فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 60، بهمن و اسفند 1393)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 60، بهمن و اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اصغری جعفرآبادی *، سیده مومنه محمدی صفحات 145-162
    در مطالعات علوم پزشکی، موقعیت های وجود دارند که امکان استفاده از روش های متداول مبتنی بر توزیع نرمال (روش های پارامتری) وجود ندارد. هدف از این مقاله ارائه روش های متداول ناپارامتری و انجام استنباط مبتنی بر آن ها می باشد. مبانی و نحوه انجام محاسبات و همچنین کدهای نرم افزاری مربوط به روش های متداول ناپارامتری و استنباط مبتنی بر آن ها برای مثال های مطالعات علوم پزشکی به همراه ملاحظات انتخاب آزمون های ناپارامتری و کارایی نسبی آن ها در مقایسه با آزمون های پارامتری متناظر ارائه گردید. در صورت برقرار نبودن پیش فرض های آزمون های پارامتری، بدون نگرانی برای از دست رفتن کارایی و حتی با کارایی بالاتر، باید از آزمون های ناپارامتری استفاده کرد. برای مقایسه متغیر کمی غیرنرمال یا رتبه ای بین دو گروه مستقل آزمون من-ویتنی، برای مقایسه متغیر کمی غیرنرمال یا رتبه ای بین بیش از دو گروه مستقل آزمون کروسکال والیس، برای مقایسه یک متغیر کمی غیرنرمال در دو وضعیت وابسته یا گروه های همسان شده آزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون و برای مقایسه یک متغیر رتبه ای در دو وضعیت وابسته یا گروه های همسان شده آزمون علامت باید استفاده شود. برای هر یک از آزمون های فوق، نتایج حاصل از مثال های مطالعاتی به همراه نحوه انجام محاسبات ارائه شد. برای بررسی رابطه یا اختلاف در انواع مطالعات علوم پزشکی، آزمون های ارائه شده با توجه به موقعیت و هدف مطالعه توصیه می شود
    کلیدواژگان: ناپارامتری، آزاد توزیع، کارایی نسبی، من، ویتنی، کروسکال، والیس، ویلکاکسون، علامت
  • مهسا سلطانی نوبخت، پریچهره یغمایی*، آزاده ابراهیم حبیبی صفحات 163-168
    مقدمه
    آلفا آمیلاز مهم ترین آنزیم تجزیه کننده نشاسته است. فعال کننده های این آنزیم بالقوه می توانند عامل کمکی در هضم باشند و مهارکننده های آن از جذب مواد نشاسته ای جلوگیری و در نتیجه میزان قند خون را کنترل می کنند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ترکیبات آروماتیک بر فعالیت آلفا آمیلاز سرم گاو بود.
    روش ها
    تاثیر ترکیبات کارواکرول، کومیل فنل، تریپتامین، تریپتوفان، N-استیل- L - تریپتوفان، بیس فنل A و 2- بنزیل اکسی فنل،2و6– دی ایزوپروپیل فنل، 4-کلرو-2- ایزوپروپیل-5- متیل فنل، بر فعالیت آلفا آمیلاز سرم گاو در حضور سوبسترای مصنوعی (کیت آزمایشگاهی) بررسی شد.
    یافته ها
    در بررسی ترکیبات آروماتیک بر فعالیت آلفا آمیلاز سرم گاو اکثر آن ها از الگوی رفتاری مشابهی پیروی کردند. همه ترکیبات بهجز تریپتامین اثر مهاری در محدوده 5 – 30 % بر فعالیت آلفا آمیلاز سرم گاو داشتند، به طوری که کومیل فنل بهترین تاثیر را در مهار آنزیم حدود30 % داشت، و تریپتامین فعالیت آلفا آمیلاز سرم گاو را 20 % افزایش داد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ترکیبات آروماتیک یک و دو حلقه ای تاثیر مهار اندکی بر آلفا آمیلاز سرم گاو دارند و در ترکیب تریپتامین اثر فعال کنندگی مختصری دیده شد. با توجه به این نتایج از میان ساختارهای بررسی شده ساختارهای ایندولی و فنلی می توانند دارای تاثیر بر آنزیم آلفا آمیلاز باشند و در مرحله بعد بررسی مشتقات این ترکیبات پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، ترکیبات آروماتیک، فعال کننده، مهار کننده
  • اعظم کرمی پسکوهانی*، مسعود رحمتی، عبدالرضا کاظمی صفحات 169-178
    مقدمه
    نروپاتی دیابت منجر به آتروفی عضله اسلکتی میگردد؛ اما سازوکارهای پیام رسانی آتروفی در این بیماری به طور کامل مشخص نشده است. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی بیان ژن (Syd) Sunday Driver در عضله نعلی رت های نر ویستار دارای نروپاتی دیابت در پی تمرین استقامتی بود.
