فهرست مطالب

علوم گیاهان زراعی ایران - سال چهل و ششم شماره 1 (بهار 1394)

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و ششم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه درویش نیا، براتعلی فاخری، فرهاد نظریان فیروزآبادی، ناصر پنجکه صفحات 1-14
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی 21 رقم کلزا از 20 جفت آغازگر اختصاصی SSR و نیمه تصادفی ISJ استفاده شد. آغازگرها در مجموع 158 (05/ 81 درصد) باند چند شکل (51 باند SSR و 107 باند ISJ) تولید کردند. متوسط تعداد باند چندشکل برای آغازگرهای ISJ، SSR و ترکیب آنها به ترتیب 7/ 10، 1/ 5 و 9 /7 عدد برآورد شد. میزان اطلاعات چندشکلی (PIC) از 015/ 0 در آغازگر اختصاصی O110D08 تا 3420/ 0 در آغازگر نیمه اختصاصی ET15-33 متغیر بود. بین آغازگرهای نیمه اختصاصی IT و ET برای میزان چندشکلی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نمودار درختی حاصل از تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA و ضریب تشابه دایس با استفاده از آغازگر های ISJ، SSR و ترکیب آنها، ژنوتیپ های کلزا را به ترتیب در سه، شش و چهار گروه اصلی تقسیم کرد. تنوع ژنتیکی از الگوی جغرافیایی تبعیت نمی کرد و ژنوتیپ های ایرانی و خارجی در گروه های مجزا طبقه بندی نشدند. این موضوع قرابت و خویشاوندی ژنوتیپ های ایرانی و خارجی را نشان داد. دو رقم Licord و SLM096 با اینکه دارای منشا یکسانی بودند، دو گروه مجزا را به خود اختصاص دادند و فاصله ژنتیکی زیادی با سایر نمونه ها داشتند. بنابراین در برنامه های به نژادی آینده می توان از آنها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، کلزا، ISJ، SSR
  • سعید شهبازی، حسن علیزاده، خلیل طالبی جهرمی صفحات 15-24
    یکی از مهم ترین تاثیرات جانبی محیطی کاربرد علف کش ها در سیستم های تولید محصول، آسیب احتمالی به گیاهان غیر هدف، مثل گیاهان کشت شده در تناوب است. اولتیما از علف کش های جدید ثبت شده خانواده سولفونیل اوره است که به تازگی برای کنترل علف های هرز مزارع ذرت در ایران استفاده می شود. بقایای این علف کش می تواند در شرایط خاص در خاک، پایداری خود را حتی بیش از یک فصل زراعی حفظ کند. به منظور اندازه گیری بقایای این علف کش در خاک، آزمایش زیست سنجی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه منطقه کرج، فسا و مغان انجام گرفت. در ابتدا، در آزمایشی گلخانه ای حساسیت هشت گونه گیاهی (گندم، جو، لوبیا، عدس، ماش، کلزا، چغندرقند و خیار) به علف کش اولتیما در قالب یک طرح کاملا تصادفی ارزیابی شد. عدس با حداکثر بازدارندگی طول ریشه، حساس ترین گیاه به این علف کش تعیین شد. بنابراین، عدس در آزمایش زیست سنجی برای تعیین غلظت های این علف کش در خاک مزارع مختلف ذرت استفاده شد. مقادیر باقی مانده علف کش محاسبه شده توسط معادلات رگرسیونی، نشان داد که در دوز توصیه شده بقایای علف کش تا 60 روز بعد از کاربرد پایداری دارد. زمان لازم برای کاهش 50 درصد دوز علف کش در منطقه فسا کمتر از دو منطقه دیگر بود، به طوری که این مقدار در مناطق فسا، کرج و مغان به ترتیب 14، 21 و 33 روز بود. بنابراین، در مناطقی که ذرت به عنوان کشت دوم کاربرد دارد و برای مصارف علوفه ای استفاده می شود و برای مبارزه با علف های هرز مزارع ذرت از این علف کش استفاده می شود، اعمال فاصله زمانی مطلوب در کاهش خسارت ناشی از بقایای این علف کش بر گیاهان بعدی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اتلاف علف کش، سولفونیل اوره، عدس
  • سید محمد سیدی، محمد خواجه حسینی، پرویز رضوانی مقدم، حمید شاهنده صفحات 25-36
    به منظور بررسی برخی راهکارها برای افزایش حلالیت فسفر در خاک های آهکی و تاثیر بر جذب فسفر و نیتروژن، کارایی جذب و شاخص برداشت فسفر سیاهدانه (Nigella sativa L.)، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. این مطالعه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دوازده تیمار و سه تکرار طراحی شد. منابع اصلاح کننده خاک آهکی شامل ورمی کمپوست (V) + باکتری تیوباسیلوس (T)، گوگرد (S) + T و S+V+T همراه با شاهد به عنوان عامل اول، و سه سطح کاربرد فسفر (صفر، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار از منبع فسفات دی آمونیوم)، به عنوان عامل دوم آزمایش بودند. براساس نتایج آزمایش، هر سه منبع اصلاح کننده خاک آهکی (شامل S+T، V+T و S+V+T) تاثیر معنی داری در افزایش فسفر قابل جذب خاک، جذب فسفر و نیتروژن توسط بوته و شاخص برداشت فسفر داشتند. همچنین کاربرد S+T و S+V+T در مقایسه با شاهد، به کاهش pH خاک به ترتیب تا 94/ 0 و 61/ 0 واحد منجر شد. بین غلظت فسفر و غلظت نیتروژن در بوته سیاهدانه همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت؛ با وجود این، بین عملکرد دانه و کارایی جذب فسفر، همبستگی منفی و معنی داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کارایی جذب فسفر، کارایی مصرف فسفر، واکنش خاک
  • نفیسه مهدی نژاد، منصور امیدی، محمدرضا جلال کمالی، محمدرضا نقوی، براتعلی فاخری صفحات 37-48
