فهرست مطالب

دانشکده دندان پزشکی اصفهان - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 51، مهر و آبان 1394)

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 51، مهر و آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله های پژوهشی
  • دکترمژده مهدی زاده، عباسعلی خادمی، علی شکرانه، نسترن فرهادی* صفحه 267
    مقدمه
    با توجه به کاربرد بزرگنمایی در مشاهده تصاویر دیجیتال جهت بررسی موقعیت نوک فایلهای کوچک اندودنتیک در طی درمان ریشه،هدف از این مطالعه ارزیابی دقت اندازهگیری طول فایل اندودنتیک در رادیوگرافی های پری اپیکال دیجیتال بعد از کاربرد ابزار بزرگنمایی دیجیتال بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تجربی حاضر، 35 دندان دائمی تک ریشه انسانی که طول کانال 20تا 24 میلیمتر داشتند، انتخاب شد. فایل اندودنتیکس شماره 8 درون کانال دندان به طول کارکرد قرار داده شد. طول فایل باخطکش دیجیتال اندازهگیری و به عنوان استاندارد طلایی تعیین شد. تصاویر پری اپیکال بوسیله صفحات فسفری Digoraو اسکنر مخصوص آن (Digora Optime)و دستگاه رادیوگرافی داخل دهانی پلی استر به عنوان تصاویر اولیه تهیه شد. ابزار بزرگنمایی برای هر تصویر استفاده گردید. دو رادیولوژیست طول فایل را در تصاویر اولیه و دارای بزرگنمایی اندازهگیری نمودند. اندازه ها در نرم افزارSPSS نسخه 15 بوسیله آزمونهای آماری ANOVA وBonferroni مقایسه گردید(05/ 0= α).
    یافته ها
    کلیه تصاویر دیجیتال با و بدون بزرگنمایی، نسبت به استاندارد طلایی تمایل به تخمین بیش از حد طول فایل داشتند(45/ 0=p). دقت اندازهگیری تصاویر دارای بزرگنمایی دو و سه برابر در مقایسه با تصاویر دیجیتال اولیه، تفاوت آماری معنی داری نشان نداد(به ترتیب 1= pو44/ 0=p). بین بزرگنمایی های 2 برابر و 3 برابر تفاوت آماری معنی دار وجود نداشت(15 /0=p).تصاویر دارای بزرگنمایی 3 برابر در مقایسه با تصاویر اولیه تمایل به تخمین بیش از اندازه طول ها داشتند ولی تفاوت آنها از نظر آماری معنی دار نبود (10/ 0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر و با در نظر گرتن محدودیت های مطالعه فعلی، کاربرد ابزار بزرگنمایی در شرایط آزمایشگاهی، دقت اندازهگیری طول فایل کوچک اندودنتیک را در تصاویر پری اپیکال دیجیتال تحت تاثیر قرار نمی دهد.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی دیجیتال، درمان ریشه، بزرگنمایی تصاویر رادیوگرافی
  • وحید اصفهانیان، اصغر آقایی، آرمین فرهمند*، مرتضی آبانی، محمدرضا غفاری صفحه 275
    مقدمه
    بیماری های پریودنتال از مهمترین بیماری ها در حیطه سلامت محسوب می شوند. هدف این تحقیق تعیین اثر درمان بیماری های پریودنتال بر کیفیت زندگی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای-نیمه تجربی از 45 فرد مبتلا به بیماری پریودنتیت مزمن خواسته شد تا قبل از شروع درمان و چهارماه پس از درمان پریودنتال مورد نیاز پرسشنامه مربوط به کیفیت زندگی را تکمیل کنند. سپس تصحیح و نمره گذاری این پاسخ نامه ها انجام شد.از آزمون ویلکاکسون برای مقایسه تک تک سوالات قبل و بعد از درمان پریودنتال استفاده شد و برای مقایسه بین شاخص های کیفیت زندگی در قبل و بعد از درمان از آزمون تی زوج و برای مقایسه بین شاخص های کیفیت زندگی بین2 جنس و نیز برای مقایسه شاخص های کیفیت زندگی بین بیماری پریودنتیت خفیف تا متوسط و پریودنتیت متوسط تاشدید از آزمون تی استفاده گردید (α=0/05).
    یافته ها
    میانگین نمره شاخص های کیفیت زندگی شامل ورزش، تغذیه، کنترل استرس، کار و فعالیت، وضعیت ظاهری و فیزیکی، خواب و استراحت، روابط اجتماعی و سلامت جسمانی پیش و پس از درمان پریودنتال دارای اختلاف معنی داری بوده اند (001/ 0>p-value). اختلاف میانگین نمره شاخص های کیفیت زندگی در جنس زن نسبت به مرد پس از درمان پریودنتال بیشتر بوده ولی این تفاوت تنها در مورد شاخص های ورزش (006/ 0=p-value) و کار و فعالیت(004/ 0=p value) معنی دار بود. مشخص گردید که اختلاف معنی داری بین میانگین تمامی شاخص های کیفیت زندگی در مبتلایان به بیماری پریودنتیت خفیف تا متوسط نسبت به مبتلایان به بیماری پریودنتیت متوسط تا شدید قبل وبعد از درمان پریودنتال وجود ندارد(p value > 0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه می توان نتیجه گرفت درمان بیماری های پریودنتال موجب افزایش کیفیت زندگی می شود.
    کلیدواژگان: بیماری های پریودنتال، کیفیت زندگی، بهداشت دهان
  • علی پیرنیسیانی، نیما جمشیدی*، محسن صراف بیدآبادی، نوید سلطانی صفحات 284-293
    مقدمه

