فهرست مطالب

نقد ادبی و بلاغت - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1393)

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسن حسن زاده نیری، زهرا علی نوری صفحات 1-18
    یکی از مهم ترین هدف های پژوهش در زمینه متون ادبی، دستیابی به معنای ثانوی یا ضمنی متن است؛ زیرا این معنا برابر با ادبیت متن است. معنای ثانوی، از راه زبان و عناصر گوناگون مرتبط با نوع ادبی بیان می شود که به طور کلی و در اصطلاح، زبان آن متن نامیده می شود. در این جستار، در راستای بررسی زبان داستان کوتاه، معانی ثانوی به دو نوع اصلی و فرعی دسته بندی می شود؛ معنا یا معانی ثانوی اصلی که همان درون مایه داستان است و معانی ثانوی فرعی که از دیگر عناصر داستان به دست می آید؛ بنابراین هر عنصری را که در داستان در ارتباط با درون مایه آن دلالت مند می گردد، می توان به عنوان بخشی از زبان داستان کوتاه بررسی کرد. طبق این روش و از این منظر، در مقاله حاضر، مجموعه داستان یوزپلنگانی که با من دویده اند اثر بیژن نجدی بررسی شده است. معانی ثانوی اصلی یا درون مایه مشترک این داستان ها، عبارت است از تقابل هویت و بی هویتی در قالب تقابل سنت و نوگرایی، که از راه شگردها و عناصر گوناگون داستان بیان می شود.
    کلیدواژگان: بیژن نجدی، نشانه، معانی ثانوی، تقابل سنت و نوگرایی، بحران هویت
  • سیداسماعیل حسینی اجدادنیاکی صفحات 19-36
    خطبه جهاد از مشهورترین خطبه های حضرت علی(ع) است که مضمونش بر محور جهاد دور می زند. گفتمان خطبه، اهمیت جهاد و آثار مهم آن، و نیز پیامدهای ترک جهاد را برای امت ها، تبیین می کند. در بخش های دیگر این خطبه، ملامت بر کوفیان و حادثه دردناک حمله «سفیان غامدی» به شهر مرزی انبار و شهادت «حسان بن حسان»، نماینده شجاع و باوفای امام، و آمادگی کامل حضرت برای جهاد به همراه سابقه جهادی خویش در غزوات صدر اسلام، بیان شده و در مجموع، روح حماسی فوق العاده بر فضای خطبه، هر شنونده ای را تحت تاثیر قرار می دهد. در شیوه گفتار این خطبه، پیوندی تنگاتنگ میان آنچه در الفاظ و عبارات و معانی آنها جاری است، با روان و تجربه گوینده خطبه برقرار است. سیاق کلی خطبه، توبیخ و ملامت کوفیان است، به طوری که شدت توبیخ، واژه به واژه و عبارت به عبارت زیادتر می شود. استفاده از تشبیه و استعاره و کنایه و سایر فنون ادبی معانی و بیان، و آهنگ درونی مانند سجع و جناس و موازنه، با مطابقت حال و مقتضا، به زیبایی های خطبه افزوده؛ امری که در مقاله حاضر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: بررسی و تحلیل، خطبه جهاد، علی(ع)، توبیخ و ملامت
  • الیاس نورایی، فضل الله خدادادی صفحات 37-55
    فاصله راوی از رویدادها و شخصیت ها و روایت شنو، از متنی به متن دیگر متفاوت است و این فاصله امکان دارد از نظر بعد زمانی، حضور جسمانی و عقلانی و اخلاقی و یا عاطفی باشد؛ برای مثال، راوی خشم و هیاهو بدون تردید از بنجی باهوش تر است. در داستان بچه مردم نوشته جلال آل احمد، هر چه داستان به پیش می رود، روایت شنو (مخاطب) بیشتر با راوی (زن) مخالفت می کند. در داستان حضرت یوسف(ع)، شخصیت یوسف از دیگر برادران وارسته تر است. نگارندگان پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، ضمن