فهرست مطالب

جستارهای سیاسی معاصر - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1393)

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله اسلامی، وحید بهرامی عین القاصی صفحات 1-17
    صلح شعاری است که از غایت های علم سیاست محسوب می شود. برای این که صلح از حالت شعاری بیرون بیاید و در واقعیت عینی و وجوه اجتماعی و سیاسی عملیاتی شود نیاز به تکنیک دارد. امام علی (ع) یکی از بزرگان و اندیشمندان اسلامی است که در نامه اش به مالک اشتر، کارگزار خود، شیوه های اجرایی و کاملا عملی برای رسیدن به صلح را ترسیم می کند. در این پژوهش بر شش تکنیک راهبردی امام علی (ع) در اندرزنامه به مالک اشتر با عنوان: 1. تکنیک متافیزیکی، 2. تکنیک تفهمی و پدیداری، 3. تکنیک تقدم عمل بر دانش (واقع گرایی)، 4. تکنیک نیت خوانی نکردن، 5. تکنیک بردباری و خاموشی خشم و 6. تکنیک تواضع و درویشی اشاره می کنیم و با استفاده از تحلیل محتوای نامه با روش پدیدارشناسی به نقد و ارزیابی اندیشه آن بزرگوار در مورد صلح می پردازیم. چهارچوب تئوریک به کاررفته در این پژوهش تکنیک های قدرت برگرفته از آثار مارتین هایدگر و میشل فوکو و جورجو آگامبن است، که در مورد اخلاق جایگاهی اندرزنامه نویسی اسلامی به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، امام علی (ع)، عهدنامه مالک اشتر، صلح
  • علی باقری دولت آبادی، نسیبه نوری صفحات 19-37
    در حال حاضر توجه به انسان شناسی و نقش آن در شکل دادن آرای سیاسی متفکران و فیلسوفان بخش مهمی از پژوهش های حوزه اندیشه سیاسی را به خود اختصاص داده است. یکی از برجسته ترین متفکران حوزوی که آرای سیاسی اش فضای سیاسی کشور را متاثر کرده، آیت الله محمدتقی مصباح یزدی است. سوال اصلی، که پژوهش حاضر قصد دارد به آن بپردازد، این است که انسان شناسی مصباح یزدی چه تاثیری بر نظم سیاسی مطلوب از نگاه وی داشته است؟ طبق فرضیه مقاله، مصباح یزدی در چهارچوب فلسفه اسلامی و مشخصا فلسفه متعالیه به ارائه انسان شناسی دینی فلسفی مبادرت ورزیده و سپس بر اساس نوع نگاه خود درباره انسان و عقل، به ضرورت وحی و نبوت و از دریچه آن به رابطه دین و سیاست پرداخته است. برای بررسی این فرضیه از روش هرمنوتیک فلسفی هانس گئورگ گادامر، یعنی توجه به نقش پیش فهم ها و پیش فرض ها در فهم متن، استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که نقص انسان و عدم کفایت عقلی او برای تامین سعادتش در نظر آیت الله مصباح یزدی، راه را برای حکومت ولایی در اندیشه ایشان باز نموده است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، آرای سیاسی، مصباح یزدی، هرمنوتیک
  • جلال درخشه، محمدصادق نصرت پناه * صفحات 39-62

    هرمنوتیک به عنوان یک روش مستقل، جایگاه ویژه ای در حوزه تفکر بشری پیدا کرده است. این روش، به ویژه در قرن بیستم، توانسته است دستاوردهای خود را به دیگر حوزه های دانش چون فلسفه، الهیات، علوم اجتماعی، فلسفه علم، و... ارائه کند و بحث های جدیدی را در آن عرصه ها پی افکند.
    هرمنوتیک به دو بخش هرمنوتیک فلسفی و هرمنوتیک روشی تقسیم شده است که عمدتا اولی با گرایش مفسرمحور و دومی با گرایش مولف محور شناسایی می شود. در حوزه موضوع این مقاله مهم ترین مسائلی که وجود دارند عبارت اند از: کدام نحله از هرمنوتیک قابل استفاده در مطالعات اسلامی است؟ و آیا می توان بین روش رایج فهم متن در مطالعات اسلامی و هرمنوتیک رابطه ای برقرار کرد؟
    نویسندگان این مقاله با مطرح کردن امکان برقراری رابطه میان متون دینی و هرمنوتیک قصد دارند نشان دهند چون به کارگیری هرمنوتیک فلسفی منجر به قرائت های مختلف از دین و اعتقاد به تاثیر پیش فرض ها و در نهایت نسبی گرایی می شود، برای مطالعات اسلامی مناسب نیست، ولی هرمنوتیک روشی و شیوه مولف محوری و متن محوری مستتر در آن با رعایت قواعد و مبانی مقبول هرمنوتیک روشی، صحیح ترین راه تفسیر متون دینی در مطالعات اسلامی است

