فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی صادقی، عبدالرحمن چرکزی، ناصر بهنام پور، علی ظفرزاده، سحر گارزگر*، سلیمه داودی نیا، پریسیما برقعی صفحات 427-436
    زمینه و هدف
    آرایشگاه یکی از مهمترین اماکن عمومی است که توجه به مسائل بهداشتی (فردی و محیطی) در آن قابل اهمیت است چرا که عدم رعایت موازین بهداشتی و انجام فعالیت های غیر اصولی تهدیدی برای سلامت جامعه است. هدف از انجام این مطالعه بررسی گندزداهای مورد استفاده جهت کنترل بیماری های عفونی منتقله از طریق آرایشگری و کنترل عفونت و همچنین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آرایشگران در خصوص بیماری های عفونی بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت سرشماری از تمام آرایشگاه های زنانه شهر گرگان (150 آرایشگاه) که دارای فعالیت رسمی بودند، انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد که شامل چهار بخش اطلاعات دموگرافیک، سوالات آگاهی، سوالات نگرش و سوالات عملکرد (هر کدام 13 سوال) بود. گندزداهای مورد استفاده توسط چک لیست مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیشترین ماده گندزدای مورد استفاده وایتکس و مواد سفید کننده خانگی است (74/7 درصد). تناوب گندزدایی به صورت هفتگی 52/63 درصد و 33/3 درصد روزانه بود. 49/45 درصد از آرایشگران دارای فور و اتوکلاو جهت استریل کردن وسایل نبودند. بیشترین ماده گندزدا، جهت گندزدایی وسایل و ضدعفونی کننده پوست و دست محلول الکلی بود. میانگین آگاهی آرایشگران در مورد بیماری های عفونی 2/03 ±10/83، میانگین نگرش 3/99 ±54/71 و میانگین عملکرد 1/07 ± 12/44 بود. بین متغیرهای آگاهی با نگرش، آگاهی با عملکرد، نگرش با عملکرد همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد (0/01>P).
    نتیجه گیری
    آگاهی آرایشگران در مورد گندزداهای مختلف در حد متوسط (آگاهی بین40 تا 80 درصد) بود و نیاز به آموزش در خصوص انواع گندزداها و نحوه استفاده از آنها است. اما میزان آگاهی و نگرش و عملکرد آرایشگران نسبت به بیماری های عفونی در حد متوسط به بالاست. وجود دوره های آموزشی گواهینامه بهداشت عمومی و اجباری بودن گذراندن این دوره ها توسط تمامی صنوف از طرف مراکز بهداشت و همچنین وجود آموزشگاه اصناف و واگذاری آن به بخش خصوصی باعث افزایش سطح آگاهی، نگرش و عملکرد متصدیان آرایشگاه ها و سالن های زیبایی نسبت به بیماری های عفونی شده است.
    کلیدواژگان: گندزدایی، آرایشگاه زنانه، بیماری های عفونی، گرگان
  • مجتبی زمانی، نعمت الله خراسانی، علیرضا ریاحی بختیاری *، کرامت الله رضایی صفحات 437-454
    زمینه و هدف
    این مطالعه به منظور تعیین غلظت، منشا و شناسایی منابع ورودی پریلن و برخی ترکیبات PAH در رسوبات سطحی 3 منطقه قلم گوده (A)، سیاه کشیم (B) و تالاب مرکزی (C) واقع در تالاب انزلی انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 22 نمونه رسوب (از هر 3 منطقه) و 2 نمونه خاک سطحی (فقط از منطقه A) در اردیبهشت سال 91 برداشته شد. نمونه برداری از خاک به منظور اثبات وضعیت غلظت و منشا پریلن در رسوبات مورد بررسی، صورت گرفت. استخراج هیدروکربن های آروماتیک حلقوی (PAH)، با استفاده از حلال های آلی و 2 مرحله کروماتوگرافی ستونی و آنالیز این ترکیبات، با استفاده از دستگاه GC-MS انجام گرفت. همچنین از نسبت های تشخیصی Ph/An، Flu/Pyr، Flu/Flu+Pyr، BaA/BaA+Chr و IP/IP+BghiP به منظور تعیین منشا ترکیبات PAH استفاده گردید.
    یافته ها
    در تمامی نمونه های رسوب منشا پریلن طبیعی و منشا سایر ترکیبات PAH پتروژنیک بدست آمد. غلظت کلی ترکیبات PAH (به جز پریلن) در محدوده ng/g (dry weight) 560/05 تا 1051/93 و غلظت پریلن نیز بین ng/g (dry weight) 70/65 تا 204/41 بدست آمد. غلظت کلی ترکیبات PAH و پریلن در رسوبات منطقه A به طور معنی داری بیشتر از 2 منطقه دیگر بدست آمد، در حالی که هیچ گونه رابطه معنی داری بین مقادیر نرمالایز شده ترکیبات PAH به TOC در بین رسوبات 3 منطقه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به منشا پتروژنیک ترکیبات PAH در رسوبات سطحی تالاب می توان تخلیه انواع فاضلاب های خانگی و صنعتی، فعالیت های بندری و کشتیرانی، فعالیت های استخراج، اکتشاف و پالایش نفت خام در مناطق فراساحلی و تردد قایق های صیادی و گردشگری را به عنوان منابع عمده ورود ترکیبات PAH مطرح نمود؛ اما تشخیص منشا طبیعی پریلن در نمونه های رسوب سطحی و خاک دلالت بر تولید این ترکیب در بخش خشکی بواسطه فعالیت موریانه ها و قارچ ها روی مواد سلولزی و چوبی کف جنگل، چوب های در حال فساد و باقی مانده فسیل آن ها و انتقال به تالاب است.
    کلیدواژگان: ترکیبات PAH، TOC، پترژنیک، رسوبات سطحی
  • مهرنوش ابطحی، کاظم ندافی، علیرضا مصداقی نیا *، کامیار یغماییان، رامین نبی زاده، نعمت الله جعفرزاده، نوشین راستکاری، رضا سعیدی، شاهرخ نظم آرا صفحات 455-468
    زمینه و هدف
    دی کلرومتان یکی از آلایند ه های خطرناک محیط زیست بویژه هوای آزاد بوده و در تماس های حاد و مزمن، سلامت انسان را تهدید می کند. در این مطالعه کارایی بیوراکتور تلفیقی ستون حباب مایع- بیوفیلتر (HBCB) در حذف دی کلرومتان از جریان گازی آلوده در مقیاس پایلوت و شرایط پایدار بررسی شد.
