فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 81 (بهار 1394)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 81 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرعلی سیف الدین، امیر حسین رهبر، علیرضا نصراصفهانی*، محمدمیثم صفرزاده صفحات 5-35

    با توجه به روند تعاملات عصر حاضر مبنی بر شکل گیری دهکده ای جهانی، ملتی که با ابزار زبان و فرهنگ بومی، تعریفی از خود در این جهان ارائه ندهد، محکوم به از کف نهادن عناصر هویت ساز خویش و رنگ باختن در سیطره غالب فرهنگ ها و تمدن های بیگانه و ناآشنا است. در همین راستا رهبر معظم انقلاب چشم اندازی مبنی بر تبدیل زبان فارسی به یکی از زبان های علمی دنیا ارائه نمودند و این موضوع در اسناد بالادستی برنامه ریزی کشور نیز وارد شده است. نوشتار پیش رو درصدد است تا با در نظر گرفتن زبان به مثابه یک فناوری نرم، الزامات تحقق این چشم انداز را بررسی کند. این پژوهش بیشتر درصدد آن است که به صورتی بدیهه گرایانه به سازماندهی مجدد نتایج تحقیقات سایرین بپردازد.
    مهمترین نتیجه این تحقیق آن است که حفظ قاموس فارسی و گسترش آن بدون توجه به الزامات دیجیتال (اعم از سازگارکردن این زبان با محیط های رایانه ای و پرداختن به مترجم های توانمند کامپیوتری) ناممکن است. با توجه به سیر پیشرفت هوش مصنوعی، فناوری شناختی و مترجم های دیجیتال ممکن است در جهان آینده دسترسی به محتویات علمی لزوما نیاز به تسلط بر یک زبان خارجی نداشته باشد. نمی توان انتظار داشت زبان فارسی (یا هر زبان دیگر) در آینده بتواند موقعیت بلامنازع زبان انگلیسی در حال حاضر را داشته باشد. اما این بدان معنا نیست که زبان فارسی نمی تواند در پنجاه سال آینده به عنوان یکی از زبان های علمی مطرح شود. در پایان مقاله تلاش شده برآیندی از همه دستاوردهای تحقیق در یک نمودار فازی شناختی منعکس و خلاصه شود.

    کلیدواژگان: زبان علم، زبان فارسی، فناوری اطلاعات، فناوری شناختی، ترجمه دیجیتالی، نقشه شناختی فازی
  • مجید عباسی، حسین مرادی صفحات 37-68
    در طول تاریخ همراه با پیشرفت های بشری در زمینه های گوناگون، شیوه های جنگ نیز دستخوش تغییر و تحول شده و به مرور تلاش شده تا این جنگ ها قانونمند شود. این تلاش ها در هر دوره ای برای سلاح های نوین انجام شد و قوانین مکتوب شدند. اما به یکباره گسترش فزاینده فناوری و توسعه آن به دنیای مجازی این مجال را به متخصصان نداد تا قوانین این نوع جنگ را نیز مکتوب نمایند و به ناگاه در مقابل اسلحه جدیدی قرار گرفتند که دارای خصوصیات مرموز و ناشناخته ای می باشد. اختراع رایانه و متعاقب آن اینترنت فضای جدیدی را به نام دنیای مجازی مقابل بشر قرار داد. این بار جنگ ها در فضای مجازی و سایبری پیش رفتند. حملات رایانه ای در حال افزایش شتاب است و این حملات نه تنها در منازعات سیاسی، بلکه در برنامه های باج گیرانه و با هدف صدمه زدن به تاسیسات حیاتی نیز استفاده شده اند. لذا از آنجا که این نوع حملات قابلیت صدمه زدن به غیرنظامیان را دارا می باشد کاربرد حقوق بین الملل بشردوستانه در این حوزه لازم و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: جنگ، جنگ سایبر، حملات سایبری، حقوق بین الملل بشردوستانه، فضای سایبر، جنگ مسلحانه
  • فرخنده جبل عاملی، یزدان گودرزی فراهانی صفحات 69-89
    این مقاله به بررسی اثر تغییر در حامل های انرژی همچون قیمت نفت، بنزین و گازوئیل بر مصرف آن طی دوره 1390-1350 در ایران با استفاده از روش خودرگرسیون برداری (VAR) پرداخته شد. نتایج به دست آمده از توابع کنش و واکنش نشان می دهد که مصرف نفت بنزین و گازوئیل بر اثر تغییر قیمت این فرآورده ابتدا به صورت کاهشی بوده است و در مدت زمان کوتاهی افزایش خواهد یافت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که با تغییرات قیمت حامل های انرژی، به تنهایی اثر چندانی بر مصرف این فرآورده نخواهد داشت. با توجه به این شرایط پیشنهاد می شود جهت کاهش مصرف این حامل ها در کشور از به کارگیری سیاست های قیمتی (افزایش قیمت نفت، بنزین و گازوئیل) به عنوان تنها ابزار سیاستگذاری به شدت پرهیز شود. همچنین نتایج حاصل از علیت گرنجری بیانگر این موضوع بوده که یک علیت یک سویه از سمت مصرف حامل های انرژی به سمت قیمت آنها وجود دارد. همچنین نتایج علیت گرنجری این آزمون نشان می دهد که برای کاهش مصرف نفت، بنزین و گازوئیل نمی توان تنها متکی به راهکارهای قیمتی بود و برای کاهش در مصرف حامل های انرژی بایستی به راهکارهای غیرقیمتی ازجمله اصلاح الگوی مصرفی خانوارها اقدام کرد.