    روش ها
    12 سر رت صحرایی بالغ نر نژاد ویستار به طور تصادفی در سه گروه چهار تایی شامل دیابتی تمرین کرده، دیابتی تمرین نکرده و کنترل سالم قرار گرفتند. 2 هفته پس از تزریق (mg/Kg45) STZ، با اثبات نروپاتی دیابت توسط آزمون های آلودینیای مکانیکی و هایپرآلژزیا حرارتی، پروتکل تمرین استقامتی با شدت متوسط به مدت 6 هفته اجرا گردید. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، رت ها تشریح و عضله نعلی استخراج گردید. بیان ژن Syd نیز به روش Real time-PCR بررسی شد.
    یافته ها
    وزن عضله نعلی در گروه های دیابتی کاهش یافت (001/ 0=p)، اگرچه در گروه دیابت تمرین کرده نسبت به گروه دیابت تمرین نکرده بالاتر بود (001/ 0=p). بیان ژن Syd در گروه دیابت تمرین نکرده نسبت به گروه کنترل سالم بالاتر بود (001/ 0=p). همچنین تمرین منجر به کاهش معنی دار بیان ژن Syd و سطوح گلوکز خون در گروه دیابت تمرین کرده نسبت به گروه دیابت تمرین نکرده شد (به ترتیب 001/ 0=p و 0001/ 0=p).
    نتیجه گیری
    تنظیم افزایشی mRNASyd در عضله نعلی رت های دیابتی، در توسعه آتروفی عضلانی درگیر بوده و ورزش به عنوان یک راهبرد غیر دارویی، می تواند آن را تعدیل و به سطوح نرمال نزدیک نماید. بنابراین، پیشنهاد می شود Syd به عنوان یک هدف درمانی بدیع در بیماری دیابت مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نروپاتی دیابت، تمرین استقامتی، عضله نعلی، Sunday Driver
  • آسیه تاجی طبس *، مهدی مقرنسی صفحات 179-188
    مقدمه
    نسفاتین-1 آدیپوکاینی است که از بافت چربی ترشح شده و در سازوکار تنظیم عملکرد انسولین و متابولیسم گلوکز شرکت دارد. هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر 10 هفته تمرین مقاومتی بر مقادیر سرمی نسفاتین-1 و مقاومت به انسولین زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    روش ها
    18 زن مبتلا به دیابت نوع دو به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (10نفر) و کنترل (8 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی، تمرین مقاومتی را به مدت 10 هفته، سه جلسه در هفته (با شدت50-30 درصد یک تکرار بیشینه شروع و با افزایش تدریجی به 80-70 درصد یک تکرار بیشینه در جلسات پایانی) انجام دادند. گروه کنترل در هیچ گونه برنامه ورزشی شرکت نکرد. نمونه های خونی جهت تعیین مقادیر نسفاتین-1، انسولین وگلوکز در مراحل پیش و پس آزمون در شرایط 12 ساعت ناشتایی جمع آوری شدند. داده های حاصل با استفاده از آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، t مستقل و وابسته با نرم افزار spss نسخه 21 در سطح معنی داری 05/ 0>α تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تغییرات درون گروهی گروه تجربی نشان داد، 10 هفته تمرین مقاومتی با افزایش معنی دار نسفاتین-1 و کاهش معنی دار گلوکز و مقاومت به انسولین همراه بود (P<0.05)، در حالی که در مقادیر انسولین تغییر معنی داری مشاهده نشد (P>0.05). در مقایسه بین گروهی، تغییرات پیش تا پس آزمون مقادیر نسفاتین-1 و گلوکز در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل معنی دار بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این تحقیق، تمرینات مقاومتی می تواند به عنوان درمان کمکی زنان دیابتی نوع دو توصیه شود.