    روش بررسی
    آزمایشات در چهار مرحله با غلظت تقریبا ثابت دی کلرومتان (حدود ppm 240) و زمان ماند بستر خالی متغیر به میزان s 50، 100، 150 و 200 به انجام رسید و علاوه بر تعیین راندمان و نرخ حذف دی کلرومتان، خصوصیات مایع مخلوط بیوراکتور ستون حباب مایع مطالعه شد و سینتیک بیوفیلتراسیون تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین راندمان بیوراکتور تلفیقی در حذف دی کلرومتان در زمان ماند بستر خالی به میزان 200 و s 150 به ترتیب 79 و 71 درصد بود، اما با کاهش بیشتر زمان ماند بستر خالی راندمان حذف دی کلرومتان به میزان قابل توجهی تنزل یافت، بطوری که در زمان ماند بستر خالی به میزان s 50، راندمان حذف دی کلرومتان به حدود 32 درصد رسید. کاهش زمان ماند بستر خالی از s 200 به s 50 با افزایش نرخ بارگذاری منجر به افزایش نرخ حذف دی کلرومتان از g/m3.h12/1 به g/m3.h 19/6 شد. نتایج تجزیه و تحلیل سینتیک نشان داد که داده های سینتیک بیوفیلتراسیون بیشترین تطابق را با معادله سرعت درجه یک داشت (0/99>R2 و 2/2>ε%) و ثابت سرعت حذف دی کلرومتان به میزان 0/0114 s-1 بدست آمد. بررسی خصوصیات مایع مخلوط نشان داد که تنظیم pH و هدایت الکتریکی با تناوب روزانه کافی بوده و محدودیتی در عملکرد بیوراکتور ایجاد نمی کند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که بیوراکتور HBCB کارایی و سرعت نسبتا بالایی در حذف دی کلرومتان از جریان گازی آلوده داشته و نسبت به شرایط متغیر بهره برداری انعطاف پذیراست.
    کلیدواژگان: دی کلرومتان، جریان گازی آلوده، بیوراکتور تلفیقی، زمان ماند بستر خالی، سینتیک
  • قاسم حسام، فرشید قربانی شهنا *، عبدالرحمن بهرامی صفحات 469-480
    زمینه و هدف
    از مهمترین ویژگی های واحد پخت ضایعات کشتارگاه ها، می توان به انتشار ترکیبات فرار و بوی ناخوشایند اشاره کرد که سبب مزاحمت برای افراد شاغل و ساکنان مجاور این صنعت می شود. به منظور جلوگیری از گسترش این آلاینده ها در محیط اطراف و ایجاد یک محیط زیست مناسب، نیاز به استفاده از فناوری های مناسب تصفیه است.
    روش بررسی
    در این مطالعه به منظور انتخاب سیستم تهویه و پالایشگرهای مناسب در قدم اول اقدام به نمونه برداری از هوای واحد پخت ضایعات، با اقتباس از روش های 1501، 1300، 1600 و 2002 انیستیتو ملی ایمنی و بهداشت حرفه ای شده است. تعداد 24 نمونه از هوای منبع آلودگی، محیطی و منطقه تنفسی کارگران با استفاده از دو جاذب کربن فعال و سیلیکاژل نمونه برداری شده و توسط دستگاه GC-MS تجزیه و تحلیل گردید. سپس بر اساس نتایج آلاینده ها، سیستم تهویه موضعی طراحی شد. برای کنترل ذرات منتشره از دیگ پخت ضایعات از سیکلون مدل استایرمند با راندمان بالا و جهت کنترل آلاینده های گازی و بوی بد منتشره از دیگ پخت ضایعات نیز از اکسیدکننده حرارتی طراحی گردید.
    یافته ها
    در مجموع 41 آلاینده شیمیایی در هوای خروجی از دیگ پخت ضایعات کشتارگاه شناسایی شده است که این ترکیبات شامل هیدروکربن ها، آلدئیدها، کتون ها، الکل ها، استرها، ترکیبات هالوژنه، ترکیبات گوگرددار، ترکیبات نیتروژن دار و اسیدها بوده است. نتایج طراحی سیستم تهویه نشان داد، سیستمی با دبی هواکش m3/h 5725 و سیکلونی با قطر m 1 و ارتفاع m 4 می تواند 50 درصد ذرات μm 9/45 را حذف کند. حذف آلاینده های گازی نیز توسط اکسیدکننده حرارتی با دبی گاز سوختی m3/h 96 و حجم محفظه m3 7/67 صورت می گیرد. هزینه سوخت مصرفی این پالایشگر نیز روزانه 310000 ریال برآورد شد.
    نتیجه گیری
    تهویه مناسب دیگ پخت ضایعات کشتارگاه های صنعتی و استفاده از پالایشگرهای تلفیقی جهت تصفیه هوای خروجی، می تواند حجم زیادی از آلاینده های ذره ای و گازی را حذف کند. کنترل این آلاینده ها می تواند سبب کاهش مزاحمت بویایی و آلودگی زیست محیطی و ارتقاء سطح سلامت و رفاه کارگران و ساکنان مناطق مجاور این صنعت شود.
    کلیدواژگان: واحد پخت ضایعات کشتارگاه، ترکیبات آلی فرار، سیستم تهویه موضعی، سیکلون، اکسیدکننده حرارتی
  • سید عباس میرزایی، محمد مهدی امین*، منصور سرافراز، مهناز حیدری، محمد مهدی احمد معظم صفحات 481-490
    زمینه و هدف
    دفع ترکیبات داروئی به محیط زیست به عنوان آلاینده های نو ظهور، نگرانی قابل توجهی ایجاد کرده و استفاده از روش های جدید تصفیه فاضلاب جهت حذف این ترکیبات ضروری بنظر می رسد. مطالعه حاضر درصدد بررسی میزان تاثیر بازدارندگی داروی مترونیدازول قبل و بعد از تصفیه با استفاده از فرایند UV254/H2O2 بر فعالیت متان سازی ویژه جرم زیستی بی هوازی است.
    روش بررسی
    تعداد 14 آزمایش هضم بی هوازی به روش ناپیوسته قبل و پس از کاربرد فرایند UV254/H2O2 در راکتورهای mL500 که 30% جرم زیستی بی هوازی و 70% سوبستره بوده، انجام شد. تکنیک مورد استفاده در این مطالعه روش جابجایی مایع بود. مدت هر آزمایش در حدود10 تا 17روز به طول انجامید.