    به منظور بررسی اثر تنش شوری بر روابط برخی از صفات مورفولوژیک با عملکرد و اجزای عملکرد 167 لینه اینبرد و والدین آنها یعنی Babaxو Seri 82، آزمایشی در سال زراعی 1390-91 در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار تحت دو شرایط نرمال و شوری اجرا شد. ضرایب همبستگی ساده بین صفات، نشان داد از میان تمامی صفات مورد آزمایش، عملکرد بیولوژیک بیشترین همبستگی (**0/91= r) را با عملکرد دانه در شرایط نرمال داشت. در شرایط تنش شوری نیز عملکرد بیولوژیک بیشترین همبستگی (**0/083= r) را با عملکرد دانه داشت. با استفاده از رگرسیون گام به گام چهار صفت عملکرد بیولوژیک، وزن هزاردانه، شاخص برداشت و تعداد روز تا سنبله دهی به عنوان صفات تاثیرگذار در شرایط نرمال وارد مدل شدند که 98 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توضیح دادند. درحالی که در شرایط تنش شوری چهار صفت عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد بوته در واحد سطح و ارتفاع بوته وارد مدل شدند. برای یافتن روابط علی صفات، تجزیه علیت برای عملکرد دانه انجام گرفت که بزرگ ترین تاثیرات مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه مربوط به عملکرد بیولوژیک (87/ 0) و شاخص برداشت (40/ 0)، بزرگ ترین اثر غیرمستقیم و مثبت مربوط به وزن هزاردانه (15/ 0) در شرایط نرمال و بزرگ ترین تاثیرات مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه مربوط به عملکرد بیولوژیک (86/ 0) و شاخص برداشت (54/ 0) در شرایط تنش شوری بود. در ادامه با استفاده از تجزیه به عامل ها، چهارده متغیر در چهار عامل برای شرایط نرمال و شش عامل برای شرایط تنش شوری تعریف شدند که در مجموع به ترتیب 65 و 70 درصد از تغییرات داده ها را توجیه کردند. نتایج این تحقیق در مجموع شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیکی را از معیارهای مهم مرتبط با عملکرد دانه معرفی کرد که می تواند در انتخاب ارقام و لاین های پرمحصول گندم کاربرد مطلوبی داشته باشد. علاوه بر آن، به جز عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت، تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه از مهم ترین اجزای عملکرد دانه بودند.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تجزیه علیت، عملکرد دانه، گندم، لاین های اینبرد نوترکیب، همبستگی ساده
  • فریده نوروزی شهری، مجید پوریوسف، افشین توکلی، جلال صبا، علیرضا یزدی نژاد صفحات 49-56
    به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد برخی از توده های بومی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.)، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان اجرا شد. در این آزمایش تنش خشکی در دو سطح شامل شاهد (آبیاری کامل) و تنش خشکی در مرحله زایشی در کرت های اصلی و پنج توده بومی رازیانه شامل توده های زنجان، لرستان، اصفهان، همدان و کاشان در کرت های فرعی بررسی شد. نتایج نشان داد که تاثیر تنش خشکی بر اکثر صفات شامل اجزای عملکرد، عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، درصد و عملکرد اسانس معنی دار (p≤0.05) بود. توده های رازیانه نیز از لحاظ تمامی صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری (p≤0.01) داشتند. اکثر صفات مورد بررسی تحت شرایط تنش خشکی کاهش یافتند. بیشترین عملکرد دانه (3284 کیلوگرم در هکتار) از توده زنجان و تحت شرایط شاهد، و کمترین مقدار صفت مذکور (1306 کیلوگرم در هکتار) از توده اصفهان و تحت شرایط تنش خشکی به دست آمد. توده های کاشان و اصفهان به ترتیب دارای بیشترین و کمترین عملکرد اسانس بودند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، درصد اسانس، رازیانه، عملکرد دانه
  • امیدعلی اکبرپور، حمید دهقانی، محمد جواد روستا، اشکبوس امینی صفحات 57-69
    به کارگیری روش تجزیه آماری مناسب می تواند مکمل اجرای یک طرح آزمایشی دقیق برای اصلاح نباتات و دام باشد. در این آزمایش 33 ژنوتیپ گندم ایرانی نان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط عدم تنش و تنش شوری در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی شوری ایران واقع در استان یزد کشت شدند. از برآوردگر حداکثر درستنمایی محدودشده (Restricted Maximum Likelihood، REML) برای بررسی ساختارهای مختلف واریانس-کوواریانس ژنوتیپی و برآورد همبستگی های ژنوتیپی و فنوتیپی برخی از صفات در لاین های گندم ایرانی نان در شرایط عدم تنش و تنش شوری استفاده شد. برآوردهای مختلف به روش REML نشان داد که صفات عملکرد دانه، عملکرد زیست توده و شاخص برداشت دارای تنوع ژنتیکی در شرایط نرمال و تنش شوری بودند که از این تنوع می توان در برنامه های اصلاحی گندم برای تحمل به شوری استفاده کرد. همچنین با استفاده از روش REML اثر متقابل ژنتیک × محیط برای هیچ کدام از صفات به ویژه عملکرد که یکی از مهم ترین صفات برای ارزیابی تحمل به تنش شوری در گندم است، مشاهده نشد. با مقایسه میانگین عملکرد دانه، لاین های SALT22، SALT29، SALT28 بیشترین عملکرد و لاین شماره 6، رقم شاه پسند و لاین شماره 13 کمترین عملکرد را در دو شرایط تنش و نرمال داشتند. با استفاده از برآوردگر REML همبستگی ژنتیکی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه با زیست توده (97 /0) و شاخص برداشت (94/ 0) در دو شرایط عدم تنش و تنش شوری و همبستگی منفی و معنی داری بین عملکرد دانه و تعداد روز تا رسیدگی (32/ 0-) در شرایط تنش شوری برآورد شد. ازاین رو امکان انتخاب ژنوتیپ های زودرس پرمحصول در شرایط تنش شوری به ویژه در محل اجرای آزمایش (یزد) وجود دارد و می توان گزینش برای بهبود عملکرد بیشتر در شرایط تنش شوری را انجام داد.
