فهرست مطالب

جغرافیا و برنامه ریزی - پیاپی 52 (تابستان 1394)

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی
پیاپی 52 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/07
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نجما اسمعیل پور، فرزانه دستا*، سمانه ایرجی* صفحات 1-24
    کتابخانه یک مرکز مهم اطلاع رسانی است و نقشی اساسی در ارتقای سطح سواد و آگاهی افراد جامعه ایفا می کند. این که کتابخانه ای مورد استقبال و یا بی مهری مراجعان قرار می گیرد، متاثر از عوامل بیرونی یا درونی است. یکی از مهم رین جنبه های بیرونی موثر بر افزایش میزان مراجعه و استفاده از کتابخانه های عمومی، نحوه استقرار و توزیع جغرافیایی آن ها در بافت شهرهاست. مقاله حاضر به تحلیل توزیع فضایی کتابخانه های عمومی سطح شهر یزد، با استفاده از نرم فزارهای IS، Excel و Spss و در چارچوب روش تحقیق توصیفی- تحلیلی به سنجش درجه توزیع متعادل با استفاده از ضرایب آنتروپی و جینی و نیز تعیین الگوی پراکنش کتابخانه های عمومی با استفاده از ضرایب موران و گری و نحوه تمرکز آن ها از ضریب G عمومی بر اساس تکنیک های مربوط به خودهمبستگی فضایی پرداخته است. جهت تعیین نوع پراکندگی کتابخانه های عمومی از روش «تحلیل نزدیک ترین همسایگی»و برای بررسی میزان برخورداری نواحی مختلف شهر یزد از این خدمت، از روش تاکسونومی عددی استفاده شده است. داده های مورد نیاز نیز به روش کتابخانه ای و با مراجعه به منابع و سازمان های مربوطه گردآوری شد که داده ها شامل نقشه کتابخانه ها و نواحی هشت گانه شهر یزد و اطلاعات مربوط به آن هاست. نتایج نشان داد: مقداری نابرابری و ناهماهنگی در توزیع کتابخانه ها در سطح شهر یزد وجود دارد و الگوی توزیع و تمرکز آن ها از نوع تصادفی به سمت پراکنده با تمرکز پایین (نقطه سرد) است که بیان گر این واقعیت است که فضاهای با دسترسی پایین در مجاور یکدیگر متمرکز شده اند. هم چنین نواحی مختلف شهر یزد از لحاظ برخورداری از امکانات کتابخانه های عمومی با هم یکسان نیستند و ناحیه 2-3 برخوردارترین و ناحیه 3-1 محروم ترین نواحی شهر را از این نظر تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، تحلیل فضایی، خودهمبستگی فضایی، شهر یزد، دسترسی مناسب
  • عباسعلی آروین صفحات 25-42
    کاهش در مقدار و حجم لایه ازون که به نام مجموع ازون شناخته می شود صدمات زیادی بر موجودات زنده و زندگی بشر خواهد داشت. در این پژوهش نوسانات مجموع ازون در گستره ایران مرتبط با دمای آب سطح دریا در اقیانوس آرام (SST) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور متوسط ماهانه ازون کلی از سایت ماهواره ای پایگاه نقشه سازی طیف سنجی مجموع ازون (TOMS) از پایگاه داده ایNASA/GSFC در گره های با 25/1×1 درجه فاصله جغرافیایی و نیز متوسط ماهانه شاخص های NINO1+2، NINO3، NINO4 و NINO3.4 به عنوان شاخص دمای سطح آب در اقیانوس آرام از پایگاه داده های اقلیمی NCEP/NCAR استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد مقدار ازون در زمانی که شاخص های دمای آب سطح دریا در اقیانوس آرام (SST) مثبت/منفی باشد، مقدار ازون کلی افزایش/کاهش می یابد. از بین شاخص های دمای سطح آب، ارتباط NINO1+2 با میزان مجموع ازون قوی تر است و قوی ترین ضرایب در ناحیه غرب و شمال غرب حاصل شد. متوسط ضرایب همبستگی در گستره ایران بین شاخص NINO1+2 با متوسط ماهانه مجموع ازون در حالت همزمان و غیرهمزمان به ترتیب (55/0+R=) و (621/0-R=) است که در روابط همزمان در 86 درصد و در روابط غیرهمزمان در تمام گستره ایران در سطح 05/0 درصد معنادار است. شاخص NINO4 ضعیف ترین رابطه را با تغییرات مجموع ازون در ایران دارد.