    یافته ها
    میزان بیومتان تجمعی در غلظت های 1، 5، 10، 25، 50 و mg/L 100 داروی مترونیدازول بترتیب 34/04، 95/12، 100/86، 3/28، 27/88 وmL 6/97 اندازه گیری شد. این میزان با کاربرد فرایند پیش تصفیه به مدت min 60 در غلظت های 25، 50 و mg/L80 بترتیب 800/73، 243/54 و mL 10/66 و در مدت زمان min90 در غلظت های 80، 120 و mg/L150 بترتیب تولید بیومتان به میزان 377/2، 380/48 و mL63/14 مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    داروی مترونیدازول در غلظت های مختلف بر کارایی هاضم های بی هوازی اثر بازدارندگی دارد و بنابراین نیاز به یک روش پیش تصفیه موثر برای کاهش این اثر مورد نیاز است. فرایند UV254/H2O2روشی موثر برای تجزیه و تبدیل مترونیدازول به ترکیبات ساده تر و قابل تجزیه بیولوژیکی بیشتر برای مصرف باکتری های بی هوازی و در نتیجه افزایش بیوگاز تولیدی در هاضمها است.
    کلیدواژگان: هضم بی هوازی، داروی مترونیدازول، متان سازی ویژه جرم زیستی، فرایند اکسیداسیون پیشرفته
  • احسان صادقی، کیومرث شرفی، علی الماسی، محمد دیهیم، اسماعیل عزیزی، مهدی غایب زاده صفحات 491-498
    زمینه و هدف
    نیترات و نیتریت، سلامت انسان را تهدید می کند. مطابق پژوهش های اخیر یکی از منابع بزرگ مواجهه با نیترات و نیتریت در رژیم غذایی انسان سبزیجات هستند. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر فرایندهای خشک نمودن و سرخ کردن بر میزان نیترات و نیتریت سبزیجات پرمصرف است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تعداد 180 نمونه سبزی از بازار شهر کرمانشاه به طور تصادفی انتخاب و نمونه های مذکور از نظر شاخص میزان نیتریت و نیترات به روش گریس- ایلوسوی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. در گام بعدی، پروسه های سرخ-کردن و خشک کردن بر روی نمونه ها صورت گرفت و نیترات و نیتریت نمونه ها مجدد مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری ANOVA(آنالیز واریانس یک طرفه) انجام شد.
    یافته ها
    میزان نیتریت و نیترات در اکثر نمونه ها با توجه به نوع محصول و نوع فرایند نگهداری یا مصرف، اختلاف معناداری دارد (0/05< p). به طور میانگین فرایند سرخ کردن و خشک نمودن به جز سبزی تره، در بقیه سبزیجات باعث افزایش میزان نیتریت و نیترات گردید.
    نتیجه گیری
    در اثر فرایندهای سرخ کردن و خشک نمودن نه تنها کاهش در میزان نیتریت و نیترات سبزیجات به وجود نمی آید بلکه این میزان افزایش نیز یافت. لذا بررسی روش های دیگر فراوری یا کنترل نیترات و نیتریت در سبزیجات اولویت اساسی است. با توجه به استفاده روزانه و مصرف قابل ملاحظه مردم از سبزیجات و همچنین خطرات بالقوه تجمع نیترات و نیتریت و ارتباط آن با بعضی از بیماری ها و سرطان های دستگاه گوارش، پایش منظم و کنترل کیفی سبزیجات و بررسی تاثیر فرایندهای دیگر نگهداری بر میزان نیترات و نیتریت حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: سرخ کردن، خشک کردن، نیترات، نیتریت، سبزی
  • زهره اکبری جونوش، مهدی فرزادکیا*، سیمین ناصری، حمیدرضا مهاجرانی، علی اسرافیلی دیزجی، یوسف دادبان شهامت صفحات 499-510
    زمینه و هدف
    با استفاده روزافزون از صنعت هسته ای نگرانی ها درباره حضور اورانیم در محیط زیست و اثر آن بر سلامت انسان ها افزایش یافته است. اورانیم یک فلز سنگین رادیواکتیو با نیمه عمر طولانی است که دارای دو سمیت شیمیایی و رادیو اکتیوی است. در این تحقیق از تشکیل کمپلکس اورانیم بنزامید جهت حذف اورانیم در محلول های آبی توسط نانوکامپوزیت AC_Fe3O4 استفاده شده است.
    روش بررسی
    ابتدا جاذب AC_Fe3O4 توسط روش هم رسوبی سنتز گردید. طراحی کلیه آزمایش ها نیز به صورت یک فاکتور در زمان انجام گرفت. سپس مقدار بهینه pH، زمان تماس و میزان جاذب تعیین گردید. در نهایت تاثیر غلظت اولیه بنزامید و مدل ایزوترمی و سینتیکی داده ها در پساب سنتتیک بررسی شد. خصوصیات فیزیکی جاذب نیز توسط آنالیز SEM و FTIR تعیین گردید.
    یافته ها
    آنالیز SEM و FTIR تاییدکننده پوشیده شدن سطح کربن فعال با نانو ذرات Fe3O4 و مغناطیسی شدن جاذب بودند. نقاط بهینه فرایند جذب در: pH برابر با 6، زمان تماس min30 و دوز جاذب g به دست آمد. داده ها نشان دهنده افزایش 6% راندمان حذف اورانیم همزمان با افزایش غلظت بنزامید به mg/L50 بود. همچنین فرایند جذب اورانیم بر روی این جاذب از مدل ایزوترمی لانگمویر و مدل سینتیکی شبه درجه دوم تبعیت بیشتری داشت. بالاترین راندمان حذف اورانیم در پساب سنتتیک نیز 95% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    حذف اورانیم (VI) با تشکیل کمپلکس اورانیم بنزامید بر روی نانوکامپوزیت AC_Fe3O4 فرایندی سریع است که بسیار وابسته به pH محلول است. این روش با رساندن ماکزیمم ظرفیت جذب جاذب به mg/g 15/87 روشی مناسب جهت حذف اورانیم است.
    کلیدواژگان: اورانیم محلول، نانوکامپوزیت، کربن فعال مغناطیسی، جذب، بنزامید
  • طاهر رجایی، رقیه رحیمی بنماران، حمیده جعفری صفحات 511-530
    زمینه و هدف
    پیش بینی و کنترل کیفیت آب رودخانه کرج، به عنوان یکی از مهم ترین منابع تامین کننده آب مورد نیاز شهر تهران، از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این تحقیق، عملکرد مدل های شبکه عصبی (ANN)، مدل ترکیبی شبکه عصبی – موجک (WANN) و رگرسیون خطی چند متغیره (MLR)، برای پیش بینی یک ماه آینده یون نیترات و اکسیژن محلول ایستگاه پل خواب واقع در رودخانه کرج، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    از یک دوره آماری 11 ساله جهت ورودی مدل ها استفاده شد. در مدل ترکیبی WANN سری های زمانی واقعی دبی و پارامتر کیفی مورد نظر (نیترات و اکسیژن محلول) توسط آنالیز موجک تجزیه شدند؛ سپس مجموع سری های زمانی موثر آنها به عنوان ورودی ANN به کار گرفته شد. در ادامه، توانایی هر سه مدل، برای پیش بینی نقاط پیک سری زمانی که دارای اهمیت بسزایی هستند، بررسی شد. کارایی مدل ها با ضریب تببین یا نش(E) و ریشه میانگین خطای مربع (RMSE) ارزیابی شدند.