    کلیدواژگان: نسفاتین، 1، مقاومت به انسولین، تمرین مقاومتی، دیابت نوع دو
  • علی دل پیشه، حسین عزیزی *، الهام داوطلب اسماعیلی، لطفعلی حقیری، غلامعلی کریمی، فریبا عباسی صفحات 189-198
    مقدمه
    با توجه به اهمیت نتیجه طرح پزشک خانواده در مناطق روستایی و تصمیم کشور برای اجرای این برنامه در مناطق شهری، مطالعه حاضر به منظور تعیین کیفیت مراقبت و کنترل قندخون، فشارخون و لیپیدهای خونی بیماران دیابتی نوع دو مناطق روستایی تحت پوشش پزشکان خانواده انجام شده است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، تعداد380 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو دارای پرونده در خانه های بهداشت شهرستان ملکان در سال1391 با دامنه سنی 76-30 سال پس از موافقت آگاهانه از بین 1400 بیمار به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و داده ها از طریق پرسشنامه، مصاحبه حضوری، اطلاعات موجود در پرونده پزشک خانواده و اندازه گیری (HbA1c Glycohemoglobin) گردآوری شد. داده ها پس از ورود در نرم افزار SPSS19 از آنالیز رگرسیون لجستیک چندگانه جهت برآورد نسبت شانس تعدیل شده خطر ابتلا به عوارض دیابت در حضور سایر عوامل مرتبط با آن استفاده شد.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده، 68% افراد مورد مطالعه را زنان و میانگین سن بیماران 9/ 11±86/ 57 بود. نسبت جنسی زنان به مردان تقریبا 2/2 به 1 بود. میانگین HbA1c بیماران 69/ 1±38/ 8% و تنها 9/ 23% بیماران کنترل مطلوب قندخون (کمتر از 7%) داشتند. در تجزیه و تحلیل نهایی اندازه HbA1c بیش از 7 درصد (P=0.002)، کلسترول بیش از mm/dl240 (P=0.04) و فشارخون بالای mm/Hg 90/140) P=0.007=)، بهترتیب 52/ 1، 44/ 2 و 44/ 1برابرشانس ابتلا به عوارض دیابت را افزایش دادند.
    نتیجه گیری
    کیفیت مراقبت و کنترل قندخون بیماران دیابتی منطقه مورد مطالعه، نزدیک به مطالعات سطح کشوری ولی از استانداردهای مطرح شده به ویژه انجمن دیابت آمریکا2ADA) America Diabetes Association) فاصله نسبتا زیادی دارد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، کنترل قندخون، مناطق روستایی، پزشک خانواده
  • مهنوش رئیسی، فیروزه مصطفوی، سید همام الدین جوادزاده، بهزاد مهکی، الهه توسلی، غلامرضا شریفی راد* صفحات 199-208
    مقدمه
    دیابت بیماری مزمنی است که می تواند عوارض حاد و ناتوان کننده ای چون بیماری های قلبی عروقی، نابینایی و نارسایی مراحل پایانی کلیه را ایجاد کند. با توجه به اهمیت خودمراقبتی در بیماران دیابتی و با توجه به اینکه سواد سلامت ناکافی یک مانع جدی برای مدیریت دیابت بهشمار آمده و می تواند مشارکت بیماران را در خود مراقبتی تحت تاثیر قرار دهد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت سواد سلامت بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در سه حیطه عملکردی، ارتباطی و انتقادی و تعیین ارتباط این عوامل با انجام رفتارهای خودمراقبتی در این بیماران صورت پذیرفت.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که به شیوه مقطعی بر روی 187 بیمار دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت حضرت علی اصفهان انجام شده است. نمونه مورد پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی آسان از میان بیماران مراجعه کننده به این کلینیک انتخاب شدند. سطح سواد سلامت و وضعیت انجام رفتارهای خودمراقبتی در بیماران به ترتیب توسط پرسشنامه های استاندارد (FCCHL) و (SDSCA) مورد ارزیابی قرار گرفت. ات آوری هاده از آزن ی آنالیز واریانس یک طرفه، t مستقل، پیرسون و رگرسیون خطی در م اار آر ی SPSS v.17 رد و ار .