    کلیدواژگان: ایران، معنی داری، شاخص دمای سطح آب، ازون کلی
  • ناهیده جاهدی اسفنجانی*، محمدعلی قربانی صفحات 43-63
    اطلاع از روند تغییرات کاهشی یا افزایشی بارندگی و دبی در حوضه های آبریز نقش مهمی در مدیریت منابع آب و امور مرتبط با مهندسی آب ایفا می کند. در این تحقیق روند تغییرات بارندگی و دبی در حوضه رودخانه قره سو واقع در استان اردبیل در مقیاس های ماهانه، فصلی و سالانه بین سال های 1351 تا 1382 مورد مطالعه قرار گرفته است. برای بررسی وجود و یا عدم وجود روند از آزمون ناپارامتری من-کندال با حذف اثر کلیه ضرایب خودهمبستگی معنی دار و برای بررسی میزان بزرگی آن از آزمون شیب تخمین گر سن در سطوح معنی داری مختلف استفاده گردید. نتایج تحلیل بارندگی و دبی نشان می دهد که جریان رودخانه قره سو در مقیاس سالانه در هر دو ایستگاه این رودخانه روند نزولی دارد. هم چنین روند نزولی معنی دار در داده های دبی در مقیاس فصلی در فصول بهار، پاییز و زمستان مشاهده شد که در آن شدیدترین روند متعلق به فصل زمستان است. بیش ترین میزان کاهش دبی مربوط به ایستگاه دوست بیگلو در فصل بهار (62/0- متر مکعب بر ثانیه در سال) و کم ترین آن مربوط به همین ایستگاه در فصل تابستان می باشد. به طوری که در داده های بارندگی هر دو ایستگاه در مقیاس های ماهانه، فصلی و سالانه روند معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: روند، دبی، بارندگی، من، کندال، حوضه قره سو
  • هادی حکیمی، سلدا نظری، نیلوفر نظری* صفحات 65-83
    انسان در طول سالیان طولانی در محل زندگی خود مکان هایی را به انجام فعالیت های گروهی اختصاص داده است. یکی از این مکان ها، میدان ها هستند. علی رغم وجود خاطرات جمعی مردم از فضاهای عمومی از جمله میدان ها و برقراری تعاملات اجتماعی و اهمیت میدان به عنوان عنصر هویت بخش شهرها در طول تاریخ، از بین رفتن میدان های تاریخی چالش مهمی در شهرهای کنونی به شمار می آید. از این رو هدف مقاله حاضر، ارائه راهبردهایی در جهت احیای میدان تاریخی صاحب آباد تبریز می باشد. هم چنین تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی بوده و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های مورد نظر با استفاده از ابزار اسنادی و پرسشنامه ای که به تعداد 30 عدد در بین متخصصان توزیع گردید، به دست آمده که برای تجزیه و تحلیل داده های مزبور از تکنیک تحلیلی سوات استفاده شده که با استفاده از این تکنیک به بررسی نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدها در سه مرحله اساسی در قالب ماتریس ارزیابی عوامل خارجی، ماتریس ارزیابی عوامل داخلی و ماتریس تطبیقی سوات پرداخته شده و در نهایت به ارائه راهبردهای باززنده سازی مبادرت شده است. با توجه به نتایج از بین مجموع عوامل داخلی تعداد 6 نقطه قوت و تعداد 9 نقطه ضعف و از بین عوامل خارجی 9 عامل به عنوان نقطه فرصت خارجی و تعداد 7 عامل، به عنوان نقطه تهدید خارجی شناسایی شدند. این نتایج بیانگر این مطلب است که میدان صاحب آباد در حال حاضر با نقاط ضعف و تهدیدهایی روبه روست ولی پتانسیل تبدیل شدن به یک مرکز تاریخی فرهنگی در سطح شهر و منطقه را دارد.
    کلیدواژگان: میدان، میدان تاریخی، باززنده سازی، میدان صاحب آباد
  • محمد خداوردیزاده*، صادق خلیلیان، باب الله حیاتی* صفحات 85-111
    با توجه به تغییر رویکرد جهانی برنامه مدیریتی مناطق حفاظت شده در زمینه جذب توریست در جهت تامین مالی این مناطق این تحقیق با هدف حفاظت از تنوع زیستی در نواحی با حفاظت شدید این نوع مناطق، به مطالعه ارزش تفرجی کلیسای سنت استپانوس یکی از کلیساهای معروف منطقه حفاظت شده مراکان واقع در مرز بین دو استان آذربایجان غربی و شرقی می پردازد. برآورد ارزش تفرجی این کلیسا می تواند در پیش بینی نیازها، رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه موثر باشد. اهداف این پژوهش برآورد ارزش تفرجی کلیسای سنت استپانوس با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و تفکیک عوامل موثر بر تمایل به پرداخت گردشگران با برآورد مدل هکمن دو مرحله ای بودند. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش نامه و مصاحبه حضوری با 321 بازدیدکننده از کلیسای سنت استپانوس در سال 1391 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که 52 درصد بازدید کنندگان، تمایل دارند مبلغی جهت بازدید از کلیسای سنت استپانوس پرداخت نمایند. متغیرهای درآمد، سطح تحصیلات، اندازه خانوار و جنسیت بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و متغیرهای درآمد، اندازه خانوار، سطح تحصیلات، سن و میزان رضایت بازدید کنندگان از وضعیت امکانات رفاهی کلیسا بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان موثر بودند. میانگین تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان 2445 ریال و ارزش تفرجی سالانه کلیسای سنت استپانوس 317 میلیون ریال برآورد گردید. لذا با توجه به اهمیت و ارزش بالای کلیسای سنت استپانوس از نظر بازدیدکنندگان، می طلبد که برنامه ریزان و مسئولان برای توسعه گردشگری و افزایش تعداد گردشگران از طریق بالا بردن امکانات رفاهی آن ها و در نتیجه تامین مالی منطقه حفاظت شده مراکان و سایر مناطق حفاظت شده به این کلیسا توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، کلیسای سنت استپانوس، مراکان، هکمن دو مرحله ای
  • محمود خسروی، نعمت الله صفرزایی، محسن آرمش صفحات 113-140
    یخبندان یکی از مخاطرات طبیعی است که معمولا با خسارت های فراوان مالی و حتی جانی همراه است. سامانه های گردشی جوی نقش اصلی را در وقوع، شدت و چگونگی توزیع فضایی یخبندان ها به خصوص در مناطق معتدله بر عهده دارند. هدف از این تحقیق، شناسایی و بررسی شرایط همدیدی حاکم در زمان وقوع یخبندان های زمستانه منطقه سیستان است. روش مورد استفاده در این تحلیل رویکرد محیطی به گردشی است. بدین منظور دو پایگاه داده مورد نیاز است. جهت دریافت داده های سطح زمین از داده های اقلیمی ایستگاه هواشناسی سینوپتیک زابل و زهک به عنوان نماینده اقلیمی منطقه استفاده شد و طولانی ترین و شدیدترین یخبندان از نظر طول دوره طی دهه اخیر (2010-2000) انتخاب گردید. پایگاه دوم داده ها و نقشه های سطح دریا، 850، و 500 هکتوپاسکال است که از مرکز ملی پیش بینی محیطی[1] و مرکز ملی مطالعات جوی[2] ایالات متحده آمریکا تهیه گردید. پوشش مکانی داده های جوی بین 30 تا 90 درجه شرقی و 10 تا 50 درجه شمالی می باشد. برای نمایش خطوط جریان هوا از محیط نرم افزاری Grads استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که افت فشار منطقه در اثر فعالیت سامانه چرخندی بالخاش و همچنین نفوذ هم زمان فرود ناشی از جریان های غربی به نواحی غرب ایران عامل ایجاد یخبندان و تداوم آن در منطقه سیستان می باشد. استقرار سامانه چرخندی روی دریاچه بالخاش زمینه برای ریزش هوای سرد عرض های بالا و کرانه غربی فرود را به منطقه سیستان فراهم کرده است. انتقال محور فرود به نواحی شرقی تر و شرایط ذکر شده موجب تداوم پدیده یخبندان شده است. شدیدترین یخبندان ها زمانی رخ می دهند که منطقه سیستان در بخش غربی فرود قرار گرفته و از ریزش هوای سرد عرض های شمالی برخوردار شده باشد. عاملی که این شرایط را پدید آورده است تفاوت فشار در جنوب و شمال منطقه سیستان، به ویژه سامانه کم فشار جنوب شرق سیستان است که باعث هدایت و استقرار کرانه غربی ناوه به منطقه می گردد.
