فهرست مطالب

Pathobiology Reaearch - Volume:18 Issue: 2, 2015

Journal of Pathobiology Reaearch
Volume:18 Issue: 2, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • شکریه احسانی، مژده صالح نیا، نسیم قربانمهر صفحه 1
    هدف
    بررسی تاثیر سیستم هم کشتی سلولهای لوله فالوپ موش بر تکثیر سلول های بنیادی استرومای آندومترانسانی
    مواد و روش ها
    سلول های آندومتراز نمونه های هیسترکتومی استخراج شد. سپس سلول های با استفاده از روش هضم آنزیمی و کلاژناز تیپ 3 جداسازی شدند و پس از آن سلولها به ترتیب از فیلترهایی به ابعاد mμ150 و 45 عبور داده شد و در محیط کشت DMEM+F12 کشت شدند. در پایان پاساژ چهارم برای تایید ماهیت مزانشیمی سلولها، از مارکر CD90 استفاده شد و سلولهای CD90 مثبت با استفاده از تکنیک فلوسایتومتری بررسی شدند. سپس سلولهای حاصل از کشت مرحله چهارم در دو گروه مورد استفاده قرار گرفت. در یک گروه، پس از کشت سلول های لوله فالوپ موش و تهیه تک لایه از آنها، سلولها با میتومایسین c غیر فعال شده و به عنوان لایه پشتیبان مورد استفاده قرار گرفتند و در گروه دیگر به تنهایی کشت شدند. نرخ تکثیر در هر دو گروه (سلول های بنیادی آندومتر بدون هم کشتی با لوله فالوپ و با هم کشتی(با استفاده از آزمون MTT بررسی و سپس مقایسه شدند.
    یافته ها
    سلول های آندومتر انسانی 24 ساعت پس از کشت به کف فلاسک چسبیدند و با گذشت 72 ساعت این سلول ها دوکی شکل شده و از نظر مورفولوژی شبیه به سلول های فیبروبلاست شدند. میزان سلول های CD90 مثبت در انتهای پاساژ چهارم 08 /0 ± 26/ 94% بود. نرخ تکثیر در سلول های بنیادی استرومای آندومتر تحت هم کشتی و سلول های بنیادی بدون هم کشتی با لوله فالوپ به ترتیب 015/ 0 ± 1/1 و 17/ 0 ±17/ 1 بود. و بین این دو گروه تفاوت معنی دار دیده نشد.
    نتیجه گیری
    هم کشتی با سلول های لوله فالوپ موش تاثیری بر افزایش تکثیر سلول های بنیادی استرومای آندومتر ندارد.
    کلیدواژگان: سلول های لوله فالوپ موش، هم کشتی، سلول های بنیادی آندومتر انسانی
  • شاهین حقدوست، سمیره هاشمی نجف آبادی*، مسعود سلیمانی صفحه 13
    هدف

    به دلیل پاسخ سامانه ایمنی میزبان در برابر گروه های خونی فرعی دهنده، انتقال خون می تواند در برخی موارد، به خصوص برای بیماران نیازمند به دریافت مکرر خون (مانند افراد مبتلا به تالاسمی) به عنوان یک مشکل مهم مطرح شود. یک روش پیشنهادی، پوشش دهی پادگن های سطح سلول های قرمز خون با اتصال کووالانسی متوکسی پلی اتیلن گلایکول (mPEG) است. هدف از این پژوهش، تعیین زمان نگهداری سلول های پگیله شده پیش از تزریق و زمان موثر آن در شرایط درون تنی بود.

    مواد و روش ها

    برای پگیله کردن سلول ها، از mPEG فعال شده با سوکسینیمیدیل والرات (SVA) استفاده شد. در بخش برون تنی پژوهش، پایداری پوشش ایجاد شده، با سه روش شمارش سلول های آزاد منعقد نشده، آزمون فلوسایتومتری و سنجش کیفی ارزیابی شد. با استفاده از بررسی های میکروسکوپ الکترونی، غلظت مناسب برای پگیله کردن سلول های قرمز خون خرگوشی تعیین شد و پس از تزریق، با استفاده از آزمون فلوسایتومتری، زمان موثر سلول های پگیله شده در خون خرگوش تعیین شد. همچنین، خواص بیوشیمیایی سرم خرگوش ها در 24 ساعت اولیه پس از تزریق بررسی شد.