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 07/ 11±40 /57 بود. میانگین نمره سواد سلامت و رفتارهای خود مراقبتی در شرکت کنندگان به ترتیب 57/ 0±28/ 2 و 56/ 1±84/ 3 بود. ارتباط آماری معنی داری سواد سلامت کل، سواد سلامت ارتباطی و انتقادی دا دیده شد و سواد سلامت عملکردی و خودمراقبتی در بیماران ارتباط نداشت. سواد سلامت ارتباطی با رفتارهای خود مراقبتی تبعیت از رژیم غذایی، انجام فعالیت فیزیکی، پایش قند خون و مراقبت از پا مرتبط بود. سواد سلامت انتقادی نیز در بیماران با انجام فعالیت فیزیکی، پایش قند خون، مراقبت از پا و مصرف دارو ارتباط داشت. بین سواد سلامت ارتباطی و مصرف دارو و سواد سلامت انتقادی و تبعییت از رژیم غذایی در آزمودنی ها ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد. از میان ابعاد مختلف سواد سلامت، سواد سلامت ارتباطی به عنوان پیشگویی کننده بهتری برای انجام رفتارهای خودمراقبتی در بیماران دیابتی شناخته شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه سواد سلامت ارتباطی و انتقادی با خودمراقبتی در بیمارن دیابتی مرتبط بود، لذا توجه به مهارت های مرتبط با این ابعاد از سواد سلامت و ارائه اطلاعات متناسب با سطح سواد سلامت بیماران در سیستم های بهداشت و درمان ضروری به نظر می رسد. از آنجا که سواد سلامت عملکردی در بیماران که بیشتر با مهارت های خواندن و نوشتن مرتبط است با خودمراقبتی رابطه نداشت لذا توجه صرف به سطح تحصیلات افراد جهت برقراری ارتباط و ارائه آموزش ها به آن ها توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودمراقبتی، دیابت نوع دو
  • مریم سلیمانی، ثریا عظیمیان، سید جلال یونسی صفحات 209-216
    مقدمه
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین ادراک بیماری (ادراک از بیماری فرزند) و شیوه های مقابله با استرس در مادران دارای فرزند دیابت نوع یک بود.
    روش ها
    جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران دارای فرزند دیابت نوع یک است که در تابستان 1392 به کلینیک بیمارستان طالقانی شهر کرمانشاه مراجعه می کردند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و با توجه به جدول مورگان حجم نمونه ای به تعداد 103 نفر از مادران دارای فرزند دیابت نوع یک انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ادراک بیماری (IPQ) و مقیاس مقابله با موقعیتهای استرس زا (CISS) استفاده شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون معنی داری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که بین راهبرد مقابله هیجان محور، راهبرد مقابله تکلیف محور و راهبرد مقابله اجتنابی با ادراک بیماری رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین راهبرد مقابله هیجان محور با پیامدها، کنترل شخصی، ماهیت بیماری، نگرانی، شناخت بیماری و پاسخ های عاطفی رابطه معنی داری وجود دارد. بین راهبرد مقابله تکلیف محور با پیامدها، کنترل شخصی، ماهیت بیماری، نگرانی، شناخت بیماری و پاسخ های عاطفی رابطه معنی داری وجود دارد. بین راهبرد مقابله اجتنابی با پیامدها، کنترل شخصی، ماهیت بیماری، نگرانی و شناخت بیماری رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان دادند که متغیرهای راهبرد مقابله تکلیف محور، هیجان محور و اجتنابی به خوبی می توانند ادراک از بیماری مادران دارای فرزند دیابت نوع یک را به طور معنی داری پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    از نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که شیوه های مقابله با استرس بر ادراک از بیماری در مادران دارای فرزندان دیابت نوع یک موثر است و ادراک بیشتر از بیماری فرزند منجر به استفاده از شیوه های مقابله با استرس مناسب تر می شود.