    کلیدواژگان: هدفمند کردن یارانه ها، حامل های انرژی، مدل های خودرگرسیون برداری، علیت گرنجری
  • رحمت الله قلی پور، حسن دانایی فرد، علینقی امیری، محمدرضا عطاردی صفحات 91-125
    در مواجه با پرسش «در فرایند خط مشی گذاری چه اتفاقی رخ می دهد که خط مشی گذار به آنچه مورد انتظارش بوده است نایل نمی آید؟»، متون علمی به دنبال پاسخ به خود پرسش مذکور نبوده اند بلکه بیشتر مدلی برای دور نگه داشتن فرایند خط مشی گذاری از آسیب های احتمالی مربوط به نتایج پرسش فوق را دنبال کرده اند. این نوع پاسخ ها را می توان در انبوهی از مفاهیم متنوع یافت که در این پژوهش در چهار مفهوم انسجام خط مشی، دولت کل گرا، یکپارچه سازی خط مشی و حکمرانی شبکه ای طبقه بندی شده اند. هریک از مفاهیم چهارگانه از یک زاویه خاص و مبتنی بر ساختار حاکمیتی کشورهای مختلف دنیا به فرایند خط مشی گذاری نگریسته است. اما در این پژوهش، مفهومی جدید تحت عنوان شکاف خط مشی ارائه شده است که در ذیل آن، تعریف، گونه شناسی و چگونگی رخ داد آن را مطرح می کند.
    حاصل این پژوهش، شکاف خط مشی را «دخالت عوامل انسانی یا غیرانسانی در فرایند خط مشی گذاری که متاثر از مسائل و مشکلات زیست بوم فرهنگ، ساختار و یا فرایند خط مشی گذاری سبب شوند خط مشی گذار ارشد به آنچه که انتظار آن را داشته است، نرسد» تعریف کرده و برای آن، دو گونه شکاف مفهومی و فرایندی پیشنهاد داده است. همچنین، درخصوص چرایی شکل گیری چنین پدیده ای به دو بحث مجزا پرداخته است. بحث اول، دلایل ایجاد شکاف و بحث دوم عوامل ایجاد آن را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، شکاف خط مشی، فرایند خط مشی گذاری، زیست بوم فرهنگ، ساختار خط مشی گذاری
  • شهرام حلاج صفحات 127-169
    هدف از این مقاله «طراحی و اجرای روشی برای ارزیابی مقررات» است. این روش مشتمل است بر: شناسایی وسیع و دقیق نقایص مجموعه مقررات حوزه مورد بررسی و سپس شمارش و دسته بندی این نقایص (به منظور تعیین فراوانی هریک از دسته ها) و سرانجام تعیین وزن (فشار) انواع نقایص احصا شده.
    در پژوهش حاضر،با استفاده از روش بالا، بار «قوانین و مقررات برگزاری مناقصات بخش عمومی کشور» به صورت موردی بررسی شده است.
