فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 72 (پاییز 1393)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 72 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی محسنی، عباس فرهادی، ناهید قمریان صفحه 7
    اگر چه فرهنگ خود جهت دهنده به بسیاری از جنبه ها و حوزه های جامعه و زندگی افراد می باشد، اما در یک گستره وسیع تر، این دولت است که می تواند نقش مهمی در تعیین جایگاه فرهنگ داشته باشد. به عبارت بهتر، فرهنگ می تواند تحت نظارت و تعین پذیری و جهت گیری از سوی دولت و حاکمان قرار گیرد. این مقاله، جایگاه دولت در رابطه با فرهنگ را در دو دیدگاه متفاوت یعنی دولت اسلامی و دولت لیبرالی مورد واکاوی قرار داده و به این پرسش پاسخ می دهیم که: «از دیدگاه اسلامی و لیبرالیستی دولت از چه جایگاهی در عرصه فرهنگ برخوردار است؟». فرضیه مورد نظر این است که «با توجه به تعریف حداقلی از دولت در قرائت لیبرالیستی، دولت نقشی صرفا مدیریتی و بعضا نظاره گر را در عرصه فرهنگ برعهده دارد، اما با توجه به تعریف حداکثری از دولت در دیدگاه اسلامی، دولت علاوه بر نقش مدیریتی، نقش فرهنگ سازی، هدایت و کنترل جوانب مختلف فرهنگی جامعه را نیز بر عهده دارد». و با توجه به تعدد مولفه های فرهنگی که دولت می تواند به دخالت و نقش آفرینی در آن بپردازد، نوشته حاضر برای جلوگیری از طولانی شدن و همچنین حفظ انسجام آن به چهار حوزه و مولفه تعلیم و تربیت، دین، هنر و رسانه ها در دو دولت اسلامی و لیبرالی خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: فرهنگ، دولت لیبرالی، دولت اسلامی، دخالت حداکثری و حداقلی
  • علی خواجه نایینی، کیومرث اشتریان، صفیه سادات هاشمی صفحه 35
    پیدایش چارچوب مفهومی «حکمرانی نانوتکنولوژی»، حکایت از رویکردی چندجانبه به توسعه این فناوری نوظهور دارد. حکمرانی نانوتکنولوژی در کنار کارکرد توسعه اقتصادی و تکنولوژیک، بر توسعه همه جانبه و مسئولانه این فناوری به نحوی تاکید می کند که دو کارکرد دیگر را نیز شامل شود. یکی از این کارکردها، توجه به رگولاتوری و استانداردهای به کارگیری نانو مواد و تکنولوژی های نانومحور است. کارکرد سوم، ضرورت آگاهی دهی به مردم و فراهم کردن بسترهای مشارکت های اجتماعی در صورت بندی سیاست ها و سیاست گذاری های این حوزه می باشد. این پژوهش قصد دارد با استفاده از ابزار پرسشنامه و با سنجش نظرات نهادهای فعال در حوزه نانوتکنولوژی ایران، ادراک آنها را از میزان مسئولیت خود در ایفای کارکردهای سه گانه حکمرانی نانوتکنولوژی مورد بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد اجماع نسبی در میان نهاد ها در خصوص ایفای مسئولیت های مربوط به حکمرانی نانوتکنولوژی وجود دارد. همچنین به ترتیب نهادهای سیاست گذار، شرکت های تولید محصولات نانو و نهادهای رگولاتوری بیشترین مسئولیت را در ایفای کارکردهای حکمرانی نانوتکنولوژی در ایران دارا می باشند. نتایج بیانگر آن است که ادراک «مسئولیت زیاد حکومت» در میان نهادهای فعال حوزه نانوتکنولوژی ایران وجود دارد و این نهاد ها انتظارات زیادی از حکومت در ایفای کارکردهای حکمرانی نانوتکنولوژی دارند.
