فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 45 (تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 45 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن تاتاری، حکیمه سادات شریف زاده* صفحات 1-12
    نسبی گرایی معرفت شناختی، طی چند سال اخیر به عنوان یک جریان فکری نیرومند در حوزه تاملات فلسفی مطرح شده و به سایر حوزه ها، از جمله تعلیم و تربیت سرایت کرده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی دیدگاه نسبی گرایی معرفت شناختی و دلالت های آن در تعلیم و تربیت است. سوالات پژوهش عبارتند از: 1 معنای نسبی گرایی معرفت شناختی چیست؟ 2 نسبی گرایی معرفت شناختی چه تاثیری بر مبانی تعلیم و تربیت (هدف تربیت، محتوای یادگیری و روش های تدریس) دارد؟ در این پژوهش از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که بر اساس دیدگاه نسبی گرایی معرفت شناختی، هیچ معیار و استاندارد عینی و قابل درک برای عقلانیت و شاخصی برای تعیین صدق و کذب گزاره ها وجود ندارد. در فرآیند تعلیم و تربیت هم نسبی گرایی معرفت شناختی در قالب دیدگاه سازنده گرایی مطرح می شود. بر این اساس هدف های آموزش در محیط یادگیری باید بیشترین تاکید را بر پرورش تفکر انتقادی و تفکر عمقی داشته باشند. محتوای کتب درسی نیز باید قابل تغییر و بازنگری باشند. نسبی گرایی معرفت شناختی بر روش های تدریس غیرمستقیم یا دانش آموز محور تاکید می کند. روش هایی که بر اساس آنها فراگیران در محور فعالیت قرار گرفته و منفعل نیستند. به نظر می رسد بر اساس نتایج به دست آمده و به کارگیری آنها در امر تعلیم و تربیت، می توان بر یکسری از مشکلات موجود فائق آمد و نتایج تربیتی مطلوبی را انتظار داشت.
    کلیدواژگان: نسبی گرایی معرفت شناختی، هدف، محتوای یادگیری، روش تدریس، تعلیم و تربیت
  • فاطمه اکبری منجرمویی، نرگس کشتی آرای* صفحات 13-28
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ابعاد استاد اثربخش از دیدگاه دانشجویان با سبک های یادگیری دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان در سال تحصیلی 92-91 به روش توصیفی تبیینی انجام گرفت. حجم جامعه مشتمل بر 3548 نفر دانشجویان کارشناسی ارشد بودند که با استفاده از جدول مورگان 346 نفر آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ابعاد استاد اثربخش در چهار حیطه (ویژگی های شخصیتی، مدیریت کلاس درس، فرایند تدریس، ویژگی های دموگرافیک) با 89 گویه و پرسشنامه سبک های یادگیری کلب شامل 12 سوال بود. برای تعیین روایی پرسشنامه ابعاد استاد اثر بخش از روایی صوری و محتوایی و برای برآورد پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که پایایی آن 96/ 0 محاسبه شد. پایایی پرسشنامه سبک های یادگیری کلب 79/ 0 محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که ویژگی های شخصیتی استاد، ویژگی های مدیریت کلاس درس استاد و ویژگی های فرایند تدریس با نوع سبک های یادگیری دانشجویان ارتباط دارد. ولی، بین ویژگی های دموگرافیک استاد با سبک های یادگیری دانشجویان ارتباط معنادار آماری وجود ندارد. همچنین، بین ویژگی های استاد اثربخش با سبک های یادگیری دانشجویان ارتباط معنادار آماری دیده شد. علاوه بر آن، نتایج بیانگر آن بود که بین سبک های یادگیری دانشجویان و ویژگی های استاد اثربخش به تفکیک جنس و دانشکده از لحاظ آماری تفاوتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: استاد اثربخش، سبک های یادگیری، فرایند تدریس، مدیریت کلاس، ویژگی های شخصیتی
  • صدف ایمانی، ابوالقاسم یعقوبی، محمدرضا یوسف زاده، سعید ویسی کهره، حسین محققی صفحات 29-41
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین برنامه درسی پنهان با تحلیل رفتگی آموزشی دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان بود. روش پژوهشی مورد استفاد از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی سال آخر به تعداد 1359 نفر که در سال تحصیلی 1392-1391 مشغول به تحصیل بودند که از این تعداد طبق جدول نمونه گیری مورگان حجم نمونه 302 نفری به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان دانشکده های دانشگاه انتخاب، و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های تحقیق گردآوری شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در تمامی فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که بین برنامه درسی پنهان و تحلیل رفتگی آموزشی دانشجویان رابطه معناداری منفی وجود دارد. همچنین بین برنامه درسی پنهان و ابعاد تحلیل رفتگی آموزشی (خستگی هیجانی، بدبینی و ناکارآمدی) دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان رابطه معناداری منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، تحلیل رفتگی آموزشی، دانشجویان