    نتایج

    غلظت مناسب برای پگیله کردن سلول های قرمز خرگوشی با mPEG-SVA، 15 میلی گرم بر میلی لیتر تعیین شد. 48 ساعت پس از تزریق، حدود 83 درصد سلول ها در سامانه گردش خون میزبان همچنان زنده بودند و موفق به حفظ پوشش پلیمری خود شدند.

    نتیجه گیری

    زمان 18 روز به عنوان زمان مناسب برای ذخیره سازی سلول های پگیله شده در شرایط آزمایشگاهی به دست آمد. همچنین، با ردیابی سلول ها در شرایط درون تنی، زمان موثر پایداری 14 روز برای سلول های پگیله شده تعیین شد. نتایج بررسی خواص بیوشیمیایی سرم خرگوش ها در 24 ساعت اولیه پس از تزریق، نشان داد که پوشش دهی سلول های قرمز خون به طور قابل توجهی مانع از تحریک سامانه ایمنی میزبان و تخریب آن ها توسط میزبان شده است.

    کلیدواژگان: انتقال خون، سلول های قرمز خون، متوکسی پلی اتیلن گلایکول، سوکسینیمیدیل والرات
  • شهره خورشیدی، علیرضا زمردی پور، مهرداد بهمنش صفحه 27
    هدف
    به طور عمده، پروتئین های یوکاریوتی دارای پپتید نشانه هستند که نه تنها نقش محوری در کارایی ترشح دارند بلکه در بیان پروتئین نیز اهمیت دارند. فاکتور 9 انعقادی، گلیکوپروتئینی است که نقش محوری در مسیر انعقاد خون ایفا می کند. نقص یا کاهش تولید فاکتور 9 منجر به بیماری هموفیلی Bمی شود. در این پژوهش، با هدف افزایش و کارایی ترشح پروتئین فاکتور 9، عملکرد پپتید نشانه پروترومبین انسانی در سامانه بیانی هترولوگ بررسی شد. به این منظور، کارایی ترشح پپتیدهای نشانه ابتدا با برنامه های رایانه ایSignalP و PrediSi و سپس بصورت عملی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    با استفاده از روش های مولکولی، تکثیر پپتید نشانه پروترومبین انسانی و الحاق آن به بخش بالغ cDNA فاکتور 9 انسانی انجام شد. سپس، قطعه کایمریک حاصل در مقایسه با فاکتور 9 انسانی با پپتید نشانه بومی در رده سلولی HEK293T تحت تنظیم پروموتر CMV در شرایط گذرا، بطور عملی مورد آزمایش قرار گرفت. با استفاده از نرم افزارهای پیشگویی کننده مبتنی بر الگوریتم شبکه های عصبی، امتیازی برای جایگاه برش و کارایی ترشح پپتید نشانه پروترومبین انسانی و بومی فاکتور 9 ارزیابی شد. میزان فاکتور 9 بیان شده در محیط کشت سلول های نوترکیب با RT-PCR و ELISA بررسی گردید.
    نتایج
    بررسی های رایانه ایی پیشگویی نمود که پپتید نشانه پروترومبین انسانی در مقایسه با پپتید نشانه بومی فاکتور 9 کارآمدتر است. این پیشگویی با استفاده از روش های RT-PCR و ELISA علیه RNAی کایمری و نیز پروتئین نوترکیب FIX به ترتیب تایید شد.
    نتیجه گیری
    تحقیق حاضر نشان داد که پپتید نشانه پروترومبین انسانی نسبت به پپتید نشانه بومی پروتئین فاکتور 9از کارایی بالا تری برخوردار است. این موضوع با پیش بینی های حاصل از برنامه های رایانه ای مطابقت دارد. نتیجه این جایگزینی می تواند در فاز بیان پایدار بررسی گردد.
    کلیدواژگان: فاکتور 9 انسانی، پروترومبین، کارایی ترشح، پپتید نشانه
  • عبدالحسین دلیمی اصل، مهدی دلاوری، ایرج سلیمی کیا صفحه 41
    هدف
    سالک یا لیشمانیوز جلدی،یکی از بیماری های اندمیک در برخی از نقاط ایران است. استفاده از ترکیبات آنتیموان پنج ظرفیتی به عنوان خط اول درمان، با محدودیت ها وعوارض جانبی متعددی گزارش شده است. ازاین رو همواره تلاش برای یافتن روش های درمانی جدید و ثر مورد نظر است.درپژوهش حاضر، تاثیرگیاه بومادران که ازگیاهان بومی کشور می باشد بررشد پروماستیگوت و آماستیگوت لیشمانیا ماژور در شرایط برون تنی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش کار