    دسته بندی نقایص، براساس روش پیشنهادی «سوین انگ»1انجام شده است. در این دسته بندی، نقایص قانون به سه دسته اصلی «فنی»، «هدف ابزار» و «ماهوی» تقسیم می شود.
    تعیین تزاحم و تعارض مقررات، با استفاده از روش معروف به FMEA انجام شده است. این روش براساس سه شاخص «بزرگی آسیب یا شدت هر مخاطره»، «بسامد یا درجه احتمال آن رخداد» و «امکان شناسایی یا رفع آن مخاطره» به تعیین بار هر نقص می پردازد. در نتیجه می توان بار نسبی هریک از انواع نقایص بر محیط حقوقی مورد بررسی را تعیین و بار انواع نقایص را با هم مقایسه کرد. در نهایت منشا یا علت اصلی بروز مشکل در حوزه پژوهش، شناسایی می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی مقررات، آسیب شناسی قوانین، روش های مقررات گذاری، سواد قانونگذاری، برگزاری مناقصات، قوانین و آیین نامه های اجرایی
  • سیدمهدی حسینی دولت آبادی، علی طاهری فرد صفحات 171-186
    قیمت های نسبی تعیین کننده چگونگی تخصیص منابع و به بیان دیگر تصمیمات اقتصادی هستند. در دنیای کنونی با افزایش مبادلات مالی و تجاری، نرخ ارز که واسطه میان قیمت های داخلی و خارجی است، نقش موثری بر تصمیمات عاملان اقتصادی دارد و از این حیث بر سایر متغیرهای اقتصاد کلان اثر خواهد گذاشت. در این مقاله آثار افزایش نرخ ارز بر متغیرهای کلان اقتصادی در دوره سالانه 1387-1352، در چارچوب مدل خودرگرسیون برداری (VAR) با رویکرد پسران و شین (1998) مدل سازی می شود. توابع عکس العمل آنی تولید و سطح قیمت ها نشان می دهد که شوک مثبت نرخ ارز (کاهش ارزش پول ملی) باعث کاهش تولید ناخالص داخلی بدون نفت و افزایش سطح قیمت ها نسبت به روند تعادلی خود در دوره های پس از اعمال شوک نرخ ارز می شود. وابستگی شدید تولید به نهاده های واسطه ای و سرمایه ای وارداتی در ایران، باعث تقویت کانال هزینه ای نرخ ارز (حداقل در کوتاه مدت) می شود.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، تولید ناخالص داخلی بدون نفت، سطح عمومی قیمت ها، مدل خودرگرسیون برداری، رویکرد پسران و شین
  • حسن حیدری، جواد جهانگیرزاده، لسیان سعیدپور صفحات 187-211
    نبود اتفاق نظر در مورد نقش اندازه دولت و دمکراسی در معضل فساد باعث شده تا این مسئله همچنان مبهم و حل نشده باقی بماند. به منظور برطرف کردن این ابهامات، این مقاله تاثیر اندازه دولت، دمکراسی و تاثیر متقابل این دو متغیر بر فساد را برای سازمان کشورهای صادرکننده نفت بررسی می کند. در واقع این انتظار وجود دارد که نحوه تاثیرگذاری اندازه دولت بر فساد به سطح دمکراسی بستگی داشته باشد. برای دستیابی به هدف بیان شده، از رویکرد داده های پانلی پویا مبتنی بر روش گشتاورهای تعمیم یافته طی دوره 1996 تا 2011 استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که اندازه دولت با ضریب 30/0- منجر به افزایش فساد و دمکراسی با ضریب 54/1 منجر به کاهش فساد می شود که گویای نقش قابل توجه دمکراسی در کاهش فساد است. به علاوه، نتایج نشان می دهند که تاثیر متقابل اندازه دولت و دمکراسی تاثیر معنی داری بر سطح فساد دارد. بدین معنی که افزایش توام اندازه دولت و دمکراسی می تواند سطح فساد را کاهش دهد. بدین ترتیب که اندازه بزرگ دولت امکان کنترل و نظارت بیشتر بر نهادها را فراهم می کند و افزایش سطح دمکراسی نیز از کانال های مانند مشارکت شهروندان کشور در انتخاب دولت و مجلس و برخورداری از رسانه های آزاد امکان پاسخگویی و مسئولیت پذیری دولتمردان را مهیا می کند