    یافته ها
    نتایج، حاکی از دقت و توانایی بالای مدل هیبرید شبکه عصبی- موجکی با رویکرد حذف نویزهای سری زمانی نسبت به دو مدل دیگر بوده است؛ بطوریکه مدل ترکیبی شبکه عصبی– موجکی قادر بود میزان RMSE را برای یون نیترات در مقایسه با مدل شبکه عصبی و رگرسیون خطی چند متغیره به ترتیب به مقدار% 35/60 و %75/93 و برای یون اکسیژن محلول، به اندازه %40/57 و %60/13 بهبود بخشد.
    نتیجه گیری
    به لحاظ قابلیت بالای شبکه عصبی موجکی و حذف نویزهای سری های زمانی در پیش بینی پارامترهای کیفی آب رودخانه، این مدل می تواند، راهکاری مناسب و سریع در مدیریت برتر کیفیت منابع آب و اطمینان از نتایج پایش کیفی و کاهش هزینه های آن مطرح شود.
    کلیدواژگان: رودخانه کرج، شبکه عصبی، تبدیل موجک، یون نیترات و اکسیژن محلول، نویززدایی
  • ابوالفضل اژدرپور *، پیام محمدی، منصوره دهقانی صفحات 531-540
    زمینه و هدف
    تخلیه بیش از حد مواد خطرناک همچون ترکیبات نیتروژن دار و ترکیبات آلی به محیط زیست سبب بروز اثرات مخرب متعدد بر محیط زیست می شود. هدف از این مطالعه، بررسی عملکرد یک شکل اصلاح شده راکتور ناپیوسته متوالی (SBR) در حذف ترکیبات نیتروژن دار و اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD) است.
    روش بررسی
    راکتور مورد نظر یک راکتور با جریان پیوسته رو به بالا و با خروجی منقطع بود. برای بررسی عملکرد این راکتور، ابتدا 4 چرخه متفاوت شامل هوادهی، ته نشینی و تخلیه (به ترتیب 3، 4، 6 و h8) طراحی شدند. سپس با استفاده از غلظت های متفاوت ازCOD) 250-1500mg/L) و آمونیاک (mg/L 40-100)، راندمان هر چرخه به تفکیک مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که همه فازها در حذف COD عملکرد بسیار مناسبی داشته اند. میانگین حذف COD برای فازهای 1، 2، 3 و 4 به ترتیب 91/7%، 91/5%، 92% و 92/7% به دست آمد. درصد حذف آمونیاک در فاز 3 و 4 با زمان چرخه 6 و h8 در غلظت ورودی mg/L40 به ترتیب 92/7% و 95/8% بود.
    نتیجه گیری
    عملکرد فاز 4 (با زمان چرخه h8) در حذف ترکیبات نیتروژن و مواد آلی بسیار زیاد بود. تلفیق مراحل انوکسیک و هوازی در این راکتور و فراهم کردن نیترات به عنوان گیرنده الکترون باعث عملکرد مناسب راکتور در حذف نیتروژن از فاضلاب شد، به طور کلی این راکتور با توجه به پیوسته بودن جریان جایگزین مناسبی برای سیستم های منقطع و حذف همزمان COD و نیتروژن است.
    کلیدواژگان: ترکیبات نیتروژن، تصفیه، فاضلاب، SBR، COD
  • اکبر غلامپور، رامین نبی زاده، محمد صادق حسنوند، حسن تقی پور، ساسان فریدی، امیر حسین محوی* صفحات 541-556
    زمینه و هدف
    تعیین میزان اثرات آلودگی هوا در شهرهای مختلف با دو چالش مهم روبرو است؛ اولا محدودیت اطلاعات مربوط به اثرات بهداشتی آلاینده ها و ثانیا کمبود اطلاعات در خصوص میزان مواجهه با آلاینده های هوا و نیز مقادیر غلظت آنها. مطالعه حاضر از نوع مطالعات مشاهده ایی کاربردی بوده و از شهریور 1391 الی مرداد 1392 میزان غلظت، تغییرات فصلی و برآورد اثرات بهداشتی منتسب به ذرات معلق هوای آزاد شهر تبریز تعیین گردید.
    روش بررسی
    به منظور اندازه گیری ذرات معلق از نمونه بردار با حجم بالا و دستگاهHaz-Dust EPAM5000 استفاده شده و اثرات بهداشتی منتسب به ذرات معلق با استفاده از نرم افزار AirQ2.2.3 برآورد گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصله، متوسط سالیانه غلظت ذرات معلق TSP، PM10، PM2.5 و PM1 منطقه شهری به ترتیب برابر 139، 83، 38 و 27 μg/m3 در منطقه صنعتی به ترتیب برابر 178، 110، 40 و 27 μg/m3 بوده و متوسط مقدار نسبت PM10/TSP، PM2.5/PM10، PM1/PM10 و PM1/PM2.5 برای منطقه شهری به ترتیب برابر 0/6، 0/48، 0/33 و 0/7 و برای منطقه صنعتی به ترتیب برابر 0/61، 0/37، 0/28 و 0/77 بدست آمد. تعداد کل مرگ های منتسب به TSP برابر 327 مورد برآورد شد که از این تعداد، 202 مورد مرگ در اثر بیماری های قلبی و عروقی و تعداد 99 مورد نیز در اثر بیماری های تنفسی بوده است. از طرفی میزان کل مرگ ناشی از ذرات PM10 و PM2.5 به ترتیب برابر 363 و 360 مورد تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    طی این مطالعه مشخص شد که در طی روزهای نمونه برداری شده در منطقه شهری، غلظت ذرات PM10 و PM2.5 به ترتیب 73 درصد و 69 درصد از حد استاندارد ملی و از نظر استاندارد EPA به ترتیب 8 و 50 درصد از سطح استاندارد بالاتر بوده اند. همچنین بررسی مقادیر نسبت های مختلف ذرات معلق با اندازه های مختلف مشخص نمود که در شهر تبریز و بخصوص منطقه صنعتی آن، خاک زمین های اطراف و تعلیق دوباره ذرات از زمین سهم چشمگیری در انتشار ذرات معلق منطقه داشته و ذرات معلق هوای شهر تبریز در اغلب اوقات سال فراتر از حد استانداردهای وضع شده است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق، نرم افزارAirQ2، 2، 3، اثرات بهداشتی، تبریز
  • حسن خرسندی*، امیر محمدی، فاطمه کریمی نژاد، محسن حقیقی، رحیمه علیزاده صفحات 557-568
    زمینه و هدف
    ورود سورفاکتانت ها از طریق پساب تصفیه خانه های فاضلاب به منابع آبی موجب تغییر طعم و بوی آب، مرگ و میر آبزیان، محدودیت انتقال اکسیژن به آب و اختلال در فرایندهای تصفیه می گردد. لذا هدف از این مطالعه، تعیین شرایط بهینه فرایند اکسیداسیون فنتون با روش تاگوچی در حذف الکیل بنزن سولفونات خطی از محیط های آبی و نیازسنجی به آن برای تصفیه تکمیلی پساب فرایند بیولاک در حذف الکیل سولفونات خطی (LAS) از فاضلاب شهری است.