    این مطالعه تجربی در سال 1391 در دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. اسانس گیاه بومادران زرد به روش تقطیر با بخار تهیه و آنالیز اسانس توسط دستگاه گازکروماتوگراف متصل به طیف نگار جرمی انجام شد. سپس اثر غلظت های 10%، 15%، 25% و 50% اسانس گیاه بومادران درشرایط برون تنی روی رشد پروماستیگوت و ماکروفاژ آلوده به آماستیگوت لیشمانیا ماژور مورد بررسی قرار گرفت. اثر بخشی اسانس گیاه بر روی پروماستیگوت و آماستیگوت انگل با استفاده از روش شمارش مستقیم و نیز آزمون MTT سنجیده شد در همه آزمونها چاهک حاوی محیط کشت و انگل بدون افزودن دارو به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. و نتایج با استفاده از از آزمون ANOVA مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل ازآزمون MTTنشان داد که24،48و72 ساعت پس از کشت انگل،تعداد پروماستیگوتها در گروه های کنترل با گروه های تیمار شده با غلظت های 10%، 15%، 25% و 50% اسانس گیاه بومادران دارای اختلاف معنی دار (P
    کلیدواژگان: بومادران زرد، لیشمانیا ماژور، پروماستیگوت، آماستیگوت، MTT
  • فرشته عتابی، سید لطیف موسوی گرگری، مهرداد هاشمی، پریچهر یغمایی، افشین محسنی فر صفحه 53
    موضوع و
    هدف
    سیستم های متنوع انتقال دارو در ارتباط با درمان انواع سرطان ها در حال گسترش می باشد. در سال های اخیرکیتوسان به لحاظ سازگاری زیستی در سلول های جانوری و کاربرد آن در زمینه های پزشکی و دارویی مورد توجه زیادی واقع شده است. در این تحقیق دو نانوژل کیتوسانی تهیه شد. در تهیه این نانوداروها فاکتورهای حیاتی مثل تنظیم رهایش، جذب و بویژه ارسال هدفمند دارو مد نظر قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    نانوژل های فسفریله کیتوسانی (PCS) و نانوژل های میریستیله کیتوسانی (MCS) به ترتیب از ترکیب کیتوسان با تری پلی فسفات TPP و میریستیک اسید تهیه شدند و سپس با داروی دکسوروبیسین DOXبارگذاری گردیدند. نانوژل ها با تکنیک های مختلف مانند میکروسکوپ الکترونی روبشی، پراکنش دینامیکی نور و طیف سنجی مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفتند. سمی بودن داروی آزاد DOX، نانوژل MCS و MCS بارگذاری شده با DOX با روش MTT سنجیده شد.
    نتایج
    نتایج حاصل از بارگذاری و رهایش نانوژل ها با داروی دکسوروبیسین حاکی از ظرفیت بالای بارگذاری و ظرفیت موثر دارو حدود 97 درصد بود. همچنین رهایش ملایم دارو 28-16 درصد از PCS در طی 5 روز و 40-18 درصد از MCS در مدت 15 روز بود. DOX و MCS-DOX اثر کشندگی مشابهی بر روی سلول های سرطانی پروستات (LNCaP)، نشان دادند.
    نتیجه گیری
    هر دو نانوژل PCS و MCS هم از نظر اندازه و هم از نظر ظرفیت های بارگذاری و رهایش از قابلیت های مناسبی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: دارورسانی، نانوژل فسفریله کیتوسان، نانوژل میریستیله کیتوسان، دکسوروبیسین، نانودارو
  • سعیده قیاسوند، فاطمه رهبری زاده، مجید صادقی زاده صفحه 69
    زمینه و اهداف
