فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1393)

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هوشنگ خسروبگی، میثم غلام پور* صفحات 1-16

    در حوزه مطالعات تاریخ دوره قاجار، به طبقات پایین اجتماعی کمتر پرداخته شده و تاریخ نگاران ابعاد گوناگون زندگی، نقش و اهمیت آنها را نادیده گرفته اند. یکی از شاخص ترین اعضای گروه های پایین دست در این دوره، چاروادارها بودند که با کرایه دادن چهارپایانشان، امرار معاش می کردند.
    پژوهش حاضر، به ویژه با جست وجو در سفرنامه های دوره قاجار، بر اساس روش توصیفی تحلیلی و بررسی کتابخانه ای، در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که مهم ترین نقش چاروادارها به عنوان یکی از اعضای گروه های پایین اجتماعی، در جامعه عصر قاجار چه بوده است. بررسی داده ها بیانگر آن است که با وجود جایگاه اجتماعی پایین چاروادارها در دوره قاجار، آنها در رایج ترین شیوه سفر در آن دوره یعنی مسافرت با کاروان، نقشی اساسی داشتند و یکی از ارکان مهم در حوزه حمل ونقل در این دوره بودند. چاروادارها در جریان سفر، هم کار جابه جایی مسافران، باروبنه آنها و هم وظیفه راهنمایی مسافران را در طول سفر و نیز امدادگری آنها در برابر مشکلات و خطرهای مسیر بر عهده داشتند. چاروادارها به یک معنی با توجه به موقعیتی که در جریان سفر در این دوره داشتند، در مواردی مثل انتخاب مسیر، زمان بیدار شدن و حرکت کاروان و نحوه توقف ها، بر مسافرانی فرمان می رانند که موقعیت اجتماعی بالاتری نسبت به آنها داشتند.

    کلیدواژگان: چاروادار، سفر، قاجاریه، کاروان، چهارپایان
  • ولی دین پرست صفحات 17-29
    شکار از جمله سنن رایج در بین اکثر اقوام گذشته است که با انگیزه های متفاوت بدان می پرداختند. اقوام ترک و مغول شکار را با هدف تامین غذا و مایحتاج زندگی و همچنین تمرین فنون رزمی انجام می دادند. چنگیز خان و تیمور در فواصل جنگ ها و یا فصولی از سال، با برگزاری شکار در مناطق مختلف، سپاهیان خود را به تیر اندازی و شیوه فریب، اغفال، محاصره و صید حیوانات شکاری عادت می دادند تا آنان همین فنون را در میادین جنگ علیه دشمن به کار گیرند. در واقع، شکار نه تنها به منظور تامین بخشی از آذوقه اقوام ترک و مغول انجام می پذیرفت، بلکه صحنه شکار مانند مانور نظامی بود که در آن فنون جنگی از جمله اسب سواری، تیر اندازی، شیوه محاصره و به دام انداختن دشمن تمرین می شد. این شیوه تمرین نظامی برای شاهزادگان و جوانان میدان جنگ ندیده، اهمیت بسیاری داشت. در این مقاله، علل و انگیزه های فرمانروایان ترک و مغول از شکار و چگونگی انجام آن در دوره ایلخانان و تیموریان به شیوه تحلیلی و توصیفی بررسی شده و همچنین به منظور بیان چگونگی فنون رزمی اقوام ترک و مغول (الهام گرفته از سنن اجتماعی)، به روش هایی مانند برگزاری مراسم جشن و بخشش هدایا اشاره می شود که فرمانروایان برای تقویت روحیه سپاهیان انجام می دادند.