    روش بررسی
    حذف LAS با اکسیداسیون فنتون، به صورت تجربی در مقیاس آزمایشگاهی در یک راکتور ناپیوسته mL500 مورد بررسی قرار گرفت. به منظور صرفه جویی در هزینه های مربوطه، برای تعیین شرایط بهینه اکسیداسیون فنتون، 25 حالت با روش Taghuchi بوسیله نرم افزار Minitab 16 استخراج شدند. نمونه برداری و آزمایش های لازم بر اساس کتاب روش های استاندارد آزمایش های آب و فاضلاب انجام شدند. برای کفایت سنجی فرایند بیولاک در حذف LAS، راندمان بیولاک در تصفیه خانه فاضلاب شهر ارومیه در سال 1391 مورد ارزیابی قرارگرفت.
    یافته ها
    نرم افزار Minitab 16 براساس میزان حذف LAS و مواد شیمیایی موردنیاز، شرایط بهینه اکسیداسیون فنتون را در mg/L 900 پراکسید هیدروژن، mg/L 170یون فرو، pH برابر 4 و زمان min20 معرفی نمود. نتایج نشان دادند که اکسیداسیون فنتون در شرایط بهینه به عنوان واکنش درجه دوم با ضریب سرعت L/mg.min 0/0152 می تواند mg/L 25 از LAS ورودی را 86/5 درصد حذف کند. فرایند بیولاک با عنایت به تامین استاندارد LAS در پساب تصفیه فاضلاب شهری، به تصفیه تکمیلی شیمیایی نیاز ندارد. بطوریکه این فرایند، مقدار LAS فاضلاب شهری را بطور میانگین ازmg/L 5/28 به mg/L 0/734 کاهش داد.
    نتیجه گیری
    علیرغم اینکه اکسیداسیون فنتون به عنوان یک فرایند شیمیایی، راندمان زیادی در حذف LAS دارد؛ پایین بودن راندمان «COD متناظر با LAS»، نشانگر تجزیه ناقص الکیل بنزن سولفانات خطی توسط اکسیداسیون فنتون است.
    کلیدواژگان: الکیل بنزن سولفانات خطی، اکسیداسیون فنتون، بیولاک، فاضلاب
  • علی اکبر بابایی *، زهرا نظری خوراسگانی، الهام احمدپور، محسن حسین زاده صفحات 569-578
    زمینه و هدف
    آلکیل فنل پلی اتوکسیلات ها و مشتقات آنها از طریق دفع فاضلاب ها وارد محیط زیست شده و به علت خصوصیات ماندگاری در محیط زیست و سمیت و دارا بودن پتانسیل مختل کنندگی سیستم غدد درون ریز موجب نگرانی هستند. این مطالعه با هدف اندازه گیری نونیل فنل و نونیل فنل پلی اتوکسیلات ها در رسوبات رود کارون در دشت خوزستان انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه نمونه برداری رسوبات رود کارون در دو فصل تر و خشک در ده ایستگاه هیدرومتری طبق روش های استاندارد انجام گردید. نمونه های رسوب طبق روش استاندارد استخراج فاز جامد، آماده سازی و غلظت ترکیبات مورد مطالعه با دستگاه HPLC-FLD سنجش گردید.
    یافته ها
    طبق نتایج این مطالعه غلظت نونیل فنل و نونیل فنل پلی اتوکسیلات ها در رسوبات رود کارون به ترتیب 2/43-0/21 و μg/g 0/91-0/18 بود. نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت نونیل فنل در رسوبات رود کارون بیش از دیگر مشتقات آلکیل فنل اتوکسیلات است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر تجمع آلاینده های مختل کننده سیستم غدد درون ریز در رسوبات رودخانه کارون بود. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بین غلظت این ترکیبات در ایستگاه های بالادست و پایین دست کلان شهر اهواز اختلاف معنی دار وجود دارد (0/05> pvalue).
    کلیدواژگان: آلکیل فنل اتوکسیلات ها، رودخانه کارون، رسوبات، آلودگی
|
  • M. Sadeghi, A. Charkazi, N. Behnampour, A. Zafarzadeh, S. Garezgar, S. Davoudinia, P. Borgheie Pages 427-436
    Background and Objective
    Hairdressing is one of the most public places and most important from the health issues (personal and environmental) point of view. In such places, non-observance of sanitary and non-normative activities are detrimental to the health of the community. The aim of this study was to evaluate the use of disinfectants to control infectious diseases transmitted through hairdressers and infection control, as well as to determine the knowledge, attitude, and practice of barbers with reference to the infectious diseases.
    Materials and Methods
    The study included all female hairdresser (150 hairdresser) having official work in Gorgan City. The data required were collected through a questionnaire consisted of four parts: demographic information, knowledge, attitude, and practice questions (13 questions each) respectively. Disinfectants used were assessed using a checklist.
    Results
    It was found that the most used disinfectant was bleaching powder (74.4%). The weekly and daily disinfection frequencies were 52.63 and 33.3% respectively. The research revealed that 49.45% had not have oven or autoclave to sterilize their dressing tools. The most used antiseptic for skin and hair was alcohol. Regarding infectious diseases, the barbers mean awareness was 10.83 ± 2.03, mean attitude 54.71 ± 3.99, and the mean performance was 12.44± 1.07. There were a significant positive correlation (p<0.01) between the variables of knowledge and attitude, knowledge and behavior, and attitude and performance.