    سرطان پروستات دومین سرطان مرگ آور پس از سرطان ریه در مردان می باشد. در سالهای اخیر درمان هدفمند سرطان مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. این امر موجب می گردد عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو به حداقل برسد. مطالعات نشان داده است که پپتیدهای هدف گیری کننده ی سلولهای سرطان قابلیت استفاده به عنوان ابزارهای درمانی و تشخیصی هدفمند را دارند. اخیرا کتابخانه های نمایش فاژی پپتیدی برای شناسایی پپتیدهای هدف گیری کننده ی بکار گرفته شده اند. هدف از این تحقیق جداسازی پپتید های هدف گیری کننده ی سلولهای PC3 به عنوان مارکری هدفمند برای شناسایی سرطان پروستات بود.
    مواد و روش ها
    4دور بیوپنینگ مثبت روی سلولهای PC3(سلول هدف) و 4دور بیوپنینگ منفی روی سلول های کنترل شامل Fibroblast، AGS، SW480،5637 و Huh-7 انجام شد. پلی کلونال فاژ الایزا برای ارزیابی روند غنی سازی انجام شد. سپس ژنوم تعدادی از فاژهای جداسازی شده در مراحل آخر بیوپنینگ با انجام PCR بر روی پلاکهای به دست آمده، تکثیر و تعیین توالی گردید. مطالعات بیوانفورماتیکی برای بررسی های بیشتر انجام شد.
    یافته ها
    چندین دور بیوپنینگ کتابخانه ی فاژی منجر به غنی سازی تعدادی پپتید شد. نتایج پلی کلونال فاژ الایزا موفقیت آمیز بودن روند بیوپنینگ را تایید کرد. همچنین بررسی های بیوانفورماتیکی توالی های به دست آمده چند موتیف آمینواسیدی مشترک را نشان داد.
    بحث: پپتیدهای جداسازی شده طی فرایند بیوپنینگ را می توان به عنوان مارکری اختصاصی برای سلولهای سرطانی پروستات PC3 در نظرگرفت. توالی های پپتیدی با قابلیت اتصال اختصاصی به سلول هدف را می توان جهت هدایت هدفمند ژن و دارو به سلولهای بدخیم پروستات استفاده نمود. تحقیقات بیشتری برای بررسی قابلیت ورود هدفمند این پپتیدها برای انتقال دارو یا ژنهای سرکوبگر تومور به داخل سلولهای سرطانی پروستات باید انجام شود.
    کلیدواژگان: کتابخانه نمایش فاژی، بیوپنینگ Biopanning، پپتیدهای هدف گیری کننده، سرطان پروستات
  • مقاله کوتاه
  • مریم زلفعلی پور، پروین فرزانگی، معصومه حبیبیان صفحه 85
    هدف
    دیابت،یک بیماری متابولیک شایع است که یکی از عوامل بسیار مهم در اتیولوژی آن را صدمات اکسیدانی می دانند. هدف تحقیق حاضر، تعیین اثر تمرین شنا با مکمل آربوتین بر وضعیت اکسیدانی(TOS) و آنتی اکسیدانی تام (TAS) بافت کلیه موش های دیابتی شده با القا آلوکسان بود.
    مواد و روش ها
    42 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (195 - 220 گرم) به صورت تصادفی به 6 گروه (7 تایی) کنترل، دیابت، آربوتین، دیابت- آربوتین، دیابت - تمرین و دیابت- ترکیبی تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل 6 هفته تمرین شنا، 5 جلسه در هفته و هر جلسه 6 تا 30 دقیقه بود. دیابت با تزریق درون صفاقی آلوکسان(یک دوز،90 میلی گرم/کیلوگرم) القا شد و مکمل آربوتین (50 میلی گرم/کیلوگرم،) 5 روز در هفته تزریق شد. موش ها 48 ساعت پس از آخرین مداخله ها جهت آنالیز سطوح TOS، TAS بافت کلیه کشته شدند. از آزمون آنالیز واریانس یک راهه برای آنالیز دادها استفاده شد(05/ >p).
    نتایج
    شش هفته مکمل سازی با آربوتین، تمرین شنا و ترکیب این دو مداخله منجر به کاهش معنی دار میزان TOS و افزایش معنی دار TASبافت کلیه موش های دیابت القایی با آلوکسان شد (05/0P
    کلیدواژگان: تمرین شنا، آربوتین، وضعیت اکسیدانی تام، وضعیت آنتی اکسیدانی تام، دیابت