    افزایش بیش از حد دما حین سوراخکاری استخوان فک جهت کاشت ایمپلنت های دندانی منجر به آسیب رساندن به بافت استخوان اطراف می گردد. از جمله عوامل اثرگذار بر این افزایش دما می توان به پارامترهای هندسی مته های جراحی اشاره نمود که زاویه سرمته یکی از آن ها می باشد. هدف از انجام این پژوهش تعیین زاویه مناسب سرمته بر مبنای ایجاد کمترین افزایش دما جهت انجام سوراخکاری استخوان فک حین عمل کاشت ایمپلنت های دندانی بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از نرم افزار تحلیل اجزای محدود DEFORM-3D Ver 6/1 جهت سوراخکاری استخوان کورتیکال فک پایین استفاده گردید. برای این کار سه مته با زوایای مختلف سرمته70، 90 و 118 درجه در این نرم افزار طراحی شدند. مدل سازی سه بعدی فک پایین نیز با استفاده از تصاویر سی.تی.اسکن و به وسیله نرم افزار MIMICS 10/01 انجام شد. جهت قرارگیری مته روی مدل فک یک دندان از بخش انتهایی مدل توسط نرم افزار CATIA V5R19 برداشته شد. در نهایت مدل فک مورد نظر جهت انجام تحلیل فرایند سوراخکاری با فرمت STL وارد نرم افزار DEFORM-3D Ver 6/1 گردید.

    یافته ها

    در پایان این شبیه سازی ها نمودارهای بیشترین دمای تولید شده در بافت استخوان فک حین سوراخکاری آن و همچنین میانگین دماها به دست آمد. مشاهدات نشان داد که مته با زاویه نوک 70 درجه با میانگین دمایی معادل 4/75 درجه سانتیگراد کمترین میزان افزایش دما را در بافت استخوان مجاور خود به نسبت زوایای 90 و 118 درجه با میانگین های دمایی به ترتیب معادل با 1/ 81 و 4/ 93 درجه سانتیگراد پدید آورده بود.

    نتیجه گیری

    از نتایج این تحقیق مشخص شدکه سرمته با زاویه 70 درجه برای انجام عمل سوارخکاری استخوان فک از نظر کمترین میزان افزایش دما، جهت کاشت ایمپلنت های دندانی، نسبت به زوایای بیشتر سرمته مناسب تر است.

