فهرست مطالب

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه رفیعی* صفحات 1-21
    این تحقیق به مطالعه کتابهای درسی فارسی و انگلیسی عمومی که در سطوح مختلف آموزشی در ایران استفاده می شود می پردازد تا متون خواندنی در این کتاب ها از نظر بلاغی بررسی شود. بدین منظور، بیش از 100 نمونه متن نظری و تفسیری/آگاهی دهنده در کتب فارسی و انگلیسی انتخاب شده و مورد تحلیل محتوا قرار گرفته است. تحلیل محتوای بلاغی متون انگلیسی در کتب انگلیسی نشان داد که بیشتر آنها از ساختار سه بخشی مقدمه، بدنه و نتیجه پیروی می کنند و الگوی غالب در آنها الگوی استنتاجی (قرار گرفتن ایده اصلی در اول متن) است. در مورد متون فارسی، تحلیل محتوا نشان داد که بعضی از متون در این کتاب ها از ساختار سه بخشی پیروی نمی کنند و همچنین عبارت ایده نویسنده در این متن ها جایگاه متفاوتی دارد. علی رغم اینکه الگوی غالب در کتب فارسی همان الگوی استنتاجی، شبیه الگوی اصلی فارسی و انگلیسی است، اما نبود عبارت پیش نمایش در این متون نشان می دهد که هنوز برداشتی فرهنگی در مورد الگوی استنتاجی در متون خواندن در کتب فارسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تج، زی، ه و تح، لیل مع، انی بیان، نگارش نظری، معانی بلاغی مقابله ای، انتقادی، کتب درسی عمومی فارسی و انگلیسی
  • موسی نوشی کوچکسرایی*، شاداب جبارپور صفحات 22-49
    در مقاله حاضر که در دو مرحله اجرا شده است به بررسی تاثیر کوتاه و طولانی مدت آموزش زبان دوم می پردازیم (De Graaff & Housen، 2009). به طور خاص، در این پژوهش تاثیر شیوه آموزش (اصلاح غیرمستقیم در مقابل اصلاح مستقیم) بر روی خطاهای واژگانی و دستوری در نگارش زبان آموزان و نیز پایداری تاثیر این نوع آموزش بر یادگیری این مقولات بررسی می شود. بدین منظور، مطالعه در یک بازه زمانی طراحی و در آن خطاهای واژگانی و دستوری 52 زبان آموز انگلیسی در سه سطح مهارت، شناسایی و طبقه بندی شد و سپس زبان آموزان به ترتیب در معرض بازخورد غیرمستقیم و مستقیم قرار گرفتند که هدف از آن بررسی میزان کاهش خطا در آنان بود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که اگرچه بازخورد اصلاحی اشتباهات را کاهش می دهد، بازخورد اصلاحی مستقیم راهکار موثرتری است. به علاوه، نتایج آزمون تی نشان داد که تاثیر کوتاه مدت بازخورد اصلاحی در طول زمان پایدار نیست. یافته های پژوهش حاضر ادعاهای تروسکات (2004، 2007، 2009) را مبنی بر اینکه که تصحیح خطاهای نوشتاری در بلند مدت اثر مثبتی بر نوشتن دقیق و درست ندارد، تایید می کند. در این پژوهش پیشنهاد شده است که ارائه بازخورد اصلاحی صرفا موجب تغییرات صوری و موقت در عملکرد فراگیران زبان دوم می شود و دانش و توانایی نوشتاری آنان تحت تاثیر قرار نمی گیرد. برای بهبود توانایی نوشتاری، فراگیران زبان دوم به تمرین گسترده، مداوم و معنی دار نیاز دارند.