  • حامد زینالپور، محسن طالب زاده*، کورش فتحی واجارگاه صفحات 42-53
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه به حقوق بشر در برنامه درسی رسمی دوره متوسطه (کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه) صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش مشتمل بود بر کلیه کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه (سه کتاب) در سال 1390-1391 که با توجه به ماهیت پژوهش و به دلیل محدود بودن جامعه آماری از نمونه گیری صرف نظر شده و کل جامعه آماری به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. در این پژوهش از روش تحلیل محتوای آنتروپی شانون استفاده شد و واحد تحلیل نیز متن، تصویر، پرسش و فعالیت است. ابزار جمع آوری اطلاعات، سیاهه های تحلیل محتوای کتب درسی بود که پس از مطالعه مبانی نظری تهیه و تدوین شد و روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی و حقوق بشر تعیین گردید. یافته های پژوهش نشانگر آن بود که در کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره سه ساله متوسطه توجه یکسانی به مفاهیم مربوط به حقوق بشر نشده بود به طوری که از مجموع 361 واحد ضبط شده در زمینه مفاهیم حقوق بشر 179 واحد (50%) مربوط به سال اول متوسطه، 90 واحد (24%) مربوط به سال دوم متوسطه و 92 واحد (26%) مربوط به سال سوم متوسطه بوده است، همچنین سیر توالی و نحوه عرضه این مفاهیم در کتب علوم اجتماعی نیز از نظم ویژه ای پیروی نمی کند
    کلیدواژگان: آموزش حقوق بشر، برنامه درسی علوم اجتماعی، مفاهیم حقوق ب
  • نجمه قائمی، ویدا فلاحی*، عباس قلتاش صفحات 54-63
    این مطالعه با هدف ارزشیابی کتاب علوم اجتماعی سال اول راهنمایی از لحاظ رعایت ویژگی ها و معیارهای مطلوب کتاب درسی از نظر معلمان انجام شده است.جامعه آماری این پژوهش، معلمان علوم اجتماعی سال اول راهنمایی شهر کرمان شامل 120 نفر بودند و نمونه آماری به صورت سرشماری، برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد که نهایتا 105 نفر از معلمان پرسشنامه را تکمیل کردند. در این پژوهش از روش توصیفی پیمایشی استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای بود که بر اساس معیارهای 20 گانه مطلوب کتاب درسی تهیه شد و پایایی این ابزار با روش آلفا کرونباخ مقدار 91/ 0 به دست آمد. آزمون آماری به کارگرفته شده آزمون t تک نمونه ای و آزمون ناپارامتریک رتبه ای دبیلیو کندال برای تحلیل پاسخ ها و رتبه بندی معیارها بوده است. این پژوهش به جهت پاسخ گویی به 4 سوال در رابطه با معیارهای تناسب محتوا با اهداف، رعایت اصول برنامه ریزی درسی، رعایت اصول روانشناسی یادگیری و نهایتا رتبه بندی معیارها، طراحی شده است. یافته ها نشان داد که تطابق با اهداف آموزشی، تقریبا در حد مطلوبی در کتاب علوم اجتماعی رعایت شده است و اصول برنامه ریزی درسی و اصول روانشناسی یادگیری درحد متوسطی رعایت شده است. رتبه بندی میزان رعایت معیارها نشان داد که از نظر جامعه معلمان، معیار «ارتباط مطالب ارائه شده با زندگی روزمره و محیط اجتماعی» بیشترین و معیار فراهم نمودن فرصت هایی برای فعالیت فوق برنامه در خارج کلاس کم ترین میزان رعایت را در کتاب علوم اجتماعی سال اول راهنمایی نشان می دهند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، معیارهای مطلوب کتاب درسی، کتاب علوم اجتماعی، دوره راهنمایی تحصیلی
  • نرگس ولایتی، محبوبه عارفی* صفحات 64-78