    کلیدواژگان: حداکثر درست نمایی محدود شده، شوری، گندم، مدل مخلوط
  • زینب محمدی، عاطفه صبوری، صدیقه موسی نژاد صفحات 71-81
    این پژوهش به منظور ارزیابی تنوع 70 ژنوتیپ جو از لحاظ مقاومت به بیماری سفیدک پودری(powdery mildew) انجام گرفت. پس از تهیه نمونه های آلوده به بیماری، تکثیر اسپورهای قارچ بر روی رقم حساس افضل صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت گلدانی در گلخانه انجام گرفت. گیاهچه ها در مرحله دوبرگی با اسپورهای قارچ مایه زنی شدند. دوازده روز بعد صفات تیپ آلودگی و درصد آلودگی برگ ها براساس مقیاس 9-0 ساری و پرسکات ارزیابی شدند. پس از مقایسه میانگین، به منظور کسب یک نتیجه کلی از رتبه بندی ژنوتیپ ها، رتبه بندی ژنوتیپ ها به روش آروناچالام انجام گرفت و نتایج نشان داد که ارقام Afzal، Rihane، Goharjow، 88-8-EB، Motadel-45، 83-17-EC، Fajre30به ترتیب بیشترین رتبه ها را از لحاظ تیپ آلودگی و شدت بیماری کسب کردند و به عنوان ژنوتیپ های حساس و نیمه حساس و ژنوتیپ های 6-86-EB، 20-87-EB، Arass، 2-88-EB، EBYT-W-89-4، 88-13-EB، Dasht، MB-83-14، 3-89-EBYT-W، NB17، 24Garm، 19-88-EB، 15-89-EBYT-W و 10-79-W با اخذ پایین ترین رتبه ها، به عنوان مقاوم ترین ژنوتیپ ها به بیماری سفیدک در مرحله گیاهچه ای شناسایی شدند. نتایج تجزیه خوشه ای، تاییدکننده نتایج رتبه بندی آروناچالام بود. براساس این تجزیه، ژنوتیپ ها به چهار گروه مقاوم، نیمه مقاوم، نیمه حساس و حساس اختصاص یافتند. مقادیر زیاد ضریب تنوع ژنوتیپی، فنوتیپی و وراثت پذیری عمومی برای صفات تیپ آلودگی و درصد آلودگی می تواند بیانگر موثر بودن عمل گزینش در بهبود مقاومت به سفیدک پودری باشد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی آروناچالام، ضریب تنوع، قارچ، مقاومت گیاهچه ای
  • سید محمد علوی متین، افراسیاب راهنما، موسی مسکرباشی صفحات 83-91
    پتاسیم، عامل مهمی در بهبود تحمل گیاهان به تنش های غیرزیستی نظیر تنش شوری به شمار می رود. به منظور بررسی تاثیر پتاسیم بر تحمل به شوری دو رقم گندم نان کویر (متحمل به شوری) و قدس (حساس به شوری)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار با سطوح تیماری مختلف شامل شاهد، شوری 150 میلی مولار (کلرید سدیم)، شوری 150 میلی مولار به همراه دو سطح 300 و450 میلی گرم پتاسیم بر کیلو گرم خاک از منبع سولفات پتاسیم و دو سطح 30 و 45 میلی گرم پتاسیم بر کیلو گرم خاک از منبع نانوکلات پتاسیم 27 درصد انجام گرفت. کاربرد سطوح و منابع مختلف پتاسیم در شرایط تنش، سبب کاهش تاثیرات سوء ناشی از تنش شوری و در پی آن بهبود عملکرد دانه و اجزای آن، عملکرد بیولوژیک، ارتفاع بوته، هدایت روزنه ای، و نیز کاهش غلظت Na+ و افزایش غلظتK+ و نسبت K+/Na+ برگ پرچم شد. به نظر می رسد وجود پتاسیم در شرایط شوری در مقایسه با نبود آن در این شرایط، از طریق رقابت با سدیم در جذب به وسیله گیاه سبب کاهش تاثیرات منفی تجمع سدیم در گیاه شده و از طریق تعدیل پتانسیل اسمزی و بهبود هدایت روزنه ای سبب حفظ فتوسنتز می شود و بدین ترتیب کاهش آثار تنش شوری بر عملکرد را در پی دارد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، تحمل شوری، گندم
  • عظیمه نجفی پور، محمد مهدی مجیدی صفحات 93-103
    به منظور تحلیل تنوع ژنتیکی صفات موثر بر عملکرد بذر، 41 نمونه اسپرس شامل 35 نمونه وحشی (13 گونه) و 6 ژنوتیپ از گونه زراعی، آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان ارزیابی شدند. ژنوتیپ ها از نظر همه صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری داشتند، که بیانگر تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ ها بود. مقایسه گونه های اسپرس نشان داد گونه O. viciifolia دارای بیشترین تعداد دانه در خوشه، باروری و عملکرد بذر در بوته بود. کمترین میانگین عملکرد بذر در بوته در گونه O. chorassanica مشاهده شد. تجزیه خوشه ایژنوتیپ های مورد مطالعه را در سه گروه طبقه بندی کرد و تا حد زیادی گونه های اهلی و وحشی از یکدیگر تفکیک شدند. براساس تجزیه به مولفه های اصلی، دو مولفه اول و دوم بیش از 50 درصد از تنوع کل را توجیه کردند، که مولفه اول بر خصوصیات مرتبط با عملکرد بذر، و مولفه دوم بر اجزای عملکرد تاکید داشتند. نتایج نشان داد که گونه های وحشی از تنوع زیادی برخوردارند که می توان از آن برای بهبود خصوصیات گونه زراعی اسپرس استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اسپرس، تجزیه خوشه ایو عملکرد بذر، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیک
  • مهرزاد طاوسی، احمد نادری، غلامعباس لطفعلی آینه صفحات 105-113
