فهرست مطالب

راهبردهای بازرگانی - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1393)

دوفصلنامه راهبردهای بازرگانی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین وظیفه دوست*، هانیه میرمیران صفحات 1-10
    هدف این تحقیق، بررسی فرآیندهای ادارکی و انگیزه های مصرف کنندگان برای ایجاد خرید تفننی محصولات جدید بود. این تحقیق در زمره ی اولین تحقیق هایی است که مشخص می کند که چگونه خریدهای بدون برنامه ریزی محصولات جدید از انواع محصولات، متفاوت است و با فراهم آوردن اطلاعات بیشتری درخصوص عوامل موثر بر خرید تفننی منجر به برنامه ریزی و بازاریابی ومدیریت هزینه های فروش و فرصت ها در صنعت محصولات جدید می گردد. برای بررسی هدف تحقیق، فرضیه ها با مدلی از اثرگذاری هیجانات و عزت نفس و دانش محصول جدید بر رفتار و قصد خرید تفننی و اثرگذاری قصد خرید بر رفتار خرید و اثرگذاری هنجارهای اجتماعی و تبلیغات شفاهی بر دانش محصول جدید مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه بندی متناسب با حجم در میان377 تا ازدانشجویان دانشگاه آزاد بوسیله پرسشنامه هارمانسیاکلو و همکارانش ومصاحبه انجام گرفته است. به منظوراندازه گیری پایایی پرسشنامه نمونه اولیه 50 نفری پیش آزمون گردید، و با روش آلفای کرونباخ ودو نیمه سازی تحلیل شد که به ترتیب ضریب پایایی 82⁄0 و 85/0 برآورد شد. فرضیه های تحقیق با کمک معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل 5/8 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که قصد خرید تفننی بر رفتار خرید تفننی در جامعه مورد مطالعه تاثیر معناداری دارد. ویژگی های شخصیتی بر قصد خرید تفننی تاثیر معناداری ندارد. اما هیجانات به طور مستقیم بر رفتار خرید تفننی تاثیر دارد. دانش محصولات جدید بر قصد خرید تفننی تاثیر داشته، اما به طور مستقیم بر رفتار خرید تفننی تاثبر ندارد. تبلیغات شفاهی و هنجارهای اجتماعی بر دانش محصولات جدید تاثیر معنادار دارد. لذا در جامعه مورد نظر پیش از انجام خرید تفننی، قصد انجام آن درنظر گرفته می شود. بعلاوه آگاه سازی، در مورد ویژگی های منحصر به فرد محصولات ابداعی می تواند قصد خرید افراد را تقویت کند.
    کلیدواژگان: خریدتفننی، محصول جدید، عزت نفس، بیان شفاهی، قصد خرید تفننی
  • ناصر حمیدی، احمد راه چمنی، سمیرا سادات مرتضوی* صفحات 11-24
    امروزه، کسب وکارهای الکترونیکی مانند، فروشگاه های الکترونیکی، سایت های تخفیف اینترنتی، به طور فزآینده ای رو به افزایش هستد. این کسب و کارها برای ارضای نیازها و خواسته های مشتریان خود و تدوین بهتر راهبرد های بازاریا بی خود نیازمند انتخاب راهبردها یی از بین راهبردهای تدوین شده در این حوزه هستند. این تحقیق اشاره به شش راهبرد اصلی در حوزه ی تجارت الکترونیکی دارد و در قالب چهار پرسشنامه که توسط محقق تهیه و تنظیم شده و در اختیار خبرگان سایت های تخفیف اینترنتی قرار گرفته است. آنگاه با روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)، یک بار با رویکرد غیرترکیبی TOPSIS و بار دیگر با رویکرد ترکیبی D-ANP،VIKOR به اولویت بندی راهبردها پرداخته و همچنین برای بررسی اینکه بین دو رویکرد غیرترکیبی TOPSIS و ترکیبی VIKOR تفاوت معنادار وجود دارد از آزمون فرض من-ویتنی استفاده شده است. نتیجه این