    کلیدواژگان: شکار، کاربست نظامی، مغولان، ترکان، چنگیز خان، تیمور
  • زهرا سرگزی صفحات 31-50
    هیرمند در حیات اقتصادی و اجتماعی سیستان جایگاه مهمی داشته و از عوامل اصلی تداوم تاریخی منطقه به شمارمی آید. این رود مرزی در پی جداشدن بخش شرقی ایران، تشکیل کشور افغانستان و نیز نقش آفرینی انگلیسی ها در مرز های شرقی اهمیت یافت و از آن میانه، مسئله آب هیرمند بین دو دولت نقش شایان توجهی را در روابط دو کشور در دوره های مختلف ایفاکرد. در این مقاله سعی بر آن است تا با روش توصیف و تحلیل تاریخی داده های منابع موجود، موقعیت رود هیرمند به عنوان رودی مرزی در تحولات سیاسی و اقتصادی سیستان دوره پهلوی بررسی شود. یافته های تحقیق نشان می دهد حیات و ممات سیستان ارتباط مستقیمی با جریان رود هیرمند داشته و در نتیجه کاهش آب هیرمند، موقعیت اقتصادی سیستان از نظر کشاورزی و صیادی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: هیرمند، هامون، تاریخ سیستان، اختلاف مرزی، مسئله آب
  • علی غلامی فیروزجایی، محسن پرویش صفحات 51-67
    این مقاله، با تکیه بر منابع تاریخی و جغرافیایی، در صدد تبیین جایگاه اصفهان در قرن چهارم هجری از منظر اقتصادی است. اصفهان در این دوره از نظر بازرگانی و تجاری از اهمیت بالایی برخوردار بود، چنان که بخش تجاری آن نسبت به کشاورزی پیشی گرفت. برقراری ثبات در این دوره موجب شد تا راه های تجاری امن گردد؛ از سویی هم، ثبات اقتصادی رونق و رفاه و پیشرفت را برای این منطقه به ارمغان آورد. بنابراین، مسئله اصلی پژوهش این است که با توجه به اهمیت منطقه و نقش مهمی که در تحولات سیاسی، اقتصادی ایفامی کرد، با بررسی تاثیرگذاری آن، با روش توصیفی تحلیلی به این پرسش ها پاسخ می دهد که عوامل تاثیرگذار در رونق و بهبود وضعیت اقتصادی اصفهان چه بوده است؟ همچنین، عوامل موثر در بروز تغییرات اقتصادی چه بود؟ جایگاه و اهمیت مناسبات تجاری در نزد حکام آل بویه چگونه بوده است؟
    شرایط جغرافیایی، چگونگی قرارگیری اصفهان در سرزمینی مناسب و قرارگیری بر سر راه های ارتباطی شرق به غرب و به ویژه راه ابریشم، از جمله ویژگی های این منطقه است که در فرآیند توسعه آن نقش داشته که هم بر توان بازرگانی آن افزود و هم خود منطقه را به سود بازرگانی و تجاری سرشاری رساند.
    کلیدواژگان: اصفهان، جغرافیای اقتصادی، تجارت و بازرگانی، ثروت، آل بویه
  • منصوره کریمی قهی صفحات 69-87
    عوامل متعدد سیاسی، اجتماعی، مذهبی و... در روند انحطاط اقتصادی بغداد در عصر دوم خلافت عباسی تاثیر داشته است. این پژوهش، دو متغیر شرایط اقلیمی و سیاست گذاری های اقتصادی را به دلیل تاثیر مستقیم بر انحطاط اقتصادی بغداد بررسی کرده و با رویکردی تاریخی و با استفاده از داده های برگرفته از منابع تاریخی و جغرافیایی و با روش تحلیلی تبیینی، در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که شرایط اقلیمی و همچنین سیاست گذاری های اقتصادی بر انحطاط اقتصادی بغداد چه تاثیری داشت؟.
    نتایج بررسی حاکی از آن است که شرایط اقلیمی بغداد، که در دوران ثبات سیاسی خلافت عباسی و تحت نظارت دقیق حاکمیت، از عوامل اصلی رونق اقتصادی دارالخلافه بود، در دوره های پرآشوب حضور امیرالامرایان، دیلمیان و سلجوقیان در بغداد، عامل نابسامانی کشاورزی و تجارت شد. شاخصه های اقلیمی چون طغیان و نقصان رودها، تغییرات آب وهوایی و... آسیب های جدی به زمین های کشاورزی زده یا موجب خشکسالی، قحطی، کمبود محصولات زراعی، گرانی نرخ اجناس و زمینه ساز انحطاط اقتصادی بغداد شد. از سوی دیگر، سیاست گذاری های ناکارآمد اقتصادی در زمینه اخذ خراج و مالیات، مصادره اموال، نبود نظارت بر بازار، بی توجهی به خطوط ارتباطی بغداد، که گذرگاه های اصلی واردات و صادرات بودند، موجب اختلال در امر تجارت و رکود اقتصادی بغداد شد.