    کاهش دما در ماه های دی و بهمن در خوزستان یک پدیده غالب اقلیمی است که سبب خسارت دیدن گیاه و عملکرد می شود. به منظور مطالعه اثر تنش سرما در مرحله ظهور سنبله بر وزن دانه در سنبله اصلی، اجزای آن و برخی صفات فنولوژیکی و فیزیولوژیکی ژنوتیپ های گندم، این تحقیق در سال 1392 تحت شرایط کنترل شده گلخانه با پنج ژنوتیپ (ارقام چمران، ویریناک، استار و کرخه و لاین M-83-17) و چهار دمای محیط (بدون سرما، 3+، صفر، 3- درجه سانتی گراد) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا شد. زمان رسیدگی فیزیولوژیکی، ارتفاع بوته و طول سنبله، وزن دانه در سنبله اصلی و اجزای آن شامل تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه و شاخص های کلروفیل فلورسانسFo، Fm و Fv/Fmارزیابی شدند. نتایج نشان داد اثر تنش سرما بر زمان از سبز شدن تا رسیدگی فیزیولوژیکی، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله اصلی و شاخص Fv/Fm معنی دار بود. بیشترین وزن دانه در سنبله اصلی در شرایط بدون تنش به لاین M-83-17، در تنش 3- و صفر درجه سانتی گراد به رقم چمران و در تنش سرمای 3+ درجه سانتی گراد به رقم ویریناک تعلق داشت. شاخص Fv/Fmدر تنش صفر درجه، بیشترین اختلاف را نسبت به وضعیت قبل از تنش داشت. لاین M-83-17 به عنوان یک ژنوتیپ برتر پتانسیل عملکرد بیشتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها داشت، درحالی که رقم چمران رقمی با قابلیت ژنتیکی بیشتر برای تحمل تنش ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، ظهور سنبله، فنولوژیکی، فیزیولوژیکی، گندم
  • سیده زهرا طباطبایی پور، احمد معینی، محمد صادق ثابت صفحات 115-122
    با توجه به اهمیت ژرم پلاسم ارقام برنج ایرانی و کاربرد آن در برنامه های اصلاحی و تبادل مواد ژنتیکی، اجرای تحقیقاتی در خصوص حفاظت این منابع ژنتیکی ارزشمند، ضروری است. در این زمینه، روش نوین حفاظت فراسرد که نگهداری نمونه های زیستی در ازت مایع با دمای 196- درجه سانتی گراد است، کاربرد دارد. ازاین رو در پژوهش حاضر، حفاظت فراسرد جنین های زیگوتی هفت رقم برنج بومی و اصلاح شده به روش شیشه ای کردن بررسی شده است. در این تحقیق، جنین ها به مدت 1، 7 و 30 روز در ازت مایع نگهداری شدند. پس از گذراندن دوره انجماد، جنین ها از ازت مایع خارج شده و به مدت 2 دقیقه در دمای 40 - 38 درجه سانتی گراد قرار داده شدند و سپس به محیط کشت MS انتقال یافتند. در بین ارقام مورد مطالعه برای صفت درصد جوانه زنی نهایی، تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ اما در صفت شاخص بنیه در سطح 5 درصد و در سایر صفات در سطح 1 درصد تفاوت معنی دار وجود داشت. در اکثر صفات مورد بررسی، بین مدت زمان های نگهداری در ازت مایع تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ ولی نسبت به زمان شاهد کاهش معنی دار بود. بررسی سایر روش ها و تیمارهای حفاظت فراسرد ژرم پلاسم ارقام برنج بومی ایران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: جنین زیگوتی، حفاظت فراسرد، ژرم پلاسم برنج
  • علی غلامی زالی، پرویز احسان زاده، جمشید رزمجو صفحات 123-135
    به منظور مطالعه عملکرد و اجزای عملکرد شش رقم نخود آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو زمان کشت بهاره و پاییزه در نورآباد-لرستان اجرا شد. عامل اصلی شامل چهار رژیم آبیاری (بدون آبیاری، 75، 100 و 150 میلی متر) براساس تبخیر از تشت تبخیر کلاس A، و عامل فرعی شامل شش رقم نخود (آرمان، آزاد، هاشم،ILC-482، گریت و نورآباد) بود. کشت پاییزه به ترتیب سبب افزایش 0/ 55، 0/ 7، 5/ 8، 0/ 49، 0/ 46، 0/ 44 و 7/ 5 درصدی تعداد نیام بارور، ارتفاع، وزن صددانه، عملکرد دانه بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت شد. سطوح آبیاری پس از 75، 100 و 150 میلی متر تبخیر به ترتیب با میانگین 2316، 2121 و 2010 کیلوگرم در هکتار سبب افزایش 78، 63 و 54 درصدی عملکرد دانه نسبت به سطح بدون آبیاری شدند. ارقام گریت و هاشم به ترتیب با میانگین 2089 و 1775 کیلوگرم در هکتار بیشترین و کمترین عملکرد دانه را تولید کردند. اگرچه کشت پاییزه رقم گریت به همراه آبیاری پس از 75 میلی متر تبخیر به حداکثر عملکرد در این منطقه منجر شد، آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر نیز سبب بهبود چشمگیر عملکرد دانه در کشت پاییزه شد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، فصل کشت، نخود دیم
  • کیوان فتحی امیرخیز، مجید امینی دهقی، سیاوش حشمتی صفحات 137-145
    به منظور بررسی اثر کاربرد خاکی و برگی کلات آهن بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی گیاه گلرنگ (ژنوتیپ Il111) تحت دو رژیم آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 90-1389 در دانشگاه شاهد انجام گرفت. در این بررسی سطوح تیمار آبیاری در دو سطح آبیاری کامل و کم آبیاری در مرحله گلدهی (به ترتیب آبیاری پس از تخلیه 50 و 75 درصد رطوبت ظرفیت زراعی)، عامل اصلی؛ و هشت سطح کلات آهن شامل چهار سطح به صورت مخلوط با خاک با مقادیر صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار، و چهار سطح به صورت تغذیه برگی با غلظت های محلول پاشی (با آب، 1000، 2000 و 3000 میلی گرم در لیتر) از منبع سکوسترین 138 عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد در شرایط مطلوب آبیاری، استفاده از روش محلول پاشی کلات آهن موجب افزایش کلروفیل a، کلروفیلb، کلروفیل کل و نسبت کلروفیل a/b شد. کاربرد مقادیر کمتر کود کلات آهن در شرایط تنش رطوبتی سبب افزایش مقدار کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنوئید شد؛ اما مصرف بیشتر کود آهن در خاک سبب افزایش غلظت کلروفیل b و FV/FM شد. در هر دو سطح آبیاری محلول پاشی کلات آهن به مقدار 2000 میلی گرم در لیتر موجب افزایش نسبت کلروفیل a/b شد. نتایج آزمایش نشان داد که در سطح تنش رطوبتی با افزایش کاربرد کلات آهن در خاک و سطوح محلول پاشی به ترتیب مقدار آنتوسیانین و فلاونوئیدها افزایش یافت. به نظر می رسد استفاده از کلات آهن، با افزایش مقدار رنگدانه های فتوسنتزی سطح تحمل گلرنگ را نسبت به شرایط کمبود آب ارتقا می دهد.