    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، حکمرانی، نهادها، رگولاتوری، مشارکت اجتماعی، ایران
  • محمدتقی قزلسفلی صفحه 53
    نیک می دانیم اندیشه ها و نظریه ها همواره تحت تاثیر شرایط سیاسی و اجتماعی و رخدادهای عصر خود بوده و چه بسا در واکنش به آنها تدوین شده اند. برای مثال مکتب زمینه گرایی در این مورد اعتقاد دارد شناخت اندیشه های متفکران ممکن نیست، مگر آگاهی از موقعیت و شرایط زمانی که متفکران در آن زیسته اند. بر این اساس به نظر می رسد فلسفه سیاسی معاصر نیز در مواجهه با واقعیت عینی چون «عصر جهانی» و آثار گوناگون آن قرار گرفته باشد. بر این اساس در مقاله حاضر، نویسنده این پرسش اصلی را مطرح کرده است که با توجه به اجتناب ناپذیری ناشی از به هم پیوستگی رو به تزاید جهانی از یکسو و در مقابل تداوم مشکلات جهانی، کدام فلسفه سیاسی قابلیت عملی و کاربردی مناسب تری دارد؟ به عبارت دیگر چگونه می توانیم به عملی شدن فلسفه سیاسی در موقعیت کنونی کمک کنیم؟ در پاسخ به سوال اصلی، نویسنده طبق یافته های پژوهش نشان داده است که در میان سه نظریه رقیب، وجهی از لیبرالیسم اخلاقی که عموما در اندیشه های هابرماس و جان راولز آمده، بهترین پاسخ به چالش مذکور است. به این منظور با ترسیم سه وضعیت یا سه گونه تلقی از جهانی شدن مشخص می شود که چرا نگره سوم (لیبرالیسم اخلاقی) از بعد تحلیلی و کارآمدی اهمیت پیدا کرده است. برای اثبات فرضیه اصلی، ضمن بهره گیری از آرای هابرماس و روالز، از نظریه هنجاری انتقادی به عنوان چارچوب تحقیق استفاده شده است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به نگارش درآمده است.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی معاصر، جهانی شدن، نسبی گرایی فرهنگی، هابرماس، جان راولز
  • محمد گنجی، امین حیدریان صفحه 77
    مقاله حاضر به بررسی دو مفهوم سرمایه فرهنگی و اقتصاد فرهنگ و رابطه میان آن دو در حوزه علوم اجتماعی می پردازد. در تشریح این دو مفهوم، از نظریه های پی یر بوردیو و دیوید تراسبی استفاده شده است. در بخش نظریات بوردیو، مفاهیمی چون منش، میدان، سرمایه (در قالب نظریه های عمل اجتماعی و سرمایه فرهنگی)، و در بخش نظریات تراسبی سه مفهوم ارزش ها، کالاها و صنایع فرهنگی (در قالب نظریه اقتصاد فرهنگ) مطرح شده اند. همچنین این مقاله ضمن بررسی مقولات مذکور، به رابطه دیالکتیکی میان آنها نیز می پردازد؛ به طوری که مفهوم ذائقه در نظریات بوردیو به عنوان نقطه عطفی می باشد که در مناسبات اقتصادی (تولید و مصرف) محصولات فرهنگی و هنری نیز اثرگذار می باشد و سرانجام می تواند در ارتقا سرمایه فرهنگی کنش گران اجتماعی و کسب سرمایه اقتصادی آنان در میدان تولیدات فرهنگی نقشی فعال داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، اقتصاد فرهنگ، ذائقه، محصولات فرهنگی و هنری
  • فرهاد کرامت صفحه 99