    کلیدواژگان: بغداد، انحطاط اقتصادی، سیاست گذاری های اقتصادی، دوره عباسی
  • حسنا ورمقانی صفحات 89-111
    هدف پژوهش حاضر تبیین سیر تطور و بازشناسی الگوی باروهای شهری به منظور دستیابی به گونه بندی و علت های تحول آنهاست. برای این منظور، با روش تفسیری تاریخی، ساختار اجتماعی و سیاسی در تاریخ ایران بررسی و به سه مرحله دسته بندی شده است؛ سپس، تحولات شکلی باروها در دوره های مورد مطالعه بررسی شده و در نهایت نقشه ها و اسناد باستان شناختی در هر دوره، با توجه به این ساختار، تحلیل و تفسیر گردیده است.
    نتایج نشان می دهد که از نظر کالبدشناسی، سه گروه از مهم ترین شهرهای دفاعی عبارت اند از: قلعه شهرها، شهرهای زیرزمینی و شهرهای متراکم؛ همچنین، نتایج حاکی از آن است که تغییرات کالبدی باروها از اوج تا فرود، عمدتا دارای علل نظامی بوده است، به طوری که دگرگونی شیوه دفاع در اواخر عصر قاجار، ارزش و اهمیت اولیه باروها را ازبین برد. استنتاج نهایی، ارائه دیاگرام هایی است که خصوصیات کالبدی باروهای شهری را در هر دوره متناسب با تحولات نظامی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: باروهای شهری، ساختار دفاعی، سیر تاریخی، شهرهای دفاعی، استحکامات
|
  • Hooshang Khosrobeigi Khosrobeigi, Meysamg Holampour Holampour Pages 1-16

    In the historical studiesof Qajar era، the subordinate classes of the society have usually been paid scant attention، and historiographers have not considered different aspects of their lives، their roles and their significance. One of the most prominent members of these classes were Charvadars. They earned their livelihood through hiring out their quadrupeds to passengers. The present research، through reviewing the travel literature of Qajar era، seeks to answer this question: What was the most considerable role of Charvadars as one of the members of subordinate social classes of Qajar era? The research was conducted through adopting descriptive-analytic and library methods. The findings of the study revealed that Charvadars، despite their low social position during Qajar era، had a key role in the most common mode of traveling، namely journeying with Caravan. In other words، they were one of the central pillars of transportation in Qajar era. Charvadars not only carried passengers and goods but also guided passengers during the travels and supported them through problems and dangers of the routes. Although they belonged to a subordinate class of the society، Charvadars، given their key position in choosing the routes، verifying the time of waking up، and moving or stoppingcould demonstrate a kind of superiority over the members of the super classes.

    Keywords: Charvadar, Travel, Qajar era, Caravan, Quadrupeds
  • Vali Dinparast Dinparast Pages 17-29
    Hunting was one of the most common customs of a large number of past tribes which was performed with various motives. Turk and Mongol tribes went hunting as a means of livelihood and for the sake of supplying their food as well as practicing martial techniques. Genghis Khan and Timur, through practicing hunting during war intervals and different seasons made their troops get accustomed to techniques of shooting, deceiving, misleading, seizing, and hunting animals so that they would be able to employ such techniques while encountering enemies in the battlefields. In fact, hunting was done by Turk and Mongol tribes not only as a means of livelihood but also as a martial maneuver in which war techniques like horse riding, shooting, the styles of capturing, and trapping the enemies were practiced. Such martial practices were crucially important for princes and youngsters who were inexperienced in war. The present paper, through adopting a descriptive-analytic method, explores the motives of the Turk and Mongol commanders for hunting and the way it was performed during the Ilkhanids and Timurids eras. Furthermore, to elucidate the ways such martial techniques (inspired by social customs) were performed by the Turk and Mongol tribes, we would refer to methods employed by the commanders for encouraging their troops like organizing celebrations and awarding prizes.