    کلیدواژگان: تحلیل اجزای محدود، ایمپلنت های دندانی، فک پایین
  • مسیح موسوی، پدرام ایرانمنش، مریم امراللهی، نفیسه سادات حسینی، حمید رضویان صفحات 294-301
    مقدمه
    با توجه به اختلاف نظر در خصوص میزان آماده سازی کانال و اهمیت آماده سازی و گشاد سازی بر ریز نشت کانال دندانی و به دنبال آن تاثیر بر بقای دندان، هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر گشادسازی های مختلف کانال بر روی ریز نشت میکروبی دندان های درمان ریشه شده در محیط آزمایشگاهی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی 126 دندان تک کاناله انسانی سالم به روش آسان انتخاب و تاج آن ها به وسیله دیسک الماسی قطع گردید. پس از تهیه حفره دسترسی و تعیین طول کارکرد، آماده سازی کانال ها به روش استپ بک تا فایل شماره 30 ادامه یافت. سپس دندانها به ترتیب به 3 گروه شکل دهی کانال تا شماره 45، 55 و 70 بعد از فایل اصلی تقسیم شدند و سپس به شیوه تراکم جانبی پر شدند. جهت بررسی ریزنشت هر سه روز یک بار به مدت 90 روز محلول حاوی انتروکوک فکالیس از قسمت فوقانی تزریق و ریزنشت باکتریایی توسط ایجاد کدورت در محلول آنتی سرم اطراف ریشه ارزیابی شد.یافته های پژوهش وارد نرم افزار SPSSشده و توسط تست آماری Chi Square و آنالیز بقا مورد تجریه و تحلیل آماری قرار گرفتند (05/ 0=α).
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که در طی مدت 90 روز میزان ریزنشت در گروه 2به طور معنی داری کمتر از دو گروه دیگر بود(036/ 0 و 025/ 0=pvalue) و حداکثر بقای نمونه ها در طی بازه زمانی این مطالعه مربوط به این گروه بود، اما آنالیز بقا اختلافی میان گروه 1 و 3 نشان نداد(p value = 0.717).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آماده سازی کانال با شماره های متفاوت بر میزان ریز نشت تاثیر دارد و آماده سازی تا فایل شماره 55 کمترین میزان ریز نشت را دارد.
    کلیدواژگان: شکل دهی کانال، نشت دندانی، پر کردن کانال
  • محمد شیشه ساز، اسدالله احمدزاده، شهاب شهیدی صفحات 302-316
    مقدمه
    یکی از مشکلات اصلی در تحلیل فشار پروتز دندانی با مواد طبیعی جدید، شکل نا مشخص آنهاست. هدف از این مطالعه تعیین اثر لیگامنت ها و نیز تغییر ماده ی چسباننده بر توزیع تنش در پروتزهای ثابت دندانی از نوع اتصال یکطرفه و دو طرفه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مدل اجزای محدود، در ساخت مدل های فیزیکی از دندان های طبیعی استفاده شد. سپس از مدل و پروتز مربوطه تصویر سه بعدی تهیه شد و مدل اجزاء محدود جهت اعمال شرایط مرزی و بارگذاری استخراج گردید. سپس تنش برشی، تنش فون مایسز و جابجایی در دندان و سیمان چسباننده پروتز محاسبه شد.
    یافته ها
    در پروتز ثابت اتصال دو طرفه، Z100 بیشترین تنش فون مایسز را به خود اختصاص داده و با افزایش ضریب کشسانی مواد چسباننده، تنش فون مایسز در آنها افزایش یافت. ماده ی چسباننده یPanavia2 در رتبه دوم قرار داشت. با بارگذاری مشابه، تنش های فون مایسز کمتری در دو ماده ی Variolink و C&B رخ داد. همچنین، تنش برشی در دو ماده ی Panavia2 و Z100، با حذف لیگامنت ها 2/ 0 درصد افزایش یافت. در پروتز اتصال یک طرفه ماده چسباننده ی Z100 بیشترین تنش را نشان داد. ماده ی چسباننده یPanavia2 نیز در رتبه دوم قرار داشت. در صورت حذف لیگامنت ها در این نوع پروتز، بر خلاف اتصال دو طرفه، تنش در کلیه ی مواد چسباننده اندکی کاهش می یابد. اثر لیگامنت های دندانی بر جابجایی پروتزهای ثابت اتصال یک طرفه بیش از اثر مشابه در پروتزهای ثابت اتصال دو طرفه بود.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج مطالعه حاضر، تنش در پروتز اتصالات دو طرفه کمتر از تنش در اتصالات یک طرفه است. همچنین، اگر چه تنش های فون مایسز و برشی در دو ماده ی چسباننده ی Panavia2 و Z100 بیش از دو ماده یVariolink و C&B است ولی به دلیل شباهت بیشتر ضریب کشسانی و ضریب پواسون آنها با عاج دندان جابجایی کمتری در پروتز ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: سی تی اسکن، تحلیل اجزای محدود، طراحی پروتز
  • نکیسا ترابی نیا، وحید عشوریون، ندا کارگهی *، محسن انتشاری صفحات 317-328
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی مبتنی بر هدف توانایی دانشجویان در شناخت ضایعات پاتولوژیک دهان در چند مقطع تحصیلی انجام گرفت، تا روند تضعیف و یا تقویت مباحث نظری مطرح شده در این خصوص، در طی دوران تحصیل تا آستانه ی فارغ التحصیلی آنها ارزیابی گردد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، توصیفی-تحلیلی یک پرسشنامه به شیوه ی خودارزیابی توسط دانشجویان طراحی شد و به تائید اعضای گروه پاتولوژی دهان، فک و صورت رسید.164 دانشجوی دندانپزشکی در مقاطع ترم های 6، 10 و 12 به روش سرشماری وارد مطالعه شده و به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. داده ها با نرم افزار SPSS وبا استفاده ازآزمون های آماری آنالیز واریانس دوطرفه، کروسکال والیس، Mann- Whitney و Post Hoc Tukey مورد تحلیل قرار گرفتند(05/ 0=α).