    کلیدواژگان: مطالعات اسلامی، هرمنوتیک، تاویل، متن، تفسیر
  • نیره دلیر صفحات 62-82
    مولف پژوهش حاضر درصدد است اصطلاح «رعیت» را از ظهور تا رواج آن در تاریخ ایران میانه بررسی و تبیین نماید. این مفهوم، که مطابق احادیث پیامبر، در آغاز به منظور مسئولیت پذیری به کار رفته، در دوره های بعدی به «اطاعت» و «تبعیت» صرف و سپس به «ملکیت مطلق» تغییر معنا و ماهیت داده است. مدعای تحقیق آن است که نظام اندرزنامه ای دوره اسلامی، به خصوص دوره سلجوقی، تاثیر به سزایی در تطور و چرخش مسیر حقوق و مسئولیت ها و جایگاه رعیت و راعی داشته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که اندرزنامه نویسان این دوره در تغییر مفهوم رعیت از مسلمان مسئول متعهد، که مد نظر حدیث پیامبر اسلام بوده است، به تابع صرف حکومت ها و ایجاد نظام شبانی تاثیر داشته اند. این مفهوم به رابطه «ملکیت» و «تبعیت» تاویل و به تدریج در دوره های متاخرتر با تاثیر عوامل دیگر کاملا به واژه ای دگرگون شده با مفهوم «مالکیت صرف» و «تابعیت محض» تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: رعیت، نظام اندرزنامه ای، دوره سلجوقی، سیرالملوک، نصیحه الملوک، نظام شبانی
  • طهماسب علیپوریانی، سید امیرحسین بنی اشراف صفحات 83-103
    نویسندگان مقاله حاضر با تکیه بر معرفت شناسی پیشینی و پسینی، در پی بررسی مفهوم عدالت از دیدگاه های مختلف در اندیشه سیاسی غرب و اسلام هستند، که نمود آن را می توان در جدال اندیشه ورزی تاریخ مند و فراتاریخ مندگرایی در بحث عدالت مشاهده کرد. لذا، با انتخاب روش تفهمی حامد ابوزید، تلاش شده است تا در دو بخش مجزا و با گزینش اندیشمندانی از سه دوره کلاسیک، جدید، و معاصر مغرب زمین از یک طرف و برخی از متقدمین و متاخرین اندیشه اسلامی از طرف دیگر، پیشینه مجادلات غربی و اسلامی مورد کنکاش قرار گیرد. بدین مفهوم که در بخش غربی آن تاکید خواهد شد که تاریخ مندی و فراتاریخ مندی مفهوم عدالت در مغرب زمین رابطه تقریبا این همانی با ازلی و مخلوق بودن مفاهیم در ساحت اندیشه اسلامی دارد. بر این اساس، سوال و فرضیه تحقیق به شرح ذیل است: سوال اصلی: چه نسبتی میان سامان مفهوم عدالت در دو ساحت اندیشه ورزی اسلامی و مغرب زمین وجود دارد؟
    فرضیه: جدالی که در مغرب زمین پیرامون تاریخ مندی و فراتاریخ مندی مفهوم عدالت وجود دارد در قلمرو اندیشه اسلامی در ذیل جدال های ازلی بودن و مخلوق بودن متن مقدس قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اسلامی، عدالت عربی، معرفتشناسی، فلسفه سیاسی
  • داوود فیرحی، محمدصادق پورابراهیم اهوازی * صفحات 105-129

    پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، فضا برای نقد تجدد مهیا گشت و افراد و گروه های زیادی انتقاد از آن را سرلوحه کار خویش قرار دادند. در این میان، «فرهنگستان علوم اسلامی قم» نیز یکی از نحله هایی بود که با شدت و توان و با رویکردی تمدن ساز به اسلام، سعی نمود پایه های تمدن اسلامی را در مقابل تمدن غربی استوار سازد. بر این اساس، در تحقیق حاضر برآنیم که اندیشه سیاسی اصحاب «فرهنگستان علوم اسلامی قم» را بررسی نماییم. بدین منظور، روش جماعت گرایی مورد استفاده قرار می گیرد. برای رسیدن به مقصود، غیریت سازی جماعت فرهنگستان با تجدد و نقدهای فرهنگستان به فلسفه اسلامی از نظر خوانندگان خواهد گذشت. هم چنین، مبانی فلسفی فرهنگستان (فلسفه شدن اسلامی) معرفی می گردد. در نهایت، تاثیر موارد فوق بر اندیشه سیاسی اصحاب فرهنگستان تبیین خواهد شد.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، تجدد، ولایت، دین، فلسفه شدن اسلامی، جامعه، جماعت
  • فرج الله علی قنبری، محمدرضا طاهریان، امیر اعتمادی بزرگ صفحات 131-150
    نخستین رویارویی اندیشه گران ایرانی با تمدن غرب تقریبا در دوره قاجار اتفاق افتاد. احساس عقب ماندگی و ضعف فکری این اندیشه گران در برابر غرب، اولین رگه های شکل گیری تجددگرایی در ایران را ایجاد کرد. میرزا ملکم خان از مهم ترین نمایندگان تجددطلبی در ایران اسلامی است. ملکم خان اندیشه گری است که شالوده اندیشه و عمل معاصر را در کنار نخستین منورالفکران ایران بنیان نهاده است. برخی از نویسندگان و مورخان معاصر معتقدند که ملکم خان از لفافه اسلام و مسلمانی برای بیان تفکرات سکولاریستی و پیش برد منافع شخصی خود بهره برده است. سوال اصلی در این مقاله این است که چه شاخصه هایی در تفکرات جریان تجددگرا (ملکم خان به عنوان پیش گام این جریان) وجود دارد که باعث شده است این تفکر در جامعه ایرانی پذیرفته نشود؟ در ادامه، این فرضیه اثبات خواهد شد که در حقیقت تاریخ روشن فکری در ایران ذیل تمدن غرب تعریف می گردد و دیگر این که اگر پروتستانتیزم در غرب پدیده ای طبیعی و تاریخی در مقطعی خاص از تاریخ غرب است، پروتستانتیزم در ایران نه از روی طبیعت تفکر و روند تاریخ فکری خود، بلکه در برخورد و مواجهه با تمدن غرب آغاز شده و به طور طبیعی با مقاومت هایی از سوی روحانیت و مردم مواجه شده است.
    کلیدواژگان: میرزا ملکم خان، تجددطلبی، تمدن غرب، فراموش خانه، اصلاح طلبی
|
  • Rohollah Eslami, Vahid Bahrami Pages 1-17
    Peace is Slogan and implementation this، one of the goal politic science. Technique is the instrumental that could possibility Operational this goal. Imam Ali is one of the great Islamic thinkers In his letter to Malik Ashtar his broker، Practices and methods quite feasible draws to achieve peace. 6 technique Imam Ali for peace are: 1-Metaphysical Techniques 2-Interpretative and phenomenal techniques 3-Techniques performed prior knowledge (realism) 4-Techniques Not prejudice 5-Patience and late angry techniques Humility and modesty technique
    Keywords: Phenomenology, imam ali, Treaty of Malek Ashtar, peace
  • Ali Bagheri Dolatabadi, Nasibe Noori Pages 19-37
    Attention to anthropology and its role in shaping the political views of thinkers and philosophers is an important part of researches in political thoughts area now. Ayatollah Mohammad Taghi Mesbah Yazdi is one of the most prominent religious scholars that his political view has influenced on the political atmosphere of the Iran. The article tries to answer to this main question that What is the effect of Mesbah Yazdi’s anthropology on his political views about Ideal Political Order? The Main hypotheses explain that Mesbah Yazdi has designed a religious-philosophical anthropology in the framework of Islamic philosophy and particularly the philosophy of religion. Then, he has pay attention to relations between politics & religious in the base of his views to human and wisdom and also the necessity of revelation and prophecy. We used Hans-Georg Gadamer's philosophical hermeneutics methods to investigate this hypothesis. This method based on attention to the understanding of the role of pre Understanding and pre assumptions in comprehension of text. Our findings show that human imperfection and inadequacy of his wisdom to secure the happiness has encouraged Misbah Yazdy to make the theory of velaee (religious) government.
    Keywords: Anthropology, Political View‚ Mesbah yazdi‚ hermeneutic
  • Jalal Derakhsheh, Mohammad Sadiq Nosratpanah Pages 39-62