    کلیدواژگان: ادراک بیماری، ادراک از بیماری فرزند و شیوه های مقابله با استرس
  • فرزانه آهنجیده، عباسعلی کشتکار، مولود پیاب، مصطفی قربانی، ندا شایگان، طیب رمیم، شیرین حسنی رنجبر* صفحات 217-224
    مقدمه
    شواهدی مبنی بر اثر نمایه توده بدنی و چاقی شکمی و تاثیر این دو عامل بر تراکم استخوانی وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین نمایه توده بدنی، چاقی شکمی و فراوانی شکستگی با تراکم استخوان در جمعیت ایرانی انجام گردیده است.
    روش ها
    مطالعه پیش رو به صورت مقطعی و گذشته نگر در افراد بالای 18 سال شرکت کننده در بخش سوم طرح جامع پیشگیری، تشخیص و درمان استئوپروز در سطح کشور انجام شد. چاقی شکمی بر اساس اندازه دور شکم به دور باسن محاسبه گردید. در مردان مقدار ≤95/ 0 طبیعی و >95/ 0 غیر طبیعی و همچنین در زنان مقدار ≤85/ 0 طبیعی و >85/ 0 غیرطبیعی در نظر گرفته شد. رابطه نمایه توده بدنی و چاقی شکمی با دانسیتومتری استخوانی با آزمون رگرسیون خطی بررسی گردید.
    یافته ها
    از بین 2019 نفر شرکت کننده در این مطالعه 717 نفر (5/ 35%) مرد و 1302 نفر (5/64%) زن با میانگین سنی95/ 13±85/ 41 سال بودند. افزایش نسبت دور شکم به دور باسن نسبت معکوسی با دانسیتومتری استخوانی داشت. در افرادی که سابقه شکستگی در ناحیه مچ دست داشتند دانسیته استخوانی در ناحیه هیپ و ستون فقرات از افرادی که سابقه شکستگی نداشتند، کمتر بود.
    نتیجه گیری
    چاقی شکمی بر اساس نسبت دور شکم به دور باسن بر خلاف چاقی کل بدن، ارتباط معکوسی با تراکم استخوانی داشت. بدین معنی که افزایش چاقی شکمی با کاهش تراکم استخوانی بدون ایجاد پوشش محافظتی بافت چربی در مناطق آسیب پذیر، خطر ایجاد شکستگی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: دور شکم، چاقی شکمی، نسبت اندازه دور شکم به دور باسن، نمایه توده بدنی، دانسیتومتری استخوان
|
  • Mohammad Asghari Jafarabadi *, Seyede Momeneh Mohammadi Pages 145-162
    There are situations in medical studies، wherein it is impossible to use the methods based on normal distribution (parametric methods). This paper objects to introduce common nonparametric methods and the inferences based on the methods in medical studies. Principles and method of calculations along with the software codes for common nonparametric methods and inference based on them were presented taking into account the considerations relevant to choose the nonparametric methods and their relative efficiency with examples in medical studies. In the situation where the assumptions are not satisfied، the nonparametric methods should be used without caution to lose the efficiency or even with higher efficiency of these methods. To compare a non-normal or ordinal variable between two groups Mann-Whitney test، to compare a non-normal or ordinal variable among more than two groups Kruskal-Wallis test، to compare a non-normal variable between two related situations or matched groups Wilcoxon test and to compare an ordinal variable between two related situations or matched groups Sign test should be used. In each of these tests the results of research based examples were presented along with the methods of their calculations. To assess the relation or difference in all types of medical studies، these tests are recommended considering the situation and purpose of study.