    کلیدواژگان: فساد، اندازه دولت، دمکراسی
  • محمد صادقی، محمود باقری صفحات 213-244
    مقاله حاضر با نظر به بازارهای رقابت پذیر و رقابت ناپذیر، ضمن بررسی ابعاد و آثار ناشی از تفکیک بازار از نابازار، جایگاه آنها را در میان قواعد حقوق رقابت و حقوق خصوصی مورد مداقه قرار می دهد. از آنجا که ابزار کنترل و نظارت بر بازارهای رقابت پذیر، حقوق رقابت و ابزار کنترل بازارهای رقابت ناپذیر، مقررات بخشی است، فهم ابعاد مترتب بر حقوق رقابت و حقوق خصوصی ناشی از این تفکیک، آثار وارده بر آنها را نیز تسهیل خواهد کرد؛ به نحوی که هم ارتباط اقتصاد خصوصی با اقتصاد دولتی را روشن می کند و هم نظرگاه بدیعی در نگرش به قوانین و مقررات، وضع قاعده بر بازارهای رقابت پذیر و رقابت ناپذیر، تاثیر و نفوذ قراردادهای خصوصی، دامنه شمول حقوق رقابت و در نهایت نسبت به اشخاص، ضمانت اجراها و نظارت پذیری ها ارائه خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بازار، نابازار، حقوق خصوصی، حقوق رقابت، اقتصاد خصوصی، اقتصاد دولتی، مقررات بخشی، قرارداد عدم رقابت، قرارداد عدم تجارت
  • حسن سبحانی، هاله اسماعیل نژاد شمالی * صفحات 245-281

    برای ادراک جایگاه مدل مشخص اقتصادی، در اداره یک سیستم ملی، عنایت و توجه به مبانی اندیشه استراتژیک اقتصادی الزامی است. از این منظر تبیین «پارادایم» به عنوان پیش شرطی اساسی در تفلسف اقتصادی و سیر تفکر استراتژیک گام نخست و اصلی تلقی می شود. از میان چهار پارادایم کلی موجود در چهار حوزه تفکری اکانومی لاتینی، کدآمایی فارسی، اقتصاد عربی و بیع قرآنی؛ در این مقاله شمولیت بیع بر اقتصاد ایران اسلامی، ملاک عمل قرار گرفت و بر این اساس، ارائه دکترین اقتصاد ملی جمهوری اسلامی ایران با یک انتقال پارادایمی از پارادایم های رایج اقتصادی به اقتصاد قرآنی مواجهه داده شد. بر این اساس در تبیین خط مشی بیع به عنوان دروازه خروج به سمت مقصد دکترین بیع، چهار گزینه مبایعه محوری، خلت محوری، انفاق محوری و برکت محوری متصور شد. سپس از آنجا که برای طرح ریزی خط مشی، سه رویکرد کلی محصول محور، فرایندمحور و کارکردمحور مطمع نظر بود پس از تشخیص و تعیین هر خط مشی نسبت به یکی از دروازه های چهارگانه، آن خط مشی با یک، دو یا سه رویکرد مزبور طرح ریزی شد. طرح ریزی خط مشی، مبتنی بر این سه رویکرد، زمینه ساز ایجاد «کرسی» طرح استراتژیک بیع در طرح جامع تطبیقی بیع و اکانومی، برای طرح ریزی استراتژیک می شود.

    کلیدواژگان: بیع، دکترین ملی اقتصاد، پارادایم بیع، تفکر استراتژیک
  • مصطفی رضایی استخرویه، افلاطون اسفندیاری مهنی صفحات 283-315
    در نظام حقوقی ایران، در یک تقسیم منطقی و شکلی، مورد معامله به عین معین، در حکم معین و کلی، تقسیم شده و ضمانت اجراهای اجرای اجباری، فسخ و مسئولیت قراردادی برای آن پیش بینی شده است. بسیاری از نویسندگان، بدون تعرض به تقسیم مزبور، مستقیما به ناکارآمدی شکل کنونی ضمانت اجراها اشاره کرده و راهکارهایی جهت اصلاح این رویه پیشنهاد داده اند.