    یافته ها

    از 164 دانشجوی دندانپزشکی از سه مقطع تحصیلی ترم 6 (68 نفر=5/ 41%)، ترم 10 (51 نفر=1/ 31%) و ترم 12 (45 نفر=4/ 27%)، سطح نمره خود ارزیابی در ترم های 10 و 12 بالاتر از ترم6 بود(001/ 0=P Value). آزمون آنالیز واریانس دوطرفه نشان دادکه اثر ترم تحصیلی و جنسیت بر میانگین نمره خود ارزیابی معنی دار بود(به ترتیب، 004/ 0=P Value و 006/ 0=P Value).

    نتیجه گیری

    سطح توانمندی اعلام شده از سوی دانشجویان در شناخت ضایعات مختلف دهان در ترم های 10 و 12 بالاتر از ترم 6 است و این اعلام توانمندی، ارتباط با ترم تحصیلی و جنسیت دانشجو دارد به طوری که در دختران بیشتر از پسران است و با افزایش سن افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: ارزیابی مبتنی برهدف، پاتولوژی دهان، تشخیص
  • عیسی محمدی زیدی، محمد پاکپور حاجی آقا، اصغر کاربرد، بنفشه محمدی زیدی صفحات 329-345
    مقدمه
    تحقیقات نشانگر اطلاعات ناکافی و عملکرد نامناسب زنان باردار و شیوع نسبتا بالای پوسیدگی های دندانی و سایر بیماری های پریودنتال در آنها است. هدف مطالعه حاضر تعیین اثر مداخله آموزشی بر عملکرد زنان باردار در ارتباط با سلامت دهان و دندان با کاربرد مدل مراحل تغییر بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی شاهدار تصادفی بود که در نیمه اول سال 1392 انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای، 130 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قزوین برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. داده های دموگرافیک، سوالات مربوط به سازه های مدل مراحل تغییر و عملکرد زنان باردار نسبت به بهداشت دهان و دندان با استفاده از پرسشنامه خودایفا روا و پایا قبل و بعد از مداخله آموزشی، گردآوری شد. بر اساس نیازسنجی و با توجه به سازه های مدل، 3 جلسه بحث گروهی 45 دقیقه ای به همراه سخنرانی، پرسش و پاسخ و ارائه پمفلت برای گروه تجربی برگزار شد. نهایتا داده ها وارد نرم افزار SPSS شد و با آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و زوجی، ویلکاکسون و من ویتنی تجزیه و تحلیل شد. (05/ 0= α).
    یافته ها
    میانگین خودکارآمدی (از 4/ 6 ± 6/ 23 به 6/ 8 ± 5/ 39)، مراحل آمادگی (7/ 0 ± 2/ 4 به 9/ 0 ± 6/ 1)، منافع (از 0/ 9 ± 2/ 29 به 3/ 2 ± 4/ 51) و فرایندهای تغییر (از 1/ 8 ± 9/ 27 به 5/ 10 ± 4/ 54) افزایش و میانگین هزینه ها (از 7/ 5 ± 4/ 24 به 0/ 7 ± 7/ 11) پس از آموزش در گروه تجربی کاهش یافت (001/ 0 >P). همچنین میانگین عملکرد (از 8/ 6 ± 0/ 49 به 4/ 9 ± 6/ 73) زنان باردار در ارتباط با بهداشت دهان و دندان نیز در گروه تجربی به طور معنی داری افزایش یافت (001/ 0 >P)
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی با بکارگیری تئوری مراحل تغییر در زنان باردار قادر است رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت دهان و دندان را بهبود بدهد و عوامل مستعد کننده و زیربنای پذیرش رفتار بهداشتی را به طور مطلوب بپروراند.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، بارداری، خودکارآمدی، رفتار بهداشتی، ارتقای سلامت
  • مقاله مروری
  • سارا کاوه، سمانه دولت فاطمه، محمدرضا فروغی، مریم خروشی صفحات 346-363
    مقدمه
    بر اساس گزارش های موجود، شیشه های زیست فعال برای تحریک بازسازی استخوان از دیگر سرامیک های زیست فعال توانمندتر هستند، اما از نظر موفقیت تجاری عقب تر از سرامیک های زیست فعال می باشند. هنوزپتانسیل های کاربرد این مواد بدست نیامده اند،امافعالیت های تحقیقاتی در زمینه آنها در حال رشد است. هدف از انجام این مقاله مروری بر کاربرد شیشه زیست فعال در پیوند استخوان مصنوعی و بازسازی استخوان طبیعی می باشد.
    شرح مقاله: این مقاله با بررسی محصولات فعلی و پیشرفت های اخیر آنها وضعیت کنونیا ین صنعت را ارزیابی می کند. کلیه مقالاتی که در بانک اطلاعاتیPubmed،Google scholar و Science direct در سال های 1971 تا 2013 منتشر شده بودند، با کلمات کلیدی bioglass، scaffold، graft و boneجستجو شدند. پس از مطالعه خلاصه 120 مقاله بدست آمده، تعدادی از این مقالات به صورت کامل مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند و سپس تعداد 76 مقاله که جنبه های کلینیکی بیوگلاس را در پیونداستخوان مصنوعی و بازسازی استخوان طبیعی مورد بررسی قرار داده بودند، انتخاب شدند. شیشه زیست فعال 45S5®، اولین ماده مصنوعی بود که قابلیت تشکیل پیوند شیمیایی با استخوان را داشت و عاملی برای شروع حرکت در زمینه سرامیک های زیست فعال شد. مطالعات آزمایشگاهی نشان دادند که شیشه های زیست فعال با سرعت بیشتری نسبت به بیوسرامیک ها با استخوان پیوند برقرار می کنند و همچنین خواص استخوان سازی آنها بعلت تحریک سلولهای استخوان ساز توسط محصولات باقیمانده از انحلال این مواد در سطح ژنتیکی است. بااین حال،هنوز محصولات فسفات کلسیم مانند تری کلسیم فسفات وهیدروکسی آپاتیت مصنوعی به طورگسترده تری درمراکز درمانی استفاده می شود. تمرکز این مقاله بر اثر ترکیبات مختلف بر پیوند استخوان مصنوعی بود.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که بیوسرامیک ها شکننده هستند، نمی توانند در نقایص استخوانی که در معرض بارهای دوره ای هستند، بکار روند. برای غلبه براین مسئله،مواد ترکیبی (هیبرید)پلیمری شیشه های زیست فعال سنتز می شوندکه بادوام بوده و در آنها مواد معدنی زیست فعال و قطعات پلیمری ضریب یکسان دارند.