    کلیدواژگان: یخبندان، تحلیل همدیدی، مراکز فشار، سیستان
  • علی محمدخورشیددوست، بهروز سبحانی، کامل آزرم*، جمال امینی* صفحات 141-161
    کلزا با اختصاص 15 درصد کل تولید روغن گیاهی در جهان بعد از سویا و نخل روغنی، مقام سوم را در بین دانه های روغنی به خود اختصاص داده است. اقلیم، توپوگرافی، خاک و استعداد اراضی از مهم ترین مولفه های محیطی هستند که استعداد و قابلیت تولید محصول زراعی در یک منطقه به آن ها وابسته است. در این تحقیق سعی شده است با ارزیابی تناسب اراضی بر اساس این معیارها، اراضی مستعد کشت کلزا در سطح استان آذربایجان غربی شناسایی شود. در تحقیق حاضر از داده های اقلیمی از قبیل دما، بارش، درجه روز، رطوبت نسبی، تعداد روز یخبندان، و ساعات آفتابی، ایستگاه های سینوپتیک و باران سنجی سطح استان از بدو تاسیس تا سال 1388 مربوط به هر یک از مراحل فنولوژیکی رشد کلزا و داده های منابع زمینی از قبیل لایه های توپوگرافی، قابلیت اراضی، عمق خاک و کاربری اراضی، استفاده شده، و مطالعه و بررسی هر یک از آن ها در رابطه با نیازهای اقلیمی و اکولوژیکی کلزا صورت گرفت. سپس با استفاده از روش واسطه یابی کریجینگ در نرم افزار Arc GIS 9.3 هر یک از نقشه های عناصر اقلیمی تهیه و لایه های اطلاعاتی طبقه بندی شدند. به منظور اولویت بندی و ارزیابی معیارها و لایه های اطلاعاتی در رابطه با هم و تعیین وزن آنها از روش AHP استفاده شد. سپس ترکیب و تحلیل فضایی اطلاعات با استفاده از مدل TOPSIS در محیط GIS صورت گرفت و لایه نهایی ارزیابی توان محیطی برای کشت کلزا تهیه شد. بر اساس نتایج به دست آمده، اراضی استان از نظر پتانسیل اقلیمی و محیطی برای کشت کلزا به چهار طبقه خیلی مناسب (6/18%)، مناسب (4/34%)، متوسط (1/32%) و ضعیف (7/14%) تقسیم بندی شدند.
    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، اقلیم، AHP، کلزا، GIS، TOPSIS
  • محمدحسین رضایی مقدم، خلیل ولی زاده کامران*، صغری اندریانی، فرهاد الماس پور صفحات 163-183
    تهیه نقشه کاربری و پوشش اراضی برای برنامه ریزی و مدیریت منابع طبیعی امری ضروری می باشد. در این بین استفاده از داده های سنجش از دور با توجه به ارائه اطلاعات به روز، پوشش تکراری، کم هزینه بودن در ارزیابی منابع طبیعی جایگاه خاصی دارد. لذا در این پژوهش، تصاویر لندست 8 به عنوان داده ورودی برای تهیه نقشه کاربری اراضی در سطح 2و1 مورد استفاده قرار گرفت. در این بین، با توجه به جدید بودن این تصاویر، تصحیحات رادیومتریک با استفاده از روابط موجود در محیط مدل از نرم افزار Erdas فرمول نویسی شد. هم چنین از شاخص های گیاهی NDVI، خاک بایر (BI) و سه مولفه اصلی آنالیز مولفه های اصلی (PCA) به عنوان ورودی در کنار دیگر باندها برای افزایش دقت طبقه بندی مورد استفاده قرار گرفت. از طرفی توابع کرنل ها و رتبه های چندجمله ای روش ماشین بردار پشتیبان (SVM) مورد ارزیابی قرار گرفت و بهترین نتیجه این روش با روش شبکه عصبی مصنوعی (ANN) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که دقت روش ماشین بردار پشتیبان 92٪ با ضریب کاپا 91/0 و روش شبکه عصبی 89٪ با ضریب کاپا 87/0 می باشد هم چنین جایی که کلاس ها رفتار طیفی مشابهی را از خود نشان می دهند روش SVM کارایی بهتری از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، لندست 8، شاخص های گیاهی و خاک بایر، ANN، SVM
  • محمد سلیمانی، نرگس احمدی فرد، اصغر رشیدی ابراهیم حصاری*، سعید زنگنه شهرکی صفحات 185-204
    اگر توسعه پایدار شهری را کارآمدی اقتصادی، عدالت اجتماعی و حفظ محیط زیست بدانیم یکی از پیش شرط های مهم تحقق آن، بهینه سازی انواع بهره گیری از زمین شهری است که در غیر این صورت شهرها دچار پدیده گسترش افقی و یا گسترش بی رویه می شوند. تاکنون مدل های مختلفی برای شناخت شکل شهر و سنجش میزان پراکنش آن ارائه شده است. این تحقیق سعی بر آن دارد تا از طریق مدل های مختلف مانند تحلیل زمانی تراکم شهری، روش توزیع چارکی، درجه توزیع متعادل، درجه تجمع و مدل هلدرن، میزان گسترش افقی شهر تهران را در دهه های مختلف محاسبه نموده و سپس از میان عوامل موثر برگسترش افقی شهر تهران، تاثیر برنامه های دولت را مورد توجه قرار دهد. در ادامه با استفاده از آمارهای رسمی مرکز آمار ایران و مطالعات کتابخانه ای و با توجه به طرح های شهر