اولویت بندی ها متفاوت بود و دلالت بر آن داشت که با تکنیک TOPSIS، راهبرد توسعه محصول- بازار و با تکنیک D-ANP،VIKOR، راهبرد بازاریابی خرید الکترونیک، حائز رتبه اول شدند. اهمیت تحقیق در بکارگیری رویکرد ترکیبی D-ANP به جای ANP و DEMATEL است که توانست حجم بسیار بالایی از سوالات از خبرگان را کاهش دهد و از ماتریس روابط داخلی وزن ها به عنوان سوپر ماتریس ANPبرای وزن دهی استفاده شود. درنهایت مشخص شد که بین دو رویکرد غیرترکیبی TOPSIS و ترکیبی VIKOR تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، فروشگاه های الکترونیکی، راهبرد، روش های تصمیم گیری چند معیاره
  • مرضیه هاشمی* صفحات 25-36
    تاثیر تبلیغات بر نگرش نسبت به نام و نشان تجاری نیز، یکی از مسائل بسیار مهم در قلمرو تبلیغات است. لذا هدف از تحقیق حاضر این است که میزان تاثیر جاذبه های تبلیغات تلویزیونی همراه اول و ایرانسل بر نگرش نسبت به نام و نشان تجاری و نگرش نسبت به تبلیغات این دو شرکت را به شکل مقایسه ای مورد ارزیابی قرار دهد. بدین منظور با استفاده از پرسشنامه، نظرات 390 نفر از دانشجویان کاربر تلفن همراه در دانشگاه های شیراز که در معرض تبلیغات تلویزیونی همراه اول و ایرانسل قرار گرفته اند جمع آوری گردید. پس از اطمینان از پایایی و روایی ابزار تحقیق، فرضیات پژوهش با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری در لیزرل و آزمون t زوجی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که یافته های تحقیق نشان می دهد که جاذبه های تبلیغات تلویزیونی ایرانسل و همراه اول تاثیر معناداری بر نگرش نسبت به تبلیغات آنها و بر نگرش نسبت به نام و نشان تجاری همراه اول دارد، اما تاثیر معناداری بر نگرش نسبت به نام و نشان تجاری ایرانسل ندارد و نگرش نسبت به تبلیغات ایرانسل و همراه اول رابطه معناداری با نگرش نسبت به نام و نشان تجاری این دو شرکت دارند.
    کلیدواژگان: تبلیغات، جاذبه های تبلیغاتی، نگرش نسبت به تبلیغات، نگرش نسبت به نام و نشان تجاری، مدل یابی معادلات ساختاری، شرکت ارتباطات سیار ایرانسل و همراه اول
  • جیران محمدی*، عبدالهادی درزیان عزیزی، اسلام فاخر، نسرین کافی کنگ صفحات 37-48
    وفاداری به برند به عنوان یکی از تاکتیک های اصلی بازاریابی، جهت پاسخ گویی بهتر به تهدیدات رقابتی و درآمد بیشتر، از مهم ترین دغدغه های مطالعات بازاریابی است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تطابق شخصیتی، کیفیت ادراک شده و وجهه برند بر وفاداری به برند است. این مطالعه بر روی یک نمونه تصادفی 260 نفره از دارندگان لپ تاپ با چهار برند سونی، ایسوس، ایسر و دل (Sony، Asus، Acer و Dell) در استان کرمان انجام شده است. پس از گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری، نتایج پژوهش نشان داد که بین تطابق شخصیتی برند و وفاداری به برند رابطه معناداری وجود ندارد، اما کیفیت ادراک شده از برند و وجهه برند بر وفاداری به برند دارای تاثیر مستقیم، مثبت و معناداری بوده، علاوه براین، تاثیر مثبت و معنادار کیفیت ادراک شده، وجهه برند و تطابق شخصیتی بر وفاداری به برند به طور غیرمستقیم از طریق متغیر میانجی نگرش، مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تطابق شخصیتی، کیفیت ادراک شده، وجهه برند، وفاداری به برند