    این پژوهش با هدف بررسی برنامه درسی انشاء از دیدگاه معلمان و دانش آموزان دوره راهنمایی تحصیلی شهرستان مهریز انجام گرفت. جامعه آماری، معلمان و دانش آموزان دوره راهنمایی تحصیلی بودند که از میان آنها 16نفر معلم و 282 دانش آموز به عنوان نمونه پژوهش و روش طبقه ای تصادفی نسبی انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاکی از آن بودکه از نظر معلمان و دانش آموزان برنامه درسی انشاء مهم است و بین نظرات آنان نسبت به اهمیت برنامه درسی انشاء تفاوت معناداری وجود ندارد. از نظر معلمان برنامه درسی انشاء از ابعاد اهداف، محتوا، روش آموزشی و روش های ارزشیابی مناسب قلمداد شده است. بین نظرات معلمان بر اساس متغیر جنسیت و پایه تحصیلی تفاوت معنادار وجود نداشت. از نظر دانش آموزان برنامه درسی انشا در ابعاد محتوا و روش های ارزشیابی مناسب و از حیطه روش آموزشی نامناسب قلمداد شده است. بین نظرات دانش آموزان بر اساس متغیر جنسیت و پایه تحصیلی تفاوت معنادار وجود داشت. از نظر معلمان برنامه درسی انشاء در ابعاد محتوا و روش های ارزشیابی مناسب واز بعد روش های آموزشی نامناسب اجرا شده است. از نظر دانش آموزان برنامه درسی انشاء در حیطه های محتوا، روش آموزشی و روش های ارزشیابی نامناسب اجرا شده است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش انشاء، دوره راهنمایی
  • آسیه خیراللهی، احمدرضا نصر*، محمدرضا نیلی صفحات 79-92
    هدف کلی این پژوهش بررسی تاثیر تمایلات شغلی بر افزایش ورود زنان به دوره های کارشناسی ارشد و میزان برآورده شدن آن از طریق برنامه های درسی دوره ها در دانشگاه اصفهان است. روش پژوهش توصیفی پیمایشی است. ابزار استفاده شده پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه نیمه سازمان یافته است که روایی آنها از طریق متخصصان و پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و 89 /0 برآورد گردیده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان زن سال آخر دوره کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 91-1390 بوده و حجم نمونه پژوهش با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران 254 نفر برآورد شده است. یافته های کمی بیانگر معنادار نبودن عامل دستیابی به شغل در ورود به دوره کارشناسی ارشد بوده اما نتایج مصاحبه با یافته های پرسشنامه همسو نیست. همچنین یافته ها نشان داد که دانشجویان با وضعیت اقتصادی ضعیف بیشتر از دانشجویان با شرایط اقتصادی خوب تمایل داشتند که با هدف دستیابی به شغل ادامه تحصیل دهند. نتایج کمی در رابطه با میزان برآورده شدن انتظارات از طریق برنامه درسی نشانگر آن بوده که برنامه درسی انتظارهای دانشجویان را برآورده نکرده است که با نتایج مصاحبه ها همسو است.
    کلیدواژگان: زنان، دوره کارشناسی ارشد، آموزش، دستیابی به شغل، برنامه درسی
  • اعظم معتمدی، محمدرضا یوسف زاده* صفحات 93-107
    هدف این پژوهش بررسی تاثیرسبک های مختلف آموزش (مداخله ای، تعاملی،غیر مداخله ای) برمیزان خودکارآمدی دانش آموزان دختر پایه دوم متوسطه در درس فیزیک 2 است. روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح (پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل) است. جامعه آماری متشکل از کلیه دانش آموزان دختر سال دوم رشته ریاضی فیزیک دوره متوسطه است که تعداد کل آنها420 نفر است. نمونه آماری این پژوهش 60 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز جامعه آماری مورد نظر انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد سنجش خودکارآمدی شرر و همکاران است. روایی این پرسشنامه در پژوهش های قبلی درحد قابل قبول گزارش شده بود. دراین پژوهش نیز برای سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد و میزان آن78/ 0 محاسبه گردید. روش تجزیه و تحلیل آماری دراین پژوهش عبارت است از شاخص های آمار توصیفی و آزمون آمار استنباطی تحلیل واریانس یک طرفه وآزمون تعقیبیLSD است. یافته های پژوهش نشان دادکه به طور کلی بین میزان خودکارآمدی دانش آموزان گروه های آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (F ((3 and 56) =5/441 and P=0/002و خودکارآمدی دانش آموزان از طریق سبک های آموزش تعاملی و مداخله ای افزایش یافته است. به علاوه سبک های مختلف آموزش اثرات متفاوتی بر مولفه های خودکارآمدی شامل تمرکز بر هدف، تعمق در هدف، انگیزش درونی، توانایی حل مساله و خود ارزشیابی دانش آموزان داشته است.