تهران، سهم نقش دولت در گسترش افقی شهر نشان داده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که دولت در فرآیند شتاب زده عرضه زمین و الحاق عرصه های وسیعی به صورت بافت های روستایی کم تراکم و اراضی کشاورزی و بایر به محدوده شهر و هم چنین به دلیل فقدان طرح و مدیریت کارآمد زمین و تفکیک های غیرقانونی، شهر تهران را دچار گسترش افقی نموده است؛ در نتیجه با توجه به اصول توسعه پایدار شهری این شکل نمی تواند شهر تهران به سمت پایداری سوق دهد. بنابراین بایستی با استفاده از سیاست های کنترلی از گسترش بیش تر این پدیده در همه شهرهای کشور جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: گسترش افقی، شکل شهر، برنامه های دولت، شهر تهران
  • موسی عابدینی، بهاره قاسمیان* صفحات 205-227
    زمین لغزش ها و ناپایداری های دامنه ای مخاطرات مهمی برای فعالیت های انسانی هستند که اغلب سبب از دست رفتن منابع اقتصادی و خسارات به اموال و تاسیسات می شوند. این مخاطرات در شیب های طبیعی و یا شیب هایی که به دست انسان تغییر یافته اند اتفاق می افتد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش های شهرستان بیجار واقع در استان کردستان و ارزیابی مناطق دارای پتانسیل زمین لغزش جهت تهیه نقشه پهنه بندی با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) می باشد. در این پژوهش ابتدا با استفاده از بازدیدهای میدانی، پرسشنامه ای، نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی و مرور مطالعات انجام شده، 9 عامل موثر شامل متغیرهای ارتفاع از سطح دریا، درجه شیب، جهت شیب، زمین شناسی، فاصله از عناصر خطی گسل، جاده، رودخانه، بارندگی و کاربری اراضی مورد استفاده قرار گرفت، در مرحله بعد با به کارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی عوامل مورد بررسی در مرحله پیشین به صورت زوجی مقایسه و وزن هر یک از عوامل که مبین میزان تاثیر آن ها است محاسبه شده است. با توجه به مقادیر کمی وزن هر یک از عوامل، نقشه وزنی هر عامل تهیه و در نهایت اقدام به تهیه نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از لایه های وزنی و ضریب وزنی مربوط به هریک از عوامل گردیده است. نتایج حاصل از این بررسی نشانگر این است که عامل شیب با وزن نسبی 307/ 0 و عامل کاربری اراضی با وزن نسبی 218/0 به ترتیب بیش ترین تاثیر و عامل بارندگی با وزن نسبی 019/0 کمترین تاثیر را بر وقوع زمین لغزش ها در شهرستان بیجار داشته است بر این اساس 489/75 درصد از مساحت منطقه در محدوده با خطر بسیار کم، 037/10 درصد با خطر کم، 628/3 درصد با خطر متوسط، 062/4 درصد با خطر بالا و 784/6 درصد با خطر بسیار بالا مواجه است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خطر، زمین لغزش، تحلیل سلسله مراتبی AHP، شهرستان بیجار
  • بهلول علیجانی، حسن فرج زاده * صفحات 229-256

    محیط طبیعی بر اساس شرایط آب و هوایی تنظیم شده است. جوامع انسانی به ناچار باید خود را بر اساس این شرایط تنظیم و تجهیز نمایند. شناسایی شدت، فراوانی و زمان رخدادهای فرین آب و هوایی می تواند به حل مسایل زیست محیطی کمک نموده و انسان را در تنظیم و اجرای برنامه ریزی های منسجم و منطقی در برابر تغییرات رفتار این رخدادها یاری نماید. در این تحقیق به منظور بررسی تغییرات دمای فرین، داده های روزانه حداقل و حداکثر دمای 13 ایستگاه شمال غرب ایران از سازمان هواشناسی کشور دریافت و بعد از کنترل و ارزیابی کیفی استفاده گردید. شاخص های 16 گانه دمای فرین ایستگاه های منتخب توسط بسته نرم افزاری RClimDex استخراج و از روش من- کندال برای بررسی وجود روند و روش موجک برای بررسی تغییرات و نوسان های دوره ای موجود در سری ها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که روند شاخص های دمای فرین در اکثر ایستگاه های منتخب حاکی از کاهش فراوانی شاخص های سرد فرین و افزایش فراوانی شاخص های گرم فرین است. نتایج حاصل از تحلیل موجک نشان داد که شاخص های سرد فرین دارای نوسان های دوره ای معنی دار کاملا آشکار طی چرخه های زمانی 2 تا 4 ساله بوده و در بین شاخص های گرم فرین، تنها شاخص گر م ترین دمای روز (TXx) در چرخه های زمانی 2 تا 4 ساله و شاخص تعداد شب های حاره ای (TR20) در چرخه های زمانی 4 تا 8 ساله بارزترین محدوده های معنی داری را نشان دادند.

