فهرست مطالب

اخلاق و تاریخ پزشکی - سال هشتم شماره 2 (تیر 1394)

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال هشتم شماره 2 (تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انسیه مدنی، زهرا خزاعی صفحات 1-12
    اخلاق فضیلت دیدگاهی فاعل محور است که به جای پرداختن به عمل صواب و خطا، به شخصیت خوب و بد می پردازد و بر فضایل و منش اخلاقی فاعل استوار است، از این رو با حرفه ی پزشکی قرابت بسیار دارد. چرا که این حرفه بسیار متاثر از رابطه ی پزشک و بیمار است، و وجود یک منش اخلاقی در پزشک، تاثیر بسیار مثبتی بر این رابطه دارد. در عین حال، این مساله در مباحث اخلاق کاربردی و از جمله اخلاق پزشکی مطرح است که نظریه ی اخلاقی باید با گفتن این که «چه باید انجام دهیم؟» معیاری برای تصمیم گیری اخلاقی ارائه دهد، چیزی که به نظر برخی فیلسوفان، با مبانی اخلاق فضیلت ناسازگار است. ادعای این مقاله آن است که اخلاق فضیلت می تواند با تمسک به فاعل فضیلت مند و تاکید بر فضایل، قواعد و دستورالعمل هایی ارائه دهد که به تصمیم گیری در معماهای دشوار پزشکی کمک کند. این ادعا با ارائه ی نمونه هایی درباره ی سقط جنین و فروش کلیه برای پیوند عینیت می یابد. از مهم ترین مزایای اخلاق فضیلت، سیاق محوری و توجه به واقعیات مرتبط، اهمیت عواطف و انگیزه های احتمالی افراد درگیر، و بالاخره الگومحوری با ابتناء بر حساسیت و حکمت عملی فاعل فضیلت مند است که سبب می شود این نظریه در حل مسائل اخلاق پزشکی، جایگاه بهتری نسبت به سایر رویکردها داشته باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق فضیلت، اخلاق پزشکی، تصمیم گیری اخلاقی، فاعل فضیلت مند، حکمت عملی
  • نیکزاد عیسی زاده، رضا سلیمی، کاظم صادقی آبی سفلی صفحات 13-27
    دین اسلام با نگرشی الهی گونه به انسان و فلسفه ی حیات، هندسه ی تعلیم و تربیت خویش را بر اساس نظامی کارآمد و جامع بنا کرده است و تمام ابعاد وجودی انسان را مبتنی بر آموزه های وحیانی (قرآن و روایات) به رشد و بلوغ می رساند. بنابراین، شخص «انسان» به عنوان محور نظام تربیتی اسلام جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده و در جغرافیای شریعت از قداست خاصی برخوردار است.در این میان، پیگیری آیین تعلیم و تربیت اسلامی در عرصه ی آموزش پزشکی که یکی از دو بعد اصلی انسان یعنی «بعد جسمانی» را هدف تلاش خویش قرار داده است، موضوع حائز اهمیتی است که رد پای آن را باید در متون اولیه ی دینی یعنی آیات و روایات جست وجو کرد. استادان و دانشجویان اصلی ترین زیربناهای علم و دانش هستند و تهذب و توانمندی آن هاست که سعادت و شکوه معنوی، اخلاقی و علمی یک جامعه را رقم می زند. البته نقش دانشگاه های علوم پزشکی را در آموزش جوانان مستعد و تربیت متخصصان برای نظام سلامت جامعه، به عنوان مقدمه ی ضروری توسعه ی پایدار کشور، نباید فراموش کرد و این در صورتی محقق می شود که استاد توانمند و با انگیزه، حضور و کوشش کافی در امر پرورش و آموزش داشته باشد. آن چه پژوهش حاضر وجه همت خود ساخته است، مروری بر اصول و آیین ویژه ای است که معلمان مشتاق برای تربیت انسان های کارآمد و شاگردان این عرصه به آن ها نیازمند بوده و توفیق ایشان در نیل به اهداف بلند و مقدس تعلیم و تربیت، در گرو آشنایی، رعایت و مراقبت همیشگی از آن هاست.