    در حقیقت مشروعیت خود جزیی از یک شبکه مفهومی هم بسته و به هم تافته قلمداد می شود که بدون لحاظ نمودن پیوست ها و گسست هایش با مفاهیم و مولفه های سازنده این شبکه، نمی توان به حصول درک مناسب و معتبری درباره آن امیدوار بود. کلید فهم مفهوم مشروعیت در شناسایی خصلت چندبعدی آن می باشد که برای فهم صحیح آن نباید دچار تقلیل گرایی شد و باید به تمام ابعاد آن توجه کرد و هر گونه تقلیل گرایی در این رابطه باعث قربانی شدن حق مطلب می باشد. از آنجا که هر حکومتی که دچار عدم مشروعیت شود، دیگر مانند گذشته نمی تواند قدرت خود را اعمال کند، بلکه به زور خام برای حکمرانی متوسل می شود، در این نوشته ما به این بحث متمرکز خواهیم شد که چگونه دولت ها برای خود مشروعیت سازی می کنند تا به قدرت خود دوام و تداوم بخشند. در این مقاله، تاکید روی عوامل مشروعیت بخش قدرت در نظام های سیاسی و مردم سالار دینی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: مشروعیت، مشروع سازی، حقانیت، مقبولیت، قانونیت، کارآمدی
  • محمد آهنی امینه، فاطمه زهرا فتح اللهی صفحه 121
    بسیاری از تحلیل گران مسائل استراتژیک معتقدند جنگ سایبری پنجمین صحنه نبرد میان کشورها پس از زمین، دریا، هوا و فضا می باشد. در این جنگ که مشخصه جنگ های متعارف را نداشته و سلاح های به کار رفته در آن نیز متفاوت از نوع معمول است، قدرت کشورها براساس توان به کارگیری فناوری و شبکه های اطلاعاتی و کامپیوتری ارزیابی می شود. طی دو دهه گذشته نمونه های مشخصی از حملات سایبری علیه اهداف و تاسیسات صنعتی و نظامی به وقوع پیوسته که ازجمله می توان به حمله به تاسیسات صنعتی و زیربنایی و موسسات مالی استونی در سال 2007، حمله به تاسیسات اتمی ایران توسط کرم کامپیوتری «استاکس نت» و حمله بازیگران غیردولتی به شبکه اینترنتی برمه اشاره نمود. حقوق بین الملل بنا به دلائل متعددی در مواجهه صریح و قانونمند با این معضل امنیتی نیمه اول قرن بیست ویکم ناتوان و ناکارآمد به نظر می رسد. نوشتار حاضر به بررسی پیچیدگی های نبرد پست مدرن سایبری و وضعیت فعلی حقوق بین الملل برای مواجهه با آن می پردازد و در نهایت نتیجه می گیرد تنظیم یک چارچوب قانونی جامع و جدید برای مواجهه با حملات سایبری ضروری است.
    کلیدواژگان: حقوق جنگ، جنگ سایبری، حمله سایبری، حقوق بین الملل
  • سیده آل محمد، بهرام ملک محمدی، احمدرضا یاوری، مهسا یزدان پناه صفحه 151

    کویرزایی ارومیه، سرنوشت بشر را تحت تاثیر پیامدهای بی شماری قرار خواهد داد. شناسایی عوامل تخریب سرزمین و درک روند نابودی منابع سرزمین نیازمند بررسی عوامل اقتصادی- اجتماعی و شیوه مدیریت مسبب تخریب است. هدف این پژوهش، شناسایی ریشه های تخریب سرزمین و همچنین سیاست گذاری به منظور حکمرانی خوب و مدیریت پایدار در استفاده از منابع سرزمین حوضه آبریز ارومیه می باشد. روش مورد استفاده، تشریح و تحلیل داده ها و اطلاعات موجود و مراحل پژوهش در قالب ارزیابی راهبردی محیط زیست بوده است. همچنین با تلفیق مدل «نیروی محرکه- فشار، وضعیت- اثر و پاسخ» با قالب مذکور، دلایل و نتایج تخریب منابع سرزمین شناسایی و سپس سیاست گذاری در سلسله مراتب مقیاس ها (حوضه آبریز ارومیه، زیرحوضه ها و حریم اکولوژیکی) انجام گردید. به علاوه اولویت بندی زیرحوضه ها برای خط مشی های مربوط با توجه به متغیرهای اکولوژیکی و اجتماعی، صورت پذیرفت. براساس این پژوهش بحران دریاچه ارومیه در زمانی کوتاه قابل جبران نیست. موانع و راهکارهای مدیریت پایدار و تصمیم گیری صحیح برای استفاده از منابع سرزمین را باید در تغییر و اصلاح نگرش ها، رویکردها و به تبع آن فعالیت ها و رفتارهای انسان طی دهه های اخیر جستجو نماییم