    کلیدواژگان: خطا، بازخورد اصلاحی غیرمستقیم، بازخورد اصلاحی مستقیم، تاثیر کوتاه مدت، تاثیر بلند مدت
  • ابوالقاسم شکیبا*، حسن اسدزاده صفحات 50-66
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر انسجام متن در سطوح خرد و کلان بر بهبود درک مطلب دانش آموزان متوسطه است. بدین منظور 240 دانش آموز سال سوم دبیرستان انتخاب شدند. سپس دانش آموزان به چهار گروه 60 نفری به صورت تصادفی تقسیم گردیدند و اعضای هر کدام از گروه ها یکی از نسخه های متن را خواندند. نسخه های متن شامل انسجام خرد و کلان پایین، انسجام خرد بالا و کلان پایین، انسجام خرد پایین و کلان بالا، و انسجام خرد و کلان بالا بود. پس از اجرای پیش آزمون دانش آموزان به مدت 30 دقیقه متن آزمایشی را خواندند، در انتها پس آزمون درک مطلب اجرا گردید. با استفاده از تحلیل کوواریانس عملکرد درک مطلب دانش آموزان مقایسه شد و نتایج زیر به دست آمد: نمره های درک مطلب دانش آموزانی که نسخه انسجام متن خرد و کلان بالا را خواندند به طور معناداری بالاتر از نمره دانش آموزانی بود که نسخه انسجام خرد و کلان پایین را خواندند (p<0.001) و همچنین علاوه بر این، میانگین نمره های درک مطلب انسجام متن خرد پایین و کلان بالا، به طور معناداری کمتر از خرد و کلان بالاست (p=0.006). پس در مجموع می توان نتیجه گرفت که متن دارای انسجام خرد و کلان بالا بیشترین تاثیر مثبت را بر درک مطلب دانش آموزان داشته است و بعد از این نسخه های انسجام خرد بالا و نسخه انسجام کلان بالا بیشترین تاثیر را بر درک مطلب دانش آموزان داشتند و در انتها نسخه انسجام خرد و کلان پایین قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: انسجام متن، انسجام خرد، انسجام کلان، درک مطلب
  • نجلا حریری*، ایرج مرادی، رکسانان نصیری شفتی صفحات 67-84
    هدف پژوهش حاضر شناخت دیدگاه دانشجویان غیرایرانی نسبت به کیفیت کتب، منابع و خدمات کتابخانه های دانشگاه تهران است. جامعه پژوهش شامل 900 نفر از دانشجویان غیرایرانی است که 281 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روش پژوهش پیمایشی تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است. یافته های پژوهش نشان داد انتظارات دانشجویان غیرایرانی از کتب دانشگاهی و منابع کتابخانه با اختلاف میانگین36/ 0- نسبت به وضعیت منابع در کشور متبوعشان برآورده نشده است. یافته های پژوهش در رابطه با ارائه خدمات کتابخانه (با اختلاف میانگین18/ 0-) و وضعیت دسترسی و تجهیزات کتابخانه ها (با اختلاف میانگین 1 /0-) نیز حاکی از برآورده نشدن انتظارات دانشجویان غیرایرانی است. فقط مکان و فضای کتابخانه ها با اختلاف میانگین 1/1 انتظارات دانشجویان غیرایرانی را برآورده کرده است. تقویت کتب و منابع کتابخانه ها و ارائه خدمات ویژه به دانشجویان غیرایرانی و بهبود مهارتهای ارتباطی کتابداران با این دانشجویان از پیشنهادات پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: کتب دانشگاهی، منابع کتابخانه ای، دانشگاه تهران، خدمات کتابخانه، دانشجویان غیرایرانی، کتابخانه های دانشگاهی
  • سپیده فهیمی فر*، محمدرضا وصفی صفحات 85-108
    این پژوهش با هدف شناسایی نویسندگان، مجلات، موضوعات هسته و ترسیم شبکه هم تالیفی نویسندگان حوزه کتاب الکترونیکی و نیز شناسایی میزان اهمیت این حوزه در طول زمان و همچنین شناسایی ذی نفعان اصلی کتاب الکترونیکی به نگارش درآمده است. در این پژوهش از روش پیمایشی و رویکرد علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی هم تالیفی به منظور آگاهی از الگوهای نامرئی روابط همکاری بین نویسندگان استفاده شده است. به منظور مصورسازی شبکه هم تالیفی و بررسی شاخص های مربوط نرم افزار نود ایکس ال به کار رفته است. جامعه پژوهش، کلیه مقالات منتشرشده در حوزه کتاب الکترونیکی در بانک اطلاعاتی ابسکو در فاصله سال های 20052011 است. با بررسی تعداد عناوین مقالات منتشر شده در بانک اطلاعاتی ابسکو می توان نتیجه گرفت، میزان اهمیت موضوعی کتاب الکترونیکی به مرور زمان در جهان تقریبا افزایش یافته است. همچنین بررسی شبکه اجتماعی حوزه موضوعی کتاب الکترونیکی نشان داد، شبکه همکاری نویسندگان این حوزه از انسجام پایینی برخوردار است. به علاوه مجلات پابلیشینگ ریسرچ کوارترلی1 و سریالز2 به عنوان مجلات هسته که بیشترین تعداد مقالات در این حوزه را به خود اختصاص داده اند، شناسایی شدند. از میان نویسندگان مقالات این حوزه فالتر، گویلمت، هارلند، هوگان، مارکر و پلنت بیشترین ارتباط را با نویسندگان دیگرداشته اند. همچنین شش ذی نفع اصلی این حوزه با واکاوی پشتوانه انتشاراتی عبارت اند از: کاربر، ناشر، تجمیع کننده، فروشنده، کتابخانه و نویسنده.