    کلیدواژگان: تعلیم، تربیت، آموزش پزشکی
  • سعیده سعیده تهرانی، مهشاد نوروزی صفحات 29-40
    امروزه فناوری ارتباط الکترونیکی مدل جدیدی از ارتباط پزشک و بیمار را مطرح می کند. ارتباط درست و موثر پزشک و بیمار می تواند نقش بسیار مهمی در روند درمانی بیماران داشته باشد. این شکل جدید ارتباطی می تواند با بهبود دسترسی به خدمات و ارائه ی ارزان و سریع آن، فارغ از مرزهای جغرافیایی نقش مهمی در جهت ارتقاء نظام سلامت ایفا کند. هم چنین، با ارائه ی خدمات به نقاط محروم و دورافتاده و در زمان های بحرانی نقش مهمی در جهت تحقق عدالت در جامعه داشته باشد. برای تحقق این امر شناخت ملاحظات اخلاقی خاص این نوع جدید ارتباطی نیز امری ضروری محسوب می شود. در واقع، این نوع ارتباط، به دلیل شکل و ماهیت مجازی آن نیازمند شناسایی و رعایت ملاحظات اخلاقی خاص خود است تا با مد نظر قرار دادن این نکات، راه رسیدن به اهداف و مزایای مطرح در آن هموار شود. نمونه های موفق پزشکی از راه دور در سراسر جهان کم نیستند و استفاده از این تکنولوژی راه حل کمکی برای فرآیند درمانی و ارائه ی خدمات سلامت محسوب می شود. از سوی دیگر، استفاده از این تکنولوژی در ایران، با توجه به وسعت جغرافیایی آن، می تواند در پاره ای از موارد امکان دسترسی افراد را به مشاوره و خدمات پزشکی لازم فراهم کند. بنابراین، شناسایی چالش های اخلاقی آن در حوزه های مختلف از جمله رضایت، رازداری و حریم خصوصی و تعهدات حرفه ی پزشکی و پیش بینی تمهیدات لازم در این زمینه، بسیار مهم و نیازمند توجه ویژه از سوی مسوولان است تا بهترین و مناسب ترین استفاده از این شکل ارتباطی جدید صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ارتباط الکترونیک، پزشکی از راه دور، ارتباط پزشک و بیمار، چالش های اخلاقی
  • محمد قائنی، محدثه معینی فر صفحات 41-53
    حق تولیدمثل و باروری انسان، یکی از حق هایی است که در حقوق کشورهایی چون آمریکا و انگلیس مورد توجه واقع شده است. توجه به این حق با توسعه ی روش های کمک باروری و هم چنین روش های جلوگیری از بارداری روز به روز رو به افزایش است و نیز جنبه های مختلفی یافته است. شاید بتوان ادعا کرد که طرح این مباحث از سوی حقوقدانان مذکور به جهت چالش هایی است که ورود روش های نوین به عرصه ی فرزندآوری به وجود آورده اند. جدال میان افراد یا افراد و دولت در این موضوع و قوانین مناسب که توانایی کنترل و هدایت فعالیت های این عرصه را داشته باشد، همیشه مورد توجه دولت ها، قانون گذاران ملی و بین المللی و ادیان بوده است.این پژوهش به روش اسنادی و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. در نهایت، می توان چنین نتیجه گرفت که در حوزه ی اخلاق زیستی و حقوق کشورهای غربی همواره از این موضوع با عنوان حق و نه تکلیف و وظیفه یاد می شود، در حالی که در ادیان مسیحیت و یهودیت از آن به عنوان یک الزام و وظیفه یاد می شود، اما اسلام برخلاف این دو دین، اختیار فرزندآوری و عدم آن را به دست زوجین داده است، البته این موضوع تعارضی با تعالیم و آموزه های اسلام در توجه به نسل و زادآوری ندارد.