    Keywords: Nonparametric, Distribution Free, Relative Efficiency, Mann, Whitney, Kruskal, Wallis, Wilcoxon, Sign
  • Mahsa Soltani, Nobakht, Parichehreh Yaghmaei *, Azadeh Ebrahim, Habibi Pages 163-168
    Background
    Alpha-amylase is the most important enzyme in the digestion of starch. Activators of this enzyme could be potentially used as digestive aids and its inhibitors block the absorption of starch compounds and result in the control of blood sugar levels. This study aimed at the investigation of aromatic compounds on bovine serum alpha-amylase.
    Methods
    Effect of carvacrol, cumyl phenol, tryptamine, tryptophan, N-acetyl-L-tryptophan, Bis phenol A, 2-benzyloxy phenol, 2,6 diisopropyl phenol and 4-chloro-2-isopropyl-5-methyl phenol was investigated on bovine serum alpha-amylase with use of artificial substrate (laboratory kit).
    Results
    Most of tested aromatic compounds showed a similar pattern. All these compounds had 5-30% inhibitory effect on the tested serum with the exception of tryptamine which showed a 20% increase in the enzyme activity. The best inhibitory effect was obtained from cumyl phenol in the range of 30%.
    Conclusion
    This study showed that aromatic compounds with one and two cycles have moderate inhibitory effect on bovine serum alpha-amylase and tryptamine showed a slight activator effect. With regard to these results, indolic and phenolic structures may be effective on alpha-amylase, and in the next step, investigation of these compounds derivatives is suggested.
    Keywords: Alpha, amylase, Aromatic compounds, Activator, Inhibitor
  • Azam Karami Paskohani *, Masoud Rahmati, Abdolreza Kazemi Pages 169-178
    Background
    Diabetic neuropathy leads to skeletal muscle atrophy; however atrophy signaling mechanisms are not well documented. The aim of the present study was to investigate Sunday Driver (Syd) gene expression in soleus muscle of Wistar male rats with diabetic neuropathy.
    Methods
    Twelve male Wistar rats were randomly assigned in 3 groups: diabetic trained, diabetic untrained and healthy control. Two weeks after STZ injection (45 mg/Kg), diabetic neuropathy was demonstrated with mechanical allodynia and thermal hyperalgesia tests and after which moderate endurance training protocol was performed for 6 weeks. 48 hours after final training session, the rats were dissected and soleus muscle tissues were removed. Also Sydgene expression was measured with Real time- PCR methods.
    Results
    Soleus muscle weight was decreased in diabetic groups (P=0.001), but compared with diabetic untrained group, was higher in diabetic trained group (P=0.001). Sydgene expression in diabetic untrained group was higher than healthy control group (P=0.001). Also, compared with diabetic untrained group, training significantly decreased Sydgene expression and blood glucose levels in diabetic trained group. (P=0.001 and P=0.0001, respectively).
    Conclusion
    In soleus muscle of diabetic rats, Sydm RNAup-regulation is involved in development of muscle atrophy and training as a non-pharmacotherapy strategy can modulate and get it close to normal levels. So, it is suggested that Syd should be noted as a novel treatment in diabetes disease.
    Keywords: Diabetic neuropathy, Endurance training, Soleus muscle, Sunday Driver
  • Asiyeh Taji Tabas *, Mehdi Mogharnasi Pages 179-188
    Background
    Nesfatin-1 is an adipokine that released by adipose tissue and participated in the regulation of insulin activity and glucose metabolism. The aim of this research is the investigation the effect of 10 week resistance exercise training on serum levels of nesfatin-1 and insulin resistance index in women with type 2 diabetes.