  • نجمه توکل، احمد سرداری*، مصطفی قاضی زاده صفحات 49-60
    بانکداری همیشه به عنوان یک فعالیت ویژه اطلاعاتی شناخته شده است، مخصوصا در چند دهه اخیر که فناوری اطلاعات به شدت صنعت بانکداری الکترونیکی را تحت تاثیر قرار داده است. پیدایش خدمات بانکداری الکترونیکی، طبیعت خدمات مالی را که به مشتریان ارائه می شود به نحوه گسترده ای تغییر داده است. بانکها از طریق فراهم کردن این خدمات می توانند هزینه قابل ملاحظه ای را صرفه جویی کنند و تعداد شعب و کارکنانی که در بخش صفی وستادی مشغول بکارند را کاهش دهند. به علاوه، توسعه بانکداری الکترونیکی باید باهدف مشتری محوری و توجه به رضایت آنان در نظر گرفته شود تا موجبات وفاداری آنان نیز فراهم گردد، زیرا حفظ و بقای هر سازمانی در گرو مشتریان آن می باشد.در همین راستا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر عوامل مرتبط با پذیرش بانکداری الکترونیکی بر تبلیغات دهان به دهان انجام شده است. مدل بکار رفته در این تحقیق برگرفته از مقاله خلف احمد و دیگران است که متغیرهای برجسته اثرگذار بر تبلیغات دهان به دهان را تعیین می کند. در این پژوهش با استفاده از روش آماری توصیفی و استنباطی به بررسی متغیرهای موثر بر تبلیغات دهان به دهان در حوزه ی بانکداری الکترنیکی پرداخته شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که رابطه ی معنی داری بین عوامل موثر بر پذیرش بانکداری الکترونیکی (دسترسی مناسب و آسان، امنیت و محرمانه بودن، محتوا و طرح، سرعت) و تبلیغات دهان به دهان با توجه به نقش واسطه ای رضایت و وفاداری مشتریان وجود دارد. اما نتایج تحقیق وجود رابطه معنی داری را بین هزینه مناسب و رضایت تایید نکرد.
    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیکی، عوامل پذیرش بانکداری الکترونیکی، رضایت مشتریان، وفاداری مشتریان، تبلیغات دهان به دهان
  • میثم شفیعی رود پشتی*، سید حمیدخداداد حسینی، اسدالله کردناییج، محمود محمدیان صفحات 61-82
    امروزه دو مفهوم توسعه پایدار و یکپارچه سازی فرآیندها فضای کسب و کار را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. بازاریابی نیز به عنوان یکی از علوم کسب و کار و صنعت خودرو به عنوان صنعت مادر و یکی از قطب های تولیدی از این تحولات بی تاثیر نبوده اند. در این راستا این مقاله با هدف طراحی مدل یکپارچه تحقق بازاریابی پایدار صنعت خودرو ایران به رشته تحریر درآمده است. در این راستا ابتدا ادبیات تحقیق مورد تحلیل قرار گرفته و چارچوب اولیه تحقق بازاریابی پایدار طراحی گردید. سپس با استفاده از ابزارهای روش شناسی کیفی از جمله پرسشنامه باز و مصاحبه عمیق با خبرگان آشنا با موضوع، مدل اولیه توسعه پیدا کرده و مدل جامع تحقق بازاریابی پایدار پیشنهاد گردید. سپساز طریق برگزاری جلسات گروه کانون مدل اصلاح شده و مدل مفهومی نهایی تحقق بازاریابی پایدار طراحی گردید. در آخرین گام مدل از طریق پیمایش میدانی مورد در قالب گسترده مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج نشان می دهند در میان مدل های متنوع بازاریابی مدل های بازاریابی درونی، بازاریابی فرهنگی یکپارچه، بازاریابی استراتژی محور، بازاریابی اخلاق گرا و بازاریابی نوع دوستانه مدل های بازاریابی اثرگذار بر تحقق بازاریابی پایدار هستند.