    در این پژوهش روشن شده که وضع کنونی ضمانت اجراهای مذکور، نتیجه طبیعی تقسیم صوری مورد معامله است؛ بر این مبنا به نظر می رسد طریق حل معضلات عملی و اقتصادی این نحو ضمانت اجراها، تحلیل مناسب از مورد معامله و جایگزینی نگاه اقتصادی است. تحلیل اقتصادی مورد معامله نشان می دهد که دیگر، اعیان مادی در معاملات دارای موضوعیت نیستند بلکه موضوع تعهد مدیون، تحقق «موقعیت قراردادی مورد انتظار» متعهدله است. این موقعیت که دارای اجزای متعددی است، در عرف کنونی، مستقلا دارای ارزش مالی بوده و از طرق مختلف همچون عین مادی مذکور در قرارداد و بدل آن، قابلیت تحقق را دارد. بدین ترتیب موضوع معامله، دیگر در عین خاصی تعین نمی یابد و اجرای اجباری موضوعا منتفی خواهد بود. قرارداد نیز از راه های گوناگون قابل اجرا است و موردی برای نقض قرارداد و توسل به فسخ وجود ندارد. متعهدله نیز چون حق اجبار متعهد به انجام عین تعهد را ندارد، موظف است به صورت متعارف رفتار کند و در فرضی که می تواند با انجام موضوع معامله، از بروز ضرر یا افزایش آن جلوگیری کند، باید به اقتضای متعارف رفتار کند؛ وگرنه مسئول بوده و از دریافت این قسمت از زیان محروم می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی حقوق، کارایی، مورد معامله، اجرای اجباری، فسخ، مسئولیت قراردادی
|
  • Mohammad Meisam Safarzadeh Pages 5-35

    Due to the contemporary interactions in the world shaping the global village،any nation that does not provide a definition of itself by means of its native language and culture would probably lose its identityand fade under the most dominating alien and unfamiliar cultures and civilizations. In this regard، the Supreme Leader of Iran outlined a perspective of Persian language turning it into a global scientific language. The issue has also entered in the upstream documents of the national planning. Considering language a soft technology، this article seeks to investigate the requirements of the realization of this perspective. The study is mostly intended to realistically reorganize the findings of the previous studies. The main finding of the present study is that the preservation of the Persian language thesaurus and its development without considering the digital requirements (including adapting Persian to the computer environments and emphasizing the production of capable computer machine translators) is impossible. Due to the development of the artificial intelligence، cognitive technologies and digital translators، in the future، the access to the scientific contents may not necessarily depend on knowing a dominant foreign language. Although we cannot expect Persian (or any other language) to attain the current position of English in the near future، this does not mean that Persian cannot be considered as a scientific language after about five decades. In other words، our country، due to the science production incentive policies، may reach a position for Iranians to generate a considerable portion of science productions، and consequently، the scientific contents in Persian become considerably sizeable. Thus، the present study aims to provide evidence that prove the mentioned ideal to be attainable. However، the world scientists may not have to acquire Persian to gain access to the science developed by Iranians. At the end of the article، there is an attempt to reflect and summarize the result of the research achievements in a fuzzy cognitive map.

    Keywords: Science Language, Persian Language, Information Technology, Cognitive Technology, Digital Translator, fuzzy cognitive map
  • Majid Abasi, Hossein Moradi Pages 37-68
    Throughout history human life has changed and improved. Along with this developments and changes the way of the war has also changed. Cyber war is one of the most important transformations. By modifying the type of battles، weapons also have changed. With the development of virtual space، governments have set their eyes on cyberspace. State and non-state actors in cyberspace are working together but with no clear identity. In this context، computer attacks are increasing، however، there are no regulations to investigate cybercrimes. Attacks are increasing in cyberspace and they influence not only political conflicts but also impact negatively on the economy of civilians. As these attacks are capable of hitting civilians، so the application of international humanitarian law is mandatoryin this area.
    Keywords: Cyber Warfare, Virtual Attacks, International Humanitarian Law
  • Farkhonde Jebelameli, Yazdan Gudarzi Farahani Pages 69-89
    This paper examines the effect of energy price changes of oil، gas and gasoline on their consumption during 1350-1390 in Iran using vector autoregressive (VAR) model. The results obtained from Impulse Response Functions (IRF) reveal that the consumption of gas and gasoline initially decreases by increasing their prices but would start to rise after a short period. These results suggest that changes in energy prices alone do not have a noticeable effect on the consumption of these products. Therefore، it is suggested that in order to decrease the consumption of energy products in the country we shouldn’t apply pricing policies (increasing the price of oil، gas، and gasoline) as the only policy-making tool. Also، the result obtained by Granger causality shows that there is a unidirectional causality from consumption of energy products to their prices. Moreover، Granger causality test results also show that consumption reduction of oil، gas and gasoline cannot be achieved byonly pricing strategies and in order to reduce the consumption of energy products it is needed to apply non-pricing strategies such as revision of households’ consumption patterns.