    Methods
    Eighteen women with type 2 diabetes recruited this study by using of the Purposive Sampling method and were randomly divided into two experimental (n= 10) and control (n= 8) groups. The experimental group participated in resistance exercise training (the exercises training started with 30-50% intensity of one maximum repetition in the first training session and increased to 70-80% intensity of one maximum repetition in the final session) in three times per week for 10 weeks. Also, the control group not participated in exercise program. Blood samples were taken pre-and post-exercise test in the 12 h fasting conditions for evaluation of nesfatin-1, insulin and glucose levels. The resulting data was analyzed by SPSS 21 and used of Kolmogorov-Smirnov, t-independent and dependent t-tests at a significance level of α<0.05.
    Results
    Intra-group changes in the experimental group showed that a significant increase in nesfatin-1 levels and a significant reduction in blood glucose and insulin resistance levels after 10 weeks resistance training (P<0.05). However, there was no significant change in insulin levels (P>0.05). In the comparison between groups, the changes of nesfatin-1 and glucose levels were significantly in pre- and post-exercise test in the experimental group compared with the control group (P<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this research, resistance exercise training could be recommended as adjunctive therapy method for women with type 2 diabetes.
    Keywords: Nesfatin_1_Insulin resistance_Resistance training_Type 2 diabetes
  • Ali Delpisheh, Hosein Azizi*, Elham Dantalab Esmaeili, Lotfali Haghiri, Gholamali Karimi, Fariba Abbasi Pages 189-198
    Background
    According to the importance of the family physicians program results in rural areas and government decision to apply this program in urban areas of Iran, This study aimed to determine the quality of care and blood sugar control, blood pressure and blood lipids in diabetic type ΙΙ patients in rural areas covered by family physicians.
    Methods
    In this study, 380 patients 30-76 years old with medical records in the health centers of the malekan-Iran in rural areas in 2013, after informed consents were enrolled. Data were collected by interview and HbA1c examinations and using a standard questionnaire. Data analyzed by SPSS19 version. Multivariate logistic regression was used to estimate odds ratios adjusting for diabetes complications and related risk factors.
    Results
    Results showed that 68% Study participants was women’s and average age of patients was 57.86±11.9 and sex ratio of females to males was almost 2.2 with 1. Final analysis showed that HbA1c levels more than 7% (PHbA1c=0.002), cholesterol over 240 mm/dl (Pcholesterol=0.04) and hypertensive over 140/90mm/Hg (PHTN=0.007) 1.52, 2.44 and 1.44 times increased risk of diabetes complications, respectively.
    Conclusions
    The quality of care and blood sugar control in diabetic patients was lower than compared to the American Diabetes Association (ADA) standards, but our results are near to results of Country studies.
    Keywords: diabetes type ΙΙ blood sugar control, rural areas, family physician
  • Mahnoush Reisi, Firoozeh Mostafavi, Homamodin Javadzade, Behzad Mahaki, Elahe Tavassoli, Gholamreza Sharifirad* Pages 199-208
    Background
    Diabetes is a chronic disease that can cause severe complications such as cardiovascular disease, blindness and kidney failure. Given the importance of self-care in diabetic patients, and considering that inadequate health literacy is a serious barrier for the management of diabetes that can affect patient's participation in self-care, Therefore this study aimed to assess the status of health literacy in patients with type 2 diabetes in three domains of functional, communicative and critical and Determine the factors associated with self-care behaviors in these patients.
    Methods
    A cross-sectional study on 187 diabetic patients referred to Hazrat Ali diabetes clinic in Isfahan. The samples were selected by randomly Convenience sampling method. The level of health literacy and Status of self-care behaviors in patients was assessed by a standardized questionnaire (FCCHL) and (DMSES) respectively. Collected data were analyzed Using the ANOVA, t-independent, Pearson correlation coefficient at SPSS v.21 statistical software.
    Results
    The mean age of the study population was 57.40 ± 11.07. Average health literacy score and self-care behaviors of the participants were 2.28± 0.57 and 3.84 ± 1.56 respectively. There was significant relationship between total health literacy, communicational and critical health literacy with self-care behaviors. There was no significant relationship between functional health literacy and self-care behaviors. Communicational health literacy was associated with diet, physical activity, blood glucose monitoring and foot care. Critical health literacy was associated with physical activity, blood glucose monitoring, foot care, and taking medication. There was no significant relationship between Communicational health literacy and taking medication and also between critical health literacy and diet.