    کلیدواژگان: خود کارآمدی، دوره متوسطه، سبک تعاملی، سبک غیر مداخله ای، سبک مداخله ای
  • مهدی نامداری پژمان*، حیدر کریمیان، هیمن رحیمی صفحات 108-118
    یکی از دروس پایه در نظام تعلیم و تربیت دنیا، ریاضیات است. طوری که آن را با عنوان «روش درست اندیشیدن» شناخته اند. ارزیابی جامع این درس و تعیین ارتباط آن با شاخص های نظریه های یادگیری، مسیر صحیحی را برای آموزش و یادگیری آن فراهم می آورد. پژوهش حاضر با تکیه بر نتایج مطالعه تیمز 2007، قصد دارد میزان استفاده از شاخص های نظریه های یادگیری در فرایند آموزش و نقش آن در بعد کاربرد ریاضی را در کشورهای اسلامی هم سطح از نظر تولید ناخالص داخلی، بررسی کند. نوع پژوهش به لحاظ تاثیرگذاری نظریات یادگیری بر کاربرد ریاضی از نوع همبستگی به شمار می رود. از بین کشورهای اسلامی بوسنی، الجزایر، تونس و جمهوری اسلامی ایران انتخاب شدند. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه هشتم در سال 2007 در کشورهای اسلامی تحت مطالعه است که از میان آنها بر اساس روش نمونه گیری سه مرحله ای خوشه ایطبقه ای، نمونه مورد نظر انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه 17 گویه ای درباره راهبردهای یادگیری با پایایی 83/ 0 و آزمون 88 سوالی در حوزه کاربرد ریاضی بود. روایی ابزارهای مورد نظر توسط متخصصان روانسنجی و روانشناسی تربیتی تایید شده است. داده های مورد نیاز از تارنمای مرکز تیمز و پرلز اخذ شد. از نظر میزان استفاده از شاخص های نظریه ساخت گرایی، دانش آموزان اردنی با میانگین 17/ 3 در رتبه اول و دانش آموزان ایرانی با میانگین 77 /2 در رتبه آخر قرار گرفتند. در شاخص های نظریه خبرپردازی، دانش آموزان اردنی با میانگین 99/ 2 رتبه اول و دانش آموزان بوسنیایی با میانگین 51/ 2 در رتبه آخر جای داشتند. در شاخص های نظریه شناختی اجتماعی، دانش آموزان اردنی با میانگین 16/ 3، رتبه اول و دانش آموزان تونسی با میانگین 69/ 2 در رتبه آخر قرار گرفتند. در دستیابی به اهداف کاربرد درس ریاضی، دانش آموزان بوسنیایی با میانگین47/ 441، رتبه اول و دانش آموزان الجزایری با میانگین412 در رتبه آخر جای گرفتند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد متغیرهای نظریه های یادگیری، واریانس متغیر کاربرد ریاضی را به صورت معنادار تبیین می کنند. همچنین در همه کشورها به جز الجزایر، نظریه شناختی اجتماعی یک عامل معنادار در تبیین کاربرد ریاضی بود.