    Keywords: Targeted Subsidies, Energy, Vector Auto Regressive Models, Granger Causality
  • Pages 91-125
    In asking the question “Whathappensin the process ofpolicy-makingthe result of which is not intended?”، studies have not tried to find the relevant answer. They have tried to come up with a model to keep policy-making away from plausible risks. Suchresponsescan befoundinvarious conceptual forms. Inthis study، it is classified under four categories ofcohesionpolicy، the totalitarian government، integrationpolicy، andnetwork ruling. Each concept has examined policy-making from different perspectives in different countries. Thisstudy aimsto use thestrategyofdata-driventheorizing to extract a descriptivehypothesis. A new concept of policy-making has been offered with its definition، typology، and occurrence. The result of the study defines policy-making as the interference of human or non-human factors arising from the native culture leading the top policy-maker not to achieve the intended outcomes. Two varieties of conceptual and procedural gaps are offered. Moreover، two different viewpoints are put forward on the reasons of such a phenomenon. The former discusses the reasons of the gap and the latter discusses the relevant factors. The reasons of policy gapcan be presented in three sections including culture ecology، policy structureand policy-making process. Also، human and non-human factors are known to cause policy gap and forming process of these factors are explained and demonstrated.
    Keywords: Policy, making, Policy Gap, Policy, making Process, Culture Ecology, policy, making Structure
  • Shahram Halaj Pages 127-169
    This article is aimed to «design and perform a method for assessment of regulations». The method consists of three steps: recognition of regulations'' flaws in the field of study precisely and comprehensively، enumerating and categorizing these flaws (in order to determine the frequency and burden of each category) and eventually determination of the force (burden) of each mentioned flaw. In the present research، using the early method، «laws and regulations of Tender holding in the public sector of Iran» are checked as a case study. Categorizing flaws is accomplished based on the method suggested by Svein Eng. In this assortment، flaws of laws and regulations are divided into three main categories as «technical»، «Means-end» and «Substantial». Determination of the paradoxes and conflicts of the regulations is done by using a method which is known as FMEA in the industry. FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) determines the weight of each flaw based on three indexes as «magnitude of hazard or severity of risk» (Severity)، «frequency or probability degree of the occurrence» (Probability or Occurrence) and «ability of detection or eliminating the risk» (Detection). Therefore، it is possible to determine relative weight (regulatory burden) of each flaw in a given legal environment and compare all the weights. Finally، the origin or the main reason of flaw occurrences in the field of study is identified.
    Keywords: Regulation Assessment, Pathology of Laws, Methods of Legislation, Legislative Drafting Skills, Tender Holding, Public Procurement
  • Seyed Mahdi Hosseini Dolat Abadi, Ali Taherifard Pages 171-186
    Relative prices determine resource allocation and economic decisions. Now by increasing trade and financial transactions،exchange rate plays an effective role in the decision-making of Economic Agents and affects macroeconomic variables. This paper studies the effects of Exchange rate depreciation on Iran’s macroeconomic variables during 1973-2008. We use Vector auto Regressive Modeland the Pesarn and Shin (1998) approach. The impulse response functions show Positive Exchange rate shocks reduce non oil GDP and increase the price with respect to equilibrium levels. High dependency of domestic products on intermediate and capital input enhance cost channel exchange rate at least in the short run.
  • Pages 187-211
    The lack of consensus on the role of government size and democracy on corruption has caused it to remain unclear and unresolved. In order to remove these ambiguities، this paper examines the effect of government size، democracy and their interaction on corruption for OPEC members. In fact، it is expected that the effect of government size on corruption is dependent on the level of democracy. To achieve the stated objective، we used Dynamic Panel Data technique based on Generalized Method of Moment from 1996 to 2011. The result shows that government size with the coefficient of -. 30 leads to an increase in corruption and democracy with the coefficient of 1. 54 leads to a decrease in corruption، which represents a considerable role of democracy in reducing the level of corruption. In addition، the results show that the interaction effect of democracy and government size has a significant impact on the level of corruption. In other words، simultaneous increase of government size and democracy can reduce the level of corruption. Thereby the large government size provides stronger checks and monitoring over the institutions and an increase in the level of democracy via channels such as citizens’ participation in selecting their government and Parliament and free media provides accountability of authorities.
