فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 56 (زمستان 1393)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 56 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی ابوترابی*، هدی زنده دل شهرنوی، نسرین رضایی مقدم صفحه 5
    امروزه بخش مالی روی دوم سکه اقتصادهای مدرن و بخشی بزرگ و در حال رشد است. توسعه انواع گوناگون فعالیت های اقتصادی بستگی به دسترسی آنها به خدمات مالی دارد؛ به همین علت ارتباط میان توسعه مالی و رشد اقتصادی در سال های اخیر مورد توجه پژوهشگران اقتصادی قرار گرفته است. یکی از مهم ترین عوامل موثر بر توسعه بازارهای مالی و کارامدشدن آنها، تنوع بخشیدن به ابزارهای مالی است. متنوع سازی ابزارهای مالی با درجه ریسک پذیری و سررسید متفاوت از یک سو گزینه های گوناگون سرمایه گذاری را در اختیار دارندگان وجوه بازار قرار می دهد و از طرف دیگر، شیوه های تامین مالی شرکت ها را تنوع بخشیده و تامین مالی پروژه ها را تسهیل می کند. از طرف دیگر شواهد تاریخی نیز بر نقش محوری نوآوری مالی در رشد اقتصادی بیشتر تاکید دارد. با توجه به اهمیت این موضوع تحقیق پیش رو به بررسی ویژگی های نوآورانه موجود در عقد های مورد استفاده در بانکداری بدون ربای ایران پرداخته است و نشان می دهد که این عقد ها با پدید ساختن ثبات مالی بیشتر، توزیع ریسک بین شرکت کنندگان در بازارهای مالی و پوشش تورم از کانال نوآوری مالی به توسعه بازارهای مالی خواهد انجامید. افزون بر آن با استفاده از مدل های رشد درون زا، ارتباط میان این عقد ها با نوآوری مالی و رشد اقتصادی تجزیه وتحلیل شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری مالی، توسعه مالی، رشد اقتصادی، تامین مالی خرد، عقد های اسلامی
  • داود صافی دستجردی*، محمدنقی نظرپور صفحه 37
    چگونگی مصرف کالاها و خدمات موجود در جامعه و میزان مصرف آنها یکی از دغدغه های جوامع به لحاظ اقتصادی و ارزشی است. در جوامع مبتنی بر ارزش های اسلامی، مصرف بی رویه و آنچه اسراف و تبذیر نامیده می شود، از مسائل مهم اقتصادی تلقی می شود. مسئله مقاله این است که بعدهای گوناگون مذهب بر نگرش و رفتار مصرفی اثر می گذارد؛ از این رو با رویکردی جامعه شناختی و استفاده از مبانی نظری اقتصاد اسلامی به بررسی بعدهای چهارگانه مذهب (مناسکی، تجربی، پیامدی و شناختی) بر رفتار و نگرش مصرف کننده خانوارهای شهر اصفهان پرداخته می شود.
    تحقیق پیش رو با روش پیمایشی و با به کارگیری پرسشنامه سامان یافته و داده های مورد نیاز از نمونه 383 نفری از زنان متاهل شهر اصفهان با روش نمونه گیری خوشه ایجمع آوری شده است. در پژوهش پیش رو برای بررسی اثر همزمان متغیرها از روش تحلیل مسیر در نرم افزار EQS 6.2 و برای تحلیل همبستگی از نرم افزار SPSS16 استفاده شد. فرضیه اصلی تحقیق وجود رابطه بین بعدهای گوناگون مذهبی بودن با نگرش به مصرف است که یافته های تحقیق نشان داد بعدهای گوناگون مذهبی بودن با نگرش به مصرف، رابطه منفی معناداری دارند. از سوی دیگر نگرش به مصرف با رفتار مصرفی رابطه معنادار مثبت دارد.