    Conclusion
    Barbers awareness about disinfection was moderate indicating the need for education and training about the types of disinfectants and how to use them. Nevertheless, the knowledge, attitude, and practices of barbers about the disease was moderate to high. Existence of the mandatory training courses on public health and having valid certificate conducted by private sector are the main reasons for increased awareness and attitude of the barbers and beauty salon dressers about infectious diseases.
    Keywords: sinfection, Beauty salon, Infectious diseases, Gorgan
  • M. Zamani, N. Khorasani, A.R. Riahi Bakhtiari, K. Rezaei Pages 437-454
    Background And Objectives
    This study was performed to determine and identify the origin, concentration and source of perylene entry and some PAH compounds in surface sediments of Ghalam Goodeh (A), Siyah Kashim (B), and Talab Markazi (C) in Anzali wetland.
    Materials And Methods
    We collected 22 samples of sediments (from each region) and 2 samples of soils (from A region) in April of 2012. Sampling was performed from soil for proving the condition of concentration and origin of perylene in under investigating sediments. GC-MS was applied for extraction of PAH compounds using organic solvents and 2-phase column chromatography. Diagnostic ratios of Ph/An, Flu/Pyr, Flu/Flu+Pyr, BaA/BaA+Chr and IP/IP+BghiP were used to determine the origin of PAH compounds.
    Results
    In all sediment samples, the origin of perylene and PAH compounds were found to be natural and petrogenic, respectively. The total concentration of PAH compounds were ranged between 560.05 to 1051.93 ng/g dry weight and perylene concentration were obtained between 70.65 to 204.41 ng/g dry weight. Total concentration of PAHs and perylene was significantly more in area A compared with other two area, whereas no relationship was found between normalized values of PAHs and TOC in sediments of all areas.
    Conclusion
    With respect to the petrogenic source of PAHs in the surface sediments, the main sources of the PAH compounds entry are the discharge of domestic and industrials wastewater, the port and shipping activities, the exploration, excavation and refining activities of crude oil in offshore region and transportation of fishing and tourism boat but diagnosis of natural origin of perylene in the samples of surface sediment and soil implicated that this compound can be produced in terrestrial section due to activity of termites and fungi on the woody and cellulosic materials of forest floor, decaying wood and their fossilized remains and then their discharge to the wetland.
    Keywords: PAH Compounds, TOC, Petrogenic, Surface Sediments
  • M. Abtahi, K. Naddafi, A.R. Mesdaghinia *, K. Yaghmaeian, R. Nabizadeh, N. Jaafarzadeh, N. Rastkari, R. Saeedi, Sh Nazmara Pages 455-468
    Background And Objectives
    Dichloromethane (DCM) is one of the hazardous contaminants of the environment, especially ambient air that threatens human health at both acute and chronic exposures. In this study, the performance of a pilot-scale hybrid bubble column/biofilter (HBCB) bioreactor was studied for the removal of DCM from waste gas streams at steady state.
    Materials And Methods
    The experiments were conducted in four stages with relatively constant concentrations of DCM (approximately 240 ppm) and variable empty bed residence time (EBRT) of 50, 100, 150 and 200 s. In addition to determining DCM removal rate and efficiency, quality parameters of mixed liquor of the bubble column bioreactor were studied and kinetic of biofiltration was analyzed.
    Results
    The average DCM removal efficiency of the HBCB bioreactor at EBRT of 200 and 150 s were 79 and 71% respectively. However, further reduction of EBRT resulted in significantly decreased DCM removal efficiency, so that at EBRT of 50 s, the DCM removal efficiency decreased to 32%. In addition, the EBRT reduction from 200 s to 50 s through increasing DCM loading rate resulted in increasing DCM removal rate from 12.1 to 19.6 g/m3.h. The results of kinetic analysis showed that the kinetic data of biofiltration were in the best fitness with the first order rate equation (R2>0.99 and ε%<2.2) and the DCM removal rate constant was determined 0.0114 s-1. The mixed liquor characterization indicated that the daily adjustment of pH and EC was sufficient to prevent any limitation in the performance of the HBCB bioreactor.
    Conclusion
    This study indicated that the DCM removal rate and efficiency of the HBCB bioreactor were relatively high and the HBCB bioreactor had reliable performance during the variable operational conditions.
    Keywords: Dichloromethane, Waste gas stream, Hybrid bioreactor, Empty bed retention time, Kinetic
  • Gh Hesam, F. Ghorbani Shahna *, A. Bahrami Pages 469-480
    Background And Objectives
    Emission of volatile organic compounds and unpleasant smell are the important characteristics of the rendering plant, causing disturbance for the workers and nearby residents. In order to prevent the spread of air pollutants and to provide favorable environment, application of treatment technologies is essential.
    Materials And Methods
    In this study, in order to select suitable collector and ventilation system for rendering plant, air sampling was performed via NIOSH sampling methods (1501, 1300, 1600, and 2002). Totally, 24 air samples were collected from the ambient air, air pollution source, and worker’s breathing zone using two sorbent, activated charcoal and silica gel and were analyzed using GC-MS. Then, the local ventilation system was designed based on the qualification and quantitation analysis of air samples. The stairmand high efficiency cyclone and thermal oxidizer were designed for dust control and gas cleaning respectively.
    Results
    In total, 41 chemical pollutants in exhaust air from rendering plant were identified; these compounds included hydrocarbons, aldehydes, ketones, alcohols, ethers, halogenated compounds, sulfur compounds, nitrogen compounds, and acids. The results of ventilation system designing showed that the system with airflow of 5725 m3/h and a cyclone with the diameter of 1 m and the height of 4 m could remove 50% of particles with 9.45-micron diameter. Gaseous pollutants were removed using thermal oxidation via the consumption of 96 m3/h fuel gas flow. The chamber volume was 6.67 m3. The daily fuel costs were estimated 310000 RLS.
    Conclusion
    Application of local exhaust ventilation system and integrated collectors for control of air pollutants in rendering plant can remove large amounts of particulate and gaseous pollutants. Control of these pollutants can cause loss of smell nuisance and environmental pollution and improving the health and welfare of workers and neighboring residents of such industries.
    Keywords: rendering plants, volatile organic compounds, exhaust ventilation system, cyclone, thermal oxidation
  • S. A. Mirzaee, M.M. Amin *, M. Sarafraz, M. Heidari, M.M. Ahmad Moazzam Pages 481-490
    Background and Objectives
    Disposal of pharmaceutical compounds to environment as an emerging pollutants cause concerns significantly and it is necessary to use new methods of sewage treatment for removal of these compounds. The aim of this study was to investigate the inhibition effects of metronidazole before and after using UV254/H2O2 process on specific methanogenic activity of.anaerobic biomass.