  • فرزاد سلیمانی، مهرداد بهمنش، امیر حسین احمدی، بهرام محمد سلطانی صفحه 97
    هدف
    یک مخزن نوکلئوتیدی خالص در سلول پیش نیاز همانند سازی صحیح DNA و جلوگیری از جهش زایی و اختلال در سلول است. آنزیم اینوزین تری فسفاتاز (ITPase)برای پاک سازی مخزن نوکلئوتیدی سلول از نوکلئوتیدهای غیر متعارف دآمینه پورینی مانند اینوزین ضروری است. اختلال در عملکرد و بیان این ژن می تواند عاملی برای ایجاد جهش هایی از نوع جابجایی در ژنوم سلول باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه بیان ژن اینوزین تری فسفاتاز در نمونه های توموری آدنوکارسینوما معده نسبت به بافت نرمال مجاور آن می باشد.
    مواد و روش ها
    بیان ژن ITPA در 24 نمونه توموری و 24 نمونه نرمال حاشیه ان در سطح mRNA با استفاده از تکنیک Real-Time PCR سنجیده و سپس نتایج به دست آمده آنالیز شد.
    نتایج
    داده های حاصل از مقایسه بیان ژن نشان داد که بیان ژن ITPA در نمونه های توموری در مقایسه با نمونه های حاشیه توموری کاهش معنا داری را بویژه در تومورهای با گرید بالا دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش ITPA در حذف نوکلئوتید های نا متعارف به نظر می رسد کاهش بیان این ژن در شروع و یادر پیشرفت سرطان نقش داشته و میتواند با افزایش فراوانی موتاسیون در ژنوم سلولی زمینه را برای افزایش ناپایداری ماده ژنتیک فراهم کند.
    کلیدواژگان: سرطان معده، اینوزین تری فسفاتاز، بیان ژن، Real، time PCR
|
  • Shokreieh Ehsani, Mojdeh Salehnia, Nasim Ghorbanmehr Page 1
    Aims
    To evaluate the effect of mouse fallopian tube cell co-culture on the proliferation of human endometrial stromal cells.
    Materials And Methods
    The endometrial cells were collected from the uterus under hysteroscopy. Then the cells were isolated withcollagenase type 3 and passed within the filters with 150 and 40 micrometer sizes respectivelyand then the isolated cells were cultured in DMEM/F12 medium. Percentage of CD90 positive cells were evaluated using flowcytometry at the end of fourth sub culture.. The endometrial cells then were co-cultured with mitomycin C-treated cells of mouse fallopian tube as experimental group and were cultured without feeder layer as control group. The proliferation rate of cells in both co-cultured and control groups were compared using MTT assay
    Results
    The endometrial cells were adhered to the floor of plate after 24 hours and they have spindle shape after 72 hours similar to the fibroblast. The rate of CD90 positive cells at the fourth passage was % 94.26 ± 0.08. The proliferation rate of co-cultured and control groups were 1.1 ± 0.015 and 1.17 ± 0.17 respectively and there was no significant difference between these groups.
    Conclusion
    Co-culture of mouse fallopian tube cells with endometrial stem cells had no effect on their proliferation rate.
    Keywords: Human endometrial stem cell, Co, culture, Mouse fallopian tube
  • Shahin Haghdoost, Sameereh Hashemi, Najafabadi, Masoud Soleimani Page 13
    Objective