    کلیدواژگان: مذهب، مصرف، نگرش، زنان متاهل
  • حسن سبحانی*، محمد جعفری نژاد صفحه 63
    از آنجا که در مطالعه های مربوط به بانکداری بدون ربا بحث درباره کارویژه بانک یعنی خلق اعتبار اهمیت بسیاری دارد، مقاله پیش رو با هدف بحث عمیق تر درباره خلق اعتبار بانکی سامان دهی شده و طی آن شکل گیری سازوکار خلق اعتبار بررسی شده است.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که اعتبار به عنوان سرمایه اجتماعی می تواند در مبادله ها انتقال زمانی پدید آورده و واسطه موقت مبادله شود؛ اما شکل گیری این اعتبار نیازمند کنش های متقابل مبتنی بر اعتماد است که فرایند آن زمان بر است. بانک با گرفتن وثیقه های گوناگون و تبدیل اعتماد به اطمینان، برای افراد خلق اعتبار کرده؛ سپس با پولی کردن این اعتبار به افراد وام می پردازد. در حقیقت با توجه به این سازوکار، سرمایه اجتماعی به سرمایه اقتصادی تبدیل می شود و واسطه موقت مبادله ها جای خود را به واسطه اصلی مبادله می سپارد.
    این نوع نگاه به چگونگی شکل گیری بانک و فرایند فعالیت آن می تواند پرسش هایی مانند محدوده فعالیت بانک های خصوصی در بانکداری بدون ربا یا رابطه میان فعالیت بانکداری با تداول و تکاثر ثروت و... را مطرح کند و سرفصل مناسبی برای مطالعه های عمیق تر درباره بانکداری اسلامی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خلق اعتبار، اعتبار در حوزه تخصیص و تجهیز، بانکداری جزئی، بانکداری بدون ربا
  • نصرالله خلیلی تیرتاشی* صفحه 93
    یکی از شیوه های تامین مالی کسری بودجه دولت در کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ایران، مالیات تورمی است که چندین دهه در حال اعمال می باشد. مقاله پیش رو در صدد است رابطه و تاثیر آن بر عدالت اقتصادی را تبیین کند. مالیات تورمی در اثر افزایش پول کاغذی مازاد بر نیاز اقتصاد پدید می آید که سبب انتقال قدرت خرید پول از مردم به دولت می شود. پرسش مطرح در اینجا اینکه آیا می توان گسترش بی عدالتی را پیامدی عام و فراگیر برای مالیات تورمی، صرف نظر از ویژگی های یک جامعه در نظر گرفت. فرضیه مقاله این است که مالیات تورمی در کنار دیگر پیامدهای فراگیر، سبب گسترش بی عدالتی در جامعه می شود. نتیجه ای که به دست آوردیم این است که مالیات تورمی از چند راه سبب گسترش بی عدالتی در جامعه می شود. روش تحقیق در مقاله پیش رو در مرحله گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای، در استنتاج های قرآنی و روایی، تحلیل متون و در بحث های اقتصادی تحلیلی- توصیفی است.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، عدالت اقتصادی، مالیات تورمی
  • مرتضی درخشان*، محمد واعظ برزانی صفحه 119
    پژوهش پیش رو بر آن است تا غرر را به عنوان یکی از مهم ترین منهیات در شرع اسلام و قواعد اصولی اقتصادی اسلامی به طور دقیق مورد تحلیل قرار دهد. برای این منظور، ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای در منابع فقه شیعه و مطالعه های انجام شده در این باره، غرر را تفسیر کرده و با روش تحقیق توصیفی و استفاده از استدلال ریاضی، با استفاده از نظریه بازی ها و نظریه قراردادها به طور موازی این قاعده مهم اقتصادی را تحلیل و مطالعه می کند. در این جهت ابتدا با استفاده از انواع و ویژگی های تعریف شده برای غرر و مبانی نظری نظریه بازی ها در اطلاعات نامتقارن و نظریه قراردادها، مدل سازی نظری غرر انجام می شود؛ سپس اجرای قراردادها و نیز تعامل های اقتصادی در فضای غرر به لحاظ رفاه طرفین معامله و رفاه اجتماعی تحلیل می شود. نتیجه های این تحلیل ها نشان می دهد هم در بستر نظریه قراردادها و هم در فضای نظریه بازی ها با ساختار توسعه یافته، وجود غرر سبب کاهش رفاه اجتماعی می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اطلاعات نامتقارن، غرر، نظریه بازی ها، نظریه قراردادها
  • تقی ابراهیمی سالاری*، هادی اسماعیل پور مقدم صفحه 149
    فرایند تولید در ایران مانند دیگر کشورهای در حال توسعه مستلزم بهره گیری از محیط زیست و در عین حال تخریب آن است. از آنجا که در روند توسعه، مشکل های زیست محیطی و اجتماعی افزایش می یابد و این مشکل ها به سادگی با سازوکار بازار و قوانین رفع نمی شود؛ در نتیجه وجود اخلاق و بازارهای اخلاقی در حل این مشکل ها ضروری است. بازارهای اخلاقی عرضه و تقاضای کالاها و خدماتی است که از نظر مسائل اجتماعی استاندارد بوده و منافع زیست محیطی داشته باشند.