    کلیدواژگان: پیونداستخوان، بیوگلاس، شیشه زیست فعال
|
  • Mojdeh Mehdizadeh, Abbasali Khademi, Ali Shokraneh, Nastaran Farhadi Page 267
    Introduction
    Considering the application of magnification in evaluation of digital images during root canal therapy to assess the tip of small endodontic files، the purpose of the present study was to evaluate measurement accuracy of endodontic file lengths in periapical digital radiography after using digital magnification tools.
    Materials And Methods
    In this experimental study، thirty-five human single rooted permanent teeth with 20‒24 mm of canal length were selected. ISO #08 endodontic files were placed in the root canals up to the working length. The files lengths were measured with digital caliper as gold standard. Periapical digital images were obtained with Digora storage phosphor plates and their special scanner، Digora Optime، using a Prostyle dental X-ray unit as original images. Magnification tools were applied to each original image. Two blind radiologists measured the file lengths on original and magnified images. The measurements were compared using ANOVA and Bonferroni test (α=0. 05).
    Results
    All the digital images with and without magnification overestimated file lengths in comparison to the gold standard (p value = 0. 45). Measurement accuracy of ×2 and ×3 magnified images did not show any significant differences in comparison to original digital images (p value = 1 and p value = 0. 44، respectively). There was no significant difference between ×2 and ×3 magnification (p value = 0. 15). Images with ×3 magnification overestimated measurements compared to original digital images; however، the differences were not significant (p value = 0. 10).
    Conclusions
    Under the limitations of the present study and based on the results، use of magnification tool did not influence length measurement accuracy of small endodontic files on digital periapical radiographs in vitro.
    Keywords: Digital Radiography, Root Canal Therapy, Radiographic Magnification
  • Vahid Esfahanian, Asghar Aghaei, Armin Farahmand*, Morteza Abani Page 275
    Introduction
    Periodontal disease is one of the most important diseases in health topics. The aim of this study was to determine the effect of periodontal treatment on quality of life.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental, interventional study, 45 patients with chronic periodontitis were asked to complete the “quality of life” questionnaire before starting the treatment and four months after periodontal therapy. Then the questioners were evaluated and scored. Wilcoxon’s test was used to compare each question before and after treatment. Paired t-test was used to compare quality of life indices before and after treatment. T-test was used to compare the quality of life indices between males and females and between patients with mild to moderate and moderate to severe periodontitis (α=0.05).
    Results
    The mean scores of all the indices of quality of life, including sports, nutrition, stress control, business activity, physical status and appearance, sleep and rest, social relations and physical health, showed significant differences before and after periodontal treatment (p value < 0.001). Differences between the mean scores of indices of quality of life after periodontal treatment in females were higher than males, but they exhibited significant differences only in sports and business activity (p value = 0.006 and p value = 0.004, respectively). There were no statistically significant differences in the mean scores of all the indices evaluated in patients with mild to moderate periodontitis and with moderate to severe periodontitis before and after treatment (p value > 0.05).
    Conclusion
    Under the limitations of the present study, it can be concluded that periodontal treatment improves the quality of life.
    Keywords: Oral health, Periodontal diseases, Quality of life
  • Adel Pirjamali Neisiani, Nima Jamshidi, Mohsen Sarafbidabad, Navid Soltani Pages 284-293
    Introduction

