فهرست مطالب

مطالعات حقوقی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات حقوقی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حمید ابهری، رضا زارعی صفحات 1-27
    یکی از مراحل مهم دادرسی که اهمیت ویژه ای در فرایند رسیدگی به دعاوی دارد، تعیین قانون حاکم بر دعوا است؛ در دعوای تخلیه اماکن تجاری، حتی در فرض عدم وجود عاملی خارجی، به دلیل وجود قوانین مختلفی که در حقوق موضوعه ایران در زمینه روابط استیجاری در اماکن تجاری وجود دارد و همگی در محدوده خود دارای اعتبار هستند، موضوع تعیین قانون حاکم بر دعوا اهمیتی مضاعف می یابد. در این مقاله تلاش گردیده با بررسی نظرات مختلف در خصوص حدود اعتبار قوانین موجود و نیز رویه قضایی که لازمه تحقیق و ارائه نظر در این گونه موضوعات است، در مورد قانون حاکم بر تمامی روابط استیجاری متصور در اماکن تجاری در شرایط فعلی که گاهی با سکوت یا ابهام قانونی و در نتیجه نظرات و رویه های مختلفی روبرو هستند، اظهارنظر و ارائه طریق گردد.
    کلیدواژگان: قانون حاکم، تخلیه، اماکن تجاری، اجاره
  • محمد امامی صفحات 29-58
    حقوق بشر حقوقی است وابسته به طبیعت انسان که مهم ترین مصادیق آن حقوق مدنی سیاسی، حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است و حق همبستگی نیز به عنوان نسل سوم حقوق بشر به آن اضافه شده است حمایت از حقوق بشر در دو سطح ملی و بین المللی مطرح است، در سطح ملی منعکس کننده تضاد بین نظم و آزادی و در سطح بین المللی تضاد بین حقوق بشر و حاکمیت دولت است که هدف اصلی حقوق بشر بین المللی وضع مقررات بین المللی و وادار کردن نظام های حقوقی داخلی به تبعیت از آن ها است. تکامل حقوق بین الملل، حقوق بشر را از حمایت بین المللی برخوردار نموده است؛ اما در روابط بین الملل تجاری، قابل ذکر است که اصولا تجارت بین دولت ها فارغ از توجه به مسائل حقوق بشری است ولی با شکل گیری نظام تجارت جهانی رویکرد تغییر نموده و این تغییر متاثر از تحولات حقوق بین المللی به طورکلی است.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، تجارت جهانی، حقوق بشر اقتصادی، حاکمیت دولت ها
  • علی اصغر حاتمی، سیده فاطمه زبرجد صفحات 59-98
    اجرت المثل ایام زوجیت و نحله، از جمله حقوق مالی زوجه است که پرداخت آن به وی در صورت مطالبه در زمان طلاق، در شرع مقدس و قوانین موضوعه ایران پیش بینی شده است. اجرت المثل ایام زوجیت اجرتی شبیه اعمال انجام گرفته است که زوجه در قبال خدماتی که در منزل شوهر، به دستور وی و بدون قصد تبرع انجام داده است، دریافت می دارد. قانون گذار ایران در بند ب تبصره 6 ماده واحده اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371، نحله را نوعی بخشش اجباری قلمداد کرده است که پرداخت آن در زمان طلاق از اموال زوج به زوجه صورت می گیرد. تصویب قانون حمایت خانواده 1391 و نسخ صریح بند الف تبصره فوق الذکر، تغییراتی مهم در خصوص استحقاق زوجه نسبت به اجرت المثل، ایجاد نموده است که بر این اساس، شرایطی از قبیل عدم درخواست طلاق از ناحیه زوجه، عدم تخلف زن از وظایف همسری و عدم وجود شرطی مالی ضمن عقد نکاح، هم اکنون لازم الاجرا نخواهد بود. این مقاله درصدد بررسی وضعیت حقوقی فعلی اجرت المثل ایام زوجیت و نحله در حقوق ایران با نگرشی بر قانون حمایت خانواده مصوب 1391، است.
    کلیدواژگان: اجرت المثل، حق الزحمه، نحله، استیفا، قصد تبرع
  • احمد حاجی ده آبادی صفحات 99-123
    تا زمانی که موضوع هر ماده محقق نگردد، حکم قانونی بر آن مترتب نخواهد شد. در مواردی که وجود و عدم موضوع مشکوک است، چه نهادی باید وجود آن را احراز نماید به گونه ای که داوری وی، حجیت داشته و لازم الاتباع باشد؟ این مقاله با تاکید بر موضوع «استناد قتل به عمل همه شرکا» به پاسخ سوال فوق می پردازد و بر این نکته تاکید می کند که مرجع احراز موضوع، شخص قاضی است، هم آنکه وظیفه اش صدور حکم است و نظر هیچ نهادی برای قاضی الزام آور نیست. البته قاضی باید از مشورت سایر نهادها بهره ببرد؛ در خصوص شرکت در قتل که حاوی دو جزء «مداخله در عملیات اجرایی» و «استناد قتل به همه شرکا» است، در جزء اول از نظر کارشناس و در جزء دوم از نظر عرف به عنوان آراء مشورتی باید مطلع باشد.
