فهرست مطالب

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 20-21 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه نوری، امیر حمزه سالارزایی صفحات 11-36
    شیر طبیعی انسان کامل ترین غذا برای تغذیه نوزادش می باشد، چراکه دارای مزایای جسمی و روانی برای شیرخوار و شیردهنده و مزایای اقتصادی برای خانواده و به تبع آن، جامعه می باشد. تولید شیر در زنان به طور طبیعی پس از بارداری و تولد فرزند صورت می گیرد، اما امروزه با استفاده از القای شیردهی، امکان تولید شیر بدون بارداری صورت گرفته است. تحقیق بر آن است که این موضوع جدید پزشکی، از دیدگاه فقهی بررسی شود. این تحقیق بر آنست که به روش توصیفی تحلیلی به این پرسش پاسخ دهد که حکم اولیه شیردهی القایی در فقه امامیه چیست و چه آثاری بر آن بار می شود؟ به نظر نویسندگان هرچند القای شیردهی عملی جایز است، اما باعث ایجاد محرمیت نمی شود.
    کلیدواژگان: اباحه، حکم شرعی، شیردهی القایی، فقه امامیه، فقه پزشکی
  • علی جعفری، محمدرضا رهبرپور * صفحات 37-64

    اصل حسن نیت ابتدا در حقوق رومی ژرمنی ظهور و توسعه یافته است و از آنجا وارد ادبیات حقوقی در کشور ما گردیده است. حسن نیت در نظام رومی ژرمنی دارای دو مفهوم مستقل است: حسن نیت به مفهوم تصور خلاف واقع معفو و قابل حمایت و حسن نیت به مفهوم درستی و صداقت در انعقاد، اجرا و تفسیر قرارداد. به تبع این دو مفهوم، دو بعد حمایتی و الزامی اصل حسن نیت وجود دارد که هر بعد، ناظر به یک مفهوم حسن نیت است. بررسی انطباق اصل حسن نیت با فقه امامیه و اصطیاد قاعده فقهی حسن نیت، نیازمند پاسخ به سوالات متعددی است که این پژوهش صرفا به یکی از آن ها پاسخ می دهد. از جمله سوالات این است که آیا مصادیق معارض با اصل حسن نیت در فقه وجود دارد؟ برخی مساله مسوولیت پزشک در فقه امامیه را از مصادیق معارض اصل حسن نیت دانسته اند. در این پژوهش با تبیین اصل حسن نیت و مسوولیت پزشک، ثابت شد مسوولیت پزشک در فقه امامیه تنافی با اصل حسن نیت ندارد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که در روابط پزشک و بیمار به صرف این که فقدان سوء نیت پزشک ثابت شد، تعهد حسن نیت پزشک محقق نشده است. علاوه بر بحث فقهی، تغییرات تقنینی اخیر در این حوزه نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مسوولیت پزشک، حسن نیت، اجرای قرارداد، الزام، سوء نیت
  • امیر باقرزادهگان، محمد میرزایی صفحات 65-100