    کلیدواژگان: شاخص های فرین آب و هوایی، حداقل و حداکثر دمای روزانه، روند، تحلیل موجک، شمال غرب ایران
  • فاطمه قسامی، الهام یوسفی، اسماعیل صالحی، محسن کافی صفحات 257-276
    رشد جمعیت شهری برخی پیامدهای زیست محیطی جدی را ایجاد کرده است. در اینجاست که نیاز به ایجاد فضاهای سبز کلان به عنوان مهم ترین تعدیل کننده های زیست محیطی شهری ضروری به نظر می رسد. از این رو یکی از موارد اجتناب ناپذیر در امر شهرسازی و توسعه فضای آینده شهری بحث فضای سبز و پارک های شهری و تعیین موقعیت آن ها می باشد. تحلیل تناسب زمین فرآیندی است که مکان مناسب برای کاربری خاص در یک پهنه مشخص تعیین می کند. در این راستا در این تحقیق، از تحلیل تناسب زمین برای بررسی تناسب پارک های منطقه ای شهر جیرفت به استفاده می شود. از این رو ابتدا به بررسی وضع موجود فضاهای سبز شهری در سطح منطقه با توجه به فاکتورهای مکانی (شیب، فاصله از منابع آب) و فاکتورهای موقعیتی (فاصله از مراکز تاریخی، فاصله از رودخانه، فاصله از مرکز شهر، قیمت) پرداخته می شود و با استفاده از نرم افزار GIS نقشه تناسب نهایی تهیه و تناسب پارک های منطقه ای بررسی و فضا های سبز پایدار معرفی می گردد و در نهایت برای احداث فضاهای سبز جدید مکان یابی صورت می گیرد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داده است که پارک منطقه ای در شهر جیرفت در مکان مناسبی قرار دارد و در خصوص برخی از مکان های پیش بینی شده برای احداث پارک منطقه ای جدید بایستی تجدیدنظر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: پارک منطقه ای، تحلیل تناسب زمین، GIS، جیرفت
  • رسول میرعباسی نجف آبادی، یعقوب دین پژوه صفحات 277-301
    هدف این مطالعه بررسی روند تغییرات سرعت باد سطحی در ایران در دو مقیاس ماهانه و سالانه با روش ناپارامتری من کندال با چهار ویرایش متفاوت شامل الف) روش من کندال مرسوم (MK1)، ب) من کندال پس از حذف اثر ضریب خودهمبستگی مرتبه اول معنی دار (MK2)، ج) من کندال پس از حذف اثر کامل ضرایب خودهمبستگی معنی دار (MK3) و د) من کندال با لحاظ کردن ضریب هارست (MK4) می باشد. داده های مورد استفاده در این مطالعه شامل میانگین سرعت باد در دو مقیاس ماهانه و سالانه در دوره آماری 2005-1966 می باشد. بدین منظور از اطلاعات 22 ایستگاه در سطح کشور ایران استفاده شد. برای تخمین شیب خط روند تغییرات سرعت باد، از روش ناپارامتری تخمین گر سن استفاده شد. نتایج نشان داد که گر چه ترکیبی از روندهای مثبت و منفی در ایستگاه های کشور برای میانگین سرعت باد در هر دو مقیاس سالانه و ماهانه تجربه شده است، ولی تعداد ایستگاه های با روند منفی در مقایسه با تعداد ایستگاه های با روند مثبت بیش تر است. در مقیاس سالانه شدیدترین شیب خط روند منفی متعلق به ایستگاه فسا معادل 074/0- متر بر ثانیه در سال و شدیدترین شیب خط روند مثبت متعلق به ایستگاه زابل معادل 141/0 متر بر ثانیه در سال بود. در مقیاس ماهانه شدیدترین شیب خط روند منفی متعلق به ایستگاه فسا معادل 1/0- متر بر ثانیه در سال و شدیدترین شیب خط روند صعودی معادل 18/0 متر بر ثانیه در سال برای ایستگاه زابل مشاهده شده است. نتایج نشان داد که میانه شیب های خط روند اکثر ایستگاه های ایران در تمام ماه های سال (بجز فوریه و نوامبر) منفی است. بنابراین، در حالت کلی می توان نتیجه گرفت که در اکثر ایستگاه های ایران روند سرعت باد در تمام ماه های سال (بجز ماه های فوریه و نوامبر) نزولی است.