    Materials and Methods
    Fourteen anaerobic digestion tests were carried out at batch scale before and after using UV254/H2O2 process in 500 ml reactors with 30% anaerobic biomass and 70% substrate. The liquid displacement method was used. Duration of each test was in the range of 10-17 days.
    Results
    Cumulative Biomethane production in concentrations of 1, 5, 10, 25, 50, and 100 mg/l metronidazole was 34.04, 95.12, 100.86, 3.28, 27.88, and 6.97 ml respectively. This production was 800.73, 243.54, and 10.66 ml in concentrations of 25, 50, and 80 mg/l respectively using UV254/H2O2 process as pretreatment at 60 min retention time. Biomethane production in concentrations of 80,120, and 150 mg/l was 377.2, 380.48, and 63.14 ml respectively at 90 min retention time.
    Conclusion
    Different concentrations of metronidazole had an inhibition effect on anaerobic digestions and therefore the efficient pretreatment method is needed to reduce this inhibition effect. The UV254/H2O2 process is an effective method for degradation and conversion of metronidazole to more biodegradable compounds for anaerobic bacteria consumption and, in turn, to increase biogasproduction in anaerobic digestions.
    Keywords: Anaerobic digestion_metronidazole – specific biomass methanogenic activity (SMA)_advanced oxidation process
  • E. Sadeghi, K. Sharafi, A. Almasi, M. Dayhim, E. Azizi, M. Ghayebzadeh Pages 491-498
    Background And Objectives
    Nitrate and nitrite threaten the human health. According to recent research works, one of the great sources of exposure to nitrate and nitrite in human diet is vegetables. The aim of this study is to determine the effect of drying and frying processes on nitrate and nitrite levels in abundant vegetables.
    Materials And Methods
    In this descriptive – analytical study, 180 vegetable samples were taken randomly from Kermanshah markets. Nitrite and nitrate concentration was determined by Greece- Ilosoay method. Then, freezing and boiling processes were carried out on samples and again, nitrite and nitrate levels were measured. The mean differences were analyzed using ANOVA and SPSS program.
    Results
    the concentrations of nitrate and nitrite were significantly different (p<0.5) in terms of vegetable type, storage process, or consumption. As average, frying and drying process led to increase nitrite and nitrate levels in the vegetables except Garlic chives. Frying process and drying process decreased the nitrite levels by 13 and 52% respectively, while in the case of nitrate, it was 29 and 25% respectively.
    Conclusion
    Reducing nitrite and nitrate levels does not occur in frying and drying processing in vegetables. Therefore, it is essential to study other methods of processing or control of nitrate and nitrite levels in the vegetables. It is crucial to monitor and control the quality of this product and studying other food processing because of the daily intake of vegetables and potential risks of nitrate and nitrite accumulation and its association with some illnesses and gastrointestinal tract cancers.
    Keywords: Frying, drying, Nitrate, Nitrite, Vegetables
  • Z. Akbari Jonoush, M. Farzadkia *, S. Naseri, H.R. Mohajerani, A. Esrafili Dizaji, Y. Dadban Shahamat Pages 499-510
    Background And Objectives
    Increased growing nuclear industry has increased the researchers concerns on uranium presence in the environment and its effects on human health. Uranium is a dangerous radioactive heavy metal with high half-life and chemical toxicity. Therefore, the main objective of this study was to removal uranium (VI) from aqueous solution by uranium benzamide complex using AC_Fe3O4 nanocomposite.
    Materials And Methods
    AC_Fe3O4 nanocomposite was synthesized using co-precipitation method. The experiments were designed as one factor at the time method. The optimum range of pH, contact time, amounts of adsorbent, and concentration of benzamide were determined. Then, kinetic and isotherm of uranium adsorption were studied. In addition, the properties of this adsorbent were characterized using scanning electron microscopy (SEM) and Fourier transform infrared (FTIR).
    Results
    The SEM and FTIR analysis confirmed that activated carbon is coated with Fe3O4 nanoparticles and the magnetic property of AC-Fe2O3 was approved. According to the results, the optimum conditions were pH =6, contact time =30 min, and 0.06 g of adsorbent dose. The adsorption of uranium on the AC_Fe3O4 nanocomposite fitted to Langmuir isotherm and pseudo-second order kinetic model. The removal of U(VI) was increased about 6% with increasing in benzamide concentration to 50 mg/L. The best percentage removal of uranium in aqueous solution was 95%.
    Conclusion
    The removal of U(VI) on AC_Fe3O4 nanocomposite with the aid of benzamide is a rapid and highly pH depended process. The maximum sorption capacity (15/87 mg/g) of AC_Fe3O4 nanocomposite shows that this method is a suitable method for Uranium removal.
    Keywords: Uranium, Nanocomposites, magnetic activated carbon, adsorption, benzamide
  • T. Rajaee, R. Rahimi Benmaran, H. Jafari Pages 511-530
    Background and Objectives
    The prediction and quality control of the Karaj River water, as one of the important needed water supply sources of Tehran, possesses great importance. In this study, performance of artificial neural network (ANN), combined wavelet-neural network (WANN), and multi linear regression (MLR) models were evaluated to predict next month nitrate and dissolved oxygen of “Pole Khab” station located in Karaj River.
    Materials And Methods
    A statistical period of 11 years was used for the input of the models. In combined WANN model, the real monthly-observed time series of river discharge (Q) and the quality parameters (nitrate and dissolved oxygen) were analyzed using wavelet analyzer. Then, their completely effective time series were used as ANN input. In addition, the ability of all three models were investigated in order to predict the peak points of time-series that have great importance. The capability of the models was evaluated by coefficient of efficiency (E) and the root mean square error (RMSE).
    Results
    The research findings indicated that the accuracy and the ability of hybrid model of wavelet neural network with the attitude of elimniations of time series noise had beeb better than the other two modes; so that hybrid model of Wavelet artificial neural network wase able the improve the rate of RMSE for Nitrate ions in comparison with neural network and multiple linear regression models respectively, amounting to 35.6% and 75.92%, for Dissolved Oxygen ion as much as 40.57% and 60.13%.
    Conclusion
    owing of the high capability wavelet neural network and the elimination of the time series noises in the prediction of quality parameters of river’s water, this model can be convenient and fast way to be proposed for management of water quality resources and assursnce from water quality monitoring results and reduction its costs.