    Keywords: Hunting, Martial applications, Mongols, Turks, Genghis Khan, Timur
  • Zahra Sargazi Sargazi Pages 31-50
    Hirmand River has played a crucial role in the economic and social life of Siestan and is one of the prominent reasons for the historical continuity of this region. In fact, this border river gained its importance upon the separation of the eastern part of Iran, formation of Afghanistan and role-playing of the Englishmen in the eastern borders. In the meanwhile, the issue of Hirmand water has played a significant role in the relationships of the two countries during various eras. In this vein, the present paper, through adopting a descriptive method and a historical analysis of available sources, aims to study the status of the boarder river of Hirmand in the political and economic geography of Siestan during the Pahlavi era. The paper has mainly been organized based on elucidation in historical research, with emphasis on the effect of the geographical factor of “water” on political and economic changes of the eastern Iran, and through relying on documents and other archival sources. The findings of the study reveal that Hirmand River had a direct impact on the life or death of Siestan in a way that upon its water reduction, the economic significance of Siestan decreased—as the river provided the water for farming and fishing in the region.
    Keywords: Hirmand River, Hamoon, Siestan history, Boarder conflict, Water issue
  • Ali Gholami Firoozjani Gholami Firoozjani, Mohsen Parvish Parvish Pages 51-67
    Taking advantage of historical and geographical documents, the present paper attempts to investigate the economic status of Isfahan in the 4th century. In this era, Isfahan was playing a highly prominent role in trade and commerce, in a way that its commercial sector outran its agricultural one. The existing stability and security had brought about safe and secure trade roads. The economic stability had also brought about propensity and welfare to the locals. Considering the importance of the region and its role in the economic and political changes, we attempted to explore the following questions through adopting a descriptive-analytic research
    Method
    What factors were effective in the economic improvement and prosperity of Isfahan? And what factors contributed to changes in Isfahan’s economy? What was the status and significance of commercial relations and agreements to Buyid governors? Geographical conditions of Isfahan, its position and location in the linking roads connecting the west to the east, and more particularly the Silk Road, were some of the features of the regions which affected its development, and not only added to its trade potentials but also benefited the region by lucrative trade and business.
    Keywords: Isfahan, Economic geography, Trade, commerce, Wealth, Buyids
  • Mansooreh Karimi Qehi Karimi Qehi Pages 69-87
    In this paper, the economic decline of Baghdad in the second period of the Abbasid caliphate is examined. Historical data indicate that variouspolitical, social, religious, economic and geographic factorswere at work in thisdecline. In this paper, the two variables of climate conditions and economic policies have been studied due to their direct impact on the economic decline of Baghdad. Using data extracted from historical and geographical documents, and based on an analytic-interpretive method, the present paper attempted to investigate impacts of climate conditions and economic policies on the economic decline of Baghdad. The findings of the study revealed that the climate conditions of Baghdad—which in the era of political stability of Abbasid caliphate and under supervision of the government was one of the main factors in the economic prosperity of Baghdad—was itself the cause of trade and economic downturn and turbulence during the Buwayhid and Seljuk eras. Climatic features like rivers’ overflow or their water reduction, climate changes, etc. resulted in drought, famine, shortage of crops, and inflation, andgradually led to Baghdad’s economic decline. On the other hand, ineffectiveeconomic policies of taxes and tribute, propertyconfiscation, market monitoring, and lack of due attention to linking routes—which were the main crossroads for importing and exporting goods—resulted in Baghdad’s commercial and economic downturn.
    Keywords: Baghdad, Economic decline, Economic policies, Climate conditions, Abbasid era
  • Hosna Varmaghani Varmaghani Pages 89-111
    The present paper aims atclarifying the trend of evolution and recognition of the city walls, with the aim ofdiscovering the reasons for their evolutionand classification. To that end, the socio-political structures of historical periods of Iran have been studied and classified into three general phases, based on their commonalities. Using historical interpretation method, the physical changes of the city walls over the studied courses were investigated. Ultimately, drawings and archaeological documents of each erawere interpreted considering the socio-political and military factors. The results show that three groups of the most important defensive cities in Iran are: castle towns, underground towns, and dense towns. The results indicate that city walls, in their own evolutionarytrend, have covered the distance from the peak to bottom positions. These physical changes have mainlyhad military reasons. The city walls, at the end of Qajar era, due to fundamental changes in the defense method, began to lose their initial value and significance. The final conclusion is presented through diagrams that show the physical characteristics of the city walls in each era, consistent with the military transformations.
    Keywords: City Walls, Defensive Structure, Historical trend, Defensive Cities, Fortifications