    Excessive temperature rise during drilling of the mandible for dental implant placement might damage adjacent osseous tissues. Various factors affect temperature rise, including the geometrical parameters of surgical drills, one of which is the drill bit head angle. The aim of this research was to determine suitable drill bit head angle to induce minimum temperature rise during mandible drilling operation for dental implant placement.

    Materials And Methods

    In this research, the finite element analysis software DEFORM-3D Ver 6.1 was used for mandibular cortical bone drilling. To this end, three drill bits with different head angles of 70, 90 and 118 degrees were designed in this software. Three-dimensional modeling of the mandible was performed using CT scan images and MIMICS 10.01 software. To place the drill bit on the mandibular model, CATIA V5R19 software was used to remove a tooth from the distal end of the mandibular model. Finally, to perform the drilling operation, the model of the mandible was imported to DEFORM-3D Ver 6.1 software in STL format.

    Results

    At the end of these simulations, the diagrams of maximum heat generated in mandibular bone during drilling operation and mean temperatures were obtained. The results showed that the drill bit with 70° head angle resulted in the minimum mean temperature of 75.4ºC compared to 90 and 118 degrees with mean temperatures of 81.1°C and 93.4°C, respectively.

    Conclusion

    The results indicated that drill bit with 70° head angle is more appropriate for mandibular bone drilling operation than other larger bit angles.