    کلیدواژگان: نظریه های یادگیری، کاربرد ریاضی، تیمز 2007، کشورهای اسلامی، تولید ناخالص داخلی
  • مریم کدخدایی*، آمنه سلیمانی صفحات 119-130
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارآیی روش بدیعه پردازی نسبت به روش سخنرانی در افزایش خلاقیت در دانش آموزان کلاس سوم ابتدایی صورت گرفته است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و جامعه آماری، کلیه دانش آموزان پایه سوم دبستان شهرستان زرین شهر را در بر می گرفت که 103 نفر از آنها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی (25نفر دختر،23 نفر پسر) وگروه کنترل 28) نفر دختر، 27نفر پسر) قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری، آزمون خلاقیت تورنس (فرم الف) بود. روش بدیعه پردازی با تدریس علوم اجتماعی، علوم تجربی و انشاء (بنویسیم) به مدت سه ماه در گروه آزمایشی اجرا شد، ولی گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. نتایج به دست آمده از تحلیل کوواریانس نشان داد که بین میانگین نمرات آزمون خلاقیت در مرحله پیش آزمون و پس آزمون در گروه های آزمایشی و کنترل تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین بین افزایش نمره خلاقیت دانش آموزان پسرو دانش آموزان دختر در مولفه های سیالی، انعطاف، اصالت و نمره کل خلاقیت تفاوت معنادار مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: بدیعه پردازی، سخنرانی، خلاقیت، دبستان
  • مسعود مرادی* صفحات 131-139
    هدف این پژوهش بررسی و تحلیل محتوای کتب دروس تربیتی مراکز تربیت معلم از منظر دانش بیانی و دانش روش کاری است. این پژوهش از نوع تحلیل محتواست و از روش تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. جامعه آماری شامل دروس تربیتی مراکز تربیت معلم و تعداد نمونه در آن برابر جامعه بوده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی شامل درصد، فراوانی و خی دو بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که از بین کتاب های تحلیل شده کتاب روانشناسی عمومی دارای بیشترین حجم دانش بیانی و کمترین حجم دانش روش کاری بوده و کتاب روش تدریس ریاضیات برعکس حاوی بیشترین حجم دانش روش کاری و کمترین میزان دانش بیانی است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، دانش بیانی، دانش روش کاری
  • احمدرضا فاضلی*، مرتضی کرمی صفحات 140-150
    رویکرد سازنده گرایی یکی از رویکردهای نسبتا جدید در زمینه طراحی آموزشی است. هدف از این مطالعه، شناسایی و کشف تجارب دانشجو معلمان از طراحی آموزشی بر اساس رویکرد ساختن گرایی و الگوی طراحی محیط های یادگیری سازنده گرای جانسون بود. روش پژوهش در این مطالعه، روش کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه این پژوهش، کلیه دانشجو معلمان مرکز تربیت معلم شهید بهشتی مشهد رشته علوم تربیتی آموزش ابتدایی بودند که در سال تحصیلی90-91 در آن مرکز تحصیل می کردند. روش نمونه گیری در این پژوهش روش نمونه گیری هدفمند بود و با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 15 دانشجو معلم انتخاب شدند، که چون محقق به اشباع اطلاعاتی رسید به همین تعداد نمونه بسنده کرد. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای اعتبار نتایج این پژوهش، نتایج و مقوله های استخراج شده به تایید شرکت کنندگان رسید. برای تحلیل اطلاعات و متن مصاحبه ها از روش کدگذاری استقرایی استفاده شد. نتایج استفاده از الگوی جانسون در کلاس درس تجارب بسیار ارزنده ای را برای دانشجو معلمان به دنبال داشت و مهمترین مقوله ها و نتایجی که از مصاحبه ها استخراج شد عبارت بودند از: استقلال، خودگردانی یا خودکفایی، توسعه توانایی حل مساله، تسلط در جستجو، بازیابی و ذخیره اطلاعات، تعاملات اثربخش و یادگیری عمیق و اثربخش. با توجه به این نتایج، استفاده از این الگو و سایر الگوهای مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی می تواند، تاثیر زیادی بر عملکرد و موفقیت دانش آموزان و دانشجویان در دروس مختلف داشته باشد.
    کلیدواژگان: تجارب دانشجو، معلمان، طراحی آموزشی، رویکرد سازنده گرایی، الگوی سازنده گرایی جانسون
|
  • Mohsen Tatari, Hakimeh Alsadat Sharifzzadhe* Pages 1-12
    Recently, epistemological relativism has been mentioned in philosophical thinking as an effective thinking movement. It has also been entered in other fields like education, too. The purpose of this research was to study about the role of epistemological relativism in education. The research questions included: 1- what dose epistemological relativism mean? 2- How dose epistemological relativism affect on the education fundamentals (the purpose of education, learning content and teaching methods)? Based on the epistemological relativism, it was concluded that there was no concrete and understandable standard for rationality and no criterion could distinguish honesty from dishonesty. In the education process, the epistemological relativism is discussed as a constructive view. Therefore, based on the purpose of education; more emphasis should be on fostering critical thinking and deep thinking. Also, content of the textbooks should have the capability of being changed or reviewed. The epistemological relativism emphasizes on an indirect or student- centered education. Once applying the found results, it is expected that so many problems in the field of education to be tackled and acceptable educational outcomes to be gained.