    Keywords: Corruption, Government Size, Democracy
  • Mohammad Sadeghi Pages 213-244
    The current paper with an analysis of the contestable and none contestable markets، deals with the legal aspects and effects of this division and examine their interaction. It also examines their place under competition law and private law rules. It further conclude that as market is the context of the private ownership and economy and natural monopoly، if it does not come under the ownership of the state، leads to the none contestable markets، then the legal regime for the control and regulation of the contestable markets is competition law while sector regulation is for the control and regulation of the none market sector. As such an understanding of the competition law and private law implication of this distinction helps to understand the implications of each legal regime. This approach also illustrates the differences between private and state owned economies and offers a better perception regarding laws and regulations of the contestable and none contestable markets، the scope of the private contracts، the scope of competition law and ultimately defines the sanctions and supervision methods in this respect.
    Keywords: Contestable, None Contestable Markets, Private Law, Completion Law, Private, State Owned Economy, Sector Regulation, Non, Compete Agreement, Non, trade Agreement
  • Hassan Sobhani, Halleh Esmaeel Nejad Shomali Pages 245-281

    To Perceived economic position in the model،in running a national system، it is necessary toconsider the foundations of strategic and economic thought. From this perspective، explainingthe “paradigm” as an essential precondition for economic philosophy and strategic thinkingcourse is a first and major step. Through four general available paradigms of thinking in four areas of thoughts including: “Economy” in Latin thought، “Kad’amay” in Persian thought، “Eghtesad” in Arabic thought and “Bai” in Quran thought; inclusion criteria were Bai on the Iranian economy، and accordingly، thepresentation of the National Doctrine of Economy of the Islamic Republic of Iran on theperspective 2035 were confronted with a paradigm shift from the current global economicparadigms to the Quran economy. Therefore، four options including: “Mobaye’e Basis”، “Khollat basis”، “Enfagh basis” and “Barakat basis” were expected in explaining the gateway of Bai as an exitgate to the considereddestination. And since for planning the gateway، three general approaches including: “productbasis approach”، “process basis approach” and “function basis approach” were assumed، afterthe recognition and determining each gateway according to one of the four exitgates was plannedusig one، two or three mentioned approaches. Based on these three approaches، paves the way for making the foundation of Bai Strategicplan for strategic planning، and then the gateway and the entrance of this thesis is selectedeccording to one of the exp

    Keywords: Bai', National Doctrine of Economy, Bai Paradigm, Strategic Thinking
  • Mostafa Rezaei Estakhrovieh, Aflatoon Esfandyari Mehani Pages 283-315
    In iran''s legal system، transaction subject is divided to specified original، in specified place and general، in an adjective and logical division and sanctions of specific performance، termination and contractual responsibility is predicted for it. Many of authors directly has implied to inefficiency of present form of sanctions without objection to above mentioned executions and suggested some strategies in order to modify this procedure. In this research، it is explained that the present state of the above mentioned sanctions is the natural result of formal division of transaction subject. On this basis، it seems that on appropriate analysis of transaction subject and replacement of economical view is a solution of raising practical and economical difficulties of this way of sanctions. Economical analysis of transaction indicate that material originals have not «ends in themselves» in transactions، but the subject of transactor commitment is accomplishment of «expected contractual position» of obligee. This position which has various components has material value independently in present common and it could be accomplished in various ways such as mentioned material original in contract and it''s substitute، thus transaction subject in no way appointed in special material original and specific performance will be subjectively negated، the contract is also execuble in various ways and there is no reson for breach of contract and resorting to termination. Furthermore، since the obligee has no right for obligation of obligor، he is charged to behave conventionaly and supposedly he could prevent damage or it''s increase through performing of transaction subject he should behave conventionally، unless he is in charge and is deprived of this part of damage.
    Keywords: Economic Analysis of Law, Efficiency, Transaction Subject, Specific Performance, Termination, Contractual Liability