عوض، مساله عملی شر، شهود
  • امیرعباس علیزمانی، کاظم راغبی * صفحات 29-60

    یکی از معروف ترین براهین اثبات وجود خدا در سده های اخیر، استدلال اخلاقی امانوئل کانت است. کانت برای محافظت از اطلاق حکم عقل عملی، که همانا دستیابی توامان شادکامی و فضیلت است، خدایی را فرض می کند که با پیوند دادن دو قلمرو متفاوت اخلاق و طبیعت، این خیر کامل را محقق کرده است. اما منتقدان این استدلال معتقدند که کانت تنها برای معنادار کردن تجربه اخلاقی انسان، چنین چیزی را عملا فرض کرده است و این ادعا برهانی برای وجود خدا نیست. از این رو برخی از متفکران براهین اخلاقی نوینی پدید آوردند. یکی از این براهین، استدلال اخلاقی از طریق عینیت ارزش های اخلاقی است. ویلیام سورلی با اثبات عینی بودن ارزش های اخلاقی، ذهنی عالی را به عنوان ضرورتی منطقی برای تحقق این وجود عینی ارزش های اخلاقی ثابت می کند و با نگاه ویژه خود به این استدلال، ادعا می کند که نه تنها برهانی نظری بر وجود خداوند فراهم آورده، بلکه توانسته است از اتحاد قلمرو طبیعت و اخلاق، تحت یک واقعیت یکپارچه حمایت کند. ما در این مقاله، استدلال اخلاقی مذکور را تقریر و بررسی خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: آرمان اخلاقی، اتحاد قلمرو اخلاق و طبیعت، استدلال اخلاقی بر وجود خدا، استدلال اخلاقی سورلی، استدلال اخلاقی کانت، استدلال از طریق عینیت ارزش های اخلاقی، عینیت گرایی اخلاقی
  • عبدالرسول کشفی، ثریا کرمی * صفحات 61-86

    در این مقاله به بررسی دیدگاه یوجین فونتینل در زمینه جاودانگی فردی می پردازیم. او با استفاده از روش تجربی و پراگماتیستی ویلیام جیمز و پروردن نظریه میدانی او و ایده های روانشناسانه اش درباره «خود»، دیدگاه خاصی برای امکان وجود زندگی پس از مرگ ارائه کرده است. از نظر ایشان با استفاده از آرای جیمز، درون جهانی که پوینده و دارای رابطه محسوب می شود، می توان فناناپذیری را تصور کرد. اعتقاد به جاودانگی موضوعی جدا از زندگی ما در این جهان نیست، بلکه از زندگی این جهانی ما نیرو می گیرد. منظور فونتینل، ارائه نظریه ای معقول درباره جاودانگی فردی است که منطقا ناسازگار نباشد. بنابراین نظریه فونتینل در زمینه جاودانگی از این جنبه اهمیت دارد که بدون داشتن دیدگاهی دوگانه انگارانه و بدون اینکه پای از دایره تجربه بیرون نهد، زندگی پس از مرگ را توجیه و به این ترتیب دیدگاه تجربه گرایان را در مخالفت با جاودانگی فردی متزلزل کرده است.

    کلیدواژگان: جاودانگی فردی، خود، نظریه میدانی، هویت فردی
  • یحیی کبیر، مرضیه عبدلی مسینان* صفحات 87-110

    در قرآن کریم آیات فراوانی وجود دارد که بیانگر نوعی معرفت خاص است که از طریق عمل به شریعت و از راه طریقت و سیر و سلوک به سوی حق تعالی و توجه به عالم قدس حاصل می شود، از این رو معرفت شهودی یکی از راه های شناخت در منظومه معرفت دینی محسوب می شود و در کنار سایر منابع شناخت دارای اعتبار و روایی است. اما کشف و شهود مانند هر منبع معرفت زای دیگر نیازمند ملاک و معیاری است که با آن مکاشفات و القائات صحیح از فاسد بازشناخته شوند. آنچه از مجموع سخنان عرفا به دست می آید، این است که برای سنجش معارف شهودی دو گونه میزان نیاز است، میزان عام و میزان خاص که رهاورد انبیا و اولیای الهی میزان عام و گسترده معارف شهودی است و قواعد عقلی و فلسفی، استاد کامل، آثار و عوارض مشاهدات عرفانی، میزان خاص و محدودی در قلمرو معارف مفهومی به حساب می آیند.