    Conclusion
    Considering that communication and critical health literacy was associated with the self-care of patients with diabetes so Emphasis and consideration should primarily be given on skills related to these domains of health literacy. Since that Patients’ functional HL capabilities that was associated with basic skills in reading and writing was not related to self-care, therefore assessment of education levels alone in the clinical setting is not recommended.
    Keywords: Communicational health literacy_critical health literacy_self_care_type 2 diabetes
  • Maryam Soleimani, Soraia Azeemian, Seyyed Jalal Younesi Pages 209-216
    Background
    The aim of this project is to investigate the relation between disease perception and the coping methods in confrontation with the stress of being mother of a type1 diabetic child.
    Methods
    Statistical populations under investigation were all those mothers with type1 diabetic child Who were referred to Kermanshah Taleghani Hospital Clinic in 1392 (during summer).According to simple randomized sampling considering The Morgan method 103 mothers were selected To gather data Illness Perception Questionnaire and Coping Inventory for stressful situation were used Research design was on correlation. Statistical analyses were done through significance test o Pearson correlation coefficient and step by step regression.
    Results
    Results has shown a significant correlation between emotional centered confrontation approach and approach of inevitable confrontation with disease perception. There is also a significant relation between emotional centered confrontation approach and the consequences of self control of disease nature, anxiety, disease cognition and emotional responses. There is significant relation between task specific centered approach and sequences, self control, disease nature, anxiety, disease cognition and emotional responses. There is significant relation between inevitable confrontation approach and sequences, self control, disease nature, anxiety and disease cognition. Also results have shown that variables including task oriented confrontation approach, emotional centered and inevitable one are good predictors of mothers with type one diabetic ‘disease perception.
    Conclusion
    In the light of the above we can conclude that stress confrontation methods are effective on disease perception of mothers with type one diabetic child and more perception of mothers would lead to application of more proper stress confrontation methods.
    Keywords: perception of illness_copying styles_mothers_type 1 diabetes_Children
  • Farzaneh Ahanjideh, Abbas Ali Keshtkar, Moloud Payab, Mostafa Qorbani, Neda Shaygan, Tayeb Ramim, Shirin Hasani, Ranjbar* Pages 217-224
    Background
    Evidences exist that abdominal obesity is a difference in terms of body mass index (BMI) and these two factors have different effects on bone density. This study examined the association between body mass index, obesity, the history of fracture and bone mineral density in Iranian population. There exist evidences on the effects of body mass index (BMI) and abdominal obesity, and the role of this two factor on bone density. This study examined the association between body mass index, abdominal obesity, and the frequency of fracture with bone mineral density in Iranian population.
    Methods
    The Study was done as a cross-sectional, population-based retrospective study. People over 18 years were included in the third part of the IMOS project (National comprehensive plan for the prevention, diagnosis and treatment of osteoporosis). Abdominal obesity was calculated based on waist to hip ratio that was considered positive > 0.95 in men and 0.85 in women. The linear regression test was used to examine the relationship between BMI and abdominal obesity with bone densitometry.
    Results
    A total 2019 cases (717 men, 1302 women) with 41.85 ± 13.95 years enrolled in this study. Almost, 36% of men and women were obese based on waist circumference. Correlation coefficients of BMI with bone density were equal 0.236 for Hip, 0.133 for femoral neck, 0.138 for lumbar spine. Waist to hip ratio was inversely associated with bone density. Bone densities in the hip and lumbar spine, in individuals with a positive history of wrist fracture were significantly lower than those with a negative history of fracture.
    Conclusion
    contrary to the total body fat, abdominal obesity based on waist to hip ratio is inversely associated with bone density. In other words, abdominal obesity increases the risk of fractures by reducing the bone density without creating protective shield of adipose tissue in vulnerable areas.
    Keywords: Waist circumference, Waist to hip ratio, Abdominal obesity, Body mass index, Bone densitometry