    Hermeneutics as an independent method has achieved a special position in human thought in recent centuries. Moreover, in twentieth century, hermeneutics has spread its achievements to other fields of knowledge such as philosophy, theology, literary criticism, social science, philosophy of science and etc. and leaded to new discussions in these fields. Hermeneutics has been defined as knowledge of interpretation and paraphrase and divided to philosophical hermeneutics and methodological one. The first one is mainly recognized with interpreter-based orientation and the second is considered as an author-centered tendency. The most important questions of this article are: Which attitude of hermeneutics can be used in Islamic studies? Is there any relationship between hermeneutics and the prevalent method of understanding texts in Islamic studies? Concentrating on the possibility of relationship between religious texts and hermeneutics, this article is supposed to clarify that using philosophical hermeneutics in Islamic studies is not allowable. Because using it in such studies leads to plural readings of religion, belief to the impact of assumptions and finally relativism. But methodological hermeneutics and its hidden author-centered and text-based method with regard to its admitted rules and principles is the most accurate way to interpret religious texts in Islamic studies.

    Keywords: Islamic Studies, hermeneutics, Paraphrase, Text, Interpretation
  • Nayere Dalir Pages 62-82
    This research seeks to review the expression of (Ra’yat) from the early conception until its extensive use during Iranian medieval history. This notion, which had originally been interpreted to convey being “responsible citizen” based on the Prophetic narrations, in the latter periods, was gradually reformed to “full obedience” and “absolute following” and then to “major ownership” and finally to “absolute ownership”. This research claims that the Advisory text’ system of the Islamic historical period, particularly in the period of Seljuqid Dynasty had a great influence on the evolutionary interpretation of the rights and laws of personal responsibility of the (Ra’yat) and the place of (Ra’ee(and the (Ra’yat) in their political hierarchy as explained above. The findings of this study confirm that the writing of the authors of a series of books called “Andarz-Nameh” were very effective in the distorted interpretation of “the question of responsibilities in Islamic Government/constitution”. Instead, they were essential in the establishment of the system of “shepherd and his herds”. This process means that the view of “being a responsible Muslim” in the Period of Prophet has been altered to the “ownership of people by the rulers” and finally to “absolutely owned” and thus having “obligation of absolute obedience” by ordinary people as opposed to their Government.
    Keywords: (Rayat), (Book of precept system or The mirror for prince's system), Seljuqid historical Period, Siyar al Muluk, Nasihat al Muluk, The “Shabani” system (the system of “Shepherd, his herds)
  • Tahmasb Alipouryani, Seyyed Amirhossein Baniashraf Pages 83-103
    This paper seeks to examine the concept of justice from various perspectives in the political thinking of West and Islam based on the prior and posterior epistemology that can be seen as the struggle between historicism and meta-historicism in the discussion of justice. Using Hamid Abu Zayd’s interpretive method, it has been tried to investigate the history of Western and Islamic debates in two distinct parts: selecting Western philosophers from classical, new, and contemporary periods on one hand, and some of early and current philosophers of Islamic thinking on the other hand. In its western part this means, the approximate sameness of historicism and meta-historicism concerning the western concept of justice and the concepts of eternity and creation in the Islamic realm of thinking would be emphasized. Therefore, the research question and hypothesis will be as followed: The principal question: What is the relation between organizations of the concept of justice in Islamic and Western thinking? The Hypothesis: The disputes concerning historicism and meta-historicism regarding the concept of justice in West stands here-under the debates about eternity and creation of the Scripture in the realm of Islamic thinking.
    Keywords: Justice, Islamic Justice, Arabic Justice, Epistemology, Political philosophy
  • Davoud Feirahi, Mohammad Sadegh Pourebrahim Ahvazi Pages 105-129

    After the victory of the Islamic Revolution in Iran, the environment was provided for the critiquing of modernity, and different individuals and groups started to offer critiques against it. Among several groups, “The Islamic Science Academy of Qom” has tried to preserve the pillars of the Islamic civilization against modernity with a civilization-building approach. The focus of this research is on the political thought of the Islamic Science Academy. In this research the Communitarianism methodology has been applied. In this respect, the otherness of the Farhangestan with modernity, and the Farhangestan’s criticisms on Islamic philosophy will be explained. In addition, the philosophic doctrines of the Farhangestan (the Islamic philosophy of Becoming) will be introduced. Finally the influence of the abovementioned on the political ideas of the Farhangestan will be discussed.

    Keywords: political thought, Modernity, Velayat, religion, Islamic philosophy of Becoming, society, community