    ترک درمان یکی از شقوق ترک فعل است که به دلیل ارتباط با سلامت انسان ها از اهمیت زیادی برخوردار است. دو دیدگاه در خصوص مسوولیت تارک درمان وجود دارد: دیدگاه اول، که معتقد به مسوولیت مطلق علت اولیه است و برای تارک درمان مسوولیتی در قبال تشدید، قائل نیست. مهم ترین دلیل ایشان، صعوبت احراز رابطه استناد و تشکیک در امکان تشکیل عنصر مادی از طریق ترک فعل است؛ دیدگاه دوم، که معتقد به مسوولیت نسبی تارک می باشد و ضمن رد عدم تحقق عنصر مادی جرم با ترک فعل؛ در صورت وجود رابطه استناد بین ترک درمان و آثار ناشی از آن، مانعی بر سر راه تحقق مسوولیت تارک درمان در مقابل تشدید آثار حادث شده نمی بیند و به نظر می رسد این نظریه مورد پذیرش قانونگذار در سال 1392 قرار گرفته است. رابطه استناد رابطه ای علمی است و احراز مسوولیت تارک درمان، منوط به احراز رابطه استناد بر اساس آن چه اصول حقوقی در لزوم تفکیک عوامل موثر در آسیب بیان داشته اند می باشد و در تسلسل علل و اسباب موجود در کنار تارک درمان، هریک به میزان صدق رابطه استناد مسوول خواهند بود.
    کلیدواژگان: ترک فعل، ترک درمان، مسوولیت، رابطه استناد
  • قاسم محمدی صفحات 101-120
    کاهش جنین، راهی برای غلبه بر مخاطرات تعدد جنین است، اما شمارش آن به عنوان یکی از مصادیق سقط از سویی و مشکلات اخلاقی و فقهی انتخاب جنین هدف برای کاهش از سوی دیگر، مسائل ویژه ای را در این قلمرو پدیدار ساخته است. در تلاش برای یافتن مبنای فقهی برای جواز کاهش جنین در تعدد طبیعی، استناد به قواعدی فقهی مانند لاضرر، لاحرج و دفاع می تواند راهگشا باشد، اما این امر در تعدد مصنوعی با چالش هایی مواجه است. عیب جنین، اهمیت حفظ جنین از نظر پزشکی، سهولت کاهش، انتخاب تصادفی و تخییر نیز می توانند ملاک هایی برای انتخاب در کاهش جنین به شمار آیند.
    کلیدواژگان: تعدد جنین (چندقلویی)، تعدد غیر ارادی جنین (چندقلویی طبیعی)، تعدد ارادی جنین (چندقلویی مصنوعی)، کاهش جنین، ملاک انتخاب در کاهش جنین، سهولت کاهش
  • سعید نظری توکلی صفحات 121-139
    استفاده از تخمک اهدایی یکی از روش های کمکی تولید مثل است که زمینه باروری خانواده های نابارور را فراهم می کند. گرفتن تخمک از بانک تخمک از جنبه های مختلف پزشکی، فقهی (حقوقی) و اخلاقی قابل بررسی است. در این مقاله بر آن هستیم تا مشروعیت یا عدم مشروعیت استفاده از این روش درمان ناباروری را بر اساس آموزه های فقه اسلامی ارزیابی و تحلیل کنیم. همچنین معلوم کنیم که رابطه خویشاوندی میان کودک و کدامیک از دو زن اهداکننده تخمک و زن نابارور برقرار است.
    خدشه پذیری دلایل مشروعیت استفاده از تخمک اهدایی از یکسو، نادیده گرفته شدن حق کودک، برهم خوردن روابط خویشاوندی و لزوم استفاده از اندام ها و مایعات جنسی در کانون خانواده، سبب می شود تا استفاده از تخمک اهدایی را برای درمان ناباروری نامشروع بدانیم. همچنین کودک تنها با زن اهداکننده تخمک رابطه خویشاوندی فرزندی مادری داشته، هیچ پیوند خویشاوندی با زن نابارور ندارد
    کلیدواژگان: باروری، تخمک اهدایی، باروری با تخمک اهدایی، مشروعیت باروری با تخمک اهدایی
  • خدیجه حاتمی پور، مریم رسولی*، فریده یغمایی، حمید علوی مجد، کاظم زنده دل صفحات 141-169