    کلیدواژگان: آهن، تغذیه برگی، تنش اکسیداتیو، رنگدانه های فتوسنتزی، فلورسانس کلروفیل، گلرنگ
  • فاطمه علیزاده آریمی، ویدا چالوی، علی دهستانی صفحات 147-155
    بی فنیل های پلی کلرینه شده (PCBs)، ترکیبات حلقوی کلرداری هستند که به دلیل خواصی چون مقاومت به حرارت و پایداری، در سطح گسترده در دهه های 1930 تا 1980 در صنایع گوناگون کاربرد داشته اند. همین ویژگی پایداری و مقاوت به تجزیه شدن همراه با تاثیرات زیانبار بر سلامت انسان، سبب شد که تولید آنها از دهه 1980 میلادی متوقف شود. در حال حاضر، آلودگی آب ها و خاک های سراسر جهان به PCBs، یکی از مشکلات مهم محیط زیست به شمار می آید. یکی از راه های کاهش آلودگی به PCBs انتقال و بیان ژن های باکتریایی بی فنیل دی اکسیژناز (BPDO) که دارای توانایی تجزیه PCBs هستند به گیاهان است. هدف پژوهش حاضر، یافتن روشی برای انتقال همزمان ژن های bph A، bph E و bph G، که اجزای رمزدهنده آنزیم BPDO هستند به گیاه آرابیدپسیس بود. براساس نتایج به دست آمده، 3 ژن bph A، bph E و bph G که در ناقل pGreen کلون شده بودند به باکتری های E.coli و اگروباکتریوم های LBA4404 و C58C1 و در انتها به گیاه آرابیدپسیس انتقال یافتند. از لحاظ کارایی انتقال ژن به گیاه، بین دو سویه اگروباکتریوم LBA4404 و C58C1 به کار رفته در این پژوهش اختلاف وجود داشت. بیشترین تعداد گیاهان تراریخته (85/ 0 درصد) با سویهLBA4404 به دست آمد. تراریخت بودن گیاهچه های آرابیدوپسیس با انتخاب گیاهان کاملا سبز در محیط دارای 50 میلی گرم در لیتر کانامایسین و همچنین آزمون PCR تایید شد. گیاهان تراریخت با موفقیت به خاک انتقال یافتند و به رشد خود ادامه دادند.
    کلیدواژگان: بی فنیل های پلی کلرینه، گیاه آرابیدوپسیس، ناقل pGreen
  • فاطمه پیرنجم الدین، محمد مهدی مجیدی، مهدی قیصری، زهرا رادان صفحات 157-168
    این پژوهش با هدف بررسی اثر تنش خشکی متوسط و شدید بر خصوصیات ریشه و برخی از آنزیم های آنتی اکسیدان و شناسایی ژنوتیپ های متحمل در گیاه فسکیوی بلند انجام گرفت. 24 ژنوتیپ فسکیوی بلند در سه سطح تنش خشکی (شاهد، تنش خشکی متوسط و شدید) به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار بررسی شدند. کلونی ژنوتیپ ها در گلدان هایی با ارتفاع 60 و قطر 16 سانتی متر کشت شدند. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی، ژنوتیپ و اثر متقابل آنها برای تمام صفات اندازه گیری شده، معنی دار بود. تحت شرایط تنش خشکی متوسط و شدید، عملکرد علوفه خشک، طول تجمعی و وزن خشک ریشه در مقایسه با حالت شاهد کاهش یافت. تنش خشکی شدید، نسبت ریشه به اندام هوایی را 25 درصد افزایش داد. فعالیت آنزیم های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در تنش خشکی شدید نسبت به حالت شاهد و تنش خشکی متوسط کاهش یافت، درحالی که فعالیت آنزیم پراکسیداز در این سطح تنش افزایش نشان داد. نتایج نشان داد که برخی از ژنوتیپ های فسکیوی بلند تحت شرایط تنش از عملکرد زیاد، و سیستم ریشه ای و آنتی اکسیدانی مطلوب برخوردارند که بیانگر وجود سازوکار های تحمل و اجتناب از خشکی در این ژنوتیپ ها است و می توانند در مطالعات اصلاحی بعدی به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، طول ریشه، عملکرد علوفه خشک، کاتالاز
|
  • Pages 1-14
    To investigate the genetic diversity of 21 rapeseeds (Brassica napus L.)، 20 semi-random ISJ and SSR primers were used. Primers produced a total number of 158 (81. 5%) polymorphic bands (51 SSR and 107 ISJ bands). Average numbers of polymorphic bands for ISJ، SSR and combined of them were 10. 7، 5. 1 and 7. 9، respectively. PIC values ranged from 0. 0150 for specific primer O110D08 to 0. 3420 for semi-random primer ET15-33. No significant differences were found between IT and ET primers with regard to polymorphic bands. According to UPGMA cluster analysis and Dice similarity matrix، rapeseed cultivars were divided in 3، 6 and 4 groups for ISJ، SSR primers and combine of them، respectively. Genetic variations don’t agreed with geographic pattern and Iranian and foreign cultivars were not grouped in separate clusters، indicating presumably the proximity and kinship of Iranian and foreign genotypes. SLM096 and Licord with same origin produced separate groups and had high genetic distance with other genotypes; therefore، they can be used in the future breeding programs.