    Keywords: epistemological relativism, purpose, learning content, teaching method, education
  • Fatemeh Akbari Manjarmuie, Narges Keshtiaray* Pages 13-28
    The present study aimed to investigate the relationship between the dimensions of an effective professor, from the student's viewpoints, and learning styles of post-graduate students of Islamic Azad University, Khorasgan, in academic year 1391-92.Descriptive-explanatory method was applied in this research. The population included 3548 post graduate students; 350 of whom were selected by Morgan Table and stratified random sampling method. Data collecting tool included a researcher-made questionnaire, focusing on the dimensions of an effective professor in four areas (personality characteristics, classroom management, teaching process, demographic features) with 89 items, and Kolb questionnaire of learning styles which included 12 questions. For validity confirmation of the questionnaire of the dimensions of an effective professor, content and face validity were used; for reliability, Cronbach Alpha Coefficient was applied (0.96). The reliability of Kolb questionnaire of learning styles was calculated as 0.79. Data were, then, analyzed on two descriptive an inferential statistics levels. The results indicated that teacher's personality characteristics, classroom management, and teaching process were related to the student's learning styles. However, no significant statistical relationship was observed between demographic features of the professor and learning styles of the students. That is to say that the characteristics of an effective professor and learning styles of the students were significantly related. The results also indicated that there was no statistical difference between learning styles of the students and the characteristics of an effective professor according to the gender and faculty.
    Keywords: Effective professor, Learning Styles, Personality Characteristics, Classroom Management, teaching Process
  • Sadaf Imani, Mohammadreza Yosefzadeh, Saeed Veisi Kahreh Pages 29-41
    Focusing on the students of Bu-Ali Sina University in Hamedan, this study was carried out to investigate about the relationship between hidden curriculum and student's instructional burnout. The method used was of a descriptive –correlation type. 1359 senior students studying in the academic year 1391-1392 were selected as the statistical population. Based on Morgan table of sampling, 302 participants, as the statistical sample, were selected through stratified random sampling. Data using a questionnaire were collected, then. In order to analyze the data, once taking all the hypotheses into account, Pearson Correlation and Multivariate regression were used. The findings showed that between hidden curriculum and student's instructional burnout, there was a negative significant relationship. Also, such a negative relationship was found between hidden curriculums and different dimensions of instructional burnout (emotional exhaustion, pessimism, inefficiency).
    Keywords: hidden curriculum, instructional burnout, students
  • Hamed Zeinalpoor, Mohsen Talebzadeh *, Kurosh Fathi Vajargah Pages 42-53
    This present research was conducted with the aim of studying about the degree of attention paid to human rights concepts in formal curriculum.. The statistical population of this research was consisted of all social science textbooks of the high school (three books) in the academic year 2011-2012. With regard to the nature of the subject of this research and the limitation of the statistical population, no sampling was applied and the total population was used as sample size, too. In this research Shannon entropy content analyses method was used. The units of analyses were text, questions, exercises, and pictures. Data were collected via lists of content analysis of textbooks which were formulated after studying theoretical foundation. The validity was approved by educational science and human rights experts. The findings showed that human rights concepts were not focused identically in all the social science textbooks in different grades of high school. That is to say that from the total of 361 human right concepts, about 179 topics (50%) were focused in the first grade; whereas, 90 topics (24%) and 92 topics (26%) were mentioned in the second and the third grade, respectively. In addition, there was no specific order in terms of sequence and presentation of such concepts, as well.
    Keywords: Education of human rights, Social science curriculum, Human Rights Concepts
  • Najmeh Ghaemi, Vida Fllahi *, Abbas Gholtash Pages 54-63
    Based on the view points of the teachers about the criteria and standards of ideal textbooks, the present study was conducted in order to evaluate the social sciences textbook of the first grade of the guidance school. 120 social sciences teachers of the first grade of the junior high school in Kerman city were selected as the statistical population. The sample size once using census was equal to the population. finally 105 of the teachers completed the questionnaire.Data collecting instrument was a researcher-made questionnaire which was designed based on the 20-fold criteria of an ideal textbook. To verify the reliability, Cronbach' alpha was used (91%). To analyze the data as well as to rank the criteria, one sample t-test and non-parametric ranking test were applied. What this research focused on was finding to some extent the textbooks were consistent with intended purposes, lesson plans, and psychology of learning as well as ranking the criteria.According to the findings, there was a full consistency between the context of the social sciences books and intended educational purposes; whereas, lesson planning and psychology of learning were to some extent consistent with the curriculum aims. From the teacher's point of view, amongst the criteria "relevance of the presented contents with everyday life “was the most perceived one and “providing the opportunities for extracurricular activities out of class” was the least perceived criterion.