    کلیدواژگان: سرعت باد، ضریب هارست، ضریب خودهمبستگی، روند، ایران
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، محمدرضا رضوانی، سید مرتضی نوربخش*، محمد اکبرپور صفحات 303-322
    مهاجرت از روستا به شهر همواره وجود داشته و دارد و این از پویایی جامعه حکایت دارد. موضوع مهاجرت های روستایی- شهری همواره مورد توجه اندیشمندان علوم مختلف است. اما مهاجرت بی رویه و تخلیه روستاها از نیروی کارامد امروزه یکی از نارسایی های اجتماعی- اقتصادی جامعه روستایی کشورمان است. ادبیات توسعه در کشورهای در حال توسعه نشان می دهد که مهاجرت های روستا- شهری تاثیرات منفی بسیاری بر ناحیه مبدا و مقصد نهاده است. هرچند در طی دهه های گذشته تلاش های بسیاری در جهت شناخت این پیامدها و یافتن راهکارهایی جهت کاهش این معضل صورت گرفته است با این حال این تلاش ها به دلیل فقدان دیدگاه راهبردی و یکپارچه چندان با موفقیت همراه نبوده است. در دیدگاه راهبردی با تاکید بر توسعه پایدار یکی از راه های ماندگاری جمعیت در روستاها پایدار نمودن کیفیت زندگی روستاییان شامل دست یابی به برابری و حفظ تنوع فرهنگی، افزایش حس جمعی و شهروندی، دست یابی به کیفیت و بهتر نمودن کیفیت زندگی و هر نوع تغییر در فعالیت های اقتصادی که موجب ارتقاء و بهکرد کیفیت زندگی شود معرفی شده است.در این مقاله با استفاده از تکنیک SWOT نقاط قوت و ضعف داخلی و فرصت ها و تهدیدهای خارج از عرصه سکونتگاه های روستایی دهستان سلوک بخش مرکزی شهرستان هشترود بادید یکپارچه تبیین گردیده و اقدامات راهبردی جهت حل مسائل مربوط به ماندگاری جمعیت در روستاهای مورد مطالعه ارائه شده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف و ماهیت بر روش تحقیق توصیفی - تحلیلی استوار است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با آگاهی از جنبه های داخلی (قوت ها و ضعف ها) و خارجی (فرصت ها و تهدیدها) راهبرد تهاجمی موثرترین راهکار پیش روی منطقه جهت ماندگاری جمعیت در مناطق روستایی است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، روستا، شهری، دهستان سلوک، شهرستان هشترود
|
  • Najma Esmaeelpour, Farzaneh Dasta*, Samaneh Iraji* Pages 1-24
    Library is a very significant center for transferring information and it has an important role in improving peoples’ knowledge and awareness. However، due to some external and internal factor some libraries have a lot of applicants while some have few ones. One of the most important and useful external factors on the number of the applicants in the public libraries is the location and geographical distribution of them in the city texture. Accordingly this article is going to analyze the spatial distribution of public library in Yazd by using software like GIS، Excel، SPSS and descriptive-analytic methods Entropy and Gini index are used for evaluating balanced distribution، Moran and Gary index used for public libraries’ scattering and general G index used for their kinds of concentration based on techniques related to spatial auto-correlation. “The nearest neighborhood” method is used for determining the kind of public libraries’ distribution and numerical Taxonomy method used for investigating the number of different areas in the city which have this service. Necessary data such as libraries’ maps، eight-side district of Yazd and related information are gathered by library method. The results show that there are some imbalances and disparity in the distribution of libraries’ in Yazd. Also، their distribution and concentration model is random or scattered with low concentration (cold spot) which expresses the fact that areas with less availability are located close to each other. In addition، different areas do not have the same facilities in their public libraries and 3-2 district has the most facilities while 1-3 districts have the least ones.
    Keywords: Public libraries, Spatial distribution, Spatial auto, correlation, Yazd city, appropriate access
  • Abasali Arvin Pages 25-42
    Variations of ozone layer that measure by name of total ozone (TO) oscillation are one of the modern humane concerns as one of causes or manifestations of climate change. In this research total ozone oscillation in relationship with Sea Surface Temperature (SST) in Pacific Ocean has been studied. For this aim monthly mean data from the satellites in point by 1*1. 25 degree of geographical distance and monthly mean of NINO1+2، NINO3، NINO4 and NINO3. 4 indices have been used. The results show that total ozone in positive\negative occurrence of SST has been increased\decreased in all Iranian areas. The asynchronous relation of effects SST indices have been tested on (TO). The strongest relations in lag time of months 5، 1، 5 and 2 respectively are for NINO1+2، NINO3، NINO4 and NINO3 indices. The correlation of NINIO1+2 with TO are better than other indices and the strongest correlation was in west and northwest of Iran. The average of synchronous and asynchronous (5 months lag time) correlation coefficient between NINIO1+2 with TO on all areas of Iran was respectively r=+0. 55 and r=-0. 621. The in synchronous correlation was direct and significant at 0. 05 level in 86 precent of areas of Iran but asynchronous correlation was indirect and significant at 0. 05 level The relation of NINO4 with (TO) was the weakest correlation in other indices.
  • Nahideh Jahedi*, Mohammadali Ghorbani Pages 43-63
    Being aware of decreasing or increasing trend of precipitation and discharge in watersheds has very important role in water resources management and the subjects relating to water engineering. In this study، the trend of precipitation and discharge at Qara-su River Basin in Ardebil has been studied in monthly، seasonal and annual timescales over the period from 1351 to 1382. For investigation of the existence or absence of a trend، Mann-Kendall test was used by detecting effects of all auto correlations coefficients، and Sen’s estimator was used at different significant level to evaluate the magnitude of the test. The results of the calculated values for precipitation and discharge data set indicated that the trend of the Qara-su River discharge was decreasing for both stations in annual timescale. Also، decreasing trend of discharge dataset was found for seasonal timescale in spring، autumn and winter in which significant trend belonged to winter season. Maximum value of decrease for discharge is for Doustbiglo station in spring (-0. 62 m^3/s)، and the minimum value of decrease for discharge in summer for this station، too. Furthermore، there was not significant trend for precipitation dataset in monthly، seasonal، and annual timescales.
    Keywords: Trend, Discharge, Precipitation, Mann, Kendall, Qara, Su basin
  • Hadi Hakimi, Selda Nazari, Niloofar Nazari* Pages 65-83
    Humans have allocated some places to group activities during their historical life. One of these places is square. In spite of mass memories from squares the significance of square as the identity source of city، the vanishing of historical squares is important challenge in existing cities. With this regard، the purpose of this study is to identify strategies for regeneration of Tabriz SahebAbad historical square. This study is an applied research with descriptive- explanatory methodology. Data were collected by questionnaire from 30 experts and analyzed by SWOT technique. The SWOT technique was used in order to identify the weakness and strengthens opportunities and threats in three stages based on the matrix of inner factors and matrix of external factors and comparative matrix. According to the results of this study، there are 6 strengthening points and 9 weakness points in inner factors. There are also 9 factors as the external threats and 7 factors as external opportunities. The results show that، while Saheb Abad square currently is faced with some threats and weaknesses، it is possible fot it to become an important cultural- historical center.