ادغام مفاهیم و اندیشه های مطرح در رویکردهای شناختی و زبان شناختی، کوشیده اند درک و فهم خود را از ماهیت بررسی رابطه راوی با روایت شنو و رویدادها و شخصیت ها در ادبیات داستانی با فهرستی محدود (اما دقیق) از متون داستانی ایرانی و خارجی نشان دهند. نتایج پژوهش نشان می دهد که در علم روایت شناسی و ادبیات داستانی، بین راوی و رویدادها و شخصیت ها، از جنبه های مختلف تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: راوی، رویداد، روایت شنو، شخصیت، فاصله زیبایی شناختی، ادبیات داستانی
  • افسانه حسن زاده دستجردی صفحات 57-76
    برخی از متون ادبی در مرز میان دو جریان ادبی قرار دارند و ویژگی های هر دو را منعکس می سازند. برخی از مولفه های ادبی نیز بین هر دو جریان مشترک است و می توان آنها را حتی در متون خلق شده در دو دوره متفاوت مشاهده کرد. رمان اسفار کاتبان جزو آثاری است که بسیاری از تکنیک ها و تمهیدات مشترک بین شیوه نگارش مدرنیستی و پسامدرنیستی را دارد؛ تمهیداتی چون تعدد راوی و روایت ها، بی نظمی زمانی در روایت، مرگ مولف، برجستگی متن، شباهت داشتن شخصیت ها به یکدیگر، غلبه عنصر وجودشناسی بر عنصر معرفت شناسی، روایت بودن تاریخ، دور باطل، بینامتنیت، درآمیختن ژانرها یا التقاط گرایی و در کنار هم قرار دادن نثر قدیم و جدید. ابوتراب خسروی کوشیده است در این رمان با توجه به برخی از ویژگی های غالب در رمان های پسامدرن، به شیوه نگارش پسامدرنیستی نزدیک شود. در پژوهش حاضر، به بررسی ویژگی های این رمان از این منظر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، روایت، رمان، ابوتراب خسروی، اسفار کاتبان، مدرنیسم، پسامدرنیسم
  • ندا حاج نوروزی صفحات 77-91
    فرمالیسم روسی، رویکردی است که اوایل قرن بیستم به وجود آمد و هدف نظریه پردازان آن مشخص کردن شیوه ای علمی در نقد متون ادبی بود. آنان ادعا داشتند که به جای نویسنده اثر، خود اثر ادبی باید در محور توجه قرار گیرد و «ادبی بودن» متون ادبی، موضوع اصلی در نقد ادبی محسوب شود. آنان با اتخاذ این شیوه، مطالعه و بررسی متون ادبی را به سوی مسائل مربوط به شکل و تکنیک سوق دادند. در مقاله حاضر، علاوه بر توضیحی درباره صورت گرایی (فرمالیسم) و مفاهیم خاص مربوط بدان، با انتخاب این شیوه، به چگونگی کاربرد مفاهیم صورت گرایان در تحلیل این داستان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: صورت گرایی، آشنایی زدایی، ادبیت، تمهید، طرح، انگیزش
  • علی محمد موذنی، محمد احمدی صفحات 93-111
    اقناع، فرایندی است که به منظور نفوذ در مخاطبان و مجاب ساختن آنان به وجود می آید. این فرایند ارتباطی اهمیت ویژه ای در دنیای ادبیات دارد؛ زیرا همواره یکی از مهم ترین اهداف سخنوران و پدیدآورندگان آثار هنری، اقناع مخاطبان بوده است. با توجه به این اهمیت، از چند دهه اخیر مطالعات گوناگون و متفاوتی درباره رابطه اقناع و ادبیات انجام شده است. این نوع تحقیقات که از غرب آغاز شده، درباره شیوه ها و روش های اقناع مخاطب، مباحث گوناگونی را مطرح می سازد. در این مقاله سعی شده است تا حدودی سیر مطاله و پژوهش درباره فرایند اقناع از دیرباز تا قرن حاضر ترسیم و همچنین اهمیت این نوع مطالعات در حوزه ادبیات مشخص شود.