    کلیدواژگان: تولیدمثل، حق، حکم، اسلام، مسیحیت و یهودیت
  • زهرا سیاح، لیلا رفیعی وردنجانی، ندا پروین*، شهلا ابوالحسنی صفحات 54-62

    نیاز به اهدای عضو در حال افزایش است، در حالی که میزان رضایت به اهدای عضو ناکافی است. از جمله مهم ترین عوامل محدود کننده ی اهدای عضو، عدم رضایت خانواده است، لذا تعیین علل و عوامل مرتبط با این موضوع حائز اهمیت است. هدف از مطالعه ی حاضر، تعیین عوامل مرتبط با رضایت به اهدای عضو در خانواده های بیماران با مرگ مغزی بستری در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بود. در این مطالعه ی توصیفی، علل پذیرش اهدای عضو توسط خانواده، با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته، در 54 عضو خانواده ی بیماران مرگ مغزی بستری در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال های 1382 لغایت 1391 بررسی شد. اطلاعات به کمک نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 به شکل میانگین، فراوانی و درصد گزارش شد.میانگین سن افراد متوفی 72/13±38/31 سال بود. تصادفات (3/59 درصد) فراوان ترین عامل مرگ مغزی بود. به علاوه 2/72 درصد متوفیان مرد بوده و در حدود 37 درصد از خانواده ها با اهدای عضو موافقت کرده بودند. میانگین سن عضو خانواده ی شرکت کننده در مطالعه9/8±15/42 سال بود. اعتقاد به خیر بودن و باور مذهبی (100 درصد)، اطمینان از تلاش پرسنل و تیم درمانی برای نجات بیمار (100 درصد) و اطمینان از تشخیص پزشک (100 درصد) به عنوان فراوان ترین عوامل موثر در موافقت خانواده با اهدای عضو مطرح شده بود. در این مطالعه باورهای مذهبی و اطمینان از عملکرد پرسنل درمانی از جمله عوامل برجسته در رضایت به اهدای عضو خانواده ی بیماران مرگ مغزی بوده و توجه ویژه به این فاکتورها در راستای افزایش تعداد موارد اهدای عضو و برنامه ریزی مسوولان مربوطه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اهدای عضو، مرگ مغزی، رضایت
  • شهرام صمدی، محمد صادق خباز، فریبا اصغری، امید نبویان، قاسمعلی خراسانی، جلیل مکارم صفحات 63-73
    هدف از انجام این مطالعه، بررسی علل شکایات مردمی از پزشکان و پرسنل مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) و دستیابی به راهکاری مناسب جهت کاهش این شکایات است. جهت اجرای آن، از فرم ثبت شکایات مردمی موجود در واحد حاکمیت بالینی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) استفاده شد که در آن سن و جنس شاکیان، میزان سواد، بخش مربوطه، نوع شکایت و... درج شده است. اطلاعات مربوطه از فروردین 1391 تا اسفند 1392 استخراج شد. از 309 مورد شکایت ثبت شده، 174 مورد در سال 1391 و 135 مورد در سال 1392 ثبت شده بود. شاکیان با میانگین سن 5/50 سال و بیش تر مرد بودند. 6/69 درصد از شاکیان میزان سواد دیپلم یا کم تر داشتند. بیش ترین میزان شکایت از بخش اورژانس با 2/16 درصد ثبت شده بود. 5/48 درصد شکایات از پزشکان و 7/22 درصد آن از پرستاران بود. در 5/62 درصد از موارد، شخص شکایت شونده مورد برائت قرار گرفته و در 34 درصد از موارد محکوم شده است. مهم ترین علل شکایت، عدم رضایت از خدمات درمانی با 1/40 درصد و برخورد نامناسب با 6/36 درصد بودند. در کل، مهم ترین علت شکایت از پزشکان، عدم رضایت از خدمات درمانی و شایع ترین علت شکایت در کادر بیمارستانی به استثنا پزشکان، برخورد نامناسب بود. از این رو، با تاکید بیش تر بر آموزش مستمر دانشجویان و دستیاران درجهت افزایش دانش و مهارت های علمی و فنی، ارائه ی اطلاعات کافی به بیمار قبل از انجام فرآیندهای تشخیصی یا درمانی، ارتقای سطح فنی و تجهیزاتی مراکز درمانی، آموزش جامعه و بالا بردن سطح آگاهی مردم از روند درمان، ارائه ی توضیحات لازم حین درمان، اخذ رضایت آگاهانه و برائت، انتخاب صحیح افراد کادر درمان، قرار دادن افراد در محل مناسب و برگزاری کارگاه مهارت های ارتباطی، می توان شکایات را کاهش داد.