    Keywords: genetic diversity, ISJ, Rapeseed, SSR
  • Pages 15-24
    One of the most important adverse environmental effects of herbicide application in production systems is possible damage to non-target plants, such as crops that are grown in rotation. Nicosufuron+Rimsulfuron (ultima) is a sulfonylurea herbicide that recently registered for use in maize fields in Iran. Its residues may be present more than a season in certain conditions. To measure nicosufuron+rimsulfuron residues, a greenhouse experiments were performed based on randomized complete block design in Karaj, Fasa and Moghan. At first, the sensitivity of eight plant species (wheat, barley, bean, lentil, vetch, canola, sugar beet, and cucumbers) to nicosufuron+rimsulfuron was determined using a completely randomized design. Lentil with the maximum inhibition of root length was detected as the most sensitive plants to the herbicide. Thus, it was used in bioassay trials to determine the concentration of the herbicide in the maize field. The determination of nicosufuron+rimsulfuron residues using standard regression equations showed that at the recommended dose of herbicide residues were detected up to 60 days after application. Based on the model parameters, x0 (time required for 50% dissipation of the herbicide) in Fasa was less than the other two regions, a 34.7% and 56.8 % decrease compared to Karaj and Moghan, respectively. Thus, in areas where corn is rotated as a second crop and its weed are controlled by ultima, considering the suitable re-cropping interval to reduce the adverse effects of this herbicide on the next plants is necessary.
    Keywords: Herbicide dissipation, lentil, sulfonylurea
  • Pages 25-36
    In order to evaluate the effect of increasing soil soluble phosphorus (P) and its effect on nitrogen (N) and P uptake, P uptake efficiency and P harvest index of black seed (Nigella sativa L.) in a calcareous soil; a field experiment was conducted as factorial layout based on a randomized complete block design with three replications at Research Station, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, in year 2013. The experimental treatments were all combination of soil amendment in four levels (vermicimpost (V) + Tiobacilus (T), Sulfur (S) + T, V+S+T and control) and three levels of phosphorus (0, 30 and 60 kg.ha-1). Results showed that S+T and V+S+T had significant effects on reducing soil pH (by 0.94 and 0.61 units, respectively). The resources of soil amendment (V+T, S+T and S+V+T) significantly increased the P uptake by plant and P harvest index of black seed. A significant positive correlation was observed between P and N concentration of plant. However, there was a significant negative correlation between grain yield and P uptake efficiency of black seed.
    Keywords: Phosphorus uptake efficiency, Phosphorus use efficiency, Soil pH
  • Pages 37-48
    To study and determine effect of salinity on relationship between agronomic characteristics and grain yield, 167 of the Seri/Babax recombinant wheat inbred lines (RIL) together with two parents were evaluated using alpha latice design with two replications under two conditions (salt stress and normal), in Zabol field station in 2011-12 cropping season. Fourteen traits including: some agronomic characteristics, grain yield and its components, were measured and recorded for 169 genotypes. Results of simple correlation coefficient analysis indicated a significant positive correlation between grain yield with harvest index, biological yield, the number of spike m-2 and the number of grain m-2 for both normal and stress conditions. Stepwise regression analysis showed that biological yield, harvest index, 1000 grain weight and Days to heading were of higher importance, among other grain yield components for normal condition, in determination of grain yield. Whereas in stress condition, biological yield, harvest index, plant m2 and plant height were the most important. Path analysis coefficients showed that the highest direct effects on grain yield were biological yield and harvest index for both normal and stress conditions. Factor analysis determined four and six factors under normal and salt stress conditions that accounted for 65% and 70% of total observed variations of grain yield. These factors were yield components, quality related traits and grain yield and its components. In conclusion, the results of this study identified harvest index and biological yield as important traits in selection for high yielding wheat genotypes.
    Keywords: Wheat, biological yield, harvest index, 1000 grain weight, Factor analysis
  • Pages 49-56
    In order to evaluate the effect of drought stress on grain yield and its components of fennel accessions, a field experiment was conducted as a split plot based on complete randomized block design with three replications. This experiment was conducted in research farm of Agricultural faculty of Zanjan University in 2012. In this study water stress in two levels included control and drought stress at reproductive stage were assigned to the main plots and five Iranian accessions of fennel included Zanjan, Lorestan, Esfahan, Hamedan and Kashan were assigned to the sub plots. The results showed that the effect of drought stress on grain yield and its components, biomass yield, grain essential oil percent and essential oil yield was significant (p≤0.05). Also there were significant differences between Fennel populations about all studied traits. Majority of measured traits decreased under drought stress condition. So the highest grain yield (3284 kg/ha) was obtained in Zanjan accession and control conditions and the lowest amount of mentioned trait (1306 kg/ha) was obtained in Esfahan accession under drought stress condition. Kashan and Isfahan accessions had the highest and lowest essential oil yield respectively.
    Keywords: drought stress, Essential oil percentage, fennel, Grain yield
  • Pages 57-69
    Applying an appropriate statistical analysis is complementary for conducting a robust experimental design in plant and animal breeding. In these experiments 33 Iranian bread wheat genotypes, cultivated in a randomized complete blocks design with three replications in two normal and saline conditions were evaluated at the field of National Salinity Research Center located in Yazd province, Iran. The restricted maximum likelihood (REML) was used to evaluate the different genotypic variance-covariance structures and to estimate the genotypic and phenotypic correlations of some of Iranian wheat traits under two normal and salt-stressed conditions. The Using different estimation by REML method the traits of grain yield, biological yield and harvest index had different and significant values across two conditions, this genetic variability can be used for salinity tolerance of bread wheat in breeding programs.. In addition, genotype by environment interaction for all traits was not significant, especially for grain yield as important trait for evaluation of salinity tolerance in wheat. The means comparisons of genotypes showed that the SALT22, SALT29 and SALT28 had the highest values and line No. 6, Shahpasand and line No.13 had the lowest values for grain yield, respectively. There were significantly positive genetic correlation between yield with biological yield (0.97) and harvest index (0.94) in combined analysis and negative genetic correlation for days to maturity with grain yield (-0.32) in saline condition by REML estimator. So, the selection of early maturing genotypes with higher yield in the saline condition, especially in the location of conducted experiment (Yazd) is achievable and selection can be done to improve the performance of salinity stress.