    Keywords: Square, Historical square, Revitalization, Sahebabad square, Tabriz
  • Mohammad Khodaverdizadeh*, Sadegh Khalilian, Babollah Hayati* Pages 85-111
    According to change global approach of protected areas management plan in relation to tourist attraction in order to fund this areas، the aim of this study was to determine the Outdoor Recreation value of Saint Stephanus church one of the famous churches of Marakan Protected Area thatlocated in boarder between East and West Azerbaijan Province. Estimating the outdoor recreation value of this church can be effective in foresighting the needs، eliminating the shortages، and developing of tourism. The objectives of this study were to estimate outdoor recreation Value of Saint Stephanus Church with Contingent Valuation Method (CVM) and separation of influential factors on visitors'' willingness to pay (WTP) using Heckman two-stage model. Required data was gathered through questionnaires and face-to-face interviews with 321 visitors of the church in 2013. Results showed that 52% of the visitors were willing to pay money for visiting the church. Variables of income، education levels، family size، and sexuality were effective in visitors'' WTP acceptance، and variables of income، family size، education level، age and the Visitor satisfaction from amenities were effective in the rates of WTP. The average of WTP and the annual outdoor recreation value of Saint Stephanus Church was estimated at about 2445 Rials and 317 million Rials، respectively. Therefore، with respect to the great importance and value of Saint Stephanus Church from the view point of visitors، will required that planners to have more attention to this area for tourism development and increasing the number of tourists with increasing facilities and the financing of Marakan protected area and other protected areas.
  • Mahmood Khosravi, Nematollah Safarzaie*, Mohsen Armesh* Pages 113-140
    Frost is one of the natural disasters that is usually are associated with financial losses and even mortality. The atmospheric circulation systems have a main role in the occurrence، severity and spatial distribution of frost especially in temperate regions. The purpose of this research is the detection and investigation of synoptic conditions simultaneous with occurrence of winter frosts in Sistan region. The method used in this analysis approach is peripheral circulation. For these purposes، two databases (surface and atmospheric) were required. For surface data، climate data from synoptic weather stations of Zabol and Zahak were used as a representative of the regional climate. The longest and most severe frost was selected during the last decade (2010-2000). Second database of sea level data and maps of 850 and 500 Hp levels was prepared from the National Center for Environmental Prediction (NCEP) and National Center for Atmospheric Research (NCAR). Spatial coverage of weather data is between 30 until 90 degrees east longitudes and 10 until 50 degrees north latitude. For representing the weather stream lines maps، Grads software was used. The results showed that cyclonic activity on the Balkhash Lake prepared the situation for downfall of cold air of high latitude and western flow of trough to region and caused frost in the Sistan region. Transferred axis of trough at the eastern regions and the above conditions caused more frost persistence. The most severe frost in Sistan region tll، place in the western part of trough and the flux of northern cold air. The factor that has created these conditions is the pressure gradient between the southern and northern regions of Sistan، especially South East of Sistan low-pressure system which led to the establishment of west part of trough to the region.
    Keywords: Frost, Synoptic Analysis, Central Pressure, Sistan
  • Ali Mohammad Khorshiddoust, Behrooz Sobhani, Kamel Azarm*, Jamal Amini* Pages 141-161
    Canola is the world third leading oil seed after soybean and oil palm by producing 15 percent of the global plant oil. Climate، topography and lands capability are the most important environmental factors on which the crop production capability in a region depends. Therefore by evaluating these factors one can identify suitable lands for canola cultivation. In the present study، the climatological data such as temperature، precipitation، growth degree day، relative humidity، freezing days، and sunshine hours were collected from the West Azerbaijan province synoptic and rain gauge stations (since their installation untill 1388) which were associated with the phenologic stages of canola growth. In addition to the climatological data، earth resources like topographic layers، lands capability، soil depth and land-use were analyzed focusing on the climatological and ecological requirements of canola. After generalizing the data and processing by using ArcGIS، their corresponding information layers were derived. In order to prioritize and assess the criteria and information layers in relation to each other، the multi criteria decision method was employed based on analytical hierarchy process. Then، combination and spatial analysis of the information layers using TOPSIS model and GIS capabilities were done and the final capability ecological evaluation layer for canola cultivation was produced. Based on the obtained results، the province lands were divided into four categories of highly suitable (%18. 6)، suitable (%34. 4)، moderate (%32. 1) and weak (%14. 7) lands on the basis of the environmental and climatologocal potentials for canola cultivation.
    Keywords: West Azerbaijan, Climate, Canola, AHP, GIS, TOPSIS
  • Mohammad Soleymani, Narges Ahmadifard, Asghar Rashid Ebrahni Hesari*, Saeed Zanganeh Shahri Pages 185-204
    The urban sustainable development is economic efficiency، social justice and environmental preservation so one of the its important conditions is utilization from urban land، otherwise cities suffer from urban sprawl. So far، several models are presented for understanding the form of city and its dispersion measure. This research attempts to analyze urban spraw lof Tehran by different models such as urban density، the quartile distribution، temperature distribution، balance، concentration and temperature Holdrn model in different decades، and then considers the impact of government programs for different factors of urban sprawl. Reslts showed that with the lack of efficient management of land and illegal discrimination in Tehran there is urban sprael. Therefore، according to the principles of sustainable urban development Tehran can push toward sustainability. But، policies can control further spread of this phenomenon in Tehran and in all cities of the country.
    Keywords: Urban sprawl, The form of city, Government programs, Tehran
  • Musa Abedini, Bahareh Ghasemyan* Pages 205-227
    Landslides and mountainside instabilities are major dangers for human activities which often cause the waste of economic resources and damage to properties and installations. These dangers occur in natural slopes or in slopes changed by man. This study mainly aims at identifying the factors influencing landslides happening in the city of Bijar، Kordestan Province، and at evaluating the regions having the potentiality of landslide for preparing localization map using the analytical hierarchy process (AHP) Model. In the present study، first employing field visits، questionnaires، geological and topographic maps، and reviewing the studies carried out، nine factors including the variables of: height from the sea level، degree of slope، direction of slope، geology، the distance from the linear elements (fault، road، river)، rainfall، and land use were employed. Then affecting factors were binary compared using analytical method by indicating the weight of each factor as indicator for their effects in occurrence of landslide. Accordingly، the landslide zonation hazard map was prepared to the use of weighed information layer and weighted coefficient of each factor. Results of this study show That slope factor of the relative weight of 0. 307، and Land­use factor with the relative weight of 0. 218 The most effective respectively And the relative weight of rainfall factor 0. 019 the lowest impact on Landslides have on the city of Bijar. Thus، 75. 489 % of the area of the region have faced very low-risk، 10. 037% with low risk، 3. 628% with average risk، 4. 062% with high risk، and 6. 784% with very high risk.