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، ارزیابی راهبردی محیط زیست، زیرحوضه ها، حوضه آبریز ارومیه
  • ابوالحسن فقیهی، محمد ذاکری، اسماعیل اسدی صفحه 181
    عملکرد و جایگاه حقوقی و تقنینی پارلمان در نظام های مردم سالار از یک سو و روابط قوای مقننه و مجریه در این نظام ها از سوی دیگر، نقش مهمی در فرایند خط مشی گذاری عمومی و نیز کیفیت پاسخ گویی دستگاه بوروکراسی به منتخبین سیاسی و نمایندگان مردم ایفا می کند. هدف این پژوهش مطالعه جایگاه مجلس شورای اسلامی در نظام سیاسی جمهوری اسلامی و مقایسه این نظام با نظام های متداول ریاستی در مقطع زمانی 1390-1368می باشد. در این تحقیق پنج متغیر ترکیب احزاب سیاسی، عملکرد تقنینی مجلس شورای اسلامی، استقلال مجلس در قانون گذاری، عملکرد نظارتی مجلس و رابطه مجلس با دیگر نهادهای حاکمیتی بررسی و با استفاده از داده های آرشیوی و با استراتژی تحقیق کیفی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که از سال 1368 و به دنبال بازنگری در قانون اساسی، جایگاه و تاثیرگذاری مجلس شورای اسلامی به عنوان یک قوه مستقل رو به تنزل نهاده و نظام سیاسی ایران به یک نظام ریاستی گرایش بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: مجلس شورای اسلامی، پاسخ گویی، نظام ریاستی، نظام پارلمانی
  • مسعود رضایی، سیدجواد امام جمعه زاده صفحه 209
    طرح سپر دفاع موشکی امریکا، یکی از راهبردی ترین مباحث در حوزه امنیت بین المللی است. تحولات مربوط به آن و کشیده شدن دامنه این طرح به مرزهای غربی روسیه پس از سال 2007، بیش از پیش بر مناسبات مسکو - واشنگتن سایه انداخته است. بر این اساس، مقاله حاضر در پی پاسخ به چند پرسش کلیدی است؛ نخست اینکه محرک ها و دلایل استقرار این سامانه در شرق اروپا چیست؛ چه تحولاتی را ظرف یک دهه اخیر پشت سر گذاشته؛ دیدگاه ها و رفتارهای امریکا و روسیه در این خصوص چگونه قابل ارزیابی است؛ و در نهایت، تلاش ها و تحرک های متقابل دو کشور در این چارچوب ناظر به چه سیاست ها و اقداماتی در شرایط فعلی و آتی است؟ در پاسخی کلی نیز اشاره می شود که حساسیت نسبت به این موضوع در پرتو نگاه کلان به بحران مزبور، از زاویه مسائل و نگرانی های استراتژیک و مناسبات امنیت بین الملل قابل تحلیل است. با عنایت به این فرض که استقرار سامانه دفاع موشکی در اروپا، در راستای کاهش قابلیت استراتژیک روسیه و کنترل و محدود کردن قدرت مانور این کشور پیگیری می شود، مجموعه اقدامات و رقابت های امریکا و روسیه در منطقه ژئواستراتژیک شرق و مرکز اروپا در فضای جدیدی قرار گرفته است که بر اساس فعال سازی الگوهای معطوف به موازنه قدرت و انگاره دفع تهدید از هر طرف پیگیری می شود. بنابراین نظر به انگیزه های تازه همچون بحران اوکراین و تشدید اختلافات دو کشور، این مقاله بر آن است تا ضمن تامل تاریخی در موضوع و تشریح و تبیین ابعاد این طرح، و همچنین بررسی اقدامات تقابلی و توانمندی های موشکی و دفاعی روسیه، با رویکرد و روشی توصیفی – تحلیلی، عوامل و دلایل نگرانی میان دو کشور و افق آن را نیز مورد واکاوی و کنکاش قرار دهد.