    Keywords: Curriculum Evaluation, Acceptable Criteria of the Textbook, Social Sciences Studies
  • Narges Velayati, Mahboubeh Arefi* Pages 64-78
    With the aim of studying about the Junior high school student's and teacher's points of view in Mehriz town in academic year 2011 on composition course, this research was carried out. The statistical population of the research was consisted of Junior high school students and teachers in Mehriz town. Amongst them, 16 teachers and 282 students were selected thorough relative random sampling. The findings indicated that from the junior high school student's and teacher's viewpoint composition curriculum was very important and no meaningful difference was observed between their attitudes. Concerning different dimensions as purpose, content, educational methods, and method of evaluation, teachers deemed this course appropriate. There was no meaningful difference between teacher's viewpoints based on gender and grade. However, from students’ viewpoints, this course was inappropriate in terms of content and method of evaluation. There was also no meaningful difference between students’ viewpoints based on gender and grade. In terms of content and method of evaluation, the teachers found this course to be performed improperly; whereas, students identified improperly performed dimensions as content, educational methods, and method of evaluation.
    Keywords: Curriculum, Composition teaching, junior high school
  • Asiyeh Kheirollahi, Ahmad Reza Nasr *, Mohammad Reza Nili Pages 79-92
    The overall objective of this research was to study about the effect of occupation access on the entry of women into master degree period and fulfillment of their expectation thorough curriculum syllabus in university of Isfahan. Used method was descriptive survey. To collect the data, a researcher-made questionnaire and semi-structured interview were used. The validity was confirmed by some experts and the reliability was verified by using Cronbach's alpha (0/89). The Population included all senior female students at the University of Isfahan in the academic year 1390-91. Then, the sample size was estimated as 254 persons using Cochran's sample size formula. Quantitative results indicated that occupation access was not significantly related to the desire of students for MA education. However, the interview results were not consistent with the findings of the questionnaire. The findings, also, showed that students with low economic status were more willing to continue their education than those with good economic status. Quantitative conclusions showed that student's expectations were not fulfilled by the curriculum syllabus and this was consistent with the results of the questionnaire, too.
    Keywords: Women, master of degree, education, occupation access, curriculum syllabus
  • Azam Motamedi, Mohammad Reza Yosef Zadeh* Pages 93-107
    This study aimed to investigate the effect of different educational styles (including interventional, interactional, non-interventional) on self –efficacy of female students of second-grade of high school in Physic 2 course. The research method was of quasi-experimental type (using pre-test and post-test with control group design). With the total number of 420, the statistical population was consisted of all female students in second-grade of high school. The statistical sample being selected by means of cluster random sampling included 60 students. The applied instrument was the standard questionnaire of self-efficacy measurement of Sherer and colleagues (1986). In previous researches, the validity of this questionnaire had been reported to be at an acceptable level. Its reliability, also, had been confirmed by Cronbach's alpha (0/78). Descriptive statistic indices and one-way ANOVA and LSD post hoc tests were used so as to analyze the data. The findings showed that there was a significant difference between student's self-efficacy in experimental and control groups F ((3 and 56) =5/441 and P=0/002); in that, the student's self-efficacy increased through interactional and interventional styles. Moreover, different educational styles had different effects on self-efficacy parameters including the purpose concentration, purpose reflection, intrinsic motivation, problem solving ability, and student's self-assessment.