    درک نیازهای مذهبی بیماران می تواند بر چگونگی ارتباط و ارائه مراقبت مذهبی به بیماران تاثیرگذار باشد. این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا و با هدف تعیین نیازهای مذهبی بیماران مبتلا به سرطان در ایران صورت گرفت. شرکت کنندگان در مطالعه را 18 بیمار مبتلا به سرطان که از فروردین تا شهریور 92 در انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی (ره) تهران بستری شده بودند، تشکیل می دادند. نمونه گیری به صورت هدفمند شروع و تا اشباع داده ها ادامه یافت. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. سپس درون مایه ها استخراج گردید.
    1ز 611 کد اولیه به دست آمده، با تحلیل داده ها درون مایه مذهب استخراج شد که دارای 3 طبقه باورهای دینی، ارتباط با خداوند و نیاز به عبادت و زیرطبقات اعتقاد، توسل، نزدیکی به خداوند، توکل به خداوند، دعا، نیایش و انجام مناسک مذهبی بود. این مطالعه نشان داد: بیماران مبتلا به سرطان در ایران، بر حسب شرایط فرهنگی، مردمی مذهبی بوده و برای سازگاری با شرایط بحرانی زندگی نظیر ابتلا به بیماری های صعب العلاج، بیشتر به مذهب رو می آورند. داشتن باورهای مذهبی، منجر به کم رنگ ترشدن مشکلات روانی شده و سازگاری بیمار با بیماری را بیشتر کرده و به حفظ امید در آنان کمک می نماید. نتایج این پژوهش می تواند توسط مدیران پرستاری جهت برنامه ریزی کلان مراقبت کل نگر در این بیماران مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مذهب، نیاز مذهبی، سرطان، بیماران مبتلا به سرطان، بیماران مسلمان
  • معصومه فولادوندی، بتول تیرگری، لیلا ملکیان، غلامرضا فولادوندی، منصوره عزیززاده فروزی صفحات 171-199
    اعتیاد به عنوان یکی از چالش های مهم اجتماعی، بهداشتی و سیاسی در جهان است. متخصصین بر این باوراند که معنویت و مذهب در درمان اعتیاد نقش بسزایی دارد. این پژوهش مطالعه ای توصیفی همبستگی است که در آن حجم نمونه 287 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. در این مطالعه از پرسشنامه های سلامت معنوی و اعتقادات مذهبی جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد. اطلاعات با استفاده از شاخص های مرکزی پراکندگی و آزمون های کولموگرو اسمیرنو، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که نمره کل سلامت معنوی 95/11±56/61، نمره کل اعمال مذهبی 79/1±55/4 و نمره دینداری مذهبی 08/3±42/10 بود. ارتباط معنی دار مثبتی بین نمره کلی سلامت معنوی با هر دو بعد اعتقادات مذهبی مشاهده شد (001/0p=). سلامت معنوی و عملکرد مذهبی و دینداری مذهبی می تواند نقش حمایتی از فرد در مقابل گرایش به مصرف مواد داشته باشد.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، عملکرد مذهبی، دینداری مذهبی، اعتیاد، اعتقادات مذهبی
|
  • Somayeh Nouri, Amirhamze Salarzaee Pages 11-36
    The human’s natural milk is the best and complete foods for babies. Why that it’s contain physicals and mental benefits for baby and economics benefits for family and society. Milk produce in women naturally do after baby born but Nowadays، Induced lactation induced lactation makes milk in the breast’s women without pregnancy and delivery. This study tries to examine the relationship between this new sciences with Islamic jurisprudence. So the writers try to answer to this question with descriptive-analytic method. The questions are: what is the first Islamic legal sentence in the Shiite jurisprudence for induced lactation? And what is their complications? We have this suggestion that combination milky possible but today‚ it doesn‛t believe. Conclusion show that Induced Laction by Muslim’s women possible.
    Keywords: Permissible, Legal Sentence, Induced Laction, Imami Jurisprudence, Medical Jurisprudence
  • Ali Jafari, Mohammadreza Rahbarpour Pages 37-64