    به نظر می رسد این پژوهش برای نخستین بار به بررسی شبکه هم تالیفی حوزه کتاب الکترونیکی و میزان اهمیت آن در سطح جهانی پرداخته است.
    کلیدواژگان: کتاب الکترونیکی، هم تالیفی، تحلیل شبکه اجتماعی، مجلات هسته، نویسنده هسته
  • محسن اکبری*، میلاد هوشمند چایجانی، فهیمه بشارتی کلایه صفحات 109-131
    با گسترش اینترنت و نفوذ آن در تمامی ابعاد زندگی انسان، بسیاری از افراد تحصیل کرده، کارآفرینی در محیط آنلاین (کارآفرینی دیجیتال) را به منزله فرصتی منحصر به فرد تلقی کرده اند. از طرف دیگر تعدد دانشگاه ها و به سبب آن تعدد دانشجویان موجب شده است تا منابع عظیم انسانی با محوریت دانش در اختیار این گونه سازمان های آموزشی قرار گیرد. سیاست گذاران آموزش عالی در کشورهای مختلف با ایجاد تغییرات در محتوای دروس تخصصی و نگرش اساتید، از این دو فرصت برای توسعه اقتصادی و اجتماعی خود بهره گیری کرده اند. لذا در پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر محتوای درسی کارآفرینانه و نگرش اساتید به کارآفرینی بر ویژگی های کارآفرینانه و گرایش به کارآفرینی دیجیتال در میان دانشجویان، از طریق پرسش نامه، نمونه ای مشتمل بر 387 نفر دانشجوی مقاطع و رشته های مختلف دانشگاه گیلان با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار smart PLS 2 مورد آزمون قرار گرفته اند. بر این اساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر حاکی از آن است که محتوای دروس تخصصی آموزش داده شده به همراه نوع نگرش اساتید به مقوله دیجیتالی شدن فضای کسب وکار بر روی پرورش ویژگی های کارآفرینانه دانشجو تاثیر می گذارد. همچنین اثر ویژگی های کارآفرینانه دانشجویان بر روی گرایش آنان به کارآفرینی دیجیتال مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: محتوای کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، محتوای درسی، گرایش کارآفرینی دیجیتال، ویژگی های کارآفرینانه
|
  • Marzieh Rafiee* Pages 1-21
    The current study examined the general Persian L1 and English L2 textbooks used in different levels of education in Iran in order to examine how they were rhetorically organized in these textbooks. For this purpose, more than 100 opinion and argumentative/informational sample texts in both English and Persian textbooks----- were analyzed. The rhetorical analysis of the English texts in English textbooks ------- revealed that almost all of the essays followed the three-part structure of introduction-body-conclusion (IBC) and their pervasive pattern was the deductive pattern (i. e. the main idea is stated at the outset of a text). Regarding the Persian texts, the analysis showed that some texts didnt follow the three-part structure of IBC and opinion statement was presented variously among the essays. Though deductive pattern was the most pervasive pattern found in the Persian textbooks similar to the English texts, and according to the principles of Persian rhetoric the lack of preview statement in the sample texts implied that still, there is a culturally situated interpretation about deduction in Persian L1 textbooks.
    Keywords: rhetorical analysis, opinion writing, critical, contrastive rhetoric, general English, Persian textbooks
  • Musa Nushi Kuchaksaraie*, Shadab Jabbarpour Pages 22-49
    This study, conducted in two stages, investigates the effects versus effectiveness of second language instruction (De Graaff & Housen, 2009). Specifically, it analyzes the effect of instruction manner (indirect versus direct correction) on the learner's written lexico-grammatical errors and investigates the effectiveness of such an instruction on learning similar subjects. To that end, a pseudo-longitudinal (Kellerman, 1989) study was designed and the errors in the argumentative writings of 52 Iranian EFL learners of three proficiency levels were identified and classified and then the students were treated with indirect and direct corrective feedback (CF) over a period of six months to see if the feedback types would reduce those errors. The results show that although providing learners with the CF could lead to a reduction of the errors, direct feedback proved to be a more effective strategy. Moreover, t-test results demonstrated that the short-term impact of the CF could not last over time, a finding that confirms Truscott's (2004, 2007; 2009) claims that error correction does not have a positive effect on the development of L2 writing accuracy. The study suggests that provision of corrective feedback can merely bring about superficial and temporary changes to L2 learner's performance, not to their underlying competence and that L2 learners need extensive and sustained meaningful exposure and practice to improve their writing. Teachers need to take a more fine-tuned approach to written corrective feedback and realize that the effectiveness of corrective feedback depends on multiple factors such as error types, feedback characteristics, the learner, the teacher, and the learning context.