    کلیدواژگان: شرکت در قتل، استناد، کارشناس، پزشکی قانونی، عرف، تسامح و دقت عرفی
  • مهدی حسن زاده صفحات 125-149
    در مواد متعددی از قانون آیین دادرسی مدنی (از جمله مواد 17، 84، 89، 103 و 141) ارتباط دعاوی مورد توجه قرار گرفته و اثراتی در دادرسی بر آن مترتب شده است. این اثرات به تناسب اینکه دعاوی مرتبط در یک شعبه یا شعب یک دادگاه یا در دادگاه های هم عرض یا در دادگاه های با درجه متفاوت مطرح باشند، متفاوت است. در بیان این اثرات در قانون نواقصی وجود دارد که سبب برخی ابهامات و سوال ها شده که نیاز به بررسی و تحلیل دارد. در این تحقیق مطالب قابل بحث و تامل در خصوص اثر ارتباط دعاوی در حالت های ذکر شده و نقص بیان قانون گذار در بیان این اثرات، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: دعاوی مرتبط، رسیدگی توام، قرار امتناع از رسیدگی، توقف دادرسی، دادگاه هم عرض
  • محمد روشن، مجید صادق نژاد نایینی، سید محمد مهدی خلیل زاده صفحات 151-168
    مسئله سهم الارث زوجه از اموال شوهر یکی از مباحثی که به طور ویژه ای به آن پرداخته شده است. در مورد محرومیت زوجه از ارث بردن بعض از ترکه شوهر که از منفردات امامیه است و بر آن ادعای اجماع شده است، اتفاق نظر کامل وجود ندارد و آرا و عقاید مخالف نیز وجود دارد. در مورد انواع اموالی که زوجه از آن ها ارث نمی برد و همچنین در مورد اینکه این حرمان اختصاص به زوجه غیر ذات ولد دارد یا مطلق زوجه، به سبب اختلاف روایات، اقوال و آرا متفاوتی از جانب فقها ابراز گردیده است. حقوقدانان نیز به پیروی از فقها نظرات مختلفی در این خصوص ارائه نموده اند. اخیرا مجلس شورای اسلامی نیز در جهت حمایت از حقوق زنان و اجرای عدالت از نظر فقها و حقوقدانانی پیروی کرده است که زوجه را به طور مطلق، چه ذات ولد و چه غیر ذات ولد، مستحق ارث بری از تمام اموال زوج- از عین اموال منقول و از قیمت اموال غیر منقول اعم از عرصه و اعیان می داند.
    کلیدواژگان: میراث زوجه، زوجه ذات ولد، زوجه غیر ذات ولد، حرمان زوجه
  • سید جواد صالحی، مجتبی دهقان صفحات 169-196
    گفتمان اسلام سیاسی، آموزه های اسلام را در همه سویه های زندگی انسان راهگشا دانسته و می کوشد بر مبنای ساختار و نظام معنایی خویش به مسائل و موضوعات معنا و با تکیه بر تفکر توحیدی خویش، به دال ها ثبات معنا بخشد. در این مقاله ضمن تبیین دیدگاه قانون اساسی در باب مفهوم حقوق بشر، نشان خواهد داد که در گفتمان اسلام سیاسی، حقوق بشر بر محور دال مرکزی (کرامت انسانی) شکل گرفته و سایر نشانه ها و دال ها (حقوق سیاسی، اقتصادی-اجتماعی، فرهنگی و مدنی) پیرامون آن درک و دریافت می شوند؛ به عبارت دیگر هرچند مفهوم حقوق بشر مفهومی مدرن است و همچون دیگر مفاهیم مدرن وارد ادبیات اسلامی گردیده است اما مباحث مطرح شده پیرامون آن، گفتمان مفهومی خاصی را شکل داده است که از آن به گفتمان حقوق بشر اسلامی می توان تعبیر کرد. در گفتمان حقوق بشر اسلامی، کرامت انسانی دال برتر و مرکزی[i] و در کانون توجه است؛ و کلیه حقوق و امتیازات بشری به عنوان دال های شناور برگرد همین مفهوم درک و دریافت می شوند.
    [i]. دال مرکزی، نقطه کلیدی و هویت بخش در هر گفتمان است که نشانه های دیگر در سایه آن نظم پیدا می کند و باهم مفصل بندی می شوند.
    کلیدواژگان: گفتمان، هژمونی، ساختارشکنی، صورت بندی، حقوق بشر
|
  • Pages 1-27
    One of the processes of trial that has special importance in the judgment is the determination of Applicable Law. In the vacation of commercial places, even in presumption of lack of foreign factor, because of the different regulations in the Iranian law that all of them are valid, the determination of applicable law has more importance. This article tried to suggest some solutions about applicable law in the all of cases of rental relationship that are facing to law silence or ambiguity with survey of different views and jurisprudence policy, that is necessary of research in this topics.