    کلیدواژگان: فرایند اقناع، گفتمان اقناعی، ارسطو، خطابه، ادبیات
  • علی سلیمی، بدری یاری نظام آبادی صفحات 113-131
    به کارگیری شعر روایی با هدف بیان دغدغه های انسانی و اجتماعی، یکی از وجوه مشترک میان نیما یوشیج و خلیل مطران در شعر معاصر فارسی و عربی است. مقدار زیادی از اشعار نیما، جنبه روایی دارد. خلیل مطران نیز جزو شاعرانی است که شعر روایی را وارد شعر معاصر عربی کرده است. این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی و با تکیه بر روش ادبیات تطبیقی، میزان خلاقیت و هنرآفرینی دو شاعر را در شعر روایی بررسی و مقایسه کرده است. نتیجه به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که نیما با خلاقیتی شاعرانه، نمادهای افسانه ای را به گونه ای در تاروپود شعر روایی خود تنیده که جنبه هنری بدان بخشیده است، اما مطران با استفاده از مواد تاریخی، شعری روایی را در قالبی سنتی پدید آورده است. نوآوری نیما در خلق یک معنای تخیلی تازه و پیوند دادن آن با زندگی امروز است، اما خلاقیت مطران، محدود به ایجاد ارتباط میان یک روایت تاریخی با دنیای امروز است. در مجموع می توان گفت، میزان ابتکارات نیما در خلق مضمون های نو، به کمک شعر روایی، با توجه به گستردگی دامنه تخیل در آن، بسیار بیشتر از مطران است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نیما یوشیج، خلیل مطران، شعر روایی، نماد
  • شیرزاد طایفی، آنیتا خالقی صفحات 133-149
    روان کاوی و ادبیات، رابطه ای دوسویه دارند. ادبیات سبب تلطیف روان می شود و روان کاوی به کالبدشکافی آن می پردازد. آنچه امروزه روان کاوان مطرح می کنند، در ادبیات گذشته حضور داشته است و اکنون نیز با هویت یافتن دانش روان کاوی، به صورت علمی مطرح می شود. با بررسی یک اثر هنری از دیدگاه روان شناختی، می توان به نکاتی چون ویژگی های شخصیتی هنرمند و بازتاب آنها در خلق اثر پی برد. در این نوشتار که نتیجه بازخوانی انتقادی سوگ نامه های خاقانی و تحلیل روان کاوانه آنهاست با بهره گیری از روش استقرایی، مفاهیمی چون تصعید و فرافکنی و خودفریبی و خودشیفتگی و حمایت اجتماعی، و همچنین حضور ناخودآگاه فردی و جمعی و سایه و کشمکش های نهاد و فرامن، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: خاقانی شروانی، نقد روان کاوانه، سوگ نامه، مرثیه، شعر فارسی، نقد ادبی، قرن ششم
|
  • Mohammad Hasan Hasanzadeh Niri, Zahra Alinoori Pages 1-18
    Accessing the secondary or implied meaning of the text is one of the most important aims of research in the field of literature because the literariness of the text arises from this kind of meaning. Implied meaning is expressed through language and various elements related to the literary genre، and would be referred to as the text’s “language.” In order to investigate the language of short story، the implied meanings have been classified in two categories in present study: primary and secondary. The “primary implied meaning (s)” is (are) the theme of the story، and the “secondary implied meaning (s)” can be deduced from other elements of the story. So each of the elements of story which associates its identity with the theme can be considered and analyzed as a part of short story language. Based on this method and through such a perspective، the Bijan Najdi’s story-collection “The Leopards who have run with me” has been probed in present study. The primary implied meaning which is associated with the theme of all stories is the crisis of identity in a framework of tradition and modernity which is expressed through different techniques and elements.
    Keywords: Bijan Najdi, Symbol, implied meanings, contradiction between tradition, modernity, identity crisis
  • Seyed Esmaeel Hoseini Ajdad Niaki Pages 19-36
    The “Jihad” is one of Imam Ali’s most famous sermons. In its first part، the importance of jihad and its significant effects have been described in a very eloquent style، and the results of leaving it have been also explained for nations. In sermon’s second part، Imam Ali (peace be upon him) harshly blames the people of Kufa، and then gives notice of traumatic event of Sofian Ghamedi’s attack to the border city of Anbar، the martyrdom of Hessan bin Hessan، his brave and loyal representative، his full readiness for presence in war، and a background of his combat experiences in early Islam in a way that the extraordinary epic spirit of the sermon affects every listener or reader. A very close relation can be distinguished between what occurs in the words، phrases and meanings with the mind and experience of sermon announcer in speech manner of the sermon. The overall context of the sermon is about Kufi’s reproach in a way that the reproaches get more intensified word by word. The use of simile، metaphor، irony، and other literary techniques of meaning and expression; and of course the use of rhyme، pun and inner balance of the text are the things increase the beauty of the sermon، something which would be discussed in this study.
    Keywords: analysis, Jihad Sermon, Reproach, Imam Ali (peace be upon him)
  • Eliys Norraie, Fazlollah Khodadadi Pages 37-55
    There are different distances between the narrator of events، characters and the audience in different literary works، and these distances may be in the aspects of time، physical intellectual، emotional or moral attendance. For instance، the narrator of “The Sound and the Fury” is undoubtedly smarter than Bnjy. Whatever the story moves forward in Jalal Al-e Ahmad’s «Someone else''s child”، the listener (audience) opposes the narrator (who is a woman)، or in the story of Joseph the Prophet، He is more pious than his brothers. The authors of present paper have tried to show their understanding of the nature of the relation between the narrator and the audience، events and characters in fiction integrating the concepts and ideas discussed in the cognitive and linguistic approaches through an analytic-descriptive method and using the library resources in a restricted (but minute) list of Persian and non-Persian works. The results show that there are outstanding differences، from different aspects، between the narrator، events، and characters from the perspective of narratology.