    کلیدواژگان: بازاریابی پایدار، بازاریابی یکپارچه، بازاریابی درونی، صنعت خودرو ایران
  • میثم شیرخدایی، سعید رضایی* صفحات 83-92
    علیرغم محبوبیت روزافزون بازاریابی ویروسی، عوامل موثر بر موفقیت آن هنوز بطور کامل شناخته شده نیستند. این تحقیق با هدف شناسایی انگیزه های انتقال پیام در بازاریابی ویروسی انجام شد. در این پژوهش که استراتژی آن توصیفی- پیمایشی می باشد، 396 نفر از دانشجویان دانشگاه مازندران به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. مشوق مادی، نوع دوستی، خودافزایی و منافع اجتماعی به عنوان متغیرهای مستقل و انتقال پیام و برون گرایی به ترتیب به عنوان متغیرهای وابسته و تعدیل گر این تحقیق بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندگانه همزمان و برای ارزیابی نقش تعدیل کننده از روش بارون و کنی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد غیر از مشوق مادی، سایر متغیرهای مستقل تاثیر مثبت و معنادار بر انتقال پیام دارند. همچنین برونگرایی رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: بازاریابی ویروسی، بازاریابی ولوله ای، تبلیغ دهان به دهان اینترنتی
|
  • H. Vazifehdoost*, H. Mirmiran Pages 1-10
    The purpose of this survey is to survey conceptual processes and consumers’ motivation for fancy purchase of new products. This study indicates how non-planned purchase of new products is different from that of other products leading to planning, marketing and management of sales costs and opportunities in new products industry by providing more information on the factors influencing fancy purchase. In order to study goals of the research, hypotheses were surveyed through a model of new product emotions, self-esteem, and knowledge effectiveness on behavior and intention of fancy purchase and effectiveness of purchase intention on purchase behavior, and finally effectiveness of social norms and oral advertisement on new product knowledge. This research was conducted by stratified random sampling according to the volume among 377 Azad University students through Harman et al questionnaire. 50-person pre-test sample was used in order to measure reliability of questionnaire and reliability coefficient was analyzed through Cronbach alpha and split off methods respectively as 0.82 and 0.85. Research hypotheses were tested by equation structures in LISREL software. Findings showed that fancy purchase intention has significant influence on fancy purchase behavior in studied population and characteristics do not have influence on fancy purchase intention while emotions have direct effect on fancy purchase behavior. New products knowledge has effect on fancy purchase intention but does not directly influence fancy purchase behavior. So-cial norms and oral advertisement have significant influence on new product knowledge. Therefore, before implementation of fancy purchase in the consid-ered population, its intention is regarded. In addition, informing on unique prop-erties of modern products could boost purchase intention in individuals.
    Keywords: Fancy purchase, New product, Self, esteem, Oral statement, Fancy purchase intention
  • N. Hamidi, A. Rahchamani, S. Mortazavi* Pages 11-24
    Nowadays electronic businesses such as electronic shops and internet discount offering websites are increasing. These businesses require selecting some strate-gies among provided strategies in this field in order to meet their customers’ needs and for better preparation of their marketing strategies. This study surveys six main strategies in the field of electronic commerce in four questionnaires provided by researcher and presented to discount websites experts. Then the strategies were prioritized through MCDM methods، once with TOPSIS method and once again with D-ANP، VIKOR، and also Mann-Whitney test was used to survey if there is significant difference between TOPSIS and VIKOR. The results for these prioritizations were different and indicated that product-market development and electronic purchase marketing strategies were prioritized as the first one by respectively TOPSIS and D-ANP، VIKOR. The importance of this study is application of D-ANP approach instead of ANP and DEMATEL which reduced a large number of experts’ questions and weights internal relations ma-trix was used as ANP super matrix for weighting. Finally، it was indicated that there is significant difference between TOPSIS and VIKOR approaches.
    Keywords: Electronic commerce, Electronic shop, Strategy, Multi, criteria decision making
  • M. Hashemi* Pages 25-36
    Effect of advertisement on viewpoint toward brand is always one of the most important subjects in advertising field. This study aims to comparatively evaluate influence rate of Irancell and Hamrah-e-Avval TV advertisement attractions on viewpoint toward brand and viewpoint toward advertisement. For this purpose, opinions of 390 cellphone-using students in Shiraz exposed to Irancell and Hamrah-e-Avval TV advertisement were collected through questionnaire. After ensuring validity and reliability of research tool, hypotheses were surveyed structural equations modeling in LIZREL and two tailed t-test. Findings showed that Irancell and Hamrah-e-Avval TV advertisement attractions have significant influence on viewpoint to their advertisement and on viewpoint to Hamrah-e-Avval brand while there was no meaningful effect on viewpoint to Irancell brand. Viewpoint toward Irancell and Hamrah-e-Avval advertisement have significant relation with viewpoint toward these two incorporations’ brand.