    کلیدواژگان: شهود، عقل، قلب، کشف، معرفت، میزان
  • مهدی محمدرضایی، سعید فراهانی فرد صفحات 111-130
    در این مقاله عدالت از دیدگاه اسلام و مکتب سودگرایی بررسی و سپس مقایسه می شود. ابتدا به تعریف و ضرورت عدالت و انواع آن در اسلام اشاره شده است: عدالت قرار دادن هرچیزی در جای مناسب خود است. خداوند به دلیل آنکه کامل مطلق است، همه اوامرو نواهی او عادلانه محسوب می شود. همچنین لازمه عدالت، آگاهی و شناخت همه نیازهای انسان و پاسخ های مناسب آن است که تنها خداوند چنین علمی را دارد، خاستگاه عدالت و حاکم بر نیکویی عدالت و تشخیص مصادیق آن، عقل و اراده الهی است. عدالت از نظر اسلام با عدالت و حد وسط ارسطویی تفاوت دارد. سپس درباره اصل عدالت در سودگرایی بحث و بررسی می شود و اثبات شده است که استدلال اصل عدالت در این مکتب صحت و اتقان لازم را ندارد و اجرای آن در مورد اعمال و قوانین با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد. نتیجه آنکه در مقام مقایسه، تعریف عدالت از نظر اسلام بهترین تعریف و تشخیص مصادیق عدالت تنها از طریق خداوند متعال مقدور است.
    کلیدواژگان: اراده الهی، اسلام، اصل سود، حد وسط، سودگرایی، عدالت، عقل
  • علی نجات رایزن، علی الله بداشتی، احسان منصوری صفحات 131-154
    انسان موجودی شریف، گران سنگ و دارای ارزش و کرامت ذاتی است. اولین و اساسی ترین مبنای کرامت ذاتی انسان از نگاه حضرت امام خمینی (ره)، وجود خاص اوست؛ چرا که وجود بماهو وجود از آن جهت که صادر از حق تعالی -که وجود علی الاطلاق است- خیر و شریف بوده و منبع هر خیر، شرف و بزرگی نیز اوست. وجود حقیقت واحد مراتبی دارد. نخست اینکه مرتبه وجودی انسان در مقایسه با سایر کائنات، بالاتر و در نتیجه از کرامت ذاتی بیشتری نیز برخوردار است؛ دوم برخورداری انسان از نیروی عقل و استدلال؛ سوم جامعیت انسان از حیث اینکه حقیقتش شامل تمامی حقایق عالم بوده و به تعبیری نسخه مختصر و فشرده شده عالم است؛ چهارم مثال آفریدگار بودن؛ پنجم کمال پذیری نامحدود انسان که از مرتبه شهادت تا مرتبه غیب فاصله سیر اوست و ششم بقا و جاودانگی انسان، دیگر مبانی و معیارهای کرامت او هستند.
    کلیدواژگان: انسان، جاودانگی، کرامت اکتسابی، کرامت ذاتی، کمال پذیری، وجود
  • سمانه تولیتی، ابوالفضل محمودی صفحات 155-174
    مفاهیم خدا، روح و ماده از جمله موضوعاتی به شمار می روند که همواره در طول تاریخ توجه اندیشمندان را به خود جلب کرده اند. آنها پیوسته به دنبال پاسخی در مورد ماهیت این سه و ارتباط آنها با یکدیگر بوده اند. آلوارها نیز به عنوان پیشروان طریقت عشق در هند به صورت مبسوطی ذات، صفات و افعال برهمن را بررسی کرده اند. آنها در سروده های خود از حقیقت واحدی سخن به میان می آورند که پنهان و متعالی تر از تغییرات و دگرگونی های دنیاست و از سوی دیگر با روح و ماده رابطه عمیقی دارد. آلوارها به تفکر و تامل در معنا و مفهوم روح و ماده پرداخته اند و دیدگاه هایی را مطرح کرده اند که بر پیروانشان بسیار تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: آلوارها، ایشوره، برهمن، پرکریتی، جیوه، نالاییره دیویه پربندهم
  • حسین خنیفر، سمیه باباییان مهابادی، فائزه طاهری نژاد * صفحات 175-196