    کلیدواژگان: سپر دفاع موشکی، روسیه، امریکا، امنیت بین المللی، سامانه های موشکی، اوکراین
  • غلامحسن محمدی صفحه 241
    اقتصاد سیاسی بین الملل حوزه ای است که علاوه بر توجه به ابعاد علمی و کاربردی، درگیر مسائل نظری است و به همین علت به مکاتب متنوعی تقسیم شده است. در صورتی که صاحب نظران این حوزه بتوانند در میان ابعاد مختلف هماهنگی همراهی ایجاد نمایند، تنوع مذکور، یک نقطه قوت برای اقتصاد سیاسی بین الملل محسوب خواهد شد. در این مقاله به تحلیل دیدگاه های نئولیبرالیسم و نئومارکسیسم به صورت تطبیقی پرداخته می شود؛ هر چند به واقع گرایی نیز اشاره هایی شده است. براساس دیدگاه نئولیبرال، اقتصاد براساس سازوکارهای بازار و اصول لیبرالیسم و با اتکا به پیشرفت های تکنولوژیک نشئت گرفته از رقابت و نوآوری در بازار آزاد، در حال تبدیل شدن به یک اقتصاد جهانی است. نکته مهم دیدگاه نئولیبرالیسم این است که جهانی شدن اقتصاد، باعث بهبود و افزایش رفاه در سراسر جهان از جمله در کشورهای فقیر خواهد شد. نئومارکسیست ها در مقابل، این ایده را مطرح کردند که ساختار حاکم بر اقتصاد بین الملل به گونه ای است که در آن امکان توسعه برای کشورهای توسعه نیافته وجود ندارد. نئومارکسیست ها از جمله اندره گوندر فرانک، سمیر امین، کاردوسو، فالتو و والرشتاین در دهه1970 و نیز رابرت کاکس (از مکتب انتقادی) با ارائه مفاهیمی مانند توسعه ناموزون، مبادله نابرابر، رابطه مرکز- پیرامون تلاش کردند ساختار نظام و سرمایه داری حاکم بر اقتصاد بین الملل را تبیین کنند. در ادامه مقاله با طرح انتقادات وارده به دو نظریه به تبیین مناقشات نظری اخیر خردگرایان و انتقادگرایان به عنوان جدیدترین نظریات مطرح در اقتصاد سیاسی بین الملل نیز خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: اقتصاد جهانی، لیبرالیسم اقتصادی، نئولیبرالیسم، مارکسیسم، نئومارکسیسم
|
  • Ali Mohseni, Abbas Farhadi, Nahid Ghamarian Page 7
    Although culture is an orientating factor for many aspects of the society, in a broader extent, it is the state that plays an inportant role in determinig the status of culture. In other words, culture could be controlled and supervised by rulers. This article tries to explore the status of culture from Islamic and liberal point of views and answers to the question that what is the status of state in the sphere of culture? The hypothesis made by the authors states that "given the minimum definitions of state in liberal reading, state take simply an administrative and sometimes observing role in the sphere of culture, but given the maximum definition of state in Islamic approach, in addition to an administrative role, state implement culture-building practices and controls the different aspects of culture in the society". Due to the multiplicity of cultural components in which state can interfere, this article addresses only four fields, namely, education, religion, art and media, to explore how Islamic and liberal states manage cultural issues in the society.
    Keywords: culture, liberal state, Islamic state, minimum, maximum interference
  • Ali Khajeh Naeeini, Kioumars Ashtarian, Safieh Sadat Hashemi Page 35
    The emergence of "Governance of Nanotechnology" conceptual framework implies a multilateral approach to the development of this emerging technology. Governance of nanotechnology, along with economic and technological development emphasizes on the full and responsible development of this technology and includes two other functions as well. One of these functions is paying attention to regulations and implementing standard-based nanomaterials and nanotechnologies. The third function is the necessity of informing people about this subject and paving the way for their social participation in the formulation of policies and policy-making in this field. The findings of this research suggest that there is a relative consensus among institutions responsible for the governance of nanotechnology. Also, policy-making institutions, companies producing nano- products and regulatory agencies have more responsibility in fulfilling the functions of nanotechnology governance in Iran. The results indicate that there is a perception of "the heavy responsibility of government" among organizations involved in the field of Iran’s nanotechnology and these institutions have high expectations of government to fulfill the functions of nanotechnology’s governance.