    Keywords: Hazard zoningn, Land slide, Analytical Hierarchy Process (AHP), Bijar city
  • Bahlol Alijani, Hasan Farajzadeh Pages 229-256

    Natural environment is regulated according to the climatic conditions. Human communities are forced to adjust themselves to these conditions. Identifying the intensity، frequency and timing of climatic events can help solve the environmental problems and ease the coherent planning to mitigate these events changing behavior. To achieve this objective in the Northwest of Iran، daily minimum and maximum temperature data from 13 stations were obtained from the Meteorological Organization of Iran in the quality control format for the existing data period. Sixteen Extreme indices were extracted by RClimDex package and their changing behavior was checked by Mann – Kendall method. The results showed that the frequency of cold indices decreased but the frequency of extreme warm indices increased during the study period. According to the results of wavelet analysis all the extreme cold indices showed a significant periodic fluctuations of 2 to 4 years. Among the warm indices only the warmest days index (TXx) showed 2 to 4 years fluctuation and the number of tropical nights (TR20) exhibited 4 to 8 years of significant fluctuation.

    Keywords: Extreme climatic indices, Daily minimum, maximum temperature, Trend analysis, Wavelet analysis, North West of Iran
  • Fatemeh Gessami, Elham Yousefi, Esmail Salehi, Mohsen Kafi Pages 257-276
    Urban population growth causes serious consequences for the environment. Here is where creating macro green space as the most important balancing factor becomes a necessity. Therefore، an undeniable need in urbanization and future development of urban space is identifying the site of green space and urban parks. Land suitability analysis is a process identifying an appropriate site in a certain area for certain land use. In the present research، land suitability analysis is used to examine the suitability of regional parks in Jiroft City. Hence، first the current situation of urban green space is examined on the basis of spatial of factors (slope، distance from water source) and situational factors (distance from historical buildings، distance from river، distance from downtown، price) and then regional park of suitability is analyzed by using GIS. Suitable green spaces are presented and finally sites for constructing new green spaces are identified. The results of this research showed that the regional parks of Jiroft City are situated in appropriate site and the allocated lands for constructing new regional parks need revision
    Keywords: Regional park, Land suitability analysis, GIS
  • Rasool Mirabbasi Najafabadi, Yaghoob Dinpashoh Pages 277-301
    The aim of this study is the analysis of surface wind speed in monthly and annual times scales in Iran using four different versions of the Mann-Kendall
    Method
    i) conventional Mann-Kendall method (MK1); ii) Mann-Kendall method following removing the effect of significant lag-1 auto-correlation (MK2); iii) Mann-Kendall method after the removing the effect of all significant auto-correlation coefficients (MK3); and Mann-Kendall method with considering the Hurst coefficient (MK4). Data used here are wind speed records in both monthly and annual time scales in the period of 1966-2005. For this purpose، 22 stations were selected across Iran’s area. Nonparametric Sen’s method was used for estimation of wind trend line slope. Results showed that although a combination of positive and negative trends observed both in monthly and annual time scales، however، the number of stations having the negative trends were more than that of the positive trends. In the annual time scale، the strongest negative trend line slope was -0. 074 ms-1y-1 belonging to Fasa station، and the strongest positive trend line slope was 0. 141 ms-1y-1 belonging to Zabol station. In monthly time scale، the strongest negative trend line slope was -0. 1 ms-1y-1 observed in Fasa station and the the strongest positive trend line slope was 0. 18 ms-1y-1 observed in Zabol station. Results showed that the median of the trend line slopes for all months (except February and November) was negative. Therefore، in general، it can be concluded that in the most of stations in Iran wind speed trend in all months (except February and November) was negative.
    Keywords: Autocorrelation Coefficient, Hurst Coefficient, Iran, Trend, Wind speed
  • Seyed Hasan Motiei Langroudi, Mohammadreza Rezavani, Seyed Mortaza Noorbakhsh*, Mohammad Akbarpour Pages 303-322
    Today the great number of emigrations and the villages getting evacuated from skilled and youth is a social- economical inexpressiveness in our country. Migration to condition development countries cause falter conditions to principle one the one hand and create E economic، Social and Cultural problems to destination for cause non migration extra possibilities with measure migration. Literature Development Showing to Countries for Condition Development that Migration Village- Town have Placed Negation many on Zone Offset and Destination therefore to Duration Decades past to be Accomplished، many Efforts to set Recognition this Circumstances and Search Efforts of Direct Reduce this Difficult، that unfortunately in proof loss standpoint Guidance and Concrete not Accompaniment with Success. To Standpoint Guidance with Empathic Sustainable development one of Passes Reduce Migration of Village to Town to be Constant Quality Existence Population village inclusive Opportunity at Equation and Preservation Cultural Versatility، increase Collective Sense and citizenry، Opportunity to Quality and to Improve Quality life and type change Economic Activities that have introduced Gradation Quality life. This Paper with use Implement Honorific based in SWOT Model، Points Strength inner Weakness، Opportunities and Threats out to Compound Residences Villages central Zone solook Rural District Hashtroud Township making clear with Concrete vision، and Efforts Guidance have Showed to Direct Resolving of Problems in Migration to Villages Case Study. Consequence show can be to via development Interpret and also participation method to planes rural development also strengthening mentality and expansion motive grounds hopefulness to for village to strengthen to this way motive non migration to villages have strengthened.
    Keywords: Migration, Village, Town, Solok Rural direc, Hashtroud Township