    Keywords: Narrator, event, audience, character, aesthetic distance, fiction
  • Pages 57-76
    Some literary texts seem being created on the threshold of two different movements، since they reflect the features of them both. Some literary features are also common in two different literary movements and they can even be seen in the works belong to two different eras. The novel “Asfār-e-Kātebān” (Books of Scribers) is among the works which have lots of techniques and measures which are the same in modernist and post-modernist styles; measures such as numerous narrators and narratives، non-linear disjointed narrative، death of the author، language prominence، similarity of the characters in one single work، the text prominence، the preference of ontology over epistemology، the narrative nature of history، the vicious circles، intertextuality، combining different genres or eclecticism، and putting old and new text in together. According to the features of post-modernist novels، Abutorāb Khosravi، the author، has made an effort to get close post-modernist style. We are going to examine، in present study، the above-mentioned novel from this perspective.
    Keywords: Literary Fiction, Narration, novel, Abutorāb Khosravi, Asfār, e, Abutorāb (Books of Scribers), Modernism, Post, modernism
  • Neda Haj Norouzi Pages 77-91
    The Russian formalism is an approach was introduced at the beginning of 20th century and those who offered such a theory wanted to find a scientific method in literary criticism. They believed that the literary work itself should be criticized instead of its author and the literary nature of the work should be considered as the main subject. Adopting such a method، they propelled the study of literary works to the issues of Form and Technique. Besides formalistic reading of Mahmood Dowlatabadi’s “Journey”، in present paper، we are going to make Formalism and its related special concepts clear and to show how critics use these formalistic concepts to analyze this story.
    Keywords: formalism, defamiliarization, activation, literariness, Motif, preparation, plan
  • Ali Mohammad Moazzeni, Mohammad Ahmadi Pages 93-111
    Persuasion is a process which tries to convince audiences and invade their minds. This communicative process has an important role in literary world، because one of the main aims of authors and poets has always been to persuade their audiences. Considering such an important، there has been accomplished several different studies on the nature of persuasion in literature and literary studies in recent years. These types of researches which have started in West and developed and spread all over the world deal with various methods on which the audience would be persuaded. In this study، we have tried to survey the history of persuasion process to make the importance of such studies in the field of literature and literary criticism clear.
    Keywords: process of persuasion, persuasive discourse, Aristotle, rhetoric, Literature
  • Ali Salimi, Badri Yari Nezamabadi Pages 113-131
    Using the narrative poetry to express human and social concerns is one of the commonalities between Nima Yooshij and Khalil Matran، the modern Persian and Arab poets. Lots of Nima’s poems benefit the narrative aspects. Khilil Matran is also of the Arab poets who have imported the narrative aspects in modern Arabic poetry. Based on the method of comparative literature، this study has being accomplished to analyze the rate of two poets’ creativity through a cross-sectional research. The results show that Nima had imported the symbols of fiction in his poetry texture in a way that it has been changed to an artistic work، but Matran has created، using historical issues، his narrative poetry in a traditional format. The innovative aspect of Nima’s poetry flows in creation of a new fictional meaning and its relation to modern life، but Matran’s is restricted to the relation existing between a historical event and the modern life. Due to the extensive range of imagination، it can be said، in overall، that Nima had a greater share in creating modern concepts with the use of narrative poetry in comparison with Matran.
    Keywords: Comparative Literature, Nima Yooushij, Khalil Matran, Narrative Poetry, Symbol
  • Shirzad Tayefi, Anita Khaleghi Pages 133-149
    There is a bilateral relationship between Psychoanalysis and literature. Literature enlivens the soul and psychoanalysis dissects literature. What psychoanalysts express today has attended in the past literature and is proposed now scientifically after psychoanalysis was identified as a science. By analyzing an art work from the perspective of psychology، it seems being possible to understand artist’s personal characteristics and their reflection in his work (s). In this paper which is the result of critical reading of khāghāni’s jeremiads through a psychological approach، concepts such as sublimation، projection، self- deception، narcissism and social support، and also the individual and collective unconscious attendance، shadow، the struggles of institution and super-ego have been investigated using an inductive method.
    Keywords: khāghāni shervāni, psychoanalytic criticism, elegy, jeremiad, Persian poem, Criticism, Sixth century