    در مقاله پیش رو شاخص های متعددی برای شناسایی بازارهای اخلاقی معرفی و ایران با کشورهای سند چشم انداز 1404 و نیز کشورهای منتخب توسعه یافته در سال 2012 در این شاخص ها مقایسه شده است؛ سپس با استفاده از نرم افزار SAS با روش تحلیل مولفه های اصلی شاخص کلی برای بازارهای اخلاقی معرفی شده است و جایگاه ایران در موقعیت کشورهای سند چشم انداز و مجموعه ای ازکشورهای منتخب توسعه یافته و در حال توسعه بررسی شده است.
    نتیجه ها نشان می دهد که شاخص عملکرد محیط زیست بیشترین اثر را بر شاخص کلی بازارهای اخلاقی داشته است و در مرتبه بعدی شاخص حکمرانی خوب قرار دارد. کشورهای منتخب - به استثنای چین - در رتبه های بالای جدول قرار دارند و از بین کشورهای سند چشم انداز کشور گرجستان رتبه اول را دارد. در این میان کشور ایران از نظر شاخص های بازارهای اخلاقی در رتبه های پایینی قرار دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، بازارهای اخلاقی، مسائل زیست محیطی، منافع اجتماعی
|
  • Mohammadali Aboutorabi *, Hoda Zendedel Shahre., Noee, Nasrin Rezaee Moghaddam Page 5
    Nowadays, the financial sector is a major and developing part of modern economies. The development of different kinds of economic activities depends on their having access to the financial services. Thus, the relation between financial development and economic growth has been an interesting issue to the economic researchers in recent years. One of the most important factors affecting the financial markets development and their becoming efficient is the diversification of financial instruments. Diversifying them, with their different risk and maturity, on the one hand, provides the owners of market funds with a various range of investment alternatives, and on the other hand, makes the companies’ financing methods diverse and facilitates the financing of projects. Moreover, historical evidences support the financial innovation’s crucial role in economic growth. Given the importance of the issue, we try to examine the innovative features of the contracts used in the Iranian usury-free banking system. Our findings show that, increasing the financial stability, distributing the risk between the financial markets participants, and covering inflation through the channel of financial innovation, these contracts lead to the development of financial markets. Furthermore, using endogenous growth models, we have analyzed these contracts’ relation with financial innovation and economic growth.
    Keywords: Financial Innovation, Financial Development, Economic Growth, Microfinancing, Islamic Bonds
  • Davoud Safie Dastjerdi*, Mohammadnaghi Nazarpoor Page 37
    The quality and quantity of consumption of society’s goods and services are two of the societies’ major economic and value concerns. In the societies based on Islamic values, imprudential consumption and the so-called Israf and Tabdzir are viewed as important economic problems. Our topic here is that the religion’s different dimensions affect consumer behavior and attitude. Adopting asociological approach and using Islamic economics’ theoretical foundations, thus, we have examined the impact of four different aspects of religion - ritual, empirical, consequential, and cognitive - on the consumer behaviors and attitudes of the households in Isfahan. The research has been performed adopting survey method and using organized questionnaire, and the required data have been collected, using the cluster sampling method, from a 383-member sample of Isfahani married women. In order to examine the simultaneous effect of variables, the path analysis method in the software EQS 6.2 has been utilized, and in order to perform the correlation analysis, the software SPSS16 has been used. Our main hypothesis here is that there is some relation between different aspects of religiousness and the attitude towards consumption. The findings show that these aspects have a significant negative relation with the attitude towards consumption, and that there is a significant positive relation between the attitude towards consumption and the consumer behavior.