    Keywords: nanotechnology, governance, regulatory agencies, social participation, Iran
  • Mohammadtaghi Ghezelsofla Page 53
    If we accept that thoughts have always been affected by the events and conditions of human life, the main problem for political philosophy will be the clarification of the logic and character of this theoretical field in the face of "global age" and the economic and political consequences of it.Given the growing global interaction [integration!] and persistence of global problems, the question is which kind of political philosophy is more feasible and practicable. In other words, how can we contribute to the capability of political philosophy to be effective and practicable in the present situation? In this regard, the writer distinguishes three perceptions of globalization and according to it, he describes how the third perception and the idea of globalization is a decisive one due to its efficiency and analytical usefulness. To support the hypothesis, the ideas of Habermas and Rawls are utilized accordingly. The method of this article is descriptive and analytical and has been written within the framework of normative and critical theory.
    Keywords: political philosophy, global age, economic order, cultural relativism, Jugen Habermas, John Rawls
  • Mohammad Ganji, Amin Heydarian Page 77
    This paper investigates the two concepts of cultural capital and economic culture and the relationship between them in the field of social sciences. Theories of Pierre Bourdieu and David Throsby were used in describing these two concepts. In Bourdieu's theories, concepts such as Habitus, Field and the Capital (In terms of social action and cultural capital's theories) and in Throsby's theory concepts such as Values, Goods and Cultural Industries (In terms of economy of culture's theory) have been raised. This article discusses the dialectical relationship between the above-mentioned issues too, so that the concept of taste in Bourdieu's ideas is a milestone that is effective in the economic relations (production and consumption) of cultural and artistic products. Finally, it can play an active role in the promotion of cultural capital of social actors and their economic capital trade in the field of cultural production.
    Keywords: cultural capital, economy of culture, taste, artistic, cultural products
  • Farhad Keramat Page 99
    Legitimacy is one of the factors by which governments justify their dominance and the exercise of power, therefore, each state that suffers from the lack of legitimacy cannot exercise its power as it is used to do, consequently, it makes recourse to force to rule people. In this article, our discussion is about the quality of the legitimization of governments in order to continue their rule. In other words, the political systems justify their own legitimacy through emphasizing upon a series of factors such as rightness, acceptance, lawfulness and effectiveness.
    Keywords: legitimacy, legitimation, rightness, acceptance, lawfulness, effectiveness
  • Mohammad Ahani Amineh, Fateme Zahra Fathollahi Page 121
    Many strategists believe that cyber war is the fifth battlefield, after land, sea, air and space. In this war which is not characterized by using conventional warfare and weapons, the power of countries is estimated by the use of technology, information and computer networks. Over the past two decades, particular cases of cyber attacks occurred which were directed to industrial and military targets. For instance, attacking industrial facilities and infrastructure and financial institutions in Estonia in 2007, attack of "Stuxnet" (a computer worm) on Iran's nuclear facilities, and invasion of non-state actors to internet network in Burma. On the other hand, international law seems to be incapable and insufficient to deal with these security dilemmas in the first half of 21 century. This article explores the complexities of postmodern cyber warfare and the current state of international law to deal with it and finally concludes that a set of a comprehensive legal frameworks is necessary for dealing with cyber attacks.
    Keywords: law of war, cyber war, cyber attack
  • Sayyedeh Alemohammad, Bahram Malekmohammadi, Ahmand Reza Yavari, Mahsa Yazdanpanah Page 151

    Desertification process in Urmia Basin has many harmful impacts on wellbeing of human populations. Recognizing the causes of land degradation and the process of land resources destruction need to examine socio- economic factors and policies responsible for the deterioration of the situation. This article aims to identify the fundamental causes of land degradation in Urmia basin and to recommend policies for good governance and sustainable management in using land resources. The method used in this article is based on the detailed data and responsible for information analysis and the research process is based on the Strategic Environmental Assessment method. Furthermore, by integrating DPSIR model with SEA, the causes and consequences of land degradation were recognized, and policies were recommended in hierarchical scales (Urmia basin, subbasin, ecological zone). The subbasin prioritization was done for policies with regard to ecological and social variables. According to this research, Urmia lake crisis is not solvable in a short time. To solve the problem, the focus should be on modifying attitudes, approaches and consequently human activities and behaviors of stakeholders. Accordingly, the most important proposed policies in order to good governance and sustainable management of land resource uses are as follow: (1) recognizing appropriate and inappropriate areas for human settlement especially based on sustainability of groundwater resources; (2) improving tax system and reducing the focus on oil revenues; (3) increasing the efficiency of agricultural inputs instead of subsidizing the price of them; (4) integrated water resource management in watersheds by focusing on conservation approach (aquifer management, correct water pricing, water recycling and water reusing) and allocation approach with an accurate accounting of surface and underground water supply; (5) reconsidering the physical development of water resources; (6) reconsidering the self-sufficiency attitude in agricultural production and improving the cultivation pattern; (7) limiting agricultural land use; (8) participative agricultural education; (9) transferring the surplus human resources working in agricultural fields to other sectors of the economy; (10) improving monitoring systems; and finally (11) inhabitation and water delivering to the ecological zone of Urmia lake.