    Keywords: Advertisement, Advertisement attractions, Viewpoint toward advertisement, Viewpoint to brand, Structural equations modeling, Irancell, Hamrah, e, Avval mobile communication incorporation
  • J. Mohammadi *, A.H. Darzian Azizi, E. Fakher, N. Kafi Kang Pages 37-48
    Brand loyalty is one of the most important issues in marketing studies as one of the main marketing techniques for better response to competitive threats and more income. This study aims to survey effect of brand characteristics conformity, perceived quality, and brand view on brand loyalty. This study was conducted on a random sample composed of 260 laptop owners with four brands of Sony, Asus, Acer, and Dell in Kerman Province. After data collecting and analyzing with structural equation model, findings indicated that there is not significant relation between brand characteristics conformity and brand loyalty. But perceived quality of brand has significant direct positive effect on brand loyalty. In addition, significant positive effect of brand characteristics conformity, perceived quality, and brand view was indirectly approved through viewpoint mediator variable
    Keywords: Characteristics conformity, Perceived quality, Brand view, Brand loyalty
  • N. Tavakkol, A. Sardari *, M. Ghazizadeh Pages 49-60
    Banking has always been known as a specific informational activity, especially in recent decades that information technology has strongly influenced the electronic banking (e-banking) industry. The appearance of e-banking services extendedly changes the base of financial services offered to customers. By providing this service, banks can significantly save costs, and reduce the number of branches and employees work in line and staff organization. Moreover, the development of e-banking should be done with the aim of customer orientation and satisfaction in order to provide their loyalty, because the preservation and survival of any organization depends on its clients. In this regard, the present study studied the relationship between the adoption of e-banking customers and word of mouth advertising regarding the mediating role of customer satisfaction and their loyalty. Eventually, the data, factor and path analysis results applied to accept or reject the hypothesis. The result was the adoption of e-banking, speed, content and design, security and convenience, access among the other factors have an impact on customer satisfaction but the fees and charges do not. Also customers’ satisfactions have an impact on their loyalty and customers’ loyalty on the word of mouth advertising. Furthermore, the results of a single sample t-test showed that all of the e-electronic banking adoption factors in the eghtesade novin bank are on the desirable level. And according to Friedman test results, order of electronic components of banking adoption include fees and charges, speed, content and design, security and confidentiality and access.
    Keywords: Electronic banking, Electronic banking acceptation factors, Customer's satisfaction, Customer's loyalty, Mouth, to, mouth advertisement
  • M. Shafiee Roodposhti *, S.H. Khodadad Hoseini, A. Kordnaich, M. Mohammadian Pages 61-82
    Nowadays two concepts of sustainable development and integration of processes have extremely influenced business atmosphere. Marketing, as one of business sciences, and automobile industry, as a parent industry, are influenced by these changes. In this direction, this article aims to design a integrated model for fulfillment of Iranian automobile industry sustainable marketing. For this purpose, available literature was reviewed and initial framework was designed for sustainable marketing fulfillment. Then, initial model was developed using qualitative methodology tool including open questionnaire and deep interview with experts and comprehensive sustainable marketing fulfillment model was proposed. The modified and ultimate conceptual model for sustainable marketing fulfillment was designed. In the last stage, the model was comprehensively surveyed and confirmed through field research. Findings showed that among various models of marketing, internal marketing, integrated cultural marketing, strategy-oriented marketing, moral-oriented marketing, and friendly marketing are models influencing sustainable marketing fulfillment.
    Keywords: Sustainable marketing, Integrated marketing, Internal marketing, Iranian automobile industry
  • M. Shirkhodaie, S. Rezaee* Pages 83-92
    Despite increasing popularity of virus marketing, the factors influencing its suc-cess are not completely identified yet. This study aims to identify message deliv-ery motivations in virus advertisement. This is descriptive survey in which 396 students in the University of Mazandaran were selected by clustering sampling and data were gathered through questionnaire. Material incentive, altruism, self-increase and social benefits were independent variables and message delivery and extroversion were dependent and adjusting variables. SPSS software was used for data analysis. Simultaneous multiple regression was used for hypotheses testing and Baron and Kenny method was used for evaluation of adjusting role. Findings indicated that except material incentive, other independent variables have positive and significant effect on message delivery. Also, extroversion modifies the relation between dependent and independent variables.
    Keywords: Virus marketing, Reverberation marketing, Internet mouth, to, mouth advertisement