    Keywords: Karaj river, Neural Network, Wavelet analysis, Nitrate, Dissolved Oxygen ions, Denoising
  • A. Azhdarpoor Esfanabadi *, P. Mohammadi, M. Dehghani Pages 531-540
    Background and Objectives
    Excessive discharge of hazardous materials such as nitrogenous and organic compounds into the environment has negative impacts on the health of the aquatic environment. The main objective of this research was focused on evaluating the feasibility of using modified SBR reactor for the removal of nitrogenous compounds and chemical oxygen demand (COD).
    Materials and Methods
    The experiments were performed using an up-flow continuous reactor with intermittent effluent. At first, four different cycles including aeration, settling, and decant (3, 4, 6, and 8 h) were designed for the performance of the reactor. Then, the efficiency of each cycle was determined for different concentrations of COD (250-1500 mg/L) and ammonia (40-100 mg/L).
    Results
    Data demonstrated that all cycles had very good performances for the removal of COD. The average COD removal efficiencies of phases 1 through 4 were 91.7, 91.5, 92, and 92.7% respectively. The average NH4+ removal efficiencies of phase 3 and 4 were 92.7 and 95.8% respectively.
    Conclusion
    The performance of phase 4 (with the cycle of 8 h) for the removal of nitrogen compound and COD was particularly high. The combination of anoxic and aerobic cycles in the reactor and providing nitrate as an electron receptor had the best performance for the removal of nitrogen from wastewater. Therefore, the continuous up-flow reactor was a good alternative to batch reactor in removing nitrogen compound and COD simultaneously.
    Keywords: Nitrogen compound, Treatment, COD, Wastewater, SBR
  • A. Gholampour, R. Nabizadeh Hassanvand, H. Taghipour, S. Faridi, A.H. Mahvi* Pages 541-556
    Background and Objectives
    Determining the impacts of air pollution in cities is facing two major challenges; first, the limited data on the health effects of pollutants, and secondly, the lack of information on exposure to air pollutants and their concentration. This is an applied-observational carried out to determine the concentration, seasonal changes, and to estimate the health impacts attributed to the particulate matters in Tabriz during September 2012 to July 2013.
    Materials And Methods
    The particulate matters were sampled using high volume sampler and were analyzed using portable HAZ-DUST EPAM-5000. The health impacts of particulate matterswere estimated using AirQ software developed by W.H.O.
    Results
    The annual mean concentration of TSP, PM10, PM2.5, and PM1 in the urban sampling site were 139, 83, 38, and 27 μg/m3 respectively. In addition, these concentrations were 178, 110, 40, and 27μg/m3 in industrial area. The average of PM10/TSP, PM2.5/PM10, PM1/PM10, and PM1/PM2.5 ratio level was 0.6, 0.48, 0.33, and 0.7 in the urban areas and 0.61, 0.37, 0.28, and 0.77 in the industrial areas respectively. The total mortalities associated with the TSP, PM10, and PM2.5 concentrations were estimated as 327, 363, and 360 respectively. Nevertheless, the calculated cardiovascular mortality for TSP and PM10 were estimated to be 202 and 227 respectively.
    Conclusion
    This research found that the concentrations of PM10 and PM2.5 were 73 and 69% more than National Standard; and 8 and 5% more than USEPA Standards respectively. In Tabriz, especially industrial area, the soils of surrounding ground and re-suspension of particles fromcontaminated soils have a significant contribution to particulate emissions.
    Keywords: Air pollution, Particulate matter, AirQ2.2.3 software, Health impact assessment, Tabriz
  • H. Khorsandi *, A. Mohammadi, F. Kariminejad, M. Haghighi, R. Alizadeh Pages 557-568
    Background and Objectives
    Entering LAS through the wastewater plant’s effluent to water resources causes taste and odor changes, aquatics death, oxygen transfer limitation, and disorders in water treatment processes. Therefore, the study objective was to determine optimum conditions for fenton oxidation process to remove linear alkyl benzene sulfonate from aqueous environments using taguchi method and its requirement evaluation for additional treatment of Biolac effluent.
    Materials and Methods
    LAS removal using Fenton oxidation was evaluated in a 500 mL laboratory-scale batch reactor. In order to save the costs, to determine the optimum conditions of the Fenton oxidation, 25 runs were computed using Taghuchi method by Minitab 16 software. Sampling and required tests were performed based on standard methods examination for water and wastewater. For evaluation of Biolac process sufficiency in LAS removal, biolac efficiency in Urmia Wastewater Treatment Plant was studied in 2012.
    Results
    Based on the LAS removal and chemicals required, Minitab software (Ver. 16) recommended the optimum conditions of Fenton oxidation at 900 mg/L H2O2, 170 mg/L Ferrous ion, pH of 4, and reaction time of 20 minutes. It was found that the Fenton oxidation for LAS removal had 86.5% efficiency under optimum condithions and it was second order reaction with the rate coefficient of 0.0152 L/mg.min. Biolac process does not need any additional treatment due to meeting LAS standard in municipal wastewater treatment. Thus, this process decreased annually mean LAS from 5.28 mg/L to 0.734 mg/L in municipal wastewater.
    Conclusion
    Although the Fenton oxidation appears as a chemical process with high efficiency in the removal of LAS, the low efficiency of COD corresponding to the LAS indicated partial decomposition of linear alkyl benzene sulfonate by Fenton oxidation.
    Keywords: Linear alkyl benzene sulfonate, Fenton oxidation, Biolac, Wastewater
  • A.A. Babaei *, Z. Nazari, E. Ahmadpour, M. Hosseinzadeh Pages 569-578
    Background And Objectives
    alkylphenol poly ethoxylates (APnEOs) and their metabolites enter environment through discharging wastewater and are of particular concern due to their persistence, toxicity to aquatic organisms, and a potential endocrine disruptor. In this work, we focused on the determination of nonylphenol (NP) and nonylphenol polyethoxylate (NPnEOs) in sediment samples collected from Karun River, Khoozestan Plain, Iran.
    Materials And Methods
    Sample collection of Karun River sediment was carried out on rainy and dry seasons from 10 hydrometric stations. The sediment samples were prepared and extracted using solid phase extraction procedure and were analyzed using HPLC-FLD.
    Results
    We found that NP and NPnEOs concentrations in sediment samples of Karun River were 0.21-2.43 and 0.18-0.91 μg/g respectively. This study revealed that NP concentration in sediment samples of Karun River was higher than the other alkyphenolic metabolites.
    Conclusion
    The results indicated accumulation of endocrine disrupting contaminants (EDCs) in the Karun river sediments. The results showed significant difference between mean concentrations of these compounds in the upstream and downstream stations of Ahwaz Megacity (p-value<0.05).
    Keywords: Alkylphenol ethoxylates, Karun River, Sediment, Contamination