    Keywords: Applicable law, Vacation, Commercial places, Lease, Rental relationship
  • Pages 29-58
    Human rights and trade are two main elements of today’s human life which have the greatest impact on people's relationships. Human rights are a selection of obligations that must be followed in all aspects of the human life, consisting trade. The WTO, as the biggest and most powerful trade structure in the world which can support the international trade, influences human rights - especially economic human rights - that is directly related to this structure. But organized documents and acting method of this organization could not act positively in this course.
    Keywords: WTO, Human rights, Economic human rights, Trade
  • Pages 59-98
    Equivalent wage of marriage time and NIHLAH are among wife's financial rights that paying it, if claimed by her at the time of divorce, has been provided in Islamic law and Iranian statutory law. Equivalent wage of marriage time is a remuneration similar to the wage, that wife receives instead of services taken in husband's house, with his order and without donation intention. Iranian legislator, under provision 6, paragraph B of single article of amendment of divorce regulations 1371,recodnized NIHLAH as a compulsory gift that is paid to wife from husband's property at the time of divorce. The enactment of new Family Supporting Act 1391, and express omission of paragraph A of the above-mentioned provision, has made some important changes about titling equivalent wage, that based on it, and now is not indispensable because of demand divorce on behalf of the wife, not to offend spousal duties by the wife, lack of any financial conditions in marriage contract, now is not irrevocable. This article intends to deal with the present legal position of equivalent wage of marriage time and NIHLAH in the Iranian law with a view of Family Supporting Act 1391.
    Keywords: Equivalent wage, NIHLAH(gift), Donation intention, Marriage, Wifes financial right
  • Pages 99-123
    The relation between subject and verdict is the same as the relation between cause and effect. In other words, as long as there is no subject realized, no verdict will follow it; and, when a subject comes to being, evidently there will come a verdict. The very important question, here, is: “when there is some doubt concerning presence or absence of a subject, which authority should obtain its presence and is his judgment in this regard authoritative and binding?” Emphasizing “Referring murder to the acts done by all those who have participated in murder”, the present article puts emphasis on the point that the authority to obtain the subject is the judge who is responsible to issue a verdict and solve the case. As a result, opinion of no institution is more authoritative and binding than that of the judge. The judge, of course, has to counsel with other institutions. Murder consists of two parts (engagement in executive operations of murder” and “referring the murder to all participants”); in the first part he has to make uses of the opinion of the expert and in the second part, he is better to refer to customary law and he has to do so.
    Keywords: Participation in murder, Referring, Causation, Expert, Legal medicine, Customary law.
  • Pages 125-149
    Upon some articles of civil procedure code (as articles 17, 84, 89 and 147)the relationbetween the actions and its effects on trial has been considered. These effects are differentin accordance to the cases and the branches of courts; related actions in the same division of the court, related actions in different divisions of the court, related actions in parallel courts and related claims in courts with different degrees. There are some questions about the effects ofthese relations. This study deals with these questions and some arguable matters in this field.
    Keywords: Trial, Procedural law, Civil proceeding, Related actions, Parallel Court
  • Pages 151-168
    One of the issues addressed specifically is the issue of wife’s share of inheritance from the property of the husband. It isn’t fully agreed and there are opposing views and ideas about the wife deprivation from inheriting some part of husband’s bequest which is one of solitary cases of Imami and there is a claimed consensus about it. Different opinions and views expressed by the jurists about the types of property that the wife does not inherit from it as well as the fact that this deprivation appertains to the childless wife or any kind of wife due to difference between traditions (Hadiths). Also lawyers following the jurists have presented different views in this regard. Recently the Islamic Consultative Assembly in order to protect the rights of women and for administration of justice has followed the view of jurists and lawyers who believe that the wife utterly, whether childless or with child, deserves inheritance from all property of husband- from the corpus of movable property or from price of real property including arena or corpus.
    Keywords: Wife inheritance, Wife with children, Childless wife, Family law, Heritage
  • Pages 169-196
    The political Islamic discourse considers Islamic teachings as enlightening in all aspects of human life; therefore, it tries to stabilize to meanings and signifiers on the basis of its semantic system and monotheistic thought. In this article, after explanation of human rights in terms of the Constitution, it will be shown that, in the discourse of political Islam, human rights shapes around the central sighnifier of “human dignity”, while other signs and signifiers (e.g. political, social–economic, cultural and civil rights) are perceived according to that. In other words, although the concept of human rights is a modern one and has entered Islamic literature just as other modern concepts have, the issues raised in relation to that have formed a specific conceptual discourse, which can be named Islamic Human Rights Discourse. In the islamic discourse, human dignity is the central, transcendent signifier or central sighnifier, while all other human rights and privileges — which are floating signifiers — are perceived based on this sighnifier.
    Keywords: Discourse, Central, floating denoting, Hegemony, Structure, Breaking, Framework, Human right