    Keywords: Restricted Restricted Maximum Likelihood, Salt, Wheat, Mixed models
  • Pages 71-81
    This study was conducted to evaluate the resistance of 70 genotypes of barley to powdery mildew. After preparing the samples contaminated with powdery mildew, reproduction of the spores of the fungus was conducted on susceptible cultivar Afzal. The experiment was conducted with randomized block design in pot in greenhouse. Seedlings were inoculated with the spores fungus in two-leaf stage. After 12 days, the traits of the infection type and infection intensity, assessed based on 0-9 Saari and Prescott scale. After comparing the means, to obtain an overall result, ranking of genotypes were conducted based on the comparison of means with Arunachalam method. The results showed that varieties Afzal, Rihane, Goharjow, EB-88-8, 45-Motadel, EC-83-17 and Fajre 30 received the highest ranking for infection type and disease intensity and were identified as susceptible and moderately susceptible genotypes. The genotypes EB-86-6, EB 87-20, Arass, EB-88-2, EBYT-W-89-4, EB-88-13, Dasht, MB-83-14, EBYT-W-89-3, NB17, 24 Garm, EB-89-19, EBYT-W-89-15 and W-79-10 allocated lowest ranking and found as resistance genotypes. The results of cluster analysis were endorsing the results of ranked Arunachalam. According to the analysis, genotypes were divided into four groups, resistant, moderately resistant, moderately susceptible and susceptible. Considerable estimate for phenotypic and genotypic coefficient of variation and broad heritability for infection type and infection intensity indicates selection likely can be effective in improvement of resistance to powdery mildew.
    Keywords: Arunachalam ranking, Coefficient of variation, Fungus, Seedling resistance
  • Pages 83-91
    Potassium plays an important role in improving plant tolerance to abiotic stresses such as salinity stress. To evaluate the effect of potassium on salinity tolerance of two wheat cultivars, Kavir (as salt tolerant) and Qods (as salt-sensitive), a pot experiment was conducted, using a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in different treatments (Control, 150 mM NaCl, 150 mM NaCl with two levels of 300 and 450 mg potassium sulfate per 1kg soil and two levels 30 and 45 mg nano potassium per 1kg soil). Application of different potassium levels and sources in stress conditions led to mitigate the negative effects caused by salt stress, and hereby improved grain yield and its components, biological yield, plant height, stomatal conductance, and also reduced Na+ concentrations and increased K+ concentrations and the K+/Na+ ratio in flag leaf. It appears that the presence of potassium under salt stress in compare with the absence of it, through competition with sodium uptake by plant can lead to reduce the adverse effects of sodium accumulation in plants and through osmotic potential adjustment and improved stomatal conductance caused to maintain photosynthesis, and hereby reduce salt effects on yield.
    Keywords: potassium, salt tolerance, Wheat
  • Pages 93-103
    In order to investigate genetic variation of traits related to seed yield, 41 genotypes from 14 wild and cultivated species were evaluated according to a randomized complete block design with three replications in Isfahan University of Technology Research Farm. The genotypes were significantly different for all of the studied traits indicating existence of considerable genetic variation in this germplasm. Comparison among sainfoin species showed that O. viciifolia had highest number of seed per panicle, fertility and seed yield per plant. The highest seed production was observed for O. viciifolia and the lowest one was belonged to O. chorassanica. Cluster analysis classified the genotypes in to three groups which can separate wild and cultivated species. Based on principal component analysis, the first and second components explained more than 50 percent of the total variation. The first component was related to seed yield and the second one was related to components of yield. The results showed high genetic diversity in wild species of sainfoin which could be used for genetic improvements.
    Keywords: Sainfoin, morphological traits, Seed yield, genetic diversity, cluster analysis
  • Pages 105-113
    Temperature reduction since late December until late February is a dominate climate phenomena in Khuzestan which caused plant damage and subsequently yield reduction. In order to study the effect of chilling stress at heading stage on yield, yield component and some physiological traits of wheat genotypes, this research was carried-out with five genotypes (Chamran, Vee/Nac, Star, Kharkheh cv. and line M-83-17) and four environmental temperatures(non-stress, and+3,0 and -3°C) under greenhouse condition, in factorial experiment using CRD with three replications in Khuzestan Natural Resources and Agricultural Research Center in 2013. Date of physiological maturity, plant height and spike length, yield components including spikelet/spike, grain no./spike, 1000 grain weight and grain weight in main spike and Fo, Fm, andFv/Fm indices were evaluated. Results showed that the effect of chilling stress was significant for days from germination to physiological maturity, grain no. per spike, grain weight in main spike and Fv/Fm traits. The highest grain weight in main spike under non-stress and -3°C chilling stress was belonged to line M-83-17 and Chamran cultivar, respectively and under zero and 3°C chilling stress were obtained from Chamran cv. and Vee/Nac, respectively. The highest difference before and after chilling in Fv/Fm index was belonged to zero chilling stress. Differences in traits which were studied in this research indicated genetic variation in genotype response to chilling stress
    Keywords: Genetic variation, Heading, Phenological, Physiological, Wheat
  • Pages 115-122
    Because of the importance of Iranian rice germplasm and its application in the rice breeding programs and international genetic resources exchanges, some researches are necessary to preserve these valuable genetic resources. For this purpose, the cryopreservation of the biological samples in liquid nitrogen at -196 °C can be used. In this research, the cryopreservation of the zygotic embryos of seven rice indigenous and modern cultivars was investigated by vitrification method. The embryos were stored in the liquid nitrogen for 1, 7 and 30 days. After cryopreservation, the embryos were transferred at 38-40 °C for 2 min and then were cultured on MS medium. There were no significant differences among the studied cultivars in the final germination percentage trait, but there were significant differences in vigor index trait in level %5 and in other studied traits in level %. In most traits, there was no significant difference among the storage times in liquid nitrogen while there was a significant decrease in the studied traits in comparison with the control. Investigation of the other cryopreservation methods and treatments on Iranian rice indigenous cultivars germplasm could be recommended.