    کلیدواژگان: شکایت، حاکمیت بالینی، بیمارستان
  • حبیب الله رعنایی کردشولی، موسی ایزدی، احمد الله یاری بوزنجانی صفحات 74-85
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر عوامل فردی و سازمانی بر سخاوتمندی پرستاران در تسهیم دانش حرفه ای شان با سایر همکاران است. برای این منظور، جهت گردآوری داده های مورد نیاز از مجموعه ای از پرسشنامه های پژوهش های پیشین استفاده شده است و داده های گردآوری شده از نمونه مورد بررسی (پرستاران شاغل در بیمارستان شهید بهشتی(ره) یاسوج) نیز با استفاده از آزمون های توصیفی (نرم افزار SPSS) و هم چنین، مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس (نرم افزار Smart PLS) مورد تحلیل قرار گرفتند. طبق یافته ها، در میان عوامل سازمانی، جو سازمان، سرپرستی و اقدامات مدیریت منابع انسانی با میزان تاثیر 25/0، 10/0 و 05/0، به ترتیب، بیش ترین تاثیر را بر سخاوتمندی دانشی پرستاران داشته اند. هم چنین، در میان ویژگی های فردی نیز احساس لذت از کمک به دیگران (با میزان تاثیر 32/0) و اعتماد به همکاران (با میزان تاثیر 16/0)، به ترتیب دارای بیش ترین تاثیر بر سخاوتمندی دانشی پرستاران بودند. این در حالی است که خودکارآمدی دانشی ادراک شده ی آن ها، اثر معنی داری بر رفتار تسهیم دانش آن ها نداشته است. به عنوان نتیجه ای کلی، می توان گفت که ویژگی های فردی (به استثناء خودکارآمدی دانشی) و عوامل سازمانی هر دو بر سخاوتمندی دانشی پرستاران موثر هستند؛ اما این تاثیرگذاری به طور متوسط در میان عوامل فردی بیش تر است
    کلیدواژگان: خودکارآمدی دانشی، اعتماد به همکاران، جو سازمان، مدیریت منابع انسانی، تسهیم دانش
  • مهشاد نوروزی، پونه سالاری صفحات 86-89
|
  • Ensieh Madani, Zahra Khazaei Pages 1-12
    Virtue ethics is an agent-centered approach that is concerned with good and bad character rather than right or wrong action. It is based on the virtues and moral character of the agent. Morality of the physician is emphasized in medicine as well، which demonstrates its affinity with virtue ethics. Nevertheless، a theory of applied or medical ethics should provide a criterion for ethical decision making by instructing what should be done، something which، according to some philosophers، is incompatible with virtue ethics. This article aimed to demonstrate how virtue ethics can offer rules and guidelines by resorting to the moral agent and emphasizing virtues، and help physicians to make decisions when faced with dilemmas. For this purpose، examples about abortion and selling kidneys for transplantation were provided. Some of the most important advantages of virtue ethics include: context-dependence and attention to relevant realities; the importance of emotions and the likely motivations of the people involved; and finally emphasis on exemplar based on the sensitivity and practical wisdom of the virtuous agent. These advantages cause virtue ethics to be better positioned than other approaches to solving problems in medical ethics.