    Keywords: policy, making, strategic environmental assessment, subbasin, Urmia basin
  • Abolhassan Faghihi, Mohammad Zakeri, Esmaeil Asadi Page 181
    The performance and the legal and legislative status of parliament in democracies and relationship between the legislative and executive powers in these systems, play an important role in the process of public policy making and the accountability of bureaucracy to political system. This research aims to study the status of parliament in I.R.Iran in the period of 1989-2011.In this research, the variables such as the composition of political parties, legislative performance of parliament, its independence in legislation, monitoring the performance of parliament and its relation with other state institutions are used and analyzed based on a qualititative research strategy by collecting archive data. The results show that since 1989 and after the revision of the Constitution, the position and influence of parliament in Iran have decreased and Iranian political system tends more to presidentialism.
    Keywords: parliament, accountability, parlimentarism, presidentialism
  • Masoud Rezaei, Seyed Javad Emamjomehzadeh Page 209
    The U.S. missile defense shield scheme is one of the most strategic topics in the field of international security. Developments related to it and the extension of its domain to the Western borders of Russia after 2007 have overshadowed relations between the United States and Russia. Given the above situation, this article tries to answer some key questions: first, what are the motives and reasons of the deployment of this system in Eastern Europe, what changes have been occurred during the last decade regarding this scheme, how the views and behavior of Russia and the U.S. in this regard can be evaluated and finally which policies justifies the actions made by the two countries in the present and future conditions? In response to these questions, the authors indicate that sensitivities regarding this subject could be analyzed by adopting an attitude based on strategic concerns and international security considerations. Therefore, with the alssumption that the deployment of missile defense system in Europe is intended to reduce Russias strategic capabilities and to constrain its maneuvering power, it seems that the rivalry between the U.S. and Russia in the geostrategic region of Eastern and Central Europe can be explained by the models based on balance of power and deterring threats. Also given some new incentives such as Ukraine crisis and increasing differences between the two countries, this article tries to explore the factors causing concerns in both countries based on a descriptive-analytical method while studying the background and different dimensions of this scheme as well as Russias missile and defense capabilities.
    Keywords: missile defense shield, Russia, United States, international security, missle systems, Ukraine
  • Gholamhassan Mohammadi Page 241
    International political economy is a field in which scientific and applied dimensions along with theoretical problems are fully considered and for this reason, it was divided to various schools. If those who are involved in this field can coordinate these different dimensions, this diversity will be regarded as an advantage for international political economy. This article analyzes the schools of neoliberalism and neo-Marxism on a comparative basis, although it also looks briefly at realism. According to neo-liberal approach, market mechanisms and the principles of liberalism which govern the functioning of economy are transforming it into a global economy by relying upon technological advances resulting from the competition and innovation in free market. The main point advanced by neo-liberalism is that the globalization of economy contributes to increasing prosperity and welfare all over the world including poor countries. In contrast, neo-Marxists believe that the structure governing international economy does not allow any possibility for development in underdeveloped countries. Neo-Marxists such as Andre Gunder Frank, Samir Amin, Cardoso, Falleto and Wallerestein in the 1970 and also Robert Cox (critical theory) presented concepts such as uneven development, unequal exchange and core-periphery relation and tried to explain the structure of capitalism which govern the international economy. Also, the author addresses the critiques made about these two theories and describes recent theoretical discussions made by rationalists and advocates of critical theory as the latest theories advanced in international political economy.
    Keywords: global economy, economic liberalism, neo, liberalism, Marxism, neo, Marxism