    Because of the host immunological system response against the minor blood groups of donor, transfusion in some cases, especially for patients require repeated transfusions (such as people with thalassemia), can be considered as a significant problem. A proposed way is coating the surface antigens on red blood cells (RBCs) by covalent binding of methoxy polyethylene glycol (mPEG). The aim of this study was to determine the storage time of PEGylated cells before injection and its effective time at in vivo condition. Methods and materials: mPEG activated by succinimidyl valerate (SVA) was used for PEGlaytion the cells. The stability of the created coating at in vitro condition was investigated using 3

    Methods

    counting the number of free cells, flow cytometry and qualitative investigation. Using electron microscopic investigations, the appropriate concentration of mPEG for rabbit RBC PEGylation was determined. The effective time of PEGylated rabbit RBCs was determined using flow cytometric analysis, after injection. Also, the serum biochemical properties were investigated 24 hours after injection.

    Results

    The appropriate concentration of 15 mg/mL for rabbit RBC PEGlytion was determined. Forty eight hours after injection, %83 of the cells were alive in the host circulatory system and could keep their polymeric coating.

    Conclusion

    The time of 18 days was obtained as appropriate time for storage the PEGylated RBCs at in vitro condition. Also, the effective time of 14 days was determined for PEGylated RBCs, by tracking the cells at in vivo condition. Investigating the serum biochemical properties of rabbits, 24 hours after injection, showed that RBC coating, significantly inhibited the stimulation of the host immunological system and destruction the cells.