    سرمایه اجتماعی مولفه ای است که در حوزه مدیریت و علوم رفتاری و در نگره فلسفی و وحیانی، به ویژه در کتاب های آسمانی به آن پرداخته شده و در سده اخیر در حوزه تحقیقات مدیریت و فلسفه حیات انسانی به عنوان موضوعی حیاتی مطرح بوده است. در این مقاله که دو جنبه نگاه وحیانی و نگره علمی(مدیریتی) مطمح نظر خواهد بود، سعی کرده ایم با نگاهی میان رشته ای و حرکت در مرزهای دانش به این مفهوم از منظر فلسفی، مدیریتی و دینی بپردازیم؛ از طرفی برخی سرمایه اجتماعی را دارای پایه عقلانیت فلسفی دینی می دانند.
    روش تحقیق تحلیل محتوا بوده است و با مطالعه تطبیقی و همگنی آیات وحیانی بر مولفه های مدل بانک جهانی در موضوع سرمایه اجتماعی به نتایج جالبی از این نگره رسیده ایم که بیانگر تشویق دین مبین اسلام به عضویت در شبکه های غیررسمی است و نسبت قریب دین و سرمایه اجتماعی در فلسفه حیات را نمایان می کند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، نسبت دین و سرمایه اجتماعی، نظام وحیانی، نگره فلسفی
|
  • Reza Hoseinilavasani, Mohammad Saeidimehr Pages 1-28
    The problem of evil، as the issue has been brought against the existence of God of religions، are discussed theoretically and practically. In the practical problem of evil practical direction of evils in life and their effect on faith of humans checked and this question is answered that the arrival times of evil، how do we maintain our faith? In this article efficiency of solutions of muslim philosophers and theologians to theoretical problem of evil investigated. The most important finding of this paper is although initially seem only solution of theologians is responder for practical problem of evil، but with a closer look، we find the solutions of philosophers in addition to answering to theoretical problem of evil are able to respond to the practical problem of evil،because of the method used to achieve them.
    Keywords: Evil, Islamic philosophy, theology, Theory of compensation, The practical problem of evil, Intuition
  • Amirabbas Alizamani, Kazem Raghebi Pages 29-60

    One of the most famous arguments of existence of God in the last century، is Immanuel Kant''s moral argument. Kant for preserve of that practical reason is unconditional، which is the pursuit of both happiness and virtue، assume God that complete this good by linking two different realms of morality and nature. But critics argue that Kant''s arguments make sense only for human moral experience، assuming such a thing and they claim that cannot be actually an argument for the existence of God. hence some thinkers produce new ethical arguments. arguments from objectivity of moral values for the existence of god is one of this arguments. W. R. Sorley by prove objectivity of moral values، constant Great mind as logical necessary for achieving the moral values and with special attention to this argument، assert that provides theoretical argument for the existence of God، and also able to، under a unified reality، unite of the realm of nature and the moral realm. In this article، we will study and examine this moral argument.

    Keywords: The moral argument for the existence of God, arguing from the objectivity of moral values, moral, incorporation of natural, moral realm, moral ideal, Kant's moral argument, Sorley's moral argument
  • Abdorrasool Kashfi, Soraya Karami Pages 61-86

    This article is concerned with Eugene Fontinell’s idea about personal immortality. Fontinell has offered a specific view about the possibility of afterlife، through employing the experimental method، William James’s pragmatic method، and also developing William James’s Field Theory and his psychological ideas about the “Self”. Fontinell believes that it is possible to imagine immortality in a processive and relational world، according to William James’s views. Believing in immortality is not detached from our existence in this world، but it is being supported by our mundane lives. Fontinell is trying to offer a reasonable theory about personal immortality، without logical contradictions. Thus، Fontinell’s theory about immortality is important because it has explained and justified the afterlife without being dualistic، and without ignoring the experiences; by doing so، he has weakened the experimentalists’ view against personal immortality.