    Keywords: Religion, Consumption, Attitude, Married Women
  • Hasan Sobhani *, Mohammad Jafarinezhad Page 63
    Since examining the banks’ function, that is, credit creation, is of high importance in the studies regarding Riba-free banking, the present article is directed towards examining in more depth the bank credit creation, and studies the formation of credit creation mechanism. The findings show that credit, as social capital, can cause time transfer in the exchanges and become their temporary intermediary. However, its being formed requires mutual trust-based actions, whose process is time-consuming. Requiring different kinds of security and transforming trust into credit, banks create credit for individuals, and then, monetizing the credit, pay them loans. Given this mechanism, social capital is indeed transformed into economic one, and the main intermediary of exchanges substitutes for the temporary one. This attitude towards bank formation and its operation process may raise such issues as the realm of private banks’ activities in Riba-free banking system or banking activity’s relation with wealth’s circulation and accumulation, and provide an appropriate topic for in-depth studies in the field of Islamic banking.
    Keywords: Credit Creation, Credit in the Area of Allocation, Equipping, Fractional Reserve Banking, Riba, Free Banking
  • Nasrollah Khalili Tirtashi Page 93
    One of the instruments for financing government’s budget deficit in the developing countries, including Iran, is inflation tax, which has been utilized since decades ago. The present article tries to explicate its relation with and impact on the economic justice. Inflation tax is a result of the increase of paper money over the amount the economy needs, which transfers money’s purchasing power from the public to the government. The question here is whether one can regard the rise of injustice as a universal and systemic consequence of inflation tax, regardless of the particular society’s nature. The article’s hypothesis is that inflation tax, among other things, leads to the rise of injustice in the society. The findings show that it leads to the rise of injustice in some different ways. The method adopted in this article is the library one in the phase of gathering information, text analysis in the Quranic and Hadith deductions, and descriptive-analytical in the economic arguments.
    Keywords: Budget Deficit, Economic Justice, Inflation Tax
  • Morteza Derakhshan*, Mohammad Vaez Barzani Page 119
    The present article tries to closely examine Gharar as one of the most important forbidden trades in Islamic canon and the foundational Islamic economic rules. In order to do so, at first, using library method and examining Shiite jurisprudential resources and the researches fulfilled in this area, it interprets Gharar, and then, adopting descriptive research method, utilizing mathematical argumentation, and simultaneously using game and contract theories, analyzes and studies this important economic rule. In order for this analysis to be performed, at first, investigating the literature on the kinds and defined features of Gharar and the theoretical foundations of game and contract theories, the article performs the theoretical modelling, and then examines the economic interactions and the enforcement of contracts in terms of social welfare and the well-being of the parties to the exchange. The results show that, on the basis of contract theory and game theory with developed structure as well, existence of Gharar reduces social well-being.
    Keywords: Islamic Economics, Asymmetric Information, Gharar, Game Theory, Contract Theory
  • Taghi Ebrahimi Salari*, Hadi Esmailpour Moghaddam Page 149
    Production process in Iran, as in the other developing countries, involves exploiting and, at the same time, destroying the environment. Since the environmental and social problems increase in the course of development, and they are not simply solvable by law and market mechanism, observing ethics and existence of ethical markets are necessary in order for these problems to be solved. Ethical market is the place for supplying and demanding goods and services that have environmental benefits and are standard so long as the social issues are concerned. In the present article, we introduce different indexes for identifying ethical markets, and compare, in this regard, Iran with the countries mentioned in the Iran’s 20-Year Vision Plan and also with selected developed countries in 2012. Thereafter, using the software SAS and adopting principal component analysis method, we introduce a general index for ethical markets and compare Iran’s position with that of Vision Plan countries and a set of selected developed and developing countries. The results show that the environment operation index has the greatest effect on the general index of ethical markets, and good governance index takes second place. The selected countries, excluding China, are the top ranked ones in the table, and, between the Vision Plan countries, Georgia ranks first. Iran, with respect to the indexes of ethical markets, ranks low.
    Keywords: Ethics, Ethical Markets, Environmental Issues, Social Interests