    Keywords: Blood Transfusion, Red blood cells (RBCs), Methoxy polyethylene glycol (mPEG), Succinimidyl valerate (SVA)
  • Shohreh Khorshidi, Alireza Zomorodipour, Mehrdad Behmanesh Page 27
    Background
    Eukaryotic proteins generally have signal peptides, which are not only crucial for their secretion efficiencies but are important for their expression levels. The coagulation factor IX (FIX) is a glycoprotein that plays a fundamental role in a blood coagulation pathway. Reduced levels or dysfunctional FIX are associated with hemophilia B. To improve the hFIX secretion efficiency in a heterologous expression system, in this study we investigated the function of the human prothrombin signal peptide. With this aim, we used SignalP, and PrediSi programs for in silico evaluation of the signal peptides efficiency before being examined experimentally.
    Methods
    Using molecular techniques, we amplified and joined the coding region of the human prothrombin signal peptide to the cDNA of mature hFIX. The chimeric fragment was examined for transient expression in mammalian cell line (HEK293T) in comparison with the native hFIX, under a CMVp regulation. Using the neural network-based prediction programs, we evaluated the scores for cleavage position and secretion efficiency of the human prothrombin and hFIX signal peptides. The expression efficiencies of hFIX expressed by the recombinant cells was analyzed by RT-PCR, ELISA.
    Results
    In silico analysis predicted the human prothrombin signal peptide with the high score more efficient than the native hFIX signal peptide. These data was confirmed by the results obtained from the expression analysis in RNA and protein level of the rhFIX by RT-PCR and ELISA, respectively.
    Conclusion
    The present study showed that, the signal peptide derived from the human prothrombin has the potential for efficient secretion of hFIX, which was evidenced by the results taken from a transient expression system and it was in consistent with in silico analysis. This replacement can be evaluated in stable state.
  • Abdolhossein Dalimi, Mahdi Delavari, Iraj Salimi Kia Page 41
    Objective
    Cutaneous leishmaniasis is an endemic disease in some parts of Iran.Using Pentavalent antimony compounds as first line treatment have been reported are associated with limitations and several adverse complications. So, attempt to find a new and effective compound has been under consideration.In the present study,the effect of Achillea biebersteinii Afanas that is a native plant in Iran against Leishmania major promastigote and amastigote growth in vitro condition was investigated.
    Methods
    This experimental study was carried out in Tarbiat Modares University at 1392.The essential oil ofAchillea biebersteinii Afan plan textracted by steam distillation method and was analysis by gas chromatography mass spectrograph. Then effect of different concentrations of 10%, 15%, 25% and 50% of the oil on growth of promastigotes stage of Leishmania and infected macrophages‌‌ contain amastigote were evaluated in vitro conditions. Effectiveness of theoil on promastigotes and amastigote was assessed by direct counting and MTT assay. In all of tests, each well of plate containing culture media and parasites without drug was considered as control group.The data was statistically nalyzed with ANOVAtest.
    Result
    The MTT results indicated significant differences among the number of parasites in control and case groups treated with10%, 15%, 25% and 50% of the oil within 24, 48 and 72 h after culture.The concentration of 50% of the oil killed 66% of the macrophages contain amastigotes after 72 h.
    Conclusion
    Achillea biebersteinii Afanoilis found to be effective in killing Leishmania major promastigotes and infected macrophages contain amastigotes.So, we propose to study the extract in vivo for treatment of cutaneous leishmaniasis lesions.
    Keywords: Achillea biebersteinii Afan, Leishmania major, promastigote, amastigote, MTT
  • Fereshteh Atabi, Seyed Latif Mousavi Gargari, Mehrdad Hashemi, Parichehr Yaghmaei, Afshin Mohsenifar Page 53
    Background
    Drug delivery systems related to different cancer therapy is now expanding. Chitosan (CS) is currently receiving enormous interest for medical and pharmaceutical applications due to its biocompatibility in animal tissues. In this study two nanogels were prepared from Chitosan. Some of the critical factors such as controlling the release, adsorption and specially targeting drug delivery are considered while preparing the nanogels.
    Methods
    Phosphorylated chitosan (PCS) and Myristilated chitosan (MCS)nanogeles were prepared by reacting Chitosan with tripolyphosphate (TPP) and Myristate as a cross linking agents respectively and then were loaded with Doxorubicin (DOX). The Nanogels were characterized by different techniques such as Scaning Electron Microscopy, Dynamic Light Scattering and Fourier-transform infrared. The cytotoxicity of free DOX, MCS nanogels and DOX loaded MCS were evaluated by MTT assay.
    Results
    The results of DOX loading and releasing of the nanogels showed high loading capacity and drug loading efficiency of about 97%. Results indicated slow release of about 16-28% of DOX from PCS within 5 days and 18-40% from MCS within 15 days. The DOX and MCS-DOX showed the same toxic effect on the prostate cancer cells (LNCaP).