    Keywords: Personal Immortality, Self, Field Theory, Personal Identity
  • Yahya Kabir, Marziyeh Abdoli Masinan Pages 87-110

    Many verses in the Holy Quran prove that there is a certain kind of knowledge that can be obtained through the practice of religious laws (Sharia) and the way to doctrine (tarighat)، progress and conduct towards the Most Holy God and attention to the sacred universe. This knowledge is that intuitive knowledge which stands beside the other cognitive resources as a way of understanding. But like any other source of causing knowledge، revelation and intuition require proper criterion by which the revelation of corruption and correction are recognized. And what comes out of all mystic''s words، two kinds of scales are needed to assess intuitive knowledge، general scale and specific scale. The gift of the divine prophets and saints are considered as general scale and widespread intuitive knowledge and the intellectual and philosophical rules are considered as specific scale which is limited within the scope of conceptual learning.

    Keywords: discovery, Intuition, criterion, Knowledge, reason
  • Mahdi Mohammadrezaie, Saeidsaeid Farahanifard Pages 111-130
    Comparison of Justice In Islam and Utilitarianism This article is to explain and compare justice in Islam and utilitarianism. First، it is Pointed to difinition and necessary and divisions of Justice in Islam: Justice is putting of everything in its suit place. Because of being absoulatly complete of God، His commands and prohibitions are Justicely. Knowledge of all human needs and their suite answers limiting to God is necessary condition of justice. The Knowledge of justice and distinction of its instances is undertaken to reason and divine will. Justice in Islam is different fron Aristotelian middle Term. then، it is affirmed unaccuracy of principle of justice in utilitarianism and applaying of it، is confronted to various difficulties. It is concluded that definition of justice in Islam is the best difinition and distinguish of examples of Justice is possible only through of directions of God
    Keywords: Justice, Islam, principle of utility, middle term, reason, divine will
  • Ali Nejat Raizan, Ali Alah Bedashti, Ehsan Mansori Pages 131-154
    Human beings are noble، valuable and worthy and with inherent dignity. The first and most fundamental basis of human dignity، in the eyes of Imam Khomeini، is his own entity، because the entity itself is issued from the God which is an absolute entity and the source of any goodness and noble. There are degrees of the truth. In compare with the other universe، the entity of the human being is higher and as the result he is enjoying an inherent dignity. Secondly human being is equipped with the power of wisdom and logic and thirdly the human integrity in terms of his facts contains the whole world and in other words he is the concise and compact version of the world. The forth is the example of being a creator and the fifth is the infinite perfectibility of man from time to time which is a course from martyrdom to disappearance and the sixth point is that human immortality and survival are the principles and standards for his dignityا
    Keywords: human being, inherent dignity, acquired dignity, entity, perfectibility, immortality
  • Samaneh Touliyati, Abolfazl Mahmoodi Pages 155-174
    God، soul and matter are among subjects which have always attracted the attention of scientists during human history. They have constantly been searching to find the answer to nature and relevancy of these subjects. Ᾱlvārs of India، as frontiers of love doctrine، have also extensively studied and evaluated the entity، traits and more hidden and transcendental than all universe transformations and changes، while، on the other hand، it has a profound relation with souls and matter. Ᾱlvārs have gone through deep contemplations and serious thoughts regarding concepts of soul and matter and have debated different viewpoints have greatly affected their followers.
    Keywords: Ᾱlvārs, Nālāyīra dīvīya Prabandham, Brahman, Iṥvara, Jīva, Prakrītī
  • Hossein Khanifar, Somaye Babaian Mahabadi, Faezeh Taherinejad Pages 175-196

    Social capital is a component in the field of management and behavioral and sciences and philosophical and inspirational views especially in holy books studied in recent century in the field of human life philosophy and management sciences as an inspirational topic. In present paper which addresses to two inspirational and scientific (managerial) aspects)، we have tried to consider it in philosophical، managerial and religious terms through an interdisciplinary perspective and passing knowledge borders. On the other hand، some believe that social capital has a religious philosophical basis. The methodology is content analysis and by a comparative study and convergence of inspirational verses with the components of World Bank Model on social capital، we have achieved interesting outcomes which shows encouragement by Islam on membership in informal networks.

    Keywords: inspirational system, social capital theory, philosophy of religion, social capital