    Keywords: Rice germplasm, cryopreservation, Zygotic embryo
  • Pages 123-135
    This study was aimed to investigate the effects of planting season and irrigation regime on six chickpea genotypes in Lorestan province, west of Iran in a randomized complete block split-plot field experiment. The six chickpea varieties (i.e. Arman, Azad, Hashem, ILC-482, Greet and Nourabad) were sown in autumn and spring and were subjected to four irrigation levels (i.e. irrigation after 75, 100 and 150 mm evaporation from a Class-A Pan and non-irrigated) in two separate experiments. Autumn-sown chickpea out-performed the spring-sown chickpea by 55, 7.0, 8.5, 49.0, 44.0 and 5.7% in terms of number of fertile pods/plant, plant height, 100-seed weight, seed yield/plant, dry matter yield, grain yield and harvest index, respectively. Irrigation after 75 (2316 kg/ha), 100 (2121 kg/ha) and 150 mm evaporation (2010 kg/ha) led to 78, 63 and 54% increases in grain yield, respectively. "Greet" (2089 kg/ha) and "Hashem" (1775 kg/ha) produced the highest and lowest seed yields, respectively. It could be concluded that planting Cv."Greet" under the 75 mm level of irrigation at autumn may lead to the greatest grain yield production. Nevertheless, planting the latter genotype at autumn with irrigation after 150 mm evaporation may lead to substantial increase in grain yield, with minimum usage of water.
    Keywords: drought stress, chickpea, planting season
  • Pages 137-145
    In order to study the effect of iron chelate (Fe-EDDHA) on some biochemical characteristic of safflower (Carthamus tinctorius L.) under two irrigation regimes, a field experiment was set up a split-plot based on randomized block design with four replication in 2011 in a research field of the faculty of Agriculture at Shahed University. In this study the main plots consisted of two levels of irrigation treatments that included: full irrigation and deficit irrigation at the flowering stage (irrigation to 50% and 75% soil moisture depletion relative to field capacity, respectively). The subplots consisted of eight levels of Fe-EDDHA, half of which were soil applications (S1:0, S2:50, S3: 100 and S4:150 kg.ha-1) and the remaining half of which were foliar applications (F1:foliar application of water, F2:1000, F3:2000 and F4:3000 mg.l-1).The results showed that in desirable condition of irrigation, using of foliar application of iron chelate led to increase the chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and chlorophyll a/b ratio. Application of low amount of iron chelate in water stress condition resulted in significant increase in chlorophyll a, total chlorophyll and carotenoids content while use of large amount of iron chelate in soil, led to increase in chlorophyll b content and Fv/Fm. In the two levels of irrigation, foliar application of iron chelate at 2000 mg.l-1 led to increase in chlorophyll a/b ratio. The results of this experiment showed that in water stress levels, with increased level of use of soil and foliar application of iron chelate, content of anthocyanins and flavonoids increased, respectively. It appears that use of iron chelate, can increase the tolerance of safflower to water deficit condition by increase in content of photosynthetic pigment.
    Keywords: chlorophyll fluorescence, Foliar application, Iron, oxidative stress, photosynthetic pigment, safflower
  • Pages 147-155
    Polychlorinated biphenyls (PCBs) are chlorinated biphenyl rings that due to their properties such as heat resistance and stability were widely used in different industries from 1920s to 1980s. Due to their characteristics such as stability, resistance to decomposition and harmful effects on human health, their production was banned in 1980s., Worldwide contamination of water and soil with PCBs is one of the important environmental problems at present time. A way to reduce PCBs contamination is transformation and expression of biphenyl dioxygenase (BPDO) genes having catabolic degradation activity of polychlorinated biphenyls into plants. The aim of present study was developing a method for simultaneous transformation of bphA, bphE, and bphG genes, coding for the components of BPDO enzyme, into Arabidopsis plants. According to obtained results, three bphA, bphE, and bphG genes cloned into pGreen vector were transformed into E.coli, Agrobacterium and as well as Arabidopsis plants. There were differences in transformation efficiency of two strains LBA4404 and C58C1 of Agrobacterium, used in this study. The highest number of transgenic plants 0.85%% was obtained by LBA4404 strain. The transgenic nature of Arabidopsis plantlets was confirmed by selecting fully green plants on 50 mg/l Kanamycin as well as PCR analysis. Transgenic plants were successfully transferred into soil and continued their growth.
    Keywords: Arabidopsis plant, chlorinated biphenyls enzyme, pGreen vector
  • Pages 157-168
    This research was conducted to evaluate the effect of mild and intense drought stresses on root traits and some anti-oxidative enzymes and to identify drought tolerant genotypes in tall fescue. Twenty-four genotypes were assessed under three levels of moisture regime (control, mild and intense drought stresses) according to a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. The genotypes were clonally propagated and planted in PVC tubes (60×16 cm). Results indicated that the effect of moisture regime, genotype and their interaction were significant for all of the measured traits. Under mild and intense drought stress, the root length, root dry weight and dry forage yield decreased compared with control. Intense drought stress increased the root/shoot ratio about 25 percent. The activities of catalase and ascorbate peroxidase decreased under intense drought stress compared with control and mild drought stress, while the activity of peroxidase increased in this level of stress. Results showed that some tall fescue genotypes under drought stress had high yield productivity, desirable root and anti-oxidative systems indicating that these genotypes had drought avoidance and drought tolerance mechanisms which can be used for future breeding programs.
    Keywords: root length, dry forage yield, catalase, peroxidase