    Keywords: errors, indirect corrective feedback, direct corrective feedback, effect, effectiveness, short, term effect, long, term effect
  • Abolghasem Shakiba*, Hasan Asadzade Pages 50-66
    This article aims to study the impact of local cohesion and global cohesion on the improvement of high school student's comprehension. The subjects consisted of 240 third-grade high school students who were selected randomly by multistage sampling method. Participants were randomly assigned to four 60-member groups. There were 4 versions of a text that have been differentiated from a cohesive point of view, including LL-HGC,1 HL-LGC,2 LLGC,3 and HLGC4. Each group read one of these versions. After a pre-test, the students have read the experimental text for 30 minutes and at the final stage, a post-test was taken to evaluate their comprehension. A covariance analysis was applied to compare the comprehension of students. The results show that the comprehension scores of those who read the HLGC version were significantly higher than that of the readers of LLGC version (p<0.001). Moreover, the mean scores of those who read the LL-HGC version were significantly lower than that of the readers of HLGC version (p=0.006). Therefore, HLGC, HLLGC, and LL-HGC versions respectively have the most positive effects on the comprehension of the students, and finally, LLGC version stands at the end of this list.
    Keywords: text cohesion, local cohesion, global cohesion, reading comprehension
  • Nadjla Hariri*, Iraj Moradi, Roksana Nasiri Shafti Pages 67-84
    This study aims to investigate the viewpoints of non-Iranian students about the quality of university textbooks and resources and services of Tehran University libraries. The research population consisted of 900 non-Iranian students, among them 281 students were selected through random sampling. Research method was analytical survey, and data collection tool was a questionnaire. The results indicated that the expectations of non-Iranian students from university textbooks and library resources with a mean difference of -0/36 to the resources in their respective countries, have not been met. The findings in relation to library services (with a mean difference of -0/18) and the availability of equipment (with a mean difference of -0/1) also suggest that the expectations of non-Iranian students have not been met. Location and space are the only factors that met the expectations of non-Iranian students with a mean difference of 1.1. Enrichment of library books and resources, as well as providing special services to non-Iranian students, and improving communication skills of librarians in order to make a better communication with non-Iranian students are some of the suggestions of this research.
    Keywords: university textbooks, library resources, Tehran University, library services, non, Iranian students, university libraries
  • Sepideh Fahimifar*, Mohammad, Reza Vasfi Pages 85-108
    In order to inform national authorities of publication, including publishers, about publishing academic e-books, this research identifies the authors, journals, various remarkable e-books as well as co-authorship networks, and introduces the main beneficiaries of e-books. This study uses survey methodology, scientometric approach, and NodeXL software. Research population includes all the published articles on e-book studies that are present in EBSCO database in years between 2005-2011. Results show that most of the authors of this field have presented just one article, and the co-authorship network of this field is characterized by low coherence (0.007). Publishing Research Quarterly and Serials have been identified as the central journals since they include the largest number of articles in this field. Among the authors of the articles of this field, Falter, Guilmett, Harland, Hogan, Marker, and Plante have written most of the relevant articles. The six beneficiaries of this field, relying the analysis of the relevant published works are: user, publisher, aggregator, vendor, library, and author. The results of this research are consistent with Bradford law as well as Lutka law. Regarding the research authenticity, it seems that this article is the first study that deals with co-authorship network of ebooks and its importance in an international level.
    Keywords: e, book, co, authorship, social network Analysis, central journals, central author
  • Mohsen Akbari*, Milad Hooshmand Chayjani, Fahime Besharati Kelaye Pages 109-131
    With the growth of the Internet and its increasing influence on the all dimensions of life, many educated people consider the entrepreneurship in digital environment (digital entrepreneurship) as a unique opportunity. On the other hand, the rising number of universities and students has provided the educational organizations with great knowledgeable human resources. With the development of academic content and teachers’ attitudes, the policy makers of higher education around the world have grasped this opportunity to improve the economic and social status of their relevant countries. Therefore, the present study examines the effect of academic content and teacher's entrepreneurial attitudes on the entrepreneurial characteristics of individual students and their digital entrepreneurial orientation. By using a questionnaire, Structural Equation Modeling, and Smart PLS2 application, the researchers tested the sample population that included 387 students of the University of Guilan who were studying in various courses and grades. The results show that the academic content as well as the teacher's attitudes towards the digitalization of business context have a direct impact on entrepreneurial characteristics of students and their orientation toward digital entrepreneurship.
    Keywords: entrepreneurial content, entrepreneurship education, academic content, digital entrepreneurial orientation, entrepreneurial characteristics