    Conclusion
    Both PCS and MCS nanogels were qualified on the base of size, loading and releasing capacity.
    Keywords: Drug delivery, phosphorylated chitosan nanogels, Myristilated Chitosan nanogels, Doxorubicin, Nanomedicine
  • Saeedeh Ghiasvand, Fatemeh Rahbarizadeh, Majid Sadeghizadeh Page 69
    Background
    Prostate cancer after lung cancer is the second cause of cancer-associated death in men. In recent years, targeted therapy of cancer has attracted researchers attention. The targeted therapy lead to decrease in side effects of drugs. Studies have indicated that targeting peptides for cancer cells represent valuable tools for diagnostic and therapeutic. Recently, phage display peptide libraries have been used for identifying targeting peptides to a variety of cancer cells. In the current study, we aim to isolate peptides targeting to PC3 cells (human prostate adenocarcinoma cells).
    Materials And Methods
    Four rounds of subtractive panning on control cells including 5637 (bladder), Huh-7 (liver) and SW480 (colon) and AGS (stomach) and human fibroblast normal and four rounds of positive panning on PC3 (target cell) were performed. Polyclonal phage ELISA was exploited to evaluate the process of enrichment during biopanning. Subsequently, phage clones were randomly picked out from titer plates, amplified by using plaque-PCR and their genomic DNA was sequenced. Bioinformatic analysis was conducted for further characterization of isolated peptides.
    Result
    Several rounds of panning resulted in the enrichment of some peptides. The results of polyclonal phage ELISA are indicated that the biopanning process was successfully done. Also, in silico analysis has shown the presence of several consensus amino acid motifs in peptides.
    Discussion
    The peptides identified through biopanning can be considered as a potential specific binders to PC3 cells. Peptides with specificity binding to target cells can be used for targeted gene and drug delivery to malignant tumor cells. Further analysis of these peptides are required to show their capacity for targeted delivery of various genes and drugs into prostate cancer cells.
    Keywords: Phage Peptide Library, Biopanning, Targeting peptide, Prostate Cancer
  • Maryam Zolfalipor, Parvin Farzanegi, Masoumeh Habibian Page 85
    Objective
    Diabetes mellitus is a common metabolic disorder that is one of the important factors in the etiology of injuries Oxidant know the purpose The aim of the present study, was the effect of swimming training with Arbutin on total oxidant status (TOS) and total antioxidant status(TAS) the kidney tissue of Alloxan-induced diabetic rats.
    Methods
    For this purpose, 42 male Wistar rats with an average weight of 195 to 220 g were randomly divided into 6 groups(7 rats per group) of control, diabetic, Arbutin, diabetic-Arbutin, diabetic -swimming training and diabetic - combinatorial. Swimming training protocol consisted of 5 day/week for 6 weeks and 5-36 min/day. Diabetes was induced whit alloxan (90 mg/k g, intraperitoneally, ip) in rats and Arbutin (50 mg/kg, subcutaneously) was administered for 5 days/week. The rats were killed 48 h after the last treatments and kidney TOS and TAS levels were evaluated. A one-way analysis of variance was used to data analysis.
    Results
    Six weeks of supplementation with Arbutin, swimming training and combination of swimming training and Arbutin were associated with an significant decrease in TOS (P
    Keywords: Key words: Swimming training, Arbutin, TOS, TAS, Diabetes
  • Farzad Soleimani, Mehrdad Behmanesh, Amir Hosain Ahmadi, Bahram Mohammad Soltani Page 97
    Objective
    A pure nucleotide pool is an essential precursor of correct DNA replication and prevention of mutagenesis and abnormality in a living cell. Inosine triphosphatase (ITPase) is a critical enzyme to remove any deaminated rough purine nucleotides such as inosine from nucleotide pool. It has been shown that the rate of substitution mutation in genomic DNA increase by abnormal function and expression of ITPA gene. The object of this study was comparisons the ITPA gene expression between human adenocarcinoma tumor with the normal margins tissues.
    Material And Method
    the expression of ITPA gene was examined in 24 pairs of gastric adenocarcinoma tumor and their normal adjacent tissues using quantitative Real-Time PCR technique.
    Result
    the analysis gene expression showed reduction in tumor tissue in comparison with their adjacent normal tissues. The reduction in ITPA gene expression is especially significant in higher grade samples.
    Conclusion
    with regard to the biological function of ITPA gene in omitting the rough deaminated purines from the nucleotides pool, it seems that lower expression of this gene can be considered as a risk factor for development and progression of gastric cancer. Also abnormality in this gene increase the frequency of mutation in genomic DNA and make a suitable background for higher genomic instability.
    Keywords: Gastric cancer, Inosine triphosphatase, gene expression, Real, time PCR