    Keywords: Dental implants, Finite element analysis, Mandible
  • Masih Mousavi, Pedram Iranmanesh, Maryam Amrollahi, Nafise Hoseini, Hamid Razavian Pages 294-301
    Introduction
    Given controversies over the extent of root canal preparation and the importance of root canal preparation and flaring in microleakage and its effect on the preservation of teeth, the aim of this study was to evaluate the effect of the root canal flaring extent on bacterial microleakage in vitro.
    Materials And Methods
    In this in vitro study 126 human single canal teeth were selected using simple sampling technique. After decoronation with a diamond disk, access cavities were prepared and the root canals were prepared with step-back technique up to file #30. Then the teeth were divided into three groups randomly for root canal flaring up to files #45, #55 #70 after the master apical file. After the preparation, the root canals were obturated with lateral condensation technique. To evaluate microleakage every 3 days Enterococcus faecalis solution was injected to the samples and microleakage was evaluated for 90 days by turbidity of the antiserum solution around the root. Data were analyzed with SPSS 20 using chi-squared test and survival analysis (α=0.05).
    Results
    The results showed that during the 90-day study period microleakage was significantly lower in group 2 compared to the other two groups (p value = 0.025 and p value = 0.036), and maximum survival rate was observed in this group. However, the survival analysis did not reveal any significant differences between group 1 and group 3 (p value = 0.717).
    Conclusions
    The results showed that root canal preparation up to different file sizes affected microleakage and preparation up to file #55 resulted in the least microleakage.
    Keywords: Dental microleakage, Root canal obturation, Root canal preparation
  • Mohammad Shishehsaz, Assadollah Ahmadzadeh, Shahab Shahidi Pages 302-316
    Introduction
    One of the main problems in stress analysis of new prosthesis materials stems from their unpredictable shape. The aim of this study was to determine the effect of adhesives and ligament on stress distribution in cantilever and fixed-end prostheses.
    Materials And Methods
    In the present study, finite element analysis was used to prepare physical models from natural teeth. Then three-dimensional images were prepared from the finite element model and the relevant prostheses. The finite element was prepared to apply the proper load and boundary conditions, followed by calculation of shear and von Mises stresses along with displacements in teeth, adhesives and prostheses.
    Results
    In the fixed-end prosthesis the Z100 adhesive exhibited the highest von Mises stress value, which increased with an increase in the adhesive elastic modulus. Panavia 2 adhesive ranked the second after Z100 adhesive. Variolink and C&B adhesives exhibited less von Mises stresses under the same loading condition. Elimination of ligaments resulted in an 0.2% increase in the shear stress in Panavia 2 and Z100. In the cantilever prosthesis, the Z100 adhesive still exhibited the highest stress value, with Panavia 2 ranking the second. Elimination of ligaments in the cantilever prosthesis resulted in a slight decrease in von Mises stresses in all types of adhesives, contrary to fixed-end prosthesis. The effect of ligaments on the displacement of the cantilever prosthesis was more than that on the fixed-end prosthesis.
    Conclusion
    Based on the results, there were less stresses in fixed-end prosthesis compared to cantilever prosthesis. Although the shear and von Mises stresses were higher in Panavia 2 and Z100 adhesives compared to Variolink and C&B, due to their Poisson’s ratios and elastic moduli, which were close to those of the dentin, they produced less displacement in the prostheses.
    Keywords: CT scan, Finite element analysis, Prosthesis design
  • Nakisa Torabinia, Vahid Ashoorioon, Neda Kargahi, Mohsen Enteshari Pages 317-328
    Introduction

    The aim of this study was to determine purpose-based self-evaluation for the diagnosis of oral pathologic lesions among Isfahan dental school students in different educational levels so that the shortcomings and advantages of theoretical courses on the subject could be evaluated from the beginning to the end of the course.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional, descriptive-analytical study a self-evaluation questionnaire was designed by students and approved by the Department of Oral and Maxillofacial Pathology academic staff in Isfahan Dental School. A total of 164 dental students in 6th, 10th and 12th semesters were included in the study using census sampling technique. The students answered the questions. Data were analyzed with SPSS 20 using two-way ANOVA and Kruskal-Wallis, Mann-Whitney and post hoc Tukey tests (α=0.05).

    Results

    A total of 164 dental students from semesters 6 (68, 41.5%), 10 (51, 31.1%) and 12 (45, 27.4%) were evaluated. The mean scores of self-assessment were higher in students in the10th and 12th semesters compared to students in the 6th semester (p value = 0.001). Two-way ANOVA showed that the effects of educational level and sex on the mean self-evaluation score were significant (p value = 0.004 and p value = 0.006, respectively).