    Keywords: virtue ethics, medical ethics, ethical decision making, virtuous agent, practical wisdom
  • Nikzad Iesazadeh, Reza Salimi, Kazem Sadeghi Abi Sofla Pages 13-27
    The precepts of Islamic education are founded on a practical and all-inclusive system that is aimed to develop man in all aspects of his life based on Quranic guidance (Quran and Ravayat). The individual is at the heart of Islamic education، and therefore has a specific place in Islam and is considered sacred and blessed. As a rule، medicine is targeted at the physical wellbeing of man. Consequently، Islamic education can play can play an important role in medical training and may be traced in the Quran and Revayat. Instructors and students are at the core of education and learning، and their development will result in the moral، spiritual and technical advancement of the society. Medical schools aim to cultivate young talents and educate experts in the health industry، and are naturally essential for the development of a nation. This can be achieved through the attempts of capable and motivated instructors within the educational system. The present study is a review of the Islamic approach to medical training and the techniques of developing motivated and capable scholars and students in order to achieve Islamic educational goals.
    Keywords: education, medical education, scholar, student
  • Saeedeh Saeedi Tehrani, Mahshad Noroozi Pages 29-40
    Nowadays، electronic communications technology propounds new forms of the patient-physician relationship in the field of medicine. Effective communication between the patient and the physician can play a crucial role in the process of treatment. This new form of communication greatly influences promotion of the health system by improving access to inexpensive and fast services regardless of geographic boundaries. In times of crisis، telemedicine plays an important role in delivering health services to deprived areas in a just manner. Usage of communications technology is inevitable، and due to the virtual nature of this kind of medical communication، recognition of certain ethical considerations seems essential. Successful examples of telemedicine are abundant throughout the world and usage of this technology is a helping solution for inadequacies in the healthcare system. In Iran، because of the geographical extent of the country، this technology can provide access to medical services in some cases. In order to achieve the best outcome in telemedicine، it is essential to respect confidentiality، privacy، informed consent and commitment to professionalism in this field.
    Keywords: electronic communications, telemedicine, telehealth, patient, physician relationship, ethics
  • Mohammad Ghaeni, Mohadeseh Moeinifar Pages 41-53
    In the modern world، reproductive right is considered among the basic human rights in countries such as America and Britain. There has been growing interest in the subject and its various aspects including contraception and assisted reproductive technologies، which are giving rise to the ongoing debates. National and international legislators، governments and religions are striving to resolve the controversy among individuals and between individuals and governments and devise the perfect legislation that will cover all aspects of the subject and control all activities in this area. In the realm of bioethics and law، the issue is introduced as a right not duty، while in Christianity and Judaism it falls under the category of duty. In Islam، on the other hand، childbearing decision-making is left to the couple، which highlights the teachings of Islam regarding reproduction. In this paper، we attempted to offer a comparative study of four different points of view regarding the issue of reproductive rights.