    The principle of good faith is made and developed in civil law (Roman Germanic) and then entered in legal literature in our country. Good faith in in civil law system has two independent concepts: The first concept of Good faith is False and supportable belief. The second concept is honesty in fact in the conclusion, execution and interpretation of the contract. As a result of these two concepts, there are two aspects of good faith, protection and required aspects of principle of good faith. Verify compliance with the principle of good faith and Shiite jurisprudence and make a principle of good faith in Shiite jurisprudence requires a response to several questions. (This study only answers to one question). The question is whether we have an instance which is in conflict with the principle of good faith in the Shiite jurisprudence? Some lawyers believe that liability of physician is the examples in Shiite jurisprudence which is not comply with the principle of good faith. In this paper, the principle of good faith and liability of physician explained and proved that liability of physician in Shiite jurisprudence is not contrary to the principle of good faith.

    Keywords: Liability of Physician, Good Faith, Execution of Contract, Requirement, Bad Faith
  • Amir Bagherzadegan, Mohammad Mirzaei Pages 65-100
    Treatment leave is a branch of leave of action which is too important due to its relation to human health. There are two insights on treatment leaver: the first one believes in absolute liability for the initial reason and it considers no liability for treatment leaver against aggravation. The most important reason is the difficulty in confirming the relationship between documentation and suspicious in the possibility of shaping material element through leave of action. The second one believes in leaver’s relatively liability; it refuses the realization of material element and asserts that in the case of a documented relationship between treatment leave and its effects, there is no barrier against the realization of leader’s liability on intensification of new happened effects. It seems that this theory was accepted by lawmaker in 2013. Documented relationship is a scientific one and admiring treatment leaver’s liability depends on such relationship by legal principles on the necessity of separating affecting factors on damage in the hierarchy of causes and effects alongside treatment leaver’s liability proportionate to the trueness of this relationship.
    Keywords: Leave of Action, Treatment Leave, Liability, Documentation Relationship
  • Ghassem Mohammadi Pages 101-120
    Embryo reduction is a way to overcome the risks of multiplicity of Embryo. But counting that as an example of abortion on one hand and ethical and jurisprudential problems on the other hand has emerged special issues in this area. Citation to legal rules such as “nodisadvantage”, “no-danger” and “defend”, can be useful in an attempt to find jurisprudential criteria, but this issue facing challenges in artificial multiplicity. Embryo’s fault, importance of keeping embryo from medical point of view, ease of reduction, random sampling and change can be criteria for choosing in reducing embryo.
    Keywords: Multiplicity of Embryo, Involuntary Multiplicity of Embryo, Voluntary Multiplicity of Embryo, Reduction of Embryo, Criteria of Selection In Reducing Embryo, Ease of Reduction
  • Saeed Nazari Tavakkoli Pages 121-139
    Oocyte donation is a method of infertility treatment for infertile spouse. This paper investigates Islamic legitimation this method of Infertility treatment and kinship maternal relation between one of them (donor or infertile) and the child. There are plenty of reasons that the Oocyte donation is illegitimate, such as: Neglected the right of the child, the disturbing family relationship, the use of sexual fluids and organs outside the family circle and undermine the reasons of Oocyte donation legitimacy. There is a kinship maternal relation between Oocyte donor and the child and there is no any kinship relation between infertile woman and the child.
    Keywords: Fertility, Oocyte Donation, Reproduction By Oocyte Donation, The Reproductive Legitimacy of Oocyte Donation
  • Khadijeh Hatamipour, Maryam Rassouli, Faridehyaghmaie, Hamid Alavi Majd, Kazem Zendedel Pages 141-169
    Background

    Understanding the spiritual needs of patients can affect the method of having therapeutic relationship with patients and also on the method of providing spiritual care for the patients. This study has been done as a qualitative research with the approach of content analysis, and with the goal of determining spiritual needs of patients with cancer in Iran. The participants were 18 patients with cancer that had been admitted since March to September 2013 in Cancer Institute of Imam Khomeini Hospital, Tehran, Iran.

    Methods

    The sampling started focused on the goal and it continued up to the data satisfaction. We used the interview method for gathering the information, and then formative content analysis was used to analysis the data. Then the internal themes were extracted.

    Results

    611 primary codes were specified, and then by analyzing the data, the internal structure of religion was extracted. It has 3 categories included the role of religious beliefs, relationship with God, need to worship. The subcategories included believe, faith, closeness to the God, trust in God, pray, worship and doing the religious ceremony.

    Conclusion

    Religion was effective and a motivating factor in patients with cancer. This study showed that Iranians are religious people, based on the cultural conditions, and they rely on religion to cope better with crisis. Having more religious beliefs can reduce the mental health problems, increases the coping and help the patients maintain their hope. The results of this research can be used by nursing managers to plan holistic care in this group of patients.

    Keywords: Religion, Religious Needs, Cancer, Patients with Cancer, Muslim Patients
  • Masoumeh.Fuladvandi, Batool.Tirgari, Leila.Malekian, Gholam Reza.Fuladvandi, Mansoureh.Aziz Zadeh Foroozi Pages 171-199
    Introduction
    Addiction is one of the most important challenges ofsocial, political, and health in the world. Experts believe that spirituality and religion have a significant role in the treatment of addiction.
    Method
    This research is a descriptive correlation study, the sample of this study, based on a formula sample size n=287 Cochran. That was selected by cluster sampling. In this study of religious beliefs and spiritual health questionnaire for the collection of information was used. Data analyzed by using the Simonov kolmogrov, Kruskal- Wallis, Spearman.
    Results
    The findings of this study showed that total score was spiritual health 61/56 (±11/95) Religious practices total score 4.55 (±1.79) And Score of religiosity and religious 10.42 (±3.08). A positive significant relationship was seen between total score of spiritual health With Both dimension religious beliefs (p=0.000).
    Conclusion
    Based on the findings of this research, Spiritual health and religious beliefs can be Supportive role in front of the substance tends to be, and Can be effective Prevention and improvement of physical and mental diseases. Educational courses must be provided with an emphasis on religious patterns And Religious practices to improve mental health patients.
    Keywords: Spiritual Health, Religious Functions, Devotional Religiosity, Addiction, Religious Beliefs