    Keywords: interventional style, interactional style, non, interventional style, self, efficacy, high school
  • Mehdi Namdari *, Heidar Karimyan, Himan Rahimi Pages 108-118
    Entitled as " a proper thinking method", mathematics is one of the basic courses in the world education systems. comprehensively evaluating this course as well as identifying it's relation with learning theories indexes would pave the way for better instruction and learning. Regarding TIMSS (2007), this study assessed the use of learning theories indexes in instruction process and its role in math application in Islamic nations that were equal in Gross National Product (GNP). This research considering the effectiveness of learning theories on math application was of correlation type. Amongst the Islamic countries, Bosnia, Algeria, Tunisia, Iran, and Jordan were selected. All eight grade students during the academic year of 2007 in these Islamic countries were considered as the statistical population. The statistical sample, then, was selected thorough three stage stratified cluster sampling. Data were collected by means of a questionnaire with 17 items about learning strategies (by reliability of 0/83) and a math application test with 88 questions. Then, the validity of instruments was approved by the psychometric and educational psychology experts. Required data derived from TIMSS and PIRLS website. Taking the constructivism theory into consideration, Jordanian students with the mean score of3.17 were the first and Iranian students with the mean score of 2.77 were the last. In information processing theory, Jordanian students with the mean score of 2.99 ranked first and Bosnian students with the mean score of 2.51 ranked last. Considering social-cognitive theory indices, Jordanian students with mean score of 3.16 were the first; whereas, Tunisian students with the mean score of 2.69 were the last. In achieving the applied goals of math, Bosnian students with the mean score of 441.47 gained the first place; however, these were the Algerian students who were the last, with the mean score of 412. Multiple regression analysis results showed that learning theories variables significantly explained the math usage variance. Also in all countries except Algeria, social-cognitive theory was a significant factor in math usage.
    Keywords: Learning Theories, Math Usage, TIMSS 2007, Islamic Countries, Gross National Product (GNP)
  • Maryam Khadkhodaee*, Ameneh Soleimani Pages 119-130
    This study was carried out with the aim of comparing the effectiveness of synectics and lecturing teaching methods on increasing the creativity of students in the third grade of elementary school. Quasi- experimental method was used in the study. the participants were 103 students who were categorized randomly into experimental (25 schoolgirls and 23 schoolboys) and control group (28 schoolgirls and 27 schoolboys). The measurement instrument was Torrance creativity test (form A).The synaptics teaching method was performed for experimental group by teaching experimental science, social science, and composition. The control group, however, did not receive any intervention. The results of covariance analysis indicated that there were significant differences between the mean scores of the experimental group and control group in the pre- test and post-test. Also, significant relationship was observed between the increased scores in creativity regarding fluidity, flexibility, and originality components and the total score of creativity.
    Keywords: synectics, lecturing, creativity, elementary school
  • Massoud Moradi* Pages 131-139
    The purpose of this study was to contently analyze the training textbooks used in teacher training centers based on declarative and procedural knowledge. This research was of a content analysis type and quantitative content analysis method was used, here. All training courses used in teacher training centers were chosen as the statistical population. The sample and the population were equal in terms of the number. Data, then, was analyzed by means of descriptive statistics as percentage, frequency, and chi- square. The findings showed that general psychology book has the highest level of declarative knowledge and the least amount of procedural knowledge; whereas, mathematics teaching book has the highest level of procedural knowledge and the least amount of declarative knowledge.
    Keywords: Content analysis, Declarative knowledge, Procedural Knowledge
  • Ahmadreza Fazeli*, Morteza Karami Pages 140-150
    Constructivism approach is a relatively new approach in the field of instructional designing. The aim of this study was to identify and explore the experiences of the students and teachers of instructional designing based on the constructivism approach and constructivism learning environment design pattern. The research method in this study was qualitative method and was of the phenomenological type. All the students and the teachers of Beheshti Teacher Training Center of Mashhad Elementary Education who had enrolled in this center in the academic year 2012-2013 were chosen as the statistical population. Then, 15 students and teachers were chosen through the target sampling. Due to data saturation, the researchers found this number sufficient. The instrument being used was semi-structured interview. To validate the results of this study, the outcomes and extracted issues were confirmed by the participants. Deductive coding methods, then, was used to analyze the data and the interviews. Applying Johnson's model in the classroom resulted in gaining very significant experiences for both the students and the teachers. Independence, autonomy or self-sufficiency, problem-solving ability, dominance in research, retrieval and storage of information, effective interactions and depth learning were the factors being concluded from the interviews. According to these findings, it can be concluded that this very model and the other models which are based on constructivism approach can have a significant impact on the performance and success of students in different courses.
    Keywords: Students\, teachers\ experiences, instructional designing, constructivism approach, Constructivism model of Johnson