    Keywords: reproductive right, religious precept, Islam, Christianity, Judaism
  • Zahra Sayah, Leila Rafiee, Neda Parvin, Shahla Abolhasani Pages 54-62

    In the past decades، the need for organ donation has increased while consent rate continues to remain inadequate. One of the most important limiting factors in organ donation is families’ refusal to grant consent، and therefore it is important to determine the circumstances influencing the phenomenon. The aim of this study was to investigate the factors affecting consent to organ donation in families of brain death patients in hospitals affiliated with Shahrekord University of Medical Sciences. For this purpose، a self-made questionnaire was distributed among 54 family members of brain death patients admitted in hospitals affiliated with Shahrekord University of Medical Sciences between 2003 and 2013. The data were reported as mean، frequency and percentage using the SPSS16 software. The average age of the deceased was 31. 38 ± 13. 72 years، and car accidents were the most frequent cause of brain death (59. 3%) in this study. In addition، 72. 2% of the deceased were male and 90. 7% of them lived in or around the city of Shahrekord. About 37% of the families consented to organ donation. The average age of the family members who participated in the study was 42. 15 ± 8. 9 years. The most frequent reasons affecting families’ consent to organ donation were religious rewards (100%)، confidence in the medical team and staff (100%)، and confidence in physician diagnosis (100%). The findings of the study show that religion، faith and family ties affect the willingness for organ donation، and therefore specific attention should be given to these factors in educational programs. In the present study، religious beliefs and confidence in the performance of health care workers were highlighted as the most effective factors in consent to organ donation in brain dead patients'' families. Consequently، in order to increase organ donation rate، special attention to these factors and proper planning is necessary.

    Keywords: brain death, consent, organ donation
  • Shahram Samadi, Mohammad Sadegh Khabbaz, Fariba Asghari, Omid Nabavian, Ghasemali Khorasani, Jalil Makarem Pages 63-73
    The present study is an overview of the causes of patient complaints against physicians and the medical staff in Imam Khomeini Hospital Complex، and strategies to reduce the complaints. For this purpose، complaints that had been filed with the clinical governance office of Imam Khomeini Hospital Complex in 2012 and 2013 were investigated. The information in the forms included age and sex of the plaintiffs، their level of education، type of complaint and similar details. Of the 309 complaints، 174 had been recorded in 2012 and 135 in 2013. The plaintiffs were males with a mean age of 50. 5، and 69. 6% of them had high school diplomas or lower. Most (16. 2%) of the complaints pertained to the emergency department، while 48. 5% and 22. 7% of the complaints were related to doctors and nurses respectively. In 62. 5% of the cases، the accused had been acquitted and 34% had been convicted. The main cause of complaint involved treatment and care at 40. 1% and 36. 6% respectively. In general، the most common causes of complaints were treatment and care for doctors، and lack of respect for nurses and others. Thus، more attention should be paid to the continuous education of medical students and residents during training years in order to increase the knowledge and skills of physicians. Other measures that can reduce complaints are: providing sufficient information to patients before diagnostic or therapeutic procedures; improving the equipment in health centers; educating the society and raising public awareness of the treatment process; offering the necessary information during medical procedures; obtaining informed consent; careful choice of the medical team and assigning them to the right position; and holding communication skills workshops.
    Keywords: complaints, clinical governance, hospital
  • Habibollah Ranaei Kordshouli, Mousa Izadi, Ahmad Allahyari Bouzanjani Pages 74-85
    This study aims to investigate the effect of personal and organizational factors on nurses’ generosity in knowledge sharing. For this purpose، a questionnaire was used to gather the required data from the nurses in Beheshti Hospital of Yasouj. The data were then analyzed using descriptive tests (SPSS Software) as well as structural equation modeling (Smart PLS Software). The following factors were found to influence nurses’ generosity in knowledge sharing respectively: organizational culture (β: 0. 25; T: 5. 02)، supervisory (β: 0. 10; T: 4. 63)، and human resources management (β: 0. 05; T: 4. 36). Some personal factors affecting nurses’ generosity in sharing knowledge included: willingness to help others (β: 0. 32; T: 4. 18) and trust in colleagues (β: 0. 16; T: 3. 02)، respectively، but the effect of nurses’ perceived self-efficacy on their generosity in knowledge sharing was not significant (β: 0. 08; T: 0. 54). It can therefore be concluded that both personal and organizational factors are effective on nurses’ generosity in sharing knowledge، although the former appears to have a greater influence.
    Keywords: Knowledge oriented self, efficacy, trust, organizational culture, human resources management, knowledge sharing