    Conclusions

    Self-evaluation scores of students to diagnose oral pathologic lesions were higher in students in the 10th and 12th semesters compared to those in the 6th semester, with a significant relationship with gender and age. In this context, female students exhibited higher scores compared to boys and the scores increased with age.

    Keywords: Diagnosis, Oral pathology, Purpose, based self, assessment
  • Isa Mohammadi Zeidi, Amir Pakpour Haji Agha, Askhar Karbord, Banafsheh Mohammadi Zeidi Pages 329-345
    Introduction
    Research has shown that oral health-related knowledge and behaviors are poor for pregnant women and the prevalence of dental caries and other periodontal disease is relatively high among them. This study examined the effect of educational intervention on the oral health-related practice of pregnant women using TTM.
    Materials And Methods
    This randomized controlled quasi-experimental study was carried out in the first half of 2013 in Qazvin, Iran. Using a multistage sampling procedure, 130 pregnant women referring to health centers in Qazvin were selected to participate in the study. Demographic data, TTM construct-related questions and oral health-related behaviors of pregnant women were collected using valid and reliable self-administered questionnaires before and after intervention. According to the needs assessment and based on TTM constructs, three 45-minute sessions of group discussions associated with lectures, debating and pamphlets were held for the experimental group. Finally, the data were analyzed with SPSS 19.0 using chi-squared test, independent and paired t-tests and Wilcoxon and Mann-Whitney tests (α=0.05).
    Results
    After training, significant increases were observed in the means of self-efficacy (from 23.6±6.4 to 39.5±8.6), preparation steps (from 1.6±0.9 to4.2±0.7), profits (from 29.2±9.0 to 51.4±12.3) and change processes (from 27.9±8.1 to 54.4±10.5) in the experimental group (P< 0.001). Also, a significant decrease was found in the mean score of costs (from 24.4±5.7 to 11.7±7.0) (p value < 0.001). In addition, the mean score of oral health behaviors in pregnant women increased significantly in the experimental group (from 49.0±6.8 to 73.6±9.4) (p value < 0.001).
    Conclusion
    Intervention with the use of trans-theoretical model in pregnant women is able to improve oral health behaviors and develop underlying and predisposing factors related to health behaviors.
    Keywords: Health behavior, Health Promotion, Oral health, Pregnancy, Self, efficacy
  • Sara Kaveh, Samaneh Dostfatemeh, Mohammad Reza Foroughi, Maryam Khoroushi Pages 346-363
    Introduction
    Bioactive glasses have been reported to be able to stimulate more bone regeneration compared to other bioactive ceramics but they lag behind other bioactive ceramics in terms of commercial success. The full potential of bioactive glasses is yet to be explored, with research activity in this respect being on the rise. The purpose of this paper was to review the applications of bioactive glasses in synthetic bone grafts and natural bone regeneration.Search strategy: This paper reviewed the current products and the recent developments in an attempt to evaluate the current state of this new industry. All the relevant articles published in Pubmed, Google Scholar and Science Direct from 1971 to 2013 with the key words Bioglass, Scaffold, Graft and bone were searched. After studying 120 article abstracts, some of the papers were reviewed completely and 76 articles covering the most important clinical and biological aspects of synthetic bone grafts and natural bone regeneration were selected. The 45S5 Bioglass was the first artificial material that was found to form a chemical bond with bone, launching the field of bioactive ceramics. In vitro studies showed that bioactive glasses bond with bone more rapidly than other bioceramics, and their osteogenic properties were attributed to their dissolution products stimulating osteoprogenitor cells at the genetic level. However, calcium phosphate products such as tricalcium phosphate and synthetic hydroxyapatite are more widely used in the clinic. This review focused on the effects of various products on synthetic bone grafts.
    Results
    Since bioceramics are fragile they cannot be applied to bone defects that are subjected to cyclic loads, as they are brittle. To overcome this problem, bioactive glass polymer hybrids are being synthesized that are resistant and durable, with identical coefficients of bioactive minerals and polymers in their chemical structure.
    Keywords: Bioactive glass, Bioglass, Bone grafts